obiady domowe
-
Zupę fasolową zrób inaczej niż zawsze. Grecka wersja sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach
Zupa fasolowa to w przekonaniu wielu z nas typowe danie z babcinej kuchni i jeden z klasyków klasycznej kuchni polskiej. Owszem, jest to najprawdziwsza prawda, ale inne części świata także gotują zupę z fasolą. Najlepiej wychodzi to Grekom. Ich zu...
-
Robię najlepszy krupnik w rodzinie. Używam pęczaku, najzdrowszego mięsa i dwóch dodatków
Krupnik to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie można przejść obok niego obojętnie. Jeśli są wśród was sceptycy tej zupy z kaszą, mam nadzieję, że mój przepis na krupnik sprawi, że odkryjecie jego smak ...
-
Teściowa robi najlepszą zupę pieczarkową. Najpierw dusi por, potem dodaje trzy ważne rzeczy
Zupa pieczarkowa to zawsze dobry pomysł. Sprawdza się idealnie na każdy dzień, robi się ją łatwo i dość szybko. Jednak moja zdolna teściowa zupę pieczarkową gotuje jedynie na niedziele i święta, i robi to po mistrzowsku. Jej zupa jest kremowa, peł...
-
Soczyste sznycelki drobiowe. Zanim zapanierujesz, zadbaj o marynatę. Pokonają nawet schabowe
Sznycelki drobiowe przez niektórych uważane są za "brzydszą siostrę Kopciuszka", czyli schabowego. Nie z naszym dzisiejszym przepisem. Podpowiemy ci, jak zrobić przepyszne, soczyste i delikatne sznycelki w obłędnej panierce bez bułki tartej. Jedna...
-
Na rosole zrobisz pyszną wiosenną zupę. Podkręcisz ją tymi ziołami i małymi kuleczkami
Rosół to płynne złoto polskiej kuchni. Nie tylko świetnie smakuje, rozgrzewa i stanowi nieodłączny element niedzielnych i świątecznych stołów, lecz także jest bazą do wielu innych potraw. Na rosole robimy rozmaite zupy, ale dziś z naszym przepisem...
-
Na niedzielę nie robię już schabowych. O te roladki rodzina upomina się od czwartku
Jakiś czas temu miałam niemały dylemat, bo zbliżała się rodzinna uroczystość i nie miałam pojęcia, co ugotować na obiad. Schabowe i udka odpadały, bo robiłam je na okrągło, mielone nie wszyscy lubią, a duszona karkówka była ostatnio. Bez planu...
-
Kotleciki z pieczarkami i kurzym owocem. Tak pyszne i tanie, że mięso niepotrzebne
Szukasz pomysłu na tani, pyszny i bezwysiłkowy obiad? Mamy dla ciebie przepis, który oczaruje twoich bliskich, a dodatkowo zachwyci smakiem i po taniości zapełni brzuchy. Masz w domu kilka jajek i pieczarki? Jeśli tak, to nie czekaj i zabieraj się...
-
Zapomnij o kotletach i na niedzielę zrób schab po bałkańsku. Bliscy postawią ci pomnik
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny niedzielny obiad, pędź do sklepu po schab. Jednak nie rozbijaj go i nie smaż kotletów, zrób coś o niebo lepszego. Schab po bałkańsku to kruche i soczyste mięso ze wszystkim, co uwielbiamy. Obiad robi się naprawdę...
-
Kluseczki z miseczki, czyli wyżerka za grosze. Tak pyszne, że znikają z prędkością światła
Kluski kładzione, pieszczotliwie nazywane przez niektórych kluseczkami z miseczki to wymarzony obiad dla wszystkich miłośników prostych przepisów, które kojarzą się z dzieciństwem. Kluski kładzione to w zasadzie tylko pięć składników,a czas ich...
-
Idealna na ferie i duży mróz. Ta zupa rozgrzewa lepiej niż rosół i farelka
Mamy dziś dla ciebie przepis na zupę do zadań specjalnych i to wcale nie jest przesada. Rozgrzewa, smakuje i idealnie zastąpi rosół podczas rodzinnych spotkań. Jest aromatyczna i bardzo łatwa w wykonaniu. Nie, nie będzie dziś o pomidorówce. Zupa...
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Wrzucam do ciasta sekretny składnik. Jest wilgotne przez tydzień
-
Niemieckie smarowidło przebija pastę jajeczną. Ser robi całą robotę
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
-
Smak średniowiecza na talerzu. Kotleciki jadano za czasów Piastów
- Gdzie wyrzucić filtr do wody? Masz kilka możliwości, ale tylko jeden kontener jest dobry
- Smak dwóch popularnych zup w jednym. Kiedyś zajadano się codziennie
- We Włoszech dodają ją do wszystkiego. Jest niczym zdrowotny skarb
- Zamiast soli dodaj do ziemniaków te przyprawy. Więcej z niej nie skorzystasz
- Użyj metody "okresowego gotowania". Jajka wyjdą wyśmienite jak nigdy
-
Lubisz zupę pomidorową? Ta we włoskim stylu jest lepsza. Wybierz konkretny ser
Kto z nas nie kocha zupy pomidorowej? Oczywiście przepisów na to danie jest bez liku, nawet Włosi mają swoją własną pomidorówkę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną zupę pomidorową po włosku. Będzie sto razy lepsza niż klasyczna...
-
Zupa dziadowska za "kilka groszy". Syci i smakuje, a to przez miękkie kuleczki
Ileż to razy nie mieliście pomysłu na zupę na obiad i kończyło się na pomidorowej, jarzynowej lub jedzeniu na dowóz? Teraz mamy dla was przepis, który pozwoli wam powrócić do zapomnianych smaków z dzieciństwa i młodości. Chodzi o zupę, którą w moi...
-
Frykadelki wieprzowe. Zwykłe zrazy mają lekcje do odrobienia. To przez farsz i mięso
Och, frykadelki, ach, frykadelki, jakże jesteście pyszne. Tylko pewnie nie każdy wie, czym są owe frykadelki. To przysmak, który może stawać w szranki ze śląskimi roladami i zrazami, ale wygrywa prostotą i soczystością. Co jest ważne? Dobrej jakoś...
-
Kiedyś jadła biedota, dziś króluje w restauracjach. Cebulowa na tym wywarze będzie najlepsza
Zupa cebulowa powstała we Francji jako danie dla ludzi z niższych warstw społecznych, ponieważ cebula była (i nadal jest) tanim warzywem, ale o dużym potencjale. Przepis przez dziesięciolecia ewoluował i teraz zupa cebulowa króluje w najlepszych...
-
Szybki i pyszny makaron z boczkiem a'la śmietniczek. Pokochasz kremowy sos
Przepisów na makaron jest mnóstwo i jeszcze więcej, ale przepis na makaron a'la śmietniczek przypadnie do gustu każdemu zabieganemu łakomczuchowi. To danie, które możesz zrobić z tego, co tylko znajdziesz pod ręką, ale przyłóż się do sosu....
-
Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
Doskonale wiemy, że w dzieciństwie szpinak był dla wielu z nas złem koniecznym. Zielona paćka pozbawiona smaku nie ma jednak nic wspólnego z pyszną zupą szpinakową, którą możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Jej smak niesamowicie podrasuje...
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się w tym kremowym sosie
Kurczak po toskańsku to wymarzony pomysł na obiad, kiedy czas cię goni, a chęć na pyszny posiłek nie daje za wygraną. Tego kurczaka zrobisz w zaledwie dwadzieścia minut, a będzie tak pyszny, że padniesz z zachwytu. Oprócz soczystego mięsa robotę...
-
Warmińskie pierogi lepsze od ruskich i z mięsem. Przydadzą się hreczka i skrzeczki
Na Warmii znają je wszyscy, w innych regionach Polski są prawie nieznane. Dzyndzałki z hreczką to nie lada przysmak, chociaż wielu z was może zaskoczyć lub zaciekawić ich nazwa. Co to jest hreczka, co to takiego skrzeczki i dlaczego w zasadzie...
-
Tę zupą znają tylko na Śląsku. Jest z taniego warzywa i rozgrzewa jak babciny rosołek
Polska kuchnia jest niezwykle barwna i bogata, w zasadzie każdy region może pochwalić się swoimi wyjątkowymi przepisami, które w innych częścią naszego kraju są niemal nieznane. Kuchnia śląska obfituje w takie potrawy, a dziś skupimy się na zupie,...
-
Tradycyjna fasolka po bretońsku. Babcia robiła ją tylko z tym mięsem
Fasolka po bretońsku to typowo polskie danie i zawiera wszystko, co kochamy najbardziej. Będzie kiełbaska, będzie fasolka i coś, o czym nasze babcie nigdy nie zapominały. Jak zrobić fasolkę po bretońsku jak od babci? Bez wędzonki i zasmażki ani rusz.
-
To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Tak soczyste, że zapomnisz o zwykłych mielonych
Jeśli szukasz inspiracji na obiad w piątek lub po prostu najzwyczajniej w świecie znudziły ci się klasyczne kotlety z wieprzowiny albo drobiu, mamy dla ciebie świetny przepis. Te kotleciki wychodzą delikatne, soczyste i aromatyczne, a zrobisz je z...
-
Byłam we Włoszech i przypomniałam sobie o rarytasie z PRL-u. Mój tata smażył go w chrupiącej panierce
Polska mortadela lata świetności miała w czasach PRL-u, ale jej historia sięga korzeniami do włoskiej tradycji. Co ciekawe, tam do dziś cieszy się niesłabnącą popularnością. Choć nasza wersja różni się od oryginału, dalej jest przysmakiem, po któr...
-
Nie panieruj tylko zanurz w tym sosie. Tak delikatnej ryby nie zjesz w żadnej restauracji
Jak zrobić rybę, żeby każdy dosłownie wylizał talerze i prosił o dokładkę? Mamy na to sprawdzony przepis. Jak tylko wypróbujesz przepis na rybę w kremowym, jasnym sosie, na dobre zapomnisz o panierowanych i smażonych filetach. To zaledwie chwila...
-
Jak zrobić lasagne? Najlepiej jak włoska babcia. Najważniejsze są dwa sosy. Uczta murowana
Lasagne to absolutna klasyka włoskiej kuchni. Pyszny makaronowy przekładaniec jest słynny na całym świecie. Przepis na lasagne nie jest skomplikowany, ale żeby zrobić ją jak obrotna włoska nonna, musisz znać podstawę smaku, czyli dwa sosy. Tak -...
-
Kopytka. Z tym przepisem osiągniesz perfekcję, ale nie popełnij błędu z ziemniakami
Jak zrobić kopytka, żeby były mięciutkie i sprężyste jednocześnie? Przepis na kopytka jest jednym z najłatwiejszych i jak już nie raz i nie dwa życie nas nauczyło, właśnie najłatwiejsze przepisy najłatwiej zepsuć. Ale nie ten. Kopytka zawsze będą...
-
Przez tę zupę, tę zupę czerwoną, oszalałam. Ważny jest piekarnik i smaczne warzywo
Wśród klasycznych polskich zup takich jak rosół, pomidorowa czy krupnik, powinno znaleźć się miejsce na smaki, które są dla nas nowe i nie do końca oczywiste. Dziś właśnie mamy dla was taki przepis na zupę krem o głębokim czerwonym kolorze i...
-
Zupa z mięsem mielonym to nie tylko meksykańska. Przyda się szpinak i kilka dodatków
Zupa z mięsem mielonym to w naszych wyobrażeniach zazwyczaj meksykańska. Oczywiście to świetny przepis, ale mamy lepszy. Nasza propozycja to pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa, która w mroźne dni sprawdzi się lepiej niż termofor. Potrzebne będą...
-
Zupa kalafiorowa wychodzi mi lepiej niż babci. To przez dwa żółte dodatki
Zupa kalafiorowa to jeden z tych przepisów, który nigdy nie zawodzi. To zupa pyszna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się w zimne, leniwe dni. Ostatnio postanowiłam zupę kalafiorową zrobić po swojemu i chociaż babciny...
-
Ulubiona surówka mojego męża. To tylko trzy składniki, a pasuje do każdego obiadu
Typowy, sztandarowy polski niedzielny obiad to rosół, wiadomo, oraz drugie danie - pyszne mięsko, ziemniaczki i oczywiście surówka. W niedzielę długo głowiłam się, jaką surówkę zrobić do duszonej karkówki, bo mizeria się przejadła, buraczki wyszły...
-
Gdy zostaje mi rosół z niedzieli, nie robię pomidorowej. Inna zupa jest lepsza i w dzieciństwie ją kochaliśmy
Rosół na niedzielę to już nasza narodowa tradycja i wielu z nas nie wyobraża sobie ostatniego dnia tygodnia bez rozgrzewającego, złocistego przysmaku na stole. Bywa jednak, że zostaje nam sporo rosołu na kolejny dzień i mamy zagwozdkę, co pysznego...
-
Zupę porową udoskonaliłam dwoma prostymi dodatkami. Od teraz każdy chce przepis
Zupa porowa to zdecydowanie jeden z tych przepisów, które warto znać, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a bliscy domagają się czegoś pysznego. Jest naprawdę łatwa do wykonania, a dwa dodatki sprawią, że będzie bardziej kremowa i...
-
Przepis na krupnik opanowałam do perfekcji. Stawiam na konkretne mięsa i dwa nietypowe dodatki
Krupnik to zdecydowanie jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i chociaż nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, trzeba przyznać, że jest sycąca i dodaje energii. Jednak mój przepis na krupnik ma niewiele wspólnego z gęstą breją, którą...
-
Pyzy drożdżowe kiedyś robiono w każdym domu. Ten przepis przeniesie cię wprost do babcinej kuchni
Pyzy drożdżowe, parowańce, pampuchy, kluchy na parze - wszystko to nazwy pysznego dania, które kiedyś królowało niemal w każdym domu, teraz niektórzy już o nim trochę zapomnieli. Możesz podawać je na różne sposoby, ale muszą być delikatne i...
-
Zupa fasolowa bez tego dodatku nie ma prawa smakować. Ten stary przepis zasługuje na medal
Zupa fasolowa to klasyka kuchni polskiej i na pewno mamy z nią związane same miłe wspomnienia. Najlepszą fasolową robiła moja babcia, która trzymała się żelaznej zasady. Mawiała, że dobra fasolówka powinna być "z dymem". Co miała na myśli? Chodził...
-
Wydrąż ziemniaki i nafaszeruj. Za taki obiad będą cię nosić na rękach
Szukasz łatwego, ale jednocześnie wyjątkowego pomysłu na obiad? Wystarczy, że weźmiesz ziemniaki i mielone mięso. Nie, nie będą to kotlety, a pyszne faszerowane ziemniaki zapiekane z serem. Za ten obiad rodzina będzie cię wychwalać pod niebiosa.
-
Robię gar tej zupy i mam obiad na dwa dni. Jest najlepsza, bo stawiam na te dwa mięsa
Zupa gulaszowa to zdecydowanie jeden z najlepszych wyborów obiadowych, kiedy chcemy porządnie się nasycić i zarazem zatracić w nieziemskim smaku i aromacie. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty, pamiętaj jednak o mięsie. Najlepsza wyjdzie ...
-
Smak polskiej wsi. Zalewajka wygrywa z barszczem i żurkiem, a przepis jest banalny
Zalewajka to zdecydowanie zupa, do której wracamy i chętnie gotujemy, by powrócić do smaków dzieciństwa. To potrawa, która w zasadzie przyjmie dużo, ale jak sama nazwa wskazuje, trzeba ją zalać. Tylko czym? A no wybór jest jeden i jest pyszny....
-
Co na obiad w Nowy Rok? Te żeberka są najlepsze na świecie, a ważna jest kapusta
Co podać na obiad w Nowy Rok? Jeśli chcesz, by obiad w pierwszy dzień nowego roku był wyjątkowy, mamy dla ciebie przepis, który cię nie zawiedzie. Te żeberka to spełnione marzenie każdego, kto lubi treściwe, pyszne i zarazem łatwe potrawy....
-
Zrobiłam wieniec z ciasta francuskiego. Wyszedł tak pyszny, że podam go na święta
Przekąski z ciasta francuskiego już nieraz uratowały mnie, kiedy nagle zjawili się niespodziewani goście lub brakowało mi pomysłów na to, co podać na stół podczas imprezy. Ostatnio jednak postanowiłam zrobić z ciasta francuskiego danie na obiad i...
-
Zupa cebulowa, czyli wymarzony obiad na chłody. Dodaj biały napój, a będzie najpyszniejsza
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która na dobre rozgościła się także na naszych stołach. Jest nie tylko przepyszna, lecz także świetnie rozgrzewa i jest naprawdę łatwa w wykonaniu. Jak ją zrobić po mistrzowsku? Nie zapomnij podlać cebu...