obiad
-
Pani Kazia ze szkolnej stołówki zdradziła mi sekret na absolutnie proste zrazy śląskie. Ich przygotowanie to pestka!
Zrazy śląskie to doskonała opcja dla tych z nas, którzy nie lubią spędzać wiele czasu w kuchni na wieloetapowych przygotowaniach poszczególnych składników obiadowych. Wystarczy mięso mielone, odrobinę tłuszczu do smażenia i trochę przypraw, aby...
-
Idealnie danie na zimowy obiad - łazanki prosto z Białorusi. Pamiętaj o tym dodatku, który podkręci smak
Jesteście fanami tradycyjnych potraw z innych krajów? Jeśli tak, spróbujcie łazanek, które będą absolutnie obłędnym pomysłem na zimowy, grudniowy obiad. Ten przepis sprawi, że będziecie mogli przygotować je w domu - przyda się jeden dodatek, który...
-
Gulasz w takiej wersji jest nam nieznany. Soczyste mięso i kiszona kapusta to najlepsza kombinacja
Gulasze są popularnym daniem obiadowym, który w wielu domach robi się bardzo często. Głównym składnikiem jest mięso, które powinno wyjść miękkie i soczyste. Pomimo że znamy wiele receptur, ta może być dla niektórych nowością. To za sprawą kombinac...
-
Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem
Jeśli jesteś fanem szybkich, prostych i jednogarnkowych potraw to ten przepis z pewnością ci się spodoba. Danie to wyróżnia się na tle innych swoją prostotą, a przede wszystkim smakiem. Po jednym kęsie zauważysz, że można znaleźć tu wiele...
-
Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod, bo ta była najlepsza
Gołąbki są tak popularne, że ich serwowanie znane jest również poza granicami Polski. Jednak nic nie zastąpi smaku tych robionych w domu. Mój stryjek zawsze wykonywał je jedną metodą i nie uznawał żadnej innej.
-
Gdy jej spróbujesz, już nie wrócisz do pomidorowej i kapuśniaku. Jest najlepsza tylko z tym mięsem
Mało która zupa może być określana mianem lepszej od rosołu, czy pomidorowej. Jednak podając ta, słyszałam właśnie takie komentarze. Połączenie warzyw, przypraw i tego mięsa, niektórych zachwyca na tyle, że robią ją dwa razy w tygodniu. Ja się im...
-
Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem. Babcia zawsze tak ją robiła
O polskich zupach można mówić godzinami. Ich smak trudno zamienić na coś innego, a swoją sławę zyskały nawet poza granicami kraju. Nic dziwnego, ponieważ taki aromat i charakterystyczne posmaki nie występują w każdym daniu. Potrawa, o której pisze...
-
Lekki obiad? Podpowiadamy co przygotować, aby było szybko i smacznie
Lekki obiad to doskonałe rozwiązanie nie tylko na gorące dni, ale także wtedy kiedy nie chcemy nadmiernie się objadać. Spędzanie długich godzin w kuchni przy gotowaniu raczej nikomu nie sprawia przyjemności, dlatego też najlepszą alternatywą będzi...
-
Fasolka po bretońsku to danie obiadowe na kilka dni. Rozgrzeje do czerwoności przy minusowych temperaturach
Fasolka po bretońsku to proste danie, które można przygotować na kilka sposobów. Brzmi ciekawie? Zapoznaj się z przepisami, zrób je i rozsmakuj się w tym daniu, a zima nie będzie Ci już straszna.
-
Ziemniaki na śniadanie? Okazują się smaczniejsze od kanapek. Pokochasz je od razu
Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia, dlatego musimy zwrócić na niego szczególną uwagę. Zazwyczaj, by coś zjeść o poranku sięgamy po kanapki, tosty lub jajecznicę. Tym razem warto nieco zaszaleć i zrobić danie, gdzie głównym składnikiem...
-
Studenci patrzyli, jak lekarka weterynarii zabija karpia. "Zrobiło mi się słabo"
-
Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu dodaj plaster tego składnika
-
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt? 70 proc. nie ma wątpliwościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Chleb bez mąki i wyrabiania. Takiego nie ma w żadnym sklepie
-
Sałatka na święta i na sylwestra. To tylko makaron i cztery składniki
- Najważniejsze zasady gotowania barszczu. Dzięki temu zachowa swój kolor
- Tego składnika w pierniczkach się nie spodziewasz. Ciastka będą idealnie kruche
- Karp z przepisu siostry Anastazji. Będzie obłędnie chrupiący, jeśli to zrobisz
- Śledzie na ostro ze słoika według Strzelczyka. Wzbogacą świąteczny stół
- Nigdy nie robię klasycznych gołąbków. W tym wydaniu schodzą błyskawicznie
-
Danie z kapusty i mięsa mielonego, ale to nie gołąbki. W tej odsłonie nie robi tego prawie nikt
Połączenie kapusty i mięsa mielonego jest bardzo popularne. Przede wszystkim robi się z niego smaczne gołąbki, które mają specjalne miejsce w sercu każdego z nas. Można również wykonać zupę gołąbkową, która jest równie smaczna. Tym razem stawiamy...
-
Moja mama robiła je zawsze, gdy w lodówce hulał wiatr. Wystarczą trzy składniki i trochę boczku, a wyczarujesz cudo
Przecieraki to jedno z tych dań, którym kiedyś zajadała się biedota, a dziś na jego punkcie szaleją wszyscy. Proste w wykonaniu, tanie i obłędnie smaczne kluski ziemniaczane będą świetną propozycją na obiad. Nie musisz się nawet martwić robieniem...
-
Do tej zupy będziesz wracać 3 razy w tygodniu. Jest sycąca jak mało co i rozgrzewa lepiej od kaloryfera
Zupy to dania, które jesienią i zimą są najczęściej i najchętniej wykonywane. Nic dziwnego, bowiem mogą rozgrzać jak mało co i przygotowuje się je w dość szybko. W naszej kulturze wyróżniamy wiele zup, jednak takiej nie widział prawie nikt....
-
Pokrój, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zrób najsmaczniejszy obiad. Jest go tyle, że starczy na 2 dni
Gdy chcę przyrządzić szybki obiad, zawsze sięgam po ten przepis. Przygotowanie składników zajmuje kilka chwil, a całą resztą zajmuje się piekarnik. Śmiało mogę powiedzieć, że taka porcja wystarczy na dwa dni, lecz jej smak i aromat sprawi, że...
-
Obiad w 10 minut według Tomasza Strzelczyka. Główny składnik może doprowadzić cię do łez
Tomasz Strzelczyk jak zawsze potrafi zaskoczyć nietuzinkowymi pomysłami na obiad. Dzięki niemu wiele osób przypomina sobie również smaki, o których już dawno zapomniało. Tym razem również przygotował coś, co będzie często powtarzane w naszych...
-
Zamiast kurczaka sięgnij po rybę. Wysmaż ją na złoto, lecz wcześniej zanurz w tej marynacie
Wybór składników na obiad nie zawsze jest prosty. Zazwyczaj więc sięgamy po najprostsze i najbardziej oczywiste produkty. Jednak dziś warto zamienić klasycznego kotleta na kawałek ryby, a jej przyrządzenie sprawi, że będziesz chciał częściej do ni...
-
Wygrzebałam ten przepis ze starego zeszytu rodzinnego. Prostota i smak przemawiają przez to danie
Kuchnia polska bogata jest w smaki i aromaty, o których już dawno mogliśmy zapomnieć. Pęd, który nas otacza, również nie jest naszym sprzymierzeńcem, a szybkie i proste dania przeważają nad innymi potrawami. Jednak czasem warto cofnąć się do...
-
Zapisz ten przepis, bo przyda się przed Wigilią. W tej wersji ryba jest smaczniejsza od karpia
Pomimo że mamy listopad, nasze myśli coraz częściej kierowane są w stronę Świąt Bożego Narodzenia. Domowa kolacja musi być przygotowana na tip-top, dlatego już dziś warto znaleźć receptury na najlepsze dania. Ta ryba jest świetnym wyborem, dlatego...
-
Tak gęsta, że łyżka nie opada. Holenderska grochówka przebija polską wersję. Dodają do niej ten składnik
Smak grochówki nie jest nam obcy. To zupa, która w naszej kuchni jest od lat. Jednak w wielu krajach można znaleźć jej odpowiednik. W Holandii również taki istnieje, a według niektórych jest smaczniejszy od naszej tradycyjnej wersji. Charakteryzuj...
-
Każdy kotlet chowa się przy tym kurczaku. To trzydniowy obiad dla całej rodziny
Kurczak to jedno z ulubionych mięs, po które sięgamy najczęściej. Jest delikatne i w każdej formie smakuje obłędnie. W takiej wersji też jest niczego sobie, a jego kremowa konsystencja tylko zachęca do zjedzenia. Zapisz przepis, bo będziesz...
-
Domownicy będą ustawiać się w kolejce po to mięso. Dzięki odpowiedniej obróbce będzie miękkie i soczyste
Choć niektóre mięsa są popularne i smaczne, są często zapominane. Chcemy więc o nich przypomnieć, by następny obiad nabrał nowego wymiaru. Ten rodzaj mięsa odpowiednio zrobiony sam rozpływa się w ustach. Połączenie go z tym sosem to strzał w...
-
Robię tę zupę co kilka dni. W moim domu okrzyknięto ją lepszą od pomidorowej
Jesień to czas w roku, w którym możemy zacząć eksperymentować w kuchni. Krótsze dni, a dłuższe wieczory bardzo temu sprzyjają. Dodatkowo zimniejsza aura tylko zachęca do robienia ciepłych posiłków, które mogą nas szybko rozgrzać. Oprócz klasycznyc...
-
Zapomnij o klasycznych plackach ziemniaczanych. Od dziś będziesz podawać je tylko z tymi produktami
Placki ziemniaczane to danie obiadowe, które lubimy co jakiś czas powtarzać. Klasyczny przepis jest bardzo smaczny, lecz z czasem warto się nim trochę pobawić. My to zrobiliśmy, a efekt, który wyszedł był oszałamiający. W życiu nie zrobię ich już...
-
Zupą frankfurcką najesz się do syta. Jest gęsta, rozgrzewająca, a w środku skrywa same smakołyki
Szukając dań, które w okresie jesienno-zimowym mogą nas rozgrzać, można natknąć się na różne specjały. Ja również znalazłam kilka smakowitych potraw, którymi teraz dzielę się z rodziną. Ta zupa jest jedną z nich, a każdy w moim domu za nią przepad...
-
Wbij jajko do warzywa i zapiecz. Tak zrobisz śniadanie, które jest lepsze od jajecznicy i szakszuki
Chcąc przygotować pożywne śniadanie zachodzimy w głowę, co możemy tak naprawdę wykonać. Zazwyczaj i tak stawiamy na klasyki, które z dnia na dzień coraz bardziej nam się nudzą. Do tego zaliczają się kanapki, tosty i nawet jajecznica. My jednak...
-
Ten rosół jest rewelacyjny, bo wrzuciłam coś, o czym inni nie pomyślą. Każdy zjada, aż się uszy trzęsą
Rosół kojarzy się z typowo niedzielnym obiadem. Robi się go na soczystym mięsie i podaje z cienkim makaronem. Tym razem będzie on podany inaczej. To za sprawą kombinacji składników, które okazują się strzałem w dziesiątkę. O połowie nawet nie...
-
To ulepszona wersja kapuśniaku babci. Gdy go jej podasz spadnie z krzesła. Jest znakomity!
Zupa wykonana z kiszonej kapusty jest nam bardzo dobrze znana. Dodaje się do niej wiele przypraw, a także swoją kiełbasę. Ten oto przepis został zmodyfikowany, co okazało się być bardzo dobrym ruchem. Teraz ta zupa zyskała na smaku i jest obłędna.
-
Użyj tego warzywa, a placki będą smaczniejsze od ziemniaczanych. Najlepiej smakują z domowym sosem
Placki warzywne można wykonać na wiele sposobów. Najpopularniejszą metodą jest zrobienie ich z ziemniaków, a także z cukinii. W tym przepisie pokażemy, że nie tylko te dwa warzywa świetnie sprawdzają się w takim wykonaniu. O tym składniku nawet ni...
-
Ta sałatka zastąpi obiad w kryzysowych sytuacjach. Zrobisz ją w 15 minut, a wszyscy się najedzą do syta
Wielu z nas nie ma czasu na gotowanie. Jeśli więc nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, szczególnie w kryzysowych sytuacjach, zapisz sobie ten przepis na później. To idealna propozycja, gdy burczy w brzuchu, a nie mamy wiele czasu. Ta sałatk...
-
Każdy je zna, ale nikt nie robi ich w takiej wersji. Są zjadane szybciej niż klasyczne schabowe
Mięso na naszych stołach pojawia się pod różnymi formami. Robimy z niego klopsy, kotlety, używamy także jako dodatku do sałatek i sosów. Nieważne, jak jest przygotowane - i tak zwykle zniewala swoim smakiem i soczystością. Rodzaj podania, który...
-
Gulasz w nowym wydaniu. Soczyste mięso zastąp tym warzywem. Każdy z rodziny poprosi o dokładkę
Przygotowując gulasz, zazwyczaj musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To właśnie ono nadaje całości odpowiedniego smaku i sprawia, że chętnie wraca się do tego dania. W tym wypadku całkowicie trzeba z niego zrezygnować, ale na rzecz innego...
-
Podejrzewam, że takiej zupy w życiu nie robiłeś. Dodaj do niej to mięso, a całkowicie zmieni smak
Zupy to w okresie jesiennym najlepsze propozycje obiadowe. Odpowiednio przygotowane są nie tylko rozgrzewające, a także potrafią zapełnić brzuch na długi czas. Te dwie zasady spełnia to oto danie, które dla niektórych może być nowością. Dzięki...
-
O tym nietypowym farszu do pierogów będzie głośno przy stole. Każdy zapomni o ziemniakach i serze
Aromatyczne nadzienie zamknięte w elastycznym cieście, a to wszystko ugotowane we wrzątku. Tak właśnie można opisać pierogi. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a my poznaliśmy kolejny. O nim będzie głośno wśród rodziny, więc przygotuj się n...
-
Dodałam ten składnik do surówki i zniknęła w 3 minuty. Bije na głowę klasyczną mizerię
Gdy podajemy domowej roboty obiad, na talerzu powinny znaleźć się minimum trzy elementy. Jednym z nich jest sałatka lub surówka, która ma za zadanie dopełnić smak. Zazwyczaj podaje się więc mizerię lub połączenie pomidorów ze śmietaną. Ja tym raze...
-
Kluski kładzione łyżką. Ten przysmak przypomni ci beztroskie popołudnia spędzone w babcinej kuchni
Kluski kładzione to danie, o którym wiele osób zapomniało. Delikatne, puszyste kluski stanowią świetny dodatek do obiadu na co dzień. Można je jeść zarówno na słodko, jak i w formie wytrawnej, przygotowuje się je błyskawicznie. Koniecznie sprawdźc...
-
Golonka Magdy Gessler nie ma sobie równych. Dodaj ten składnik do marynaty, bo jeśli nie, będzie klapa
Pieczona golonka to świetna propozycja na sycący obiad. Kluczem do sukcesu jest jednak w tym przypadku marynata. Nie zapomnij dodać do niej tego składnika, bo nie będzie smakować tak, jak powinna.
-
Zetrzyj je na tarce, podsmaż i wrzuć do wywaru. Tak zrobisz najlepszą zupę na chłodne dni
O tej porze roku zupy są jak na wagę złota. Mogą rozgrzać nasze zmarznięte ciało, a dodatkowo dzięki nim można poznać nowe smaki. Taką potrawą, która z pewnością zafunduje nam nowe doznania smakowe jest ten wywar. Mieszanka składników jest naprawd...
-
Propozycje na obiad niepodległościowy, które zrobią furorę. Zajadał się nimi marszałek Józef Piłsudski
Narodowe Święto Niepodległości obchodzimy 11 listopada. Warto uczcić je świątecznym obiadem. Warto tego dnia nieco zaszaleć i przygotować posiłki, które wybrałby marszałek Józef Piłsudski. Zaskoczenie gości będzie gwarantowane. Zorganizujesz w koń...
-
Taki obiad jesienią to prawdziwa gratka. Kruche mięsko, pyszny sos i kwaśny ogórek w ręce
Kto z nas po powrocie z pracy nie lubi usiąść przy stole i zjeść ciepłego obiadu? Jesteśmy pewni, że nie ma takiej osoby. Prezentujemy więc przepis na obiad - najlepszy z najlepszych na jesienną porę. Nie można jednak zapomnieć o kwaśnym ogórku w...
-
Szybki obiad dla całej rodziny z jednej patelni. Kluczem jest ten sos i czas wysmażenia
Przyrządzając obiad ważne jest, boy wykonać go dość szybko, a do tego, by nie narobić za wiele bałaganu. Na szczęście istnieją przepisy, dzięki którym jest to możliwe do wykonania. Jednym z nich jest to danie, do którego wystarczy dużo warzyw,...