obiad
-
Przepis na surówkę z młodej kapusty. Przysmak lata, który idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami
Popularna na całym świecie surówka z młodej kapusty wszędzie może smakować nieco inaczej. To wszystko dzięki różnym dodatkom, które nadają jej niepowtarzalnego, charakterystycznego dla danego regionu smaku. W składzie znajdziemy marchewkę, czy...
-
Sałata ze śmietaną nudna? Nigdy w życiu! Poznaj fantastyczne i szybkie przepisy na sałatę w śmietanie
Sałata ze śmietaną to popularny dodatek do obiadów. Niestety przez wielu niedoceniony. Czas to zmienić. Dowiedz się, jak ciekawie i smacznie podawać sałatę do posiłku. Szybkie przepisy, które zmienią Twoje zdanie.
-
Zupa koperkowa, czyli prosty przepis na delikatny i lekki obiad na ciepłe popołudnie
Zupa koperkowa to danie, które latem jest pysznym i łatwym rozwiązaniem na obiad w upalny dzień. Jest pożywna, a zarazem delikatna. Jak ją przygotować?
-
Zupa szczawiowa - klasyczny przepis na wersję z kurczakiem. Wkładka mięsna podbija smak zupy
Jakie jest jedno z najbardziej znanych sezonowych dań z przełomu wiosny i lata? Prawdopodobnie zupa szczawiowa. Przepis w formie podstawowej obejmuje śmietanę i jajka, z kolei bazą jest bulion. Może być stricte warzywny, jednak wkładka mięsna...
-
Jedzenie prosto z blatu - bez talerzyków, za to na folii spożywczej. Nowy trend na "niechlujny obiad"
Facebookowe trendy potrafią mocno zaskoczyć. Na filmiku opublikowanym przez news.com.au widzimy, jak rodzina spożywa spaghetti na samej folii spożywczej. Czy to nowy trend na "niechlujny obiad"?
-
Genialny przepis na gołąbki. Karol Okrasa dodaje do nich słony składnik
Choć gołąbki kojarzą nam się z kuchnią polską i najchętniej przypisalibyśmy ich wynalezienie sobie, ich historia jest dużo bardziej skomplikowana. Sama nazwa jest najprawdopodobniej zapożyczona od ukraińskiego "hołubci" oznaczającego gołąbka....
-
Młoda kapusta - przepis z boczkiem i koperkiem. Doskonały pomysł na szybki i aromatyczny obiad
Młoda kapusta - przepis na obiad w kilka minut, który sprawdza się zawsze kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś na ciepło. Idealnym dodatkiem będzie boczek podkreślający smak całości.
-
Prosty i szybki przepis z młodych ziemniaków. Wykorzystaj je, by stworzyć pyszną zapiekankę
Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Przepis z młodych ziemniaków uwzględnia zaledwie kilka podstawowych składników. Należy jednak pamiętać o tym, aby zachować odpowiednie proporcje. Zapiekanka może być świetnym...
-
Prosty przepis na orzeźwiający chłodnik. Najlepszy obiad na upalne dni
Chłodnik to idealne danie na ciepłe i słoneczne dni. Orzeźwiająca i pyszna potrawa kojarzy się z początkiem wiosennych dni, kiedy na targach pojawiają się świeże buraczki i inne nowalijki.
-
Marchewka z groszkiem - przepis na prostą alternatywę dla tradycyjnych sałatek
Warzywny dodatek do głównych dań nie zawsze musi oznaczać surówki czy sałatki z wielu składników. Bardzo dobrą alternatywą dla nich jest marchewka z groszkiem - przepis na nią jest wręcz banalnie prosty, a jego realizacja zajmuje niewiele czasu....
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Botwinka przepis Magdy Gessler. Jest prosty, ale będziesz potrzebować szklanki ostrego dodatku
Późna wiosna to zdecydowanie najlepszy czas na przyrządzanie aromatycznych potraw. Z pomocą przychodzą pierwsze nowalijki, które podkreślą smak każdej potrawy. Botwinka, to młode liście buraków, z których można ugotować pyszną zupę. Mamy dla was...
-
Dania z kurek - kilka banalnych przepisów na obiad dla całej rodziny. Sezon na kurki właśnie się zaczyna
Dania z kurek charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Pasują do potraw wege, ale doskonale komponują się też z mięsem. Szukasz inspiracji na leśny obiad? Sprawdź, co można przyrządzić z kurek.
-
Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - banalny przepis na szybki obiad
Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami nie jest skomplikowany. Leczo można podawać na obiad, ale i na ciepłą kolację. Leczo jest na tyle lekkostrawne, że nie zaszkodzi to naszemu żołądkowi.
-
Zupa krem z cukinii z ziemniakami - pomysły na szybki obiad. Koniecznie wypróbuj hiszpańską zupę z cukinii
Zupa krem z cukinii z ziemniakami to niezwykle pożywne danie, które można komponować z różnymi dodatkami. Dowiedz się, jak wykonać zupę na bazie cukinii na co najmniej kilka sposobów.
-
Dania z kalafiora - poznaj wyjątkowe przepisy na kalafiorowe potrawy. Szybkie, smaczne, a do tego proste
Dania z kalafiora to doskonała propozycja na obiad. Warzywo jest pożywne, smaczne i pełne witamin. Ponadto cechuje się ono bardzo dużą uniwersalnością. Możemy tworzyć z niego, mnóstwo przepysznych dań. Przekonajcie się sami!
-
Leczo z kurczakiem: poznaj wyjątkowe przepisy na leczo z kurczakiem z różnymi dodatkami
Leczo z kurczakiem to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Leczo jest niezwykle łatwe do wykonania, a przy tym smaczne i odżywcze. Jak je zrobić? Sprawdź nasze przepisy!
-
Carpaccio z łososia - dowiedz się, jak zrobić carpaccio z ryby bez zbędnego wysiłku
Carpaccio z łososia to świetny pomysł na rybną potrawę. Co ważne, takie danie przygotujemy w kilka chwil, bez zbędnego wysiłku. Jak zrobić pyszne carpaccio z łososia? Sprawdź koniecznie nasze przepisy!
-
Przepis na szybki obiad z niczego. Kartofle zapiekane z szynką i serem. Danie jest proste, ale efektowne
Lodówka świeci pustkami, na głowie mnóstwo spraw, a ty nie masz czasu na zakupy i gotowanie? Znamy to, dlatego przygotowaliśmy przepis na obiad, który możesz wykonać z tego co masz pod ręką.
-
Pomysł na obiad z mięsem. Kilka prostych i szybkich przepisów, które urozmaicą codzienne posiłki
Pomysł na obiad z mięsem nie musi być ani skomplikowany, ani czasochłonny. Udowadniają to przepisy, którymi się z wami podzielimy. Dania te nie wymagają ogromnych umiejętności kulinarnych, ale nasycą wszystkich domowników.
-
Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche? Poznaj niezawodne sposoby na soczyste mięso
Co zrobić, żeby roladki schabowe nie były suche, a soczyste i miękkie? Spieszymy z odpowiedzią! Poznaj kulinarne patenty na smaczne mięso oraz wyjątkowe przepisy na kotlety i roladki ze schabu. Palce lizać!
-
Młoda kapusta z koperkiem - tak smakuje wiosna. Przepis na kapustę z koperkiem i kapustę z boczkiem
Młoda kapusta z koperkiem to smak, który kojarzy się nam z okresem wiosny i wczesnego lata. Młoda kapusta gotowana sprawdzi się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do tradycyjnego obiadu z ziemniaczkami i schabowym. Przedstawiamy prosty przep...
-
Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Mamy 4 sprawdzone triki, które zapewnią klarowność rosołu
Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Spieszymy z odpowiedzią. W artykule przedstawimy Ci kilka prostych i sprawdzonych kulinarnych patentów, które ułatwią to zadanie. Zaczynajmy!
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
Pyszny sos, doskonałe dodatki i... twarde mięso. Jak uniknąć takiej wpadki? Jest sposób, dzięki któremu mięso zawsze wyjdzie idealnie miękkie i soczyste. Zamiast wody trzeba dodać inny składnik. Jaki?
-
Proste pierogi ruskie. Przepis babci sprawi, że powróci smak dzieciństwa
Pierogi ruskie to danie znane nam od wielu lat, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj jemy je z duszoną cebulką lub kwaśną śmietaną. Jak zrobić doskonałe pierogi ruskie? Oto prosty przepis.
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to kulinarny majstersztyk. Taki obiad to hit lata
Zupa pomidorowa jest jedną z tych, którą lubią chyba wszyscy, a przynajmniej zdecydowana większość. Jedni wolą z makaronem, inni z ryżem, ale jakbyście jej nie jedli, to nie ma wątpliwości, że najlepsza jest zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów....
-
Jak szybciej ugotować ziemniaki? Wrzuć do wody produkt używany do pieczenia, a skrócisz czas o połowę
Ziemniaki to klasyczny dodatek do obiadu, zarówno jedno, jak i dwudaniowego. Dodaje się je praktycznie do każdego rodzaju mięsa i ryb, także ze szczyptą szczypiorku lub koperku, które wzbogacają ich smak. Niestety, zwykle trzeba długo czekać aż bę...
-
Zupa kalafiorowa, która zawsze się udaje. Przepis jest tak prosty, że bardziej się nie da
Cenne właściwości kalafiora są znane od wieków. Oprócz tego, że warzywo świetnie smakuje, ma również szereg zalet zdrowotnych. Warto więc co jakiś czas sięgać po niego i jeść na przykład jako dodatek do obiadu albo w formie zupy. To właśnie na tę...
-
Co możesz zrobić z mięsa z rosołu? Przygotuj farsz na pierogi. Będą smakować jak u mamy
Rosół to prawdziwa obiadowa klasyka. Mimo że na rosole da się następnego dnia ugotować większość zup warzywnych, często pojawia się dylemat, co zrobić z mięsem? Odpowiedź jest prosta: wykorzystać na inne, równie smaczne danie.
-
Puree z dyni - poznaj proste przepisy na mus dyniowy w różnych wariantach smakowych
Puree z dyni to z całą pewnością ta pozycja, która musi znaleźć się w waszej spiżarni. Puree będzie niezastąpione do wypieków, kremów, zup bądź jako dodatek do obiadu. Niezależnie od zastosowania, warto poznać przepisy na dyniowy mus.
-
Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Sprawdź, w czym tkwi sekret aksamitnej konsystencji
Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? To prostsze niż myślisz. Poznaj sekret udanego puree z ziemniaków i wypróbuj różne przepisy. Szybko, smacznie, a do tego zdrowo.
-
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem mielonym - banalny przepis na typowy obiad w nietypowym wydaniu
Litewskie placki ziemniaczane to nic innego jak placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Danie mimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne, a co jest jeszcze istotne to fakt, że jest ono tanie. Sprawdź, jak je wykonać.
-
Puree z groszku - nie za rzadkie, nie za gęste. Jak je zrobić? Ważne są proporcje
Puree z groszku to świetna propozycja zdrowego dodatku do obiadu lub nawet wiosennego grilla. Sprawdź, jak zrobić puree z groszku i z czym je podawać. Prezentujemy proste przepisy krok po kroku.
-
Kopytka z serem, czyli przepis na pyszne danie jarskie. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Po wczorajszym obiedzie zostało ci kilka ziemniaków i nie chcesz ich wyrzucać, a nie wiesz jak je przerobić? Podpowiadamy: wczorajsze zmieniaki w prosty sposób zamień w dzisiejsze kopytka z serem. W prosty sposób, w kilkanaście minut zrobisz pyszn...
-
Puree z batata - prosty przepis na obiad w nietypowej odsłonie. Przygotowanie zajmie Ci kilka chwil
Puree z batata to świetny sposób podania słodkich ziemniaków. Puree można wykonać według bardzo różnorodnych przepisów. Kilka z nich zaprezentujemy w artykule. Dowiedz się, jak wykonać przepyszne puree na obiad.
-
Co zrobić z mięsem z rosołu, czyli jak wykorzystać kurczaka z poprzedniego obiadu?
Co zrobić z mięsem z rosołu, aby się nie zmarnowało? Zapewne każdy z nas chociaż raz spotykał się z takim kulinarnym dylematem. Dlatego też podpowiadamy jak przygotować przepyszne dania na bazie porcji rosołowej.
-
Karkówka po cygańsku. Będzie idealna na majówkę. Marynowanie mięsa zajmie tylko chwilę
Karkówka po cygańsku to propozycja dania na rodzinny obiad. Obecność pieczarek, cebuli i papryki konserwowej, a także lekko pikantna zalewa pomidorowa dodaje mięsu wyrazistości i podbija smak całej potrawy.
-
Obiad z mięsa mielonego - makaron zapiekany z dodatkiem sera. Przepis na szybkie i smaczne danie
Obiad z mięsa mielonego warto przygotować wtedy, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Zamiast tradycyjnych kotletów, czy uwielbianego spaghetti warto pokusić się o przygotowanie makaronowej zapiekanki z dodatkiem sera.
-
Pierogi ukraińskie - w czym tkwi sekret udanego ciasta i farszu? Podpowiadamy
Pierogi ukraińskie to przysmak, który z łatwością można przygotować na niedzielny obiad. Na Ukrainie nazywa się je warenikami. Można podawać je z różnymi dodatkami. Poznaj wyjątkowe przepisy na ukraińskie pierogi.
-
Zdrowy obiad na szybko - dwie smaczne propozycje na posiłek, który zrobisz w pół godziny
Zdrowy obiad na szybko to wcale nie czarna magia. Wbrew pozorom, zdrowe odżywianie nie musi być czasochłonne. Przekonajcie się sami.
-
Soczyste i aromatyczne klopsiki szefa kuchni. Nie zapomnij o lodówce, a wyjdą doskonałe
Jak zrobić pyszne i soczyste klopsiki? Australijski szef kuchni dodaje do nich bulion, dzięki któremu mięso nie jest suche, a w trakcie przygotowywania wstawia je na godzinę do lodówki, żeby mięso się skonsolidowało. Sprawdźcie, jak zrobić...