news
-
Miód z mniszka. Przepis na smaczny i naturalny syrop. Ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych
Wiosna rozpoczęła się już na dobre, dlatego warto przygotować miód z mniszka. Przepis na tę słodką i naturalną miksturę sprawdzi się podczas przeziębienia. Mało tego, smakuje bardzo dobrze i łatwo go przygotować.
-
Ciasto marchewkowe - puszyste i mięciutkie z białą czekoladą na wierzchu. Palce lizać
To jedno z tych ciast, które za każdym razem zadziwia moich gości. Z ochotą zajadają i nagle pada pytanie, co to za ciasto. Gdy słyszą, że marchewkowe, ich mimika twarzy zmienia się diametralnie. Bo jak marchewka może tak dobrze smakować? Może, w...
-
Młoda kapusta - przepis na wiosenny przysmak idealny do obiadu. Nie możesz zapomnieć o zielonym dodatku
Młoda kapusta to smak polskiej wiosny. Kochamy ją i przyrządzamy na wiele sposobów, ale dziś oddajmy hołd tradycji. Nie ma bowiem nic lepszego do obiadu, niż pyszna młoda kapusta z koperkiem. Bo co jak co, ale koperek kocha się z młodą kapustą jak...
-
Czekoladki na komunię - sprawdź, jakie wybrać i gdzie kupić. Słodkości to najlepsze podziękowanie dla gości
Czekoladki na komunię to świetny sposób, aby podziękować rodzinie i przyjaciołom za przybycie. Bombonierki komunijne to z kolei doskonały prezent dla dziecka. Dowiedz się, gdzie można je nabyć oraz które będą najmodniejsze w sezonie.
-
Jak sadzić pomidory w gruncie? Odmiany, które warto mieć na działce
Jak sadzić pomidory w gruncie? Warzywa te bardzo często pojawiają się na przydomowych grządkach. Nie zawsze jednak plon z nich bywa obfity, bo są dość wrażliwe. Co zrobić, aby cieszyć się z własnych pomidorów?
-
Paella - hiszpański przepis na pyszne, sycące danie z prażonego ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw
Przepis na paellę to przepis na naprawdę pyszny obiad rodem z Hiszpanii. Składa się z prażonego ryżu z dodatkiem mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Koniecznie wypróbujcie!
-
Nie wyrzucaj pestek po owocach. Możesz wyhodować z nich zdrowe i ekologiczne drzewka
Kiedy jemy owoce, zwykle nie koncentrujemy się na pestkach i je wyrzucamy. Jest to błąd, ponieważ z wielu z nich można wyhodować nawet egzotyczne drzewka w warunkach domowych. Wśród nich znajdują się również te dostępnie powszechnie w sklepach.
-
Lazania - przepis na klasyczną włoską potrawę. Nie tak skomplikowana, jak się wydaje
Lazania to przepis na klasyczne sycące włoskie danie idealne na obiad. Ta potrawa to nic innego jak zapiekanka ze specjalnych płatów makaronu z farszem z mięsa mielonego i koncentratem lub sosem pomidorowym. Do tego dodaje się mieszankę serów. Jes...
-
Brownie - przepis na amerykańskie ciasto. Użyj większej blaszki, a będzie gotowe szybciej
Brownie, którego przepis uwzględnia kawałki gorzkiej czekolady, jajka, cukier, masło i niewielką ilość mąki, wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Częstym dodatkiem do tego ciasta są orzechy, jednak nie są one niezbędne. Pierwsze opublikowane...
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
Utarło się przekonanie, że pomidor i ogórek to połączenie szkodliwe. Askorbinaza, która obecna jest w zielonym warzywie, utlenia witaminę C. Czy jednak musimy rezygnować z dań, w których występują obie jarzyny? Eksperci podpowiadają, że nie jest t...
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
-
Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
-
Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o kremowym serze
- Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem
- Ciasto na weekend. TOP 3 najlepszych i najprostszych przepisów
- Zupa pieczarkowa. Przepis babci na kremowe i pożywne danie. Obficie posyp ją pieprzem
- Babeczki idealne od góry do dołu. Wystarczy zastosować trik z ryżem
- Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
-
Jajka na twardo to cierpliwość, a średnio wysmażony stek - kreatywność. Co mówi o nas ulubione jedzenie?
Psychologowie uważają, że ulubione jedzenie oraz sposób w jaki je konsumujemy, wiele mówi o naszym charakterze. Wolicie jajka na twardo niż na miękko? To może znaczyć, że jesteście bardziej cierpliwi. W sklepie wybieracie gładkie masło orzechowe...
-
Bigos z młodej kapusty jest obowiązkowy w lecie. Nie tylko nasyci, ale przywróci wspomnienia
Wczesne lato nie może się obejść bez bigosu z młodej kapusty. To pyszne i sycące danie jest też łatwe do zrobienia. Przekonajcie się sami.
-
Tort na komunię u Magdy Gessler to spory wydatek. Cena z dekoracją dla 15 osób to nawet 800 zł
Maj to tradycyjnie czas komunii świętych. Część osób organizuje przyjęcia w domu, część w restauracjach. Niektórzy decydują się zamówić torty i inne ciasta z cukierni. Komunijne desery dostępne są też w cukierni Słodki Słony, która należy do Magdy...
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami - przepis na najprostszy letni deser. Zrezygnuj z jogurtu naturalnego
Ciasto jogurtowe z truskawkami to chyba najpyszniejszy deser, jaki możemy zjeść w letnie popołudnie. Dziś mamy dla ciebie chyba najprostszą wersję tego deseru, ale nieco odmienioną. Zamiast jogurtu naturalnego, użyj jogurtu greckiego. Ciasto wyjdz...
-
Sos holenderski do szparagów sprawi, że będą naprawdę pyszne. Są potrzebne tylko cztery składniki
Szparagi bardzo dobrze komponują się z prostym sosem holenderskim. Ten pyszny dodatek do potraw wymaga tylko czterech, prostych składników i jest w miarę szybki w przygotowaniu. Jak go zrobić?
-
Domowe, zdrowe lody na bazie jogurtu - przepis dziecinnie prosty. Potrzebujesz tylko trzech składników
Coraz cieplejsze dni to wyśmienity moment na przygotowanie domowych lodów na bazie jogurtu. To zdrowa i smaczna przekąska, którą przygotujesz z zaledwie trzech prostych produktów. Efekt jest gwarantowany - lody są puszyste, kremowe i niskokaloryczne!
-
Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby? Potrzebujesz tylko jednego składnika. Masz go w lodówce
Ryba to specyficzne danie - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób rezygnuje z jej przygotowywania ze względu na specyficzny zapach. Nie należy on do najprzyjemniejszych. Co trzeba zrobić, by się go pozbyć? Pomoże w tym mała sztuczka.
-
Zupa szczawiowa - przepis w wersji dla smakoszy. Sekretem jest wywar - koniecznie na dwóch mięsach
Mam wrażenie, że zupa szczawiowa przez niektórych jest traktowana jako danie drugiego sortu. Dziś to się zmieni, bo mamy dla ciebie przepis na zupę szczawiową, która dorównuje wykwintnym daniom z restauracji. Jest aromatyczna, kwaśna i w niczym ni...
-
Przepis na ciasto z rabarbarem, czyli prawdziwy smak lata na talerzu. Przypomni ci dzieciństwo
Ciasto z rabarbarem to zdecydowanie typowo letni wypiek. Pyszne ciasto i chrupiący rabarbar to wspaniałe połączenie. Koniecznie spróbujcie.
-
Przepis na naleśniki, które będą aksamitne i kremowe. Sekretem jest składnik, którego używasz do ciast
Przepis na naleśniki powinna znać każda szanująca się pani (a także pan) domu. I chociaż przepis jest banalny, warto go nieco urozmaicić, by nie popaść w naleśnikową monotonię. Dziś mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - przepis na naleśniki z...
-
Szparagi - sezonowy przysmak, bogaty w cenne witaminy. Jakie właściwości mają te warzywa?
Sezon na świeże warzywa i owoce rozpoczął się na dobre. Na liście zdrowych i lubianych produktów królują szparagi bez względu na rodzaj. To świetny dodatek do dań, ale także znakomity posiłek sam w sobie, który nie wymaga wielu dodatków, by...
-
Przepis na ogórki małosolne na sucho - wyjdą chrupiące. Przygotowanie? To łatwiejsze niż się wydaje
Wielu z nas uwielbia przetwory. Dlatego też podrzucamy wam przepis na ogórki małosolne na sucho. Czym różnią się od tych tradycyjnych i jak je zrobić? Podpowiadamy.
-
Foccacia - przepis na wypiek prosto z Włoch. Oliwki i sól morska dopełnią smaku
Foccacia to przepis na potrawę kuchni włoskiej. Można go łatwo różnicować w zależności od tego, czy i jakie zioła uwzględni się na liście składników. Ciasto może być suche, doprawione solą, ziołami (zazwyczaj rozmarynem lub szałwią), polane oliwą....
-
Prażuchy - przepis na staropolskie danie ziemniaczane. W Polsce jest znane pod wieloma nazwami
Prażuchy ziemniaczane to nieco zapomniany przepis na danie obiadowe, które wywodzi się z kuchni najniższych warstw społecznych. Smakują doskonale okraszone skwarkami i cebulką. Nadaje się również jako wkładka do zupy. Jej smak powinien szczególnie...
-
Fuczki - przepis na bieszczadzką odmianę placków. Popularna kiszonka świetnie zastępuje ziemniaki
Mieszkańcy Bieszczad mają własny odpowiednik placków ziemniaczanych - fuczki. Pochodzą one z kuchni łemkowskiej i są robione z kiszonej kapusty. Sam przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego jak smakuje!
-
Kawa mrożona - przepis na napój, który orzeźwia w upalne dni. Smakuje jak z kawiarni
Kawa mrożona ma prosty przepis, który można zrealizować na dwa sposoby. Pierwszy uwzględnia parzenie kawy na gorąco i dodane schłodzone mleko oraz kostek lodu. Przy parzeniu kawy na zimno, moczymy ziarna kawy w chłodnej wodzie przez co najmniej pó...
-
Jak szybciej ugotować ziemniaki? Wrzuć do wody produkt używany do pieczenia, a skrócisz czas o połowę
Ziemniaki to klasyczny dodatek do obiadu, zarówno jedno, jak i dwudaniowego. Dodaje się je praktycznie do każdego rodzaju mięsa i ryb, także ze szczyptą szczypiorku lub koperku, które wzbogacają ich smak. Niestety, zwykle trzeba długo czekać aż bę...
-
Przepis na ciasto do pizzy. Domowa i sprawdzona receptura, dzięki której będzie delikatne i puszyste
Przepis na ciasto do pizzy warto znać. Niemal każdy lubi to słynne włoskie danie, a w wersji domowej potrafi smakować jeszcze lepiej. Wystarczy kilka prostych składników i odpowiedni rodzaj mąki by ciasto wyszło idealne. Dodaj ulubione produkty i...
-
Makaron z serem - przepis na błyskawiczny obiad dla fanów glutenu. Ten jeden składnik urozmaici całe danie
Szybki sposób na obiad? W moim domu zawsze pada na makaron w różnej postaci. Od pesto po bialy ser. To obiad, który zje każdy. Możesz zrobić wersję mięsną lub bez. To zależy od ciebie, niezależnie, którą opcję wybierzesz gwarantujemy, że to danie...
-
Tarta z truskawkami Ani Starmach to "hit na każdym stole". Tak wykorzystaj pierwsze polskie truskawki
Na targach zaczynają pojawiać się już pierwsze polskie truskawki. Jeśli skusiliście się na nie i zastanawiacie się, jak je wykorzystać, z pomocą przychodzi jeden z najnowszych przepisów Ani Starmach - tarta z truskawkami. W połączeniu z kruchym...
-
Frytki bez ziemniaków - sprawdź smaczne zamienniki klasycznej wersji. Wykorzystaj warzywa lub tofu
Frytki to znana i lubiana przekąską, której mało kto się oprze. Klasyczna wersja jest przygotowana z ziemniaków, jednak receptur jest o wiele więcej! Wystarczy odrobina kreatywności i produkty, które z pewnością znajdziesz w lodowce, by stworzyć...
-
Białe szparagi - przepis dla fanów klasyki. Kremowy sos uwydatni ukryte smaki
Białe szparagi można przyrządzić na mnóstwo pysznych sposobów, dziś jednak postawimy na klasykę w najlepszym wydaniu. Szparagi będą jędrne, sprężyste, a z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego zamienią się w samodzielne danie rodem z najlepszych...
-
Racuchy z jabłkami - przepis na puszyste placuszki. Szybki sposób na drugie śniadanie lub podwieczorek
Codzienne wymyślanie jadłospisu bywa męczące. Dlatego mamy dla ciebie sprawdzony przepis, który pokochają zarówno mali jak i duzi. Puszyste racuchy z jabłkami to prosty przepis na szybkie śniadanie. Wystarczy kilka składników, aby je przyrządzić.
-
Jak zrobić najlepszy rosół? To, co musisz wiedzieć, by ugotować przepyszną i klasyczną polską zupę
Rosół to klasyka obiadów w Polsce. Jest pyszny i dość zdrowy, choć każdy robi go nieco inaczej. Mamy kilka porad, dzięki którym ugotujecie najlepszy rosół, jaki jedliście. Przekonajcie się sami.
-
Ciasto jogurtowe z owocami w kilka minut. Żeby było puszyste, ważna jest odpowiednia mąka
Ciasto jogurtowe z owocami to hit jeśli chodzi o domowe wypieki. Z przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy nowicjusz, a smak jest naprawdę wyjątkowy. Jak zatem zrobić pyszne ciasto jogurtowe, kiedy czasu brak a ochota na słodkie nie odpuszcza?...
-
Carbonara ze szparagami. Przepis na lekkie i pyszne danie z makaronem. Blogerka zdradza sekret smaku
Carbonara ze szparagami to przepis na idealny letni obiad. Danie jest lekki smaczne i zdrowe, dzięki dodatkowi zielonych warzyw. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować a efekt jest gwarantowany. Przepis poleca blogerka kulinarna...
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
Kapuśniak z młodej kapusty to jedna z najsmaczniejszych zup, jakimi możemy cieszyć się wiosną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że istnieje łatwy sposób, by podkręcić smak tej zupy i nadać jej nieco zadziorności i wytrawnej nuty. Chodzi o...
-
Pasta jajeczna - przepis na szybkie śniadanie dla zabieganych. Wystarczą cztery składniki, aby wyczarować to cudo
Codziennie zjadamy je na śniadanie lub kolację. Są nieodłącznym elementem naszego jadłospisu. Mowa o kanapkach, jeśli jesteś już znudzony klasyczną z szynką lub serem to czas na nowości. Pasta jajeczna to szybki sposób na urozmaicenie codziennego...
-
Dwukolorowe naleśniki - przepis na wyjątkowo atrakcyjną przekąskę. Potrzeba tylko czterech składników
Dwukolorowe naleśniki to sposób na piękne (i pyszne) podanie klasycznej przekąski. Wymagają tylko czterech składników i są naprawdę proste do zrobienia. Przekonajcie się sami.
-
Gdzie można rozpalić ognisko? Należy uważać, by nie narazić się na mandat
Gdzie można rozpalić ognisko? Coraz cieplejsze wieczory będą zachęcać do towarzyskich spotkań przy pieczonych kiełbaskach. Okazuje się jednak, że w wielu miejscach taką przyjemność można przypłacić mandatem.