miód
-
Katarzyna Bosacka przyrządza ten dodatek z kilku prostych składników. Połącz je i potrząśnij słoikiem
Katarzyna Bosacka przyrządza marynatę do mięs w specjalny sposób, używając tylko kilku podstawowych składników. Taka mieszanka będzie idealna do mięs na grilla. Do jej przyrządzenia będziecie potrzebowali... słoik.
-
A ty gdzie przechowujesz miód? Wiele osób popełnia ten sam błąd. Sprawdź, czy jesteś wśród nich
Miód to nie tylko słodka i pyszna alternatywa dla białego cukru. Ma wiele właściwości prozdrowotnych i świetnie podkreśla smak wypieków, czy zwykłej herbaty. Kluczowe jest jednak jego właściwe przechowywanie. Tylko w ten sposób zachowa cenne...
-
Czarny miód to nie dziwactwo, a źródło zdrowia. Zrobisz go w banalny sposób, ale uważaj na temperaturę
Czarny miód. Brzmi intrygująco, prawda? Nie jest to jednak miód z czarnych roślin, tylko domowa mikstura, która uleczy każde przeziębienie. Niezbędnym składnikiem jest czarnuszka, ale jeden błąd wszystko zepsuje. Najlepiej stój nad rondelkiem z...
-
Lubisz rabarbar? Spróbuj go w wersji... kiszonej! Ten przepis zachwyci kubki smakowe
Rabarbar kojarzyć się może głównie z gęstymi pędami i dużymi liśćmi wyrastającymi z ziemi przy domu mamy lub babci. Wielu traktowało go w dzieciństwie jako przekąskę. Najczęściej robi się z niego kompot, dżemy czy ciasta, jednak dziś przychodzimy ...
-
Pączki tureckie - przepyszne miniaturowe pączki skąpane w słodkim syropie. Mało składników i prosty przepis
Pączki tureckie mogą być bardzo ciekawym urozmaiceniem menu w tłusty czwartek. Chociaż nazwa zdaje się wyraźnie wskazywać na kraj ich pochodzenia, to w rzeczywistości jedzone bywają też w innych krajach.
-
Dlaczego nie powinno dodawać się miodu do gorącej herbaty? Nie zatrujesz się, ale zdrowia też nie zyskasz
Aura za oknem nas nie rozpieszcza i niestety, nietrudno o przeziębienie. Kiedy już dopadnie nas wstrętne choróbsko, najczęściej staramy się ratować się domowymi sposobami. Jedną z takich metod jest gorąca herbata lub mleko z miodem. Niestety, nie...
-
Herbata zimowa - przepis, który rozgrzewa wszystkie zmysły. Cynamon i owoce to kluczowe dodatki
Zima na dobre rozgościła się za oknami, co za tym idzie, w menu zagościły rozgrzewające napoje i smakołyki. Nic nie smakuje tak obłędnie o tej porze roku, jak herbata z aromatycznymi dodatkami. Idealny napar uzyskasz dzięki owocom, korzennym...
-
Przepis na miękkie pierniki z miodem - świąteczne łakocie, od których nie będzie można się oderwać
Do Bożego Narodzenia zostało już niewiele czasu - jeśli jeszcze nie upiekłeś ciastek na święta, możesz skorzystać z naszego przepisu na miękkie pierniki z miodem. Te aromatyczne łakocie zachwycą cię wyjątkowym smakiem.
-
Kutia - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną. Mieszankę pszenicy i maku połącz z bakaliami i miodem
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć słodkich rarytasów. Kutia to prawdziwy must have bożonarodzeniowy! To nic innego jak pszenica połączona z makiem, bakaliami i osłodzona miodem. Przygotuj dawny przysmak i zaskocz gości w te...
-
Miodownik - przepis idealny na Boże Narodzenie. Kluczowe są złote proporcje i dwa słodkie kremy
Wśród domowych i tradycyjnych przepisów nie sposób pominąć warstwowego ciasta, jakim jest miodownik. Pełen aromatów przysmak z dodatkiem kremu budyniowego i kajmakowego to strzał w dziesiątkę na zbliżające się święta. Kluczowe są jednak złote...
-
Wygląda niepozornie, a smakiem przebija kultowe wypieki. Szarlotka się chowa
-
Jak rozpoznać pryskane owoce i warzywa? Sprytny trik pomoże w zakupach
-
Opowiada o swojej pasji: Lecimy sprzętem, który nie ma sterów. Jest tylko palnikMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najlepszy sposób na mszyce. Dwa warzywa sprawią, że owady znikną na dobre
-
Krupnik - przepis gospodyni księdza. Zajada się nim nawet biskup
- Myślisz, że rozpoznasz zupę na talerzu? Przekonaj się
- Kiszone końcówki szparagów z przepisu mojej babci. "Jak ogórki kiszone"
- Ziemniaki w chrupiącej skórce w 5 minut. Nie potrzebujesz piekarnika
- Kwaśniewski wspomina, jak piekł pizzę dla BOR-u. "Cały czas zasuwałem w kuchni"
- Prosty przepis na holenderskie kotlety mielone. Będą smakować wybitnie
-
Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Szybka i prosta. Zachwyca pikantną nutą
Sałatka na Boże Narodzenie nie musi być nudna i przewidywalna. Przełamanie smaków sprawia, że chętnie sięgną po nią najbardziej wybredni. Nuta miodu i chilli nada jej wyjątkowego charakteru. Prosty i szybki przepis jest czytelny także dla amatorów.
-
To najbardziej fałszowany produkt na świecie. Niektórzy nigdy nie jedli oryginału. Jak odróżnić podróbkę i nie dać się oszukać?
Produkt ten znajduje się na topowych miejscach list produktów najczęściej fałszowanych. Można nawet dojść do wniosku, że przez obecność licznych podróbek mało kto mógł zasmakować oryginału. Odróżnienie fałszowanego produktu nie jest proste, lecz...
-
Miód to często podrabiany produkt. Jak nie paść ofiarą słodkiego kłamstwa i rozpoznać prawdziwy? Przyda się talerz
Zdrowotnych właściwości miodu nikomu nie muszę przedstawiać. To produkt znany od tysiącleci nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także działanie odmładzające i przeciwzapalne. Niestety, miód znajduje się w ścisłej czołówce najczęściej...
-
Leniwe bez gotowania. Przepis na szybki obiad. Ten składnik sprawi, że pokochają je wszyscy
Leniwe bez gotowania to szybki obiad, dzięki któremu cała rodzina naje się do syta. Te delikatne i mięciutkie kluseczki uwielbiają także niejadki. Wszystko za sprawą pewnego dodatku, który kusi najmłodszych. Sprawdź nasz prosty przepis i przekonaj...
-
Ogórki kiszone z miodem - nietypowe połączenie smakowe. Szybko zapomnisz o tradycyjnych przetworach
Czy ogórki kiszone z miodem to dobre połączenie? Może wydawać się dziwne, ale wiele przepisów udowadnia, że nawet najbardziej osobliwe smaki mogą ze sobą idealnie współgrać. Tak jest i w tym przypadku.
-
Cukinia z papryką do słoików. Dodaj do zalewy ten składnik, a całkowicie odmienisz smak przetworów
Zimą najbardziej brakuje letnich warzyw, które zawsze były świeże. Dlatego najlepszym sposobem na powrót do ulubionych smaków jest zamknięcie ich w słoiku. Warzywne dary lata tylko zachęcają do robienia przetworów. Zrób więc cukinię marynowaną z...
-
Przejadły ci się korniszony? Przygotuj ogórki w zalewie miodowej. Słodki dodatek zaskoczy smakiem
Sposobów na wykorzystanie ogórków w kuchni jest wiele. W zależności od zachcianki i okazji możemy je przygotować na ostro, słono, a nawet słodko. Ta ostatnia opcja świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie do obiadu, a także pyszna przekąska na...
-
Jak przechowywać miód, aby był płynny? Warto poznać te zasady, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem
Choć miód jest jednym z najtrwalszych produktów używanych w codziennej kuchni, warto wiedzieć, jak poprawnie go przechowywać. Kilka zasad pozwoli mu nie tylko zachować swoje właściwości, ale także sprawić, by nie krystalizował się zbyt szybko.
-
Syrop z czosnku - idealny na niesprzyjającą wiosenną aurę
Syrop z czosnku to prozdrowotny specyfik, który działa na nasz cały organizm. Sprawdź, jak wykonać miksturę, z której dobrodziejstwa korzystali już nasi pradziadowie.
-
Miód z mniszka. Przepis na smaczny i naturalny syrop. Ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych
Wiosna rozpoczęła się już na dobre, dlatego warto przygotować miód z mniszka. Przepis na tę słodką i naturalną miksturę sprawdzi się podczas przeziębienia. Mało tego, smakuje bardzo dobrze i łatwo go przygotować.
-
Miód nie zawsze jest dobrym zamiennikiem cukru. Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Jednym z najczęstszych zamienników cukru jest miód, który uchodzi za zdrowy dodatek. Jednak w rzeczywistości możemy sobie zaszkodzić - okazuje się, że ten produkt wcale nie działa tak korzystnie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Co więcej, zastąpienie...
-
Miodownik. Przepis na warstwowe ciasto z masą kajmakową. Przygotuj je teraz, by było dobre na Wielkanoc
Jak zrobić miodownik? Oto przepis, który ci w tym pomoże. Ciasto jest połączeniem masy kajmakowej i miodowych placków. Smaki te świetnie się uzupełniają i sprawiają, że deser nabiera ciekawego wyrazu. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do kaw...
-
Żeberka w miodzie - jak przygotować i z czym podawać?
Żeberka w miodzie to danie jednocześnie proste i wymagające pewnej wprawy. Chodzi zwłaszcza o to, by mięso miało właściwą konsystencję, zapach i oczywiście smak. O czym pamiętać przy przygotowywaniu żeberek w glazurze?
-
Miód lawendowy: najbardziej aromatyczny z miodów nektarowych
Miód lawendowy przyciąga niepowtarzalnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Jest miodem wysokiej klasy, odznaczającym się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Sprawdzamy, kiedy warto sięgnąć po miód lawendowy i czym różni się on od innych...
-
Miód wielokwiatowy: popularny lek na każde zło
Miód wielokwiatowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce. Powszechnie stosowany ze względu na swą dużą dostępność, jest jednocześnie najbardziej zróżnicowany pod względem barwy i smaku, gdyż cechy te uzależnione są od...
-
Co jeść zimą, żeby nie chorować? Naturalne antybiotyki i produkty o działaniu antybakteryjnym
Co jeść zimą, żeby nie chorować? To pytanie, które zadają sobie nie tylko mamy dzieci żłobkowych i przedszkolaków. W obecnej sytuacji coraz więcej osób zaczyna przykładać uwagę do tego, aby w diecie znajdowały się produkty naturalnie wspomagające...
-
Miód nawłociowy - jakie ma zastosowanie, ile kosztuje i po czym go rozpoznasz?
Miód nawłociowy jest mniej znanym miodem nektarowym. Co możesz zyskać, wprowadzając go do swojego jadłospisu? Dowiedz się wszystkiego o tym wyjątkowym produkcie i przekonaj się, ile możesz dzięki niemu zyskać.
-
Miód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje?
Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych miodów, produkowanych przez pszczoły z polskich pasiek. Dowiedz się, jak smakuje i przy jakich dolegliwościach warto po niego sięgać.
-
Rodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów
Różne rodzaje miodu potrafią zaskakiwać smakiem i właściwościami. Przekonaj się, które miody warto włączyć do swojej diety i zobacz, co możesz dzięki nim zyskać.
-
Miód wrzosowy: sposób na wspomaganie odporności i źródło biopierwiastków
Miód wrzosowy to jeden z najdroższych rodzajów miodów. Jego cena jednakże idzie w parze z prozdrowotnymi właściwościami, jakie zapewnia miód wrzosowy. Ponadto wyróżnia go niezwykły aromat i wyjątkowy proces krystalizacji. Ceniony jest zarówno prze...
-
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Garść sprawdzonych porad
Tylko naturalny miód posiada właściwości prozdrowotne i lecznicze, dlatego warto wiedzieć, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy. Dobrze jest kupować miód ze sprawdzonego źródła, jeśli jednak takiego nie znamy lub nie mamy pewności, co do...
-
Ciasto miodownik - niezastąpione jesienią. Miód akacjowy robi robotę
Zanim zdradzimy wam nasz najlepszy przepis na ciasto miodownik, musicie koniecznie poznać właściwości miodu akacjowego. To właśnie ten miód najlepiej sprawdzi się do miodownika!
-
Papryka w zalewie miodowej - genialny sposób na sałatkę do słoików [PRZEPIS]
Papryka konserwowa z miodem. Pychota! Próbowaliście już do waszych przetworów dodać odrobinę miodu? To zupełnie zmienia smak. Papryka konserwowa staje się delikatniejsza i po prostu obłędnie smakuje!
-
Nalewka z malin - przepisy, które warto wypróbować przed nadejściem zimy
Nalewka z malin - na co pomaga i jak przygotować ten pyszny trunek na bazie owoców lata? Poznaj nasze cztery przepisy na nalewkę z malinami oraz z miętą albo miodem.
-
Miodek majowy - słodycz na odporność. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Miodek majowy to idealny przepis na odporność. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego i jakie jest jego działanie? Sprawdzamy.
-
Czy miód miejski jest zdrowy i czysty? "Pszczoły są wybredne, nie zbiorą nektaru, jeśli wyczują w nim zanieczyszczenia"
Jaki wolicie? Mokotowski czy praski? A może preferujecie śródmiejski? Wygląda na to, że trend na miejskie miody już się u nas zadomowił. Polacy zdali sobie sprawę, że zbierany nawet w Warszawie miód jest nie tylko pyszny, lecz także superczysty.
-
Jak zrobić domowy syrop z marchewki na kaszel?
Domowy syrop z marchewki to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych lekarstw, które możemy przygotować samodzielnie. Pomoże na kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych. Jak zrobić domowy syrop z marchewki na kaszel? Sprawdźcie!
-
Rodzaje miodów: gryczany, wielokwiatowy, spadziowy. Jakie właściwości ma miód?
Jest kilka rodzajów miodów. Dzielimy je ze względu na materiał, który został zebrany przez pszczoły. Poszczególne odmiany mają inne właściwości. Czy wiesz, który miód smakuje najlepiej, a który jest najzdrowszy?
-
Miód wielokwiatowy - poznaj moc tysiąca kwiatów [właściwości, cena, zastosowanie]
Miód wielokwiatowy to duża grupa miodów, które powstały z różnego rodzaju kwiatów, krzewów a nawet drzew. Cechą wspólną wszystkich miodów kwiatowych jest łagodny i delikatny smak. Miód wielokwiatowy jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Sprawdza...
-
Miód lipowy: właściwości. Co sprawia, że jest tak popularny?
Właściwości miodu lipowego znane są już od XVI wieku. Produkt ten ceniony jest za wyjątkowy, bardzo słodki a zarazem lekko pikantny smak. Sprawdź, jak wygląda dokładny skład miodu lipowego i dlaczego warto jeść go codziennie.