news
-
Kolejna gwiazdka Michelin dla polskiej restauracji. Inspektorów urzekły lody i domowe pieczywo
Kolejna warszawska restauracja dołącza do grona miejsc nagrodzonych gwiazdką Michelin. W tym roku twórcy przewodnika przyznali to wyjątkowe wyróżnienie restauracji hub.praga. Docenili szefa kuchni i jego lokal za "ogromną dbałość o szczegóły oraz...
-
To najlepsze kluski świata. Kiedyś robiła je każda babcia. Przepis jest banalny
Idealne z sosem mięsnym i z sosem grzybowym, polane truskawkami to mistrzostwo, a z masełkiem smakują jak spełnione marzenie. Te kluchy są cudowne w każdej postaci i nasze babcie przepis na pampuchy opanowały do perfekcji. A czy młodsze pokolenie...
-
Przysmak ze stołówek i kolonii. Ryż z jabłkami zrób z tymi dodatkami, będzie lepszy niż za dziecka
Są takie dania, które już samym zapachem przywołują nam miłe i beztroskie chwile z dzieciństwa. Jedno dziś postaramy się ci przypomnieć. Na pewno nie raz i nie dwa robiła ci go babcia lub mama, regularnie pojawiały się w szkolnych stołówkach...
-
Wszyscy tylko papryka i cukinia, ja faszeruję pomidory. Biorę konkretny makaron i kilka dodatków
Wszyscy uwielbiamy faszerowane pyszności z piekarnika. Na naszych stołach najczęściej lądują faszerowane papryki, cukinie, ziemniaki lub pieczarki, ale z jakiegoś powodu mało osób stawia na faszerowane pomidory. Ja je uwielbiam i moi bliscy mówią,...
-
Polacy uwielbiają tę herbatę. Chroni serce i poprawia pamięć
Choć matcha może kojarzyć się głównie z instagramowymi i tiktokowymi trendami, to pita w odpowiedni sposób może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Okazuje się, że ten zielony napój pochodzący z Japonii jest antyoksydacyjną bombą. Oznacza to, że...
-
Zapomniane danie z PRL-u. Smakuje lepiej niż kotlet mielony. Tak robiły go babcie
PRL był trudnym, pod względem politycznym i gospodarczym, okresem w historii Polski. Mimo to z tamtymi czasami wiąże się wiele kultowych dań. O niektórych już jednak niemal zapomnieliśmy. Wśród nich jest m.in. ten kotlety z mielonej lub siekanej...
-
My mamy smalec, a Francuzi dużo lepsze smarowidło. Jak zrobić rilettes? Wybierz te mięsa
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu przyswoić solidnej pajdy chleba obficie posmarowanej smalcem z mnóstwem skwarek i cebulką, obowiązkowo z ogórkiem kiszonym? To przysmak nie w kij dmuchał, ale możesz mi wierzyć lub nie, ale Francuzi robią coś...
-
Tani specjał z ziemniaków, kaszy i sera. Ten przepis pochodzi z małego miasteczka
Kuchnia polska jest niezwykle zróżnicowana i każdy region może pochwalić się czymś wyjątkowym. Regionem szczególnie bogatym w wyjątkowe pyszności jest Podlasie i dziś skupimy się na wyjątkowym przepisie z małego miasteczka. Piróg biłgorajski łączy...
-
Zbieracze jagód muszą mieć się na baczności. Za taki błąd zapłacą nawet 5 tys. złotych
W lasach pojawiają się już pierwsze jagody. Na własny użytek można je zbierać bez ograniczeń, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, by nie zostać ukaranym mandatem. Z kolei osoby, które chcą sprzedawać zebrane jagody, powinny zadbać o odpowiedn...
-
Kotlety po morawsku. Zajadali się nimi w średniowieczu i z łatwością zrobisz je na obiad
Dziś mamy dla was naprawdę stary przepis na kotlety. Ale nie takie "stare" jak z PRL-u czy przedwojenne. Ba, to będą nawet kotlety przedpotopowe, bowiem kotlety po morawsku mogły być znane już za panowania pierwszych Piastów. Czym jest to danie, j...
-
Podsmaż pory, ziemniaki, zalej rosołem i dodaj tę przyprawę. Moment i masz przepyszną zupę
Zostało ci trochę rosołu i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Opcje są dwie: albo po prostu zjeść, albo przerobić na inną zupę. Jeśli wybierasz drugą opcję, to już zaczyna się problem, bo pomysłów na zupę na rosole jest multum. Jednak po co w kółk...
-
Najbardziej czekoladowe ciasto, jakie kiedykolwiek powstało. Lśni jak najjaśniejsza gwiazda
Czekolada, duuużo czekolady. Tak w skrócie można opisać ciasto Marcello. A skoro jest tak mocno czekoladowe, to raczej nie ma możliwości, by ktoś przeszedł obok niego obojętnie i kręcił nosem. By zrobić ten deser, trzeba jednak uzbroić się w...
-
Są już w lasach, więc czas rozgrzewać patelnie. Jak zrobić sos kurkowy? Uważaj na śmietanę
Czerwiec to czas, kiedy grzybiarze mogą odetchnąć z ulgą, bowiem wtedy nieśmiało w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze grzyby. Wśród najpyszniejszych są oczywiście kurki i chociaż obecnie nie można mówić o wysypie, przy odrobinie szczęścia może...
-
Ogórki robią się brązowe i gorzkie? To może być wina soli. Tylko jedna się nadaje
Robienie przetworów z ogórków ma w Polsce wieloletnią tradycję. Zdarzają się jednak błędy, przez które ogórki wychodzą niesmaczne. Powodów może być wiele, chociażby warzywa, które nie były pierwszej świeżości. Równie ważna jest jednak sól. Zły wyb...
-
Kochają go całe pokolenia. Metrowiec z przepisu babci zawsze wychodzi przepyszny
Są takie ciasta, do których mamy wyjątkowy sentyment i mimo, że przepisy są znane już od pokoleń, chętnie do nich wracamy. Jednym z takich ciast jest metrowiec, który regularnie gościł na naszych stołach w PRL-u, a i obecnie zdarza nam się go...
-
Biorę ryż, ogórki, kukurydzę i aromatyczne paluszki. Chwila i mam najlepszą sałatkę na kolację
Wszyscy uwielbiamy sałatki i ilu Polaków, tyle ulubionych przepisów. Ja niestety nie umiem wybrać jednej mojej ulubionej sałatki, ale w ścisłej czołówce jest ta, o której dziś napiszę kilka słów. Jest naprawdę pyszna, lekka i idealna na kolację,...
-
Dietetycy uznali je za najzdrowsze ryby z puszki. Dobre dla serca i doskonałe do makaronu
Ryby to źródło wielu cennych składników odżywczych. Choć w Polsce nadal jemy ich za mało, to z roku na rok wygląda to coraz lepiej. Jednymi z najchętniej przez nas kupowanymi są ryby w puszkach. To nie najgorszy wybór, choć trzeba dokładnie...
-
Pochodzi z Indii i to tylko 4 składniki. Pyszny koktajl zastąpi deser w upalne dni
Żar za oknem się leje i w takie dni mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego, a dodatkowo zdrowego i dziś właśnie taki przepis dla ciebie mamy. Ten koktajl pokochało pół świata, robi się go szybko i bezproblemowo, a podstawą jest pyszny owoc....
-
Tę zupę jadłam na wakacjach. Jest pyszna, orzeźwiająca i idealna na upały. Pięć minut i voila
Dni robią się coraz cieplejsze, a w niektórych regionach mamy do czynienia z prawdziwymi upałami. Wtedy wizja gotowania w nagrzanej kuchni nad gorącą kuchenką odbiera nam chęci do jedzenia. Na szczęście są chłodniki i dziś podpowiemy wam, jak zrob...
-
Mięciutkie i puszyste muffinki jogurtowe z truskawkami. Robią się szybko, znikają jeszcze szybciej
Sezon na truskawki w pełni i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi przysmakami z tymi pysznymi owocami w roli głównej. Najczęściej zjadamy je prosto z miseczki lub pieczemy różne ciasta, ale dziś mamy przepis na coś o niebo lepszego. Delikatn...
-
Najlepszy paprykarz robię w domu. Używam tych ryb, makreli nawet nie biorę pod uwagę
Paprykarz to obok pasztetu i pasty jajecznej ulubione smarowidło do chleba Polaków. Zwykle jednak z braku czasu i wygody stawiamy na paprykarz z puszki z czerwoną etykietą, ale jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszny paprykarz, zrób go samodzielnie....
-
Jak zrobić korniszony? Zanim włożysz ogórki do słoików, zrób myk z wodą, będą chrupiące
Sezon na ogórki dopiero raczkuje, ale w marketach i dobrych sklepach warzywnych już możemy kupić świeże ogórki gruntowe, które aż proszą się, by zrobić z nich przetwory. Jednymi z naszych ulubionych przetworów z ogórków są korniszony i dziś...
-
Dżem już nie będzie rzadki jak woda. Dodaj 20 dag, a każdy słoik wyjdzie idealny
Dżem, który leje się jak woda z kranu, nie wygląda apetycznie. By można było powiedzieć, że przetwory wyszły idealnie, powinny mieć nie tylko dobry smak, lecz także odpowiednią konsystencję. Jak zagęścić dżem, by wyglądał zachęcająco? Zapomnij o...
-
Z twarogu robię najlepsze bułeczki świata. Są wilgotne i puszyste bez grama drożdży
Dziś mamy przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają domowe pieczywo, ale niespecjalnie mają ochotę i czas bawić się w rozczyny i czekanie, aż ciasto wyrośnie. Bułeczki twarogowe są naprawdę pyszne i smakiem wygrywają nawet z tymi z najlepszej...
-
Zaczyna się sezon na najzdrowszy owoc. Jest wolny od pestycydów i świetny do przetworów
Jagoda kamczacka to owoc, który z roku na rok jest u nas coraz popularniejszy, choć nadal ustępuje jeszcze borówce amerykańskiej. Warto jednak bliżej się z nim zapoznać, bo nie tylko świetnie sprawdza się w kuchni, lecz także jest bardzo zdrowy....
-
W latach 90. piekły nam ją mamy. Pizza po polsku to bomba smaku i puszystości
Pizzę pokochał cały świat i chociaż oryginalnie pochodzi z Włoch (a dokładniej z Neapolu) to powstała także polska wersja. Pizza po polsku różni się od tej klasycznej przede wszystkim ciastem i kształtem. Jak ją zrobić, żeby smakowała jak na domów...
-
Lidl wycofuje ziemniaki w siedmiu województwach. GIS apeluje, by ich nie jeść
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym przestrzega przed spożywaniem partii ziemniaków wczesnych z Lidla. Z powodu przekroczonego dopuszczalnego poziomu jednego z środków ochrony roślin, zostały wycofane ze sprzedaży w...
-
Gdzie wyrzucić opakowanie po serze feta? Bardzo łatwo o pomyłkę
Ser feta sprzedawany jest w różnych opakowaniach. Gdy kupujemy ten w plastikowym pudełeczku, raczej nie mamy wątpliwości, gdzie je później wyrzucić. W sklepach są też jednak produkty w kartonikach. I to już może budzić wątpliwości. Bo skoro to...
-
Ciasto drożdżowe urośnie prawie pod sufit. Dodaj składnik, który jest w każdej szafce
Ciasto drożdżowe, gdy jest dobrze wyrośnięte i puszyste, to czysta przyjemność. Czasami jednak zdarza się, że uparciuch nie chce rosnąć. Jest jednak sposób na to, by trochę go do tego zachęcić. Trzeba sięgnąć po produkt, który większość z nas ma w...
-
To ciasto robi się błyskawicznie. Weź owoce z blatu, zmiksuj i upiecz. Idealne do kawy i na piknik
Ten przepis z miejsca może stać się twoim ulubionym. To szybkie, łatwe i naprawdę pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki i na przykład na piknik lub podczas spotkań w większym gronie. Jak zrobić chlebek bananowy? Tutaj n...
-
Włosi łapią się za głowę, a Polacy oblizują ze smakiem. Ten obiad to najlepsze wspomnienie
Makaron z truskawkami to danie bardzo niepozorne. Gdy wjeżdża na stół, może wywołać zaciętą dyskusję. Jedni go uwielbiają, bo przypomina im dzieciństwo. Inni już wtedy za nim nie przepadali, i tak już zostało. Niezbyt przychylnie na słodkie makaro...
-
Kremowy i aromatyczny jak nigdy. Ten sos pieczarkowy jest najlepszy do klusków i polędwiczek
Grzyby kochamy chyba wszyscy i pieczarki są najczęściej wykorzystywanymi grzybami w naszych kuchniach. Możemy robić z nich najróżniejsze pyszności, ale chyba zgodzimy się, że wśród pieczarkowych przysmaków na podium możemy postawić sos pieczarkowy...
-
Bułkę w mielonych zamieniłam na coś innego. Kotlety są tak soczyste, że aż tryskają
Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i choć w poszczególnych przepisach mogą być jakieś drobne różnice, to jednak zwykle schemat postępowania jest taki sam. Ja postanowiłam go przełamać i na dobre wyrzuciłam z mojego przepisu zwykłą kajzerkę....
-
Latem robię tę zupę non stop. Teściowa podpowiedziała, żeby dodać trochę sera
Co zrobić na szybki obiad? Nie musisz znowu stawiać na zupki instant lub jajko sadzone. Nasz dzisiejszy przepis uratuje cię z opresji i przy okazji sprawi, że poczujesz się jak w restauracji. Tak, szybkie dania też mogą smakować wyśmienicie i zupa...
-
Z pomidorów robię dodatek do kanapek i grilla. Z tym składnikiem smakuje jak spełnione marzenie
Zaczyna się lato, a więc sezon na pyszne, dojrzałe i soczyste pomidory. To bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników w naszych kuchniach i możemy przerabiać je w nieskończoność. Najczęściej stawiamy na sałatki, sosy do makaronu lub domowe...
-
Najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z truskawek. Słoiki będą znikać jeden za drugim
Sezon na najpyszniejsze owoce trwa w najlepsze i do woli możemy zajadać się czerwonymi, soczystymi truskawkami. Żeby jednak nie tęsknić za nimi zimą, warto zamknąć je w słoikach. Dżemy są pyszne, kompoty też są pyszne, ale inne przetwory z truskaw...
-
Odkryli chleb sprzed 5000 lat i odtworzyli przepis. W piekarni ustawiają się kolejki
Odkopali zwęglony bochenek chleba sprzed 5000 lat, odtworzyli przepis i teraz sprzedają starożytne pieczywo w lokalnej piekarni. To wszystko wydarzyło się w tureckim mieście Eskisehir w Środkowej Anatolii. Pierwsze bochenki kosztowały 50 lirów,...
-
Smażę naleśniki i zapiekam z tym farszem. Nie umiem opisać, jakie to pyszne
Naleśniki uwielbiamy wszyscy bez wyjątku i zwykle smarujemy je dżemem, kremem czekoladowym lub podsmażamy z serem na masełku. Jednak nie brakuje także pysznych wersji naleśników wytrawnych i dziś chcemy pokazać ci jedną z nich. Są pyszne, sycące i...
-
Taką mizerię robią millenialsi. Żadna śmietana, tutaj liczą się orientalne dodatki
Latem (i nie tylko) nie wyobrażamy sobie pysznego obiadku bez ogórkowego dodatku. Najczęściej jest to mizeria, ale umówmy się - ile można w kółko jeść ogórki ze śmietaną albo jogurtem? Mnie taka wersja się znudziła i postanowiłam zrobić mizerię po...
-
Tak ogórki małosolne robi Karol Okrasa. Sekret tkwi w przyprawie. Daje 2 pełne łyżki
W czerwcu Polacy składają się z truskawek, rabarbaru i ogórków małosolnych. Te ostatnie robimy wręcz na potęgę. By wyszły smaczne i chrupiące, trzeba wybrać nie tylko dobre ogórki, lecz także odpowiednio przygotować zalewę. Swoim patentem podzieli...