news
-
Sos holenderski - przepis do tańca i do różańca, a najlepszy do szparagów. To cztery składniki
Sos holenderski to przepis, który trzeba obowiązkowo poznać. Jest banalny w wykonaniu, aksamitny i co wazne - pasuje do wielu rzeczy. Jak zrobić sos holenderski do szparagów i jajek? Przygotuj cztery składniki.
-
Sałatka szopska - przepis najlepszy do grilla. Bez niej karkówka jest tylko smutnym kawałkiem mięsa
Jaka sałatka do grilla? Pomysłów jest mnóstwo, ale żadna nie sprawdzi się tak dobrze, jak znana prawie na całym świecie sałatka szopska. Przepis na sałatkę szopską jest banalny i gotowy do zrobienia w kilka minut. Nic tak idealnie nie pasuje do mi...
-
Przepis na ciasto drożdżowe, które ucieka z miski. Babcia miała dwie zasady
Ciasto drożdżowe to rzecz, którą według mojej babci powinna opanować do perfekcji każda panna na wydaniu, bo "żeby wstydu w nowej rodzinie nie było". Cóż, prawda jest taka, że przepis na ciasto drożdżowe wciąż uchodzi za podstawę kulinarnych...
-
Co nas denerwuje w restauracjach? "Kelner nie dowierza, że ostre danie ma dostać kobieta"
"Kocham ostre jedzenie, mój partner cierpi nawet przy nadmiarze pieprzu. Mimo to regularnie albo dostajemy zamówienia na odwrót, albo kelner podchodzi z zawahaniem, jakby źle zapamiętał, że pikantne danie ma dostać kobieta. Ooooo, albo pytanie: al...
-
Sos pieczarkowy - przepis i do makaronu i do polędwiczek. Mąż go kocha, bo dodaję ten składnik
Sos pieczarkowy to pomysł na szybki i tani obiad i przepyszny dodatek do makaronów, polędwiczek wieprzowych, kopytek lub placków ziemniaczanych. Przepis na sos pieczarkowy jest banalny, ale ja go nieco podkręciłam. Mąż mówi, że Gessler może mi but...
-
Młode gospodynie dodają nietypowe składniki do rosołu. Zdziwi szczególnie ta przyprawa - babcie niech siadają
Rosół to dla wielu osób niemal świętość i zwłaszcza doświadczone gospodynie jak lwice bronią swoich sprawdzonych sposobów na idealny rosół. Jednak jeśli ty też się zaliczasz do grona obrońców praw rosołu, weź leki na ciśnienie. Co młode osoby doda...
-
Tradycyjny przepis na krupnik. Tego mięsa prawie nikt nie kupuje, ja wiem, że jest najlepsze [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Krupnik to zdecydowanie jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach, jednak niektórzy mają z nią kiepskie wspomnienia, najczęściej jeszcze z czasów dzieciństwa i szkolnych stołówek. Jednak odpowiednio przyrządzony smakuje naprawdę...
-
Z miejsca pokochasz ten przepis na kurczaka. Będzie chciała go od ciebie każda ciotka
Pomysł na obiad inny niż zwykle nie od razu przychodzi do głowy. Normalnym jest, że czasem chcemy zjeść coś innego, urozmaiconego, zamias wciąż powtarzać te same dania. Mamy zatem do polecenia przepis na kurczaka, który spełnia wszystkie te...
-
Ciocia Wiesia robi najlepszego pstrąga. Marynata wymiata jak liście na wietrze
Pstrąg to ryba, która smakuje świetnie w każdej postaci, niezależnie od sposobu przygotowania. Pstrąg po baskijsku to jednak coś więcej niż kolejna potrawa z ryby. Przepis na pstrąga po baskijsku jest naprawdę banalny, a marynata, którą ciocia...
-
Kiedy nie chce mi się stać przy garach, robię tę zupę. Jest kremowa i przepyszna
Co zrobić na obiad, kiedy nie chce nam się gotować albo nie mamy czasu długo krzątać się po kuchni? Ten przepis na zupę brokułową spadnie ci z nieba, jeśli będziesz stać przed takim dylematem. Zdziwisz się, jak łatwo zrobić coś pysznego w mniej ni...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Lewandowska gotuje ogórkową na tym mięsie. Mieszanka smaków jest bezbłędna
- Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy obiad
- Lekkie i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
- Pikowanie pomidorów to pestka. Pamiętaj jedna o tym terminie
- Za ten dawno niewidziany gatunek grzyba możemy dostać niemałą sumkę
-
Wiosną zawsze robię tę surówkę. Nie ma nic lepszego do kotletów, mizeria idzie w odstawkę
Surówka do obiadu to nie tylko mizeria i colesław z kapusty. Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także łatwa w wykonaniu i bardzo tania. Robię ją zawsze wiosną, ale smakuje idealnie o każdej porze roku i każdej porze dnia. To tylko trzy...
-
Taki kurczak rozpływa się w ustach. Jest tak dobry, że będziesz wyjadać prosto z patelni
Obiad z kurczakiem w roli głównej to jedna z najpopularniejszych i często najszybszych opcji. Zwykle przygotowujemy go z filetów, tym razem jednak chcemy pokazać ci przepis na pieczone udka w lśniącej glazurze. Są soczyste, chrupiące, a zapach...
-
Jak odróżnić mlecz od mniszka? "A to nie jedno i to samo?! - Nie, wujku"
Wiosna, ach to ty! A jak wiosna to wiadomo, sezon na mniszek lekarski. Syrop z mniszka lekarskiego to prawdziwe remedium na kaszel, ale nie każdy wie, jak odróżnić dwie, niemal identyczne rośliny - mlecz i mniszek lekarski. Mój wujek całe życie by...
-
Polskie truskawki już w sklepach. Ile kosztują? Lepiej weź głęboki oddech
Pierwsze polskie truskawki trafiły już do sklepów. Na razie są dostępne w Biedronce. Miłośników tych owoców może jednak czekać srogie rozczarowanie. To dopiero początek sezonu, więc ceny truskawek mogą przyprawić o ból głowy. Za opakowanie 250 g...
-
Jakie ciasto na pierogi jest najlepsze? Przetestowałam przepis z jajkiem i bez. "Ciotka się obraziła"
Ciasto na pierogi ma być delikatne, elastyczne i współpracujące. Jaki przepis na ciasto na pierogi jest najlepszy? Postanowiłam przetestować dwa przepisy - z jajkiem i bez. Już wiem, jak zrobić najlepsze pierogi.
-
"Sąsiedzi nie lubią mnie przez schabowe. Biję je o szóstej, bo mi wolno" [LIST]
"Wolnoć Tomku w swoim domku, ale nie zawsze i nie wszędzie. Sąsiedzi mnie nie znoszą, a ja tylko sama robię sobie dobrze, bo jestem leniwa. A podobno leniwi ludzie są najbardziej pracowici, jakkolwiek to nie brzmi. I tak: będę bić schabowe, kiedy...
-
Gdy poznałam ten przepis na naleśniki, inne wyrzuciłam do kosza. Są puszyste i miękkie
Każdy ma swój ulubiony przepis na naleśniki lub po prostu robi je na oko. Dzięki temu naleśniki zawsze wychodzą tak jak chcemy i lubimy najbardziej. Warto jednak czasem wypróbować coś nowego, bo może okazać się, że naleśniki będą jeszcze...
-
To ciasto jogurtowe to bułka z masłem. Zrobisz, nawet jeśli masz dwie lewe ręce
Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych ciast, jakie widział świat. Nie wymaga wykonywania żadnych skomplikowanych czynności. Jego zaletom jest również to, że można dodać do niego, co tylko się chce. Wcale nie muszą to być znienawidzone rodzynki...
-
Przepis na szparagi zielone. Rodzina najpierw zje, a potem postawi ci pomnik
Sezon na szparagi powoli nadchodzi. W niektórych sklepach można je już kupić, więc wiele osób, stęsknionych za wiosennymi smakami, ulega pokusie i wkłada je do koszyka. Co zrobić ze szparagów, gdy już znajdą się w naszej kuchni? Możliwości jest...
-
Ciasto na krokiety będzie elastyczne i delikatne. Ważną rolę odgrywa najlepsze smarowidło
Ciasto na krokiety to nie takie zwykłe naleśniki. Oczywiście robi się je w bardzo podobny sposób, ale ciasto na krokiety musi być sprężyste, delikatne i przede wszystkim nie może się rwać podczas składania. Mamy na to sposób. Masło.
-
Zupa gulaszowa - przepis na obiad jak z restauracji. Najlepsza wyjdzie na tych mięsach
Zupa gulaszowa to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad, który z powodzeniem zastąpi dwa dania. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty, lecz nie trzeba go traktować po macoszemu. Podpowiemy, jak zrobić zupę gulaszową, żeby smakowała jak z...
-
Jak pozbyć się kreta z ogrodu? Moja mama działa skutecznie i nie bierze jeńców. "Biedny pies"
Jak pozbyć się kreta z ogrodu? Zapomnij o silnej chemii lub niehumanitarnych pułapkach. Zrób jak moja mama - ten sposób działa idealnie, ale warunek jest jeden: musisz mieć kudłatego psa lub osobę, która nie będzie cię oceniać, kiedy poprosisz o...
-
Ta zupa to majstersztyk. Jest tania, a smakuje lepiej niż od Gessler. Ważny jest ser
Zupa pieczarkowa to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym niczego dziwnego. Zupa pieczarkowa jest tania, bardzo łatwa w wykonaniu a z tym przepisem wychodzi tak pyszna, że nawet najlepszy szef kuchni byłby dumny z teg...
-
Trafił na targu na trujące grzyby. Teraz apeluje do innych. "Przestrzegam, jeśli ktoś to kupił"
Jeden z mieszkańców Bydgoszczy przestrzegł na facebookowej grupie tego miasta, że trafił na targu na trujące grzyby. Konkretnie na piestrzenicę kasztanowatą, która bywa mylona ze smardzami. Nie nadaje się do jedzenia, ponieważ zawiera szkodliwą...
-
Tak robiła tylko babcia Marysia. Jej racuchy nie miały sobie równych - mam przepis
Racuchy z jabłkami to dla wielu z nas bardzo przyjemne wspomnienie z dzieciństwa i nie inaczej jest ze mną. Najpyszniejsze racuszki robiła babcia Marysia i może się wydawać to dziwne, ale nie używała drożdży. Racuszki jednak wychodziły puszyste i...
-
Tak jajecznicę robi polski szef kuchni z gwiazdkami Michelin. Mało kto używa tego dodatku
Jajecznica to z jednej strony bardzo proste śniadanie, a z drugiej czasem można się zdziwić, jak wdzięcznym jest materiałem do eksperymentów. Czasami zaledwie jeden dodatek potrafi całkowicie zmienić jej smak i konsystencję. Jeśli więc chcesz nada...
-
Zrób teraz, a zimą sobie podziękujesz. Syrop z mniszka lekarskiego to zbawienie i dodatek do budyniu
Syrop z mniszka lekarskiego to nie tylko esencja zdrowia, lecz także fantastyczny dodatek do wielu dań i deserów. Właśnie zaczął się sezon i wiele osób uporczywie chce pozbywać się żółciutkich kwiatków, a to błąd i marnotrawstwo. Jak zrobić syrop ...
-
Jak uratować za słony rosół? Mam trzy sprawdzone patenty - jeden może wkurzyć starsze panie
Jak uratować za słony rosół? To łatwizna - mamy trzy sprawdzone sposoby, które uratują każdą zupę, która smakiem może przypominać Morze Martwe. Jednak jeden z patentów może zastanawiać, a w niektórych przypadkach nawet zdenerwować. Niemniej jednak...
-
Gdzie rosną smardze? Ja wiem. "Myślałam, że popłaczę się ze szczęścia"
Gdzie rosną smardze? Już mówię - nie tam, gdzie się spodziewacie. Ostatnio wybrałam się na spacer i myślałam, że oszaleję. W Warszawie smardz na smardzu, ale w lesie próżno szukać. Zrobiłam tylko jeden błąd - czasem warto trzymać język za zębami.
-
Szybkie i łatwe ciasteczka owsiane. Mąż mówił, że nie będzie jadł jak koń, teraz je uwielbia
Ciasteczka owsiane to pyszna, szybka i łatwa przekąska i załagodzenie ochoty na słodkie, która potrafi dopaść niespodziewanie. Przepis na ciasteczka owsiane jest banalnie prosty i nikomu nie sprawi problemu. Nie spostrzeżesz się, kiedy cała partia...
-
Jak odgrzewać schabowe, żeby nie trącały podeszwą? Włóż do piekarnika jedną rzecz
Jak odgrzewać schabowe, żeby nie były twarde i pozbawione smaku? Patelnie i mikrofalówka niby się sprawdzą, ale jest lepszy sposób. Żeby po dwóch dniach cieszyć się idealnym smakiem kotletów schabowych, wystarczy je podgrzać w piekarniku. Jednak t...
-
Szybka zupa na rosole. Biała i kremowa, a w dzieciństwie każdy ją kochał
Jaką zupę ugotować na rosole? Pomidorowa i ogórkowa to klasyki, ale nie trzeba się ograniczać, bo takich przepisów jest mnóstwo. Dziś mamy dla was przepis na zupę na rosole, którą się zajadaliśmy w dzieciństwie i do tej pory chętnie ją robimy. Jes...
-
Zupa cebulowa Ewy Wachowicz. Nie zgadniesz, co wcześniej robi z warzywem i co dodaje do bulionu
Zupa cebulowa to jedna z tych potraw, którą warto zaserwować, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, nietuzinkowym i zaskakującym. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, ale Ewa Wachowicz znalazła świetny sposób, by nieco go...
-
Jak zrobić tortillę? Weź cztery składniki, zagnieć i już masz bazę do domowych kebabów
Jak zrobić tortillę w domu? To zdecydowanie jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie istnieją. Cienkie pszenne placki to świetna baza do wielu dań, w tym domowych kebabów lub wrapów. Wystarczy, że masz cztery składniki i porządną patelnię, a...
-
Na Niedzielę Przewodnią zawsze robię tę pieczeń. Jest delikatna i soczysta dzięki czynności z miską
Co na obiad na Niedzielę Przewodnią? W mojej rodzinie ten dzień to swego rodzaju przedłużenie świąt wielkanocnych i z tego powodu przygotowuję na obiad najlepszą pieczeń pod słońcem. Wychodzi soczysta, delikatna i pełna aromatu, dzięki ważnej...
-
Narzeczony zrobił pieczony gulasz. Wybrał najszlachetniejsze mięso - rozpływało się w ustach
Pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam? Proszę bardzo. Ostatnio mój narzeczony wrócił z zakupów ucieszony jak dziecko z torbą pełną pyszności. Natychmiast zabrał się za przygotowanie posiłku, chwaląc się, że zrobi pyszny gulasz. Jednak...
-
Znajoma pielęgniarka piecze najlepszy chleb w powiecie. Dała mi przepis - to łatwizna
Domowy chleb na zakwasie to rarytas, jakich mało i przekonałam się o tym ostatnio. Przyjaciółka z pracy mojej mamy przyniosła bochenek świeżego, pachnącego chleba. Był tak pyszny, że musiałam poprosić o przepis. Okazuje się, że to prościzna, a...
-
W PRL-u robiła ją każda gospodyni do chleba, dziś kupujemy gotowce. "To już nie ten smak"
Pasta na kanapki to nie tylko posiekane jajko i majonez. I chociaż taka wersja jest smaczna i bardzo dobrze znana, warto przypomnieć sobie o paście twarogowej, która w PRL-u była ważnym dodatkiem do pieczywa, a o której trochę zapomnieliśmy. To...
-
Tani obiad jak spod strzechy. Te kotlety są tak pyszne, że zapomnisz o nudnych mielonych
Tani obiad wcale nie musi być banalny i ubogi w smak. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić tani obiad, który smakuje jak z wiejskiego zajazdu. Te kotlety rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest banalne i szybkie. Przyda się ukochane warzywo...
-
Rosną praktycznie w każdym mieście. Mało kto wie, że można je jeść. Botanik: Smażę z cebulką
W sieci można natknąć się na sporo pytań pod tytułem "czy magnolia jest jadalna?", "czy magnolię można jeść?". Wszyscy bowiem doskonale znają te drzewa, widać je praktycznie w każdym mieście, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że ich płatki są...