masło
-
Zamiast jajecznicy na śniadanie zrób jajka sułtana. Są obłędne, przyda się jogurt i trik z masłem
Jajka zaraz obok kanapek są najczęstszym wyborem śniadaniowym Polaków, ale nawet najsmaczniejsza jajecznica może w końcu się znudzić. Jeśli lubisz jajka i przy okazji chcesz zacząć dzień czymś naprawdę pożywnym, sycącym i pysznym, mamy przepis,...
-
Żaden oklepany kotlet. Tego maślanego kurczaka pokocha nawet najwybredniejszy mąż
Najpopularniejsze dania kuchni indyjskiej mają w sobie coś, co trudno podrobić - głębię smaku, aromat i historię. Jedno z nich podbiło serca smakoszy na całym świecie. Ma kremowy sos, delikatne mięso i przyprawy, które otulają każdy kęs.
-
To podobno najzdrowszy tłuszcz do smażenia. Zrobisz go w domu, ale uważaj na jedną rzecz
W każdym polskim domu niemal codziennie smaży się różne potrawy. W zależności od przepisu stawiamy na olej, masło lub smalec, jednak od lat dietetycy i niektórzy lekarze zalecają do smażenia masło klarowane, które jest jednym z najzdrowszych wybor...
-
Do grilla robię ziołowy chlebek do rwania. W kilka minut nie ma śladu po okruszkach
Szukasz pomysłu na coś, co wprowadzi trochę smaku i różnorodności podczas grillowych spotkań lub pikniku ze znajomymi? Mamy dla ciebie coś, co skradnie serca twoim bliskim i już ich nie odda. Ten ziołowy chlebek to od dawna hit każdej imprezy, a z...
-
Przepis na de volaille. Nie musisz gimnastykować się z zawijaniem, ale zwróć uwagę na masło
Kotlety de volaille, devolay lub już całkiem spolszczone dewolaje znamy doskonale z wesel i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Jak zwał, tak zwał, ale przecież nieważne, jak mówimy, ważne, jak te kotlety smakują i jak je zrobić w domu, żeby...
-
Jak zrobić baranka z masła? Weź pieprz i wykałaczkę. Już nigdy nie kupisz gotowca
Jak z masła zrobić baranka? Choć zdawać by się mogło, że jest to zadanie trudne do wykonania, w rzeczywistości poradzi sobie z nim każdy. Sekret tkwi w odpowiedniej temperaturze osełki oraz wykorzystaniu wykałaczki. Wyjdzie milion razy lepszy niż...
-
Przestałam smarować kanapki masłem. Używam innego smarowidła i są o wiele lepsze
Używanie masła od czasu do czasu nie jest niczym złym. Jeśli sięgamy po nie z umiarem i odpowiednio się odżywiamy, nie powinno negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Co innego, jeśli zjadamy go bardzo dużo. Wówczas warto pomyśleć o zamiennikach,...
-
Naleśniki robię tylko tak. Są cieniutkie i elastyczne. To przez składnik, który masz w lodówce
Naleśniki to dowód na to, że świat jednak bywa dobrym miejscem. Wiele z nas naleśniki robi po prostu na oko, ale ta metoda nie zawsze daje sto procent szans na sukces. Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że za każdym razem będziesz robić naleśniki...
-
Tylko przez dwa dni kupisz 2+1 GRATIS. Super okazja w Biedronce. Teraz taniej też w Kauflandzie
Ceny masła potrafią zaskoczyć, a czasem rosną tak gwałtownie, że wiele osób zaczyna traktować je jak produkt z wyższej półki. Nic dziwnego, że polujemy na promocje, by zrobić zapasy w rozsądnej cenie. Gdzie teraz kupisz je taniej? Jakie masło jest...
-
Elastyczne i aksamitne jak jedwab. Te naleśniki po prostu rządzą
Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, elastyczne i aksamitne niczym policzek niemowlęcia? Mamy na to sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie nawet maluch (oczywiście pod okiem dorosłych). Sekretem jest jeden składnik, którego nie powinno s...
-
Smażysz mięso w ten sposób? Szef kuchni przestrzega. "Zaczną się palić"
Wołowina to jedno ze szlachetniejszych mięs i odpowiednio przygotowana potrafi być prawdziwą ucztą dla zmysłów. Zapytaliśmy Michała Gniadka, szefa kuchni prowadzącego koncept Yes! Butcher, o to, jakie są sekrety idealnych steków, na czym je smażyć...
-
Leć do Biedronki, zanim wykupią wszystkie. Dzisiaj 3+3 gratis. Musisz mieć je w lodówce. A co w Dino?
Masło to złoto każdej kuchni, które w ostatnich miesiącach stało się prawdziwym luksusem. Kanapki, sosy czy wypieki - wszystko smakuje lepiej, gdy go nie brakuje. A gdy cena spada, to znak, że warto zrobić zapasy. W którym sklepie jest masło na...
-
Jak zrobić i z czym podać masło czosnkowe? Kilka przepisów na smakowite masło czosnkowe
Jak zrobić najlepsze masło czosnkowe? Jest to przysmak, który znamy i stosujemy już od dawna. Pasuje do wielu dań, a jego intensywny aromat sprawia, że świetnie podkreśla smak innych składników. Jak można wykorzystać masło czosnkowe w kuchni?...
-
Niemal każdy smaży jajecznicę na tym tłuszczu. To nie najlepszy wybór. Postaw na inny produkt
Na czym zdrowo smażyć jajecznicę? Wbrew pozorom zwykłe, sklepowe masło nie zawsze jest najlepszym wyborem, choć niewątpliwie sięgamy po nie najczęściej. Czym więc je zastąpić? Możliwości jest kilka.
-
Kupowałam w sklepie, teraz robię sama. Wychodzi taniej i zdrowiej. A to tylko chwila pracy
Jak zrobić masło orzechowe? To pytanie zadaje sobie wiele osób szukających zdrowych, domowych alternatyw dla sklepowych produktów. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszne, naturalne smarowidło, pełne zdrowych tłuszczów i białka.
-
Po tych cechach rozpoznasz prawdziwe masło. Po pierwsze: skład. Po drugie: spójrz na patelnię
Jak wybrać masło wysokiej jakości? Zwróć uwagę na kilka szczegółów, a będziesz mieć pewność, że masz do czynienia z pełnowartościowym produktem. Istotna jest przede wszystkim etykieta, ale nie tylko.
-
Przetestowali 30 różnych rodzajów masła. Największy przegrany? Wyniki są zaskakujące
W czasach, gdy sklepowe półki wręcz pękają od nadmiaru produktów spożywczych, klienci muszą zmierzyć się z trudnym wyzwaniem. Które masło jest najlepsze? Niemiecka organizacja przetestowała 30 rodzajów, a wyniki mogą zaskoczyć wielu konsumentów.
-
Czy masło i osełka to to samo? Jeden produkt ma zdecydowaną przewagę. Lepiej sprawdź skład
Masło i osełka na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo. Nie każdy jednak wie, że często jednak tym samym nie są. Wystarczy przeczytać skład, by przekonać się, jak istotna jest różnica między nimi. Jeden produkt ma nad drugim zdecydowaną przewagę.
-
Ceny masła szaleją, więc zrobiłam je sama. Czy wyszło taniej? Trochę się zdziwiłam
Co by nie mówić o cenach masła, tanie nie jest i chociaż jego ceny sezonowo wzrastają i spadają, to raczej nie ma co liczyć, że w najbliższym czasie jego cena spadnie poniżej sześciu złotych. Postanowiłam sprawdzić, czy domowe masło wychodzi tanie...
-
Po co płacić 10 zł za kostkę, skoro możesz zrobić je w domu. Wystarczą śmietana i mikser
Ceny masła lecą w górę bez opamiętania. Eksperci przewidują, że na początku 2025 roku normą może być płacenie 10 zł za kostkę. Niektórzy zastanawiają się więc, czy nie zacząć robić masła w domu. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Trzeba mieć...
-
Pokazał, ile ma masła w zamrażarce. "Jak sztabki złota w sejfie"
Ceny masła od kilkunastu dni rozpalają polski internet do czerwoności. Eksperci prognozują, że już niedługo normą może być 10 zł za 200-gramową kostkę. Rosnące ceny sprawiają również, że kwitnie maślana memosfera. Jeden z użytkowników TikToka nagr...
-
Najpierw kupuję z promocji na zapas, a później mam problem. Czy można mrozić masło?
Jeśli udało ci się kupić dużą ilość kostek w atrakcyjnej cenie, zapewne zastanawiasz się jak odpowiednio je przechowywać. Czy masło można zamrozić? Mamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących tego produktu, aby uniknąć marnowania żywności.
-
Co się dzieje z cenami masła? Ostro idą w górę. "10 zł za kostkę jest realne"
Masło to podstawowy produkt w koszykach wielu Polaków. Nic więc dziwnego, że dużą wagę przywiązujemy do tego, ile kosztuje. A, niestety, kosztuje coraz więcej. Ceny poszły w górę m.in. w supermarketach i małych sklepach osiedlowych. "Na rynku możn...
-
Nie musisz kupować. Masło klarowane zrobisz bardzo łatwo, ale zapamiętaj tę zasadę
Masło klarowane to zdecydowanie jeden z produktów, które absolutnie muszą się znaleźć w każdej kuchni. Nadaje potrawom przyjemny aromat i jest jednym z najzdrowszych tłuszczów do smażenia. Nie musisz jednak kupować gotowego masła klarowanego, bez...
-
Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki
Są takie przepisy, które mimo tego, że przygotowujemy regularnie, nie nudzą się nawet odrobinę. W moim przypadku jest to przepis, który robię co weekend od wielu lat. Chlebek ziołowy to gratka dla miłośników pieczywa i wspólnego podjadania podczas...
-
Od teraz nie użyjesz klasycznego masła. Kanapka z szynką będzie lepsza z tym smarowidłem
Robiąc kanapki każdy używa klasycznego masła i nie pomyśli nawet o tym, aby zamienić je na coś innego. Ja to zrobiłam i dzięki temu powstało to smarowidło. Teraz używam go każdego dnia, a kanapki stały się o niebo lepsze.
-
Homla znowu obniża ceny! Ten gadżet musi być w każdej lodówce. Podobne w Sinsay i Ikea
Każdy z nas urządza swój dom i przestrzenie według własnego gustu, ale pewnie wiele osób się ze mną zgodzi, że niektóre elementy są wręcz obowiązkowe. Takim elementem jest na przykład ten gadżet, który świetnie sprawdzi się w wielu domach. Moim...
-
Rwany chlebek ziołowy zrobi furorę na grillu. Jest łatwy i tak pyszny, że zniknie przed karkówką
Rwany chlebek ziołowy od lat robi prawdziwą furorę podczas wspólnych posiadówek. Moi znajomi i rodzina go uwielbiają, a ja nauczona doświadczeniem muszę robić podwójną porcję. Jeśli szukasz ciekawej przekąski do grilla lub na imprezę, zrób rwany...
-
Złap za zimne masło i tarkę. Genialne to mało powiedziane. Żałuję, że nie znałam tego triku wcześniej
Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiąca kromka chleba posmarowana masłem. Wystarczy dołożyć do niej trochę sera, warzyw i wędlinę, by przygotować sobie mistrzowskie śniadanie. Jednak często się zdarza, że wyjmujemy z lodówki kostkę twardą jak kamie...
-
Jak zrobić masło czosnkowe do karkówki i na bagietkę? Ten przepis znam od szefa kuchni
Masło czosnkowe to uniwersalny dodatek do wielu dań. Idealnie pokręca smak mięs z grilla, zwłaszcza karkówki. Można posmarować nim także grillowane warzywa i pieczarki, posmarować upieczoną bagietkę lub kromkę świeżego pieczywa. Jak jednak zrobić...
-
Trwa wojna cenowa. "Najbardziej zaskoczyło mnie masło. Nie pamiętam, kiedy kupiłam je tak tanio"
Od pewnego czasu Lidl i Biedronka prześcigają się w obniżaniu cen. Wszystko po to, by przyciągnąć do siebie klientów. Ludzie są zszokowani tym, że produkty można kupić tak tanio i zastanawiają się, jakim cudem sieciom handlowym się to opłaca. Nasz...
-
Zrezygnowałam z masła i postawiłam na pastę Ewy Wachowicz. Nie uwierzycie, z jakiego jest warzywa
Masło, choć jest świetnym smarowidłem do chleba, niestety jest też bardzo tłuste. Długo szukałam smacznego zamiennika - taniego i takiego, który mogę sama przygotować w domu. Gdy pierwszy raz zrobiłam tę pastę, po prostu przepadłam. Smakuje obłędn...
-
Zupa ogórkowa. Żeby była smaczniejsza, mój tata robi jedną rzecz
Zupa ogórkowa to jedna z najlepszych polskich zup i nic dziwnego, że gości na naszych stołach tak często. Jest pyszna, łatwa w wykonaniu i trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi. Przepis na zupę ogórkową zna praktycznie każdy, ale mój tata robi ...
-
Jak zrobić ciasto na krokiety? To nie takie zwykłe naleśniki - jeden składniki jest ważny
Jak zrobić ciasto na krokiety? Cóż, to jest banalne, ale jeśli użyjemy zwykłych naleśników, możemy spodziewać się niepowodzenia. Jakie ma być idealne ciasto na krokiety? Po pierwsze cieniutkie i sprężyste. Nie każdy dodaje do ciasta ten składnik.
-
Wyrzucasz papierki po maśle do kosza? Moja sąsiadka chomikuje je w lodówce, ale wcale nie na próżno
Z pewnością większość z nas wyrzuca papierki po maśle do kosza. Gdy ostatnim razem chciałam wyrzucić jeden z nich w towarzystwie swojej sąsiadki, ta krzyknęła, abym tego nie robiła. Okazało się, że sama chomikuje je w lodówce i to nie bez powodu.
-
Jak rozsmarować masło prosto z lodówki? Ten trik sprawił, że nie mam już zszarganych nerwów
Jak rozsmarować masło prosto z lodówki? To problem wielu z nas. W końcu niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto choć raz nie zapomniał przed posiłkiem wyjąć masła odpowiednio wcześniej. Okazuje się, że można sobie z tym łatwo poradzić, a co...
-
Tak Ania Starmach robi ciasto na naleśniki. Dodaj łyżkę tego produktu, a wyjdą sprężyste i cieniutkie
Twoje naleśniki przypominają grube nieestetyczne placki? Zamiast więc popełniać nagminne błędy po raz kolejny, sięgnij po sprawdzony przepis Ani Starmach. Podstawa to dobre proporcje, a także dodatek kremowego produktu. Dzięki temu wyjdą lepsze ni...
-
Opakowanie po maśle - gdzie wyrzucić tego rodzaju odpadki? Czy trzeba je myć? To wcale nie jest takie oczywiste
W jaki sposób zutylizować puste opakowanie po maśle? Sprawdź, gdzie wyrzucić papierki i plastikowe opakowania po maśle. Przekonaj się, czy tego rodzaju śmieci nadają się do segregacji.
-
Idealne do kanapek i słodkich wypieków. Nawet babcia nie znała tego sposobu. Użyj sezonowego warzywa
Od wielu lat do przyrządzania kanapek, a także wypieków, używa się tłuszczu, który dodaje smaku. Zazwyczaj wykorzystuje się klasyczne masło, które niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jednak tej jesieni warto zrobić coś, co podkręci smak naszym...
-
Smażone grzyby z cebulą to wymarzona jesienna kolacja. Podpowiemy, na czym je smażyć i co dodać, żeby były mniam
Grzyby smażone z cebulą to wymarzony obiad każdego miłośnika jesiennych smaków. Wystarczy dodać trochę kopytek, makaron, ziemniaki lub pajdę chleba i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Jak zatem zrobić smażone grzyby? Wybierz odpowiedni tłuszcz.