news
-
Takiej ceny karpia w tym roku chyba nikt się nie spodziewał. Jest zaskoczenie
Cena karpia w tym roku może zaskoczyć. Zwłaszcza biorąc pod uwagę poprzednie lata, kiedy z roku na roku za wigilijną rybę trzeba było zapłacić coraz więcej. Wiele osób już prawdopodobnie oswoiło się z myślą, że i tym razem będą musiały sporo wydać...
-
Nie kombinuję i robię najprostszą rybę w occie. Proporcje zdradziła mi babcia
Ryba w occie to świetna przekąska na różne imprezy i obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w wielu domach. Najczęściej robi się śledzie w occie, są pyszne, owszem, ale inne ryby też warto zamarynować, a jeszcze wcześniej usmażyć. Ten przepis...
-
Przepis na łupcie wigilijne w starym stylu. Najważniejsza jest kasza, nadaje się tylko jedna
Łupcie to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych na Lubelszczyźnie, Podlasiu i Podkarpaciu. Większość zna je pod nazwą wigilijne gołąbki, ale od tradycyjnych odróżnia je kapusta. Żeby łupcie smakowały idealnie i tak jak za czasów młodości naszych...
-
Jak zrobić najlepsze gofry? Porzuć owoce i bitą śmietanę. Inne z miejsca rzucą cię na kolana
Jak zrobić gofry, żeby były bajecznie pyszne? Mamy świetny przepis na gofry, które nie mają jednak nic wspólnego ze słodkimi waflami z budki na jarmarku. Będą nie tylko zdrowsze i bardziej pożywne, lecz także skradną serca i podniebienia wszystkic...
-
Na święta nie zrobię jarzynowej ani śledziowej. Mam dużo lepszy przepis na sałatkę z rybą
Polacy uwielbiają sałatki i chociaż dla wielu z nas niekwestionowaną królową jest jarzynowa, warto dać szansę innym przepisom. Dziś mamy właśnie taki przepis, który godnie zastąpi jarzynową na świątecznym stole, chociaż ma w składzie i gotowaną...
-
Polacy kupują rzadko, a wychodzi z niej najlepsza pasta. Makrela niech się schowa
Wszyscy kochamy kanapki i jak znudzą nam się oklepane kromki z wędliną i serem, chętnie sięgamy po kremowe smarowidła i pasty. Najpopularniejszymi są oczywiście pasta jajeczna i pasta z makreli. Ja jednak od dawna nie robię już ani jednej, ani...
-
Dodaję do jarzynowej nietypowy biały składnik. Jest o niebo lepsza i bosko chrupie
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez niej - królowej jarzynowej. Przepis na sałatkę jarzynową jest niezwykły, bo w każdym domu smakuje nieco inaczej, ale w każdym świetnie. Moim zdaniem jednak mój przepis na jarzynową jest naprawdę wyjątkowy, ...
-
W młodości zajadali się nimi nasi rodzice. Jak zrobić kultowe amoniaczki? To banalne
Amoniaczki to pyszne, kruche ciasteczka, które w czasach PRL-u były tak popularne, jak choćby dziś delicje lub jeżyki. Niestety, obecnie nie są już tak często spotykane na naszych stołach, a wielka szkoda. Nie możemy dać im popaść w zapomnienie,...
-
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, kupuję dynię. Zupa wychodzi najlepsza przez dwa dodatki
Sezon na dynię wciąż trwa i w większości sklepów możemy wybierać i przebierać w gatunkach. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, a rodzinie znudziła się pomidorowa i krupnik, kupuję właśnie dynię i robię zupę dyniową. Jest aromatyczna i wyrazista przez...
-
Nie tylko fast foodów. Dietetyk wskazał, czego unikać w diecie. "Parówki, kiełbaski, konserwy"
Jakie produkty należy ograniczyć w diecie? Na to pytanie odpowiedział w najnowszym odcinku naszego programu "Ja wysiadam" dietetyk Michał Wrzosek. Wskazał konkretne rzeczy, których lepiej się wystrzegać oraz podał zdrowsze alternatywy dla...
- Zamiast karpia na Wigilię? Mało tłuszczu, kalorii i tańsza niż dorsz
- Czy kumaryna jest szkodliwa? Ogranicz, a wątroba ci podziękuje
- Urządzenie przydatne dla wszystkich, którzy napotykają trudności w rozmowachMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pokazał, ile ma masła w zamrażarce. "Jak sztabki złota w sejfie"
- Pyszna pasta idealna na śniadanie. Wcale nie z jajek ani tuńczyka
- Pytamy o tradycyjne polskie potrawy regionalne! Kto zgarnie tu 13/13?
- Pytamy o tradycyjne polskie potrawy regionalne! Kto zgarnie tu 13/13?
- Jakie mięso najlepiej dodać do bigosu? Dobre składniki robią różnicę
- Nie płać 10 zł w sklepie. Masło bez problemu zrobisz w domu
- Jarzynowa ma konkurencję. Teraz na stołach będzie królować łabędzi puch
-
Wymieszaj z wodą i wstaw do piekarnika. Przypalone resztki znikną jak ręką odjął
Czyszczenie piekarnika bywa prawdziwą zmorą. Zwłaszcza gdy zaniedbamy sprzęt i nie przecieramy go po każdym użyciu. Zaschnięte i przypalone resztki jedzenia stają się wtedy trudne do usunięcia, a szorowanie zdaje się nie mieć końca. Są jednak...
-
Byliśmy na jarmarku w Gdańsku. Jest najlepszy w Europie. "Straszne tłumy. Tworzyły się zatory"
Jarmark w Gdańsku w międzynarodowym konkursie zajął pierwsze miejsce. Został uznany za najlepszy w Europie. Postanowiłyśmy więc sprawdzić, czy zasługuje na to miano i zobaczyć, co ma do zaoferowania, a przede wszystkim - w jakich cenach. Nie...
-
Od lat nie chodzę do piekarni. Domowy chleb na zakwasie robię z tego przepisu. Wychodzi najlepszy
Chyba każdy się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszny, mięciutki, pachnący chleb. Nie musisz jednak zrywać się bladym świtem i gnać do piekarni, by rozkoszować się bochenkiem prosto z pieca. Najlepszy chleb na zakwasie możesz zrobić w domu z...
-
Nie piernik i nie keks. Miodownik to najlepsze ciasto na święta. Krem jest wart grzechu
Ciasto na święta to nie tylko piernik czy makowiec. Dziś mamy dla was stary i sprawdzony przepis na ciasto, które idealnie pasuje na Boże Narodzenie i na każdą inną okazję, a do tego jest przepyszne i bardzo łatwe. Jak zrobić miodownik?...
-
Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i...
-
Dodałam dwie łyżki tego produktu do pomidorowej. Wyszła tak pyszna, że już nie zrobię inaczej
Zupę pomidorową można zrobić na wiele sposobów i możemy się kłócić o to, czy lepsza jest na rosole, czy na żeberkach, zabielana śmietaną, czy nie. Jednak mój pomysł na pomidorową na pewno was zadziwi, a możliwe że nawet zszokuje. Ostatnio dodałam ...
-
Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? Syci, dba o serce i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? To pieczywo nie tylko pomoże zrzucić zbędne kilogramy, lecz także wesprze zdrowie serca oraz trawienie. Chleb żytni jest smaczny, zdrowy i sycący. To prawdziwy hit wśród dietetyków. Co go wyróżnia i...
-
Najlepszy przepis na naleśniki. Są nieziemsko delikatne dzięki białemu napojowi. Nie chodzi o mleko
Jak zrobić naleśniki, żeby były nieziemsko delikatne, aksamitne i sprężyste? Odpowiedzią na to pytanie jest nasz dzisiejszy przepis na naleśniki, który zapewne różni się od tego, który znasz. Nie dodawaj do ciasta mleka, zastąp je innym białym...
-
Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują
Wiele świątecznych potraw nie może obejść się bez suszonych grzybów. Są między innymi obowiązkowym składnikiem farszu do pierogów i uszek. Zanim jednak połączymy je z pozostałymi składnikami, trzeba je odpowiednio przygotować, czyli namoczyć....
-
Nazywany jest złotą pomarańczą. Wspiera mózg i działa przeciwzapalnie. W Polsce wciąż mało popularny
Polacy coraz chętniej sięgają po egzotyczne owoce, choć do niektórych nadal podchodzimy dość zachowawczo. W tym gronie jest między innymi kumkwat, który, mimo że obecny w polskich supermarketach, nadal raczej omijamy szerokim łukiem. Tymczasem war...
-
Co zrobić, żeby "odmulić" karpia? Patent babci sprawi, że nie będzie trącał dnem stawu
Polska Wigilia bez karpia nie istnieje i możemy się kłócić o to, czy to dobrze, czy źle, ale ta ryba naprawdę bardzo silnie wpisała się w tradycję kolacji wigilijnej. Niestety, karp nie jest ulubioną rybą większości, a niektórzy wręcz odwracają...
-
Idealna przekąska w cudowniej panierce. Już nie zamówisz nuggetsów w barze
Jak zrobić nuggetsy w domu? To idealna przekąska na każdą okazję i niekoniecznie tylko dla najmłodszych. Przepis jest banalny, ale wcale nie mięso jest najlepsze. Kiedy spróbujesz panierki, na pewno stwierdzisz, że to mistrzostwo świata.
-
Co sobotę robię łzy sołtysa. Rodzina nie chce słyszeć o innym serniku. Jest słodziuteńki
Od wielu lat pielęgnuję pewną tradycję, a mianowicie zawsze na weekend piekę ciasto. Jakiś czas temu szarlotki, ucierańce i drożdżowce odeszły jednak w kąt, bo rodzina życzy sobie innego przepisu - na sernik łzy sołtysa. Jak go zrobić? To proste, ...
-
Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Za farsz można dać się pokroić
Każdy region naszego kraju może poszczycić się wyjątkowymi przepisami kulinarnymi, które w innych częściach Polski są niemal nieznane. Jeśli więc nie pochodzisz z Warmii, pewnie nie wiesz, czym są dzyndzałki z hreczką. Dziś podpowiemy ci, jak zrob...
-
Sernik z wiaderka zawsze się udaje. Jest puszysty jak chmurka i zrobi furorę
Sernik bywa wymagający, ale na szczęście nie każdy. Ten z wiaderka to chyba jedno z najprostszych ciast świata. Jest cudownie puszysty i właściwie zawsze się udaje, więc to idealny przepis dla tych, którzy chcą przełamać sernikową klątwę lub dopie...
-
Soczyste i delikatne kotlety idealne na piątek. Nie ma w nich ani wieprzowiny, ani drobiu, jest coś lepszego
Kotlety mielone najczęściej robimy z wieprzowiny, czasami też z mięsa drobiowego i one sa naprawdę dobre. Jednak istnieje inny, zaskakujący przepis na delikatne i soczyste mielone, które z powiedzeniem możesz podać w piątek. Co jest głównym...
-
Solisz makaron w tym momencie? Może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Naukowcy przestrzegają
Jak prawidłowo ugotować makaron? Zwróć szczególną uwagę na moment solenia. Naukowcy odkryli, że niepoprawnie przeprowadzony proces może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Na co uważać, by makaron wyszedł idealny? Wyjaśniamy.
-
Żadne burgery i kebaby. Krakowski fast food jest najlepszy na świecie, a to przez mięso
Wszyscy kochamy fast foody i od czasu do czasu postanawiamy się skusić na burgery, kebaby lub hot dogi. Jednak słynne porzekadło głosi "cudze chwalicie, swego nie znacie" i to najprawdziwsza prawda, ponieważ nasz rodzimy fast food to coś absolutni...
-
Jakie ziemniaki będą najlepsze do jarzynowej? Patrz na litery, inaczej będzie klapa
Śmiało możemy stwierdzić, że sałatka jarzynowa w każdym domu smakuje inaczej. Jedni dodają groszek, inni kukurydzę, jedni stawiają na por, inni - na cebulę. Zawsze jednak w jarzynowej pojawiają się ziemniaki i to właśnie one mogą stanowić o tym, c...
-
Tej zupy prawie nikt nie zna, a jest pyszna. Kwaśne jaja zrobisz za kilkanaście złotych
Są takie przepisy, które znane są w zasadzie w niewielkich kręgach lub tylko w konkretnych regionach. Tak jest w przypadku zupy, o której dziś opowiemy. Przepis na kwaśne jaja jest niemal nieznany, a niewielka część osób, która o niej słyszała, mo...
-
Babcie robiły na blasze, ty możesz na patelni. Pulchne placuszki na sodzie zrobisz na słodko i na słono
Kuchnia bieszczadzka i podkarpacka ukształtowała się z prostych i tanich składników. To zasługa historii - przez wieki te rejony były dość biedne, a pogłębiły to rozbiory. Jednak to, że tradycyjna kuchnia podkarpacka była biedna, nie znaczy, że je...
-
Dodaj do masy na kluski śląskie jeszcze jeden składnik. Będą dobrze się lepić i wyjdą delikatne
Klasyczny przepis na kluski śląskie zakłada, że potrzebne są jedynie ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli będziemy trzymać się odpowiednich proporcji i tzw. zasady czwórki, wszystko powinno się udać. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by ten...
-
Zaskakujący przepis na łososia. W święta zrobi furorę, ale ważny jest czas
Jeśli już powoli myślisz o tym, co podać gościom podczas spotkań przy świątecznym stole, proponujemy coś, co z pewnością ich zaskoczy. Dziś mamy dla ciebie przepis na łososia, który jest kulinarnym hitem w Skandynawii i jest tak prosty, że robi si...
-
Wigilijny klasyk, czyli groch z kapustą. Zrób jedną rzecz, a będzie dobry do świąt. Nie chodzi o mrożenie
Groch z kapustą, czy też kapusta z grochem to jedna z potraw, która w większości domów pojawia się podczas wigilijnej kolacji. Przepis na to treściwe danie nie jest trudny, jednak nieco czasochłonny. Nie musisz jednak uwijać się z gotowaniem tuż...
-
Indyk w kremowym sosie. Mąż użył sera, którego nigdy nie dodawałam do mięs. Wyszło przepysznie
Indyk to mięso, które nie jest tak popularne jak kurczak, ale dużo zdrowsze i właśnie dlatego często przyrządzamy je z mężem na obiady lub kolacje. Ostatnio zrobiliśmy indyka, o którym do dziś nie mogę przestać myśleć. Mięso było soczyste i...
-
Od 1 stycznia ważne zmiany w sklepach. Mogą ucieszyć klientów i ułatwić zakupy
Od początku stycznia 2025 roku zaczną obowiązywać nowe przepisy, które dotyczą odpowiedniego oznaczania warzyw i owoców, a także niektórych przetworów owocowych i warzywnych. Chodzi przede wszystkim o wyraźne i widoczne wskazywanie państwa...
-
Kiedyś była przysmakiem, młodzi dziś się krzywią. Jak zrobić ogonówkę? Jeden składnik ją podkręci
Są takie przepisy, które mają rzesze miłośników wśród starszych osób, a o których młodzież nie słyszała lub nawet nie chce słyszeć i z obrzydzeniem odwraca głowę. Niestety tak jest w przypadku pysznej i aromatycznej zupy ogonowej, która jeszcze 40...
-
Tego lepiej nie kupuj w supermarkecie. Więcej zapłacisz i możesz sobie zaszkodzić
Producenci żywności wciąż prześcigają się w pomysłach na to, jak skusić konsumenta, by wybrał właśnie ich produkt. W rezultacie w ofercie supermarketów pojawia się sporo np. sporo gotowców, które mają ułatwić nam życie i przyspieszyć gotowanie....
-
Tą sałatką zachwycało się pół internetu. Jarzynowa przy niej jest jak uboga krewna
By zrobić sałatkę, która oczaruje gości, wcale nie trzeba przekopywać sklepu w poszukiwaniu wykwintnych, niecodziennych składników. Wystarczy kilka naprawdę podstawowych produktów, trochę krojenia i sałatka z awokado, ciecierzycą i warzywami gotow...
-
Najszybsza zupa świata. Jak zrobić krem z brokułów? Nie zapomnij o serze
Szukasz przepisu na szybki obiad? Mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Przepis na zupę brokułową jest wyśmienity. Zupa wychodzi naprawdę przepyszna i aromatyczna, a to za sprawą jednego dodatku. Zrobisz ją w mniej niż pół godziny.