obiad
-
Tak zrobisz chrupiące placki z cukinii, które nie piją tłuszczu. Wystarczy zastosować się do tego
Nie ma nic gorszego niż placki, które wychodzą miękkie, a do tego leje się z nich tłuszcz. Wtedy mamy w głowie, że zaliczyliśmy kulinarne fiasko, a obiad trzeba powtórzyć. Jednak jeśli zastosujesz się do kilku rad, już nigdy nie będziesz musiał si...
-
Zapomnij o kalafiorze z bułką tartą. Lepiej zapiecz go pod pierzynką, a posmakuje ci jak nigdy
W twojej diecie jest bardzo mało warzyw, a ty już masz dosyć tych wszystkich standardowych dań? Mamy na to prosty sposób! Wystarczy, że połączysz z kalafiorem sos beszamelowy i wszystko razem zapieczesz. Brzmi dziwnie? Spokojnie. Jestem pewna, że...
-
Wlałam do niego zupę i wrzuciłam do torby. Po kilku godzinach dalej miałam ciepły posiłek
Niektóre akcesoria na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nam niepotrzebne. Ale czasem mamy taką sytuację, gdzie chcemy wybrać się w podróż i w międzyczasie zjeść ciepły posiłek. Wtedy przydają nam się pojemniki, które trzymają ciepło i które nie...
-
Bigos jak u babci, a nawet... lepszy. Z tym warzywem będzie delikatniejszy i obłędnie smaczny
Klasyczny bigos najlepiej smakuje z intensywnie zielonej młodej kapusty. Ma bardziej kruche liście i delikatniejszy, lekko słodki smak. Sezon na to warzywo trwa tylko do sierpnia, dlatego lepiej się pospieszyć i wyczarować to tradycyjne danie.
-
Ta gulaszowa to hit. Lepiej nie rób, bo wpadniesz jak śliwka w kompot. Wszyscy będą chcieli powtórkę
Ta zupa króluje na rodzinnych imprezach, ale świetnie sprawdzi się też jako codzienne danie obiadowe. Jest sycąca, aromatyczna i posmakuje każdemu, a jej kluczowym składnikiem jest wkładka mięsna. Z jakiego mięsa wychodzi najlepsza zupa gulaszowa?...
-
Zrezygnowałam ze schabowych i mielonych na rzecz tego mięsa. Ketchup to składnik obowiązkowy
Nawet najbardziej znane nam smaki mogą się w końcu znudzić i na ich miejsce muszą wskoczyć nowe smakołyki. W moim przypadku zamiast schabowych i mielonych robią tego kurczaka, który dzięki dodatkom jest absolutnie genialny. Ketchup jest składnikie...
-
Bardzo chrupiące i milion razy lepsze od ziemniaczanych. Te placki robię co kilka dni
Gdy do naszej głowy wpada pomysł na zrobienie placków, zazwyczaj wykorzystujemy przepis na te zrobione z ziemniaków. Tylko garstka osób pomyśli o użyciu innego warzywa, które równie dobrze sprawdzi się w tej roli. Osobiście bardzo lubię...
-
Mięciutkie jak poduszka kluseczki, które robiła mi babcia. Główny składnik dodajesz do pierogów
Lubię wracać do przepisów, które przypominają mi dzieciństwo. Wtedy dopada mnie nostalgia i mam ochotę wykonać wszystko to, co jadłam gdy byłam dzieckiem. Ten przepis znam od najmłodszych lat i zawsze robiła go babcia. Po dziś dzień wykonuje go dl...
-
Najlepsze kotlety mielone mają w sobie te 2 składniki. Każdy mówi, że są lepsze niż z przepisu babci
Kotlety mielone są takim samym klasykiem jak schabowe. Przepis na nie zna chyba każdy i mało kto nie zna ich smaku. Jednak nawet taki tradycyjny obiad można nieco zmienić za pomocą kilku składników. Tym razem dodałam dwa warzywa, które nie tylko...
-
Makaron w tej zupie tylko by zepsuł smak. Dodałam szklankę składnika, o którym często zapominam
Często zapominamy o niektórych produktach i przez bardzo długi czas nie korzystamy z ich smaku. Ostatnio uświadomiłam sobie, że do każdej zupy dodaję makaron, a nie cieszę się z aromatów innych dodatków. Ten przepis to zmienił, bo zamiast klusek...
- Już nie robię jarzynowej. Mam lepszą sałatkę, która zachwyca gości
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Gotujesz i segregujesz? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo!MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Została oszukana na jarmarku. Za kiełbasę i kapustę zapłaciła 70 zł
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Wigilijna kapusta z grochem. Zaskocz rodzinę wyjątkową potrawą
- Zamiast karpia na Wigilię? Mało tłuszczu, kalorii i tańsza niż dorsz
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Kozina rzadko bywa na stole. Niesłusznie, bo jest bardzo smaczna
-
Poszłam do lasu i zebrałam cały kosz tych grzybów. Połączyłam je z tym i zrobiłam obiad dla rodziny
Sierpień to wyjątkowy czas, kiedy w lasach pojawiają się różnego rodzaju grzyby. Jeśli jesteś ich wielkim smakoszem, to nie możesz ominąć okazji na ich zebranie. To właśnie z nich możesz przygotować smaczne potrawy, które uroczą twoich gości, a...
-
Delikatne ciasto, a farszu nie da się opisać słowami. Te pierogi są smaczniejsze od ruskich i z kapustą
Pierogi to ten rodzaj obiadu, którego trudno odmówić. Jestem ich wielką fanką i zawsze robię je dla siebie i rodziny, gdy mam na to czas. Pomimo że pierogi ruskie są tymi najpopularniejszymi, na moim rodzinnym stole częściej goszczą te. Ich farsz...
-
Nie ma lepszego obiadu na sierpień. Babcia mawiała: Jedz wnuniu, zaraz dorwę śliwek
Każdy z nas ma taki comfort food z dzieciństwa i dla wielu z nas są to oczywiście knedle. Sierpień wszak smakuje śliwkami, malinami i szarlotką. I to właśnie knedle ze śliwkami są naszym biletem do wspomnień z dzieciństwa. Babcie przynosiły śliwki...
-
Zapomnisz o fasolce w bułce tartej. Polej ją tym i podaj na obiad, rodzina wyliże każdy talerz
Fasolka szparagowa w bułce tartej to tak znany klasyk, że jest podawany w każdym domu. Jednak mało osób wie, że bułka tarta nie jest jedyną opcją. Fasolkę można podać na wiele różnych sposobów, a poniższy przepis jest tego bardzo dobrym przykładem...
-
Wrzuciłam na grilla i po kilku minutach miałam obiad. Zajadałam się bardziej niż kotletami
Lato to idealny czas, aby wyciągnąć grilla z garażu i przygotować pyszny posiłek. Na nim można zrobić cokolwiek się tylko chce, bo wszystko wychodzi naprawdę smaczne. Jeśli chcesz zrobić coś szybkiego i sycącego, wrzuć to warzywo. Po kilku minutac...
-
To danie smakuje każdemu w mojej rodzinie i zawsze szybko znika. Zrobisz je w 10 minut
Każdy dom ma swoje kultowe dania, które co jakiś czas powtarza. W moim co jakiś czas, od wielu lat robi się ten prosty makaron. Nie ma w nim sosów, ani wymagających dodatków. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy nie masz pomysłu na to, co podać swojej...
-
To przepis na twój kolejny obiad. Miękkie i lekkie mięso połącz tylko z tym sosem. Rodzina oszaleje
Codziennie staramy się, aby nasze obiady były na jak najwyższym poziomie. Wymyślamy różne połączenia smakowe, a czasem wystarczy użyć najprostszych smaków. To danie smakuje każdemu w mojej rodzinie i zawsze szybko znika.
-
Od dziś nie wrzucam do zupy zwykłego makaronu. Zamiast tego dodaję to
By nawet najnudniejszą zupę zamienić w coś ciekawego i dobrego nie trzeba wcale wiele. Wystarczy jedna zmiana i cała potrawa zyskuje na smaku. Tak właśnie jest w tym przypadku. Do tej potrawy nie dodałam klasycznego makaronu, tylko wrzuciłam to.
-
5 składników i chwila pracy. Kluski będą tak miękki i pyszne, że będziesz je dodawać do wszystkiego
Kluski śląskie to tak kultowe danie, że nikt nie ma odwagi zmieniać jego składu. Jednak my chcemy pokazać, że nawet z takimi recepturami można trochę poeksperymentować. Nie warto bać się niepowodzenia, bo z tak sprawdzoną recepturą zawsze wszystko...
-
Poznasz zupę na talerzu? Brzmi banalnie, a wszyscy mylą się w 7. pytaniu
Przed tobą smakowity quiz kulinarny. Pytamy o pyszne zupy - rozpoznasz je na zdjęciach? Wielbiciele takich potraw mają łatwiej. Nie oznacza to, że zdobycie kompletu punktów w tym quizie to łatwizna - niektóre pytania są naprawdę podchwytliwe! Dasz...
-
Puszyste, delikatne i wyglądają jak obłoczek. Dodałam do nich ten napój i od razu stały się lepsze
Placki są bardzo popularne w kuchni polskiej i można je zrobić na wiele różnych sposobów. Wyróżnia się te zrobione na słodko, jak i w sposób wytrawny. Dziś pokażemy metodę na podkręcenie smaku słodkich placuszków. Wystarczy tylko butelka tego...
-
Wygląda jak ryż, ale to makaron. Połączyłam go z jajkiem i boczkiem i wyszedł palce lizać
Pomimo że kuchnia polska jest według nas jedną z najsmaczniejszych na świecie, to i tak smakołyki pochodzące z Włoch są bliskie naszemu sercu. Nie tylko wybieramy się do włoskich restauracji i knajp, by ich zasmakować, ale również odtwarzamy je w...
-
Miałam dość placków ziemniaczanych, więc zrobiłam to. Każdy, kto je jadł, prosił o dokładkę
Gdy mówimy o plackach, przed naszymi oczami mogą pojawić się te zrobione z ziemniaków. Jednak przepisów na ten pyszny obiad jest wiele, a zamiast kartofli można do nich użyć inne warzywa. Ostatnio tego spróbowałam i nie żałowałam swojej decyzji. T...
-
Nie przepłacaj w budkach, zrób ją własnoręcznie. Jest tańsza i jaka pyszna. Gotowa w 10 minut
Szukasz szybkiego przepisu na obiad, który przypasuje smakiem dorosłym i dzieci? To danie zrobisz w kilka minut i na pewno każdy będzie zadowolony. Wystarczy do niego tylko kilka podstawowych składników. Gdy spróbujesz go raz, będziesz powtarzać...
-
Chwila roboty, a ze stołu znika jeszcze szybciej. Ten obiad z makaronem robi się sam. Starczy na 2 dni
Szybki obiad z makaronem to zawsze dobry i niezawodny sposób na przygotowanie pysznego i sycącego dania, które nie zajmie dużo czasu. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, by mieć spokój przez kolejne dwa dni.
-
Nie wyrzucaj wczorajszych ziemniaków. W kilka minut zrobisz z nich jeden z lepszych obiadów
Czasem może zadziać się tak, że źle wymierzymy potrzebne nam składniki i to sprawi, że zostają nam na później. Tak najczęściej dzieje się z ziemniakami. Gotujemy ich za dużo, a później nie wiemy, co z nimi zrobić. Jeśli nie masz na nich pomysłu, t...
-
Nadaje się nie tylko do słoików i leczo. Ułóż ją w naczyniu, zalej i wstaw do piekarnika
Szukasz prostego i szybkiego sposobu na letni obiad? Użyj tego warzywa w oryginalny sposób i zaserwuj najbliższym smak, który zapamiętają na długo. Po pierwszym kęsie będziesz wiedzieć, że to danie zostanie w twojej rodzinie na dłużej.
-
Domowa vegeta w 5 minut. Zero chemii, tylko sprawdzone składniki. Robię ją od lat
Wiele osób lubi podbijać smak potraw różnymi rzeczami. Najczęściej są to produkty, które kupowane są w sklepach. Niestety nigdy nie mamy pewności, jakie zostały tam składniki, dlatego najlepiej korzystać z tych, które robimy samodzielnie. Ten...
-
Na niedzielny obiad nie rób w żadnym wypadku rosołu. Ta zupa krem okazuje się dużo smaczniejsza
Niedziela kojarzyć się może z aromatycznym zapachem bulionu z makaronem, a także kotletem schabowym. Jednak niektórzy z nas chcą czasem odejść od tych tradycyjnych smaków na rzecz czegoś innego. Jeśli też tak masz, to ten przepis ci się spodoba.
-
Ciocia ze śląska nakrzyczałaby mnie za ten przepis. Takich klusek śląskich nigdy nie jadłeś
Przepis na to danie jest bardzo popularny i mało kto postanawia go zmieniać. Zawsze je się je tak samo i ani trochę się z nimi nie eksperymentuje. Tak było do dziś, bo teraz kluski śląskie nabrały nowego smaku i wyglądu. To zasługa tylko jednego...
-
Gdy podałam te gołąbki, babcia prawie zemdlała. Nie dodałam do nich ani ryżu, ani kapusty
Gołąbki to danie, które w wielu domach jest niezmienne od pokoleń. Przepis pamięta czasy prababci, a czasem nawet i dalsze generacje. Ostatnio postanowiłam nieco pobawić się recepturą i dzięki temu wyszło danie, które powali nie jedną osobę. Ten...
-
Tak prostego obiadu w życiu nie widziałeś. Pochodzi z Wielkopolski i robi szał w całej Polsce
Kuchnia polska ma nam wszystkim wiele do zaproponowania. Gdzie nie spojrzymy, tam mamy wiele regionalnych potraw, które przypadną do gustu każdemu z nas. Ta potrawa z Wielkopolski jest wyjątkowa i nie da się przejść obok niej obojętnie.
-
Jako dziecko jej nienawidziłam, dorosłam i jem ją codziennie. Jest idealna na lato
Każdy z nas z dzieciństwa pamięta kilka rzeczy. Na pewno pamiętamy ulubione zabawy, znajomych, z którymi się bawiliśmy, a także potrawy, które jedliśmy. Ja z tego okresu pamiętam zupę, której szczerze nienawidziłam. Babcia chciała, abym jadła ją...
-
To danie babcia robiła mi w wakacje. Ten wyrazisty smak pamiętam po dziś dzień
Każdy z nas ma w pamięci danie, które kojarzy się z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Może to być aromatyczny rosół babci, chrupiące placki ziemniaczane, czy słodki kompot z letnich owoców. Dla mnie takim wspomnieniem jest poniższe danie, które...
-
Chłopska zupa o dziwacznej nazwie. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje lepiej niż jarzynowa
Kuchnia francuska wniosła do naszych domów wiele ciekawych dań, a jedną z nich jest niewątpliwie zupa pejzanka. Nazywana także chłopską, nazwę bierze od słowa paysan, czyli wieśniak lub chłop. Choć może nie brzmieć zachęcająco, to gwarantuję, że...
-
Pierogi z jagodami przy tym to nic. Mięciutkie i lekkie, a do tego wypełnione po brzegi
Lato to czas, gdy maksymalnie wykorzystujemy smaki, które zjemy tylko o tej porze roku. Z owoców i warzyw robimy najróżniejsze dania i desery, które zapamiętujemy na długo. Ten przepis musisz zapisać, bo zrobienie go gwarantuje uśmiech i zadowolenie.
-
Mielone i schabowe odrzucisz w kąt, gdy poznasz ten przepis. Wystarczy szklanka tego składnika
Kotlety to składnik obiadowy, którego nie może zabraknąć na talerzu. Zazwyczaj posiłkujemy się już nam dobrze znanymi przepisami, które pokazują, jak je zrobić. Poniższa receptura to totalna nowość i mało kto może nawet pomyśleć o takim połączeniu...
-
Zupa rybna łatwiejsza niż rosół. Smakuje bosko, a to dzięki potencjalnym śmieciom
Zupa rybna to nie jest ulubiona potrawa Polaków, a ja wciąż nie wiem, dlaczego tak się sprawy mają. To przecież pyszna, lekka i pożywna zupa, ale jej esencja nie pochodzi z filetów. Bynajmniej! Żeby zupa rybna była pyszna, trzeba użyć śmieci....
-
Został ci makaron z obiadu i nie wiesz, co z nim zrobić? Dodaj jeden składnik i powstanie nowe danie
Czasem zdarza się tak, że przy przygotowywaniu różnych potraw zostają nam niewykorzystane składniki. Szkoda je wyrzucić, a bardzo często też nie wiemy, co możemy z nich zrobić. Dziś przychodzimy na ratunek, by pokazać, jak wykorzystać ugotowany...
-
Absolutnie nie rób pierogów ruskich. Tylko to warzywo nadaje się do zrobienia farszu idealnego
Pierogi ruskie to bardzo tradycyjne danie, którego nie da się zastąpić. Jednak w okresie letnim pojawia się dla nich duża konkurencja, której nie warto omijać. Te pierogi nie tylko wyróżniają się smakiem, ale też świetnie prezentują się na talerzu...