masło

Więcej o:

masło

Wypowiedzi na forum o:

masło

  • ciasto z masłem do 140*

    Jak w temacie. Muszę zrobić ciasto/ deser, zwał jak zwał. Ważne, musi zawierać masło i- co gorsza muszę to upiec w 140* max. Ewentualnie może być pieczone w wyższej temperaturze, ale wtedy musiałby być jakiś krem wybitnie maślany, w żadnym razie homeopatyczne ilości masła. Na razie wymyśliłam

  • Masło shea/ kawowe na mróz?

    Czy masło shea albo masło kawowe nadają się jako ochrona skóry twarzy na mróz i wiatr? Skóra wrażliwa, sucha. (plus filtr, wiadomo). Jadę w góry na tydzień i planuję jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz, a mam tylko te dwa masła. Ochronią?

  • Krem z mascarpone i masła orzechowego. Robiłyscie?

    Rozważam albo ten krem, albo taki z mielonych orzechów i masła z cukrem. Który ma większe prawdopodobieństwo nieudania się ?

  • Re: ciasto z masłem do 140*

    Cd. A ciasto czekoladowe upieczesz w 160 stopniach czyli warunek: "Ewentualnie może być pieczone w wyższej temperaturze, ale wtedy musiałby być jakiś krem wybitnie maślany, w żadnym razie homeopatyczne ilości masła"- spełniony

  • Re: ciasto z masłem do 140*

    Ciasto maślane 4 jajka 20 dag cukru 20 dag mąki 14 dag masła 1 mała torebka cukru waniliowego Oddziel białka od żółtek. Upewnij się, że w białkach nie ma ani śladu żółtka. Utrzyj mikserem masło z cukrem i żółtkami. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie połącz ją

  • przelicznik masła na olej - do piekących

    100gram stopionego/miękkiego masła. chwilowo brak, muszę dodać oleju, ile to będzie w mililitrach? Czy tak na prosto, w sensie 100 ml czy jednak mniej? Bo olej cięższy niż woda. Doświadczone, podpowiedzcie

  • Re: masło/krem(?) pistacjowe

    Masło orzechowe łączyłam z mascarpone, wiec pistacjowe pewnie tez będzie dobre.

  • Masło klarowane - co przed pieczeniem

    Chcę wykorzystać masło klarowane do upieczenia piernika. Zawsze korzystałam ze zwykłego: trzeba je było rozpuścić i oczywiście poczekać, aż się schłodzi. Czy masło klarowane też mam rozpuszczać przed robieniem ciasta, czy wystarczy, że będzie w temperaturze pokojowej? Nigdzie nie mogę znaleźć info

  • Masło orzechowe

    Po wizycie w warsztacie powiedziano mi ze tworzace sie "masło orzechowe" wokól korka wlewu oleju jest wynikiem uzywania auta na krótkich odleglosciach (dojazdy do roboty to - tam i spowrotem - ok. 12 km). Moze ktos to potwierdzic?

  • Re: masło/krem(?) pistacjowe

    Nie próbowałam, ale kocham masło pistacjowe i wydaje mi się, że na Sycylii łączą ten krem z ricottą lub mascarpone właśnie.