news
-
Zupa ogórkowa. Żeby była smaczniejsza, mój tata robi jedną rzecz
Zupa ogórkowa to jedna z najlepszych polskich zup i nic dziwnego, że gości na naszych stołach tak często. Jest pyszna, łatwa w wykonaniu i trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi. Przepis na zupę ogórkową zna praktycznie każdy, ale mój tata robi ...
-
Biorę rybę, ziemniaki i robię soczyste kotlety. Najlepszy obiad na piątek
Dziś Co zrobić na obiad w piątek? Odpowiedź jest prosta - coś pysznego. Dziś mamy dla was przepis na soczyste, delikatne i naprawdę przepyszne kotlety rybne, które zrobisz w kilka chwil. Przepis na kotlety rybne nikomu nie sprawi problemu, a jeśli...
-
Puszyste jak chmurka racuszki z serem, jabłkami i cukrem polecają się na piątkowy obiad bez mięsa
Racuszki z serem i jabłkami to ulubione danie większości dzieci. Co ważne, są banalne i błyskawiczne w przygotowaniu. Dobrze wysmażone racuszki w środku powinny być bardzo wilgotne. Gdy je przygotujesz, aromat pieczonych jabłek rozniesie się po...
-
Kupiła kaszę dla dzieci. Gdy otworzyła opakowanie, oniemiała. "Ohyda!"
Mieszkanka Argentyny, Jimena Perez Roy, o tym, co jej się przytrafiło, napisała na Facebooku. Kobieta jest matką dwójki dzieci, którym często przygotowuje polentę. Zwykle korzystała z produktu konkretnej firmy. Do momentu, gdy w jednym z opakowań...
-
Ciasto na naleśniki robię po swojemu. Starsze gospodynie łapią się za głowę. "Bój się Boga!"
Ciasto na naleśniki to jeden z przepisów, które każdy zna na pamięć. Ja jednak robię je trochę inaczej. Pokazałam je kiedyś babci - zbladła i złapała się za głowę. Jednak spróbowała i bardzo jej smakowały. Dodaję zdrowy składnik.
-
Wyjmij liść laurowy z potrawy, zanim zaczniesz jeść. Boleśnie się o tym przekonałam
Liście laurowe to jedna z popularniejszych przypraw. Chętnie dodajemy je np. do zup, by nadać im intensywniejszego smaku. Zwykle jednak przed podaniem wyjmuje się je z potrawy. Dlaczego rzeczywiście lepiej tak robić? Niektórzy myślą, że liście...
-
Nie wrzucam kotletów od razu na patelnię. Wcześniej robię tę rzecz, a panierka się nie odkleja
Kotlety schabowe, drobiowe sznycle, boczniaki smażone, ryba, a nawet mortadela. Wszystkie te składniki wiąże jedna rzecz - najlepiej smakują w panierce. Jednak nie zawsze panierka chce trzymać się na swoim miejscu i bezczelnie odpada podczas...
-
Bosacka pokazała, na jakie banany trafiła w sklepie. Alarmuje: To może być szkodliwe dla zdrowia
Katarzyna Bosacka opublikowała na Instagramie zdjęcie bananów, które znalazła w jednym ze sklepów. Widać, że ich skórka pokryta jest białym nalotem. "Co to jest?" - pyta dziennikarka, by zaraz potem wyjaśnić, że takie plamy mogą zaszkodzić naszemu...
-
Z taniego warzywa zrobisz najlepszy dżem i sos do pieczeni. Wystarczy patelnia i kilka dodatków
Cebula to warzywo nieskończonego potencjału i wie o tym każdy z nas. Idealna do sałatek, zapiekanek, jako okrasa do kopytek a o genialnym połączeniu pomidora i cebuli nawet nie wspominam. Cebula jak małoktóre warzywo lubi się z mięsem, ale czy...
-
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich kuleczki ziemniaczane! To świetna przekąska dla kinomaniaków
Kuleczki ziemniaczane można zrobić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Mimo swojej prostoty, ta przekąska jest znakomita w smaku. Ziemniaczane przysmaki sprawdzą się w ciągu dnia lub na imprezę z bliskimi.
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Ciasta jak za dawnych lat. Jeśli pamiętasz PRL, na pewno je rozpoznasz!
- Gwarancją dobrego żurku jest to. Goście spadną z krzesła na jego widok
- Wielkanocne słodycze bez długiego pieczenia. Wystarczą trzy składniki
- Wielkanocny majonez własnej roboty. Obłędnie podbija smak potraw
- Jajka na Wielkanoc w nowym wydaniu. Nikt nie spodziewa się tak ich podanych
-
Z czego robi się salami? Włoska wędlina to mnóstwo mięs, ale nie to, o jakim myślisz
Salami to jedna z najsmaczniejszych wędlin i jest słynna na całym świecie. To klasyczny włoski produkt i właśnie we Włoszech smakuje najlepiej, a żeby zjeść naprawdę dobre salami, warto wybrać się do prawdziwej włoskiej restauracji lub odwiedzić...
-
Kiedyś jadła je biedota, dziś kuszą turystów. Jak zrobić proziaki? Tak będą puszyste
Kuchnia polska jest bardzo bogata i złożona, a najlepsze potrawy wywodzą się z przepisów, którymi raczyli się wcześniej biedniejsi ludzie, którzy musieli zadowolić się tym, co akurat było pod ręką. Kuchnia każdego regionu ma mnóstwo takich dań, ni...
-
Rosół to nasz fundament. Jest z nami od wieków, a mało kto wie, że kiedyś wyglądał całkiem inaczej
Bez rosołu kuchnia polska byłaby niepełna. Jesteśmy przekonani, że gdy ktoś zapyta o najbardziej polską zupę, rosół będzie jednym z tych najczęściej wymienianych. Czy jednak ktokolwiek zastanawiał się kiedyś, skąd wziął się rosół? Dlaczego nazywa...
-
Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie? Błąd z serem sprawi, że wyjdą ci twarde bambaryły
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to idealny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Wyglądają trochę jak kopytka, ale zamiast ziemniaków mają w sobie pyszny ser. Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie i delikatne? Nie każdy twaróg się nada ...
-
Ciocia cukierniczka robi najbardziej kremowy sernik. Nie wierzyłam, kiedy powiedziała co dodaje do masy
Przepis na sernik jest w zasadzie dobrze znany i każdy jakiś tam sernik kiedyś zrobił - z lepszym lub gorszym skutkiem. Jednak moja ciocia, która od kilkudziesięciu lat pracuje w cukierni, robi sernik tak kremowy, że kiedy biorę pierwszy kęs, czuj...
-
Walentynkowa kolacja wymaga specjalnej oprawy. Oto przepis na magiczną atmosferę dla dwojga
Walentynkowa kolacja to jedno z ważniejszych wydarzeń tego dnia. Sprawdź, jakie potrawy są wyjątkowe i czym zaskoczyć ukochaną osobę. Przygotowaliśmy coś specjalnego, co na pewno doceni twoja druga połówka.
-
Czy w Środę Popielcową jest post? Sprawdź, czy za kabanosa nie spłoniesz w piekle
Czy w Środę Popielcową jest post? To kwestia nie do końca oczywista. Kościół katolicki ma konkretne wskazówki, żeby nie powiedzieć nakazy dla wiernych, ale nie dotyczą one jedynie jedzenia mięsa. Sprawdź, czy w Środę Popielcową można jeść mięso i...
-
Zawsze w lutym piekę to ciasto. Dodaję jeden składnik, dzięki któremu smakuje 100 razy lepiej
Brownie to takie ciasto, które zawsze smakuje dobrze, ale nie zawsze jest na nie idealna pora. Jego intensywnie czekoladowy smak oraz konsystencja, której do lekkich raczej nie można zaliczyć, sprawiają, że deser najlepiej smakuje zimą. Wtedy też...
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Wiele osób robi rzecz, która zagraża zdrowiu, a wystarczy trochę soli
Jak szybko rozmrozić rybę na obiad? Sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje, a wizja zatrucia może błyskawicznie się pojawić, gdy popełnisz błąd. Okazuje się, że dotychczas mnóstwo z nas rozmrażało rybę od A do Z źle. Podpowiemy wam, jak to zrob...
-
Te romantyczne potrawy pomogą przełamać pierwsze lody. Dzięki nim będziesz mieć mnóstwo tematów do rozmowy
Romantyczne potrawy to genialny sposób na podbicie serca drugiej połówki i sprawienie jej przyjemności nie tylko w walentynki. Które potrawy pomogą przełamać pierwsze lody lub podkręcą odpowiednio temperaturę? Sprawdź nasze propozycje.
-
Walentynkowe ciasto czekoladowe zadziała jak silny afrodyzjak. Uważaj, bo ten smak uzależnia
Walentynkowe ciasto czekoladowe z owocami i inne wypieki to znakomite rozwiązanie na deser w święto zakochanych. Oto pomysły na słodkie pyszności, które możesz przygotować samodzielnie w domu. Twoja druga połówka będzie zachwycona.
-
Wierzysz, że droga przez żołądek prowadzi prosto do serca? Przygotuj zatem wyjątkowy walentynkowy obiad
Walentynkowy obiad może być bardzo prosty. Jeśli nie czujesz się dobrze w kuchni i nie masz dużego doświadczenia w gotowaniu nawet najprostsze potrawy, które dziś przygotujesz, zostaną docenione przez twoją drugą połówkę. Co zatem ugotować? Sprawd...
-
Romantyczne walentynkowe śniadanie może Cię dzisiaj uratować, nawet jeśli zapomnisz później o prezencie
Walentynkowe śniadanie to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia w święto zakochanych. Najlepiej jeśli będzie podane do łóżka. Zainspiruj się i zaskocz dzisiaj swoją drugą połówkę pysznym walentynkowym śniadaniem.
-
Tani obiad jak w restauracji. Jak zrobić ziemniaki gratin? Przyda się konkretne urządzenie
Ziemniaki to najlepsze warzywo świata. Wiedzą to nie tylko Polacy, lecz także Francuzi, którzy z ziemniaków robią najlepszą zapiekankę i to z zaledwie kilku składników. Jak zrobić słynne ziemniaki gratin? Wystarczy ostra mandolinka i piekarnik.
-
Zjadła w restauracji z Przewodnika Michelin. Za lunch zapłaciła 188 zł. "Tak tanio?"
Aga Testuje to popularna tiktokerka, która prowadzi profil Wyższy Instytut Smaku. Publikuje tam krótkie relacje z wizyt w restauracjach w całej Polsce oraz z oceniania cateringów dietetycznych. W lutym wybrała się do warszawskiego lokalu Nolita,...
-
Szybki makaron z krewetkami i niespodzianką. Idealny na walentynki - rozpala wszystkie zmysły
Makaron z krewetkami to idealna propozycja na romantyczną kolację, nie koniecznie tylko na walentynki. Przepis jest banalny, a dzięki wyjątkowemu składnikowi, makaron z krewetkami rozpala zmysły i wprowadza w przyjemny nastrój. To tylko chwila...
-
Ciasto rafaello - słodkie marzenie ze słonym składnikiem. Robi się je tyle, co stygnie budyń
Ciasto rafaello to chyba najłatwiejsze ciasto bez pieczenia, jakie istnieje. Przepis nikomu nie sprawi trudności, a robi się je tyle, ile stygnie budyń. Jednak jeśli wcześniej nie mieliście styczności z tym przepisem, słony dodatek może was...
-
"Byłam kelnerką. Najgorsi goście? Pijani, przekonani, że mamy dziękować na kolanach za napiwki"
"Najgorsi byli bardzo pijani klienci. Wcale nie ci z Polski, ale z Norwegii i z Anglii. Było dużo przykrych komentarzy - od pytań o to, dlaczego pracuję za takie grosze i nalewam piwo, przez teksty, że nigdy nie znajdę normalnej pracy, aż do...
-
Wołowina po burgundzku to najlepszy gulasz świata. Nie zapomnij o czerwonym składniku
Wołowina po burgundzku to klasyka kuchni francuskiej i mogę śmiało powiedzieć, że tak pysznego gulaszu nie robią nawet najstarsi Węgrzy. Przepis nie jest skomplikowany, ale nie licz ze pyszną wołowinę zrobisz w kwadrans. Liczy się czerwony dodatek...
-
Obiad bez mięsa to nie nudne jajka lub ziemniaki. Włóż do papryk tę mieszankę, a zjesz pięć naraz
Kiedy chcemy zjeść obiad bez mięsa, a jajko sadzone i kopytka nam się przejadły, pora wprowadzić do kuchni trochę więcej kolorów i aromatów. Przepis na faszerowaną paprykę jest bardzo łatwy, a ten farsz jest tak pyszny, że nie sposób nie wziąć...
-
Zupa serowa rozgrzewa lepiej niż rosół, a smakuje jak z restauracji. Zrobisz ją w kwadrans
Zupa serowa nie jest tak często wybierana na obiad jak na przykład pomidorowa, czy krupnik, a szkoda. Przepis na zupę serową jest banalny i każdy sobie z nim poradzi. Oprócz sera ważne są dodatki. W kilkanaście minut masz gotową ucztę jak z...
-
Co zrobić dla męża na obiad na walentynki? Po tej potrawie każdy facet zapieje z radości
Szybkie dania na specjalną okazję cieszą się zawsze ogromną popularnością. Zastanawiasz się, co przygotować dla męża na nadchodzące walentynki? Mamy wyjątkowy przepis - specjalnie na tę okazję. Takim pysznościom nikt się nie oprze.
-
Ten przepis ma prawie 140 lat. Chleb wychodzi piękny i chrupiący. To zasługa wody
Żadne pieczywo nie smakuje tak dobrze, jak domowe. Nawet najlepsze piekarnie nie mają z nim szans. A co dopiero, gdy mamy do czynienia z recepturą sprzed wieków? Przepis na chleb, który chcemy wam zaproponować, ma aż 139 lat. Jego autorką jest...
-
Jak uratować zbyt tłusty rosół? Wystarczy jeden produkt, by uniknąć katastrofy
Nie oszukujmy się. Gdy rosół jest tłusty, smakuje zdecydowanie lepiej niż w chudszej wersji. Ale co za dużo (i za tłusto) to niezdrowo. Przesada nigdy nie prowadzi do niczego dobrego, a zbyt tłusty rosół nie będzie ani tak smaczny, ani tak zdrowy,...
-
W lasach zimą ich pełno. Wyglądają niepozornie, ale zrobisz z nich najlepszą zupę grzybową
Czy w zimie rosną grzyby? I to jak szalone! Pora zmienić myślenie, że na grzyby to tylko jesienią i już zacząć szukać kosza, ponieważ właśnie teraz w lasach rosną jedne z tych najsmaczniejszych. Jak wygląda płomiennica zimowa? Zimą nie pomylisz je...
-
Kiedy należy solić rosół? Zły moment skutecznie pozbawi go smaku. "Ma puszczać oczka aż do sumy"
Rosół to dobro, to szczęście, to wymarzony niedzielny obiad. Niestety jeden niepozorny błąd skutecznie może pozbawić go smaku. Kiedy należy solić rosół? Od razu po wrzuceniu mięsa? To wbrew pozorom nie jest takie oczywiste.
-
Powstał ranking najlepszych naleśników. Polacy zaskoczeni. "Nie mają nic wspólnego"
Serwis Taste Atlas słynie z tego, że przygotowuje jedzeniowe rankingi, które wzbudzają sporo kontrowersji. Czasem dobór potraw faktycznie bywa zaskakujący, by nie powiedzieć niefortunny. Tak właśnie stało się w przypadku rankingu na najlepsze...
-
Widzisz taki kod na naklejce na warzywach i owocach? Już wiesz, że były pryskane
Naklejki na warzywach i owocach w sklepie to częsty widok. Zwykle po przyjściu do domu zdejmujemy je i nie przyglądamy się temu, co na nich jest. To błąd, bo często można odczytać z nich sporo cennych informacji. Naklejki zawierają bowiem kody...
-
Bomby ziemniaczane, czyli tani obiad w wielkim stylu. Przypominają pyzy, ale są lepsze
Bomby ziemniaczane to idealny pomysł na tani obiad, kiedy nabierzemy ochoty na prostą i smaczną potrawę. To łatwe danie wywodzi się z kuchni wielkopolskiej, ale znają je gospodynie w całej Polsce. Jak zrobić bomby ziemniaczane, żeby uwiodły rodzin...
-
Aperol Spritz - przepis na walentynkowy drink dla każdego. Przyda się konkretny napój
Aperol Spritz to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie i idealnie nadaje się jako dodatek do romantycznej kolacji. Co jeśli nie pijesz alkoholu? Spokojnie, mamy na to sposób. Ważny jest popularny napój - pewnie masz go w lodówce.