news
-
Deser na weekend. Jak zrobić ciasto na oleju? Wystarczy zmiksować, smakuje jak u babci
Ciasto na weekend to w większości polskich domów niemal świętość. Nie ma się co dziwić - dom pachnący ciastem to coś wspaniałego i jeśli jeszcze uda nam się zrobić naprawdę pyszny wypiek, to hormony szczęścia szaleją. Dziś mamy przepis na ciasto,...
-
Na kolację zrobiłam chrupiące kuleczki po włosku. Środek smakuje jak pizza
Spośród kuchni całego świata Polacy wyjątkowo umiłowali sobie kuchnię włoską. Z chęcią odwiedzamy włoskie restauracje lub w zaciszu domowym pichcimy ichniejsze smakołyki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić jedną z najpopularniejszych włoskich, a...
-
Ekspresowa sałatka z ogórków, która pasuje do wszystkiego. Prościej się nie da
Lekka i świeża sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem właściwie do każdego dania głównego. Szczególnie dobrze komponuje się z tymi mięsnymi, trochę cięższymi, bo jest dla nich idealną przeciwwagą. Jej uniwersalność i szybkość przygotowania...
-
Chrupiące krokiety ziemniaczane z obłędnym farszem. Tak pyszne, że znikają jeden za drugim
Co na obiad w piątek? Dziś mamy dla ciebie pomysł na pyszną rybkę z ziemniakami, ale nie w tej formie, w jakiej jadasz najczęściej. Nie będzie to filet w towarzystwie purée, a pyszne ziemniaczane krokiety z farszem z ryby oraz sera. Są tak pyszne ...
-
Do zupy z botwinki dodaję trochę czerwonego składnika. Bez niego nikomu już nie smakuje
Botwina to kulinarny symbol wiosny, a zupa z botwiny jest chyba najlepszą rzeczą, co można w maju przygotować na obiad. Zupa z botwiny powinna być aromatyczna, wyrazista i pełna głębi. Jak to uzyskać? Ja wiem doskonale - jeden składnik to strzał w...
-
Wszyscy teraz robią małosolne, ja robię coś lepszego. Ogórki w curry to mój przebój
Ogórki to warzywa, które najchętniej przerabiamy na najróżniejsze sposoby. Są także królami naszych rodzimych przetworów i jak tylko w marketach i warzywniakach pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, zaczyna się narodowe święto upychania w słoiki...
-
Ze szparagów robię najlepszą zupę. Żółty dodatek to bilet do krainy smaku
Szparagi to błogosławieństwo wiosennych tygodni i w końcu możemy cieszyć się ich smakiem do woli. Szparagi są pyszne w każdej wersji, ale zupa szparagowa zasługuje na szczególną uwagę, zwłaszcza z tego przepisu. Jest kremowa i aromatyczna. Odpowia...
-
Zdobyła tytuł najlepszej restauracji w Polsce. Szef kuchni gotował dla prezydentów
Filipa 18 Food Wine Art z Krakowa została uznana za najlepszą restaurację w Polsce. Zwyciężyła w rankingu Poland 100 Best Restaurants. Kuchnią zarządza Marcin Sołtys, który w swojej karierze gotował dla wielu znanych osobistości - jego potrawy...
-
Gulasz wołowy robię jak z restauracji. Mięso jest mięciutkie dzięki nietypowej przyprawie
Gulasz wołowy to danie do zadań specjalnych. Podajemy go z kluskami śląskimi lub kaszą i ogórkiem, ale nawet najlepsze dodatki go nie uratują, kiedy mięso jest twarde i pozbawione smaku. Z tym przepisem nie musisz się o to martwić. Podpowiemy, jak...
-
Przepis na polewkę po chłopsku. Dziś nikt tak nie gotuje. Smakuje jak z karczmy
Polewka po chłopsku, znana także pod nazwą "kartoflanka po chłopsku", to potrawa niemal już całkowicie zapomniana. Możemy się z nią spotkać w karczmach serwujących tak zwane chłopskie jadło lub u wiekowej starowinki, która jeszcze nie zapomniała...
-
Dino otwiera coraz więcej sklepów. Dawno przegoniło Lidla. Tutaj powstaną nowe markety
Dino dynamicznie się rozwija. W tej chwili jest drugim najliczniejszym dyskontem w Polsce, więcej sklepów ma tylko Biedronka. Dino jednak nie odpuszcza i goni portugalską sieć. Obecnie w budowie jest aż 30 marketów. Gdzie powstają?
-
Najlepsze mięso z grilla. Dla pleskawicy porzucisz karkówki i kiełbaski
Gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, większość z nas tęskni za pysznościami z rusztu. Dziś mamy przepis dla wszystkich stęsknionych, a będzie to bałkański przysmak. Jak zrobić pleskawicę? Odpowiednio przygotuj mięso, a zapomnis...
-
Marchewka na gęsto do obiadu. Weź 2 rzeczy i jedną przyprawę, a zniknie szybciej niż kotlet
Marchewka na gęsto to, obok mizerii, jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Zwykle po prostu gotujemy ją z odrobiną soli i cukru, ale umówmy się - to warzywo ma dużo większy potencjał. Jak zrobić marchewkę na gęsto? Przyda się włoski ser i...
-
Kremowa i świeża zupa jak z wakacji. W Grecji podają ją w każdej tawernie, musisz spróbować
Jeśli myślami jesteś już na wakacjach, ale do urlopu jeszcze trochę zostało, zaproś wakacje do swojej kuchni. Dziś na tapet bierzemy grecki przysmak, o którym Polacy chyba mało słyszeli, a wielka szkoda. Zupa cytrynowa jest naprawdę pyszna,...
-
Masz taką herbatę w domu? Uważaj. Wykryto w niej niebezpieczną substancję
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że partia herbaty popularnej marki Loyd jest wycofywana z obrotu. Podczas kontroli wykryto w niej zbyt wysoki poziom pozostałości jednego z pestycydów. Spożycie takiego napoju może być groźne dla zdrowia.
-
Ta pomidorowa to Madonna wśród przepisów. Najlepsza dzięki 2 składnikom i jednemu trikowi
Zupa pomidorowa jest absolutnym klasykiem polskich obiadów i jeżeli nie wiadomo, co ugotować, żeby wszystkim smakowało, na stole najpewniej pojawi się pomidorówka. Jednak pomidorówka pomidorówce nierówna i dziś mamy przepis na zupę, którą można be...
-
Więcej nie zrobisz klasycznej jajecznicy. Ta jest kremowa i będziesz ją jeść na okrągło
Niby wygląda jak szakszuka, ale wcale szakszuką nie jest. To menemen, czyli turecka jajecznica, w której, obok jajek, główną rolę grają... pomidory. Danie wychodzi cudownie kremowe i potrafi zawrócić w głowie. Do tego stopnia, że na dobre zapomnis...
-
Szybka i kremowa zupa, która zapełni brzuch na długo. Inne zupy mogą się jej kłaniać
W polskiej i międzynarodowej kuchni jest wiele doskonałych, sycących zup, do których lubimy wracać. Jednak naszym zdaniem ta, której jednym z głównych składników jest ser, wygrywa w przedbiegach. Bo, nie oszukujmy się, ser jest dobry na wszystko....
-
To ciasto to hit komunijnych przyjęć. Nie do wiary, jakie jest pyszne i puszyste
Nazwa może i jest trochę zabawna, a nawet przaśna, ale przecież nie o to w ciastach chodzi, by ładnie się nazywały. Chodzi o smak i wygląd, a tego temu deserowi nie brakuje. Możesz zrobić go na komunię i oczarować gości, możesz upiec na urodziny, ...
-
Sałatka z mortadelą i pieczarkami. Kiedy ją podaję, każdy bierze dwie dokładki
Mortadela w ostatnich latach straciła nieco na popularności, ale ta dobrej jakości potrafi być prawdziwym przysmakiem i doskonale wiedzą o tym choćby Włosi. Kiedyś ta wędlina gościła na naszych stołach dość często, na przykład w sałatkach. Ja do...
-
Hit stołówek z PRL-u. Jak zrobić bryzol? Mięso to podstawa, ale ważne jest towarzystwo
Osoby, które pamiętają czasy PRL-u, z rozrzewnieniem wspominają potrawy, które w tamtym czasie często gościły na naszych stołach. Jednym z takich dań był bryzol, który był prawdziwym przebojem robotniczych kantyn i szkolnych stołówek. Co to takieg...
-
Jak podkręcić zupę ogórkową? Zrezygnuj ze śmietany i ziemniaków. Te rzeczy pasują lepiej
Zupa ogórkowa - przepis, który towarzyszy nam od wczesnego dzieciństwa i próżno szukać Polaka, który ot tak zwyczajnie nie lubi tej tradycyjnej, kwaśnej zupy. Dziś jednak mamy dla was pomysł, jak nieco zerwać z tradycją i zrobić zupę ogórkową na...
-
W maju robię te placuszki na okrągło. Są puszyste, a sezonowy dodatek podkręca je na maksa
Placuszki są dobre na wszystko, ale pyszne placuszki to już większy wymiar przyjemności. Dziś chcemy podzielić się z wami przepisem na placuszki tak puszyste i delikatne, że dosłownie można się rozpłynąć niczym morska bryza. Co jest w nich takiego...
-
Pij przed snem. Metabolizm ruszy, znikną napady głodu
Nie ma jednego magicznego produktu lub napoju, który zapewni nam schudnięcie. Liczy się zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta oraz regularny ruch. Dlatego najlepiej te sprawy skonsultować ze specjalistą. Można jednak sobie pomóc, sięgając po...
-
Gotuję kurczaka i wrzucam do sałatki. Gyros i Cezar w połowie nie są tak pyszne
Przepisów na sałatki z kurczakiem jest cała masa, ale najbardziej popularne są dwie: sałatka a'la gyros oraz kultowa sałatka Cezar. Tak, obie są pyszne i towarzyszą nam często, ale pora otworzyć się na coś nowego i wypróbować nowy, naprawdę obłędn...
-
Wszyscy dodają jabłko, ja dwa inne dodatki. Polski kawior z patelni smakuje jak marzenie
Są takie dania, które skrycie wszyscy uwielbiamy, ale z jakiegoś powodu wstydzimy się o tym mówić głośno. Jednym z nich jest kaszanka, która z jakiegoś powodu ostatnio traci zdeklarowanych fanów. Jeśli jednak uwielbiasz kaszankę i chcesz wypróbowa...
-
Nie gotuję już szparagów. Wpycham do słoików, a po kilku dniach mam pyszną przekąskę
Sezon na szparagi w pełni i z racji tego, że niestety trwa dość krótko, chcemy go jak najlepiej wykorzystać. Na potęgę kupujemy szparagi, gotujemy, pieczemy, grillujemy, dodajemy do sałatek i zup. Jednak mało osób pomyśli, by ze szparagów zrobić...
-
Jak zrobić leczo? Polacy zawsze robią źle jedną rzecz. Węgier złapałby się za głowę
Polacy szczególnie upodobali sobie leczo. To szybkie, proste do przygotowania i sycące danie jednogarnkowe. Notorycznie jednak robimy je źle, na co swego czasu zwrócił uwagę Robert Makłowicz. Okazuje się, że zupełnie niepotrzebnie wrzucamy do garn...
-
Kebab Podolskiego w Polsce otwarty. Ludzie stali w kolejce nawet 8 godzin
Lukas Podolski otworzył w Zabrzu swój lokal z kebabem. Mangal Döner oficjalnie działa od 10 maja. Na otwarcie przyszły prawdziwe tłumy. Niektórzy ustawiali się w kolejce już od 8, mimo że bar miał zacząć przyjmować pierwszych klientów dopiero od 1...
-
Tego przepisu na zupę pomidorową nie znasz. Zrób ją po włosku i patrz, jak bliskim cieknie ślinka
Nie tylko Polacy są fanami zup, Włosi także mają się czym pochwalić. Nasi rodacy szczególnie upodobali sobie właśnie kuchnię włoską i jeden przepis z pewnością skradnie nasze polskie serca. Chodzi o zupę, która bardzo przypomina naszą pomidorówkę....
-
Posiekaj, upchnij w słoiki i zalej. Botwinka na zimę będzie idealna dzięki proporcjom
Botwina to symbol wiosny w polskich kuchniach, a zupa z botwinki to jedno z najpyszniejszych wiosennych dań. Niestety sezon na młode pędy buraka ćwikłowego trwa tylko do końca lipca, więc mamy mało czasu, by cieszyć się ich smakiem. Chyba że włoży...
-
Dodaj do młodej kapusty, a ulżysz jelitom. Wzdęcia się nie pojawią
Miłośnicy młodej kapusty z pewnością nie mogli się jej już doczekać. Gdy jednak się pojawiła, wraz z nią pojawił się też pewien problem. Czasem po jej zjedzeniu mogą bowiem wystąpić wzdęcia i uczucie ciężkości. Czy da się temu zapobiec? Można...
-
Te owoce są naładowane potasem. Mogą pomóc obniżyć ciśnienie
Jedzenie bananów, a także innych produktów zasobnych w potas, może być istotnym wsparciem w obniżaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym. Naukowcy przekonują, że dodanie ich większej ilości do diety daje lepsze efekty niż samo...
-
Wlej łyżeczkę do jajecznicy. Będzie delikatna i kremowa. Więcej o tym nie zapomnisz
Jajecznica to bardzo proste danie śniadaniowe, ale jest wiele sposobów na to, by je podrasować. W końcu każdy chce, by jego jajecznica była, kremowa, puszysta i delikatna. Jednym ze sposobów, by to uzyskać, jest dodanie do niej odrobiny kwaśnego...
-
Zdrowe smarowidło rodem z Meksyku. Jak zrobić guacamole? Nie zapomnij o zielonym dodatku
Kuchnia meksykańska ma wśród Polaków naprawdę mnóstwo fanów. Uwielbiamy wyraziste, lekko pikantne smaki i chętnie robimy zupę meksykańską, chili con carne, a w restauracjach zamawiamy burrito lub quesadillę. Jednak chyba z meksykańskich dań...
-
Przepis na chleb na zakwasie. Ciężki, wilgotny i tak pyszny, że jem go nawet bez masła
Kto z nas nie kocha świeżego, pachnącego pieczywa? Nie wiem, czy zgłosi się ktoś, kto jest w tej kwestii wyjątkiem. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez kromki chleba i chyba zgodzimy się, że najlepszy chleb, to ten upieczony w domu. Jak...
-
Szybki obiad z młodą kapustą w roli głównej. Dodaj 3 składniki, przyprawy i czekaj na oklaski
Wiosna w pełni, więc przeciętny Polak składa się w czterdziestu procentach z młodej kapusty, dwudziestu z botwinki, trzydziestu ze szparagów i dziesięciu z koperku. Te warzywa to najwyższe dobro, jakim darzy nas ta pora roku, a dziś na tapet...
-
Dino zadeklarowało. Takiego mięsa u nich nie kupisz. Jest na celowniku
Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Większą wagę przykładamy do składów produktów, wnikliwiej czytamy etykiety. Część producentów i sklepów stara się więc sprostać oczekiwaniom klientów i zrezygnować z pewnych produktów. Taką...
-
Z tych grzybów robię najlepszą zupę. Znika z garnka z prędkością światła i nikt nie pyta o pieczarki
Polacy wyjątkowo ukochali sobie dania z grzybami i na naszych stołach bardzo często pojawiają się pierogi z grzybami, krokiety, różne makarony i oczywiście zupy. W sezonie często serwujemy zupę ze świeżych, leśnych grzybów, poza sezonem oczywiście...
-
Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty
Debora "Debsy" Suliborska to finalistka 13. edycji MasterChefa. Mieliśmy przyjemność gościć ją w naszej hapsowej kuchni, w której przygotowała wiosenny przysmak w genialnej odsłonie - szparagi owinęła ciastem filo, podsmażyła i podała je na miętow...