news
-
Marynata do karkówki Okrasy. Dzięki niej święta będą jeszcze smaczniejsze. Sprawdzi się też na majówkę
Marynata do karkówki to decydujący element, który sprawia, że mięso staje się jeszcze pyszniejsze. Karczek pieczony to danie, które serwuje się zwłaszcza przy wyjątkowych okazjach. Na przykład takich, jak Wielkanoc.
-
Najłatwiejsze na świecie ciasto na pierogi. Znajoma kucharka zwraca uwagę na wodę
Ciasto na pierogi to tak naprawdę najłatwiejszy przepis świata. Ale jak to bywa z tymi łatwymi przepisami, łatwo także coś zepsuć. Ja ciasto na pierogi robię od lat ze starego przepisu pani Zosi, przyjaciółki rodziny, która pracuje w barze mleczny...
-
Jeśli brakuje ci pomysłów, zrób szybką sałatkę z awokado i jajkiem na Wielkanoc. Nie będziesz żałować
Sałatka z awokado i jajkiem dobrze sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych. Zapraszamy na przegląd najlepszych, szybkich i prostych przepisów na przepyszne sałatki wielkanocne z awokado. Zróbcie je w tym roku, a nie będziecie żałować.
-
Już za chwilę jedzenie będzie droższe. Tyle zapłacimy za jajka, masło i chleb
Już 1 kwietnia zacznie obowiązywać nowa-stara stawka VAT na żywność, czyli 5 procent. Oznacza to, że wzrosną ceny wielu produktów, które Polacy kupują na co dzień. Idąc na zakupy, trzeba będzie więc pamiętać, że więcej zapłacimy między innymi za...
-
Marynata do kurczaka stworzona z myślą o smacznych świętach wielkanocnych. Uwaga: ważne są proporcje
Marynata do kurczaka sprawia, że danie nabiera zupełnie nowego wyraźniejszego smaku. Kurczak to ten rodzaj mięsa, który sprawdzi się zarówno podczas codziennych obiadów, jak i tych odświętnych. Jak zrobić najlepszego kurczaka na Wielkanoc?...
-
Ludzie zobaczyli ten przepis na jajecznicę i nie mogą uwierzyć. "Wygląda okropnie, dzięki za radę"
Jajecznicę można robić na różne sposoby: na maśle, na oleju, z dodatkami lub bez. Generalna zasada mówi jednak, że powinno się ją smażyć. Internet nie raz już jednak udowodnił, że znajdziemy w nim wszystko. Nawet to, czego najmniej się spodziewamy...
-
Zamówił pizzę za 358 zł. Lokal długo nie czekał. "Korci nas trochę, żeby uruchomić organy"
Poznańska pizzeria pokazała gigantyczny rachunek, który wystawiła jednemu z klientów. Zamówienie, które zostało złożone online, niemal uginało się od składników. Żartowniś nie pojawił się jednak po odbiór "placka na wypasie". Lokal postanowił...
-
Kluseczki z miseczki, które każdy kochał w dzieciństwie. Najważniejsze są proporcje jajek i mąki
Kluski lane to idealny dodatek do rosołu lub innych zup. Świetnie smakują także na mleku, ale najlepsze są z masłem i odrobiną pieprzu. Przepis na kluseczki z miseczki pamięta każdy, ale zazwyczaj jedliśmy je na słodko. Jednak ten przepis na obiad...
-
Adam Małysz zdradził, co robi z panierką z kotletów. "To zboczenie zawodowe"
Adam Małysz to jeden z najpopularniejszych sportowców w historii Polski. Choć od lat nie jest już aktywnym skoczkiem, nadal dba o formę. Sportowiec opowiedział o jednym jedzeniowym nawyku, który pozostał mu z czasów, gdy zdobywał największe trofea...
-
Sałatka z selerem jest popisowym daniem mojej siostry. Zjemy ją w święta - już nie mogę się doczekać
Sałatka z selerem to typowa przystawka, którą serwuje się podczas świąt Wielkiej Nocy. Jest mega chrupiąca, apetyczna i zdrowa. Sałatkę można przygotować zarówno ze świeżego selera, jak i konserwowego.
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Tego mięsa używa Lewandowska do zrobienia ogórkowej. Jest smaczna i lekka
- Ziemniaki podaję do obiadu tylko w ten sposób. Znikają w okamgnieniu
- Lekkie i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
- Kiedy pikować pomidory? Kalendarz ogrodnika zna najlepszy termin
- Za ten dawno niewidziany gatunek grzyba możemy dostać niemałą sumkę
-
Najłatwiejsze jajka faszerowane na Wielkanoc. Smakują bosko, ale przyda się papier
Jajka na Wielkanoc to już chyba oczywista sprawa. Podajemy je na najróżniejsze sposoby, pływają w najlepsze w żurku albo barszczu, miziają się z majonezem, ale wiemy, że najszybciej ze stołu znikają te faszerowane. Jak zrobić faszerowane jajka na...
-
Polacy szaleją na punkcie tego sernika. Ania Starmach pokazała, jak go zrobić. "Banalne"
Polacy kochają serniki. Na ciepło, na zimno, z twarogu z wiaderka, z serków śmietankowych, z owocami lub bez, z rodzynkami lub bez, z galaretką, na kruchym spodzie, na spodzie z ciasteczek... Moglibyśmy tak wymieniać bez końca. Od pewnego czasu...
-
Paprykarz możesz zrobić domu. Porzuć sklepowe puszki, ale wybierz dobrą rybę
To ukochane smarowidło do chleba, które wybierają Polacy zaraz za pasztetem. Jednak wcale nie musimy wkładać okrągłych puszek z marketu do koszyka, a wykonanie domowego paprykarzu to bajka. Jak go zrobić? Odpowiednia ryba to podstawa.
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Przez ten błąd będzie ohydny już na drugi dzień
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i nie ma się co dziwić. Ta potrawa gości podczas spotkań rodzinnych, imprez i podczas paskudnego choróbska. Rosół żywi, smakuje i bawi, ale niestety, przez podstawowy błąd może szybciej się zepsuć....
-
Widzisz w sklepie sztuczny miód? Pszczelarz wyjaśnia, co to jest. "To pszczoły nie widziało"
Każdy chce, by miód, który kupuje, był jak najwyższej jakości, cechował się cennymi właściwościami i walorami smakowymi. Tymczasem w sklepach można niekiedy natknąć się na produkt nazywany sztucznym miodem. Co to takiego jest i czy w ogóle z miode...
-
Ta zupa smakuje jak z restauracji. Nie jest trudna, ale nie zapomnij o piekarniku
Zupa paprykowa to przepis, który może wydawać się banalny. I tak, i nie. Przepis jest rzeczywiście banalny, ale smak zupełnie nie. Taka zupa smakuje jak z najlepszej restauracji, ale ważny jest piekarnik. Bez upieczenia głównego składnika zupa moż...
-
Szybkie racuszki bez wyrastania. Nie zgadniesz, co jest głównym składnikiem
Szybkie racuszki bez wyrastania to wymarzone śniadanie, lunch lub słodki podwieczorek w nagrodę po ciężkim dniu. Przepis na te racuszki jest prosty i moim zdaniem smakują dużo lepiej niż te, które są na drożdżach. Ich główny składnik uwielbiamy je...
-
Polecany farsz do jajek - na pewno cię nie zawiedzie. Sprawdzi się też jako pasta do kanapek
Farsz do jajek wielkanocnych musi mieć to coś. Szukasz czegoś wyjątkowego dla swoich gości na Wielkanoc? Przygotowaliśmy bardzo proste przepisy na smakowite nadzienie do jajek. Co ważne, taki farsz sprawdzi się także jako szybka pasta do...
-
Katarzyna Dowbor schudła 20 kg bez restrykcyjnej diety. Odstawiła jeden produkt
Katarzyna Dowbor to jedna z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd w polskim show biznesie. W związku z tym, że często gości na ekranach telewizorów, łatwo jest wyłapać wszelkie zmiany w jej wyglądzie. Jakiś czas temu prezenterka schudła 20 kg....
-
Narzeczony ostatnio zrobił szybki makaron ze szpinakiem. Myślałam, że oszaleję z miłości
Szybki obiad z makaronem ma same zalety i mnóstwo smaku. Nie ma chyba przepisu, który nie wyszedłby nawet najmniej doświadczonemu, początkującemu kucharzowi. Mój ukochany nie należy do osób, które z kuchnią mają niewiele wspólnego, ale jego ostatn...
-
Ten koktajl uratował mnie już wiele razy jak źle się czułam. Młodsza siostra nie chce nawet powąchać
Sok pomidorowy kojarzy się nam z czymś niesmacznym, niekoniecznie apetycznym i przede wszystkim nie kojarzy się z czymś, co stawia na nogi. Nie w moim przypadku. Kiedyś jak byłam chora, miałam w lodówce tylko sok pomidorowy, sos tabasco i czosnek....
-
"W sklepach nie było mięsa, tośmy kupowali te puszki". Dziś płacimy za to krocie w restauracjach
Mięsa w PRL-u było jak na lekarstwo, ale nie można powiedzieć, że nie było go w ogóle. Jednak zamiast mięsa wołowego, wieprzowego czy dziś popularnego drobiu, niemal pod dostatkiem było czego innego, za co dziś płacimy miliony monet w restauracjac...
-
Ta świąteczna sałatka z jajkiem jest tak pyszna, że powinna zostać zakazana. Robi się ją 15 minut
Sałatka z jajkiem na Wielkanoc to dla wielu osób numer jeden. Co ważne, można ją dowolnie modyfikować, aby smakowała nam jak najlepiej. Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i pięknie wyglądające dania na wielkanocny stół? Mamy dla ciebie kilka...
-
Sałatka, która nie podchodzi wodą. Może stać nawet pięć dni, a smakuje lepiej niż jarzynowa
Sałatka, która się długo nie psuje, świetnie smakuje i nie podchodzi wodą? Nie, to nie jarzynowa. Kiedyś zrobiłam sałatkę z kalafiorem i moja rodzina prawie oszalała. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc lub do lunch boxa. Przepis jest prosty i nie ...
-
Placki ziemniaczane chrupiące i najpyszniejsze. Babcia dodawała do nich nietypowy składnik
Placki ziemniaczane to rzecz, którą kocha każdy, bez względu na wiek, pochodzenie i poglądy. Placki ziemniaczane potrafią łączyć ludzi, ale muszą być naprawdę pyszne. Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane? Moja babcia dodawała składnik, o który...
-
Szybkie ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Smakuje tak, że może zawrócić w głowie
Szybkie ciasto czekoladowe to dowód na to, że szczęście istnieje i jest bardzo łatwe do "sprawienia". Nic tak nie smakuje po ciężkim dniu w pracy, jak domowe, pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Uwaga - nie pokazuj tego przepisu swoim dieciom - ...
-
To ciasto biło rekordy popularności. Zrób je na Wielkanoc i patrz, jak goście mrużą oczy z radości
Robiło się je w każdym domu. Kultowe ciasto, które we wczesnych latach dwutysięcznych święciło triumfy. Chodzi oczywiście o kopiec kreta. Przepis bił rekordy popularności na przełomie wieków i do dziś pozostaje jednym z ulubionych ciast Polaków....
-
Sos musztardowy do wędlin i jajek. Nie zapomnij o triku z jajkami, a będzie najlepszy
Ależ to cudowne, że istnieje musztarda. Nie tylko dlatego, że idealnie łączy się z kiełbasą lub karkówką z grilla, lecz także dlatego, że można z niej zrobić przepyszny sos do wielkanocnych frykasów. Jak zrobić sos musztardowy do jajek, pieczonej...
-
Widzisz białe nitki w jajku? Niektórych obrzydzają. Wyjaśniamy, czy można je jeść
Czasem, gdy wbijamy surowe jajka na patelnię lub do miski podczas robienia ciasta, zauważamy w nich charakterystyczne białe włókna. Reakcje na nie są różne. Jedni nic sobie z ich obecności nie robią, inni nie mogą na nie patrzeć. To nic innego jak...
-
Na Wielkanoc zawsze robię tę sałatkę śledziową. Idealnie łączy się z mięsem i jajkami
Sałatka na Wielkanoc to nie koniecznie musi być jarzynowa albo gyros. Ja od lad robię sałatkę śledziową już w Wielki Piątek i zajadamy się nią aż do poniedziałku. Przepis jest banalny, a sałatka idealnie pasuje do jajek i domowej wędliny. Ważne są...
-
Otrucie czy zwykła pomyłka? Goście restauracji nagle zaczęli pluć krwią. Sprawę bada policja
W restauracji Laforestta Cafe w mieście Gurugram w Indiach doszło do koszmarnego zdarzenia. Po spożyciu posiłku goście lokalu nagle zaczęli pluć krwią, wymiotować i prosić o pomoc. Wydarzyło się to zaraz po tym, jak kelner podał im tradycyjną...
-
Pyszna i tania sałatka. To tylko makaron i cztery dodatki, a teściowa przez nią zaczęła mnie szanować
Sałatka z makaronem to przepis, który wykonuję przynajmniej raz w tygodniu. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, względnie tania i może stać w lodówce nawet kilka dni, bo nie podchodzi wodą - nie ma w niej majonezu. Kiedy przyniosłam ją na imieniny do...
-
Zakwas na barszcz biały. Sprawdzi się tylko jedna mąka - inna niż do żurku
Jak zrobić barszcz biały na Wielkanoc? Przepis jest wbrew pozorom bardzo łatwy, ale cały sukces zaczyna się od dobrego zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Musisz użyć odpowiedniej mąki. Liczy się rodzaj i stopień przemiału.
-
Tomasz Strzelczyk wziął kilka składników i zrobił obiad na medal. Nawet nielubiane warzywo kusi
Tomasz Strzelczyk jest niewyczerpanym źródłem kuchennych inspiracji. Potrafi tak przyrządzić swoje dania, że nawet składniki, za którymi nie przepadami, wyglądają zachęcająco. Doskonałym przykładem jest to danie z makaronem, które zaproponował na...
-
Który makaron jest lepszy? Katarzyna Bosacka mówi jasno. "Ten krócej zalega w żołądku"
Popularność makaronu w Polsce nie maleje. Uwielbiamy kuchnię włoską, więc chętnie po niego sięgamy, a do tego zwykle dania z makaronem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na półkach sklepowych jest jednak ogromny wybór makaronów i czasem trudno si...
-
Najlepsze naleśniki na Dzień Kobiet. Nie dodawaj mleka, a będą smaczniejsze
Naleśniki to świetny pomysł na śniadanie, obiad kolację, podwieczorek, przekąskę i na absolutnie każdy posiłek. Przepis, który dziś zaprezentujemy, nie jest zwyczajny. Nie ma w nim mleka, jest za to inny składnik, dzięki któremu naleśniki będą...
-
Ciasto na Dzień Kobiet, po którym będziesz kipieć wigorem. Wbrew pozorom nie jest trudne ani czasochłonne
Oto specjalne ciasto na Dzień Kobiet, które doda energii na cały dzień. Co ważne, jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a jest naprawdę bardzo smaczne i wygląda rewelacyjnie. Poznaj sekretny przepis kobiet.
-
Szybka zupa na piątek. Z jarzynową nie ma konkurencji, królowa jest tylko jedna
Zupa jarzynowa to klasyka polskich obiadów i prawie każda gospodyni ją robi, kiedy nie ma pomysłu na obiad lub nie ma czasu na długie gotowanie. Dziś jednak odczarujemy tradycyjny przepis i podpowiemy, co zrobić, żeby zupa jarzynowa była sto razy...
-
Placki ziemniaczane. Zrób je jak moja babcia, a wyjdą złote i chrupiące
Placki ziemniaczane to wymarzony obiad, podwieczorek lub sposób na skuteczną poprawę humoru po ciężkim dniu. Przepis na placki ziemniaczane jest prosty, ale jak je zrobić, żeby były chrupiące i złociste? Chodzi o sposób na cebulkę - tutaj liczy si...
-
Potrawy wielkanocne, które można mrozić. Zrób je już teraz, a w święta sobie podziękujesz
Potrawy wielkanocne, które można mrozić, pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Nikomu nie trzeba powtarzać, że w okresie przedświątecznym czeka nas dużo pracy. Na szczęście niektóre potrawy możemy przygotować wcześniej i zamrozić.