nieświeże jedzenie
-
Kiełbasę pokrył biały nalot? Ten mankament może świadczyć o jakości mięsa
Lodówki w wielu domach z trudnością się domykają, a tradycyjne specjały piętrzą się na półkach. Wśród nich nie brakuje także wędlin i rozmaitych mięs. Co, jednak gdy nasza kiełbasa pokryta jest białym nalotem? Wyjaśniamy, czy taki produkt nadal...
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...
-
Zamknij w chlebaku dwie kostki tego produktu i pożegnaj się z suchym, nieświeżym pieczywem na dobre
Nikt chyba nie przepada za nieświeżym, suchym chlebem. Pieczywo kupione w piekarni, sklepie czy przygotowane własnoręcznie w domu, wcale nie musi mieć tak krótkiej daty przydatności. Pomocny okaże się niepozorny składnik, który ma niemal każdy w...
-
Zapomnij o miękkiej, pomarszczonej papryce. Z tym sprytnym trikiem pozostanie świeża znacznie dłużej
Nie ma nic gorszego niż wiotkie, pomarszczone warzywa, które dosłownie puściły korzenie w naszej lodówce. Jak się okazuje, papryka może być przechowywana długie tygodnie, jednak kluczem do sukcesu jest kilka drobnych szczegółów. Podstawą jest jedn...
-
Czerwona plamka widoczna w jajku? Ten mały szczegół może świadczyć o jakości i pochodzeniu
Czasami po rozbiciu jajka można zauważyć, że w towarzystwie białka i żółtka tapla się niewielka plamka krwi. Wiele osób w panice wyrzuca taką sztukę, bojąc się o jakość i świeżość. Prawda jest jednak znacznie mniej straszna, niż mogłoby się to...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przypominamy najprostsze metody, które zapobiegną katastrofie
Jajka to jeden z bazowych składników w kuchni. Niestety, zdarzają się kulinarne wpadki, takie jak dodanie nieświeżej sztuki do ciasta czy jajecznicy. Jak zatem sprawdzić ich świeżość? Okazuje się, że to banalnie proste i obejdzie się bez rozbijani...
-
Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Zrobisz to jednym palcem. Zdradzamy, na czym polega ta metoda
Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? To pytanie zadajemy sobie bardzo często, kiedy decydujemy się na zakup surowego produktu. Okazuje się, że jest pewna metoda, dzięki której nie tylko unikniemy nietrafionego zakupu, lecz także zapobiegniemy...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyda się szklanka zimnej wody
Trudno wyobrazić sobie częściej używany w kuchni składnik niż jajko. Niestety, użycie starego i zepsutego jajka może grozić poważnym zatruciem, nie wspominając o złym smaku potrawy. Na szczęście istnieje bardzo sprytny trik na rozpoznanie stanu...
-
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy
Wybieracie się na zakupy i planujecie kupić rybę? Najpierw sprawdźcie, jak rozpoznać, czy jest ona świeża. Mamy kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę.
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
Przekrawasz pomidor, a tam zakręcone, podłużne nitki. W pierwszej kolejności mogą przypominać robaki, dlatego też niejednokrotnie warzywo trafia do śmietnika - i to w tempie ekspresowym. Gdy się jednak przyjrzeć, to żadne robaki, a kiełkujące...
- Tak delikatny, że głowa mała. Nie opada, a przepis zostanie z tobą na lata
- Jak zrobić idealne kruche ciasto do szarlotki? Unikaj jednego składnika
- Pierwsze kroki w bankowości. Bezpieczny start dla Twojego dzieckaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co zobaczyć we Wrocławiu? Na rynku nie możesz pominąć restauracji
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- Najlepsza, kremowa jajecznica z grzybami. Sekretny składnik robi robotę
- Wrzuciłam je do mięsa i zrobiłam obiad. Znajdziesz je w każdym lesie
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciach? 10/10 zbierze do koszyka tylko grzybiarz!
-
Dziewięć rzeczy w twojej kuchni, których lepiej się już pozbyć. Na liście m.in. oszronione mrożonki
Resztki jedzenia, które zalegają w lodówce od kilku dni czy niezbyt atrakcyjne już przybory kuchenne to rzeczy, które niekiedy trudno jest wyrzucić. Szkoda, żeby jedzenie się zmarnowało, a ta popękana deska w sumie często się przydaje. Dziś na...