miód
-
Nigdy nie rób tego z miodem. Popularny nawyk odbije ci się czkawką. Straci wszystkie cenne właściwości
Herbata to pyszny napój, którym raczymy się przez cały rok. Zamiast dodawać do niej cukru, warto zmienić przyzwyczajenia i sięgnąć po naturalne słodzidło. Trzeba tylko pamiętać o jednej, ważnej zasadzie. W przeciwnym wypadku starania pójdą na marn...
-
Koniec kombinowania. Na słoikach z miodem pojawi się ważne oznaczenie
Z etykiety zazwyczaj można wiele wyczytać. Chyba że jest tak sformułowana, że zawiera same ogólniki. Do niedawna było tak chociażby z etykietami miodów. W 2024 roku weszły jednak pierwsze zmiany, które wymogły na polskich producentach podawanie...
-
Czy miód można pasteryzować? Pszczelarz stawia sprawę jasno. "Będziesz mieć fajny słodzik"
Mimo że miód to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, nadal krąży wokół niego wiele mitów i niejasności. Popularny w sieci Pszczelarz z Wąchocka został zapytany, czy miód można pasteryzować. Ekspert wyjaśnił, czy jest to potrzebne i w...
-
Otwierasz słoik z miodem, a tam biała pianka. Mało kto wie, że to ważny sygnał o jakości
Z pewnością nie raz zastanawialiście się, co oznacza biała piana w miodzie. Może to budzić niepokój i obawę o bezpieczeństwo jego spożywania. Prawda może zaskoczyć, a obecność nalotu na powierzchni to ważny znak.
-
Na walentynki robię lekką sałatkę ze szpinakiem i pomidorami. Dressing jest palce lizać
Jeśli zastanawiasz się co podać na walentynki, żeby zjeść coś pysznego i jednocześnie lekkiego, by mieć siłę na randkowy wieczór, mamy świetny przepis. Ta lekka sałatka to hit i prawdziwa bomba smaku. Wśród składników same pyszności, które łączy...
-
Czy da się sprawdzić prawdziwość miodu? Zdania pszczelarzy podzielone. Niektórzy proponują test wody
Czy da się sprawdzić prawdziwość miodu? Autentyczność produktu można zbadać, wykonując domowe testy, które bazują na jego właściwościach. Nie wszyscy pszczelarze uważają je jednak za w pełni skuteczne.
-
Słowiański przysmak na Wigilię. Jak przygotować idealną kutię? [PRZEPIS]
Przepis na kutię bazuje na trzech podstawowych składnikach, a jej genezy należy szukać w mitologii. Jaka symbolika kryje się za tą starodawną potrawą i jak zrobić kutię w zaciszu własnej kuchni?
-
Auchan z ważnym komunikatem dla klientów. Chodzi o wycofany produkt. Oferują zwrot środków
Sieć Auchan wydała komunikat odnośnie jednego z produktów do niedawna dostępnego w sklepach. Okazuje się, że przez błąd musiał zostać wycofany. Ci, którzy go zakupili, mogą starać się o zwrot. Oprócz tego Sanepid poinformował o dwóch innych...
-
Ten przepis wygrzebałam z przepiśnika babci. Dodawała go do deserów, a ja używam do mięs i sałatek
Przeglądając stary przepiśnik babci, natrafiłam na prosty, a zarazem wyjątkowy przepis, który łączy w sobie naturalną słodycz i chrupkość. To połączenie nie tylko zaspokaja apetyt na coś słodkiego, ale też jest świetnym dodatkiem do deserów.
-
Czy miód może się zepsuć i przeterminować? Pszczelarz rozwiewa wątpliwości. Niektórzy będą zdziwieni
Czy miód może się zepsuć? W wielu domach jeden słoik potrafi stać w kuchennej szafce nawet przez wiele miesięcy. Dobrej jakości produkt potrafi sporo kosztować, nic więc dziwnego, że gdy zauważamy zmiany w jego konsystencji, zaczynamy się...
-
Pszczelarze od razu wiedzą. Jak nie nabrać się na "fałszywy" miód? Test kciuka rozwieje wątpliwości
Miód to jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków, którego właściwości doceniamy szczególnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym. Musi być jednak spełniony jeden warunek. Należy upewnić się, że jest on prawdziwy. Jak sprawdzić, czy miód n...
-
Czy można nabierać miód metalową łyżką? Pszczelarz rozwiewa wątpliwości. "Nie należy powtarzać"
Przyjęło się, że miód najczęściej nabiera się drewnianym patyczkiem zakończonym beczułką z rowkami. Nie wszyscy jednak go mają, więc nabierają płyn zwykłą metalową łyżką. Nie brakuje opinii, że w ten sposób miód staje się szkodliwy. Głos zabrał wi...
-
Pijesz gorącą herbatę z miodem na przeziębienie? Natychmiast przestań, tracisz czas
Październik to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Kochamy go za kolorowe liście, herbatkę pod kocykiem, grzybobranie, ale nie kochamy za jedną rzecz... Sezon przeziębień wtedy kwitnie i trzeba sobie jakoś radzić, żeby nie...
-
Surowej nie znoszę, więc jem ją tylko w takiej odsłonie. Zalewa słodko-kwaśna robi robotę
Słodka, jędrna, soczysta i aromatyczna papryka konserwowa. Zawartość słoika posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Wystarczy odrobinę słodziła, by rarytasy królowały wśród zimowych przetworów. W spiżarni posłużą naprawdę długo....
-
Nietuzinkowa kolacja po taniości. Wszystko kupisz w najbliższym sklepie
Jeśli w portfelu bida aż piszczy, a masz ochotę na romantyczną kolację we dwoje, spokojnie, nie musisz czekać do wypłaty. Przepis zaspokoi nawet najbardziej wymagającego smakosza, a wszystkie niezbędne składniki kupisz w osiedlowym sklepie. Ser w...
-
Wygląda ekstrawagancko, a jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. To szyszkowa warstwa robi wrażenie
Niektóre desery tylko wyglądają na skomplikowane, a w rzeczywistości to bułka z masłem. Jeśli pragniesz zaskoczyć rodzinę, sięgnij po przepis na lekkie i mięciutkie ciasto, gdzie każdy składnik sprawia, że czujesz się jak w niebie. Jak zrobić cias...
-
Tego deseru aż grzech nie spróbować. Nie ma nic lepszego w upały. Orzeźwia, a w dodatku jest zdrowy
W upalne dni nie ma nic lepszego niż lody. Nie tylko przyjemnie orzeźwiają, lecz także mogą być bardzo zdrowe. Lekkim przepisem na letni specjał podzieliła się niedawno dietetyczka Aleksandra Kliś. Spróbowałam od razu i nie żałuję. Mogę śmiało...
-
Małosolne z przepisu Ewy Wachowicz mają tajny składnik. Dodaj ten produkt do słoika, a nie pożałujesz
Ogórki małosolne to klasyka, której ciężko się oprzeć. Sezonowy rarytas można jednak przygotować nieco inaczej. Ewa Wachowicz ma sprytny patent na podrasowanie tradycyjnego smaku - wystarczy dodać do słoja jeden niepozorny składnik.
-
Czy po dodaniu do herbaty miód traci właściwości? Pszczelarz wyjaśnia. "To nie jest tak"
Wiele osób rezygnuje z białego cukru na rzecz miodu w herbacie. To połączenie smakuje wyśmienicie, ale czy po dodaniu do wrzątku miód traci właściwości odżywcze? Na to pytanie odpowiedział znany w internecie pszczelarz.
-
Miód twardnieje? Wszystko przez częsty błąd. Tak pozostanie płynny na dłużej
Krystalizacja miodu jest procesem zupełnie naturalnym i zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Nie każdy jednak lubi twardy miód. Wystarczy uważać na jeden częsty błąd. Co zrobić, żeby miód się nie skrystalizował?
-
Spojrzysz na etykietę i już będziesz wiedzieć. Weszły ważne zmiany w oznaczaniu miodu
Od 18 kwietnia obowiązują nowe oznaczenia na etykietach miodów. Teraz producenci będą musieli podawać konkretny kraj lub kraje, z których pochodzi surowiec. Do tej pory dopuszczalne były sformułowania bardzo ogólne, z których tak naprawdę niewiele...
-
Zamiast wyrywać jak chwasty, zrób miód z mniszka lekarskiego. Przepis zdradziła mi sąsiadka
Dla jednych to pospolity chwast, który należy wyrwać i wyplewić, dla innych prawdziwy skarb. Mniszek lekarski występuje w Polsce niemal wszędzie, mało kto jednak wie, jakie kryje właściwości. Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? Przepis jest...
-
Widzisz w sklepie sztuczny miód? Pszczelarz wyjaśnia, co to jest. "To pszczoły nie widziało"
Każdy chce, by miód, który kupuje, był jak najwyższej jakości, cechował się cennymi właściwościami i walorami smakowymi. Tymczasem w sklepach można niekiedy natknąć się na produkt nazywany sztucznym miodem. Co to takiego jest i czy w ogóle z miode...
-
Pszczelarz wyjaśnia, gdzie trzymać miód. Prawdopodobnie robisz to źle. Szafka to kiepski pomysł
Miód uchodzi za produkt, który można przechowywać bardzo długo i się nie zepsuje. Zwykle trzymamy go gdzieś w szafkach kuchennych, szufladach lub na półkach. Tymczasem okazuje się, że niekoniecznie jest to dobre miejsce. Pszczelarz wyjaśnił, gdzie...
-
Słodki eliksir na wzmocnienie odporności i regenerację po chorobie. Sekretem są trzy składniki
W parze z sezonem zimowy przybywa sezon na przeziębienia. Przed świętami warto nie tylko skupić się na przygotowaniach do uczty wigilijnej, ale i na swoim zdrowiu. Świetnym wspomagaczem dla odporności okaże się eliksir z miodu, imbiru, pierzgi i...
-
Wstajesz rano, a za oknem śnieg? To korzenne i sycące śniadanie rozgrzeje cię, nim wyjdziesz z domu
Zimowa aura nie każdemu się podoba, jednak trudno jej uniknąć w tym klimacie. Perspektywa porannego odśnieżania samochodu, drogi do pracy po śliskim chodniku i przenikającego aż do kości mrozu nie zachęcają do wstawania z łóżka. Warto więc rozpocz...
-
Podczas przeziębienia pijesz gorące mleko z miodem? Podpowiadamy, dlaczego lepiej tego nie robić
Kiedy nadchodzi jesień i zaczyna się sezon przeziębień i infekcji najróżniejszych, najpierw staramy się z nimi walczyć domowymi, naturalnymi sposobami. Wówczas sięgamy po mleko z miodem lub herbatę z miodem i cytryną. Niestety, jeden błąd sprawi, ...
-
Jesienna chandra z tą miksturą nie jest straszna. Połączenie składników zapobiega chorobom
Jesień to niestety okres, gdy nietrudno o spadek energii i przeziębienie. Warto jednak zapobiegać niż leczyć - domowej roboty syrop na odporność sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczy połączyć cztery super składniki i gotowe! To prostsze niż...
-
Miód akacjowy pomoże zarówno osobom z dolegliwościami trawiennymi, jak i sportowcom
Miód akacjowy, podobnie jak inne rodzaje miodów, wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Zamknięty w słoiczku skarb natury pomoże szczególnie osobom z dolegliwościami trawiennymi, ale też i sportowcom, rekonwalescentom czy osobom starszym....
-
Miód nawłociowy - właściwości i cena. Na co pomaga miód z nawłoci?
Miód nawłociowy to stosunkowo nowa odmiana miodu. Powstaje on z nektaru nawłoci pospolitej, zwanej też mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Sprawdzamy, jakie są jego właściwości i czym się wyróżnia.
-
Bosacka pyta, czy miód, cebula i czosnek pomogą na przeziębienie. Lekarz wskazał tylko jeden produkt
Syrop z cebuli, syrop z czosnku, mleko z miodem - te wszystkie domowe specyfiki często są stosowane jako wsparcie w walce z przeziębieniem. Czy jednak faktycznie działają, czy to tylko tzw. mądrość ludowa? Katarzyna Bosacka postanowiła zapytać o t...
-
Jaki miód jest najzdrowszy? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód i ile dziennie możesz go jeść
Jaki miód jest najzdrowszy? Jeśli się nad tym zastanawiasz i nie wiesz, ile dziennie możesz go przyjmować, koniecznie przeczytaj ten tekst. Dzięki niemu zorientujesz się też, który miód najlepiej podać dziecku, a który przysłuży się kobiecie w ciąży.
-
Rodzaje miodu - jakie rodzaje miodu można wyróżnić? Dowiedz się, z czego robi się miód i od czego zależy jego smak
Nie wiesz, jakie są rodzaje miodu? Sprawdź, czym różnią się od siebie wytwarzane w rozmaity sposób miody i przekonaj się, jakie mają odmiany. Zdobądź też informacje na temat smaków najpopularniejszych miodów i zobacz, z czego się je przygotowuje.
-
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Zrób test na prawdziwość miodu i nie daj się oszukać
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Możesz się nad tym zastanawiać, jeśli zależy Ci na zakupie pełnowartościowego produktu, który pomoże Ci wesprzeć Twoje zdrowie. Przekonaj się, co wyróżnia oryginalny miód i jak zrobić test na jego prawdziwość.
-
Ta sałatka z ogórkowych kiszonych jest po prostu miodzio. Wszystko za sprawą jednego słodkiego dodatku
Choć to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze, to warto czasem eksperymentować. Doskonałym tego przykładem jest ta sałatka z ogórków kiszonych, która zawdzięcza smak wyjątkowemu dodatkowi. O jakim składniku mowa i jak ją przygotować? Odpowiadamy.
-
Miód lawendowy - idealny nie tylko do smażonego kurczaka. Co warto o nim wiedzieć?
Miód lawendowy to jedna z odmian miodu, którego mogą spróbować amatorzy słodkich smaków. Jednocześnie sięga się po niego również ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Sprawdź, czym się wyróżnia na tle innych rodzajów miodu i poznaj jego cenę.
-
Miód wielokwiatowy - właściwości i cena. Na co się go stosuje i jak go spożywać?
Miód wielokwiatowy cieszy się sporą popularnością. Dzieje się tak nie tylko ze względu na dość ciekawy, choć zróżnicowany smak, ale i jego właściwości prozdrowotne. Poznaj charakterystykę tej odmiany miodu, a przy okazji dowiedz się, ile kosztuje.
-
Miód wrzosowy - właściwości i cena. Na co jest dobry i jak spożywać ten rodzaj miodu?
Miód wrzosowy to jeden z najbardziej cenionych produktów pszczelich. Jego pozyskiwanie przynosi sporo trudności i jest dość pracochłonne, co też przekłada się na jego dosyć wysoką cenę. Przekonaj się, jakie ma właściwości, co go charakteryzuje i i...
-
Ciągle tylko placki i leczo, ale to w tej wersji cukinia jest bombowa. Nie zapomnij o słodkim dodatku
Cukinia to warzywo, które na szczęście można znaleźć w sklepach przez cały rok, ale umówmy się - najlepiej smakuje latem. Co zrobić z cukinii, kiedy placków mamy przesyt, leczo już nam się przejadło, a faszerowana już niczym nie zaskakuje? A co...
-
Proste i przepyszne placuszki z serka wiejskiego. Nie zapomnij o złotym dodatku, a stracisz dla nich głowę
Jeśli szukasz łatwego i pysznego pomysłu na śniadanie, mamy dla ciebie przepis, w którym z miejsca się zakochasz. Jak zrobić pyszne i puszyste placuszki z serka wiejskiego? To tylko kilka składników, a jeden z nich jest szczególnie ważny.