muchomor
-
Grzyb - kontrowersja. Nazwa odstrasza, ale smakiem bije wszystkie borowiki. Oto jedyny jadalny muchomor
Z grzybami ostatnio cienko, pojawiają się jedynie na dole polskiej mapy. Jednak w niektórych częściach Polski można spotkać już okazy, które każdy omija. Te grzyby są pyszne, nawet lepsze od prawdziwków, ale musisz uważać. Jak wyglądają jadalne...
-
"Śmierć w kapeluszu". Zatrucie tym gatunkiem grzyba może dać objawy nawet po 14 dniach od zjedzenia
W naszej kulturze grzybobranie jest kultywowane od pokoleń, a gdy tylko rozpoczyna się sezon, lasy odwiedzają wręcz tłumy poszukiwaczy. Niestety nadal często dochodzi zatruć i ostrych powikłań spowodowanych spożyciem trujących gatunków. Niektóre...
-
Groźna i głupia moda na zbieranie trujących grzybów. "Dostojny pan muchomor" nie powinien nikogo kusić
Nowa internetowa moda może mieć opłakane konsekwencje. Jedna z influencerek zapowiedziała, że zamierza przygotować, a następnie zjeść muchomora. "Cieszę się, że przyczynię się do odkłamania tego, czym i kim jest Pan Muchomor" - napisała. Na...
-
Kania czy muchomor? To musisz wiedzieć przed grzybobraniem. Pierścień pomoże w ich odróżnieniu
Czubajka kania to jadalny i bardzo smaczny grzyb. Przez wielu uważany za lepszy od szlachetnych borowików i wszystkim znanych kurek. Jednak wybierając się na grzybobranie trzeba mocno uważać i być czujnym. Smaczny grzyb ma swojego sobowtóra, a...
-
Gdy zbierasz grzyby, ignorujesz muchomory czerwone? Nigdy więcej tego nie rób! Są dobrym znakiem
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Grzybiarze prześcigają się w publikowaniu zdjęć pełnych koszy. Okazuje się jednak, że nie wszyscy wiedzą, że ignorowanie muchomorów czerwonych to zła taktyka. Pojawienie się ich na drodze to dobry znak.
-
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Pomyłkę można przypłacić życiem. Zapamiętaj te różnice
Czubajka kania to jeden z bardziej pożądanych grzybów przez miłośników darów lasu. Ale jak ją odróżnić od muchomora sromotnikowego? Na te cechy zwróć uwagę, aby uniknąć tragicznej pomyłki.
-
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Bulwa, pierścień i łatki to podstawa
Czubajka kania uchodzi za jeden z najsmaczniejszych grzybów i znawcy tematu uważają, że nie ma nic pyszniejszego niż kotlety z tzw. sowy. Niestety, ten grzyb łudząco przypomina śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego. Na szczęście jest...