miód
-
Miód nie zawsze jest dobrym zamiennikiem cukru. Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Jednym z najczęstszych zamienników cukru jest miód, który uchodzi za zdrowy dodatek. Jednak w rzeczywistości możemy sobie zaszkodzić - okazuje się, że ten produkt wcale nie działa tak korzystnie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Co więcej, zastąpienie...
-
Miodownik. Przepis na warstwowe ciasto z masą kajmakową. Przygotuj je teraz, by było dobre na Wielkanoc
Jak zrobić miodownik? Oto przepis, który ci w tym pomoże. Ciasto jest połączeniem masy kajmakowej i miodowych placków. Smaki te świetnie się uzupełniają i sprawiają, że deser nabiera ciekawego wyrazu. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do kaw...
-
Żeberka w miodzie - jak przygotować i z czym podawać?
Żeberka w miodzie to danie jednocześnie proste i wymagające pewnej wprawy. Chodzi zwłaszcza o to, by mięso miało właściwą konsystencję, zapach i oczywiście smak. O czym pamiętać przy przygotowywaniu żeberek w glazurze?
-
Miód lawendowy: najbardziej aromatyczny z miodów nektarowych
Miód lawendowy przyciąga niepowtarzalnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Jest miodem wysokiej klasy, odznaczającym się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Sprawdzamy, kiedy warto sięgnąć po miód lawendowy i czym różni się on od innych...
-
Miód wielokwiatowy: popularny lek na każde zło
Miód wielokwiatowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce. Powszechnie stosowany ze względu na swą dużą dostępność, jest jednocześnie najbardziej zróżnicowany pod względem barwy i smaku, gdyż cechy te uzależnione są od...
-
Co jeść zimą, żeby nie chorować? Naturalne antybiotyki i produkty o działaniu antybakteryjnym
Co jeść zimą, żeby nie chorować? To pytanie, które zadają sobie nie tylko mamy dzieci żłobkowych i przedszkolaków. W obecnej sytuacji coraz więcej osób zaczyna przykładać uwagę do tego, aby w diecie znajdowały się produkty naturalnie wspomagające...
-
Miód nawłociowy - jakie ma zastosowanie, ile kosztuje i po czym go rozpoznasz?
Miód nawłociowy jest mniej znanym miodem nektarowym. Co możesz zyskać, wprowadzając go do swojego jadłospisu? Dowiedz się wszystkiego o tym wyjątkowym produkcie i przekonaj się, ile możesz dzięki niemu zyskać.
-
Miód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje?
Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych miodów, produkowanych przez pszczoły z polskich pasiek. Dowiedz się, jak smakuje i przy jakich dolegliwościach warto po niego sięgać.
-
Rodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów
Różne rodzaje miodu potrafią zaskakiwać smakiem i właściwościami. Przekonaj się, które miody warto włączyć do swojej diety i zobacz, co możesz dzięki nim zyskać.
-
Miód wrzosowy: sposób na wspomaganie odporności i źródło biopierwiastków
Miód wrzosowy to jeden z najdroższych rodzajów miodów. Jego cena jednakże idzie w parze z prozdrowotnymi właściwościami, jakie zapewnia miód wrzosowy. Ponadto wyróżnia go niezwykły aromat i wyjątkowy proces krystalizacji. Ceniony jest zarówno prze...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Leniwe robię w ten sposób od lat. Główny składnik zamieniłam na inny
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Już nigdy nie zrobisz gołąbków inaczej. Sparzona kapusta w 10 minut
-
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Garść sprawdzonych porad
Tylko naturalny miód posiada właściwości prozdrowotne i lecznicze, dlatego warto wiedzieć, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy. Dobrze jest kupować miód ze sprawdzonego źródła, jeśli jednak takiego nie znamy lub nie mamy pewności, co do...
-
Ciasto miodownik - niezastąpione jesienią. Miód akacjowy robi robotę
Zanim zdradzimy wam nasz najlepszy przepis na ciasto miodownik, musicie koniecznie poznać właściwości miodu akacjowego. To właśnie ten miód najlepiej sprawdzi się do miodownika!
-
Papryka w zalewie miodowej - genialny sposób na sałatkę do słoików [PRZEPIS]
Papryka konserwowa z miodem. Pychota! Próbowaliście już do waszych przetworów dodać odrobinę miodu? To zupełnie zmienia smak. Papryka konserwowa staje się delikatniejsza i po prostu obłędnie smakuje!
-
Nalewka z malin - przepisy, które warto wypróbować przed nadejściem zimy
Nalewka z malin - na co pomaga i jak przygotować ten pyszny trunek na bazie owoców lata? Poznaj nasze cztery przepisy na nalewkę z malinami oraz z miętą albo miodem.
-
Miodek majowy - słodycz na odporność. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Miodek majowy to idealny przepis na odporność. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego i jakie jest jego działanie? Sprawdzamy.
-
Czy miód miejski jest zdrowy i czysty? "Pszczoły są wybredne, nie zbiorą nektaru, jeśli wyczują w nim zanieczyszczenia"
Jaki wolicie? Mokotowski czy praski? A może preferujecie śródmiejski? Wygląda na to, że trend na miejskie miody już się u nas zadomowił. Polacy zdali sobie sprawę, że zbierany nawet w Warszawie miód jest nie tylko pyszny, lecz także superczysty.
-
Jak zrobić domowy syrop z marchewki na kaszel?
Domowy syrop z marchewki to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych lekarstw, które możemy przygotować samodzielnie. Pomoże na kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych. Jak zrobić domowy syrop z marchewki na kaszel? Sprawdźcie!
-
Rodzaje miodów: gryczany, wielokwiatowy, spadziowy. Jakie właściwości ma miód?
Jest kilka rodzajów miodów. Dzielimy je ze względu na materiał, który został zebrany przez pszczoły. Poszczególne odmiany mają inne właściwości. Czy wiesz, który miód smakuje najlepiej, a który jest najzdrowszy?
-
Miód wielokwiatowy - poznaj moc tysiąca kwiatów [właściwości, cena, zastosowanie]
Miód wielokwiatowy to duża grupa miodów, które powstały z różnego rodzaju kwiatów, krzewów a nawet drzew. Cechą wspólną wszystkich miodów kwiatowych jest łagodny i delikatny smak. Miód wielokwiatowy jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Sprawdza...
-
Miód lipowy: właściwości. Co sprawia, że jest tak popularny?
Właściwości miodu lipowego znane są już od XVI wieku. Produkt ten ceniony jest za wyjątkowy, bardzo słodki a zarazem lekko pikantny smak. Sprawdź, jak wygląda dokładny skład miodu lipowego i dlaczego warto jeść go codziennie.
-
Miód faceliowy: właściwości i zastosowanie. Poznaj królewski miód o bajecznym aromacie facelii
Facelia to kwiat, który kwitnie krótko, ale jest bardzo miododajny. Dlatego też pszczelarze nazywają tę roślinę "królową miododajności", a miód faceliowy - królewskim miodem. Sprawdź, dlaczego właśnie ten produkt jest uwielbiany zarówno przez...
-
Miód gryczany: właściwości, jak smakuje i wygląda? Ile kosztuje miód gryczany?
Właściwości miodu gryczanego to między innymi zapobieganie i wspomaganie leczenia chorób serca i układu krążenia. Miód ten ceniony jest też ze względu na swój niepowtarzalny smak. Sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i domowym SPA.
-
Miód spadziowy iglasty i liściasty - poznaj jego smak i właściwości
Miód spadziowy to dobro wprost z natury. Odmiany iglaste i liściaste należą do grupy najbardziej wartościowych miodów, nazywanych królewskimi. Jak smakuje miód spadziowy i jakie są jego właściwości?
-
Dziś Światowy Dzień Pszczół. Mamy dla was garść przepisów na dania z miodem
Pszczoły to bardzo pożyteczne stworzenia. To one zapylają około 80 proc. roślin i napędzają rolnictwo i sadownictwo. Dzięki nim co roku możemy cieszyć się dużymi i dobrymi jakościowo plonami. Poza tą ważną rolą produkują też pyszny i prozdrowotny...
-
Miodówka - nalewka pełna smaku. Jakie ma właściwości i jak ją zrobić?
Miodówka (nalewka z miodu) to jedna z najprostszych nalewek do przygotowania. Jest smaczna i aromatyczna, a na dodatek doskonale rozgrzewa. Miodówka na spirytusie - jak ją przygotować? Sprawdźcie nasze przepisy!
-
Sos miodowo-musztardowy - pyszny dodatek do sałatki, kurczaka czy kanapek
Sos miodowo-musztardowy to jeden z przepisów, który może się przydać w wielu daniach. Z jego dodatkiem przygotujesz smaczne sałatki, wrapy lub po prostu urozmaicisz codzienne kanapki. Jak zrobić sos miodowo-musztardowy? Podpowiadamy!
-
Baklawa - przepis na słodki przysmak rodem znad Morza Śródziemnego
Baklawa dobrze jest znana wszystkim miłośnikom kebabu - w większych restauracjach oferujących to danie, na deser można kupić właśnie baklawę. To prawdziwy przysmak obfity w cudowne aromaty - a ponadto jest bardzo słodka i tłusta. Czym jest baklawa...
-
Ciasto z orzechami
Jakie ciasto z orzechami jest najsmaczniejsze? Pewnie, że klasyczny orzechowiec! Będzie on doskonałym rozwiązaniem zarówno na przyjęcie, jak i poobiednią zachciankę. Zapraszamy po przepis na pyszne ciasto z orzechami!
-
Skrzydełka w miodzie - palce lizać! Trzy przepisy
Skrzydełka w miodzie to jedna z tych potraw, które najlepiej smakują, jedzone rękami. Marynatę miodową można przygotować na kilka sposobów, zatem każdy bez wątpienia znajdzie swoją ulubioną recepturę. Jak zrobić skrzydełka w miodzie? Zapraszamy po...
-
Wyjątkowy miód drahimski z polskich "małych Mazur". "Nasze życie rodzinne jest w pełni podporządkowane pszczołom"
- Żeby wyprodukować około 300 gramów miodu, pszczoła musi przelecieć około 88 500 kilometrów i usiąść na dwóch milionach kwiatów. Samo nalanie pozyskanego miodu do słoiczka nie zabiera co prawda zbyt wiele czasu, ale żeby miód był gotowy do...
-
Jak zrobić pyszne żeberka? Sprawdzony przepis krok po kroku
Przepisów na przygotowanie pieczonych lub duszonych żeberek jest zapewne niewiele mniej niż samych amatorów tego dania. Każdy z nas ma swój sposób na żeberka lub przynajmniej tajemniczy dodatek do marynaty, który sprawia, że smakują wyjątkowo!