news
-
Thermomix stał się kością niezgody w ich związku. "Musimy go mieć, bo żona czuje się wykluczona"
Dyskusje o Thermomiksie od pewnego czasu rozpalają internetowe fora i grupy do czerwoności. Opinie zwolenników ścierają się z opiniami przeciwników. Nie brakuje sarkastycznych żartów skierowanych do obu stron barykady. Okazuje się, że urządzenie...
-
Szarlotka - przepis babci. Ciasto kruche to podstawa, ale kluczem smaku jest trik z cukrem i jabłkami
Szarlotka to niekwestionowana królowa polskich wypieków, a jej smak jest portalem do wspomnień babcinej kuchni. Przepis na szarlotkę jest dobrze znany - dwa blaty kruchego ciasta przekłada się jabłkami, czasem dodaje się kruszonkę. Dziś jednak mam...
-
Pyszne i puszyste pączki - przepis na ekspresowe pączki na serku homogenizowanym
Pyszne i puszyste pączki na serku to znakomite rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na długie gotowanie. Ich walorem jest nie tylko smak, ale także szybkość wykonania.
-
Prosty sposób na klarowny rosół. Wystarczy dodać te składniki, a wyjdzie idealnie przejrzysty
Rosół to klasyczne, polskie danie obiadowe. Jak przygotować tę tradycyjną zupę, aby była przejrzysta i miała piękny kolor? Istnieje kilka prostych sposobów, aby zapobiec jej mętnieniu. Wystarczy dodać do niej podczas gotowania jeden z poniższych...
-
Te nadzienia do pączków to prawdziwa uczta zmysłów. Do ciasta dodaj adwokat lub owocowy akcent
To już ostatni dzwonek, by wypróbować przepis na pączki przed tłustym czwartkiem. Tradycyjna receptura na puszyste ciasto to jednak nie wszystko. Kluczem do sukcesu jest duża ilość słodkiego i kremowego wnętrza. Na liście dodatków czekolada, owoco...
-
Przepis na kopytka ziemniaczane. Wystarczą cztery łyżki tego składnika, a kluski wyjdą pulchne i mięciutkie
Uwielbiane przez Polaków kopytka to niezwykle uniwersalne danie. Mogą posłużyć zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielnie być daniem głównym. Choć ich przygotowanie nie jest trudne, ciasto potrafi wyjść bardzo twarde. Z tego powodu...
-
Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie
Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście...
-
Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą nijakie? Dorzuć kilka dodatków, a zamienisz je w rarytas. Przyda się m.in. ser
Placki z gotowanych ziemniaków to pomysł na obiad zero waste lub smaczną przekąskę np. do serialu. Same ugotowane, ubite i usmażone ziemniaki nie sprawią, że nasze kubki smakowe zapłoną w ekstazie. Wystarczy jednak już kilka niepozornych dodatków,...
-
Kokosanki - przepis na bajecznie pyszny deser dla wszystkich łasuchów. Smak rodem z PRL-u
Kokosanki - przepis na ciasteczka, którym nie da się oprzeć, ponieważ są puszyste jak chmurka. Dla starszych będą miłym wspomnieniem z okresu PRL-u, a dla młodszych przysmakiem, którym będą się ochoczo zajadać. Jak przygotować kokosanki, by...
-
Pizza jak z pizzerii. Czy jest szansa, by zrobić ją w domu? Oczywiście!
Pizza jak z pizzerii przygotowywana w domu to marzenie wielu osób. Wbrew pozorom efekt taki nie jest nieosiągalny. Wystarczy znać kilka tricków, aby przygotować udaną pizzę jak z włoskiej pizzerii.
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
- Przepis na miękkie i puszyste faworki - babciny rarytas na tłusty czwartek
- Dlaczego nie mogę zamówić z Pyszne.pl? Strajkują kurierzy, chcą podwyżek
- Pizza w kształcie serca. Danie idealne nie tylko na Walentynki
- Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale uważaj na czas
-
Śledź w oleju. Przepis na postną przekąskę, który zachwyca mimo prostoty
Śledź w oleju to smaczna przystawka nie tylko na święta. Dobrze przyrządzone śledzie są pyszne i zarazem proste w wykonaniu. Warto przy ich przygotowywaniu sięgać po sprawdzone przepisy.
-
Koniec z szorowaniem. Ten genialny trik na mycie piekarnika, pozwoli ci zaoszczędzić czas i pieniądze
Czyszczenie piekarnika potrafi zamienić się w przykry obowiązek i nierzadko kojarzy się z ogromnym trudem. Jednak wcale nie musi tak być. Istnieją proste sposoby na uczynienie kuchennych porządków łatwiejszymi. Dziś przedstawiamy prosty trik na...
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były delikatniejsze? Jeden dodatek i babciny trik to gwarancja sukcesu
Placki ziemniaczane to chyba jeden z najlepszych comfort foodów świata i jeśli istnieje chociaż jedna osoba, która nie lubi placków ziemniaczanych - chętnie ją poznam. Tak czy siak - idealne placki ziemniaczane są delikatne, lekko chrupiące, ale n...
-
Jak zrobić pączki wegańskie bez jajek, masła i mleka? To nic trudnego. Będą równie pyszne, jak tradycyjne
Pączki wegańskie dla kogoś, kto na co dzień nie stosuje takiej diety, mogą wydawać się profanacją. Warto jednak spróbować ich i przekonać się, że choć nie zawierają w sobie ani grama masła i jajek, to są równie pyszne, jak te klasyczne słodkości....
-
Przepis na bezę. To obłędnie pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję
Przepis na bezę powinien poznać każdy miłośnik słodyczy. To bardzo słodki deser, który wraz z owocami, potrafi rozbudzić kubki smakowe. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie? Podobno nie jest to takie proste, ale bez obaw - ten przepis zapewni...
-
Jak sprawić, żeby ciasto drożdżowe na pączki było jeszcze bardziej puszyste? Trik z jajkiem zapewni wymarzony efekt
Wielkimi krokami zbliża się wyczekiwane święto wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek. Z tej okazji w żadnym domu nie może zabraknąć pączków i prawdopodobnie wszyscy zgodzimy się, że te domowe nie mają sobie równych. Tylko jak zrobić ciasto...
-
Przepis na ciasto ryżowe bez grama glutenu. Lekki, oryginalny deser przygotujesz z czterech składników
Przepis na ciasto ryżowe to przysłowiowa bułka z masłem, a do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników. Lekki, puszysty i zdrowy wypiek nie zawiera mąki, przez co świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej, a także jako...
-
Pieczone pączki to prawdziwy rarytas. Zapomnisz o litrach oleju i strzelającym tłuszczu
Pieczone pączki to nieco lżejsza wersja tradycyjnej wersji tego deseru. Ich przygotowanie jest bardzo proste i pochłania o wiele mniej czasu niż receptura, którą dobrze znamy. Jak zrobić pączki w piekarniku? Podpowiadamy.
-
Przepis na rogaliki drożdżowe. Domowe wypieki ze słodkim nadzieniem - idealne na tłusty czwartek
Rogaliki drożdżowe to klasyczny wypiek, który znajdziemy w niemal każdej piekarni, jednak te domowej receptury są bezkonkurencyjne. Tradycyjne ciasto wypełnione konfiturą, dżemem, czekoladą lub dowolnym farszem jest idealne na śniadanie, deser czy...
-
Najlepszy rosół? Wykorzystaj przepis z dodatkiem surowego jajka. Spróbuj koniecznie, a poczujesz różnicę
Domowy rosół to potrawa, która od lat ląduje na naszych stołach. Przepisów na najlepszą zupę jest tyle, co kucharzy. Każdy ma swoje preferencje, jednak czy ktoś z was próbował dodać surowe jajko do bulionu? Okazuje się, że taki trik skradł serce...
-
Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? Przetestowała kilka metod. Nie spodziewała się, że ta wygra
Każdemu pieczywo kiedyś sczerstwiało. Niektórzy jeszcze trochę je podsuszają i robią bułkę tartą, inni pozbywają się go całkowicie, a inni próbują je odświeżyć. Niestety nie zawsze skutecznie. Redaktorka serwisu kulinarnego The Kitchn przetestował...
-
Placki ziemniaczane. Pyszne i chrupiące. Dodaj do nich ten jeden składnik, a będą miały wspaniały smak
Istnieje wiele przepisów na placki ziemniaczane. Aby wyszły chrupiące i miały wyrazisty smak, warto do nich dodać kapustę kiszoną. Dzięki niej będą o wiele smaczniejsze. Placki będą świetnie smakowały z dodatkiem twarożku z jogurtem i pietruszką.
-
Sernik kokosowy Ewy Wachowicz. Nawet nie musisz go piec, ale przyda się maszynka do mięsa
Przepisy Ewy Wachowicz od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Swego czasu w rozmowie z Haps.pl gwiazda zapewniała, że jej receptury zawsze się udają, ponieważ zanim puści je dalej w świat, najpierw dokładnie je testuje. Macie szansę sami to...
-
Woda po gotowaniu makaronu - cenny składnik o wielu zastosowaniach. Dodaj ją do sosów albo ciast
Makaron często pojawia się w domowym menu jako dodatek do zup czy sosów. Niewiele osób jednak wie, że woda, w której go gotujemy, może mieć ponowne zastosowanie. Lista jest długa - woda świetnie sprawdzi się jako dodatek do innych potraw, ale nie...
-
Przepis na kopytka. Dodaj do gotowania jeden składnik, a już nigdy się nie skleją
Kopytka to bardzo wdzięczne danie. Mogą występować zarówno w roli dodatku do obiadu, np. mięsa, jak i być samodzielną potrawą. Przepis na kopytka warto więc mieć zapisany gdzieś w notesie lub w ulubionych na komputerze. Przyda się też wiedza o tym...
-
Pączki wytrawne - kulinarny hit czy kit? Poznaj przepis na staropolski przysmak i przekonaj się sam
Pączki wytrawne nie są obecnie tak popularne, jak te w słodkim wydaniu. Do XVI wieku pączki były serwowane głównie z mięsem, potem wyparły je te ze słodkim nadzieniem. Obecnie najczęściej przygotowuje się je z marmoladą, dżemami lub słodkimi...
-
Uwielbiasz natkę pietruszki? Możesz zawsze mieć ją w swojej kuchni i to bez wychodzenia do sklepu
Natka pietruszki daje wspaniały aromat, więc zdecydowanie warto mieć ją w swojej kuchni przez cały rok. Poza tym ma również wiele cennych właściwości, które przydadzą się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak zatem zadbać o to, by mieć natkę...
-
Strogonow - przepis na rozgrzewającą klasykę. Kwintesencja smaku tkwi w mięsie i kolorowych dodatkach
Strogonow to jedno z dań, które najlepiej smakują w chłodne, zimowe dni. Przepis jest pełen aromatów dzięki mięsie, warzywom, kolorowym dodatkom i przyprawom. Przygotowanie tego rarytasu wcale nie jest trudne, a efekt gwarantuje zadowolenie...
-
Racuchy - słodkie danie o delikatnym smaku. Z tym dodatkiem będą wyjątkowo lekkie i puszyste
Racuchy to fantastyczny pomysł na zimowy obiad. Można podawać je z różnymi dodatkami. Jak je przygotować, żeby miały idealny smak? Najlepiej połączyć ciasto z bananami. Dzięki temu racuchy wyjdą wyjątkowo puszyste.
-
Tiramisu - przepis na klasyczny włoski deser. Wyjdzie idealne dzięki warstwom i kawowemu ponczowi
Kuchnia włoska to smaki i aromaty, które zawładnęły niemal całym światem. Poza pastą i tradycyjną pizzą warto wyróżnić także desery, a szczególnie tiramisu. Słodki, wyjątkowy w swojej prostocie przepis da spektakularny efekt i podbije kubki smakow...
-
Kolacja na Walentynki. Przygotuj niebanalne dania na kolację dla dwojga
Kolacja na Walentynki powinna zaskoczyć Twoją drugą połówkę. Co roku 14 lutego - bo właśnie wtedy obchodzimy Walentynki - od rana staramy się sprawić przyjemność ukochanej osobie. Podpowiadamy jak przygotować wspaniałą kolacją, która na długo...
-
Desery na walentynki. Osłódź swojej drugiej połówce ten szczególny dzień
Desery na walentynki to świetny pomysł na osłodzenie Dnia Zakochanych, który co roku wypada 14 lutego. Tego dnia w sklepach pojawia się mnóstwo słodkości w kształcie serc, które są symbolem zakochanych. Jednak żaden deser nie sprawi ukochanej osob...
-
Naleśniki bez jajek. Jak przygotować doskonałe ciasto? Oto tajemnica dobrego smaku
Naleśniki bez jajek to pomysł na tani i bardzo smaczny obiad. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i przygotować patelnię. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą fantastycznie.
-
Strogonow przepis na ciepłe danie z wołowiną i pieczarkami. Wersja na ostro
Strogonow to danie, które przed laty było bardzo popularne. Najczęściej przyrządzano je na różne prywatki, czy sylwestra jako potrawa na gorąco. Jest niezwykle sycące i pyszne. Nasz przepis jest wyjątkowy i nieco pikantny. Jak go przygotować? Ważn...
-
Sposób na ciemniejące ziemniaki. Wystarczy dodać do wody jeden z tych produktów
Ziemniaki to podstawa kuchni polskiej. Są często podawane jako dodatek do obiadu. Jeśli podczas gotowania robią się ciemne i mało apetyczne, warto spróbować skorzystać z jednego ze sposobów, które temu zapobiegną.
-
Najlepsza zupa na rosole. Niezawodny sposób na bulion z poprzedniego dnia. Dodaj kilka składników
Nowa zupa na rosole to sposób na wykorzystanie wczorajszego bulionu. Jej przygotowanie to nic trudnego, a smak jest świeży i aromatyczny. Warzywa, jakie należy do niej dodać to kalarepka, marchew, kalafior, ziemniaki i fasolka szparagowa.
-
Tradycyjne rurki z kremem bez foremek. Przygotuj słodki rarytas na tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania idealnego przepisu. Tradycyjne rurki z kremem to must have, którego nie może zabraknąć. Jak się okazuje, receptura jest znacznie prostsza,...
-
Przepis na gofry najlepsze na świecie. Wyjdą wyjątkowo lekkie i chrupiące
Przedstawiamy wyjątkowo prosty przepis na gofry. Sprawdzą się jako deser albo słodka kolacja. Gofry są bardzo uniwersalne - można podawać je z różnymi dodatkami albo jeść bez niczego. Oto jak je przyrządzić, aby miały lekką strukturę i fantastyczn...
-
Mini pączki serowe. Wyjdą puszyste i miękkie - rozpływają się w ustach
Podajemy przepis na pączki serowe, które doskonale sprawdzą się w karnawale. Ich wykonanie jest wyjątkowo proste, a smak zachwyci niejedno podniebienie. Wyjdą puszyste, lekkie i o bardzo delikatnej strukturze. Oto jak je zrobić.
-
Przepis na kopytka - lekkie i delikatne kluseczki lubią dobry skład. Sukcesem są proporcje i ziemniaki
Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. Domowe kluseczki ziemniaczane wyjdą perfekcyjne, jeśli zadbamy o dobre proporcje i właściwy gatunek bulw. Później tylko wystarczy ...