news
-
Ogórki małosolne dla niecierpliwych. Będą gotowe już na drugi dzień
Ogórki małosolne mają wierne grono zagorzałych fanów. Choć robi się je stosunkowo szybko i zazwyczaj są gotowe do jedzenia po około dwóch lub trzech dniach, niektórzy nie są w stanie czekać. Dla niecierpliwych mamy przepis na ogórki małosolne na...
-
Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb Tomasza Jakubiaka. Rodzina wyjawiła jego ostatnią wolę
Tomasz Jakubiak zmarł 30 kwietnia. Słynny kucharz przez wiele miesięcy zmagał się z rzadkim i trudnym do wyleczenia nowotworem. Wiadomość o jego śmierci bardzo poruszyła fanów kucharza, których ten zwykł nazywać "głodomorami". W czwartek 8 maja...
-
Babcie z Podkarpacia robią najlepsze kotleciki. Spróbujesz i zapomnisz o mięsnych i ziemniaczanych
Kuchnia podkarpacka słynie z prostoty i wyjątkowych potraw, które w innych częściach Polski są mało znane. Możemy wymienić choćby fuczki, proaziaki lub wareniki. Mało kto jednak zna, a pewnie jeszcze mniej osób jadło, pyszne podkarpackie kotleciki...
-
Pokazał paczkowaną rybę z supermarketu. Wiele osób o tym nie wie. "Koniecznie sprawdzajcie"
Na profilu Pomysłodawcy, gdzie często publikowane są recenzje różnych produktów spożywczych, pojawił się apel, by uważnie czytać etykiety w sklepach. Autor pokazał zdjęcie paczkowanego filetu z mintaja i zwrócił się do obserwatorów, by przyglądali...
-
Biorę makaron, kurczaka i kilka warzyw. W kilka chwil zamieniam swoją kuchnię w restaurację
Nie masz pomysłu na obiad? Makaron z kurczakiem to zawsze dobry pomysł. Przepisów na makaron z kurczakiem jest bez liku, ale nasz dzisiejszy smakiem i aromatem wbija w fotel, a to przez sos. Jest kremowy, aromatyczny, ma piękny kolor i robi się go...
-
Gdy chcę zaskoczyć rodzinę, robię tę zupę. Tak aromatyczna i smaczna, że pomidorowa się chowa
Na obiad podajesz w kółko to samo i masz wrażenie, że twoi bliscy po cichu liczą na jakąś nowość? To świetnie się składa, bo mamy doskonały przepis na pyszną, aromatyczną, czerwoną zupę. Nie będzie to zwykła pomidorowa, chociaż pomidory też się...
-
Gdy spróbowałam jej pierwszy raz, świat stał się lepszy. Babka ziemniaczana jak z Podlasia
Chyba większość z was się ze mną zgodzi, że dania z ziemniaków to absolutny przebój. Ja wręcz uważam, że pierogi to nie jedyne danie, którym możemy chwalić się zagranicznym gościom. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli wszelkie ziemniaczane...
-
To podobno najzdrowszy tłuszcz do smażenia. Zrobisz go w domu, ale uważaj na jedną rzecz
W każdym polskim domu niemal codziennie smaży się różne potrawy. W zależności od przepisu stawiamy na olej, masło lub smalec, jednak od lat dietetycy i niektórzy lekarze zalecają do smażenia masło klarowane, które jest jednym z najzdrowszych wybor...
-
Kiedy jadłam je pierwszy raz, myślałam, że odlecę. Z bananów już nigdy nie zrobię placków
Banany, chociaż naturalnie nie występują w polskich sadach, zdecydowanie zaliczane są do ulubionych owoców Polaków i pewnie możemy znaleźć je w co drugim domu. Są pożywne, smaczne, zawierają dużo potasu i mają wysoki wskaźnik sytości, więc warto...
-
Jesteś kuchenną gapą? To ciasto wyjdzie ci perfekcyjnie. Zakalec? Nigdy w życiu
Lubisz od czasu do czasu przyswoić dobre ciasto do kawki lub po prostu poprawić sobie humor czymś słodkim? My też. Najlepsze ciasta to, wiadomo, domowe i tutaj niektórzy myślą, że mają problem. Uważasz się za kuchenną gapę i masz dwie lewe ręce do...
-
Obiad jak od włoskiej babci. Jak zrobić lasagne? Wlej trochę do mięsa, aromat cię powali
Polacy wyjątkowo upodobali sobie dania kuchni włoskiej i nie ograniczamy się już do pizzy i sałatki caprese. Nasz dzisiejszy przepis to klasyka kuchni włoskiej i na pewno zdarzyło ci się kupić gotową do podgrzania lasagne w markecie. Z chęcią...
-
Polacy uwielbiają takie lody. Bosacka pokazała, co w nich jest. Więcej nie kupisz
Katarzyna Bosacka regularnie demaskuje składy popularnych produktów. Wyjaśnia, na co zwracać uwagę, gdy czytamy etykietę i co powinno nas zaniepokoić. Nie zawsze jednak mamy możliwość, by zapoznać się ze składem. Tak jest np. w przypadku lodów...
-
Tak soczystych mielonych jeszcze nie było. Zapomnij o wieprzowinie i dodaj dwie rzeczy
Nie ma chyba Polaka, który nie lubi kotletów mielonych. Można oczywiście lubić je mniej, można lubić je bardziej, ale kiedy zobaczymy je na talerzu, raczej nie towarzyszy nam rozczarowanie. Dziś jednak mamy nieco odmieniony przepis na kotlety...
-
Pyszna i zdrowa zupa z dawnych lat. Zrobisz ją na rosole, a ważne są maciupkie kuleczki
Dziś mamy dla was przepis, który większości kojarzy się z przysmakiem z dzieciństwa. Ta zupa często gościła w szkolnych i przedszkolnych stołówkach, a babcia gotowała mi ją w nagrodę za dobre oceny w podstawówce. Jednak zupa grysikowa nie musi się...
-
Nie lubię ptasiego mleczka, więc zrobiłam inny deser z pianką. Dziwne, że jest tak mało popularny
Ptasie mleczko przez wiele osób uważane jest za nasz towar eksportowy. Chętnie częstujemy nim obcokrajowców, by pochwalić się, jak dobre słodycze produkujemy. Ja jednak nigdy za nim nie przepadałam. Trafiłam jednak kiedyś na przepis na deser z...
-
Babcia kroiła w plastry i dwa razy panierowała, ja dodaję coś jeszcze. Najlepsza kolacja na wiosnę
Każdy z nas z pewnością ma swój ulubiony smakołyk z dzieciństwa i ja nie jestem wyjątkiem. Wiosną i latem babcia smażyła mi coś naprawdę pysznego i wcale nie są to słodkie racuchy lub naleśniki z serem. Do dziś uwielbiam te panierowane krążki, a w...
-
Jak zrobić kompot z rabarbaru na zimę? To łatwizna, a czerwony dodatek doda mu animuszu
Rabarbar to wiosenne dobro z naszych ogródków i kiedy sezon się zaczyna, chcemy się nim nacieszyć na zapas. Jednak jego smak możesz przedłużyć i to w bardzo łatwy sposób. Jak zrobić kompot z rabarbaru na zimę? Żeby podrasować jego smak, dodaj...
-
Dlaczego mocz po szparagach pachnie jak gotowana kapusta? "Nie wiedziałam, co się dzieje"
Szparagi to pyszne, sezonowe warzywa, na które wiele osób czeka cały rok. Jednak u niektórych po ich zjedzeniu dochodzi do intrygującego zjawiska. Otóż zdarza się, że mocz po szparagach dziwnie pachnie. Porównuje się ten zapach do siarki lub...
-
Ulubiony dodatek Polaków do obiadu. Kapusta zasmażana wyjdzie idealna dzięki metodzie paska
Chyba zgodzimy się, że kapusta zasmażana to ulubiony dodatek obiadowy większości Polaków. Idealnie pasuje do schabowego, wołowych bitek, roladek lub golonki. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na idealną kapustę zasmażaną. Wychodzi gęsta i...
-
Istnieje od 375 lat. Piekarnia z wielowiekową tradycją może zniknąć na dobre
Powstała w 1649 roku i przetrwała aż do teraz. Jest jedną z najstarszych piekarni w Niemczech. Wkrótce może jednak przestać istnieć. Po raz drugi w ciągu półtora roku złożyła bowiem wniosek o upadłość. Choć jest uważana za legendarną, nie może...
-
Te kluski są lepsze od śląskich i pyz. Trzymaj się zasady 50:50, inaczej się rozpadną
Każdy region Polski może poszczycić się wyjątkowym przepisem na potrawę z ziemniaków. Na Podhalu mamy moskole, na Podlasiu babkę i kiszkę, na Śląsku kluski śląskie, a w Wielkopolsce pyry z gzikiem. Kaszuby też mają się czym pochwalić. Co to są...
-
Słynna kucharka zamiast do gofrów dodaje do colesława. Smak surówki wystrzeli cię ze skarpet
Colesław jest prawdopodobnie najbardziej znaną surówką świata, więc mogłoby się wydawać, że niczym nie może zaskoczyć. Dla wielu osób to smaczny, ale jednak banalny dodatek do obiadu. I w tym momencie do akcji wkracza Nigella Lawson, której colesł...
-
Kapuśniak jak u babci, a nawet lepszy. Pamiętaj o dwóch trikach, do obu przyda się patelnia
Kiszona kapusta to nasze dobro narodowe, a kapuśniak z kiszonej kapusty to bezsprzecznie jedna z ulubionych zup Polaków. Bez względu na to, czy masz dziesięć, czy sto dziesięć lat, mieszkasz na Podhalu albo nad Bałtykiem, pewnie zgodzisz się, że...
-
Zabielasz pieczarkową śmietaną? Jest lepszy sposób. Tak kremowa i aromatyczna jeszcze nie była
Zupa pieczarkowa to jeden z takich obiadowych pewniaczków w naszych domach i nie ma w tym nic dziwnego. Pieczarkowa jest łatwa, dość szybka w wykonaniu i niezbyt droga, ale z naszym dzisiejszym przepisem jest także dużo, dużo pyszniejsza niż...
-
Zacznij tak uprawiać ogórki. Będą zdrowsze i czystsze. Sąsiad spojrzy z uznaniem
Dorodne warzywa to marzenie każdego, kto uprawia własny ogród. Na ich jakość i plony wpływa wiele czynników - od warunków atmosferycznych po stanowisko, w którym rosną. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z uprawą warzyw, mogą nie wiedzieć, że...
-
Gdzie wyrzucić opakowanie po chipsach? Przeczytasz i będziesz pamiętać już zawsze
Teoretycznie wyrzucenie opakowania po chipsach nie powinno być problematyczne. Wiele osób jednak odruchowo wybiera inny kontener. Przez to materiał nie trafia do recyklingu i nie może być ponownie wykorzystany. Zatem gdzie wyrzucić opakowanie po...
-
Puszysty zaplataniec zupełnie jak z babcinej kuchni. Jak zrobić chałkę? Zadbaj o mąkę
Puszysta, delikatna, lekko słodka i obowiązkowo z kruszonką. Chałkę chyba uwielbiamy wszyscy i wielu z nas ten drożdżowy zaplataniec kojarzy się z babciną kuchnią i godzinami spędzonymi na rozmowach przy szklance słodkiej herbaty i delikatnego...
-
Wrzucam do rosołu razem z serem i blenduję. To najlepsza zupa na szybki obiad
Zastanawiasz się, na co przerobić rosół z niedzieli i jedyne, co przychodzi ci do głowy to pomidorowa? Mamy dla ciebie coś specjalnego. Na rosole można zrobić setki różnych zup, ale chyba żadna nie jest tak pyszna, jak krem z poniższego przepisu....
-
Dodaj do jogurtu i obserwuj, jak znikają kilogramy. Kosztuje mniej niż 5 zł i poleca je dietetyk
Dietetyk Michał Wrzosek chętnie udziela w mediach społecznościowych porad, jak zacząć lepiej się odżywiać, które produkty kupować w sklepach, a których lepiej unikać. W jednym ze swoich nagrań specjalista wskazał kilka produktów, które pomagają...
-
Obrywam liście, wkładam do słoika i zalewam zalewą. Majowa kiszonka bije na głowę ogórki
Kiszonki to prawdziwy skarb w naszych kuchniach. Doskonale wiemy, że smakują wyśmienicie, stanowią bazę wielu dań i same w sobie są świetną i zdrową przekąską. Dziś mamy przepis na wiosenną kiszonkę, która bije na głowę ogórki. Założę się, że mało...
-
Zapomnij o dubajskiej czekoladzie. Do Lidla właśnie trafił nowy hit. Cena? Tanio nie jest
Dubajska czekolada opanowała świat, ale powoli odchodzi w cień. Jej miejsce zajmuje inny słodki przysmak - anielska czekolada. Skąd nazwa? Nawiązuje do nietypowego nadzienia, które wywodzi się z Turcji i wyglądem przypomina właśnie anielskie włosy...
-
Ślązacy uwielbiają tę zupę, reszta Polski jej nie zna. Zrobisz ją z taniego warzywa
Kuchnia śląska jest bogata i obfituje w przepisy, które w innych częściach Polski są mniej znane lub w ogóle nikt o nich nie słyszał. O ile dania takie jak ciapkapustę lub roladę z kluskami każdy doskonale zna, tak o oberibie chyba słyszeli...
-
Jak zrobić puszyste placki bananowe? Mleko się nie sprawdzi, postaw na inny napój
Przepis na placki bananowe powinien znać każdy łasuch bez względu na wiek. To pomysł na pyszne śniadanie, pożywny lunch do pracy lub szkoły, a także pocieszający podwieczorek po dniu pełnym wyzwań. Jak zrobić placki bananowe, żeby były najlepsze n...
-
Zabraknie ryby uwielbianej przez Polaków? W oceanie jest jej coraz mniej
W Polsce, w porównaniu z innymi krajami Unii Europejskiej, nadal je się niewiele ryb, ale gdy już po nie sięgamy, makrela atlantycka jest w czołówce naszych ulubionych. To tłusta ryba morska, która zawiera dużo kwasów omega-3 i jest bardzo zdrowa....
-
Mizeria jakiej nie znacie. Śmietana? Dobry żart, liczy się coś innego
Dziś troszeczkę wkurzymy znaczną część Polaków, a rzecz będzie dotyczyć mizerii. Tak, mizeria to jedna z najczęściej robionych surówek, pasuje i do mielonego, i do schabowego, ale moim zdaniem posiekane ogórki wymieszane ze śmietaną to nuda. Mizer...
-
Weź jajka, szpinak i zrób kremowy sos. Śniadanie godne drogiego hotelu
Jajka na śniadanie to już klasyka i to nie tylko w Polsce. Są dobrym wyborem, nie tylko dlatego, że zwyczajnie są smaczne, lecz przede wszystkim dlatego, że zawierają dużo cennego białka, przez co sycą i dodają energii. Jednak jeśli szukasz pomysł...
-
Kotlety schabowe wychodzą chrupiące i soczyste. Mleko zostawiłam w lodówce
Mimo że kotlety schabowe tłucze się niemal co niedziela w większości polskich kuchni, nadal sporo osób popełnia błędy, przez które kotlety wychodzą twarde i niesmaczne. Mięso, choć może wydawać się toporne, potrzebuje bowiem, by odpowiednio się ni...
-
Sznycle z indyka marynuję tylko tak. Mięso jest tak soczyste, że prawie tryska
Indyk nie jest tak często wybierany jak kurczak, głównie przez to, że sporo osób się go boi. Mięso indyka jest delikatniejsze i, co za tym idzie, wystarczy dosłownie chwila, by podczas obróbki wyschło prawie na wiór. Dziś mamy na to radę. Podpowie...
-
Wiosną zawsze robię to ciasto. Pierwsza blacha znika jeszcze tego samego dnia
Ciasto z truskawkami i galaretką to wiosenny i letni klasyk, na który wiele osób czeka z utęsknieniem. Najlepiej smakuje oczywiście ze świeżymi, polskimi truskawkami, które pojawiają się w czerwcu, ale jeśli tak jak ja nie możesz już doczekać się...
-
Połóż obok kiełbasy i karkówki. Goście zjedzą w pierwszej kolejności
Wreszcie są: wytęsknione i wyczekane szparagi. Kiedy zaczyna się sezon, ich najzagorzalsi fani potrafią dodawać je do wszystkiego. W końcu są dostępne dość krótko, więc trzeba korzystać i brać z nich pełnymi garściami. Choć najlepiej komponują się...