obiad
-
Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis na chrupiące i delikatne. Zwróć uwagę na proporcje
Placki ziemniaczane Magdy Gessler to przepis na udany obiad. Słynna restauratorka znana jest z tego, że prosi o porcję tego dania w miejscu, gdzie planuje przeprowadzić rewolucje. Zwraca uwagę nie tylko na smak, ale także na konsystencję i...
-
Obiad z dwóch dań - ciekawe pomysły na szybkie obiady z dwóch potraw. Idealne dla zabieganych
Obiad z dwóch dań to nie lada wyzwanie. Nie tylko ze względów logistycznych, ale i tych koncepcyjnych. Znalezienie pomysłu na obiad to prawdziwa zmora każdej osoby, na której barkach spoczywa przygotowywanie codziennych obiadów.
-
Wegański obiad - top 5 dań bezmięsnych dla miłośników roślinnej kuchni i nie tylko
Wegański obiad to dobra propozycja nie tylko dla miłośników wegańskiej kuchni, ale także ciekawa alternatywa dla fanów nieco bardziej mięsnego menu. W artykule przedstawimy kilka prostych i szybkich pomysłów na obiadowe dania roślinne.
-
Krupnik - przepis. Dawniej postrach stołówek szkolnych, dziś obłędna zupa, której nie da się oprzeć
Krupnik - przepis na zupę, której w dzieciństwie nie byliśmy w stanie przełknąć. Dzisiejsza receptura może to jednak zmienić. Okazuje się, że nie taki krupnik straszny, jak go robiły kucharki ze szkolnych stołówek. Wcale nie musi być gęsty i bez...
-
Przepis na mizerię. Prosta i szybka surówka do obiadu. Zamień śmietanę na jogurt i przygotuj wersję light
Surówka to obowiązkowy element obiadu. Nie zawsze jest jednak czas na przygotowywanie pracochłonnych kompozycji. W takich awaryjnych sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie rozwiązania. Przepis na mizerię wykonamy, zanim podgrzeje się mięso.
-
Grzegorz Łapanowski robi kwaśnicę tak jak prawdziwy góral. Ten smak zawdzięcza temu mięsu
Po ten smak niektórzy jadą w same góry. Grzegorz Łapanowski pokazał, że można go uzyskać w domu, a smakując tej potrawy od razu przeniesiemy się w górskie strony. Kwaśnica robiona na tym mięsie wyjdzie najlepiej na świecie.
-
Przepis na kopytka. Dodaj do gotowania jeden składnik, a już nigdy się nie skleją
Kopytka to bardzo wdzięczne danie. Mogą występować zarówno w roli dodatku do obiadu, np. mięsa, jak i być samodzielną potrawą. Przepis na kopytka warto więc mieć zapisany gdzieś w notesie lub w ulubionych na komputerze. Przyda się też wiedza o tym...
-
Szybka surówka. Przepis na prosty dodatek do obiadu z porem i jabłkiem. Zrobisz ją w pięć minut
Surówka do obiadu to dodatek, z którego nie warto rezygnować. Każda, nawet najmniejsza ilość świeżych warzyw i owoców dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów. Kiedy nie mamy czasu, najlepiej postawić na proste rozwiązania. Przygotowaliśmy...
-
Przepis na gołąbki bez zawijania. Szybka wersja tradycyjnego dania. Upieczesz je w piekarniku
Przepis na gołąbki może być prosty, wystarczy, że zrezygnujemy z zawijania mięsa i obgotowywania kapusty. Kotleciki w sosie pomidorowym wykonamy w kilka minut. Warto zapiec je w piekarniku. Wykonaj szybką wersję tradycyjnej potrawy.
-
Obiad inflacyjny wszedł na wyższy poziom. Wystarczy, że masz dwa ziemniaki i dwa jajka
Wiele osób szuka oszczędności, gdy szalejąca drożyzna wdaje się we znaki. Ceny w sklepach bywają zatrważające. Na szczęście są przepisy, które pozwalają nieco zaoszczędzić. Jeśli masz dwa ziemniaki i jajko, możesz przygotować obiad dla całej rodziny.
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
-
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
-
Zamień mycie w zabawę. Sposoby na udaną kąpiel maluchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
-
Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik
- Jak zrobić lukier? Puść wodze fantazji i spraw, by był kolorowy
- Pączki bananowe to nadchodzący HIT cukierniczy na tłusty czwartek. Zrobisz je w mniej niż kwadrans
- Doskonały przepis na pączki. Idealne na tłusty czwartek
- Babcia Ania uczy jak zrobić ciasteczka. Ten przepis pamięta kilka pokoleń
- Przepis na pączki ze starej książki kucharskiej. Przyda się obrany ziemniak
-
Przepis na gołąbki z ziemniakami. Nietypowy farsz sprawia, że nie ma opcji, żeby komuś nie smakowały
Gołąbki to doskonale znana potrawa, która często pojawia się na polskich stołach. Niemal równie często bywa też modyfikowana. Niektórzy robią je ze zwykłą kapustą, inni z kiszoną, a jeszcze inni w ogóle bez zawijania. Zmiany swobodnie można...
-
Chłopski garnek - przepis na inflacyjny obiad. Daj drugie życie temu, co zalega w lodówce
Chłopski garnek - przepis na kolejny inflacyjny obiad. Dlaczego? Bo możesz użyć wszystkich warzyw zalegających w lodówce, nie wydając na jego przygotowanie ani grosza. Mimo to obiad będzie smakował obłędnie. Jak przygotować chłopski garnek?...
-
Jak ugotować krupnik, żeby smakował tak, jak obiad u babci? Ważny jest odpowiedni dobór składników
Poszukując smaków z dzieciństwa, próbujemy odwzorować dania przyrządzane przez babcie. Zastanawiamy się, jak ugotować krupnik, racuszki czy inne pyszności. Aby ułatwić zadanie, przygotowaliśmy prosty przepis na rozgrzewającą zupę z kaszą jęczmienn...
-
Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była twarda? Ważny jest moment, w którym dodajemy popularną przyprawę
Ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają wątróbkę i na tych, którzy jej nie znoszą. Okazuje się, że jak to bywa w przypadku każdej potrawy, wiele zależy od jej przygotowania i ostatecznego smaku. Kiedy trafimy na niezbyt smaczne danie, możemy...
-
Jaka zupa na rosole? Zapomnij o pomidorowej. Przepis na jarzynową z koperkiem
Kiedy po niedzielnym obiedzie zostaje sporo wywaru, zastanawiamy się, jaka zupa po rosole jest najlepszym rozwiązaniem. Zazwyczaj stawiamy na pomidorówkę. Jednak ten utarty schemat mógł znudzić się każdemu. Dlatego przygotowaliśmy przepis na zupę...
-
Lane kluski - przepis babci Marysi na delikatne i mięciutkie danie z dzieciństwa. Łatwe w wykonaniu
Lane kluski to jedno z dań, które bardzo często serwowały nasze babcie. Wszystko za sprawą prostoty i małej ilości składników. Dzięki temu szybko i smacznie najadła się cała rodzina. Jak odtworzyć smak z dzieciństwa? Ważny jest przepis, dlatego...
-
Karkówka z piekarnika. Przepis na prosty obiad, po którym nie będzie dużo sprzątania
Karkówka z piekarnika to rozwiązanie, które przede wszystkim pozwoli na przyrządzenie obiadu bez konieczności brudzenia wielu naczyń. Mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. Przepis idealnie sprawdzi się w połączeniu z lekką surówką. Taki zest...
-
Potrawy jak z baru mlecznego. Te klasyki serwowano tam codziennie. Przywołujemy wspomnienia z dawnych lat
Bary mleczne to kultowe miejsca w czasach PRL-u, ale nie tylko, jeszcze do niedawna można było je spotkać w mniejszych miejscowościach i dużych miastach. Niestety, obecnie coraz trudniej znaleźć taki punkt, gdzie można zjeść smacznie i tanio.
-
Zupa krem z ziemniaków? Czemu nie! Przepis na tani obiad z dodatkiem boczku i rozgrzewającego pieprzu
Zupa krem z ziemniaków nie musi być mdła. Wiele zależy od przypraw, jakich użyjemy. Jednak, aby dodać całej potrawie wykwintny charakter, warto ukoronować danie czipsem z boczku. Poniższy przepis jest metodą na tani i lekko pikantny obiad z korzen...
-
Polskie gołąbki doczekały się konkurencji. To rumuńskie danie z kiszoną kapustą
Gołąbki to danie, które pomimo wymagającego czasu przygotowania często wykonywane są w polskich domach. Jeśli jednak chcesz spróbować innych smaków, polecamy wypróbować rumuńską konkurencję dla tego dania. Zwali cię z nóg.
-
Jak odgrzać ryż, żeby nie był posklejany? Przedstawiamy bardzo prosty sposób, który wam w tym pomoże
Ryż to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów. Podpowiadamy kilka sposobów na jego odgrzewanie. Dzięki tym trikom już nie będzie się sklejał. Jedna z metod naprawdę was zaskoczy. Chodzi o dodanie do niego kostki lodu.
-
Jak rozmrozić mięso? Podpowiadamy, jak robić to we właściwy sposób. Oto trzy najlepsze metody
Jak poprawnie rozmrozić mięso? Istnieje kilka bardzo prostych sposobów, które warto stosować. Podajemy najskuteczniejsze metody na szybkie i bezpieczne rozmrażanie mięsa. Jedna z nich to korzystanie z mikrofalówki.
-
Ryba zalega ci po świątecznych przygotowaniach? Nie wyrzucaj jej i stwórz ten obiad
Pozostałości z okresu świątecznego dalej można znaleźć w lodówkach. Najwięcej problemu może przysporzyć niewykorzystana ryba. Aby nie miała możliwości zmarnowania się przygotuj to danie obiadowe. Posmakuje każdemu.
-
Za cenę jednego pieroga u Magdy Gessler przygotujesz obiad dla całej rodziny. Tak ceni się gwiazda
Pierogi to jedno z tradycyjnych i najprostszych dań kuchni polskiej. Nie może ich zabraknąć w Boże Narodzenie. Magda Gessler oferuje catering świąteczny - średnio jeden pieróg u słynnej restauratorki kosztuje niemal tyle, ile całe opakowanie...
-
Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonych
Buraczki siostry Anastazji to idealne dopełnienie rodzinnego obiadu. Znane w polskiej kuchni od lat, najlepiej komponują się z kotletami mielonymi i ziemniakami. Jak je przyrządzić? Przepis jest prosty i przyda się w każdej kuchni.
-
Kotlety mielone z przepisu babci. Przypominają dzieciństwo! Chrupiąca skórka, miękki środek i ten zapach
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań, które przyrządzały nasze babcie. Aby przywrócić smaki z dzieciństwa, ważny jest rodzaj użytych składników. Chrupiąca, złocista skórka i miękki soczysty środek to efekt, który uzyskamy, przyrządzając dan...
-
Za ile zjesz kebaba w Katarze? Ceny wysokie jak temperatury. Można złapać się i za portfel i za głowę!
W niedzielę 20 listopada rozpoczęły się Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej. Dziennikarze "Super Expressu" podali cenę, jaką zapłacili za obiad w jednym z tamtejszych fast foodów. Pokazali również, z czego składał się posiłek. Patrząc na polskie...
-
Omlet nie tylko na śniadanie. Szybki obiad w 10 minut dla zabieganych i tych, którzy nie chcą marnować czasu w kuchni
Omlet nie tylko na śniadanie. Szybki obiad w 10 minut to propozycja dla każdej osoby, która szuka nie tylko szybkiego dania, ale zdrowej i smacznej alternatywy dla mrożonej pizzy. Nasz przepis poleca się również jako sposób na niemarnowanie...
-
Barszcz królewski. Tak jadał Tadeusz Soplica. Podajemy przepis na staropolską zupę
Barszcz królewski to rodzaj zupy, którą przyrządza się w Polsce od wieków. Z dodatkiem odpowiednich przypraw uzyskuje wyjątkowo głęboki aromat. Taki barszcz rozgrzeje i doda energii jesienią i zimą. Podajemy prosty przepis.
-
Zupa krem z pieczonych warzyw - przepis na jesienny, rozgrzewający talerz. Proste i smaczne danie
Zupa krem z pieczonych warzyw będzie doskonałym pomysłem na jesienny obiad. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Taki krem to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto ją jeść o tej porze roku.
-
Co zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się szybciej? Podajemy kilka sposobów, które skrócą czas czekania
Gotowanie ziemniaków to zwykle bardzo czasochłonne zajęcie. Warto znać kilka sprytnych metod, dzięki którym przyspieszymy proces gotowania. Co zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się szybciej? Podajemy kilka sprawdzonych sposobów.
-
Jesienna zupa inna niż wszystkie. Przepis Ani Lewandowskiej bazuje na nietypowym produkcie
Wśród jesiennych zup królują domowe przepisy takie jak dyniowa, grzybowa czy rozgrzewające buliony. Receptura Ani Lewandowskiej na sezonowy rarytas jest jednak inna niż wszystkie. Krem bazuje na mleku kokosowym, batatach, wanilii i kardamonie. Z...
-
Obiad z piekarnika. Zapiekanka makaronowa z serem, warzywami i sosem pomidorowym. Nic prostszego nie wymyślisz
Szukasz pomysłu na danie z piekarnika? Proponujemy bardzo łatwy w przygotowaniu obiad. Nasz przepis na zapiekankę makaronową z serem, warzywami i sosem pomidorowym będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne danie. Jak zrobić obiad z piekarnika?
-
Pomysł na jesienny piknik. Metoda tiktokerki zaskakuje. Prosty sposób na ciepłe jedzenie w plenerze
Szukasz pomysłu na jesienny piknik? Pewna tiktokerka pokazała zaskakujący sposób na przechowanie parówek. Aby były dalej ciepłe do ich transportu użyła termosu. Metoda tiktokerki może dziwić, ale będzie ciekawym rozwiązaniem na ciepłe jedzenie w...
-
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? Kuchenne triki, których nie zdradzi ci żaden kucharz
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta w środku? Musimy pamiętać o kilku kwestiach. W artykule przedstawimy zasady, które sprawią, że Twoja kaczka będzie rozpływać się w ustach. Przekonaj się sam.
-
Zupa z pieczonej dyni - aromatyczny krem, idealny na jesień. Przepis na rozgrzewający obiad
Zupa z pieczonej dyni to aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się jesienią. Przepis na taki rozgrzewający obiad jest dość pracochłonny, ale warto poświęcić czas na przygotowanie tak wspaniałej potrawy. Jak zrobić zupę z pieczonej dyni?
-
Racuchy z białego sera. Przepis na proste danie kuchni polskiej. Wystarczy twaróg, jajka i odrobina mąki
Jak zrobić racuchy z białego sera? Podajemy przepis na proste danie kuchni polskiej, które będzie świetnym pomysłem na jesienny obiad. Jest bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować na dwa sposoby. Wystarczy twaróg, jajka i odrobina mąki.
-
Z czym placki ziemniaczane smakują najlepiej? Przepis babci świetnie uzupełnią te dodatki
Kiedy za oknami jesień, coraz częściej zastanawiamy się, jakie dania można zaserwować w kuchni, aby poprawić swój nastrój. Z pomocą mogą przyjść klasyczne, a zarazem najlepsze przepisy babci. Sięgając po jedną z takich z potraw, zadajemy sobie...
-
Łatwy obiad bez mięsa, czyli leniwe pierogi z przepisu babci. Ich wykonanie to mniej niż kwadrans
Łatwy obiad bez mięsa? Leniwe pierogi będą najprostszym rozwiązaniem. Do ich przygotowania będzie potrzebny twaróg, jajka i mąka. Przepis, który podajemy, jest bardzo łatwy, dlatego do ich wykonania warto zaangażować najmłodszych smakoszy.
-
Co można zrobić na obiad? Pieczone spaghetti. Nawet nie musisz gotować makaronu
Większość z nas w dni powszednie nie ma zwykle czasu i chęci na to, by gotować skomplikowane obiady. Chcemy zrobić posiłek szybko, szukamy więc prostych przepisów. Jeśli wy też zastanawiacie się, co można zrobić na obiad, to już nie musicie. Mamy...