miód
-
Surowej nie znoszę, więc jem ją tylko w takiej odsłonie. Zalewa słodko-kwaśna robi robotę
Słodka, jędrna, soczysta i aromatyczna papryka konserwowa. Zawartość słoika posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Wystarczy odrobinę słodziła, by rarytasy królowały wśród zimowych przetworów. W spiżarni posłużą naprawdę długo....
-
Nietuzinkowa kolacja po taniości. Wszystko kupisz w najbliższym sklepie
Jeśli w portfelu bida aż piszczy, a masz ochotę na romantyczną kolację we dwoje, spokojnie, nie musisz czekać do wypłaty. Przepis zaspokoi nawet najbardziej wymagającego smakosza, a wszystkie niezbędne składniki kupisz w osiedlowym sklepie. Ser w...
-
Wygląda ekstrawagancko, a jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. To szyszkowa warstwa robi wrażenie
Niektóre desery tylko wyglądają na skomplikowane, a w rzeczywistości to bułka z masłem. Jeśli pragniesz zaskoczyć rodzinę, sięgnij po przepis na lekkie i mięciutkie ciasto, gdzie każdy składnik sprawia, że czujesz się jak w niebie. Jak zrobić cias...
-
Tego deseru aż grzech nie spróbować. Nie ma nic lepszego w upały. Orzeźwia, a w dodatku jest zdrowy
W upalne dni nie ma nic lepszego niż lody. Nie tylko przyjemnie orzeźwiają, lecz także mogą być bardzo zdrowe. Lekkim przepisem na letni specjał podzieliła się niedawno dietetyczka Aleksandra Kliś. Spróbowałam od razu i nie żałuję. Mogę śmiało...
-
Małosolne z przepisu Ewy Wachowicz mają tajny składnik. Dodaj ten produkt do słoika, a nie pożałujesz
Ogórki małosolne to klasyka, której ciężko się oprzeć. Sezonowy rarytas można jednak przygotować nieco inaczej. Ewa Wachowicz ma sprytny patent na podrasowanie tradycyjnego smaku - wystarczy dodać do słoja jeden niepozorny składnik.
-
Czy po dodaniu do herbaty miód traci właściwości? Pszczelarz wyjaśnia. "To nie jest tak"
Wiele osób rezygnuje z białego cukru na rzecz miodu w herbacie. To połączenie smakuje wyśmienicie, ale czy po dodaniu do wrzątku miód traci właściwości odżywcze? Na to pytanie odpowiedział znany w internecie pszczelarz.
-
Miód twardnieje? Wszystko przez częsty błąd. Tak pozostanie płynny na dłużej
Krystalizacja miodu jest procesem zupełnie naturalnym i zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Nie każdy jednak lubi twardy miód. Wystarczy uważać na jeden częsty błąd. Co zrobić, żeby miód się nie skrystalizował?
-
Spojrzysz na etykietę i już będziesz wiedzieć. Weszły ważne zmiany w oznaczaniu miodu
Od 18 kwietnia obowiązują nowe oznaczenia na etykietach miodów. Teraz producenci będą musieli podawać konkretny kraj lub kraje, z których pochodzi surowiec. Do tej pory dopuszczalne były sformułowania bardzo ogólne, z których tak naprawdę niewiele...
-
Zamiast wyrywać jak chwasty, zrób miód z mniszka lekarskiego. Przepis zdradziła mi sąsiadka
Dla jednych to pospolity chwast, który należy wyrwać i wyplewić, dla innych prawdziwy skarb. Mniszek lekarski występuje w Polsce niemal wszędzie, mało kto jednak wie, jakie kryje właściwości. Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? Przepis jest...
-
Widzisz w sklepie sztuczny miód? Pszczelarz wyjaśnia, co to jest. "To pszczoły nie widziało"
Każdy chce, by miód, który kupuje, był jak najwyższej jakości, cechował się cennymi właściwościami i walorami smakowymi. Tymczasem w sklepach można niekiedy natknąć się na produkt nazywany sztucznym miodem. Co to takiego jest i czy w ogóle z miode...
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Musisz mieć go na grzybobraniu. Kupisz go w Empiku, w Kauflandzie drożej
- Ciasto drożdżowe nie wyrasta? Oto lista 5 najczęstszych błędów
- Ekspresowa sałatka na każdą okazję. Potrzebujesz 10 minut, szynki i warzyw
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Pszczelarz wyjaśnia, gdzie trzymać miód. Prawdopodobnie robisz to źle. Szafka to kiepski pomysł
Miód uchodzi za produkt, który można przechowywać bardzo długo i się nie zepsuje. Zwykle trzymamy go gdzieś w szafkach kuchennych, szufladach lub na półkach. Tymczasem okazuje się, że niekoniecznie jest to dobre miejsce. Pszczelarz wyjaśnił, gdzie...
-
Słodki eliksir na wzmocnienie odporności i regenerację po chorobie. Sekretem są trzy składniki
W parze z sezonem zimowy przybywa sezon na przeziębienia. Przed świętami warto nie tylko skupić się na przygotowaniach do uczty wigilijnej, ale i na swoim zdrowiu. Świetnym wspomagaczem dla odporności okaże się eliksir z miodu, imbiru, pierzgi i...
-
Wstajesz rano, a za oknem śnieg? To korzenne i sycące śniadanie rozgrzeje cię, nim wyjdziesz z domu
Zimowa aura nie każdemu się podoba, jednak trudno jej uniknąć w tym klimacie. Perspektywa porannego odśnieżania samochodu, drogi do pracy po śliskim chodniku i przenikającego aż do kości mrozu nie zachęcają do wstawania z łóżka. Warto więc rozpocz...
-
Podczas przeziębienia pijesz gorące mleko z miodem? Podpowiadamy, dlaczego lepiej tego nie robić
Kiedy nadchodzi jesień i zaczyna się sezon przeziębień i infekcji najróżniejszych, najpierw staramy się z nimi walczyć domowymi, naturalnymi sposobami. Wówczas sięgamy po mleko z miodem lub herbatę z miodem i cytryną. Niestety, jeden błąd sprawi, ...
-
Jesienna chandra z tą miksturą nie jest straszna. Połączenie składników zapobiega chorobom
Jesień to niestety okres, gdy nietrudno o spadek energii i przeziębienie. Warto jednak zapobiegać niż leczyć - domowej roboty syrop na odporność sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczy połączyć cztery super składniki i gotowe! To prostsze niż...
-
Miód akacjowy pomoże zarówno osobom z dolegliwościami trawiennymi, jak i sportowcom
Miód akacjowy, podobnie jak inne rodzaje miodów, wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Zamknięty w słoiczku skarb natury pomoże szczególnie osobom z dolegliwościami trawiennymi, ale też i sportowcom, rekonwalescentom czy osobom starszym....
-
Miód nawłociowy - właściwości i cena. Na co pomaga miód z nawłoci?
Miód nawłociowy to stosunkowo nowa odmiana miodu. Powstaje on z nektaru nawłoci pospolitej, zwanej też mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Sprawdzamy, jakie są jego właściwości i czym się wyróżnia.
-
Bosacka pyta, czy miód, cebula i czosnek pomogą na przeziębienie. Lekarz wskazał tylko jeden produkt
Syrop z cebuli, syrop z czosnku, mleko z miodem - te wszystkie domowe specyfiki często są stosowane jako wsparcie w walce z przeziębieniem. Czy jednak faktycznie działają, czy to tylko tzw. mądrość ludowa? Katarzyna Bosacka postanowiła zapytać o t...
-
Jaki miód jest najzdrowszy? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód i ile dziennie możesz go jeść
Jaki miód jest najzdrowszy? Jeśli się nad tym zastanawiasz i nie wiesz, ile dziennie możesz go przyjmować, koniecznie przeczytaj ten tekst. Dzięki niemu zorientujesz się też, który miód najlepiej podać dziecku, a który przysłuży się kobiecie w ciąży.
-
Rodzaje miodu - jakie rodzaje miodu można wyróżnić? Dowiedz się, z czego robi się miód i od czego zależy jego smak
Nie wiesz, jakie są rodzaje miodu? Sprawdź, czym różnią się od siebie wytwarzane w rozmaity sposób miody i przekonaj się, jakie mają odmiany. Zdobądź też informacje na temat smaków najpopularniejszych miodów i zobacz, z czego się je przygotowuje.
-
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Zrób test na prawdziwość miodu i nie daj się oszukać
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Możesz się nad tym zastanawiać, jeśli zależy Ci na zakupie pełnowartościowego produktu, który pomoże Ci wesprzeć Twoje zdrowie. Przekonaj się, co wyróżnia oryginalny miód i jak zrobić test na jego prawdziwość.
-
Ta sałatka z ogórkowych kiszonych jest po prostu miodzio. Wszystko za sprawą jednego słodkiego dodatku
Choć to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze, to warto czasem eksperymentować. Doskonałym tego przykładem jest ta sałatka z ogórków kiszonych, która zawdzięcza smak wyjątkowemu dodatkowi. O jakim składniku mowa i jak ją przygotować? Odpowiadamy.
-
Miód lawendowy - idealny nie tylko do smażonego kurczaka. Co warto o nim wiedzieć?
Miód lawendowy to jedna z odmian miodu, którego mogą spróbować amatorzy słodkich smaków. Jednocześnie sięga się po niego również ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Sprawdź, czym się wyróżnia na tle innych rodzajów miodu i poznaj jego cenę.
-
Miód wielokwiatowy - właściwości i cena. Na co się go stosuje i jak go spożywać?
Miód wielokwiatowy cieszy się sporą popularnością. Dzieje się tak nie tylko ze względu na dość ciekawy, choć zróżnicowany smak, ale i jego właściwości prozdrowotne. Poznaj charakterystykę tej odmiany miodu, a przy okazji dowiedz się, ile kosztuje.
-
Miód wrzosowy - właściwości i cena. Na co jest dobry i jak spożywać ten rodzaj miodu?
Miód wrzosowy to jeden z najbardziej cenionych produktów pszczelich. Jego pozyskiwanie przynosi sporo trudności i jest dość pracochłonne, co też przekłada się na jego dosyć wysoką cenę. Przekonaj się, jakie ma właściwości, co go charakteryzuje i i...
-
Ciągle tylko placki i leczo, ale to w tej wersji cukinia jest bombowa. Nie zapomnij o słodkim dodatku
Cukinia to warzywo, które na szczęście można znaleźć w sklepach przez cały rok, ale umówmy się - najlepiej smakuje latem. Co zrobić z cukinii, kiedy placków mamy przesyt, leczo już nam się przejadło, a faszerowana już niczym nie zaskakuje? A co...
-
Proste i przepyszne placuszki z serka wiejskiego. Nie zapomnij o złotym dodatku, a stracisz dla nich głowę
Jeśli szukasz łatwego i pysznego pomysłu na śniadanie, mamy dla ciebie przepis, w którym z miejsca się zakochasz. Jak zrobić pyszne i puszyste placuszki z serka wiejskiego? To tylko kilka składników, a jeden z nich jest szczególnie ważny.
-
Katarzyna Bosacka przyrządza ten dodatek z kilku prostych składników. Połącz je i potrząśnij słoikiem
Katarzyna Bosacka przyrządza marynatę do mięs w specjalny sposób, używając tylko kilku podstawowych składników. Taka mieszanka będzie idealna do mięs na grilla. Do jej przyrządzenia będziecie potrzebowali... słoik.
-
A ty gdzie przechowujesz miód? Wiele osób popełnia ten sam błąd. Sprawdź, czy jesteś wśród nich
Miód to nie tylko słodka i pyszna alternatywa dla białego cukru. Ma wiele właściwości prozdrowotnych i świetnie podkreśla smak wypieków, czy zwykłej herbaty. Kluczowe jest jednak jego właściwe przechowywanie. Tylko w ten sposób zachowa cenne...
-
Czarny miód to nie dziwactwo, a źródło zdrowia. Zrobisz go w banalny sposób, ale uważaj na temperaturę
Czarny miód. Brzmi intrygująco, prawda? Nie jest to jednak miód z czarnych roślin, tylko domowa mikstura, która uleczy każde przeziębienie. Niezbędnym składnikiem jest czarnuszka, ale jeden błąd wszystko zepsuje. Najlepiej stój nad rondelkiem z...
-
Lubisz rabarbar? Spróbuj go w wersji... kiszonej! Ten przepis zachwyci kubki smakowe
Rabarbar kojarzyć się może głównie z gęstymi pędami i dużymi liśćmi wyrastającymi z ziemi przy domu mamy lub babci. Wielu traktowało go w dzieciństwie jako przekąskę. Najczęściej robi się z niego kompot, dżemy czy ciasta, jednak dziś przychodzimy ...
-
Pączki tureckie - przepyszne miniaturowe pączki skąpane w słodkim syropie. Mało składników i prosty przepis
Pączki tureckie mogą być bardzo ciekawym urozmaiceniem menu w tłusty czwartek. Chociaż nazwa zdaje się wyraźnie wskazywać na kraj ich pochodzenia, to w rzeczywistości jedzone bywają też w innych krajach.
-
Dlaczego nie powinno dodawać się miodu do gorącej herbaty? Nie zatrujesz się, ale zdrowia też nie zyskasz
Aura za oknem nas nie rozpieszcza i niestety, nietrudno o przeziębienie. Kiedy już dopadnie nas wstrętne choróbsko, najczęściej staramy się ratować się domowymi sposobami. Jedną z takich metod jest gorąca herbata lub mleko z miodem. Niestety, nie...
-
Herbata zimowa - przepis, który rozgrzewa wszystkie zmysły. Cynamon i owoce to kluczowe dodatki
Zima na dobre rozgościła się za oknami, co za tym idzie, w menu zagościły rozgrzewające napoje i smakołyki. Nic nie smakuje tak obłędnie o tej porze roku, jak herbata z aromatycznymi dodatkami. Idealny napar uzyskasz dzięki owocom, korzennym...
-
Przepis na miękkie pierniki z miodem - świąteczne łakocie, od których nie będzie można się oderwać
Do Bożego Narodzenia zostało już niewiele czasu - jeśli jeszcze nie upiekłeś ciastek na święta, możesz skorzystać z naszego przepisu na miękkie pierniki z miodem. Te aromatyczne łakocie zachwycą cię wyjątkowym smakiem.
-
Kutia - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną. Mieszankę pszenicy i maku połącz z bakaliami i miodem
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć słodkich rarytasów. Kutia to prawdziwy must have bożonarodzeniowy! To nic innego jak pszenica połączona z makiem, bakaliami i osłodzona miodem. Przygotuj dawny przysmak i zaskocz gości w te...
-
Miodownik - przepis idealny na Boże Narodzenie. Kluczowe są złote proporcje i dwa słodkie kremy
Wśród domowych i tradycyjnych przepisów nie sposób pominąć warstwowego ciasta, jakim jest miodownik. Pełen aromatów przysmak z dodatkiem kremu budyniowego i kajmakowego to strzał w dziesiątkę na zbliżające się święta. Kluczowe są jednak złote...
-
Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Szybka i prosta. Zachwyca pikantną nutą
Sałatka na Boże Narodzenie nie musi być nudna i przewidywalna. Przełamanie smaków sprawia, że chętnie sięgną po nią najbardziej wybredni. Nuta miodu i chilli nada jej wyjątkowego charakteru. Prosty i szybki przepis jest czytelny także dla amatorów.
-
To najbardziej fałszowany produkt na świecie. Niektórzy nigdy nie jedli oryginału. Jak odróżnić podróbkę i nie dać się oszukać?
Produkt ten znajduje się na topowych miejscach list produktów najczęściej fałszowanych. Można nawet dojść do wniosku, że przez obecność licznych podróbek mało kto mógł zasmakować oryginału. Odróżnienie fałszowanego produktu nie jest proste, lecz...
-
Miód to często podrabiany produkt. Jak nie paść ofiarą słodkiego kłamstwa i rozpoznać prawdziwy? Przyda się talerz
Zdrowotnych właściwości miodu nikomu nie muszę przedstawiać. To produkt znany od tysiącleci nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także działanie odmładzające i przeciwzapalne. Niestety, miód znajduje się w ścisłej czołówce najczęściej...