obiad
-
Posłowie na Wiejskiej jedzą za grosze. Ceny posiłków w kraju szybują, tam czas się zatrzymał
Ceny żywności nie przestają rosnąć, co boleśnie odczuwa każdy. No, prawie każdy, gdyż nie dotyczy to posłów żywiących się w sejmowej stołówce. Gdy w sklepach rachunki przyprawiają o zawrót głowy, na Wiejskiej można zjeść solidny posiłek za grosze....
-
Zostały mi składniki z wczorajszego obiadu, więc zrobiłam to. Wystarczy włożyć do piekarnika
Każdy chce robić dla swoich bliskich najsmaczniejsze posiłki. Do tego lubimy być chwaleni i doceniani. Jeśli również to lubisz, zastanów się nad zrobieniem tego przepisu. Nie tylko zrobisz coś w kilka chwil, co jest bardzo pyszne, ale również...
-
Dzięki niemu obiad jest gotowy w mgnieniu oka. Skończyłam z wielogodzinnym staniem w kuchni
Masz już dość codziennego gotowania i spędzania w kuchni wielu godzin? Uwierz mi, ze ja też i właśnie dlatego warto zainwestować w ten sprzęt. Nie kosztuje dużo, ale dzięki niemu odzyskasz stracone chwile i będziesz mieć czas na odpoczynek. Zrobis...
-
Podrasowałam przepis dziadka na kluski kładzione. Najpierw kręcił nosem, a później podziękował
Kluski kładzione to bardzo popularne danie, które kojarzy się z prostotą. Warto je jednak trochę zmodyfikować, by nabrały więcej smaku. Zrobisz to, dodając sezonowe warzywo. Rodzina najpierw nie uwierzy, ale potem zje ze smakiem.
-
Zrobiłam placki, ale nie z ziemniaków. Podałam babci i usłyszałam, że w życiu nie zrobi tych z kartofli
Placki można na wiele różnych sposobów. Ich wykonanie jest tak uniwersalne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jedno jest jednak niezmienne, każdy uwielbia te zrobione z ziemniaków. Do czasu też je uwielbiałam, a później poznałam ten przepis. Nawet...
-
Zrobienie jej kosztuje grosze i żadna inna zupa tak dobrze nie smakuje. Idealna na jesień
Zupa to danie, które robi się szybko, a smakiem nie odstaje od innych, treściwszych potraw. Poniższa propozycja jest lekka, ale za to bardzo sycąca. Podaj ją właśnie w taki sposób, a wydobędziesz z niej to, co najlepsze. Dobrze smakuje w...
-
Świetnie wygląda i znika w kilka chwil. Miękkie mięso to jedno, ale to sos jest ważny
Masz już dość ciągle powtarzających się schabowych i mielonych? Potrzebujesz też jakiejś nowości na talerzu, która przyciągnie cię również świetnym wyglądem? Ten obiad taki właśnie jest, a to z czego się składa może cię zaskoczyć. Połączenie soku ...
-
Szkolna kucharka pokazała mi ten przepis. Mówiła, że każdy chce dokładkę, musiałam to sprawdzić
Jesteś osobą, która lubi tradycyjne smaki, ale czasem chce je podkręcić? Jeśli tak to trafiłeś w idealne miejsce. Te kotlety znasz od dziecka, ale w nieco innej wersji. Ten przepis dostałam od znajomej kucharki, która bardzo go zachwyca.
-
Nie zawijaj w kapustę, tylko wrzuć do garnka i zrób zupę. To smakuje jak babcine gołąbki
Czasem najbardziej kultowe dania można przerobić w taki sposób, by wydobyć z nich jeszcze więcej smaku, a do tego zrobić je w oryginalny sposób. Jeśli kochasz gołąbki ten przepis jest dla ciebie, bo dzięki niemu odkryjesz nowe spojrzenie na ten...
-
Kotlety z pęczaku pokochała nawet moja teściowa. Robię je teraz zamiast mielonych i schabowych
Chcesz poznać nowy smak kotletów, w których nie ma ani grama mięsa, a smakują równie dobrze? Jeśli tak, to poniższy przepis będzie świetnym wyborem. Kotlety z pęczaku pokochała cała moja rodzina, nawet moja wybredna teściowa. Teraz nie wyobrażam...
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Świąteczny wypiek, który wyróżnia się wśród klasyki. Zniknie pierwszy
- Nauka języków to nie jest twoja mocna strona? To urzędzenie rozwiąże problemMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Waga stoi w miejscu? Szybko ruszy z kopyta. Napar pij każdego ranka
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Najlepsza sałatka śledziowa. Francuskie przyprawy dodają jej pazura
-
Wątróbka drobiowa? Przepis jest banalny, ale pamiętaj o jednym. Inaczej będzie "strzelać" tłuszczem
Najlepsza wątróbka drobiowa? Przepis na to danie nie jest skomplikowany, ale mało kto przepada za jego przygotowaniem, bo podroby "strzelają" tłuszczem, przez co trzeba myć całą kuchnię. Na szczęście jest na to sposób.
-
W lesie zebrałam cały kosz, a później dodałam do mielonego. Takiego obiadu aż żal nie zrobić
Na punkcie grzybobrania oszaleli prawie wszyscy. Moi znajomi wybierają się do lasu każdego poranka, by później móc rozkoszować się najlepszym smakiem zebranych okazów. Jeśli i ty jesteś wielkim fanem grzybów, a nie wiesz, co możesz z nich zrobić,...
-
Tak gęsta, że "łycha stoi". Takiej zupy nie zrobi żadna babcia. Musisz znać ten przepis
Banalnie prosta, każdemu znana i obłędnie sycąca. Taka właśnie jest zupa, która wychodzi z poniższego przepisu. Dla niektórych jest lepsza niż flaki lub ogórkowa i mogą jeść ją praktycznie cały czas. Aby ją zrobić wybierz odpowiednie mięso, dzięki...
-
Zamoczyłam tego grzyba w cieście i wysmażyłam na złoto. Był o niebo lepszy od schabowych
Lasy kryją w sobie smaczne grzyby, które bardzo chętnie zabieramy do domu. Później wymyślamy, co takiego możemy z nich zrobić, a finalnie powstają przepisy, które wyrywają nas z butów. Ta receptura właśnie do takich należy, a po zrobieniu jej już...
-
Ta sałatka pasuje bardziej do schabowego niż mizeria. Jest gotowa w 5 minut!
Szukasz czegoś, co mogłoby nieco odmienić smak twoich klasycznych obiadów? A może masz już dość smaku świeżych ogórków połączonych ze śmietaną? Jeśli tak to poniższa sałatka będzie strzałem w dziesiątkę i pokochasz ją od pierwszego kęsa. Nie trzeb...
-
Ziemniaki? Nie tym razem. Do obiadu podaj to zapomniane warzywo. Nie pójdzie ci w boczki
Co do obiadu jako dodatek? Dla większości pierwszą odpowiedzią są ziemniaki i nic dziwnego, to przecież wciąż nieodłączny punkt na polskich talerzach i to w wielu wydaniach. A co, gdyby kartofle zastąpić innym warzywem, równie smacznym, ale...
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich pyszny obiad. Nikt nie uwierzy, że zrobiony jest z resztek
Czasem dzieje się tak, że po wczorajszym obiedzie zostają nam składniki. Szkoda jest je wyrzucić, lecz z drugiej strony nie do końca możemy wiedzieć, co można z nich zrobić. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki, to absolutnie ich nie wyrzucaj. Zró...
-
Każdy student pokocha ten przepis. Zrobisz go w 15 minut, jest tani i wystarczy na kilka dni
Życie studenta nie jest proste. Przez natłok zajęć nie ma za wiele czasu, by móc ugotować coś skomplikowanego. Dodatkowo nie każdy chce wydawać miliony na drogie posiłki. Na szczęście to danie jest szybkie, proste, a do tego bardzo tanie. Spodoba...
-
Szukasz pomysłu na piątkowy obiad? Ta ryba rozpływa się w ustach! Polej ją tym sosem i się zaskocz
W wielu domach, szczególnie w piątek podawana jest ryba. Zazwyczaj sięgamy po najbardziej nam znane przepisy i to właśnie je wykonujemy. Jednak teraz możemy cieszyć się bogactwem smaków sezonowych warzyw i aż żal tego nie wykorzystać. Zrób więc te...
-
Moja prababcia do tej zupy wrzucała tę mieszankę mięs. Inna nie wchodziła w grę
Jesienią odkopujemy przepisy, które sprawiają, że nasze obiady są gorące i sycące. Ja co roku przypominam sobie o zupie, którą robiła mi prababcia. Zawsze dodawała do niej tę mieszankę mięs, by smak był głęboki i wyrazisty. Do dziś pamiętam, jak...
-
Gdy robię rozgrzewające zupy na jesień, sąsiadki zlatują się nęcone zapachem i proszą o przepis
Rozgrzewające zupy na jesień to podstawowa rzecz, o której warto pomyśleć na te chłodne dni. To pyszne i aromatyczne potrawy, które pozwolą nam rozgrzać się po ciężkim dniu w pracy. Poznaj najlepsze przepisy!
-
To jest jesienny obiad numer jeden w domu mojej babci. Do farszu dodaje ten składnik
Zmiana pory roku zmusza nas nie tylko do zmiany garderoby, a także zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. Jesienią stawiamy na cieplejsze i bardziej sycące dania, które wykorzystują sezonowe składniki. Moja babcia również to robiła i to od niej mam te...
-
Wzięłam dynię i nie zrobiłam z niej zupy. Wyszły placuszki, które przebijają racuchy babuni
Jesień to nie tylko chłodniejsze wieczory i krótsze dni. To również bogactwo nowych smaków, które możemy dostrzec na każdym kroku. Warto wykorzystać dary, które w tym okresie daje nam natura. Ja to zrobiłam i wyszło z tego coś przepysznego....
-
Zero mięsa, a smakiem i wyglądem przebijają kotlety mielone. Robię je prawie codziennie
Zawsze uważałam, że nie może być nic lepszego niż tradycyjne smaki, które znamy od dziecięcych lat. Jednak się myliłam, a ten przepis mnie w tym uświadomił. Te kotlety są smaczniejsze od mielonych, a każdy kęs jest niesamowicie soczysty. To zasług...
-
Nie ma dnia, bym o niej nie myślała. Latem nikt jej nie je, ale teraz każdy będzie błagać o dokładkę
Niższe temperatury to obecnie nasza codzienność. Nie wszystkim się to podoba, ale niestety musimy to zaakceptować. By jednak nie było nam za zimno, możemy przygotowywać posiłki, które rozgrzeją nas do czerwoności. Ta zupa świetnie sprawdzi się w t...
-
Szybko pobiegłam do garów, gdy zobaczyłam ten przepis. Tylko cztery składniki, a wyszło cudo
Sezon na to jesienne warzywo rozpoczęty. Dynia nie tylko świetnie nada się na zupę krem czy dekoracje halloweenowe, lecz także będzie idealną alternatywą dla tradycyjnych klusek. Zaskocz rodzinę i zrób pomarańczowe kopytka. Przepis jest bardzo...
-
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Zamiast z żalem ją wylewać, wsyp pół łyżeczki tej przyprawy
Pomidorówka jest jedną z najprostszych zup do przygotowania, bo zazwyczaj robi się ją na niedzielnym rosole. Niestety za kwaśna pomidorowa to częsty problem, z którym zmaga się wiele gospodyń. Jak uratować posiłek?
-
Zapomniany hit barów mlecznych PRL-u wraca do łask. Jak zrobić kotlet pożarski? Bije mielone na głowę
Kotlet pożarski to jeden z kuchennych hitów PRL-u. Był ulubionym daniem w wielu barach mlecznych, szkolnych stołówkach, ale też w domach. W ostatnich latach zapomniany dziś wraca do łask. To świetny pomysł na obiad. Jak zrobić kotlety pożarskie?...
-
Ten przepis na krokiety ma 111 lat. Główny składnik cię zaskoczy. To nie mięso, kapusta ani pieczarki
Krokiety to smażone paszteciki w postaci naleśników z nadzieniem. Mają wielu fanów, zwłaszcza w okresie świątecznym. Zazwyczaj farsz przygotowuje się z mięsa albo grzybów. Czasem warto jednak trochę poeksperymentować.
-
Makaron z cukinią na szybko. Dodałam dwa sery i każdy chciał dokładkę
Szybki obiad to nie tylko zupka instant lub tosty. Obiad w kilkanaście minut można zrobić w iście restauracyjnym stylu i dziś mamy dla was właśnie taki przepis. Makaron z cukinii jest prosty w wykonaniu i smakuje jakby przygotowywał go doświadczon...
-
Nie robię już leczo ani gulaszu. Wrzucam do garnka, zalewam bulionem i obiad na trzy dni gotowy
Dania jednogarnkowe to idealna propozycja dla osób, które nie mają czasu na gotowanie i zależy im na przygotowaniu posiłku przynajmniej na dwa dni. Oprócz gulaszu i leczo warto wypróbować przepis na kociołek chłopski.
-
Zupa krem z pomidorów lepsza niż pomidorówka u babci. Robi się ją ekspresowo, a smakuje bosko
Zupa pomidorowa to klasyka zup i polskich obiadów. A co można zrobić, aby była bardziej nietuzinkowa? Na przykład przygotować ją w formie gładkiego kremu. Tak robi moja ciocia i jej zupa krem z pomidorów jest uwielbiana. Jak przygotować taką zupę?...
-
Gdy robi się chłodniej, robię tylko tę zupę. Zapominam o rosole i meksykańskiej. Jest najlepsza
Za oknem robi się coraz zimniej, a to oznacza, że powinniśmy rozglądać się za nowymi przepisami. Chłodniki i dania na zimno nie będą na nas robić takiego wrażenia jak latem. Teraz postawimy na rozgrzewające zupy, które dodadzą nam sił i będą przy...
-
Ten przepis na zupę dyniową dostałam od sąsiadki. Dzięki jednemu składnikowi danie jest nieziemskie
Dynia to decydowanie warzywny symbol jesieni. Można z niej zrobić wiele rzeczy, ale my polecamy zupę krem. I to wyjątkową, bo poza standardowymi składnikami zawiera też kokosa. A ściślej rzecz biorąc, olej i mleczko kokosowe. Brzmi dziwnie? Nic z...
-
Kocham pierogi, ale nie mam czasu ich lepić. Odkryłam ten przepis i ruskie robią się prawie same
Czy tak jak ja kochasz pierogi ruskie? A czy pomimo ich pysznego smaku nie przepadasz za wyrabianiem ciasta i lepieniem? Jeśli tak, to znalazłam rozwiązanie, które na pewno ci się spodoba. Przy zrobieniu tego dania spędzisz zdecydowanie mniej czas...
-
Koniec długiego smażenia kotletów. Od dziś schabowe rób tylko tak! Mniej tłuszczu, a więcej smaku
Kotlety schabowe to tego rodzaju klasyk, który się nie nudzi. Może być przez niektórych jedzony codziennie, a i tak będzie chwalony wniebogłosy. By przygotować to soczyste i pełne smaku mięso, trzeba się jednak nastać w kuchni. Odkryłam niedawno, ...
-
Zamarynuj, włóż farsz, zapiecz i gotowa. Nigdzie nie znajdziesz tak dobrego pomysłu na obiad
Codzienne wymyślanie obiadów może być nudne i męczące. Dlatego warto znaleźć przepis, który nie znudzi się nawet wtedy, gdy będziesz robić go codziennie. Tak jest w przypadku tego dania. Możesz jeść je każdego dnia, a nie ma możliwości, że uznasz,...
-
Nigdy nie lubiłam tej zupy, a później zrobiłam przepis Starmach. Nawet babciny nie ma z nim szans
Za zupami nie każdy może przepadać, a swego czasu i ja kręciłam na nie nosem. Jednak okazało się, że tak było dlatego, bo nigdy nie znalazłam odpowiednich przepisów. Gdy je znalazłam, moja sympatia do tych potraw wróciła i teraz co chwilę je robię...
-
Dodałam 2 opakowania do naleśników i stały się lekkie i delikatne. W życiu nie jadłam lepszych
Naleśniki przyrządza się na wiele różnych sposobów. W zależności od naszych preferencji smakowych nie tylko różnią się ciastem, a także sposobem podania. Tym razem chcę pokazać, że niewielka ilość składnika może sprawić, że placki stają się...
-
Wrzuć do garnka i nie trać czasu na gotowanie. Wyżerka na 3 dni, dzieci zadowolone, a ty masz wolne
Po powrocie z pracy nikomu z nas nie chce się już robić zakupów i obiadu. To zrozumiałe, dlatego szukamy przepisów, dzięki którym będziemy musieli gotować tylko raz na kilka dni. Oto dwa przepisy na sycące dania jednogarnkowe.