obiad
-
Nie wrzucaj tego do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar. Zamiast witamin będą pasożyty
Rosół bez wątpienia można nazwać ulubioną zupą Polaków. W wielu domach gości na stole co weekend. Najczęściej przygotowujemy go na kurczaku. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie części można dodać do wywaru.
-
Kto by pomyślał, że seler może grać pierwsze skrzypce. Po spróbowaniu tych kotletów oszalałam
Kotlety warzywne to mój ulubiony dodatek do obiadu. W końcu to świetny sposób na przemycenie cennych i zdrowych jarzyn do codziennej diety. Dobrze przyprawione i chrupiące potrafią podbić serca nawet największych mięsożerców. Niedawno wykorzystała...
-
Niegdyś zmora szkolnych stołówek. Zalałam kurczaka tym sosem i mam problem. Syn mógłby jeść codziennie
Przygotowanie potrawki z kurczaka jest świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Choć nie wszystkim to danie kojarzy się smacznie, warto spróbować je odczarować. Jak zrobić najlepszą potrawkę z kurczaka? Sekretem jest pyszny, kremowy sos,...
-
Obtaczasz tym kotlety, a można z tego zrobić pożywny obiad. Kluski lwowskie są niepowtarzalne
Poszukujesz nowych smaków, które urozmaicą twoje codzienne gotowanie? Dobrze trafiłeś, bo te kluski całkowicie zmienią twoje podejście do gotowania. Okazuje się, że nie trzeba standardowego ciasta, by je zrobić. Wystarczy kilka, czasem...
-
Poznałam ten przepis i przestałam jeść pomidorową i ogórkową. Nie uwierzysz, z czego jest zrobiona
Zupy albo się kocha, albo nienawidzi. Na szczęście z wiekiem nasze smaki się zmieniają i może się okazać, że znienawidzone potrawy stają się naszymi ulubionymi. Jeśli nie jesteś za dużym fanem zup, to zmieni się to, gdy tylko spróbujesz tej potraw...
-
Wyciągnęłam je ze słoika i zrobiłam obiad. Dzięki nim ogórkowa nabrała smaku
Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak ten klasyczny smak można w prosty sposób zmodyfikować. Ja to zrobiłam, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie, tradycyjna...
-
Usmażyłam, zawinęłam i włożyłam do piekarnika. Takich faszerowanych placków w życiu nie widziałeś
Placki ziemniaczane są na tyle popularnym daniem, że można je znaleźć pod wieloma formami. Niektórzy uważają, że ich klasyczna metoda podania jest najlepsza, lecz pewnie mówią tak tylko dlatego, bo nie spróbowali poniższego przepisu. Z niego...
-
Dodaję łyżeczkę do surówki z marchewki. Spróbuj, a zobaczysz, jak podkręca smak. Lepsze niż jabłko
Surówka z marchewki często jest podawana w restauracjach. Później wielokrotnie próbujemy odtworzyć ten smak w domu i eksperymentujemy ze składnikami. Wypróbuj nasz przepis na ten pyszny dodatek do obiadu, a nie pożałujesz.
-
Jeśli zupa to tylko z tych grzybów. Ten gatunek wybiera Makłowicz i najbardziej je zachwala
Z grzybów można zrobić naprawdę wiele. Można je włożyć do słoików i zamarynować, można zrobić z nich sosy, a można również wymieszać je z innymi składnikami i zrobić zupę. Robert Makłowicz pokazał, jak zrobić ją w taki sposób, aby była kremowa. Je...
-
Zamiast gotować, przypraw i wrzuć do piekarnika. W 40 minut będziesz mieć genialny obiad dla każdego
Co zrobić z młodych ziemniaków, by wszystkim smakowało? Zamiast gotować, przypraw i wrzuć do piekarnika. W 40 minut zyskasz pyszny obiad, którym będą zajadać się wszyscy. Zarówno najmłodsi, jak i starsi. I to bez wysiłku.
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Świąteczny wypiek, który wyróżnia się wśród klasyki. Zniknie pierwszy
- Prezenty za mniej niż 100 zł dla całej rodziny!MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Waga stoi w miejscu? Szybko ruszy z kopyta. Napar pij każdego ranka
- Zwykły piernik może się schować. Jeden dodatek i będzie o niebo lepszy
- Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Ta sałatka uzależnia
-
Fińska alternatywa dla naleśników. Spróbowałam raz i już zawsze będę tak robić. Są naprawdę przepyszne
Uwielbiacie naleśniki, ale znudziły wam się już tradycyjne, smażone placki? Mamy dla was rozwiązanie. Oto ich fińska alternatywa. Co takiego je wyróżnia? Nie smaży się ich na patelni, a piecze w piekarniku. Są też delikatniejsze. Zresztą...
-
Ugotowałam to z mieszanki warzyw i nadziałam bułki. Takiej wersji tego dania nie robi prawie nikt
W moim domu jest zasada, że jeśli mam za dużo składników, to robię tylko jedno danie, które łączy je wszystkie. Tym razem postanowiłam je nieco zmodyfikować i tak właśnie powstała ta potrawa. Jest oryginalna i jedyna w swoim rodzaju, a do tego moż...
-
Jeśli schab to tylko w takiej formie. Żadne kotlety, po prostu go nadziej, zawiń i podduś
Z mięsa schabowego można zrobić naprawdę wiele, a najpopularniejsze co się z niego tworzy tylko kotlety. Podaje się je zazwyczaj w każdą niedzielę i nigdy nikomu się nie nudzą. Jeśli jednak należysz do tej garstki osób, które mają już ich dość, le...
-
Wrzuciłam schab do tego sosu i po chwili zrobił się delikatny. Całość zjadłam od razu
Schab to bardzo popularne mięso, które przygotowane odpowiednio może być naprawdę smaczne i delikatne. Jednak niewiele osób wie, jak przygotować go w dobry sposób, by nie martwić się twardszymi kawałkami. Ja jednak odkryłam, że dzięki połączeniu g...
-
Tego przepisu na kurczaka jeszcze nie znasz. Dzięki marynacie mięso jest delikatne i odchodzi od kości
Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs, które wykorzystujemy do swoich potraw. W zależności od naszych upodobań smakowych i preferencji wybieramy różne jego części i robimy z nich rozmaite dania. Dziś postanowiłam pokazać, że nawet tak kultow...
-
Prosty obiad, który rozpływa się w ustach. Te kluseczki zrobisz z głównego składnika ruskich
Coraz częściej poszukujemy przepisów, które będą nie tylko raczyć nas dobrym smakiem, ale również będą bardzo szybkie w przygotowaniu. Na szczęście znalazłam takie rozwiązanie, które przypadnie do gustu wielu osobom. Potrawa ta łączy w sobie...
-
Ta zupa podawana jest u mnie od prawie 50 lat. Wrzuć garść tego, a wszyscy poproszą o dokładkę
Wyobraź sobie aromatyczną zupę, po którą ustawiają się kolejki. Każdy chce jej dokładkę i wszyscy się nią zachwycają. Jeśli chcesz stworzyć takie danie, to poniższy przepis świetnie się w tym sprawdzi. Połączenie smaków jest niesamowite, a jeden...
-
Zapisz ten przepis, bo przyda się w najbliższym czasie. Mielonych z tego mięsa nigdy nie jadłeś
Kotlety mielone są bardzo popularne. Robimy je na codzienne obiady i za każdym razem zachwycamy się ich smakiem. Jednak takich kotletów z pewnością nie robiłeś. Wykorzystuje się do nich mięso, które w takiej formie nie jest za często serwowane. Są...
-
Zrobię ją dziś i będą jeść do piątku. Ten obiad zrobisz w kilka chwil i smakuje jak włoska pizza
Jesteś osobą, która lubi jeść, ale nie za bardzo lubi stać w kuchni? To świetnie się składa, bo poniższy przepis zrobisz raz, a będzie twoim obiadem przez kilka dni. Jego smak może przypominać włoską pizzę, ale to nie to. Gdy jej spróbujesz, opadn...
-
To obiad, którego rodzina nigdy nie zapomni. Tym daniem przyciągniesz ich uwagę na długo
Ugoszczenie swoich bliskich nie zawsze jest proste, a pomysły na dania w naszej głowie w końcu mogą się skończyć. Na szczęście internet jest pełen przepisów, a jeden z nich dziś prezentujemy. Ten posiłek jest bardzo sycący, a jego zapach roznosi s...
-
Nie wiedziałam, co dziś podać na obiad, więc wygrzebałam ten przepis. Mięso rozpływa się w ustach
Czasem nie trzeba wiele, by cieszyć się niezapomnianym smakiem aromatycznych potraw. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i wychodzi z tego coś naprawdę niesamowicie pysznego. Dziś obudziłam się z myślą, że nie mam pomysłu na obiad, ale później...
-
Teściowa w niedzielę robi te kotlety. Żadne schabowe, bo mięso macza w tym cieście
Niektórym może się wydawać, że niedziela bez kotletów schabowych to dzień stracony. Te klasyczne kotlety robi się u niektórych co tydzień i jest to rytuał, którego nie można pominąć. Do tej pory też tak myślałam, jednak teściowa ostatnio zrobiła t...
-
Niedzielny rosół podałam tak. Rodzina spadła z krzeseł, gdy zobaczyła, że zamiast makaronu wrzuciłam to
Podawanie w niedzielę rosołu to w wielu domach tradycja, która pielęgnowana jest od lat. Jest to również danie serwowane na różnego rodzaju uroczystościach i mało kto od tego odchodzi. Ja również bardzo lubię podawać tę potrawę na obiad, ale tym...
-
Cukinia z pomidorami do słoików to must have na zimę. Jak znalazł na szybki obiad. Palce lizać
Jeśli cukinia obrodziła w tym roku i znudziło ci się leczo albo marynowana w occie, wypróbuj ten przepis. W połączeniu z pomidorami smakuje wybornie i wystarczy, że raz jej posmakujesz, a będziesz chcieć więcej.
-
Ramen na mieście omijam szerokim łukiem. W domu robię lepszy, a na talerzu nie zostaje nic
Ta zupa podbiła serca Europejczyków, a w Polsce powstaje coraz więcej miejsc, gdzie można ją zjeść. Nie musisz jednak wydawać pieniędzy na wizytę w restauracji, bo japońską potrawę możesz przygotować samodzielnie. Jak zrobić domowy ramen? Przepis...
-
Niemieckie kluseczki, którym się nie oprzesz. Dodaj do nich te 2 składniki, a będziesz jeść je codziennie
Kuchnia niemiecka ma wiele do zaproponowania, a jej smakołyki często goszczą na naszych stołach. Następnym razem wykorzystaj ten przepis, by zaskoczyć najbliższych prostym, ale jakże pysznym daniem. Do całości dodaj te dwa składniki, a każdemu...
-
Nie marynuj i nie susz, tylko wrzuć do mięsa. Tak powstanie farsz, który zamkniesz w ziemniakach
Wiele składników, których używamy na co dzień, jest tak wszechstronna, że można je wrzucić do różnych potraw. Dziś chcemy wziąć pod lupę grzyby, które nie tylko są warte marynowania i suszenia, ale również dodania do dań obiadowych. Połącz je z...
-
Nigdy nie jadłam lepszych knedli ze śliwkami. Wychodzą mięciutkie i słodkie. Smakują jak u babci
To danie kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami spędzanymi u babci. Jak zrobić pyszne knedle ze śliwkami? Przepis jest banalnie prosty i z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
-
To prawdziwa petarda. Gołąbki "po poznańsku" zrobisz błyskawicznie. Rodzina nie oderwie się od talerzy
To idealny pomysł na obiad dla osób, które przepadają za klasycznymi gołąbkami, ale nie mają czasu ich przygotować. Oto alternatywa dla zabieganych. Głąbki "po poznańsku" robi się szybko i z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
-
Przebija smakiem pomidorową, leczo i nawet flaki. Wrzuć trochę swojskiej kiełbasy, by dodać aromatu
Zupy są świetnym daniem obiadowym nie tylko, gdy za oknem pogoda nie dopisuje. Latem, gdy temperatury są jeszcze wysokie, można również je śmiało wykonać. Poniższa propozycja jest świetna dla wszystkich, którzy chcą zaznać wyjątkowego smaku,...
-
Jeśli kapuśniak to tylko z tym mięsem. Moja cała rodzina robi go tak od lat
Aromatyczna, sycąca i pełna smaku - taka jest właśnie ta potrawa. Ten tradycyjny przysmak, przygotowany z kiszonej kapusty i odpowiednio dobranego mięsa, potrafi rozgrzać ciało i duszę nawet w najchłodniejsze dni. Użyj tego mięsa, a na pewno wyjdzie.
-
Delikatne mięso, a do tego aksamitny sos. To twój poniedziałkowy obiad, który musisz zrobić
Jeśli po długim weekendzie nie masz zielonego pojęcia, co przygotować na obiad, to przychodzimy z pomocą. Ten posiłek zawróci ci w głowie, a aby go zrobić wcale nie trzeba za wiele. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Połączenie tego mię...
-
Gotuje na weselach i zdradziła, jak zrobić tę surówkę. Zaznaczyła, że ten składnik musi się w niej znaleźć
Surówki to bardzo często nieodłączny element obiadów, który bez wątpienia dodaje smaku całej reszcie składników. Przepisy mówią, że robi się je naprawdę szybko i nie trzeba za wiele czasu i energii, by je wykonać. Ostatnio dostałam przepis na...
-
Niby ogórkowa, ale nie do końca. Dodałam tylko te 3 składniki i okazała się szaleńczo pyszna
Zupę ogórkową albo się uwielbia, albo nienawidzi. Jeśli zaliczasz się do grona, które lubi jej smak, to poniższy przepis również ci się spodoba. Dodaję do niego tylko trzy dodatkowe składniki, a całość nabiera nowego smaku. Możesz nie wierzyć, ale...
-
Babcia poda je dziś na obiad i jestem w szoku, że to nie schabowy. Jest jeszcze lepszy
W niedzielę zazwyczaj w każdym domu można znaleźć kotlety schabowe lub mielone, które podawane są zaraz za rosołem. Ich smak jest bardzo dobrze przez nas znany i podanie ich nie jest żadnym zaskoczeniem. Jednak, by chociaż raz w tygodniu wywołać...
-
Nie robię już schabowych na niedzielę. Zastępuję je tym mięsem, a rodzinie aż trzęsą się uszy
Niedziela kojarzy nam się ze spokojem, a także z rodzinnym obiadem. Jako pierwsze danie serwujemy zazwyczaj rosół z makaronem, a na drugie wlatuje niezastąpiony kotlet schabowy. Podawany jest on zazwyczaj z mizerią i ugotowanymi ziemniakami i jest...
-
Magda Gessler dodaje to do zupy krem z cukinii. Uważa, że dzięki temu ma lepszy i głębszy smak
Magda Gessler znana jest z oryginalnych pomysłów kulinarnych, które z chęcią wykorzystuje. Nawet cukinia nie jest jej straszna i robi z niej dużo smakowitych potraw. Jedną z nich jest zupa krem, a dzięki temu dodatkowi, jest ona dużo smaczniejsza.
-
Zastosujesz się do tej zasady, a sos z kurek wyjdzie wyśmienity. Potrzebujesz tylko 5 składników
Obecnie osoby, które szaleją za grzybami, są w niebie. Bowiem w lasach można znaleźć ich całą masę, a później w prosty sposób można z nich zrobić pyszne dania i przekąski. Jeśli jesteś smakoszem kurek, to poniższy przepis na sos stanie się twoim...
-
Racuchy siostry Anieli są smaczniejsze niż mojej babci. Lekkie, puszyste i miękkie jak obłoczek
Racuchy kojarzą mi się z domowym ciepłem i wakacjami u babci. To właśnie tę potrawę robiła mi ona na śniadanie lub na kolację. Podawane je z powidłami i ciepłym kakao przywołują we mnie niezapomniane wspomnienia. Jednak ostatnio spróbowałam przepi...
-
Tak zrobisz chrupiące placki z cukinii, które nie piją tłuszczu. Wystarczy zastosować się do tego
Nie ma nic gorszego niż placki, które wychodzą miękkie, a do tego leje się z nich tłuszcz. Wtedy mamy w głowie, że zaliczyliśmy kulinarne fiasko, a obiad trzeba powtórzyć. Jednak jeśli zastosujesz się do kilku rad, już nigdy nie będziesz musiał si...