obiady domowe
-
W stołówkach robią ją najlepiej. Z tym przepisem zasmażana kapusta nigdy nie zawodzi
Jak zrobić dobrą kapustę zasmażaną? Tradycyjny dodatek do obiadu może być gwiazdą całego talerza. Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia. Ta wersja to coś więcej niż klasyka - to dopracowany przepis z dodatkami, które robią różnicę. Tego smaku n...
-
Za tę zupę bliscy będą cię całować po rękach. Smakuje jak włoski klasyk
Pogoda za oknem nie rozpieszcza i my sami musimy się porozpieszczać, a nie ma na to lepszego sposobu, niż pyszny, aromatyczny obiadek. Jeśli szukasz pomysłu na jesienną zupę lub na taką zupę, która zaskoczy twoich bliskich i namaluje uśmiech na ic...
-
Tylko Ślązacy dodają ten składnik do mielonych. Spróbuj, a nie wrócisz do starego przepisu
Dla Ślązaków to smak dzieciństwa, dla reszty Polski kulinarna niespodzianka. Karminadle, czyli kotlety mielone po śląsku, zawierają składnik, który wywołuje zaskoczenie nawet wśród doświadczonych kucharek. W efekcie ich smak trudno pomylić z...
-
Gęsta, kremowa i pachnąca na całe osiedle. Do pomidorowej dodaj dwa sery
Pomidorowa to królowa wszystkich zup i lubi ją dosłownie każdy. Możemy sprzeczać się jedynie, czy lepsza jest z makaronem, czy z ryżem, bo nasz dzisiejszy sposób na pomidorówkę także pokocha każdy, nawet osoby, które nie przepadają za zupami krem....
-
Zupa o dostojnej nazwie na jesienne chłody. Gdy ją podaję, wszyscy wiosłują łyżkami jak szaleni
Nazwa tej zupy brzmi dostojnie, niemal po królewsku, ale nie ma tam ani drogocennego szafranu (choć możesz go użyć, jeśli lubisz), ani dzikiego ptactwa, ani trufli. To danie, które z powodzeniem zrobi każdy z nas i to za stosunkowo niewielkie...
-
Do mięsa wlewam odrobinę tego soku. Lepszych zrazików nie podają w żadnej restauracji
Znudziły ci się już klasyczne kotlety mielone i masz ochotę na coś nowego? A może uwielbiasz zrazy, ale męczy cię tłuczenie mięsa i zawijanie w nie farszu, który bezczelnie z niego ucieka? Mamy dla ciebie coś, co bierze z jednego i drugiego to, co...
-
Zupę dla staruszków podkręcam tymi dodatkami. Każdy zjada dwie dokładki
Są takie potrawy, które kojarzą nam się z jakąś konkretną grupą społeczną, np. ze sportowcami kojarzy nam się ryż z kurczakiem, a ze skoczkami narciarskimi banan i bułka. Z dziećmi i osobami starszymi kojarzą nam się lekkie dania, łagodne dla...
-
W Polsce nikt jej nie gotuje, a smakuje lepiej niż pomidorowa. Główny składnik to niespodzianka
Polacy kochają tradycyjne zupy, ale od czasu do czasu warto zrobić krok poza kulinarną strefę komfortu. Nasza propozycja pochodzi prosto z Grecji i łączy w sobie świeżość cytryny z aromatyczną głębią rosołu. Jest sycąca, orzeźwiająca, a jej smak n...
-
Placki ziemniaczane z babcinego przepisu. Wystarczy dodać ten składnik, a nie ściemnieją
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej lubianych tradycyjnych polskich dań. Choć robi się je bardzo łatwo, problematyczna bywa masa, która bardzo szybko ciemnieje. Babcia Helenka miała na to sposób - dzięki jej sekretnemu składnikowi unikniemy...
-
Zamiast piec na blasze, włożyłam w kratkę. Kurczak wyszedł soczysty i nietłusty
Kurczak to mięso, które na naszych stołach ląduje regularnie i raczej nie ma się co dziwić. Pieczony kurczak to już klasyka rodzinnych obiadów, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten klasyk nieco podrasować. Kładziesz kurczaka na...
-
Kotlety z resztek, które smakują jak z dobrej restauracji. Należy im się złoty medal
Ziemniaki z wczorajszego obiadu wcale nie muszą lądować w śmietniku ani zamieniać się po raz kolejny w kluski. Ten przepis wykorzystuje je w sprytny sposób - powstają z nich kotlety, które zachwycają chrupiącą panierką i kremowym wnętrzem. Klucz...
-
Pojechał do Mielna. Zaskakujące, ile zapłacił za obiad. "W tej cenie nad morzem to chyba sen"
Tomasz Strzelczyk realizuje na swoim kanale na Youtubie cykl, w którym odwiedza nadmorskie restauracje i smażalnie. Dzieli się swoimi wrażeniami i zwraca uwagę, jak niektórzy restauratorzy oszukują klientów (np. sprzedając tańszą rybę jako droższą...
-
To danie kosztuje grosze. Zwykłe ziemniaki zamienisz w wyżerkę
Tani obiad bez mięsa wcale nie musi oznaczać pójścia na smakowy kompromis. Kotlety ruskie są sycące, aromatyczne i tak pyszne, że wygrywają nawet z klasycznymi mielonymi. Wystarczy kilka tanich składników i kilkanaście minut, by cała rodzina prosi...
-
Farsz do pierogów teściowej wprawia w osłupienie. Dodaje garść, a smak jest niepowtarzalny
Do pierogów można włożyć praktycznie wszystko, ale i tak najpopularniejsze nadzienia to biały ser, owoce, farsz do ruskich, mięso oraz kapusta i grzyby. Moja teściowa też używa grzybów, ale do farszu dodaje garść jeszcze jednego, dość zaskakująceg...
-
Uduś mięso i przykryj ziemniaczaną pierzynką. Ta zapiekanka przeniesie cię na angielską wieś
Kuchnia brytyjska nie ma tak wielu miłośników na całym świecie, jak choćby kuchnia włoska czy indyjska, ale wśród klasycznych przepisów można znaleźć naprawdę smaczne rzeczy. Większość Polaków kojarzy jedynie tradycyjne angielskie śniadanie, fish...
-
Ze szpinaku robię przepyszną zupę. Jest kremowa i wyrazista przez dwa składniki i czosnek
Szpinak to warzywo niemałej kontrowersji, bowiem wiele osób ma do niego uraz. Prawdopodobnie zrodził się dawno temu, kiedy szpinak podawano w formie zielonej, mdłej i niedoprawionej paciajki w szkolnych stołówkach. Na szczęście te czasy już za nam...
-
Delikatne mięso w aksamitnym sosie z mascarpone. Ten indyk zgarnia wszystkie nagrody
Indyk wciąż przegrywa z kurczakiem, który jest mięsem najczęściej wybieranym przez Polaków. Wielka szkoda, bo indyk jest bardzo zdrowy, a odpowiednio przyrządzony jest prawdziwym przysmakiem. Dziś mam dla ciebie przepis na indyka w boskim, kremowy...
-
Proste przepisy na pieczonego łososia. 3 sposoby, by łosoś z piekarnika był soczysty jak cytryna
Polacy uwielbiają łososia i jeśli już przygotowujemy na obiad rybę, często jest to właśnie pieczony łosoś. Niestety jego mięso ma to do siebie, że łatwo można je przesuszyć. Jak zrobić łososia z piekarnika, by był bosko soczysty i smakował jak...
-
Dziadek gotował zupę "wstrętkę". Smakuje lepiej od flaczków, ale główny składnik odstrasza
Nasi dziadkowie i babcie mieli łby na karku, jeśli chodzi o gotowanie. Nie mówię tylko o ich zaradności, lecz także o umiejętnym wykorzystywaniu składników, o których dzisiejsze pokolenia nawet nie pomyślą. Niech za dowód posłuży przepis na zupę,...
-
Przepis na polewkę po chłopsku. Dziś nikt tak nie gotuje. Smakuje jak z karczmy
Polewka po chłopsku, znana także pod nazwą "kartoflanka po chłopsku", to potrawa niemal już całkowicie zapomniana. Możemy się z nią spotkać w karczmach serwujących tak zwane chłopskie jadło lub u wiekowej starowinki, która jeszcze nie zapomniała...
-
Ta pomidorowa to Madonna wśród przepisów. Najlepsza dzięki 2 składnikom i jednemu trikowi
Zupa pomidorowa jest absolutnym klasykiem polskich obiadów i jeżeli nie wiadomo, co ugotować, żeby wszystkim smakowało, na stole najpewniej pojawi się pomidorówka. Jednak pomidorówka pomidorówce nierówna i dziś mamy przepis na zupę, którą można be...
-
Tego przepisu na zupę pomidorową nie znasz. Zrób ją po włosku i patrz, jak bliskim cieknie ślinka
Nie tylko Polacy są fanami zup, Włosi także mają się czym pochwalić. Nasi rodacy szczególnie upodobali sobie właśnie kuchnię włoską i jeden przepis z pewnością skradnie nasze polskie serca. Chodzi o zupę, która bardzo przypomina naszą pomidorówkę....
-
Ulubiony dodatek Polaków do obiadu. Kapusta zasmażana wyjdzie idealna dzięki metodzie paska
Chyba zgodzimy się, że kapusta zasmażana to ulubiony dodatek obiadowy większości Polaków. Idealnie pasuje do schabowego, wołowych bitek, roladek lub golonki. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na idealną kapustę zasmażaną. Wychodzi gęsta i...
-
Po świątecznym przejedzeniu zrób tę wiosenną zupę. Bez tych kulek nie będzie tak dobra
Po dwudniowym świętowaniu za stołami mamy lekki przesyt żurków, majonezu, ciężkich sałatek i kiełbas. Jednak coś zjeść trzeba i dziś mamy dla ciebie przepis na pyszną, lekką i wiosenną zupę koperkową. Jeśli masz trochę bulionu lub rosołu, zrobisz ...
-
Zupy klopsikowej nie zabielam śmietaną. Używam innego składnika. Smakuje lepiej i jest kremowa
Zupa klopsikowa to miła odmiana od klasycznych, chociaż już nieco oklepanych zup jak pomidorowa, kalafiorowa czy krupnik. I chociaż wersji zupy klopsikowej jest kilka, dziś mamy zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów. Ważne jest mięso, to...
-
Weź passatę, paprykę i konkretny makaron. Już nie spojrzysz na zwykłą pomidorówkę
Pomysły na obiad powoli ci się kończą i na okrągło robisz tylko pomidorową lub krupnik? Specjalnie dla ciebie mamy przepis, który zamieni twoją kuchnię w restaurację serwującą południową kuchnię. Będzie aromatycznie, pysznie i pożywnie, a to za...
-
Najlepszą surówkę do obiadu robię z zapomnianego warzywa. Smakuje lepiej niż mizeria
Jaką surówkę zrobić do obiadu, kiedy mizeria i colesław już się przejadły? Cóż, opcjo jest naprawdę wiele, ale małoktóra jest tak pyszna, jak ta z poniższego przepisu. Jest lekka, ale jednocześnie wyrazista i odświeżająca. Świetnie pasuje do...
-
Ścieram i dodaję do mięsa. Mielone wychodzą tak pyszne i soczyste, że klękajcie narody
Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy i chyba próżno szukać osoby, która zwyczajnie ich nie lubi. Przepis na kotlety mielone może przyjąć wiele rzeczy, zwykle jest to cebulka, czasami czosnek, zdarzają się też pieczarki lub cukinia. Jednak...
-
Lepsza od ogórkowej i brokułowej. Podaję ją z jajkiem i sekretnym dodatkiem - zjadam cztery porcje
Jesteśmy narodem, który wyjątkowo kocha wszelakie zupy i chociaż wciąż wśród naszych obiadowych wyborów prym wiodą pomidorowa, jarzynowa i pieczarkowa, czas oddać koronę innej, przepysznej zupie. Jest aromatyczna, treściwa, zdrowa i ma piękny kolo...
-
Weź mięso mielone, dodaj warzywa i zalej rosołem. Lepszej zupy nie robią nawet w Meksyku
Dziś mamy nie lada gratkę dla miłośników konkretnych i wyrazistych smaków. Będzie pysznie, aromatycznie i naprawdę łatwo, a już sam zapach przeniesie cię prosto go zalanego słońcem Meksyku. Jak zrobić najlepszą zupę meksykańską w domu? Zacznij od...
-
Pyszna, kremowa i lekko pikantna. Do zupy z pora dodaj dwa składniki. Podziękujesz za ten przepis
Masz lekki przesyt pomidorówek, krupników i jarzynówek, i szukasz przepisu na pyszną zupę, która nie tylko nasyci, lecz także sprawi, że każdy pochwali twoje umiejętności kulinarne? Mamy dokładnie taki przepis. Zupę porową możesz podać na każdą...
-
Soczyste i mięciutkie polędwiczki w kremowym sosie. Za ten obiad będą nosić cię na rękach
Chcesz zaserwować na obiad coś specjalnego, bo już przejadły ci się kotlety i pałki z kurczaka? Mamy dla ciebie świetny przepis. Te polędwiczki masowo kradną serca, są mięciuteńkie i soczyste, a sos... Palce lizać to mało powiedziane. Przydadzą si...
-
Zupa z pieczonej papryki. Będzie lepsza niż z restauracji, a podkręcisz ją pewnym owocem
Masz już lekki przesyt krupników, pomidorówek i innych zup, które robisz na okrągło i już niczym cię nie zaskakują? Postaw na pyszną zupę krem, która swoim smakiem przeniesie cię wprost na słoneczne południe Europy. Będzie intensywna, aromatyczna ...
-
Kurczak curry z cukinią to mój ulubiony obiad. Jedna patelnia i kwadrans wystarczą, by zrobić kremowe danie
Szybki obiad z kurczakiem? Nic prostszego. Dziś mamy dla ciebie przepis, który osobiście uwielbiam i robię zawsze, kiedy mam mało czasu lub lenia przy spodniach. Wystarczy, że masz kurczaka, cukinię, kwaśną śmietanę i żółtą, aromatyczną przyprawę....
-
Kotlety mielone z indyka sto razy lepsze od wieprzowych. Postaw na konkretne mięso i dwa dodatki
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i nie ma co się kłócić - bez względu na to, jak je zrobimy, zawsze są smaczne. Ale przecież mogą być najsmaczniejsze na świecie i dziś właśnie mamy taki przepis na kotlety. Robisz mielone z...
-
Zupa serowa z mięsem mielonym i szpinakiem. Takiego powera nie dodaje nawet Red Bull
Jeśli dopadło cię wiosenne przesilenie, energia cię opuściła i masz ochotę zakopać się pod kocem i przekoczować tam do maja, porzuć ten głupi plan i zrób najlepszą, energetyzującą i sycącą zupę. Smakuje wyśmienicie, jest gęsta, aromatyczna i dodaj...
-
Mąż zrobił pierwszą w tym roku młodą kapustę. Wyszła lepsza niż babcina przez dwa dodatki
W marketach i osiedlowych warzywniakach właśnie pojawiła się młoda kapusta, a to oznacza tylko jedno: zaczyna się najpyszniejszy okres w roku. Nic tak nie smakuje wiosną jak pyszna młoda kapusta duszona z koperkiem i doskonale wie o tym mój mąż,...
-
Gryczanka z grzybami bije na głowę zwykły krupnik. Zadbaj o wywar i postaw na tanie mięso
Kuchnia polska zupami stoi i spokojnie przez cały rok codziennie możemy gotować inną. Dziś mamy przepis, który z końcem lat osiemdziesiątych popadał w zapomnienie, a to niemal kulinarna zbrodnia. Zupa gryczana jest pyszna, treściwa, a dodatek...
-
Zupę fasolową zrób inaczej niż zawsze. Grecka wersja sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach
Zupa fasolowa to w przekonaniu wielu z nas typowe danie z babcinej kuchni i jeden z klasyków klasycznej kuchni polskiej. Owszem, jest to najprawdziwsza prawda, ale inne części świata także gotują zupę z fasolą. Najlepiej wychodzi to Grekom. Ich zu...
-
Robię najlepszy krupnik w rodzinie. Używam pęczaku, najzdrowszego mięsa i dwóch dodatków
Krupnik to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie można przejść obok niego obojętnie. Jeśli są wśród was sceptycy tej zupy z kaszą, mam nadzieję, że mój przepis na krupnik sprawi, że odkryjecie jego smak ...