news
-
Kultowe ciasto sprzed lat, czyli metrowiec. Najważniejsza jest masa. Zrób ją ze starego przepisu
Są takie ciasta, które mocno kojarzą się nam z mamą albo babcią lub ogólnie z minionymi latami. Jednym z nich bez wątpienia jest metrowiec. To ciasto nie może nie smakować, a najważniejszy jest zdecydowanie krem budyniowy. Jak zrobić metrowiec tak...
-
Jak smakuje Drwal z kurkami? Przetestowałam nowe menu. "Czuć grzybem"
Na jesienną ofertę McDonald's czekało mnóstwo fanów kultowej kanapki Drwala, która w rozszerzonej wersji weszła do menu 27 listopada. Oprócz klasycznego burgera możemy spróbować także znanej z zeszłego roku wersji z chrzanem, żurawiną, kurczakiem...
-
Na Barbórkę zrobię tę sałatkę z makaronem. Teściowa zawsze mnie o nią prosi
Najlepsza sałatka na imprezę rodzinną to...? Pewnie każdy ma swoje typy, przewijać się będzie jarzynowa, gyros lub brokułowa. Ja mam jednak jeszcze jeden przepis na sałatkę, która zawsze robi furorę podczas rodzinnych spotkań. Główny składnik może...
-
Barszcz pieczarkowy robię zawsze przed świętami. Lepszy od grzybowej
Zupa pieczarkowa to pyszny obiadowy pewniaczek, ale ten przepis będzie idealny i na codzienny obiad, i na wigilijną kolację. Jak zrobić tani barszcz pieczarkowy? To proste i pyszne danie, którym możesz zaskoczyć rodzinę w święta.
-
Delikatny pstrąg w boskiej marynacie. W święta wygra z karpiem i śledziem
Pstrąg to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych polskich ryb i można go przyrządzić na wiele sposobów. Dziś mamy dla was przepis na pstrąga po baskijsku - ryba wychodzi delikatna i soczysta i jednocześnie wyrazista. To dzięki pysznej marynacie....
-
Umyjesz nim okna i dodasz do barszczu. Ocet jabłkowy z łatwością zrobisz w domu
Ocet jabłkowy to zdecydowanie jeden z tych superproduktów, których możemy używać w różny sposób. To nie tylko świetna przyprawa do wielu dań, baza do sosów sałatkowych, lecz także naturalny środek czyszczący oraz... kosmetyk. Jak zrobić ocet...
-
Jak zrobić uszka? Dodaj do farszu nietypowy składnik, a smak rzuci cię na kolana
Jak zrobić najlepsze uszka do świątecznego barszczu? Pewnie co dom, to przepis. Dziś jednak mamy przepis na uszka, który zdradziła mi znajoma sąsiadka. Do farszu z grzybów i cebuli dodaje coś, o czym bym w życiu nie pomyślała. Wychodzą tak pyszne,...
-
Wątróbka może smakować jak marzenie. Wystarczy, że zapamiętasz trzy złote zasady, jedna dotyczy soli
Wątróbka to jedna z dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale na pewno nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Osoby, które nie lubią wątróbki najpewniej kiedyś, możliwe, że w dzieciństwie sparzyły się do tego dania, które pewnie było źle lu...
-
Jak zrobić omlet, żeby był puszysty i się nie rozpadał? Zrób z jajkami tę rzecz, a wyjdzie najlepszy
Na śniadanie najchętniej wybieramy kanapki lub jajka. Oczywiście wśród śniadań z jajkami prym wiedzie jajecznica, ale jeśli chcesz zjeść coś dużo lepszego, wystarczy poświęcić zaledwie kilka minut więcej i zrobić pyszny omlet. Zapamiętaj tę...
-
Weź makaron i trzy składniki. To najszybsze spaghetti, ale zrób tę rzecz z pieprzem
Jak zrobić spaghetti? Odpowiedź brzmi - najprościej, jak się da. Dziś mamy dla was klasyczny włoski przepis na obłędny makaron z zaledwie trzech składników. Bolognese i carbonara przegrywają w starciu z tym smakiem. Potrzebujesz zaledwie kilku min...
- Mniej ości niż karp i niższa cena niż dorsz. Polacy rzadko wybierają
- Czy kumaryna jest szkodliwa? Ogranicz, a wątroba ci podziękuje
- To częsty problem przy wigilijnym stole. Wielu Polaków go maMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pokazał, ile ma masła. "Trochę zamieszania i ludzie dostają szału"
- Pyszna pasta idealna na śniadanie. Wcale nie z jajek ani tuńczyka
- Pytamy o tradycyjne polskie potrawy regionalne! Kto zgarnie tu 13/13?
- Pytamy o tradycyjne polskie potrawy regionalne! Kto zgarnie tu 13/13?
- Uniknij wtop przy bigosie. Dzięki kilku trikom będzie smakować świetnie
- Jak zrobić masło? Wystarczy, że masz śmietanę i mikser
- Jarzynowa ma konkurencję. Teraz na stołach będzie królować łabędzi puch
-
Na Wigilię zrobię racuchy z przepisu babci męża. Lepsze nie istnieją, musisz się przekonać
Racuchy są dobre zawsze, o każdej porze dnia i nocy, jednak w rodzinie mojej i mojego męża były specjalnie smażone w wigilijny poranek. Chociaż do świąt jeszcze szmat czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zdradzić najlepszy na świecie przepis na...
-
Zupa gyros to moje ostatnie objawienie. Wygrywa nawet z rosołem, a to przez mięso
Zupa gyros będzie świetną odmianą od oklepanych rosołów i pomidorówek, ponieważ na naszych stołach jest rzadkością i pora to zmienić. Zupa gyros jest pyszna, aromatyczna i treściwa, śmiało można powiedzieć, że nie ma lepszej opcjo obiadowej na zim...
-
Kupiłam słynną dubajską czekoladę. Warta swojej ceny? "Wygląda jak zmielony Shrek"
Jakiś czas temu sieć opanował nowy trend kulinarny, a dokładniej czekolada dubajska. Pomysł na tę nietuzinkową słodkość zrodził się w cukierni Fix Dessert Chocolatier znajdującej się w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i szybko zyskał sławę na cał...
-
Placki ziemniaczane przy tych się chowają. Tutaj główną rolę odgrywa pyszna kiszonka
Kuchnia polska jest niezwykle bogata i w zasadzie każdy region może pochwalić się wyjątkowymi potrawami. Nie inaczej jest z kuchnią podkarpacką, która może w pierwszej chwili wydawać się dość uboga, ale przecież w prostocie tkwi smak. Dziś mamy dl...
-
Nie robię już kanapek na śniadanie. Jajka w tej wersji wygrywają nawet z jajecznicą
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a nasze śniadanie opanowały jajka pod wieloma postaciami. Dziś jednak mamy dla was taki przepis na jajka, który jest do tego stopnia niezwykły, że będziecie go jeść na każdy posiłek....
-
Syrop z cebuli, czyli domowy sposób na kichanie i prychanie. Z tymi dodatkami jest lepszy
Syrop z cebuli to dawny i sprawdzony przez pokolenia sposób na kaszel i jesienne oraz zimowe infekcje. Kiedy w dzieciństwie zaczynaliśmy czuć się niewyraźnie, mamy lub babcie zabierały się za siekanie cebuli, by później raczyć nas specyfikiem...
-
Po co kupować, skoro można zrobić lepsze w domu? Te paluszki rybne są nieziemskie, a to przez panierkę
Paluszki rybne kojarzą się nam z pysznym, chociaż wysokoprzetworzonym posiłkiem, który wystarczy jedynie podgrzać na gorącej patelni. Jednak paluszki rybne mogą być znacznie zdrowsze i dużo smaczniejsze od popularnej mrożonki. Jak je zrobić w domu...
-
Zawijane szyneczki zrobię na andrzejki. Są hitem wszystkich imienin, a to przez farsz
Zbliżają się andrzejki, czyli kolejna data, kiedy spotykamy się w większym gronie świętując imieniny bliskich, lub bawiąc się na ostatkowych prywatkach przed początkiem adwentu. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć pysznych przekąsek, a jedna...
-
Ciasto na pierogi robię jak prababcia. Żadne jajko, żaden olej - wychodzi delikatne jak jedwab
Ciasto na pierogi to przepis, który łączy pokolenia. Nie jest kłamstwem, że jeśli chodzi o ciasto na pierogi, istnieje kilka obozów. Jedni bronią receptury z jajkiem, inni uparcie twierdzą, że najlepsze wychodzi z oliwą. Niektórzy też powiedzą, że...
-
Idealny do mięs i burgerów. Ten pyszny dżem zrobisz z taniego warzywa
Nie da się ukryć, że cebula to warzywo ogromnego potencjału i kuchnia polska byłaby bez niej w jakiś sposób niekompletna. Dziś znów bierzemy na tapet cebulę, ale nie będziemy robić z niej zupy ani dodawać do sałatek. Ten przepis sprawi, że babcia...
-
Blok czekoladowy z przepisu Wachowicz to złoto. Te dodatki świetnie tu pasują
Każdy, kto wychowywał się w czasach PRL-u, z pewnością miał okazję zajadać się pysznym blokiem czekoladowym. To słodkość niemal kultowa, ale młodzież może nie kojarzyć, więc specjalnie dla nich mamy przepis na blok czekoladowy Ewy Wachowicz. Będzi...
-
Nie rozklepuję mięsa na zrazy. Idę na łatwiznę, a rodzina się zajada. To numer jeden wśród obiadów
Zrazy zajmują szczególne miejsce wśród klasyków kuchni polskiej i trudno się temu dziwić. Pyszne mięso hojnie nadziane dodatkami i uduszone w sosie to marzenie chyba każdego. Jednak ze zrazami jest taki problem, że trzeba je zawinąć i szczelnie...
-
Sałatka do tańca i do różańca. Na Bałkanach to klasyka, musisz spróbować. To tylko kilka składników
Sałatka szopska to klasyka wśród dań kuchni bałkańskiej. Podawana jest do niemal każdego miesnego posiłku i smakuje naprawdę świetnie. Przepis na sałatkę szopską jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników. To świetny sposób na to, by zi...
-
"Fasolowa musi trącać dymem". Ten przepis jest najlepszy pod słońcem
Zupa fasolowa to klasyka babcinych obiadów, a jej smak z pewnością przywodzi na myśl miłe chwile. Przepis na zupę fasolową jest prosty, ale kluczem smaku jest odpowiednie mięso. Moja babcia zawsze mówiła, że "fasolówka musi trącać dymem" - czyli...
-
Sprawdzony i stary jak świat. Tylko tak zrobisz zakwas na barszcz wigilijny
O zakwasie buraczanym można śmiało powiedzieć, że to bordowe płynne szczęście. Szczęście nie tylko dlatego, że świetnie wpływa na cerę, wspomaga odporność i pracę jelit, lecz także jest bazą do najpyszniejszej polskiej zupy, którą zajadamy się w...
-
Zanim zabierzesz się za jarzynową, zrób domowy majonez. To łatwe
Ceny majonezu na złość Polakom nie chcą spadać, a Boże Narodzenie już tuż tuż. Z ciekawości postanowiłam zrobić swój własny, domowy majonez. Trochę bałam się, ponieważ ci bardziej doświadczeni mówili, że jeden zły ruch ręką i majonez do kosza....
-
Zupa ogórkowa po babcinemu. Tak pyszna, że zakocha się każdy student
Zupa ogórkowa - przepis, który z pewnością każdy doskonale zna z rodzinnych obiadów, szkolnych stołówek lub barów mlecznych. To obiadowy klasyk, który idealnie wpasował się w polskie gusta - w końcu uwielbiamy kwaśne potrawy. Od lat gotowałam zupę...
-
Pyszna i tania zapiekanka ziemniaczana. We Francji podają ją w restauracjach
Ziemniaki to warzywo nieskończonego potencjału i lista przepisów na dania z ziemniaków zdaje się nie mieć końca. Dziś zdradzimy wam jeden z najpyszniejszych. To nie będzie zwykła zapiekanka ziemniaczana, a prawdziwy hit francuskich restauracji....
-
Zupa serowa najlepsza na jesienną chandrę. Trik z cebulką dodaje jej niezwykłej głębi
Zupa serowa ma potencjał stać się ulubioną jesienną zupą Polaków, a to nie tylko ze względu na swój boski smak. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego świetnie rozgrzewa i otula niczym ciepły kocyk. Jeśli chcesz dodać jej głębi i...
-
Wygląda jak wygląda, ale smakuje bosko. Na Podlasiu są z tego dumni, a podstawą są ziemniaki
Kuchnia podlaska słynie z prostych, tanich, lecz sycących i naprawdę pysznych potraw. Królują tam oczywiście ziemniaki i dziś skupimy się na sztandarowej potrawie, z której dumne są wszystkie podlaskie gospodynie. Jak zrobić kultową kiszkę...
-
Biorę jajka, boczniaki i kilka dodatków. To ferrari wśród obiadów bez mięsa
Jeśli znudziły ci się już schabowe, mielone lub masz po prostu ochotę na obiad bez mięsa, mamy dla ciebie coś ekstra. Wystarczy, że masz jajka, trochę boczniaków, cebulkę i kilka drobiazgów i w pół godziny zrobisz furę pysznych kotletów. Już nikt ...
-
Najlepsza zupa z kaszą to nie krupnik. Zrobisz ją na tanim i zdrowym mięsie
W jesienne, chłodne i ponure dni mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego, więc na naszych stołach niemal codziennie pojawiają się zupy. Dziś przypomnimy wam przepis na treściwą zupę, o której większość zapomniała. Trochę przypomina krupnik,...
-
To ciasto najlepsze jest po trzech dniach. Stary, ale jary przepis na keks
Są takie ciasta, które sprawdzą się na każdą okazję, nie ważne, czy to święta, imieniny, czy popołudniowe plotki z sąsiadką przy kawce. Jednym z takich przepisów jest oczywiście keks. To jedno z niewielu ciast, które im starsze, tym lepsze, ale to...
-
Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Każdy chyba się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszne, domowe, cieplutkie pieczywo. Nie zawsze jednak mamy odwagę spróbować upiec coś samodzielnie w obawie, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem na bułeczki nie może nic pójść nie tak. Są...
-
Robię najlepszy smalec. Przepis ma ponad 50 lat, ale dodaję do niego coś specjalnego
Jak zrobić smalec, żeby smakował lepiej niż ten z regionalnych festynów lub świątecznych jarmarków? Ja wiem doskonale, bo przepis na najlepszy smalec jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci. Robię go regularnie, a jest tak pyszny, że (wstyd się...
-
Pyszny lunch prosto z nowojorskich salonów. Sałatka Waldorf zaskakuje połączeniem smaków
Wszyscy na całym świecie uwielbiają sałatki i nie sposób znaleźć osoby, która nie ma swojej ulubionej. Polacy lubują się w jarzynowej, Grecy - w greckiej, co nie dziwi, Niemcy w ziemniaczanej, a od lat pół świata szaleje na punkcie sałatki Waldorf...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Przydadzą się dwa składniki
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealna pozycja na jesienny i zimowy obiad. Często pojawia się także na świątecznym stole, a sposób wykonania jest naprawdę łatwy. Niestety czasami bywa tak, że suszone grzyby podczas moczenia stają się gorzkie...
-
Zupę meksykańską robię na dwóch mięsach. Tak pyszna, że w listopadzie jem na okrągło
Zupa meksykańska to wymarzony obiad dla wszystkich zmarzluchów i miłośników wyrazistych potraw. To danie błyskawicznie rozgrzewa, a połączenie smaków gwarantuje kulinarną ekstazę. Bardzo ważne jest mięso. Żeby uzyskać moc smaku, połącz dwa rodzaje.
-
Przepis na pierniczki, który nie zawodzi. Są tak pyszne, że przed świętami robię je kilka razy
Do świąt jeszcze sporo czasu, jednak już warto powoli zacząć myśleć, co przygotować. Wszyscy się zgodzą chyba, że nie ma świąt bez pysznych, pachnących pierniczków. Dziś właśnie mamy przepis na pierniczki, które zawsze się udają i znikają z blaszk...
-
Nie robię zwykłych mielonych. Kotlety pożarskie są dużo lepsze, sekretem jest chleb
Kotlet pożarski, lub własciwie - kotlet Pożarskiego to danie, które zadebiutowało w Rosji za czasów cara Mikołaja I. Ów kotlet miał przygotować karczmarz Pożarski, a władcy tak zasmakował, że pozycja na stałe zagościła w carskim menu. To przepis...