news
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić, bo może się skończyć źle
Koperek w pudełku po lodach - kto z nas nie natknął się na taką niespodziankę choć raz, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz gdy jesteśmy już dorośli, zdecydowanie bardziej doceniamy dobrodziejstwo zamrażarki, a koperek w pudełku po lodach jest...
-
Babka wielkanocna Magdy Gessler. Ciasto palce lizać! Rumowy specjał z malinowym lukrem
Babka wielkanocna Magdy Gessler to obowiązkowy deser, który powinien znaleźć się na stole podczas Wielkanocy. Przepis kulinarnej ekspertki jest idealny na ważne okazje, dlatego doskonale sprawdzi się podczas tegorocznych świąt.
-
Kopytka z tym sosem uwodzą smakiem i szokują jednym ze składników. Główną rolę odgrywają pomidory i weselny trunek
Kopytka smakują idealnie w każdej postaci, ale dziś jednak postanowiliśmy trochę poszaleć i zamienić pozornie zwykłe ziemniaczane kluseczki w danie rodem z włoskiej restauracji. Pokażemy wam jak zrobić pyszny, aromatyczny sos do kopytek, w którym...
-
Fasolka po bretońsku daleka jest od ideału? Zagęść tym składnikiem, a będzie smaczna i treściwa
Fasolka po bretońsku przypomina rzadką breję i daleka jest od ideału? Banalnie prosty patent gwarantuje smaczny efekt, a wystarczy zadbać o proporcję lub dodać ten składnik. Zapomnij o zagęszczaniu mąką czy zasmażką, warzywny produkt to gwarancja...
-
Przepis na tiramisu, czyli Italia na deser. Po prostu rozpływa się w ustach. Zrobisz go w kwadrans
Szukasz pomysłu na lekki deser? Kremowe tiramisu sprawdzi się w różnych okolicznościach. Można przygotować je jedynie z biszkoptów, śmietanki kremówki i mascarpone. Gotowy deser wystarczy posypać kakao i schłodzić w lodówce.
-
Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Mój dziadek zdradza odpowiednie proporcje. Żadne nie są tak dobre
Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Zastanawiają się nad tym szczególnie ci, którzy chcą odwzorować smak z dzieciństwa. W końcu wielu z nas zajadało się tym prostym, a jakże pysznym daniem. Mój dziadek zdradza, jak dostosować proporcje, by smakował...
-
Jak zrobić purée, żeby było aksamitne i delikatne? Oto dwa sekrety, jeden dotyczy ziemniaków - takie się nie nadają
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu i podane w każdej formie stanowią fantastyczne dopełnienie potrawy. Dziś jednak weźmiemy na warsztat ziemniaczane purée, które już samo w sobie stanowi rozkosz dla podniebienia. Jak je zrobić, by by...
-
Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Internautka: Było mówić wcześniej, zanim wyrzuciłam
Zdarza się, że tabliczkę czekolady pokrywa biały nalot, który nie wygląda apetycznie. Niektórzy nie jedzą takiej czekolady, ponieważ obawiają się, że jest zepsuta. Tiktoker Damian Bereda tłumaczy, jak powstaje osad i czy szkodzi zdrowiu.
-
Sąsiadka zabrania mu gotować po 21:00. Ma prawo? "Powinna być wdzięczna, że nie czuje zapachów z łazienki"
Mieszkanie w bloku czy apartamentowcu ma zarówno wiele zalet, jak i wad. Jedną z nich jest współdzielenie przestrzeni z innymi lokatorami, którzy niekoniecznie cechują się wyrozumiałością czy tolerancją. Pewien mężczyzna przekonał się o tym na...
-
Masz problem ze szczurami? Eksperci zdradzają, jak się ich pozbyć. Potrzebny składnik masz w kuchni
Gryzonie i wszelkie robactwo nie są mile widzianymi gośćmi w naszych domach. Bardzo często próbujemy pozbyć się ich na własną rękę, ale nieskutecznie. Na szczęście eksperci ds. zwalczania szkodników z centrum ogrodniczego Primrose zdradzili sposob...
-
Zrobiłam dojrzewający boczek. Włoska pancetta może się schować
-
Domowa szynka peklowana na święta. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją "wykąp"
-
Twoje dziecko odetchnie pełną piersią. Substancje zaczerpnięte z natury podniosą komfort życiaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Biała kiełbasa na Wielkanoc. Najlepszy przepis z odrobiną kwaśnego dodatku
-
Piękna, rumiana i apetyczna - taka właśnie powinna być ćwikła. Dodaj ten składnik, a buraki nie zszarzeją
- Sernik z przepisu babci. Dzięki tym składnikom jest puszysty jak chmurka
- "Nie polecam trzymać tego w domu". Trik na naturalny nawóz
- Domowy pasztet. Zamień bułkę na inny składnik, a będzię palce lizać
- Przepis na zupę szczawiową. Z tymi składnikami będzie palce lizać
- Pankejki. Połącz mleko z lekkim serkiem, a będą pyszniejsze niż zawsze
-
Przepis na kopytka. Tylko trzy składniki, a ile smaku! W ten sposób przygotujesz tradycyjny obiad
Podajemy najprostszy przepis na kopytka. Ziemniaki, mąka i jajko - te trzy składniki wystarczą do przygotowania tradycyjnego obiadu. Kopytka są uniwersalnym daniem. Można je łączyć z różnymi surówkami, sosami i mięsami.
-
Nie Kielecki, nie Winiary. Oto nowy król wśród majonezów. Zrobisz go w domu i nie potrzebujesz nawet jajek
Spór majonezowy można łatwo rozwiązać - zamiast Kieleckiego czy Winiary wystarczy przygotować własny produkt. Warto jednak odrobinę zaszaleć i zrezygnować z jajecznej bazy. Wegański majonez to obłędny sos i dodatek do wielkanocnych potraw.
-
Ten przepis to kopia popularnej kanapki. Zrób roladki, które smakują dokładnie tak, jak Big Mac
Kultowa kanapka Big Mac to flagowy produkt restauracji McDonald's. Warto zatem odtworzyć ulubionego burgera w nieco zmienionej formie - mowa tu o roladkach w serowym cieście. Ten obłędny przepis świetnie sprawdzi się jako przekąska lub kolacja....
-
Gdzie wyrzucać karton po mleku? Skończ z szukaniem wymówek i zadbaj o środowisko
Gdzie wyrzucać karton po mleku? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. W końcu wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że segregacja śmieci nie należy do najprostszych czynności. Warto jednak zagłębić się w temat. Dbanie o środowisko jest nie tylko...
-
Kotlety mielone - przepis, dzięki któremu odkryjesz je na nowo. Będą mięciutkie i delikatne dzięki trikowi z wodą
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i lądują na naszych stołach bardzo często. Właśnie dlatego czasem zdarza nam się robić je mechanicznie i przez to czasami wychodzą twarde, zbite i suche. Na szczęście mamy na to bardzo sprytny trik. Przy...
-
Gdy pojawia się na stole, znika od razu. To królowa polskich ciast, która zawsze wychodzi
Wiele ciast określa się mianem najlepszego. Jednak jedno z nich deklasuje całą resztę. Wszystko za sprawą kremowej masy, która otoczona jest kruchymi plackami. Gdy ten wypiek podawany jest na stół, znika w mgnieniu oka. Zrobienie jednej blachy to ...
-
Dziś budzą kontrowersje, a w PRL były rarytasem. Jak zrobić ozory, żeby były miękkie i wyraziste? Unikaj błędu z wodą
Podroby w niektórych wzbudzają jedynie tolerancję, a o uwielbieniu mało kto mówi. Do wątróbki i żołądków jesteśmy przyzwyczajeni, jednak są jeszcze inne, teraz już trochę zapomniane podroby, które w PRL były hitem każdej domówki. Dziś na warsztat...
-
Sałatka jajeczna w wielkanocnym wydaniu, czyli z pozoru niepasujące do siebie elementy, tworzące doskonałą całość
Sałatka jajeczna to propozycja w sam raz na Wielkanoc! Sprawdź przepisy na wielkanocne sałatki, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Bez nich nie ma świętowania na maksa! Przedstawiamy proste przepisy krok po kroku.
-
Robert Makłowicz poszalał z sernikiem. Nietypowy dodatek sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i smakuje obłędnie
Robert Makłowicz to polski królewicz kulinariów, a sernik to król polskich ciast. Nic więc dziwnego, że Makłowicz ma swój własny sposób na to ciasto. Sernik Makłowicza jest delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach. Jaki jest jego sekret? Pan...
-
Wyśmienite śniadanie jak u mamy. Ten prosty przepis na naleśniki zawiera jeden ważny składnik. Nie pomijaj go
Przepis na naleśniki to jedna z najłatwiejszych receptur kulinarnych. Wykona go absolutnie każdy, nawet bez doświadczenia w kuchni. Potrzebne składniki z pewnością masz w swojej szafce dlatego jeszcze dziś przygotuj wyśmienite i delikatne naleśniki.
-
Wielkanocny pasztet bez mięsa. Dodaj do niego takie warzywa, a uzyskasz obłędny smak i idealną konsystencję
Wegetariańskie święta stają się coraz bardziej popularne, a smakowite receptury goszczą w niektórych domach już od dawna. Wielkanocny pasztet bez mięsa to obłędna alternatywa dla klasycznej wersji. Przygotowana z gotowanych warzyw, kaszy i ciekawy...
-
Przepis na obłędną zupę jarzynową. Kluczowe jest dodanie zielonego składnika i dbałość o szczegóły
Zupa jarzynowa to jedno z kultowych dań polskiej kuchni. Smak bulionu z dodatkiem kolorowych warzyw jest niezastąpionym pomysłem na obiad. Tradycyjny przepis warto jednak nieco podrasować - Środa gotuje radzi, by dodać ten zielony składnik. Efekt...
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - wielkanocne must have, które musi znaleźć się na świątecznym stole
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem jest dobra nie tylko na świąteczne śniadanie, ale i przez cały rok. To dobra alternatywa na nieco inny początek dnia. Potrawa rozbudzi nasz apetyt, ale i dostarczy nam mnóstwa cennych składników.
-
Farsz z bulionu, a kształt sakiewek. Czy pierogi gruzińskie mogą być lepsze od polskich? Mają duże szanse
Kuchnia świata ma wiele nam do zaoferowania. Okazuje się, że kuchnia gruzińska może zaskoczyć nas nie tylko smakiem, a także formą serwowania dań. Przykładem są ich tradycyjne pierożki. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz ten przepis.
-
Babka wielkanocna cytrynowa w duecie z aromatyczną kawą jest podwieczorkowym arcydziełem. Wiesz, jak ją zrobić?
Babka wielkanocna cytrynowa to jedno z popularnych ciast wielkanocnych. W wielu domach nie ma świąt bez kultowej babki. Jeżeli nie robiłeś jeszcze tego ciasta, koniecznie zajrzyj do przepisu, a nie pożałujesz!
-
Kiedy przycinać maliny na wiosnę? To kluczowy moment sprawi, że będziesz cieszyć się bogactwem owoców
Wiosna już niebawem zapuka do naszych drzwi. Dlatego wiele osób zastanawia się, kiedy przycinać maliny. Ten zabieg jest bardzo potrzebny, aby cieszyć się z obfitych plonów. Poza tym odpowiednia pielęgnacja ułatwia zbiory owoców.
-
Jak zrobić frytki w piekarniku, żeby były chrupiące na zewnątrz i maślane w środku? Przed pieczeniem warto je wykąpać
Wydawałoby się, że nie ma prostszego przepisu niż na frytki z piekarnika. Jest to stuprocentowa prawda, jednak żeby frytki wyszły perfekcyjne, warto nieco się nad nimi pochylić, zanim wsuniesz je do nagrzanego pieca. Co zrobić, żeby były bosko...
-
Żurek będzie o niebo lepszy, gdy podasz go z tym produktem. Zrobi efekt wow i rozpieści podniebienie
Żurek to danie, które królować będzie na stołach już w nadchodzące Święta Wielkanocne. Standardowo podany będzie w talerzu, w towarzystwie świeżego pieczywa. Aby jednak zrobić na swoich gościach efekt zaskoczenia i podkręcić smak dania, proponujem...
-
Anna Lewandowska zdradza przepis na wielkanocną białą kiełbasę. Zapomnij o gotowaniu czy smażeniu
Wielkanoc to przede wszystkim tradycyjne smaki, swojskie produkty i domowe rarytasy. Anna Lewandowska ma jednak nieco bardziej oryginalny przepis na kultową białą kiełbasę. Kluczem do sukcesu jest cebula, świeże zioła i naczynie żaroodporne.
-
Niegdyś rarytasy PRL-u, dziś kulinarny koszmar, który przyprawia o mdłości. Te dania królowały na stołach
Smaki rodem z PRL-u to jednym zdaniem "coś z niczego". Ówczesna kuchnia była bardzo kreatywna, a wszystko przez braki produktów i utrudnioną dostępność podstawowych składników. Tak właśnie powstawały kultowe dania, które dla niektórych są kulinarn...
-
Najprostszy przepis na bułki. Będą mięciutkie i puszyste, a pomoże w tym lodówka
Kto z nas nie kocha świeżutkich, pachnących bułeczek? Mamy dla was świetną wiadomość - już nie musicie rano zrywać się do piekarni po ciepłe pieczywo - wypróbujcie ten prosty przepis na bułki. Wystarczy, że wieczorem je zagnieciesz i włożysz do...
-
Chleb z patelni w kilka minut? To tani sposób na domowe pieczywo. Wystarczą cztery składniki
Chleb z patelni w kilka minut to domowy sposób na pyszne pieczywo bez konieczności używania piekarnika. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko prąd, ale przede wszystkim czas. Przygotowaliśmy prosty przepis zawierający niewielką ilość składników.
-
Tak gęsta, że "łycha stoi". Lepszej nie ma nawet w wojsku. Aby wyszła, wybierz to mięso, inaczej będzie byle jaka
Banalnie prosta, a jaka sycąca. Taka właśnie jest ta zupa. Dla niektórych jest lepsza niż taki klasyk, którym są flaki lub ogórkowa. Aby ją zrobić, wybierz odpowiednie mięso, dzięki temu dobry smak murowany. Karol Okrasa w swoim przepisie postawił...
-
Polędwiczki wieprzowe z marynatą Ewy Wachowicz - co za smak! Nawet teściowa zzielenieje z zazdrości
Planując świąteczny obiad, często zastanawiamy się co tym razem przyrządzić, aby nie było nudno. Ciekawą propozycją są polędwiczki wieprzowe. Przepis Ewy Wachowicz na najlepszą marynatę sprawia, że mięso smakuje jak z drogiej i wykwintnej...
-
Wielkanocny barszcz chrzanowy - stary przepis z mazowieckiej wsi. Gotuje się go dwa dni, a najważniejsze są żeberka
Barszcz chrzanowy może nie jest tak popularny w Wielkanoc jak żurek, ale smakiem z pewnością mu nie ustępuje. W moim rodzinnym domu barszcz chrzanowy gotuje się dwa dni - zaczyna się w Wielki Piątek po południu, a kończy wieczorem w Wielką Sobotę....
-
Zakwas jest kluczowym składnikiem żuru. Nie każdy wie, jak poprawnie go przygotować
Zakwas na żurek jest postrzegany jako sekretny składnik, który decyduje o wyjątkowości tej zupy. Warto więc poświęcić mu nieco miejsca na długo przed tym, nim będziemy przygotowywali wielkanocne śniadanie.
-
Najprostszy przepis na śledzie w oleju. Wytrzymają w lodówce do Wielkanocy, ale nie popełnij błędu z zalewą
To, że dobry śledzik nie jest zły, wie doskonale każdy Polak. Jednak przecież śledzik wcale nie musi być tylko dobry - może i powinien być najlepszy. Dziś właśnie taki przepis mamy dla was - najlepsze śledzie idealne na wielkanocny stół. Jak zrobi...
-
Słodko-kwaśna surówka z kiszonych ogórków według przepisu babci. To idealny i zdrowy dodatek do obiadów domowych
Kwaśno-słodka surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do domowych obiadów. Spokojnie zastąpi mizerię lub surówkę z kapusty, a przygotujesz ją w kilka minut. Wystarczy mieć pod ręką te podstawowe warzywa i przyprawy.
-
Mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy natrzeć garnek lub użyć odrobiny popularnej przyprawy
Kipiące mleko to koszmar. Nie dość, że wydłuża to czas przygotowania posiłku, to jeszcze trzeba później szorować kuchenkę. Na szczęście są sposoby na to, by mleko nie wykipiało. Na dodatek bardzo proste, bo jest duża szansa, że pomocne produkty i...
-
Pieczeń rzymska z jajkiem - idealna nie tylko na Wielkanoc. Spróbujesz i nie pożałujesz
Pieczeń rzymska z jajkiem to pyszny dodatek na kanapki, ale nie tylko. Przyrządzenie domowego klopsa nasyci całą rodzinę, a wygląd potrawy ozdobi wielkanocny stół. Jak przyrządzić to kultowe danie? Przepis jest prosty, a jego wykonanie zajmuje...