obiad
-
Naleśniki bez smażenia? Wymieszaj i wrzuć do piekarnika. 20 minut i puszysty placek gotowy
Uwielbiasz naleśniki, ale nie zawsze masz ochotę na długie stanie przy patelni? Zamiast tradycyjnego placka postaw na ciekawą alternatywę prosto z Finlandii. Jest przepyszna i przyrządzisz ją bez smażenia.
-
Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przyrządzając obiady często kierujemy się smakami i przepisami, której już bardzo dobrze znamy. Nie za często sięgamy po receptury, które mogą nas czymś zaskoczyć lub są dla nas nowością. Pomimo tego i tak zachęcamy po sięgnięcie po ten smakołyk....
-
Obiad za grosze i gotowy w 30 minut. Potrzebujesz tylko patelni i kilka składników
Proste, tanie w przygotowaniu, a do tego szybkie potrawy są dla nas na wagę złota. Szczególnie wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego. Ta potrawa z pewnością zostanie z tobą na dłużej, bo spełnia wszystkie powyższe cechy.
-
Ciocia z Radomia zrobiła mi pampuszki i tym samym najlepszy obiad na świecie. Pokochałam ten smak
Niektóre dania są tylko w naszej głowie i mało kto o nich wie, lub je zna. Ten przepis zapoczątkowała w mojej rodzinie ciocia z Radomia. Te kotleciki zawsze wychodzą znakomicie i nie trzeba do nich specjalnych składników. Od razu pokochałam ich smak.
-
Dla niektórych ten dodatek to absurd. Dodaj do ogórkowej ten składnik, a będzie bardziej sycąca
Każdy dom ma swoje zasady żywieniowe, a niektóre z nich mogą wywołać większe emocje. Tak właśnie jest z tym dodatkiem. Umieszczony w ogórkowej może wywołać radość, lub wręcz przeciwnie - słowa krytyki. Jednak każdy chociaż raz musi spróbować jej w...
-
Bez tarcia i smażenia. Te placki są szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Gotowe w kilka chwil
Placki ziemniaczane mogą nam się kojarzyć z ciężkim i długim przygotowaniem. Dzięki temu przepisowi będą one łatwiejsze i przede wszystkim szybsze w przyrządzeniu. Jak to jest możliwe? Wystarczy nie trzeć ich na tarce i nie smażyć. Ta metoda jest...
-
Zamknij to mięso w cieście i zrób pierogi. Po pierwszym kęsie wszystkim opadnie szczęka
Pierogi można przyrządzić na wiele różnych sposobów, jednak niektóre z nich nadal są dla nas mało spotykane. Takim oryginalnym przykładem jest zrobienie ich z tym farszem. Główny składnik masz już w domu, bo był elementem wielkanocnego żurku i...
-
Tą zupą zastąpiłam pomidorową i ogórkową. Gdy dolejesz ten sok, będzie jeszcze smaczniejsza
Uwielbiam zupy, a ta pokazała mi, że można je robić inaczej. To połączenie smakowe na pierwszy rzut oka jest zaskakujące, ale gdy tylko jej spróbujesz, to się zakochasz. Można w niej wyczuć różne aromaty, ale właśnie to jest w niej najlepsze.
-
Żurek będzie smaczniejszy, gdy podasz go z tym. Zrobi efekt wow i cała rodzina będzie o nim mówić
Żurek to danie popisowe wielu z nas, a do tego element obowiązkowy Wielkanocy. Jednak pomimo wszystko zawsze można zrobić go lepiej i w tym pomoże ten składnik. Zrób go już dziś, by nie spieszyć się z nim w sobotę. Każdy będzie zachwycony takim...
-
Jajka na Niedzielę Wielkanocną w nowym wydaniu. Nikt nie spodziewa się tak ich podanych
Wielka Niedziela przed nami, a to oznacza, że warto zastanowić się nad tym, co podać gościom. Każdy zna najbardziej klasyczne dania, ale takiej potrawy nie widział prawie nikt. Jajka w takiej odsłonie to nowość dla większości, ale jest to smaczne...
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- To najlepsze flaki. Jakie było zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa
- Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu
- Może się nie wydawać, ale smakiem przebija pomidorową. Ta zupa to złoto
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
-
Biała kiełbasa nie tylko do żurku. Zapiecz ją w tym sosie, a każdy będzie prosić o przepis
Biała kiełbasa kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi, jako dodatek do żurku. Można ją jednak podać w jeszcze innej formie, która zachwyca sposobem podania i smakiem. Wystarczy podpiec ją z tymi składnikami, a nie opędzisz się od pytań o przepis.
-
Nikt nie robi takich racuchów jak siostra Aniela. Nawet babcie przyznają, że są najsmaczniejsze
Racuchy to smak dzieciństwa, który kojarzy nam się z babcią, która robiła je specjalnie dla nas. Idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet na obiad. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami lub posypane cukrem pudrem. Siostra Aniela pokazuje, jak ...
-
Czeska zupa, którą warto postawić na stole. Może nawet zastąpić biały barszcz i żurek
Kuchnia świata może nas czasem miło zaskoczyć. Dlaczego? Bo jej smakołyki mogą śmiało zastąpić polskie specjały. Tak właśnie jest w tym przypadku. Czeska zupa może być alternatywą dla żurku i białego barszczu. A jak nie, to świetnie sprawdzi się...
-
Weź ziemniak, cebulę i trochę sera. W kilkanaście minut będziesz mieć pyszny obiad
By zrobić szybki obiad, nie trzeba mieć wielu składników. Nie zawsze będzie to eleganckie i wykwintne danie, ale przecież też nie zawsze nam o to chodzi. Czasem chcemy po prostu zjeść coś, co krótko się robi, jest smaczne i zapełni na długo żołąde...
-
Z tego przepisu wychodzą tak miękkie i pyszne, jak nigdy wcześniej. Sklepowe się nie umywają
W kuchni polskiej możemy wyróżnić wiele smakołyków, które lubimy co jakiś czas powtarzać. To danie zdecydowanie się do nich zalicza. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz to zaskakująco dobre połączenia. Podawane z cebulową okrasą lub domowym sosem...
-
Aksamitna zupa rybna, a to zasługa tego napoju. Dolej do wywaru i ciesz się lekkim smakiem
Zupa rybna to częsty wybór osób, które decydują się na post lub chcą zjeść coś innego niż rosół. Oprócz ryby, która jest głównym składnikiem, warto dodać do niej nieco innego smaku. Dolanie do niej mleczka będzie więc idealnym ruchem. Dzięki temu...
-
Do mielonych zawsze używałam przepisu babci, lecz te są lepsze. To zasługa tego składnika
Kotlety mielone każdy bardzo dobrze zna i lubi. Nie da się powiedzieć, że są niesmaczna, bo zawsze wychodzą rewelacyjnie. Gdy jednak dodasz do nich ten składnik stanął się jeszcze smaczniejsze. Każdy przepis babci chowa się przy tym.
-
Jej zapach rozchodzi się po całym domu. Mało kto będzie mógł się jej oprzeć
Zapiekanki to bezpieczne propozycje obiadowe, ponieważ robi się je szybko, a całą pracą pracę robi za nas piekarnik. Dodatkowo można dzięki temu pozbyć się resztek z lodówki, które w niej zalegają. Zrób ten przepis i sam się przekonaj, że każdy...
-
Ta zupa może śmiało zastąpić biały barszcz. Główny składnik zasiej już teraz, by był gotowy na Wielkanoc
Ile domów tyle tradycji i niespotykanych dań, które nie są dla wszystkich oczywiste. Okazuje się, że u niektórych na święta wcale nie podaje się barszczu lub żurku. Te dwa klasyki zastępuje się prostą i kremową potrawą. Główny składnik warto już...
-
Podhalańskie halyszki to smak, którego nie da się podrobić. Podawaj je z tą oryginalną okrasą
Polska kuchnia regionalna jest pyszna, pożywna i sycąca. Gdzie się nie wybierzesz, możesz tam zajadać się różnymi specjałami. Podhale również ma na swoim koncie same pyszności i właśnie po nie warto tam pojechać. Jeśli nie masz jednak takiej...
-
Wybieram ją zawsze, gdy mam dość ogórkowej i pomidorowej. Te dwa dodatki dodadzą jej charakteru
Nawet najbardziej smaczne i najpopularniejsze danie może nam się kiedyś znudzić. Wtedy na ratunek przychodzą potrawy, które każdy zna, ale rzadko kiedy decyduje się je robić. Jedną z nich jest ta zupa. W moim rodzinnym domu była często robiona, le...
-
Fantastyczne kotlety, które biją mielone na głowę. Już po jednym gryzie się zakochasz
Wszyscy czasami mamy taki dzień, że starcza nam czasu tylko na szybki obiad. Nie mamy możliwości, by czekać wiele minut, aż danie się upiecze. W takich chwilach z pomocą przychodzi ten przepis na szybki obiad z brokułem i jajkami. To pyszne kotlet...
-
Treściwe danie, które zapełni twój brzuch na długo. Mało kto nie prosi o ten przepis
Pełne smaku dania to coś, czego każdy z nas potrzebuje. Do tego, jakby nie było wcale tak trudne w przygotowaniu, to byłoby cudownie. Ten przepis jest smaczny, prosty i nieskomplikowany. Dzięki mieszance mięs jest on bardzo aromatyczny i pełen...
-
Lekceważąc ten przepis tracisz pyszny obiad. Aksamitne mięso w sosie rozpływa się w ustach
Jeśli uwielbiasz sprawdzone smaki i do tego lubisz gotować, to musisz zrobić ten przepis. Mięso i sos, jakie z niego wychodzi jest delikatne, rozpływa się w ustach i od razu pragnie się dokładki. Zrobienie go jest tak proste, że nawet początkujący...
-
Zamknął pierogi w kanapce. "Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona tym pomysłem"
Pierogi ruskie to nasze dobro narodowe, którego będziemy zawsze bronić. Przepis każdy zna na pamięć, bowiem ziemniaczano-serowy farsz układa się na cienkim cieście i zlepia. Mało kto próbuje to zrobić inaczej. Jednak są i ci odważni, którzy...
-
Obiad, który robi się prawie sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika. Prosty i pyszny
Zwolennicy szybkich i prostych dań z pewnością polubią ten przepis. Przygotowanie takiej smacznej potrawy jest banalnie proste i na pewno każdy sobie z nią poradzi. Wystarczy ułożyć produkty w naczyniu żaroodpornym, a później włożyć całość do...
-
Zrób go już dziś, by zdążyć przed Wielkanocą. Dzięki temu twój żurek będzie najlepszy na świecie
Żurek to danie wielkanocne, które jest elementem obowiązkowym tych świąt. Jednak by go zrobić, trzeba mieć zakwas. Ten składnik dostępny jest w sklepach, lecz zawsze lepiej zrobić go samodzielnie. By nie przeszukiwać internetu w poszukiwaniu...
-
Smak i sposób podania tych gołąbków zwali cię z nóg. Przed pieczeniem wrzuć je na patelnię
Gołąbki to kultowe danie, które powtarzamy przy większych okazach, lub gdy mamy za dużo czasu. Jest czasochłonne, ale ten smak jest wart długiego stania w kuchni. Dzięki tej metodzie stają się one smaczniejsze. To zasługa panierowania i smażenia.
-
Niedoceniana zupa, którą warto zrobić. Dodasz jej smaku, gdy ugotujesz ją na tym mięsie
Pomimo że dość często przygotowujemy zupy, i tak wiele z nich jest przez nas niedocenianych. Taką zupą jest ta propozycja. Jednak dzięki odpowiednim składnikom może ona częściej gościć na naszych stołach. Po prostu użyj do niej tego mięsa, a...
-
Dodałam do naleśników ten składnik i stały się lepsze. Są miękkie, elastyczne i bardzo puszyste
Naleśniki to bardzo popularne danie, a przepis na nie znamy na pamięć. Zazwyczaj wychodzą z niego delikatne i cienkie placki, w które spokojnie można umieścić słodkie nadzienie. My lekko zmieniliśmy klasyczny przepis i dzięki temu wyszły z niego...
-
To nie kurczak, wołowina, czy schab. Kotlety z tego mięsa znikają w kilka sekund
Kotlety można zrobić z wielu składników, jednak najczęściej są wykonywane z mięsa. Do wyboru mamy wiele jego rodzajów, ale jeden jest szczególnie pomijany. Zrób je tym razem inaczej i przekonaj się, jakie są pysze.
-
Sos robi tu największą robotę. Dodaj do niego te kluseczki, a każdy oszaleje z zachwytu
Kluseczki z sosem to bardzo proste danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Oprócz dobrego smaku mogą wyróżnić się także prostym przygotowaniem, który tylko zachęca do zrobienia. Ten przepis wyróżnia się na tle innych smakiem i krót...
-
Placki ziemniaczane od teraz podaję z tym sosem. Gdy ich spróbujesz, zapomnisz o śmietanie
Gdy nuda wkracza do naszej kuchni, warto posiłkować się klasycznymi przepisami, które w jakiś sposób zostały zmienione. Z tej receptury wykreśliłam śmietanę, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zamiast niej placki polałam sosem, który zwiastuje...
-
Dodałam do mielonych ten składnik i stały się soczyste. Od teraz nie robię ich inaczej
Kotlety mielone od lat serwowane są w moim domu. Robi się je w klasyczny sposób, bez dodatków. Niedawno jednak poznałam tę recepturę i się wręcz w niej zakochałam. Dzięki tej jednej zmianie sprawiłam, że kotlety stały się soczyste i jeszcze...
-
Podanie w ten sposób kurczaka sprawi, że każdy zechce przepis. Dodaj to warzywo, a nie pożałujesz
Dania z kurczakiem są bardzo popularne. Dodatkowo są one proste i szybkie w przygotowaniu, co tylko zachęca do ich zrobienia. Jesteśmy jednak przekonani, że takiej potrawy nie ma w twoim menu. Trzeba to zmienić, bo całość jest naprawdę pyszna.
-
Ta zupa łączy polskie i niemieckie smaki. Jest tak sycąca, że drugie danie jest całkowicie zbędne
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski, nie do końca zostały odkryte Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze...
-
Co wybrać na jutrzejszy obiad? Angielskie chłopskie jadło sprawdzi się wyśmienicie. Zrób tylko tę zmianę
Kuchnia angielska nie jest przez nas tak często robiona, jak włoska, czy amerykańska. Przez wiele osób jest nawet niedoceniana. Jednak można znaleźć tam pozycje, które są smaczne i ciekawe. Jedną z nich jest ten obiad, który aż krzyczy, by go...
-
Od dziś będziesz je podawać zamiast schabowych. Zamocz mięso w cieście i sprawdź, jakie są pyszne
Przyrządzanie obiadów nie zawsze jest prostą sprawą. Czasem okazuje się, że pomimo dużego wachlarza przepisów, które znamy i tak nie wiemy, co przyrządzić. Wtedy na pomoc przychodzi ten smakołyk, który jest pyszny, oryginalny i soczysty jak nic...
-
Tomasz Strzelczyk wziął kilka składników i zrobił obiad na medal. Nawet nielubiane warzywo kusi
Tomasz Strzelczyk jest niewyczerpanym źródłem kuchennych inspiracji. Potrafi tak przyrządzić swoje dania, że nawet składniki, za którymi nie przepadami, wyglądają zachęcająco. Doskonałym przykładem jest to danie z makaronem, które zaproponował na...
-
Taki schab zawsze podaję w niedzielę. Teściowa uważa, że w życiu nie jadła lepszego mięsa
Soczyste i dobrze doprawione mięso to marzenie każdego gospodarza. Gdy wypróbuje się ten przepis może się on okazać naszym daniem popisowym. Nie raz robiłam je na niedzielny obiad i każdy był wniebowzięty. To zasługa farszu i od odpowiedniej obróbki.