obiad
-
Obiad, który robi się prawie sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika. Prosty i pyszny
Zwolennicy szybkich i prostych dań z pewnością polubią ten przepis. Przygotowanie takiej smacznej potrawy jest banalnie proste i na pewno każdy sobie z nią poradzi. Wystarczy ułożyć produkty w naczyniu żaroodpornym, a później włożyć całość do...
-
Zrób go już dziś, by zdążyć przed Wielkanocą. Dzięki temu twój żurek będzie najlepszy na świecie
Żurek to danie wielkanocne, które jest elementem obowiązkowym tych świąt. Jednak by go zrobić, trzeba mieć zakwas. Ten składnik dostępny jest w sklepach, lecz zawsze lepiej zrobić go samodzielnie. By nie przeszukiwać internetu w poszukiwaniu...
-
Smak i sposób podania tych gołąbków zwali cię z nóg. Przed pieczeniem wrzuć je na patelnię
Gołąbki to kultowe danie, które powtarzamy przy większych okazach, lub gdy mamy za dużo czasu. Jest czasochłonne, ale ten smak jest wart długiego stania w kuchni. Dzięki tej metodzie stają się one smaczniejsze. To zasługa panierowania i smażenia.
-
Niedoceniana zupa, którą warto zrobić. Dodasz jej smaku, gdy ugotujesz ją na tym mięsie
Pomimo że dość często przygotowujemy zupy, i tak wiele z nich jest przez nas niedocenianych. Taką zupą jest ta propozycja. Jednak dzięki odpowiednim składnikom może ona częściej gościć na naszych stołach. Po prostu użyj do niej tego mięsa, a...
-
Dodałam do naleśników ten składnik i stały się lepsze. Są miękkie, elastyczne i bardzo puszyste
Naleśniki to bardzo popularne danie, a przepis na nie znamy na pamięć. Zazwyczaj wychodzą z niego delikatne i cienkie placki, w które spokojnie można umieścić słodkie nadzienie. My lekko zmieniliśmy klasyczny przepis i dzięki temu wyszły z niego...
-
To nie kurczak, wołowina, czy schab. Kotlety z tego mięsa znikają w kilka sekund
Kotlety można zrobić z wielu składników, jednak najczęściej są wykonywane z mięsa. Do wyboru mamy wiele jego rodzajów, ale jeden jest szczególnie pomijany. Zrób je tym razem inaczej i przekonaj się, jakie są pysze.
-
Sos robi tu największą robotę. Dodaj do niego te kluseczki, a każdy oszaleje z zachwytu
Kluseczki z sosem to bardzo proste danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Oprócz dobrego smaku mogą wyróżnić się także prostym przygotowaniem, który tylko zachęca do zrobienia. Ten przepis wyróżnia się na tle innych smakiem i krót...
-
Placki ziemniaczane od teraz podaję z tym sosem. Gdy ich spróbujesz, zapomnisz o śmietanie
Gdy nuda wkracza do naszej kuchni, warto posiłkować się klasycznymi przepisami, które w jakiś sposób zostały zmienione. Z tej receptury wykreśliłam śmietanę, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zamiast niej placki polałam sosem, który zwiastuje...
-
Dodałam do mielonych ten składnik i stały się soczyste. Od teraz nie robię ich inaczej
Kotlety mielone od lat serwowane są w moim domu. Robi się je w klasyczny sposób, bez dodatków. Niedawno jednak poznałam tę recepturę i się wręcz w niej zakochałam. Dzięki tej jednej zmianie sprawiłam, że kotlety stały się soczyste i jeszcze...
-
Podanie w ten sposób kurczaka sprawi, że każdy zechce przepis. Dodaj to warzywo, a nie pożałujesz
Dania z kurczakiem są bardzo popularne. Dodatkowo są one proste i szybkie w przygotowaniu, co tylko zachęca do ich zrobienia. Jesteśmy jednak przekonani, że takiej potrawy nie ma w twoim menu. Trzeba to zmienić, bo całość jest naprawdę pyszna.
- Biszkopt bez proszku do pieczenia puszysty i lekki? Wykorzystaj trik
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Często robię czeskie placki ziemniaczane. Sąsiadki proszą o przepis
- Niby kurczaki, a jednak jajka. Te faszerowane cudeńka robią furorę
- Jak mrozić pieczarki? Pamiętaj o tej metodzie, a nie bedą gumowe
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Ekspert wskazał najlepsze pieczywo. Wymienił trzy rodzaje
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
-
Ta zupa łączy polskie i niemieckie smaki. Jest tak sycąca, że drugie danie jest całkowicie zbędne
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski, nie do końca zostały odkryte Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze...
-
Co wybrać na jutrzejszy obiad? Angielskie chłopskie jadło sprawdzi się wyśmienicie. Zrób tylko tę zmianę
Kuchnia angielska nie jest przez nas tak często robiona, jak włoska, czy amerykańska. Przez wiele osób jest nawet niedoceniana. Jednak można znaleźć tam pozycje, które są smaczne i ciekawe. Jedną z nich jest ten obiad, który aż krzyczy, by go...
-
Od dziś będziesz je podawać zamiast schabowych. Zamocz mięso w cieście i sprawdź, jakie są pyszne
Przyrządzanie obiadów nie zawsze jest prostą sprawą. Czasem okazuje się, że pomimo dużego wachlarza przepisów, które znamy i tak nie wiemy, co przyrządzić. Wtedy na pomoc przychodzi ten smakołyk, który jest pyszny, oryginalny i soczysty jak nic...
-
Tomasz Strzelczyk wziął kilka składników i zrobił obiad na medal. Nawet nielubiane warzywo kusi
Tomasz Strzelczyk jest niewyczerpanym źródłem kuchennych inspiracji. Potrafi tak przyrządzić swoje dania, że nawet składniki, za którymi nie przepadami, wyglądają zachęcająco. Doskonałym przykładem jest to danie z makaronem, które zaproponował na...
-
Taki schab zawsze podaję w niedzielę. Teściowa uważa, że w życiu nie jadła lepszego mięsa
Soczyste i dobrze doprawione mięso to marzenie każdego gospodarza. Gdy wypróbuje się ten przepis może się on okazać naszym daniem popisowym. Nie raz robiłam je na niedzielny obiad i każdy był wniebowzięty. To zasługa farszu i od odpowiedniej obróbki.
-
Klasyk, po który każdy chętnie sięga. Soczyste mięso otulone jest aromatycznym sosem
Kiedy nie wiesz, co przygotować na obiad, mamy na to rozwiązanie. Wystarczy sięgnąć po najbardziej klasyczne przepisy i będziemy wiedzieć, że jest to strzał w dziesiątkę. Naszą propozycją są te klopsy w aromatycznym sosie pomidorowym. Użyj tego, b...
-
Ten kurczak jest tak miękki, że nie potrzebujesz noża. To zasługa specjalnej marynaty
Kurczak to ulubione mięso wielu z nas. Robimy go na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Tym razem warto wrzucić go do marynaty, która nada mu delikatności. Nigdy nie jadłam czegoś równie kremowego i pysznego.
-
Szybki obiad, który zrobisz w 20 minut. Swoim wyglądem i smakiem nie zawiedzie nikogo
Coraz częściej cenię sobie posiłki, które mogę zrobić w szybkim tempie. Dzięki nim nie tylko mogę zjeść coś smacznego, a także nie spędzę długich godzin przy gotowaniu. Ten przepis jest przykładem takiego dania. Ze zrobieniem go poradzi sobie...
-
Sąsiadka poczęstowała mnie zupą, która jest obłędnie kremowa. Teraz robię ją częściej niż rosół
Proste, sycące i przede wszystkim smaczne zupy bardzo często lądują na naszych stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ takimi smakołykami każdy chce obdarzać swoją rodzinę. W tym wypadku nie ma wątpliwości, że będzie ona serwowana częściej od...
-
Zupa, którą robiła mi babcia. W mojej rodzinie jest od pokoleń i zawsze się nią zachwycam
Każdy w swoim domu ma przepisy, które znane są tylko rodzinie. U mnie również taki istnieje i jest naprawdę pyszny. Babcia zawsze robiła ją na każdą okazję i cała rodzina była wniebowzięta. Zrobienie jej jest naprawdę proste.
-
Pokazała, jakie obiady można zrobić za 1 zł. "Ludzie nie rozumieją, że to nie ma być rarytas"
Czy da się zrobić obiad za złotówkę? Da się i to nawet kilka różnych. Pokazała to użytkowniczka TikToka - "marchewa królowa promek". Poszła na drobne zakupy, z których później przygotowała trzy obiady. Każdy z nich kosztował ją złotówkę lub mniej....
-
Zetrzyj ziemniaki i połącz je z kiełbasą. W ten sposób zrobisz najsmaczniejszy obiad
Kto nie kocha ziemniaków i mięsa? Jeśli jeszcze te składniki są ze sobą wymieszane, to mamy danie idealne. Ten przepis pokazuje, że można to zrobić w oryginalny sposób. Dzięki temu zdobędzie się obiad na miarę restauracji. Wykonanie to bułka z...
-
Znajomy kucharz stwierdził, ze to najlepszy obiad. Rozgrzeje, a do tego ma smak, który urzeka
Gdy za oknem jeszcze daleko do wiosny, warto rozgrzać się w domu ciepłym posiłkiem. By tak się stało, idealny będzie ten przepis, który łączy w sobie to, co najlepsze. Znajdziesz w nim najlepsze mięso, warzywa i charakterystyczne smaki, które...
-
Mięsny obiad idealny na niedzielę. Nikt nie będzie się dopominać schabowych, gdy go spróbuje
Jeśli szukasz sposobu na dzisiejszy obiad to trafiłeś idealnie. Tak podane mięso perfekcyjnie pasuje jako drugie danie, zaraz za rosołem. Za każdym razem, gdy je robię, kolejka ustawia się po dokładkę. Zapisz ten przepis, bo będziesz wykonywać go...
-
Kotlet, który kiedyś gościł na każdym stole. Wraca do łask i teraz każdy chce go zjeść
Kotlety mielone i schabowe to klasyk kuchni polskiej. Jednak istnieją też inne dania, które okazują się konkurencją dla tych potraw. Przykładem są kotlety pożarskie. Nie są tak popularne, lecz smakiem nie odstają od reszty.
-
Danie na co dzień i na wielkanocny obiad. Sos sprawia, że chce się je jeść bez końca
Niektóre dania idealnie pasują nie tylko na codzienny obiad, a także na świąteczny stół. Tak właśnie jest w tym przypadku. To wszystko zasługa aromatycznego sosu, który zapamiętamy na długo. Skąpane w nim mięso jest idealnym dopełnieniem.
-
Po pierwszym kęsie poczujesz, że jest lepszy od innych. Ten kurczak jest moim numerem jeden
Kurczak to popularny wybór mięsa, gdy decydujemy się zrobić obiad. Jego smak jest nam bardzo dobrze znany. Nie wymaga czasochłonnej obróbki termicznej, a dodatkowo idealnie komponuje się ze wszystkimi innymi składnikami. By był jeszcze smaczniejsz...
-
Takiego ziemniaka w Polsce nie znamy. Nasi sąsiedzi tak jedzą i to obiadowy hit
Mówisz Polska, myślisz ziemniak (albo pyra, kartofel, grula, bulba, kompera itd...). Tak bardzo kochamy ziemniaki, że mogłyby być w naszym herbie, a jednak lokšy nie znamy. Najwyższy czas to zmienić i zobaczyć, co z ziemniakiem robią Słowacy.
-
Zamiast ziemniaków do zrobienia placków użyłam tego składnika. Okazały się dużo smaczniejsze
Przyrządzając placki zazwyczaj sięgamy o najpopularniejsze warzywa. Głównym składnikiem stają się więc ziemniaki, cukinia czy marchewka. Tym razem wyrzuć pomysł o warzywach i zastąp je tym produktem. Mało kto pomyśli o tym, że można zrobić je w ta...
-
Błyskawiczny obiad to nie tylko pierogi i makaron. Kurczak w soczystym wydaniu skradnie serce każdego
Kurczak gości w domowym menu wyjątkowo często, jednak nie zawsze wychodzi idealny. Z naszym błyskawicznym przepisem na obiad mięso wyjdzie soczyste i pełne smaków, a na dodatek będzie cudownie prezentować się na talerzu. Wszystko to za sprawą...
-
Zapomnisz o leczo i forszmaku, gdy tylko spróbujesz tego dania. Sam będziesz prosić o drugą porcję
Okazuje się, że specjały, które przygotowujemy, można zastąpić nowymi przepisami. To danie jest tego dobrym przykładem. Wykorzystując tę recepturę od razu widać podobieństwa do innych potraw, ale i tak ich smak się nieco różni. Zdaniem niektórych ...
-
Kotlety mielone puszyste jak chmurki. Babcia kucharka doradziła, żeby dodać ten składnik. Niebo w gębie
Jak Polska długa i szeroka, tyle przepisów na kotlety mielone. Ja jednak często korzystam z przepisów mojej babci, która z zawodu jest również kucharką. Jakiś czas temu zdradziła mi, co zrobić by kotlety mielone zawsze wychodziły puszyste, miękkie...
-
Wachowicz znalazła danie, które przebija schabowe i mielone. Jest soczyste i pełne nadzienia
Zazwyczaj plan na nasz obiad jest bardzo prosty. Gotowane ziemniaki układa się obok sałatki i dodaje się do tego pełne smaku mięso. W tej roli zazwyczaj widzimy schabowego lub mielonego, lecz tym razem będzie to coś lepszego. Przepis na ten przysm...
-
Zobaczyłam, co do zupy dodają Słowacy. Już nigdy więcej nie zabielę pomidorowej śmietaną czy mlekiem
Zabielanie zup to nasza (choć nie tylko) polska tradycja. Każdy gotujący Polak ma na to swój sposób - jedni wybiorą śmietanę, inni śmietankę, jeszcze inni jogurt lub mleko. Ja jednak w swoim domu wprowadziłam myk słowackiego kucharza. Teraz nawet...
-
Ze sklepiku szkolnego znikały jako pierwsze. Wszyscy chcieli je zjeść. Jeszcze lepsze zrobisz w domu
Zapiekanki raczej nie kojarzą się z jedzeniem wysokiej jakości. Zazwyczaj mamy do czynienia z gotowym, mrożonym produktem i składnikami nie do końca wiadomego pochodzenia. Mimo to wiele osób chętnie ustawia się po nie w kolejkach do budek. W moim...
-
Ten przepis wyczyści twoją lodówkę. Wrzuć do garnka, co znajdziesz, a smak bardzo cię zaskoczy
Pustka w głowie, która nam czasem towarzyszy podczas przygotowywania posiłków może być nieznośna. Dzięki niektórym przepisom na szczęście nie trzeba się tak wysilać. Takim przykładem jest właśnie to danie. Wystarczy wrzucić to, co ma się w lodówce...
-
Obiad bez mięsa jak z najlepszej imprezy. Mieszam te składniki i wkładam do warzywa. Każdy je dwie porcje
Obiad bez mięsa? Proszę bardzo! Obiad bez mięsa nie musi być nudny, nie musi być oparty na jajkach lub ziemniakach (chociaż wszyscy je uwielbiamy). Dziś mamy dla was przepis, który z łatwością może gościć w menu drogich restauracji. Wystarczy kilk...
-
Sos do piersi kurczaka zyskał nowy wymiar. Przypadkiem dodałam do niego ten ser, a on odmienił danie
Bardzo często podaję na obiad kremowy sos z piersi kurczaka. Mój mąż zajada się nim aż do ostatniej kropli sosu. Ostatnio odkryłam jednak, że ten rodzaj sera zdecydowanie poprawia jego smak. O dziwo, jest jeszcze lepszy. Jak uzyskać nowy wymiar...
-
Wrzuć do jednego gara, podsmaż i zagotuj. Chłopskim garnkiem będziecie zajadać się przez 2 dni
Pomysły na obiad nie zawsze rodzą się w naszej głowie z pstryknięciem palca. Jeśli nie masz ochoty na stanie przy wielu garach, możesz postawić na chłopski garnek. Taki obiad jednogarnkowy jest prosty w przygotowaniu i smakuje praktycznie każdemu.
-
Surówkę z kapusty urozmaicam o jeden dodatek. Teściowa przecierała oczy, a teraz też tak robi
Surówka w kapusty jest świetnym dodatkiem do obiadu, po który sięga wielu z nas. Nic dziwnego - przygotowuje się ją szybko, jest smaczna, a na dodatek zdrowa. Jeśli nudzą cię tradycyjne przepisy, warto urozmaicić surówkę o ciekawy, na pierwszy rzu...