masło
-
Po tych cechach rozpoznasz prawdziwe masło. Po pierwsze: skład. Po drugie: spójrz na patelnię
Jak wybrać masło wysokiej jakości? Zwróć uwagę na kilka szczegółów, a będziesz mieć pewność, że masz do czynienia z pełnowartościowym produktem. Istotna jest przede wszystkim etykieta, ale nie tylko.
-
Przetestowali 30 różnych rodzajów masła. Największy przegrany? Wyniki są zaskakujące
W czasach, gdy sklepowe półki wręcz pękają od nadmiaru produktów spożywczych, klienci muszą zmierzyć się z trudnym wyzwaniem. Które masło jest najlepsze? Niemiecka organizacja przetestowała 30 rodzajów, a wyniki mogą zaskoczyć wielu konsumentów.
-
Czy masło i osełka to to samo? Jeden produkt ma zdecydowaną przewagę. Lepiej sprawdź skład
Masło i osełka na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo. Nie każdy jednak wie, że często jednak tym samym nie są. Wystarczy przeczytać skład, by przekonać się, jak istotna jest różnica między nimi. Jeden produkt ma nad drugim zdecydowaną przewagę.
-
Ceny masła szaleją, więc zrobiłam je sama. Czy wyszło taniej? Trochę się zdziwiłam
Co by nie mówić o cenach masła, tanie nie jest i chociaż jego ceny sezonowo wzrastają i spadają, to raczej nie ma co liczyć, że w najbliższym czasie jego cena spadnie poniżej sześciu złotych. Postanowiłam sprawdzić, czy domowe masło wychodzi tanie...
-
Po co płacić 10 zł za kostkę, skoro możesz zrobić je w domu. Wystarczą śmietana i mikser
Ceny masła lecą w górę bez opamiętania. Eksperci przewidują, że na początku 2025 roku normą może być płacenie 10 zł za kostkę. Niektórzy zastanawiają się więc, czy nie zacząć robić masła w domu. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Trzeba mieć...
-
Pokazał, ile ma masła w zamrażarce. "Jak sztabki złota w sejfie"
Ceny masła od kilkunastu dni rozpalają polski internet do czerwoności. Eksperci prognozują, że już niedługo normą może być 10 zł za 200-gramową kostkę. Rosnące ceny sprawiają również, że kwitnie maślana memosfera. Jeden z użytkowników TikToka nagr...
-
Najpierw kupuję z promocji na zapas, a później mam problem. Czy można mrozić masło?
Jeśli udało ci się kupić dużą ilość kostek w atrakcyjnej cenie, zapewne zastanawiasz się jak odpowiednio je przechowywać. Czy masło można zamrozić? Mamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących tego produktu, aby uniknąć marnowania żywności.
-
Co się dzieje z cenami masła? Ostro idą w górę. "10 zł za kostkę jest realne"
Masło to podstawowy produkt w koszykach wielu Polaków. Nic więc dziwnego, że dużą wagę przywiązujemy do tego, ile kosztuje. A, niestety, kosztuje coraz więcej. Ceny poszły w górę m.in. w supermarketach i małych sklepach osiedlowych. "Na rynku możn...
-
Nie musisz kupować. Masło klarowane zrobisz bardzo łatwo, ale zapamiętaj tę zasadę
Masło klarowane to zdecydowanie jeden z produktów, które absolutnie muszą się znaleźć w każdej kuchni. Nadaje potrawom przyjemny aromat i jest jednym z najzdrowszych tłuszczów do smażenia. Nie musisz jednak kupować gotowego masła klarowanego, bez...
-
Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki
Są takie przepisy, które mimo tego, że przygotowujemy regularnie, nie nudzą się nawet odrobinę. W moim przypadku jest to przepis, który robię co weekend od wielu lat. Chlebek ziołowy to gratka dla miłośników pieczywa i wspólnego podjadania podczas...
- Tak robiła faworki moja babcia. Przepis pochodzi z XIX wieku
- Na Dzień Babci zrobię to ciasto. Przepis robi furorę od lat 80.
- Biją ziemniaczane na głowę. Placki biedaki robią się raz-dwa
- Łatwe i zdrowe koktajle śniadaniowe z blendera Reklama
- Klienci żądają dubajskiej czekolady na półkach. Żabka wysłuchała próśb
- Quiz o przysmakach z PRL-u. Młodzież jest bez szans. Zdobądź 9/13
- Quiz o przysmakach z PRL-u. Młodzież jest bez szans. Zdobądź 9/13
- W czasach PRL-u była rarytasem na stołach. Włosi wciąż się zajadają
- W tym quizie kulinarnym pytamy o kuchnię polską. Sprawdzisz swoją wiedzę?
- W tym quizie kulinarnym pytamy o kuchnię polską. Sprawdzisz swoją wiedzę?
-
Od teraz nie użyjesz klasycznego masła. Kanapka z szynką będzie lepsza z tym smarowidłem
Robiąc kanapki każdy używa klasycznego masła i nie pomyśli nawet o tym, aby zamienić je na coś innego. Ja to zrobiłam i dzięki temu powstało to smarowidło. Teraz używam go każdego dnia, a kanapki stały się o niebo lepsze.
-
Homla znowu obniża ceny! Ten gadżet musi być w każdej lodówce. Podobne w Sinsay i Ikea
Każdy z nas urządza swój dom i przestrzenie według własnego gustu, ale pewnie wiele osób się ze mną zgodzi, że niektóre elementy są wręcz obowiązkowe. Takim elementem jest na przykład ten gadżet, który świetnie sprawdzi się w wielu domach. Moim...
-
Rwany chlebek ziołowy zrobi furorę na grillu. Jest łatwy i tak pyszny, że zniknie przed karkówką
Rwany chlebek ziołowy od lat robi prawdziwą furorę podczas wspólnych posiadówek. Moi znajomi i rodzina go uwielbiają, a ja nauczona doświadczeniem muszę robić podwójną porcję. Jeśli szukasz ciekawej przekąski do grilla lub na imprezę, zrób rwany...
-
Złap za zimne masło i tarkę. Genialne to mało powiedziane. Żałuję, że nie znałam tego triku wcześniej
Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiąca kromka chleba posmarowana masłem. Wystarczy dołożyć do niej trochę sera, warzyw i wędlinę, by przygotować sobie mistrzowskie śniadanie. Jednak często się zdarza, że wyjmujemy z lodówki kostkę twardą jak kamie...
-
Jak zrobić masło czosnkowe do karkówki i na bagietkę? Ten przepis znam od szefa kuchni
Masło czosnkowe to uniwersalny dodatek do wielu dań. Idealnie pokręca smak mięs z grilla, zwłaszcza karkówki. Można posmarować nim także grillowane warzywa i pieczarki, posmarować upieczoną bagietkę lub kromkę świeżego pieczywa. Jak jednak zrobić...
-
Trwa wojna cenowa. "Najbardziej zaskoczyło mnie masło. Nie pamiętam, kiedy kupiłam je tak tanio"
Od pewnego czasu Lidl i Biedronka prześcigają się w obniżaniu cen. Wszystko po to, by przyciągnąć do siebie klientów. Ludzie są zszokowani tym, że produkty można kupić tak tanio i zastanawiają się, jakim cudem sieciom handlowym się to opłaca. Nasz...
-
Zrezygnowałam z masła i postawiłam na pastę Ewy Wachowicz. Nie uwierzycie, z jakiego jest warzywa
Masło, choć jest świetnym smarowidłem do chleba, niestety jest też bardzo tłuste. Długo szukałam smacznego zamiennika - taniego i takiego, który mogę sama przygotować w domu. Gdy pierwszy raz zrobiłam tę pastę, po prostu przepadłam. Smakuje obłędn...
-
Zupa ogórkowa. Żeby była smaczniejsza, mój tata robi jedną rzecz
Zupa ogórkowa to jedna z najlepszych polskich zup i nic dziwnego, że gości na naszych stołach tak często. Jest pyszna, łatwa w wykonaniu i trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi. Przepis na zupę ogórkową zna praktycznie każdy, ale mój tata robi ...
-
Jak zrobić ciasto na krokiety? To nie takie zwykłe naleśniki - jeden składniki jest ważny
Jak zrobić ciasto na krokiety? Cóż, to jest banalne, ale jeśli użyjemy zwykłych naleśników, możemy spodziewać się niepowodzenia. Jakie ma być idealne ciasto na krokiety? Po pierwsze cieniutkie i sprężyste. Nie każdy dodaje do ciasta ten składnik.
-
Wyrzucasz papierki po maśle do kosza? Moja sąsiadka chomikuje je w lodówce, ale wcale nie na próżno
Z pewnością większość z nas wyrzuca papierki po maśle do kosza. Gdy ostatnim razem chciałam wyrzucić jeden z nich w towarzystwie swojej sąsiadki, ta krzyknęła, abym tego nie robiła. Okazało się, że sama chomikuje je w lodówce i to nie bez powodu.
-
Jak rozsmarować masło prosto z lodówki? Ten trik sprawił, że nie mam już zszarganych nerwów
Jak rozsmarować masło prosto z lodówki? To problem wielu z nas. W końcu niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto choć raz nie zapomniał przed posiłkiem wyjąć masła odpowiednio wcześniej. Okazuje się, że można sobie z tym łatwo poradzić, a co...
-
Tak Ania Starmach robi ciasto na naleśniki. Dodaj łyżkę tego produktu, a wyjdą sprężyste i cieniutkie
Twoje naleśniki przypominają grube nieestetyczne placki? Zamiast więc popełniać nagminne błędy po raz kolejny, sięgnij po sprawdzony przepis Ani Starmach. Podstawa to dobre proporcje, a także dodatek kremowego produktu. Dzięki temu wyjdą lepsze ni...
-
Opakowanie po maśle - gdzie wyrzucić tego rodzaju odpadki? Czy trzeba je myć? To wcale nie jest takie oczywiste
W jaki sposób zutylizować puste opakowanie po maśle? Sprawdź, gdzie wyrzucić papierki i plastikowe opakowania po maśle. Przekonaj się, czy tego rodzaju śmieci nadają się do segregacji.
-
Idealne do kanapek i słodkich wypieków. Nawet babcia nie znała tego sposobu. Użyj sezonowego warzywa
Od wielu lat do przyrządzania kanapek, a także wypieków, używa się tłuszczu, który dodaje smaku. Zazwyczaj wykorzystuje się klasyczne masło, które niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jednak tej jesieni warto zrobić coś, co podkręci smak naszym...
-
Smażone grzyby z cebulą to wymarzona jesienna kolacja. Podpowiemy, na czym je smażyć i co dodać, żeby były mniam
Grzyby smażone z cebulą to wymarzony obiad każdego miłośnika jesiennych smaków. Wystarczy dodać trochę kopytek, makaron, ziemniaki lub pajdę chleba i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Jak zatem zrobić smażone grzyby? Wybierz odpowiedni tłuszcz.
-
Jak zrobić krokiety? Zacznij od ciasta - nie będą to zwykłe naleśniki, dwa dodatki je podkręcą
Jak zrobić naleśniki na krokiety? Na pewno nie tak, jak te do dżemu lub sera. Naleśniki na krokiety mają być elastyczne, cienkie i podkreślać smak nadzienia, a do tego przydadzą się dwie rzeczy, jedną z nich jest masło, a druga przyda się w...
-
Prosty trik, by poczuć się sytym. Do filiżanki kawy dodaj łyżeczkę tego produktu. Skończysz z podjadaniem od razu
Nawet po solidnym obiedzie szybko odczuwasz głód lub nie możesz powstrzymać się od podjadania między posiłkami? Możesz sobie pomóc prostym trikiem. Wystarczy, że do kawy dodasz łyżeczkę masła. Będziesz w szoku, kiedy odczujesz pozytywne efekty w...
-
Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę, by wyszła obłędnie kremowa i najpyszniejsza na świecie? Ten produkt nie ma konkurencji
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowane na śniadanie. Porządna dawka białka i tłuszczu od rana zapewnia energię i sytość na wiele godzin. Ciężko więc lepiej zacząć dzień. Niestety niektórzy przygotowują jajecznicę na zwykłym oleju....
-
Gospodyni od 40 lat zdradziła fantastyczny trik na świeże masło. Byłam w szoku, że tak się da
Ostatnio w jednym z dyskontów, pewna starsza pani zaczepiła naszą redakcyjną koleżankę i zdradziła jej trik, o którym wiele osób najpewniej nie ma pojęcia. Ten sposób na masło pozwoli naprawdę długo cieszyć się jego świeżością i korzystać do woli ...
-
Ten jeden składnik odmieni twoją pomidorową. Każda teściowa poprosi o przepis i o dokładkę
Sezon na pomidory to doskonały moment na przygotowanie przepysznej, aromatycznej zupy. Jak przyrządzić pomidorową o idealnym smaku? Podpowiadamy, co do niej dodać, aby miała wyjątkowy smak i znikała w okamgnieniu.
-
Weekendowy chlebek ziołowy to hit w moim domu. Robię go co tydzień, a najważniejsze jest masło
Jeśli zastanawiasz się, co pysznego upichcić na weekend, mam dla ciebie mój sprawdzony przepis. Chlebek ziołowy do rwania to nie tylko przepyszna przekąska, ale także nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi lub przyjęć przy grillu. Jak go zrobi...
-
Dodałam do bobu te dwa składniki. Był tak pyszny, że zjadłam "pół wiadra" na raz
Lato to czas lodów, truskawek i bobu. Oczywiście nie ma żadnych problemów w przygotowaniu tych pysznych zielonych nasion, jednak ja postanowiłam sprawdzić smak ulubionej przekąski w towarzystwie dwóch dodatków. Już nigdy nie zjem bobu z samym masłem.
-
Jak przechowywać masło? Dzięki tej metodzie będzie miękkie i świeże. "Moja mama Zosia robi tak od lat"
Z masłem wszyscy mamy ten sam problem. Trzymane w lodówce zamienia się w kamień, poza nią - szybko może zjełczeć. Czy jest jakiś złoty środek? Okazuje się, że tak. Mama naszej koleżanki z redakcji przechowuje masło w taki sposób od lat i jest bard...
-
Jak zrobić masło w domu? To banalne i szybkie - potrzebny będzie słoik, kremówka i "para w rękach"
Cóż jest smaczniejszego od kromki świeżutkiego pieczywa posmarowanego domowym masełkiem? Jeśli na samą myśl cieknie ci ślinka, mamy dla ciebie najprostszy przepis na kremowe, ekologiczne domowe masło. Nawet nie potrzebujesz maselnicy - wystarczy...
-
Weź słoik i zapomnij o twardym maśle. Wystarczy kilka minut i sprytny trik
Nie ma nic gorszego podczas przygotowywania śniadania niż zimne i twarde masło. Jest jednak sposób, aby w kilka minut było gotowe do rozsmarowania na kanapce. Wystarczy zastosować trik ze słoikiem.
-
Ekspertka odpowiedziała na pytanie: czy masło musi stać w lodówce? Takiego zdania mało kto się spodziewał
Ciepłe dni stają się już normalnością, a zostawianie produktów na kuchennym blacie czasem jest automatycznym odruchem. Czy postąpienie w ten sposób z masłem to dobry pomysł? Jak długo może stać, aby nic się z nim nie stało? Ekspertka bez wahania...
-
Katarzyna Bosacka ujawnia kolejny zabieg producentów. Kostka masła coraz mniejsza. Lidl odpowiada
Producenci żywności kombinują coraz bardziej, a zjawisko downsizingu zdaje się nasilać z dnia na dzień. Cierpią na tym oczywiście klienci, którzy za mniejszą porcję bazowych składników płacą starą, wysoką cenę, natomiast zakupiona porcja jest dużo...
-
Czy można jeść przeterminowane masło? Różnica pomiędzy "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed"
Odkąd ceny żywności znacznie wzrosły, coraz częściej zastanawiamy się, czy można spożyć przeterminowany produkt. Wśród internautów pada pytanie, czy można jeść masło po terminie. Okazuje się, że wielu z nas nie wie, czym różnią się zapisy...
-
Trzy proste triki na masło z lodówki. Tak przygotujesz kanapki w ekspresowym tempie
Podajemy trzy bardzo proste triki na masło wyjęte prosto z lodówki. Jeśli nie chcesz czekać aż zmięknie, warto skorzystać z naszych sposobów. Dzięki nim przygotowanie kanapek będzie jeszcze prostsze i szybsze.
-
Jak wykorzystać papierek po maśle? Istnieje prosty sposób, dzięki któremu nie zmarnujecie jedzenia
Jeśli został wam papierek po maśle i jego resztki ciągle na nim się znajdują, zamiast go wyrzucać, warto skorzystać z pewnego prostego triku. Dzięki niemu unikniemy marnowania jedzenia zgodnie z ideą zero waste.