obiad
-
Kremowe, rozgrzewające i gotowe w 10 minut. Tylko kilka składników
Mary Berry zdradziła przepis na zupę pomidorową gotową w dziesięć minut. Nie wymaga krojenia warzyw ani długiego gotowania, a mimo to zachwyca aromatem i kremową konsystencją. To idealny pomysł na szybki, domowy obiad, który rozgrzewa i dostarcza...
-
Mrożę je już teraz, później tylko wrzucam do wrzątku. Przepis na uszka mam od babci
Idealne ciasto, klasyczny farsz i zero stresu w grudniu. Te uszka to wszystko, czego potrzebujesz na święta i nie tylko. Zdradzamy, jak przechować je w zamrażarce tak, żeby nie straciły na jakości i w barszczu smakowały jak świeżutkie.
-
Zdradzę ci sekret na chrupiącą skórkę i soczyste mięso z gęsi. Sukces tkwi w tym szczególe
Jak upiec gęś, żeby była soczysta? Wielu rezygnuje z jej przygotowania, bo wydaje się trudna i wymagająca. Nic bardziej mylnego. Gęsina z domowego piekarnika potrafi być delikatna, pełna aromatu i mieć złocistą skórkę. Wystarczy kilka sprawdzonych...
-
Zjadłam ją na weselu. Była tak dobra, że przepis musiałam odtworzyć w domu
Znudziła ci się klasyczna zupa kalafiorowa? Ta propozycja będzie strzałem w dziesiątkę. Krem z białych warzyw to doskonały pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad, który posmakuje całej rodzinie.
-
Nie panieruję, nie smażę. Te kotlety znikają ze stołu szybciej niż schabowe
Jeśli masz dość suchych kotletów i szukasz nowego sposobu na pierś z kurczaka - ten przepis będzie dla ciebie idealny. Faszerowana mozzarellą, pomidorami i bazylią pierś nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje tak, że nie trzeba jej nawet...
-
Zapomniany hit PRL-u wraca na stoły. Kotlet schabowy nie miał z nim szans
Podroby albo się lubi, albo nienawidzi. Języki zwierząt, czyli ozorki, są obecnie raczej rzadko przygotowywanym daniem w domach, a szkoda. Z odpowiednim przepisem ich smak może naprawdę zaskoczyć.
-
Co tam pomidorowy. Łap za dwie cebule i zrób najlepszy sos do makaronu
Włosi mogą się poszczycić wybornym spaghetti bolognese, ale nic nie dorówna makaronowi z sosem... cebulowym. Proste, szybkie i bardzo sycące danie, do których potrzebujesz jedynie kilku składników.
-
Zaczyna przywierać? Nie dodawaj wody. Wlej coś innego i zobacz, co się stanie
Smażona cebula może być nie tylko dodatkiem, ale głównym bohaterem dania. Wystarczy jeden prosty krok, by wydobyć z niej słodycz i aksamitny aromat. To kulinarny trik, który zmienia zwykłe smażenie w sztukę i sprawia, że nawet proste potrawy smaku...
-
Mama robiła je, gdy nie było nic w lodówce. Teraz wracają do łask. Wystarczy okrasa i 3 składniki
Gdy lodówka świeci pustkami, a ochota na coś ciepłego i sycącego nie mija, z pomocą przychodzą przecieraki. To kluski ziemniaczane, które łączą w sobie prostotę, smak i wspomnienia z dzieciństwa. Zrobisz je z trzech podstawowych składników, a cało...
-
Kiedy za oknem plucha, robię ten kremowy sos. Jeden składnik sprawia, że smakuje jak u mamy
Gdy za oknem szaro i zimno, kurczak w kremowym sosie kusi gęstym aromatem i ciepłem rozlewającym się po całym ciele. To danie, którego smak rozpogodzi jesienne dni. W prostych krokach stworzysz kulinarne cudo, które może skraść uwagę i. serce.
-
Tego dania nie da się zepsuć. Jeden składnik gwarantuje, że zawsze wyjdzie perfekcyjnie
Mary Berry, brytyjska legenda kuchni, proponuje zapiekankę z kurczakiem. Podbiła nim serca smakoszy na całym świecie. W ostatnich latach danie zyskało popularność również w Polsce. Nie wymaga wielu składników ani kulinarnych umiejętności, a...
-
Nie smażę, nie panieruję. Z tym dodatkiem kalafior staje się królem obiadu
Jesień to pora roku, która zachęca do sięgania po rozgrzewające potrawy. Zapiekanka kalafiorowa z serem to idealne danie na chłodne dni, które w prosty sposób dodaje ciepła i sytości. Dzięki niej nawet zwykły wieczór staje się przyjemniejszy i...
-
Zupa czarownicy jak u mistrza kuchni. Wrzuć składniki i patrz, co się "wyczaruje"
Nie musisz być czarownicą, by stworzyć kulinarne czary w swoim garnku. Pikantna zupa czarownicy łączy mięso mielone, warzywa i słodką nutę mandarynek w wyjątkowo zaskakujący sposób. To sycące danie idealne na chłodne dni, które rozgrzewa i pachnie...
-
Mięso, ziemniaki i jeden składnik. Tak robię najbardziej sycący obiad tej jesieni
Kowbojska patelnia z ziemniakami i mięsem mielonym to przepis, który łączy domowy smak z odrobiną przygody. Wystarczy kilka składników, by stworzyć aromatyczne danie inspirowane Dzikim Zachodem. Ziemniaki, mięso, fasola i przyprawy tworzą sycącą...
-
Zapomnij o zupie z dyni. Jesienią ten krem rozgrzewa lepiej niż herbata
Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy. Jeśli myślisz, że znasz już wszystkie kremy warzywne - ten przepis cię zaskoczy. Kolor może sugerować dynię, ale główną rolę grają tu zupełnie inne składniki. To danie jest nie tylko pyszne, ale też...
-
Gotowała ją każda babcia. Królowa PRL-owskich obiadów znów wraca do łask
Zupa ogonowa to danie, które wraca do łask dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wartościom odżywczym. W chłodne dni działa rozgrzewająco i syci na długo, a zawarty w niej kolagen wspiera stawy oraz skórę. To klasyk polskiej kuchni, który zaskakuje...
-
Kalafior, który udaje mięso i robi to genialnie. Nawet mięsożercy proszą o dokładkę
Chińskie kung-pao zyskało nową, roślinną odsłonę. Kalafior w tej wersji zachwyca chrupkością, a aromatyczny sos nadaje mu intensywny, orientalny smak. To połączenie słodyczy, ostrości i orzechowej nuty, które tworzy idealną harmonię. Danie jest...
-
Goście pytali, co dodałam do zapiekanki. Nic nie wyczuli i łapali się za głowy
Zapiekanka z brukselką i mięsem mielonym to danie, które potrafi odmienić opinię o tym warzywie. W połączeniu z aromatycznym mięsem i złocistym serem staje się sycącym i pełnym smaku posiłkiem. To prosty przepis, który sprawdzi się zarówno na...
-
Smażę z jednej miski i znikają natychmiast. Chrupiące jak chipsy, delikatne jak obłoczek
Chrupiące hiszpańskie placuszki z cebuli mogą być świetną alternatywą dla krążków warzywnych. To szybka i prosta przekąska, która sprawdzi się jako tapas albo dodatek do obiadu. Lekka, chrupiąca i pełna smaku, podawana z aromatycznym sosem aioli,...
-
Meksykański akcent w spiżarni. Cukinia w tej wersji smakuje obłędnie. Hit zimowych obiadów
Jak zrobić cukinię do słoików? To świetny sposób, by cieszyć się smakiem lata poza sezonem. Zamiast jednak kolejny raz marynować warzywo w occie, zrób meksykańską wersję. Smakuje doskonale i przyda się do wielu potraw.
-
Zapomnij o twardych gołąbkach. Do farszu dodaj jeden składnik, a wyjdą soczyste jak nigdy
To klasyk polskiej kuchni i chociaż wydaje się prosty w przygotowaniu, czasem nie smakuje tak, jak powinien. Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły twarde? Sekret tkwi nie tylko w odpowiednim przygotowaniu liści.
-
Zrób kluski z tych 3 składników. To wiejskie danie pokochasz bardziej niż pierogi i knedle
To danie kryje się w cieniu bardziej znanych pierogów i pyz, a jednak potrafi skraść show. Kacapoły to tradycyjne kluski ziemniaczane z Puszczy Sandomierskiej. Są proste, pyszne i sycące. Podawane ze skwarkami, śmietaną lub na słodko smakują jak...
-
Nie gotuj ryżu jak zawsze. Tak sprawisz, że nabierze smaku. Wystarczy prosty trik kucharzy
Jak przyrządzić ryż, aby dobrze smakował? Wydawałoby się to prostym zadaniem. Wystarczy przecież wrzucić go do osolonej wody i gotować określoną liczbę minut. Okazuje się jednak, że jest trik, dzięki któremu ziarna wyjdą jeszcze smaczniejsze.
-
To najlepszy przepis na spaghetti z pulpetami. Nawet Włosi oszaleją na jego punkcie
Jak zrobić spaghetti z pulpetami? To włoskie danie Polacy wręcz pokochali. Przepisów na potrawę jest mnóstwo, ale zamiast eksperymentować, wypróbuj sprawdzoną recepturę, a makaron wyjdzie obłędnie pyszny.
-
Magda Gessler mówi, że to obciach. Ja robię non stop, a goście nie mogą się nachwalić
Jak przyrządzić krem z pieczonego kalafiora? Tę zupę robię zawsze, kiedy chcę przełamać obiadową rutynę. Przepis dała mi mama i jest tak prosty, że z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
-
"Zasada kratki" jest kluczem chrupkości placków ziemniaczanych. Wystarczy kilka minut
Dlaczego placki ziemniaczane nie są chrupiące? To danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu, ale czasem plince nie wyjdą takie, jakbyśmy chcieli. Wszystko przez popularny błąd, który popełnia wiele osób.
-
Spróbowałam i zapomniałam o polskich pieczeniach. Przepis dostałam od znajomej z Niemiec
Co zrobić na obiad? Przepis na pieczeń dostałam od koleżanki z Niemiec i okazała się strzałem w dziesiątkę. Nie spodziewałam się, że zwykły obiad zamieni się w kulinarną sensację. Nawet teściowa nie mogła uwierzyć własnym oczom.
-
Do placków z cukinii dodaj to warzywo. Wyjdą jeszcze smaczniejsze. Będą chrupać aż miło
Jeśli znudziły ci się plince ziemniaczane i racuchy z jabłkami, przygotuj chrupiące placki z cukinii i marchewki. Są tak dobre, że z pewnością zasmakują wszystkim domownikom, a ich przygotowanie jest banalnie proste.
-
W sierpniu do obiadu robię tylko tę surówkę. Zioła pachną tak, że aż kręci w nosie
Surówka to nieodłączna część większości posiłków i mało kto z nas wyobrazi sobie talerz z kotletem, ziemniakami lub kaszą, ale bez surówki lub chociaż kilku smacznych warzywek. Sezonowe warzywa są oczywiście najlepsze i dziś z chęcią podpowiem, ja...
-
Dietetyczka pokazała, jak zrobić obiad z Biedronki w 5 minut. "Siła tkwi w prostocie"
Gdy nie mamy czasu, by samemu ugotować obiad od zera, często ratujemy się zamawianiem jedzenia z dowozem. Tam wybór jest niestety zazwyczaj ograniczony. Często są to przede wszystkim burgery, kebaby i pizze. Dietetyczka pokazała jednak, jak można...
-
To będzie twoje popisowe danie. Za takie żeberka można skoczyć w ogień
Zastanawiasz się, co podać na rodzinny obiad, bo schabowe, pałki z piekarnika i rosół wszystkim się już znudziły? A może masz w planach uroczystość rodzinną i chcesz podać coś naprawdę wyjątkowego? Postaw na żeberka. Ale nie zwykłe żeberka duszone...
-
Zrób na obiad, a poczujesz się jak w drogiej restauracji. To najdelikatniejsza część wołowiny
Polacy są narodem, który słynie z zamiłowania do potraw mięsnych i na naszych stołach wciąż najczęściej pojawiają się kurczak i wieprzowina. Czas w końcu to zmienić i dziś mamy dla was przepis, za który można dać się pokroić. Zajadają się nimi...
-
Wymieszałam i polałam sosem. Zjadłam szybciej niż kotleta. Nie wrócę do innych surówek
Jaka jest najlepsza surówka do obiadu? Większość osób odpowie, że taka, która pasuje do wszystkiego - od mielonego, przez kotleta schabowego, aż po pieczoną rybę. Jedną z uniwersalnych perełek jest wersja kopenhaska. Chrupie przy każdym kęsie, jes...
-
Zamiast kotletów na obiad robię eskalopki w sosie. Tak delikatnego mięsa dawno nie jedliście
Szukasz pomysłu na pyszny obiad, a mielone, schabowe i pieczone pałki robione na okrągło zaczynają wychodzić ci bokiem? A co powiesz na delikatne, niemal rozpadające się mięso otulone aksamitnym sosem? Jeśli na samą myśl pociekła ci ślinka, poznaj...
-
Zapomnij o jagodziankach. Parowańce są o niebo lepsze. Wychodzą sprężyste i słodkie
Sezon na jagody w pełni, więc warto wykorzystać obecność tych owoców. Jeśli jednak masz dość pieczenia kolejnych słodkich bułek, wypróbuj ten przepis. Parowańce z jagodami wychodzą tak smaczne, że szybko zapragniesz powtórki.
-
Dodaj łyżeczkę do surówki z marchewki. Do jabłka już nie wrócisz
Marchewka, jabłko i cukier to klasyk, ale warto czasem odejść od utartych schematów. Ten przepis pokazuje, jak z kilku prostych składników można wyczarować surówkę, która pasuje do każdego obiadu. Wypróbuj, a szybko zapomnisz o starej wersji.
-
Zajadała się nawet moja siostra. A ona bobu nie znosi. Wychodzi chrupiący i aromatyczny
Jak przygotować bób? To wyjątkowe warzywo można jeść na kilka sposobów. Zamiast jednak znów przyrządzać gotowane ziarna, tym razem wrzuć je na patelnię. Z dodatkiem czosnku i cebuli smakują obłędnie.
-
Bitki wołowe wychodzą twarde jak podeszwa? Zapamiętaj te zasady, a zawsze będą mięciuteńkie
Bitki wołowe mogą być wymarzonym obiadem idealnym na niedzielę lub rodzinne uroczystości pod warunkiem, że są delikatne, mięciutkie i niemal rozpadające się pod językiem. Jednak doskonale wiemy, że wołowina to wyjątkowo kapryśne mięso i szczególni...
-
Ziemniaczane poszły w odstawkę. Teraz jem tylko te placki. Świetne na słodko i wytrawnie
Co zrobić na obiad? Jeśli znudziły ci się klasyczne ziemniaczane lub racuchy z jabłkami, postaw na ten przepis. Placki z marchewki dobrze smakują i są uniwersalne, ponieważ możesz je podać zarówno na słodko, jak i słono.
-
Bez mleka i jajek. 2-składnikowe naleśniki zrobisz w kilka chwil. Są elastyczne i nie pękają
Czy można zrobić naleśniki bez jajek? Jeśli nie masz pod ręką wszystkich składników, skorzystaj z tego przepisu. Wystarczą tylko dwa produkty, a wyjdą delikatne i puszyste, jak z klasycznej receptury.