mrożonki
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają...
-
Pieczarki w zamrażarce to grzech? Nie, jeśli zrobisz tak jak moja babcia. Ma na nie sprytną metodę
Mrożenie pieczarek to żaden grzech, chociaż w wielu domach ta czynność jest równie kontrowersyjna co obieranie grzybów z cienkiej skórki. Z odpowiednią metodą mrożenie może okazać się strzałem w dziesiątkę - wówczas nasze grzyby przedłużą swoją...
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Wiele osób robi rzecz, która zagraża zdrowiu, a wystarczy trochę soli
Jak szybko rozmrozić rybę na obiad? Sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje, a wizja zatrucia może błyskawicznie się pojawić, gdy popełnisz błąd. Okazuje się, że dotychczas mnóstwo z nas rozmrażało rybę od A do Z źle. Podpowiemy wam, jak to zrob...
-
Rozmrażasz mięso i zauważasz charakterystyczne plamy? Sprawdź, czy taki produkt zdaje test jakości
Mrożenie to sprawdzana metoda przechowywania produktów oraz sprytny sposób na przedłużenie jakości bez utraty witamin, minerałów, a także smaku. Co, jednak gdy po rozmrożeniu na kawałkach mięsa ukazują się charakterystyczne białe plamy? Sprawdź, c...
-
Nie gotuj pierogów przed mrożeniem. Zastosuj ten prosty trik, by przez długi czas mogły cieszyć smakiem
Duże ilości przygotowanych pierogów mogą być dla niektórych nie lada kłopotem. Bowiem nie wiadomo, co z nimi zrobić, by nie straciły na swoim smaku. Niektórzy postanawiają je zamrozić, lecz i z tą czynnością trzeba uważać. Jej nieumiejętne wykonan...
-
Masz nadmiar pomidorów i zastanawiasz się jak je wykorzystać? Sprytny trik gwarantuje świeżość i smak
Sierpień to miesiąc w którym pomidory smakują najlepiej - są soczyste, dorodne i świeże. Jeśli ten letni rarytas zalega w twojej kuchni, wystarczy, że wykorzystasz ten sprytny trik. Obejdzie się bez wekowania i przekładania ich do słoików. Mrożone...
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić, bo może się skończyć źle
Koperek w pudełku po lodach - kto z nas nie natknął się na taką niespodziankę choć raz, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz, gdy jesteśmy już dorośli, zdecydowanie bardziej doceniamy dobrodziejstwo zamrażarki, a koperek w pudełku po lodach jest...
-
Czy wiesz, jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to pięć niezawodnych sposobów. Jeden może cię zaskoczyć
Chcesz jak najszybciej przygotować pyszny obiad, a zapomniałaś wyjąć rybę z zamrażalnika? To nie powód do paniki. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak szybko rozmrozić rybę. Wszystko, co potrzebne, na pewno masz pod ręką.
-
Jak mrozić i rozmrozić pierogi, by zachować najlepszą formę i smak? Zapomnij o obgotowywaniu!
Odpowiednie mrożenie i późniejsze rozmrażanie pierogów wpływa na ich smak i konsystencję. Aby uniknąć świątecznej porażki kulinarnej, zastosuj te proste metody. Zapomnij o wcześniejszym obgotowywaniu! Ważny jest czas i późniejsze porcjowanie.
- Nie surowe, nie gotowane. Pierogi mrożę w zupełnie inny sposób
- Jakie potrawy świąteczne można mrozić? Jest ich całkiem sporo
- Nie mocz grzybów w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatniejsze
- Co to są dzyndzałki i jak je zrobić? Najlepsze pierogi, a to przez farsz
- Czy gotujesz grzyby we właściwy sposób? Najważniejsze są dwie czynności
- Pierogi ruskie bez sera? Wszyscy się zajadali, nikt nie zauważył różnicy
- Nie zawiera cholesterolu i ma dużo witaminy C. W Polsce mało popularny
- Co zrobić, żeby odmulić karpia? Ten patent pozbawi go aromatu dna stawu
- Chutney z gruszek nigdy mi się nie znudzi. Zostają tylko puste słoiki
- Gotowe saszetki oddałam sąsiadce. Teraz sama robię przyprawę do piernika
-
Grzyby lepiej mrozić po ugotowaniu czy surowe? Nie dla każdego odpowiedź jest oczywista. Podpowiadamy
Temat mrożenia grzybów może nie dla każdego być czymś oczywistym. Metod i sposobów jest naprawdę wiele, ale czy każda jest słuszna? Odpowiadamy na jedno z najczęściej zadawanych sobie pytań. Czy można mrozić ugotowane okazy, czy lepiej postawić na...
-
Jak mrozić grzyby? Dzięki trikom nie będą gorzkie po rozmrożeniu. Wystarczy pamiętać jeden szczegół
Jak mrozić grzyby? Choć dla wielu może nie wydawać się to trudną sztuką, to często zdarza się tak, że po rozmrożeniu grzyby nie smakują tak, jak byśmy tego oczekiwali. Przedstawiamy triki, dzięki którym już nigdy nie narazisz swoich zbiorów na...
-
Szybki sposób na rozmrożenie ryby. Ten prosty trik sprawi, że mięso zachowa smak i strukturę
Mrożenie żywności pozwala zmniejszyć jej marnowanie, a także przedłużyć jej zdatność do spożycia. Ważne jest jednak, by odpowiednio zabezpieczyć produkty, a później zadbać o właściwe rozmrożenie. Ten prosty sposób pozwoli szybko rozmrozić ryby, ta...
-
Czy cukinię można mrozić? Odpowiedź nie jest oczywista
Gdy sezon na cukinie w pełni, każdy chciałby skorzystać z jej dostępności jak najdłużej. Najlepszym sposobem na to, aby cieszyć się cukinią cały rok, jest zamrożenie jej. Ale czy na pewno to warzywo do tego się nadaje? Odpowiadamy!
-
Mrożenie warzyw i owoców. Zobacz, co można (a czego nie) trzymać w ujemnych temperaturach [LISTA]
Mrożenie warzyw i owoców to sposób na długotrwałe przechowywanie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu do procesu mrożenia niektóre owoce i warzywa nie utracą swoich właściwości odżywczych oraz smaku... Sprawdź, co możesz (a czego nie) trzymać w...
-
Czy twaróg można mrozić? Tak, ale są ważne zasady. Wyjaśniamy
Mrożenie jest doskonałym sposobem na to, by zachować na dłużej niewykorzystane jedzenie i nie marnować go. Do mrożenia jednak nadają się nie wszystkie produkty. Czy można mrozić twaróg? Wszystko wyjaśniamy.
-
Blogerka kulinarna zdradza, jak przedłużyć trwałość jogurtu. Jest na to bardzo prosty sposób
Mrożony jogurt zamiast lodów wciąż robi furorę. Czy wiedzieliście, że produkt ten można zamrażać nie tylko z myślą o deserze?
-
Przetwory, mrożonki i domowe gotowanie, czyli jak pandemia wymusiła zmiany w sposobie żywienia Polaków
Podczas pandemii zmieniły się nawyki żywieniowe Polaków. Jedliśmy przede wszystkim więcej przetworów i mrożonek, częściej też gotowaliśmy samodzielnie.
-
Czy można mrozić biały ser? Jak mrozić twaróg a jak ser żółty?
Mrożenie to świetny sposób na ograniczenie marnowania żywności. Jeśli do tej pory mieliście wątpliwości, co do tego czy można mrozic ser biały, z powodzeniem możecie się ich pozbyć.
-
Jak mrozić warzywa w domu? Jest kilka ważnych zasad
Mrożenie warzyw to doskonały sposób na ich przechowywanie. Można to zrobić własnoręcznie. Dzięki temu nie będziesz co drugi dzień biegać do sklepu po warzywa lub kupować ich tylko w formie mrożonek czy przetworów. Jak mrozić warzywa w domu? Mamy...
-
Masz zapas mrożonych warzyw? Przygotuj z nich znakomitą pastę lub curry [PRZEPISY]
Masz w zamrażalniku zapas mrożonych warzyw i zastanawiasz się, do czego je wykorzystać? Sprawdź, jakie są nasze propozycje na dania z mrożonych warzyw. Opcji jest naprawdę wiele! Mrożone warzywa - przepisy na pyszne potrawy.
-
Mrożonki nie mrzonki, czyli jak pomysłowo mrozić warzywa i owoce. Podpowiada Jagna Niedzielska
Producenci mrożonek prześcigają się z pomysłami na miksy warzywne, które mają nam ułatwić życie w kuchni. Nie mamy jednak pewności, jakiej jakości warzywa znajdują się w środku. Kupując gotowce, generujemy kolejne odpady w postaci jednorazowego...
-
Mrożonki zdrowsze od świeżych warzyw? Doniesienia badaczy
O tym, czy mrożone warzywa i owoce są tak samo zdrowe jak świeże, dyskusje trwają już od dawna. Naukowcy z Uniwersytetu Sheffield Hallam przeprowadzili badania, które wskazują, że mrożonki mogą być zdrowsze od świeżych owoców i warzyw!
-
Jak mrozić kotlety, bigos czy zupy, by zachowały smak i wartości? Oto krótki poradnik
Czasem zdarza nam się przygotować zbyt dużo jedzenia. Odkłada się je do lodówki i zapomina o nim albo po prostu ignoruje. Aby sie nie zepsuło, warto je zamrozić. Plusy? Niemarnowanie jedzenia i szybki obiad innego dnia.
-
Polska rodzina co miesiąc wyrzuca do kosza 50 zł. Co można zjeść po dacie ważności?
Dużo jedzenia możecie wykorzystywać po upłynięciu daty ważności, jeśli tylko odpowiednio je przechowujecie. Jak? Oto kilka prostych sposobów.
-
Mrożone owoce - jak je wykorzystać? Znamy kilka świetnych sposobów
Mrożone owoce ratują nasze wypieki i desery, gdy przygotowujemy je poza sezonem. Zachowują one naturalny smak w przeciwieństwie do tych pasteryzowanych. Jak używać mrożonych owoców? Co z nich przygotować?
-
Mrożone warzywa - czy można je piec w piekarniku i gotować na parze? Wyjaśniamy
Mrożone warzywa to doskonałe rozwiązanie, gdy potrzebujemy przygotować szybki dodatek do jakiegoś dania lub zjeść lekką przekąskę. Dobrze zastąpią świeże warzywa, gdy nie mamy do nich dostępu. Czy mrożone warzywa można upiec w piekarniku? A...
-
Ciemne plamy na zamrożonym mięsie. Wyjaśniamy, skąd się biorą i czy są bezpieczne
Czy zdarzyło wam się kiedyś zauważyć ciemne plamy na mięsie, które właśnie wyciągnęliście z zamrażalnika? Czy to znaczy, że się zepsuło i należy je wyrzucić? Niekoniecznie. Sprawdzamy, skąd się biorą takie plamy i jak uniknąć ich powstawania.