masa makowa
-
Nie wygłupiaj się i odstaw gotowca na sklepową półkę. Nawet najgorsza teściowa nie zasługuje na ciasto z tym produktem
Święta Bożego Narodzenia już za pasem, a Polacy zaczynają odczuwać przedwigilijną gorączkę. Trzeba wysprzątać każdy kąt mieszkania, zaplanować zakupy spożywcze, a do tego dokupić prezenty dla najbliższych. Trudno się dziwić, że w całym tym chaosie...
-
Mazurek makowy - wielkanocne ciasto na kruchym cieście. Bakalie i soczysta masa to must have
Mazurek to nierozłączny element Świąt Wielkanocnych. Tradycyjny przepis bazuje na kruchym cieście i ciekawych dodatkach. Wersja z masą makową nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie przyozdobi stół. Ważne są także bakalii i estetyczne paski na...
-
Kruche ciasteczka z makiem. Lepsze niż makaroniki? Poznajcie polskie "Whoopie Pie"!
Kruche ciasteczka z makiem to idealna alternatywa dla drogich makaroników. Delikatny krem podkreśli wyjątkowy charakter deseru. Te małe pyszności są wyjątkowo wciągające. Jak je przyrządzić? Polskie "Whoopie Pie" ma inne nadzienie niż amerykański...
-
Zapomnij o suchym makowcu! Ten składnik dodany do masy gwarantuje pyszne, wilgotne ciasto świąteczne
Makowiec to tradycyjny i flagowy wypiek świąt Bożego Narodzenia. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło smaczne, a wnętrze idealnie kremowe i wilgotne sięgnij po słodki składnik. Tak przygotowana masa wypadnie idealnie w połączeniu z drożdżowym rarytasem.
-
Jak gotować mak? Ta metoda gwarantuje, że nie wyjdzie gorzki - wszystko dzięki odrobinie nabiału
Mak to tradycyjny składniki potraw wigilijnych. Dodaje się go do słodkiego makowca, kutii, biszkoptu czy innych przysmaków. Jak zatem gotować ziarna, by nie były gorzkie? Kluczowy jest dodatek nabiału i odpowiednie proporcje.
-
Makówki - przepis na śląski rarytas. Świąteczne danie bazuje na masie makowej, orzechach i bakaliach
Makówki śląskie to przepis na tradycyjny rarytas wigilijny. To proste i tanie danie bazuje na odpowiednio przygotowanej masie makowej, bakaliach i orzechach. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czasu, a przed podani...
-
Kutia z makaronem - przepis na tradycyjny rarytas świąteczny. Kluczem idealnego smaku jest słodka masa
Jednym z nieco zapomnianych, a zarazem wyjątkowych rarytasów świątecznych jest kutia z makaronem. Słodkie danie przygotowane według tradycyjnej receptury podbije kubki smakowe domowników i gości. Liczą się słodkie dodatki i ładne podanie.
-
Ten błąd sprawia, że masa makowa jest gorzka i nawet moczenie w mleku nie pomoże. Zobacz, jak go uniknąć
Przygotowywanie masy makowej towarzyszy w grudniu wszystkim tym, którzy decydują się samodzielnie upiec ciasta na święta i przynajmniej część gotowych produktów zastąpić tymi domowej roboty. Czasem jednak istnieje ryzyko, że mak wyjdzie gorzki....
-
Strucla makowa to przepis na słodkie święta. Klasyczne ciasto smakuje najlepiej z domową masą
Strucla makowa to synonim świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie klasycznego cista nie jest trudne, jednak wymaga najlepszej jakości składników. Mowa tu o świeżej, domowej masie z bakalii i maku, a także puszystym cieście drożdżowym. To połączenie...
-
Makowiec z gotowej masy makowej z puszki. Czy może być smaczny? Zdecydowanie tak!
Makowiec z gotowej masy makowej z puszki może również zachwycić podniebienia rodziny i znajomych. Ważne, by unikać w składzie syropu glukozowo-fruktozowego, cukru inwertowanego czy konserwantów. Makowiec z gotowej masy makowej z puszki to idealne...
- Jak zrobić idealne kruche ciasto do szarlotki? Unikaj jednego składnika
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Pierwsze kroki w bankowości. Bezpieczny start dla Twojego dzieckaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzybiarze niesłusznie omijają. Te grzyby są lepsze od podgrzybków
- Naleśniki mogą się schować. Placuszki z wkładką są 100 razy lepsze
- Są o niebo lepsze od klasycznych cynamonek. Mięciutkie i aromatyczne
- Babciny sposób na kaszel. Syrop z cebuli stawał nam w gardle, z tym dodatkiem jest nawet smaczny
- Dodaj do obiadu zamiast ziemniaków. Nie wejdzie ci w boczki
-
Smak jesieni zamknięty w słoiku. Najlepszy przepis na kompot z dyni
- Nie dodaję makaronu do rosołu. Przyrządzam to i wrzucam od razu do bulionu
-
Co można zrobić z gotowej masy makowej? Szybkie rozwiązania na pyszne desery na Boże Narodzenie
Co można zrobić z gotowej masy makowej, by zachwycić podniebienie rodziny i znajomych w okresie świątecznym? Jest wiele ciekawych pomysłów na jej wykorzystanie!
-
Jak zrobić własnoręcznie masę makową? Przepis niezbędny do przygotowania świątecznej strucli
Święta Bożego Narodzenia to czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół. Przyrządzamy różne potrawy i desery. Zanim zabierzemy się go wypiekania pierwszych ciast, przyda się nam wiedza jak zrobić własnoręcznie masę makową. Dzięki temu świąteczna...
-
Masa makowa do makowca, klusek z makiem i drożdżówek - przysmak na Boże Narodzenie
Masa makowa to jeden ze składników, których nie może zabraknąć w naszych kuchniach w okresie przedświątecznym. Można ją przygotować własnoręcznie lub kupić w sklepie. Sprawdź, jak ją zrobić masę makową samodzielnie i do jakich deserów ją dodać!