naczynia kuchenne
-
Sałatka krakowska jest idealna z wielu powodów. Zrobisz ją w kilka minut i zapełni na długo
Myśląc o sałatkach nie mamy z pewnością obrazu pełnowartościowego posiłku, który nas nasyci. Z tą sałatką jest całkowicie inaczej. Dzięki takiej mieszance składników jest ona pełna smaku, a do tego zapełni nasz brzuch na długo. Każdy, kto jej...
-
Zapisz przepis na ten boczek, bo przyda się na święta. Marynata sprawia, że zniknie jako pierwszy
Zrobienie go gwarantuje, że cała rodzina poprosi o przepis, a jedna porcja to będzie za mało. Tak przyrządzonego boczku z pewnością nie zasmakowałeś. Zrobienie go wcale nie jest trudne, a aromat rozchodzi się po całym domu.
-
Puszyste ciasto idealne do kawy i na Wielkanoc. W takiej formie jeszcze nikt go nie podawał
Wielkanoc pozbawiona słodkiej i puszystej babki nie może się odbyć. Dlatego spieszymy z najlepszym przepisem na ten wypiek. Jednak nie jest to standardowa receptura, którą wszyscy dobrze znają. Co w niej wyjątkowego? Główny składnik.
-
Kotlet, który kiedyś gościł na każdym stole. Wraca do łask i teraz każdy chce go zjeść
Kotlety mielone i schabowe to klasyk kuchni polskiej. Jednak istnieją też inne dania, które okazują się konkurencją dla tych potraw. Przykładem są kotlety pożarskie. Nie są tak popularne, lecz smakiem nie odstają od reszty.
-
Pyszny dodatek do pieczywa, który zrobi wrażenie na każdym. Nie ma w nim żadnego mięsa
Pieczywo zawsze podaje się z różnymi dodatkami. Można się nim zajadać zarówno na słodko jak i na wytrwanie. Dziś chcemy pokazać smakołyk, który oczaruje całą rodzinę. Podany z jeszcze ciepłym chlebem skradnie serca już po pierwszym kęsie.
-
Takich faworków jeszcze nie jadłeś. To nie jest zwykły deser, tylko propozycja obiadowa
Faworki kojarzą nam się tylko z jednym - smacznym deserem, który podawany jest najczęściej w tłusty czwartek. Jednak pod tą nazwą można znaleźć jeszcze smakołyk, który jest całkowicie inny od tej słodkości. Co można więc pod nim znaleźć? Lepiej to...
-
Włoski specjał w nowym wydaniu. Zapiecz i sam spróbuj, czy jest lepszy od klasyka. Ślinka cieknie od razu
Kuchnia włoska jest bardzo popularna i często przez nas wykonywana. Zrobienie dań pochodzących z Włoch nie jest trudno i właśnie dlatego tak często decydujemy się na ich zrobienie. W tym wydaniu nie często można znaleźć tę potrawę, ale jest napraw...
-
Sekret smaku tkwi w tym napoju. Dodaj go do wątróbki, a stanie się miękka i aromatyczna
Przyrządzanie mięsa, jakim jest wątróbka, może być nie lada wyzwaniem dla niektórych z nas. Zrobienie jej wymaga cierpliwości, a przede wszystkim dobrego przepisu. Stosując się do tego, z pewnością będziesz zadowolony ze smaku. Nie ma drugiego...
-
Zupa, dzięki której poczujesz już lato. Gdy ją zjadłam od razu zaczęłam robić drugą porcję
Niektóre dania zarezerwowane są na niektóre pory roku. Tak, chociażby sobie czasem ustalamy. Jednak czasem warto wybić się z tej reguły, by poczuć ich smak wtedy, gdy mamy na to ochotę. Tak jest z tą potrawą. Jej smak i aromat przypomina letnie...
-
Jajeczny omlet będzie smaczniejszy, gdy dodasz do niego tę mieszankę. Nabierze orientalnego smaku
Omlety to popularne dania, które podajemy o poranku. Zrobienie ich nie jest trudne i każdy z pewnością sobie z tym poradzi. Jednak by podkręcić ich smak, można dodawać różnego rodzaju składniki. Tym razem chcemy pokazać, jak nadać jajkom...
-
Podlaski przysmak, który opanował całą Polskę. Gdy podasz go na obiad, każdy będzie zadowolony
Kuchnia polska bogata jest w różne smaki, a każdy region może się pochwalić swoim smakołykiem. Na Podlasiu króluje to danie, a przepis na nie zna każda gospodyni i gospodarz. Po zjedzeniu go nie ma szan, że brzuch będzie domagać się czegoś innego....
-
Już nigdy nie sięgniesz po ryż, robiąc gołąbki. Zamiast tego wybierzesz ten nieoczywisty składnik
Gołąbki tak jak i pierogi są klasyką kuchni polskiej. Zmienianie tak dobrze nam znanej receptury nie jest dobrym pomysłem, bo oryginalne przepisu już są pyszne. My jednak zaryzykujemy i dobierzemy się do pysznych gołąbków. Staną się one jeszcze...
-
Po prostu wlej to do grzybów i zrób najlepszą zupę. Nawet przepis babci nie ma z nim szans
Zupa grzybowa może kojarzyć nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się jednak, że można ją również przyrządzić w taki normalny dzień. Jeśli zastosujesz się do podanego przepisu, okaże się, że jest ona smaczniejsza niż od babci. To zasługa...
-
Bułeczki twarogowe, do których nie potrzebujesz drożdży. To, co znajdziesz w środku jest słodkie i pyszne
Czasem może nas najść ochota na coś słodkiego, miękkiego i pełnego owocowej słodyczy. W takim wypadku najlepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy, które dostarczą takich smaków. Te bułeczki są tego dobrym przykładem i można je jeść garściami. Ich...
-
Danie na co dzień i na wielkanocny obiad. Sos sprawia, że chce się je jeść bez końca
Niektóre dania idealnie pasują nie tylko na codzienny obiad, a także na świąteczny stół. Tak właśnie jest w tym przypadku. To wszystko zasługa aromatycznego sosu, który zapamiętamy na długo. Skąpane w nim mięso jest idealnym dopełnieniem.
-
Zamiast ziemniaków do zrobienia placków użyłam tego składnika. Okazały się dużo smaczniejsze
Przyrządzając placki zazwyczaj sięgamy o najpopularniejsze warzywa. Głównym składnikiem stają się więc ziemniaki, cukinia czy marchewka. Tym razem wyrzuć pomysł o warzywach i zastąp je tym produktem. Mało kto pomyśli o tym, że można zrobić je w ta...
-
Gdy je robię, zawsze się udaje i pysznie smakuje. Jest puszyste i gotowe w 30 minut
Szybkie desery opanowały nas wszystkich. Takie ekspresowe podejście do słodkości sprawiło, że coraz częściej chcemy wykonywać takie przepisy. Wykorzystując ten przepis, z pewnością się nie narobisz, a zjesz coś naprawdę pysznego. Ten deser gotowy...
-
Ciocia zdradziła mi idealny przepis na galaretę. Postaw ją na świątecznym stole, a zniknie w 2 minuty
Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i wspólnego czasu z rodziną. To także moment na zjedzenie smacznych potraw, którymi nie zajadamy się na co dzień. Ten przepis sprawi, że będziesz chciał spędzać czas tylko przy stole, a ten smakołyk zniknie w kil...
-
Prosta przekąska, o którą każdy będzie prosić. Takiego prostego przepisu aż grzech nie powtórzyć
Niektóre potrawy pasują nie tylko jako przekąski na imprezy lub święta, lecz także można je śmiało zaserwować jako pyszną, codzienną przekąskę. Tak jest właśnie w tym przypadku. Ta rolada jest idealna dla miłośników sera, a także tych, którzy nie...
-
Szybki chlebek, który najlepszy jest o poranku. Ten dodatek tylko dodaje mu smaku
Rozpoczęcie dnia smacznym śniadaniem to marzenie każdego. A co jeśli do tego dodamy świeżo wypieczony chleb, którego zapach rozchodzi się po całym domu? Teraz to możliwe, bo ten przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. By był smaczniejszy,...
-
Zapomnisz o leczo i forszmaku, gdy tylko spróbujesz tego dania. Sam będziesz prosić o drugą porcję
Okazuje się, że specjały, które przygotowujemy, można zastąpić nowymi przepisami. To danie jest tego dobrym przykładem. Wykorzystując tę recepturę od razu widać podobieństwa do innych potraw, ale i tak ich smak się nieco różni. Zdaniem niektórych ...
-
Przysmak z mazur, który zastąpi cały obiad. O tym specjalne będzie w twoim domu głośno
Dania regionalne na szczęście coraz częściej wychodzą poza miejsca skąd pochodzą. Dzięki temu cała Polska może poznać ich smak i wyjątkowy aromat. Tak właśnie jest z tym mazurskim specjałem. Wypełniony po brzegi farszem i wysmażony na złoto zapełn...
-
My je dodajemy do obiadu, a w Hiszpanii to część śniadania. Czymś takim najesz się do syta
Omlet na śniadanie to bardzo dobry pomysł. Odpowiednio przygotowany może być tak sycący, że będziemy go czuć przez cały dzień. Ten w hiszpańskiej wersji spodoba się każdemu, kto lubi konkretne smaki. Dodaj ten składnik, a poznasz smak, którego nig...
-
Metoda 3:1 to najlepszy sposób na delikatne kluski śląskie. Gospodynie uwielbiają je tak robić
Kluski śląskie to przysmak kuchni polskiej. Najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne, a do tego polane aromatycznym sosem. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. Moja ciocia używała jej za każdym razem i wychodziły...
-
Główny składnik tego ciasta można albo kochać, albo nienawidzić. W takim połączeniu jest pyszne
Ciasta wykonywane są przez nas na wszystkie okazje i święta. Niektórzy postanawiają również upiec je bez okazji, by cieszyć się ich smakiem przy kawie i herbacie. Ten wypiek jest idealny zarówno na świąteczny stół jak i codzienny deser. Główny...
-
To śniadanie zrobi się samo. Wymieszaj te składniki, włóż do piekarnika i zrób najsmaczniejsze jajka
Często główkujemy się nad tym, co zrobić na śniadanie. Okazuje się, że wybór dania wcale nie jest takie trudne. Wystarczy już nam znany przepis lekko zmienić. Tę recepturę z pewnością znasz, ale nie w takim wydaniu. Zamiast robić ją na patelni,...
-
Mięso z makaronem z pieca, czyli smak Grecji w twoim domu. Lepszego dania nie ma w restauracji
Chcąc zasmakować pysznych potraw, które są charakterystyczne dla jakiegoś miejsca na świecie, nie trzeba od razu tam lecieć. Wystarczy wykorzystać ciekawe przepisy, które wcale nie są skomplikowane. Takim przykładem jest ten smakołyk. Pochodzi z...
-
Domowe chipsy, ale głównym składnikiem nie są ziemniaki. Idealne na weekend
Chipsy mogą kojarzyć nam się z cienkimi plastrami ziemniaków o różnych smakach. Takie wyobrażenie wcale nie jest błędne, lecz są też inne składniki, które smakują równie dobrze. Przykładem jest ten przepis. Taka przekąska jest idealna na leniwy...
-
Jej smak pasuje do mielonych, a także schabowych. Zrobienie jej nie zajmie nawet 10 minut
Drugie danie pozbawione sałatki lub surówki traci na smaku. By podać pełny obiad, należy więc ją do niego dodać. Jednak wybór spośród tak wielu propozycji może być naprawdę trudny. Chcemy więc go nieco ułatwić, proponując ten smakołyk.
-
Ciocia powtarzała, że najlepszy kapuśniak jest tylko z tego mięsa. Robię jej przepis i zawsze wychodzi
Niektóre dania są tak bardzo znane, że gdy tylko wypowiemy ich nazwę, w ustach czujemy ich smak. Tak właśnie jest z kapuśniakiem. Jego charakterystyczny posmak trudno zapomnieć, a w okresie jesienno-zimowym gości na naszych stołach bardzo często....
-
Gotowanie go potrwa 10 minut, a smak i delikatność to obłęd. Taki schab musi pojawić się na stole
Schab gotowany to uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Wykonanie go jest banalnie proste, ale aby wyszedł, musisz wykazać się dokładnością. Bardzo ważne są w nim składniki i sposób gotowania. Jeśli się do tego zastosujesz, gwarantujemy, ...
-
Mistrzowska kanapka wypełniona dobrociami. Zapomnisz o tej z wędliną i serem
Śniadaniowe kanapki zazwyczaj są ograniczone w składnikach. Na kromkę chleba układa się wędlinę i ser, czasem niektórzy dorzucają jeszcze warzywo. Za to ta kanapka wypełniona jest po brzegi, a każdy kęs to nowe doznanie smakowe. Właśnie taką...
-
Ryba na piątkowy obiad w kilkanaście minut. Bez tego sosu traci na smaku i charakterze
Szczególnie w piątek ryba pojawia się w wielu domach jako danie obiadowe. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, dlatego również i my chcemy pokazać swoją wersję. Dzięki aromatycznemu i kremowemu sosu jest ona jeszcze smaczniejsza.
-
Teściowa mówi, że jest smaczniejszy od pasztetu. Na pewno postawie to na wielkanocnym stole
Zachwyca wszystkich swoim wyglądem, jest bardzo sycący, a w środku skrywa niespodziankę. Taki opis pasuje do wielu dań, ale tylko w tym przypadku mogę się z nim zgodzić. Pasuje na każdą uroczystość, ale robi też furorę w okresie Wielkanocy. W tym...
-
To najlepsza sałatka, jaką jadłam. Podałam ją na kolację, a rodzina wyrywała sobie miskę z rąk
Wybierając sałatki, które podamy najbliższym, kierujemy się zazwyczaj prostotą wykonania, a także dobrze dobranymi składnikami. Zapewniamy, że przepis, który proponujemy, ma to wszystko. Zrobiona z niego sałatka jest uwielbiana przez wszystkich,...
-
Puszyste ciasto z kawałkami owoców idealne na koniec tygodnia. Aromat rozniesie się na cały dom
Wykonywanie słodkich ciast nie musi kojarzyć się z czymś ciężkim, skomplikowanym lub trudnym. Ten wypiek wychodzi w mgnieniu oka i jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. W środku można wyczuć owoce, które dodają mu soczystości i smaku. Zró...
-
Podają ją w restauracjach, ale w domu zrobisz ją lepiej. Pasuje do każdego możliwego obiadu
Sałatki są nieodłącznym elementem obiadów. Podaje się je jako dodatek do mięs, klusek, a nawet pieczywa. Tą zajadałam się w chińskiej restauracji i uznałam, że muszę zrobić ją w domu. Z tego przepisu wyszła jeszcze smaczniejsza i chrupiąca....
-
Dodaj do ciasta naleśnikowego te dwa składniki, a całkowicie zmienią smak. Klasyczne się chowają
Naleśniki to klasyczne placki, które znane są nie tylko w Polsce. W zależności od kraju, ich przygotowanie może się różnić. Tym razem chcemy jednak nieco podkręcić smak tradycyjnej recepturze. Do dobrze znanej masy wrzuć te dwa składniki, a...
-
Będziesz jeść je garściami, gdy poznasz ich smak. Są lepsze od wszystkich chrupek i chipsów
Gdy chcemy zajadać się przekąskami, zazwyczaj idziemy do sklepu i tam wybieramy coś gotowego. Mało kto postanawia zrobić chrupiące kąski samodzielnie. Lecz gdy poznasz ten prosty przepis, porzucisz wszystkie sklepowe gotowce.
-
Rzadko wykonywana, a jest super kremowa i smaczna jak nic innego. To twój dzisiejszy obiad
Niektóre zupy są nam znane, ale bardzo rzadko się je wykonuje. W tym przypadku tak właśnie jest. Zamiast niej zazwyczaj wybieramy całkiem inne dania, które są nam bardziej znane. Jednak warto zrobić ją przy najbliższej okazji, bo jej smak jest...