news
-
Pierogi rozłożone na czynniki pierwsze, czyli przepis na łazanki. Nigdy się nie nudzą przez te dodatki
Łazanki to potrawa, której chyba nie da się nie lubić. To danie z listy tych, które robi się łatwo i bez obciążenia portfela, bo wszystkie składniki albo masz w kuchni, albo kosztują grosze. Moja siostra kiedyś powiedziała, że łazanki to takie...
-
Idealna do kotleta i na kanapki. Cebulę w tej wersji zajadam prosto ze słoika
Niektórzy śmieją się, że cebula to narodowe warzywo Polaków. Ja nie widzę w tym niczego śmiesznego - bez tego warzywa mnóstwo naszych ulubionych dań straciłoby na smaku i aromacie. Dziś skupimy się właśnie na cebuli, ale w wersji, o której mało os...
-
Regionalny przysmak z ziemniaków. Nazwa nie zachęca, ale smak zwala z nóg
Każdy region słynie ze swoich wyjątkowych i niepowtarzalnych potraw, a Podlasie jest w nie wyjątkowo bogate. Ten region niestety w ciągu wieków naznaczony był powszechną biedą, dlatego ludzie radzili sobie jak mogli, stąd kuchnia podlaska jest...
-
To będą naleśniki twojego życia. Do ciasta dodaj słodki proszek, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Nie da się tak po prostu nie lubić naleśników. Możesz nie lubić ich na przykład z powidłami albo serem, ale na pewno pokochasz naleśniki z tego przepisu. Są delikatne, elastyczne i lekko słodkie, a to dzięki składnikowi, który często dodajesz do...
-
Wiele osób nadal w to wierzy. Dietetyk obala mit o pieczywie. "Wręcz przeciwnie"
Pieczywo często bywa wskazywane jako jeden z głównych winowajców tego, że tyjemy. Tymczasem, jak podkreśla dr dietetyki Michał Wrzosek, jest to mit. Ekspert wskazuje, że wbrew temu, co wiele osób sądzi, jedzenie pieczywa może mieć pozytywne skutki.
-
Od kiedy Burger Drwala w McDonald's? Możliwe daty powrotu kultowej kanapki
Sezonowo pojawiający się w ofercie McDonald's Burger Drwala stał się już kultową kanapką. Co roku jesienią, mniej więcej w połowie października, fani zaczynają jej wyczekiwać i zastanawiać się, kiedy wróci do menu. Do tej pory pojawiała się w...
-
Znalazła wielkiego prawdziwka. "Od 30 lat chodzę na grzyby i nigdy takiego nie spotkałam"
Borowiki szlachetne to jedne z najbardziej pożądanych grzybów. Każdy miłośnik grzybobrania marzy, by wrócić do domu z prawdziwkami w koszyku lub przynajmniej z jedną okazałą sztuką. Udało się to pani Karolinie, która w Borach Tucholskich trafiła n...
-
To wcale nie koniec grzybobrania. Prawdziwki się schowały, pojawiły się one. Do marynaty najlepsze
Wśród wielu z nas wyrosło przekonanie, że najlepszy sezon na grzyby to ciepła jesień, zczególnie wrzesień i październik. Prawda jest taka, że listopad to także idealny czas na grzybobranie, bo właśnie wtedy pojawiają się jedne z najsmaczniejszych...
-
To złoto na przeziębienie. Wystarczy mleko i kilka przypraw. Po łyku zakręcisz grzejniki
Domowe sposoby na przeziębienie są na wagę złota i zanim popędzimy do apteki po środki na kaszel i osłabienie, warto spróbować czegoś naturalnego. Jednym z takich domowych specyfików jest złote mleko, które było znane już w starożytności. Należy...
-
Biorę schab, pieczarki i śmietanę. Mięciutkie bitki mam w niecałą godzinkę
Kiedy myślimy o schabie wieprzowym, od razu do głowy przychodzą nam dwie potrawy - schabowe i pieczeń. Dziś mamy inny przepis na schab, który sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu i każdej uroczystości. Bitki wieprzowe będą tak mięciutkie i...
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Coraz więcej osób je zamiast jajecznicy. Przepis na jajka po turecku
- Codzienne rytuały. Skarbnica wiedzy dla cierpiących na refluksMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Pociecha Proboszcza. Prosty deser bez pieczenia, idealny do kawy
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Są lepsze niż owsianka i pomagają schudnąć. Wystarczy łyżka do śniadania
- Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
- Przypomina krewetkę, ale smakuje inaczej. Dlaczego jedzono go w PRL-u?
-
Na śniadanie zamiast kanapek robię te placuszki. Słodkie i delikatniejsze od podusi
Jeśli znudziły ci się nudne i przewidywalne śniadania, a chcesz z samego rana zjeść coś naprawdę pysznego i tym samym dostarczyć sobie energii i poprawić humor, mamy dla ciebie świetną propozycję. Te placuszki są delikatne, puszyste i słodziutkie....
-
Połącz jajka, grzyby i ziemniaki. Tak dobre, że będziesz robić co tydzień. Słynny kucharz zaszalał
W tej zapiekance Jamiego Olivera zgadza się wszystko. Aromatyczne grzyby idealnie odnajdują się w towarzystwie pieczonych ziemniaków i świeżego szpinaku, a smak całości podkręcają korniszony i mięciutki kozi ser. Każdy, kto spróbuje tego dania, od...
-
Rogale marcińskie są już u Gessler. Jeszcze droższe niż rok temu. Cena przebiła magiczną barierę
Rogale świętomarcińskie na 11 listopada są jak pączki na tłusty czwartek. Wywodzą się z Poznania, ale zdobyły popularność w całej Polsce, przy czym trzeba podkreślić, że nie wszędzie mogą się tak nazywać. Nafaszerowane masą makową wypieki sezonowo...
-
Najlepszy przepis na zupę czosnkową. Wywar wzbogacam smarowidłem do chleba
Zupa na rosole to nie musi być jedynie pomidorowa lub ogórkowa. Ostatnio dostałam od mamy dwa słoiki lekkiego rosołu drobiowego na kurczaku i kaczce. Postanowiłam wyczarować z niego zupę, którą pokochałam podczas urlopu na Podhalu. Wzięłam czosnek...
-
Żurek bez tego będzie nijaki. Dwa składniki to świętość. Nie każdy o tym pamięta
Żurek to jedna ze sztandarowych polskich zup i łączy w sobie wszystko, co Polacy uwielbiają: kwaśny smak, mnóstwo wkładki i natychmiastowe nasycenia nawet największych głodomorów. Przepis na żurek jest bardzo prosty, jednak bez dwóch składników mo...
-
Weź ziemniaki, boczek i biały napój. Ten przepis to mistrzostwo smaku i to po taniości
Kuchnia polska zupami stoi i tak jest od wieków. Dziś mamy dla ciebie naprawdę stary przepis, który wciąż nie stracił na popularności i smakuje dosłownie każdemu. Zupę kartoflaną jedli kiedyś biedniejsi, ale smak wcale nie był ubogi. Podpowiemy ci...
-
Tanie, szybkie i tak pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał w dzieciństwie
Polska kuchnia wręcz tonie w przepisach na najróżniejsze kluski i nie sposób nie wspomnieć o jednych z najlepszych. Kładzioki, kluski kładzione lub - jak mówiło się u mnie w domu - kluseczki z miseczki to świetny pomysł na pyszny obiad za...
-
Nietypowy owoc z kolcami. W Polsce wciąż mało popularny. Odmładza i pomaga schudnąć
Supermarkety pełne są egzotycznych owoców. Niektóre znamy doskonale i chętnie jadamy na co dzień. Inne to dla nas kompletna nowość i gdy widzimy je w sklepie, nie bardzo wiemy nawet, na co patrzymy. Tak z pewnością poczuło się wiele osób, które po...
-
Jadłam je w Kielcach i przepadłam. Pierogi z tymi grzybami są niesamowite
Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić rodzinę ze Świętokrzyskiego i zostałam poczęstowana czymś, co absolutnie wystrzeliło mnie z kapci. Na początku myślałam, że to zwykłe pierogi, ale kiedy wzięłam pierwszy kęs, aż otworzyłam szeroko oczy. Od...
-
Robię najlepsze mielone w rodzinie. Są soczyste, bo trzymam się złotej zasady
Jak zrobić kotlety mielone, które są soczyste, aromatyczne, pełne smaku i po prostu najlepsze na świecie? To wcale nie jest czarna magia, ale warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jedna zasada jest szczególnie ważna. Wcale nie chodzi o mięso ani o...
-
Takiego ptasiego mleczka jeszcze nie jedliście. Jeden składnik pianki zaskoczy każdego
Ptasie mleczko to chyba ulubione słodycze Polaków. Lekka i puszysta pianka oblana czekoladą to idealne połączenie. Czego tu nie lubić? Niestety, ta słodkość ma pewną wadę - nie mogą jej jeść weganie. Chociaż... Czy na pewno nie mogą? Da się przeci...
-
Mizeria przy niej wymięka. Ta pyszna surówka odwróci uwagę nawet od kotletów
Mizerię kochają chyba wszyscy Polacy. Jedni jedzą na słodko, inni na słono. Jednak dziś nie o niej. Chcemy podzielić się przepisem, który, naszym zdaniem, uwielbianą mizerię bije na głowę. Chodzi o surówkę z pora i jabłka, która jest pełna doskona...
-
Co drugi tydzień robię tę pieczeń. Pyszna na ciepło i na zimno. Ważny jest środek
Nasz dzisiejszy przepis jest znany od dziesięcioleci i święcił triumfy popularności podczas rodzinnych spotkań w czasach PRL-u. Na szczęście nie daliśmy mu popaść w zapomnienie i do dziś chętnie robimy tę pieczeń. Moja rodzina uwielbia ją do tego...
-
Dziwnie wygląda, więc wiele osób ją omija. Tymczasem jest lepsza niż jabłka i obniża cukier
Tego owocu nie da się pomylić z żadnym innym. Ma charakterystyczną, najczęściej różową, skórkę z wyrastającymi z niej zielonymi listkami. Przez to, że tak nietypowo wygląda, niektórzy nie mają odwagi, by go spróbować. Tymczasem pitaja, znana też...
-
Sałatkę żydowską robię co sobotę. Jest pyszna, tania i pasuje do wszystkiego
Wszyscy uwielbiamy sałatki i jedno jest pewne - im łatwiejszy przepis, tym lepiej. W przypadku sałatek jest jednak o tyle dobrze, że łatwy przepis idzie zawsze w parze ze świetnym smakiem i niech za przykład posłuży dzisiejsza propozycja. Sałatka...
-
Pyszny, słodki i rozgrzewający. Takiego grzańca nie kupisz nawet w Zakopanem
Kiedy tylko na zewnątrz robi się chłodniej, raczymy się najróżniejszymi rozgrzewającymi napojami. Często sięgamy po owocowe herbatki lub słodkie kawy i oczywiście po grzańce. Dziś mamy dla was przepis na pyszny, aromatyczny i słodziutki grzaniec,...
-
Sałatka milionera, czyli tu jest jakby luksusowo. Gdy wjeżdża na stół, inne potrawy bledną
Nazwa "sałatka milionera" jest dość przewrotna. Ci, którzy jej nie znają, mogą myśleć, że robi się ją z drogich składników, które trudno dostać w zwykłych sklepach. Tymczasem jest zupełnie odwrotnie. Sałatka milionera rzeczywiście zachwyca...
-
Ten przepis na sałatkę ma ponad 40 lat. Robi się ją w kilka chwil, a smakuje lepiej niż jarzynowa
Przepisów na sałatki jest mnóstwo i każdy z nas z pewnością ma swoją ulubioną. Jedni powiedzą, że najlepsza jest jarzynowa, inni, że gyros. Mój faworyt to sałatka teściowej, która serwuje ją niemal na każde spotkanie rodzinne i wystarczy na chwilę...
-
Dolej do garnka z ziemniakami. Dzięki temu się nie rozpadną i zachowają kolor
Gotowanie ziemniaków to niby taka prosta sprawa, ale każdemu czasem przytrafi się jakaś wpadka. Rozpadają się, zaczynają ciemnieć, a przez to wyglądają znacznie mniej apetycznie. Na szczęście jest prosty sposób, by tego uniknąć. Wystarczy do garnk...
-
Jeden błąd i placki ziemniaczane pójdą na zmarnowanie. Podpowiadamy, jak go uniknąć
Placki ziemniaczane to pyszne, szybkie i proste danie. To sprawia, że często trafia na nasze stoły. Choć ich przygotowanie to nie żadna fizyka kwantowa, zdarzają się błędy, przez które potrawa do niczego się nie nadaje. Dlaczego placki są surowe w...
-
Jest właścicielem lokalu z kebabem. Zdradził, czego nigdy by nie zamówił. "Obrzydliwe"
Polacy pokochali kebaby. Kolejne lokale otwierają się jak grzyby po deszczu, proponując często coraz to nowsze wariacje tego popularnego dania. Jednak nie tylko my mamy kebab głęboko w sercu. Uwielbiają go także Brytyjczycy. Właściciel jednego z...
-
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję meduzę. Stawiam na trzy mięsa i każdy się zajada
Każdy z nas pewnie ma ulubione danie, które w czasach PRL-u gościło na stołach na każdej rodzinnej uroczystości, a miłośnicy nie dali przepisowi popaść w zapomnienie. Tak jest między innymi z galaretą, którą niektórzy nazywają meduzą, a inni meduz...
-
Na Śląsku tak robią kotlety mielone. Oprócz mięsa mielonego ważne jest jeszcze coś
Jak zrobić kotlety mielone? Pewnie większość z nas ma na to swój własny, sprawdzony przepis. Swój przepis na mielone mają także gospodynie ze Śląska, z tym że one robią karminadle, a nie zwykłe mielone. Co odróżnia te dwie potrawy? Jeden dodatek....
-
Najlepsze na podwieczorek i słodkie jak marzenie. Zapomnisz o racuchach
Masz zły dzień, wkurzył cię szef, wykładowca lub nauczyciel? Musisz szybko poprawić sobie humor, a nas dzisiejszy przepis jest najlepszy. Te placuszki są pyszne, mięciutkie, słodkie i gotowe w kilka minut. Nie zapomnij o maślance, a na jednej porc...
-
Najpierw jem oczami, potem płonę z radości. Tę sałatkę robię na Wszystkich Świętych
Podczas rodzinnych świąt i różnych uroczystości chcemy podjąć gości jak najlepiej i nakarmić samymi pysznościami. Na Wszystkich Świętych warto więc postawić na stole coś, co nie tylko świetnie smakuje, lecz także zachęcająco wygląda. Ta sałatka to...
-
Najlepszy na pajdę i na okrasę. Domowy smalec wzbogacam jednym składnikiem. Nauczyła mnie babcia
Przepis na smalec to w mojej rodzinie niemal świętość i nie zmienił się od dziesięcioleci. Babcia robiła go po mistrzowsku, ale kilka lat temu ja przejęłam pałeczkę. Wciąż jednak trzymam się babcinych rad. Oprócz dobrego mięsa ważny jest jeden...
-
Tę sałatkę jadłam na bankiecie. Tak pyszna i lekka, że z miejsca oszalałam
Nie tylko Polacy uwielbiają sałatki. Te dania cieszą się ogromną popularnością niemal na całym świecie, wymienić można chociaż słynne sałatki grecką, cezar lub ziemniaczaną. Tak samo znana jest inna sałatka, o której słyszał niemal każdy mieszkani...
-
Wyjęłam z lodówki i wrzuciłam do pieczarkowej. Smak poprawił się o sto procent
Zupa pieczarkowa to w zasadzie świetny pomysł na obiad z każdej okazji. Możemy podać ją na szybko po powrocie z pracy, zaserwować najbliższym w niedzielę jako alternatywę dla rosołu lub podczas rodzinnych spotkań w większym gronie. Przepis na zupę...
-
Naleśniki jeszcze nigdy nie były tak delikatne i elastyczne. Ważne są dwie mąki
Naleśniki to zdecydowanie jedna z najbardziej uniwersalnych potraw. Idealnie smakują i na śniadanie, i na obiad oraz kolację. Możemy zajadać się nimi na słodko, słono lub zapiec w sosie. Jednak zawsze podstawą jest ciasto. Jak zrobić naleśniki, że...
-
Pierogi ruskie robię tylko tak. Farsz wzbogacam zielonym dodatkiem i nie nadążam z dokładkami
Pierogi ruskie są jednymi z najczęściej jedzonych przez Polaków. Są łatwe, tanie, przyjemne w wykonaniu i, przede wszystkim, naprawdę smaczne. Jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli na pozór zwyczajny farsz wzbogacisz o jeden dodatek. Nikt si...