obiad
-
Żeberka po amerykańsku zawsze wychodzą kruche, soczyste i palce lizać. To zasługa marynaty
Żeberka po amerykańsku to danie, które zdobyło serca miłośników mięsa na całym świecie. Co sprawia, że są tak wyjątkowe? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie i długim procesie jej wchłaniania.
-
Jak przygotować bataty? O tej marynacie możesz nie mieć pojęcia. Przygotuj się na oklaski przy stole
Zastanawiasz się, jak przygotować bataty, by wydobyć z nich to, co najlepsze? To nie jest wcale takie trudne. Aby były świetnym dodatkiem do potraw, zamocz je w odpowiedniej marynacie. To ona nada całości dodatkowego aromatu.
-
Bigos chowa się przy kapuście po budapesztańsku. To najlepszy obiad, jaki możesz zrobić
Jeśli jesteś fanem dań wykonanych z kapusty, to ten przepis musisz zrobić od razu. Różni się od klasycznego bigosu, a to ze względu na dobór składników. Zaskoczysz się, gdy odkryjesz, że nie ma w nim produktu, który zazwyczaj dodaje się do podobny...
-
Zapiekanka ziemniaczana Wachowicz przebija makaronową. Kilka chwil w piekarniku i gotowe
Zapiekanka to pomysł na obiad, który nigdy nie zawodzi. Można do niej wrzucić cokolwiek się chce, a do tego wykonanie jest bardzo szybkie. Ewa Wachowicz pokazała, że nie trzeba wielu składników, by ugotować coś ciekawego i smacznego. Przetestuj te...
-
Te 4 sposoby na mielone są smaczniejsze od klasyków. Wystarczy połączyć te składniki
Tradycyjne kotlety mielone, choć pyszne, bywają nudne w swojej klasycznej formie. Ale co, jeśli istnieją sposoby na podkręcenie ich smaku i nadanie im zupełnie nowego charakteru? Przedstawiam 4 przepisy, które wprowadzą do twojego domu nowy smak.
-
Wczoraj zrobiłam ten sos i opadła mi szczęka. Wrzuciłam pulpety i całość zjadłam w kilka minut
Szukasz ciekawego pomysłu na tradycyjny obiad? Mam propozycję, która będzie świetnym urozmaiceniem codziennych posiłków. To danie doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, tworząc pełen i sycący posiłek. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a...
-
Tylko to mięso pasuje do krokietów. Od lat tak je robię i nie mam zamiaru tego zmieniać
Krokiety to tradycyjne danie, które na pewno każdy zna. Ich smak jest najbardziej znany w okolicach świąt, bo to właśnie wtedy podajemy je wraz z czerwonym barszczem. Ich farsz zawsze jest smaczny, ale i w nim pora dokonać pewnych zmian. Ja robię ...
-
Obiad na Wszystkich Świętych. Zrób ten sos, a wyliżesz talerz do czysta
Robię ten obiad co roku we Wszystkich Świętych, a rodzina nie może się doczekać. Zapach unosi się po całym domu, a potrawa ogrzewa. Sos, w którym zatopione jest mięso nadaje mu charakteru, a całość jest delikatna i aksamitna.
-
Kruche ciasto, a na nim nie znajdziesz owoców. To tarta w polskim stylu idealna na obiad
Kuchnia polska jest pyszna, a potrawy, które się z niej wywodzą, są pełne smaku i sycące. Niemniej jednak i one mogą się nam z czasem znudzić, dlatego trzeba poznać nowe receptury. Ta jest świetna, gdy chcesz zrobić coś nieoczywistego.
-
Jak zrobić kluski śląskie? Łączę 4 składniki i wszyscy się zajadają. Nie zapomnij o dziurce
Jak zrobić kluski śląskie? Przepis nie jest trudny, a niezbędne składniki zapewne masz w domu. Wystarczy tylko nieco siły w rękach i precyzji, by stworzyć danie jak spod ręki babci. Podaj z ulubionymi dodatkami, a na pewno się nie zawiedziesz.
- "Jeden z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych". Teraz smakuje najlepiej
- Jak przyrządzić rybę łupacza? Wystarczy chwila. Wyjdzie wyborny
- To dla wielu osób spore wyzwanie. Problemu można w łatwy sposób uniknąć MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzybiarze niesłusznie omijają. Te grzyby są lepsze od podgrzybków
- Przestałam rzucać biszkoptem. Dodaję ten składnik i wiem, że nie opadnie
- Weź ziemniaki, ser i śmietanę. Po chwili masz obiad i to nie byle jaki
- Po ziemniaki po francusku sięgnie każdy. Aż dziw, że tak łatwo je zrobić je
- Słodko-słone połączenie w nowej odsłonie. Śliwki w boczku powalają
- W tym quizie kulinarnym pytamy o kuchnię włoską. Spróbuj zgarnąć 12/12!
- W tym quizie kulinarnym pytamy o kuchnię włoską. Spróbuj zgarnąć 12/12!
-
Skrzydełka w glazurze idealne po weekendzie. Chcesz zjeść najlepsze mięso? Połącz te składniki
Soczyste mięso smakuje jeszcze lepiej, gdy otulone jest właściwymi przyprawami. Jednak to nie jedyne składniki, które mogą nadać mu smaku. Można jeszcze zrobić niesamowitą glazurę, dzięki której nabierze ono nowego wymiaru. Spróbuj ją zrobić, a sa...
-
Tej sałatki nikt ci nigdy nie podał. Jeśli masz makaron, ulubioną szynkę i sos to na pewno się uda
Sałatki są na tyle uniwersalne, że można je podawać o każdej porze dnia. Są również świetne na każdą możliwość uroczystość. Przecież każdy podaje je podczas grilla, na chrzcinach, weselach lub urodzinach. Jednak jako codzienne przekąski również są...
-
Robię je zamiast schabowych, a po 5 minutach nie ma po nich śladu. Soczyste i nadziewane
Obiady, w których główną rolę pełnią mięsa są najpopularniejsze. Wybierane są przez wyjątkowy smak i prostotę. Jeśli szukasz pomysłu na posiłek, który będzie sycący, oryginalny, ale przypadnie do gustu każdemu, to ten przepis będzie idealny.
-
Polskie pierogi pójdą w odstawkę, gdy poznasz karaimski smak. Pokochasz je po jednym kęsie
Nie znam osoby, która nie kochałaby pierogów w każdej postaci, a jeśli by tak mówiła, to bym nie uwierzyła. Każdy ich rodzaj jest niesamowicie smaczny, a najtradycyjniejsze smaki są najlepsze. Czasem jednak warto wyrwać się z klasycznych receptur ...
-
Schabowe wyjdą chrupiące, wystarczy, że wyrzucisz z przepisu bułkę tartą. Teraz z tego robi się panierkę
Robienie schabowych to w niejednym domu rytuał, a przepis, z którego się je przygotowuje, ma wiele lat. W klasycznej odsłonie mięso obtacza się w bułce tartej, a później wysmaża. Nie każdy jest jednak zadowolony z takiej panierki, na szczęście moż...
-
Co piątek od 25 lat moja teściowa robi je na obiad. Mielone lub schabowe? Kręci na nie nosem
Szukasz ciekawego obiadu, który będzie idealny w piątek? Wiele osób na ten dzień szuka bezmięsnych przepisów, które będą mogli podać najbliższym. Jeśli ty również też skorzystać z takiej receptury, to świetnie trafiłeś. Ten smakołyk jest najlepszy.
-
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje. To nie leczo, a przysmak prosto z Toskanii
Czasem dochodzimy do takiego momentu, że otwierając lodówkę nie mamy pojęcia co zjeść, pomimo posiadania składników. W takim wypadku warto wspomóc się ciekawą w smaku i aromatyczną zupą prosto z Toskanii. Jest idealna na jesień, bo nie tylko...
-
Zrobiłam raz i teraz muszę gotować co tydzień. Rodzina nie odpuści. Te prażuchy to hit w naszym domu
Jak zrobić prażuchy? Popularne niegdyś danie zachwyca również i dziś. Okazuje się, że wystarczą tylko dwa składniki i nieco soli. Działanie nie powinno ci też zająć zbyt wiele czasu. Od czego zacząć?
-
Wszystkie składniki masz już w domu, więc zrób ten obiad. Przydadzą się zbiory z grzybobrania
Na pierwszy rzut oka gotowanie nie jest wcale takie skomplikowane. Trudności pojawiają się wtedy, gdy musimy codziennie wymyślać coraz to nowsze przepisy. Wtedy na ratunek przychodzą receptury, które nie wpadają nam do głowy od razu. Jedną z nich...
-
Odwiedziła mnie wybredna kuzynka i nie wiedziałam, jaki obiad zrobić. To było najlepszym wyjściem
Zaspokojenie wybrednego i wymagającego podniebienia nie zawsze jest proste. Bardzo często trzeba się nieźle nagimnastykować, aby trafić w takie gusta. Jednak jest to możliwe, a w moim przypadku pomógł ten przepis. Był strzałem w dziesiątkę i...
-
Chyba każdy zajadał się nią w dzieciństwie. To trochę inny rosół, bo z dodatkiem tego
Jesteś smakoszem rosołu i możesz go jeść w każdej postaci? A może niedzielna zupa stoi w lodówce i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Na oba te przypadki mam wspaniały pomysł, który części z nas kojarzy się z dzieciństwem. To sprawdzony sposób ...
-
Miałam za dużo grzybów i nie wiedziałam, co zrobić. Wymyśliłam więc te placki i teraz jem je codziennie
Wielkie grzybobranie nadal trwa i wiele osób każdego dnia przynosi ogromne koszyki wypełnione nimi po brzegi. Ze zbiorów można zrobić dużo pysznych rzeczy, ale z czasem i one się mogą skończyć. Dlatego wymyśliłam obiad, który jest wyśmienity. Tera...
-
Aż 3 nadzienia i grillowanie przed podaniem. Takich naleśników w życiu nie jadłeś
Wydawać by się mogło, że naleśniki można zrobić tylko w jeden sposób. Mowa oczywiście o klasycznej formie, czyli placek zawinięty w rulon, a środek wypełniony domowym dżemem. Ostatnio jednak wpadłam na pomysł, że można połączyć 3 różne nadzienia....
-
Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Dasz im drugie życie, robiąc poniedziałkowy obiad
Niedziela to dzień, gdy na naszych stołach pojawia się mnóstwo jedzenia. Oprócz aromatycznego rosołu często zjadamy też ziemniaki z mięsem. Zdarza się jednak, że na drugi dzień zostają składniki i resztki, z którymi nie wiemy, co zrobić. Ten przep...
-
Babcine przepisy mogą się przy niej schować. Zrobiona na rosole, ale główny składnik to orzechy
Kulinaria każdego dnia mogą nas niesamowicie zaskoczyć. Dla mnie wielką niespodzianką było poznanie tej zupy. Sama nie mogłam uwierzyć, że takie połączenie składników może być dobre. Orzechy połączone z bulionem to była abstrakcja, lecz jeszcze do...
-
Ta wersja nie ma konkurencji. Zrobisz ją w trzy kwadranse, a po podaniu każdy wyliże talerz
Chyba każdy z nas chciałby, by na nasze gotowanie każdy reagował entuzjastycznie. Podziękowania, prośba o dokładkę, a także proszenie o przepis - to chcielibyśmy uzyskać. Dzięki temu obiadowi może się to stać. Zrób przy najbliższej okazji i się...
-
Szukałam idealnej zupy krem i znalazłam. Żadna dynia, grzyby czy cukinia. Zrób ją z tego warzywa
Jesienią zupy opanowują nasze kuchnie. Mają nas nie tylko rozgrzać, lecz także czasem postawić na nogi i nasycić. Długo szukałam idealnego przepisu na to danie, aż w końcu znalazłam. Ta wersja nie ma konkurencji.
-
Nie miodowa ani keczupowa. Karmelowa glazura do kurczaka przebija wszystko. Mięso jest idealnie kruche
Nie masz pomysłu na obiad? A może znudziły ci się już kotlety schabowe i mielone? Zaskocz rodzinę i zaserwuj w weekend udka w karmelu. Idealnie brązowe z wierzchu, soczyste i miękkie w środku. Palce lizać!
-
Weekendowe placki, które smakiem przypominają cynamonki. Takie połączenie nie mieści się w głowie
Uwielbiasz jesień za to, że możesz zasmakować nowych przysmaków? Ja również i bardzo się cieszę, gdy mogę zrobić typowe dla tej pory roku smakołyki. Jeden z nich znajduje się poniżej. To coś smaczniejszego od typowych cynamonek.
-
Zamarynuj tak kurczaka, będzie rozpływał się w ustach. Nawet teściowa pozazdrości
Jak przygotować kurczaka, żeby był miękki i soczysty? Marynowanie na sucho nie zawsze się sprawdzi. Dziś mamy przepis na najpyszniejszego kurczaka. Podasz go na obiad w niedzielę, a każdy obgryzie do ostatka. Tak delikatnego mięsa dawno nikt nie...
-
Ten przepis ma ponad 100 lat. Robiła mi go prababcia i powtarzała, że najlepiej wychodzi na blaszce
Każdy z nas ma jakieś przepisy z dzieciństwa, które pamięta po dziś dzień. Ja również takie mam, a ta receptura jest bardzo mi bliska. Prababcia robiła je prawie codziennie, a ja zawsze się zachwycałam. Zrób je raz i zobaczysz, dlaczego tak je...
-
Pyszny i sycący obiad z piekarnika. Weź paprykę i kilka dodatków, będzie pachnieć na całym osiedlu
Szukasz pomysłu na obiad z piekarnika? Nie musisz znowu robić pałek z kurczaka lub ziemniaczanej zapiekanki. Postaw na coś równie klasycznego, ale w lepszej, dużo bardziej aromatycznej wersji. Papryka faszerowana jeszcze nigdy nie była tak pyszna,...
-
Mięso wymieszaj z warzywami, serem i jajkami, a potem podsmaż. Nie uwierzysz, jakie to pyszne
Internet pełen jest kulinarnych inspiracji. Czasem można nawet zdziwić się, że nie wpadliśmy na jakieś oczywiste połączenie składników. Nie od dziś wiadomo bowiem, że tak naprawdę najlepsze są najprostsze przepisy. Jak ten, w którym wystarczy...
-
Posłowie na Wiejskiej jedzą za grosze. Ceny posiłków w kraju szybują, tam czas się zatrzymał
Ceny żywności nie przestają rosnąć, co boleśnie odczuwa każdy. No, prawie każdy, gdyż nie dotyczy to posłów żywiących się w sejmowej stołówce. Gdy w sklepach rachunki przyprawiają o zawrót głowy, na Wiejskiej można zjeść solidny posiłek za grosze....
-
Zostały mi składniki z wczorajszego obiadu, więc zrobiłam to. Wystarczy włożyć do piekarnika
Każdy chce robić dla swoich bliskich najsmaczniejsze posiłki. Do tego lubimy być chwaleni i doceniani. Jeśli również to lubisz, zastanów się nad zrobieniem tego przepisu. Nie tylko zrobisz coś w kilka chwil, co jest bardzo pyszne, ale również...
-
Dzięki niemu obiad jest gotowy w mgnieniu oka. Skończyłam z wielogodzinnym staniem w kuchni
Masz już dość codziennego gotowania i spędzania w kuchni wielu godzin? Uwierz mi, ze ja też i właśnie dlatego warto zainwestować w ten sprzęt. Nie kosztuje dużo, ale dzięki niemu odzyskasz stracone chwile i będziesz mieć czas na odpoczynek. Zrobis...
-
Podrasowałam przepis dziadka na kluski kładzione. Najpierw kręcił nosem, a później podziękował
Kluski kładzione to bardzo popularne danie, które kojarzy się z prostotą. Warto je jednak trochę zmodyfikować, by nabrały więcej smaku. Zrobisz to, dodając sezonowe warzywo. Rodzina najpierw nie uwierzy, ale potem zje ze smakiem.
-
Zrobiłam placki, ale nie z ziemniaków. Podałam babci i usłyszałam, że w życiu nie zrobi tych z kartofli
Placki można na wiele różnych sposobów. Ich wykonanie jest tak uniwersalne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jedno jest jednak niezmienne, każdy uwielbia te zrobione z ziemniaków. Do czasu też je uwielbiałam, a później poznałam ten przepis. Nawet...
-
Zrobienie jej kosztuje grosze i żadna inna zupa tak dobrze nie smakuje. Idealna na jesień
Zupa to danie, które robi się szybko, a smakiem nie odstaje od innych, treściwszych potraw. Poniższa propozycja jest lekka, ale za to bardzo sycąca. Podaj ją właśnie w taki sposób, a wydobędziesz z niej to, co najlepsze. Dobrze smakuje w...
-
Świetnie wygląda i znika w kilka chwil. Miękkie mięso to jedno, ale to sos jest ważny
Masz już dość ciągle powtarzających się schabowych i mielonych? Potrzebujesz też jakiejś nowości na talerzu, która przyciągnie cię również świetnym wyglądem? Ten obiad taki właśnie jest, a to z czego się składa może cię zaskoczyć. Połączenie soku ...