miód

Więcej o:

miód

  • Miód lawendowy: najbardziej aromatyczny z miodów nektarowych

    Miód lawendowy: właściwości Wielbiciele słodkiego smaku i intensywnego kwiatowego aromatu chętnie sięgają po miód lawendowy. Właściwości tego miodu to jednak nie tylko walory smakowe i zapachowe, ceniony jest również za swoje rozmaite prozdrowotne cechy. Miód lawendowy zawiera witaminy z grupy B, a

  • Rodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów

    Z czego robi się miód? Zastanawiasz się, z czego robi się miód, ceniony za właściwości prozdrowotne i wyjątkowe walory smakowe? Miód jest słodką substancją, wytwarzaną przez pszczoły miodne. Powstaje z nektaru kwiatów (nektar jest zbierany przez pszczoły z nektarników kwiatów) bądź spadzi ? lepkiej

  • Miód wielokwiatowy: popularny lek na każde zło

    Miód wielokwiatowy: właściwości Z uwagi na to, że jego cechy różnią się w zależności od tego, z jakich roślin i w jakim okresie powstał miód wielokwiatowy, właściwości tej odmiany, a w szczególności skład chemiczny, również są zróżnicowane. Miód wielokwiatowy wiosenny sprawdza się przede wszystkim

  • Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Garść sprawdzonych porad

    Jak sprawdzić, czy miód pszczeli jest prawdziwy? Praktyczne wskazówki A zatem: jak sprawdzić, czy miód pszczeli jest prawdziwy? Warto zaangażować w ten proces nasze zmysły. Jeśli przyjrzymy się zawartości słoika, możemy już wstępnie ocenić, czy mamy do czynienia z produktem sztucznym czy naturalnym

  • Miód spadziowy iglasty i liściasty - poznaj jego smak i właściwości

    Miód spadziowy: jak powstaje? W przeciwieństwie do miodów nektarowych bazą miodu spadziowego nie jest nektar kwiatów, lecz spadź, czyli przetworzony przez owady sok z drzew iglastych (sosna, świerk, modrzew, jodła) i liściastych (klon, lipa, wierzba). Taki wyrób jest bardziej lepki i gęsty