mortadela
-
Byłam we Włoszech i przypomniałam sobie o rarytasie z PRL-u. Mój tata smażył go w chrupiącej panierce
Polska mortadela lata świetności miała w czasach PRL-u, ale jej historia sięga korzeniami do włoskiej tradycji. Co ciekawe, tam do dziś cieszy się niesłabnącą popularnością. Choć nasza wersja różni się od oryginału, dalej jest przysmakiem, po któr...
-
Ani schab, ani ryba. To te kotlety królowały w PRL-u. Tani obiad babcia robiła niemal codziennie
W czasach PRL-u kreatywność w kuchni była na wagę złota, a proste składniki często wystarczały, by przygotować pełne smaku dania. Obiad z tego mięsa to klasyk, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa - chrupiąca panierka i delikatny środek. Jak...
-
Tania sałatka na każdą okazję. Pokrój w paski i wymieszaj z sosem - każdy poprosi o dokładkę
Sałatka paseczkowa to idealny pomysł na dodatek do śniadania, pomysł na przystawkę podczas spotkań w większym gronie oraz pomysł na lunch. Przepis na sałatkę paseczkową jest banalny, najważniejsza jest tania i niedoceniana, a przecież smaczna...
-
Dania z PRL-u, których nie chcieliśmy tknąć. Do tej pory wielu krzywi się z obrzydzenia
Okres PRL-u był trudny, ale wszyscy radzili sobie, jak tylko mogli. Nie bez powodu mówi się, że był to czas, kiedy robiono "coś z niczego". I choć nie brakowało rarytasów, które jemy do dziś, to na wspomnienie niektórych dań wciąż krzywimy się z...
-
Kiedyś zajadaliśmy się na potęgę, teraz każdy gardzi. Jak zrobić oszukane schabowe? Przydadzą się pieczarki
Za komuny jadało się nieco inaczej niż obecnie, co nie znaczy, że mniej smacznie. Czasy PRL w pewien sposób wymusiły na ludziach konieczność kombinowania i stąd mamy przepisy na pyszne, chociaż proste potrawy. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić...
-
Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler. W "Kuchennych Rewolucjach" robi furorę, więc w twoim domu też
Sałatka szwabska z mortadeli Magdy Gessler to prawdziwy hit "Kuchennych Rewolucji". Nie musimy jednak odwiedzać restauracji, by jej spróbować. Teraz może pojawić się i w naszych domach. Jak przygotować sałatkę szwabską z mortadelą? Odpowiadamy.
-
Niegdyś rarytasy PRL-u, dziś kulinarny koszmar, który przyprawia o mdłości. Te dania królowały na stołach
Smaki rodem z PRL-u to jednym zdaniem "coś z niczego". Ówczesna kuchnia była bardzo kreatywna, a wszystko przez braki produktów i utrudnioną dostępność podstawowych składników. Tak właśnie powstawały kultowe dania, które dla niektórych są kulinarn...
-
Sałatka z mortadeli Magdy Gessler. Wykonasz ją z prostych, domowych składników
Jeśli lubimy tradycyjną kuchnię polską, a potrawy z dodatkiem majonezu to dla nas smaczna przekąska, warto wypróbować ten przepis. Sałatka z mortadeli Magdy Gessler to sycący posiłek, po który możemy sięgnąć w dowolnej chwili. Do jego przygotowani...