obiady domowe
-
Na świąteczny obiad podaj swoje nowe popisowe danie! Oto przepisy na świąteczne mięsa
Świąteczny obiad musi być uroczysty i pyszny. Wiele osób zastanawia się nad tym, co można przygotować bliskim, aby byli oni zadowoleni. Mamy dla Was kilka opcji. Poznajcie dwa przepisy na wyborne mięso, a goście będą oczarowani.
-
Idealne placuszki bez dodatku mleka? Z tym zamiennikiem będą miękkie jak poduszeczki
Domowe placuszki to klasyka z którą na próżno konkurować. Szczególnie jeśli te dosłowne rozpływają się w ustach i są perfekcyjnie wyrośnięte. Idealne ciasto to żaden wyczyn, wystarczy bowiem zamienić tradycyjny nabiał, na słodki zamiennik. Dzięki...
-
Przepis na rozpływającą się w ustach kapustę zasmażaną. Dodaj mięsną wkładkę, a będzie jak u babci
Nic nie podkreśli tradycyjnego, polskiego obiad tak jak solidna porcja zasmażanej kapusty. Swojski klasyk warto jednak odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez mięsnej wkładki i kilku przypraw. Tę recepturę stosują najlepsze kucharki i...
-
Mielone przy nich to oklepana klasyka. Postaw soczyste na kotlety lwowskie z niespodzianką w środku
Zamiast po raz kolejny szykować klasyczne mielone, postaw na nieco odważniejszą wersję mięsnego klasyka. Kotlety lwowskie to soczysta alternatywa, która urzeknie najbardziej wymagających. Kluczem do sukcesu jest ukryta w środku niespodzianka, któr...
-
Rozgrzewająca zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są obłędnie mięciutkie kluseczki
W chłodne dni nic nie rozgrzeje i nie nasyci tak jak obłędna zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zamiast skomplikowanych specjałów warto wrócić do prostych produktów i tradycji - smak gwarantują dwa dodatki, które dosłownie rozpływają się w ustach.
-
Wystarczy "uturlać" ziemniaki i zalać mlekiem. To alternatywa dla klusek i sposób na szybki obiad
Zamiast przygotowywać klasyczne kluski postaw na smaczny i ekspresowy zamiennik. Te ziemniaczane kulki mogą konkurować nawet ze śląskim rarytasem - są obłędnie mięciutkie, sprężyste i delikatne. Mleczna kąpiel nada im jeszcze lepszego wyrazu.
-
Te ekspresowe kotlety to hit. Zamiast mięsa użyj tego, a po chwili będziesz się raczyć pysznym obiadem
Kotlety jajeczne to danie, które przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. W podstawowej wersji wymaga jedynie kilku prostych składników, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by popuścić wodze fantazji i urozmaicić je swoimi ulubionymi przyprawami i...
-
Idealne kartacze, to te domowej roboty. Jak złapać proporcje? Moja ciocia twierdzi, że wystarczy odjąć zero
Kartacze są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni podlaskiej, choć równie ważne są również w kuchni litewskiej i ukraińskiej. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale nie ma się czego obawiać. Jeśli zapamiętasz te proporcje, kartacze...
-
Zupa z ukochanym warzywem wszystkich Polaków. Jak zrobić ziemniaczankę? Zadbaj o wkładkę
Zupa ziemniaczana na samym początku może wydawać się "uboga". Nic z tych rzeczy. Dobra ziemniaczanka jest aromatyczna, gęsta, treściwa i smakuje jak z dobrej restauracji. Jak zatem ją zrobić, żeby nie tylko się najeść, lecz także pocieszyć? Pamięt...
-
Do surówki z marchewki dodaj ten chrupiący dodatek. Dzięki niemu warzywo zyska nowy, obłędny smak
Zapomnij o klasycznej mizerii i nudnych, pozbawionych kolorów dodatkach do obiadu. Oto surówka idealna na bazie tartej marchewki i chrupiącego dodatku. Taki duet podkreśli smak każdego domowego obiadu - zarówno tego w wersji mięsnej, jak i...
-
Tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Nie opada i jest puszyste
-
Idealny karp na święta. Zrób jedną rzecz przed smażeniem, a będzie pyszniejszy
-
Kosmetyki, które dbają o ciało i zmysły. Kwintesencja self-careMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Błyskawiczny obiad, który zasmakuje wszystkim. Wystarczą trzy składniki
-
Mielone tracą na smaku przy tych kotletach. Ten składnik nie jest oczywisty
- Jedną porcją zapełnisz brzuch. To zapiekanka, która przebija inne przepisy
- Zrób go teraz, a w święta podaj go z mięsem. Rodzina będzie pytać o przepis
- Na świąteczny obiad podaj swoje nowe popisowe danie! Oto przepisy na świąteczne mięsa
- Jak zrobić lukier? Trzy składniki sprawią, że świąteczne pierniczki będą piękniejsze i smaczniejsze
- Zupa rumfordzka pomysłem na obiad. Kiedyś używano jej w ważnej walce
-
Idealny krupnik to przede wszystkim baza. Okrasa zdradza przepis i radzi, które mięso jest najlepsze
Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Karol Okrasa ma mistrzowski patent, który gwarantuje obłędny smak. Jak się okazuje, wszystko zależy od bazy i mięsa, które wykorzystamy. Kucharz zdradza tajniki dzięki którym...
-
Jak długo gotować grzyby suszone? Niepozorna rzecz wpływa na smak, kilka minut dłużej i wyjdzie papka
Czasami niepozorne czynności w kuchni mogą okazać się sporym wyzwaniem. Zamiast zatem po raz kolejny liczyć na szczęście, lepiej wiedzieć, jak długo powinno się gotować suszone grzyby. Kilka minut może zrobić sporą różnicę w smaku, a także...
-
Obłędnie soczysta pieczeń wieprzowa. Aromatyczna kąpiel w marynacie gwarantuje mistrzowski efekt
Szukasz przepisu na wyrafinowany obiad, który zadowoli całą rodzinę? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami, które nie zawsze się udają, postaw na klasykę. Pieczeń wieprzowa to gwarancja obłędnego smaku, a także pozycja, która pięknie...
-
Te niezwykłe placki sprawią, że pożegnasz nudne obiady. Wszystkie składniki kupisz za grosze
Placki z kaszy gryczanej to silna konkurencja dla placków ziemniaczanych, ale także kotletów. Przepis jest banalny, wszystkie składniki są tanie, a sposobów podania placków gryczanych jest mnóstwo. O czym musisz pamiętać? Że znikają ze stołu...
-
Kluski leniwe tak pyszne, że nawet babcia poprosi o przepis. Wszystko przez jeden niepozorny dodatek
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze - dotyczy to także gotowania i domowych obiadów. Zamiast zatem kombinować z wymyślnymi specjałami postaw na klasykę, jaką są kluski leniwe. Przepis gwarantuje obłędnie delikatny i puszysty...
-
Pierogi "na jeden kęs" z przepisu Katarzyny Dowbor. Prezenterka zdradza skład obłędnego farszu
Pierogi to nasze dobro narodowe, które na stołach gości na co dzień i od święta. Przepis Katarzyny Dowbor różni się jednak od klasyków takich jak: ruskie, z grzybami, mięsem czy kapustą. Prezenterka zdradza, jak przygotować farsz, by dosłownie...
-
W końcu zrobiłam kotlety mielone takie, jak moja babcia. Pół życia popełniałam błąd z mięsem - teraz są najlepsze
Kotlety mielone to klasyka obiadów w polskich domach i robimy je naprawdę bardzo często. Moją mistrzynią smaku była babcia i jej mielone nie miały sobie równych. Bardzo długo chciałam odtworzyć ten smak, ale nie wiedziałam, co robię źle. Fakt, moj...
-
Surówka lepsza niż w chińskiej restauracji. Wystarczy połączyć te składniki z dodatkiem obłędnego sosu
Zamiast po raz kolejny szykować nudne, pozbawione aromatu dodatki do obiadu, postaw na klasykę rodem z chińskiej restauracji. Przepis na surówkę z białej kapusty jest niebywale łatwy, jednak prostota kryje obłędny smak i bogactwo witamin. Wisienka...
-
To mięso jest o wiele zdrowsze od kurczaka, a mimo to Polacy je omijają. Znajdziesz je w tych sklepach
Jak mówi stare, polskie przysłowie "Najlepsza gęsina na św. Marcina". Jest w tym wiele prawdy - ta smakowita partia mięsa to bogactwo witamin i niebanalnego smaku. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie np. w anturażu kwaśnych jabłek czy...
-
Krokiety ziemniaczane z niespodzianką w środku. Wychodzą złociste, chrupiące i nieziemsko smaczne
Krokiety ziemniaczane z mięsnym farszem to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie złocistych krążków nie zajmie ci dłużej niż 20-30 minut. Podane ze świeżą surówką lub sałatą smakują wręcz obłędnie. Poniżej...
-
Najpyszniejsza zupa na jesień. Jak zrobić aromatyczną zarzutkę? Przyda się niedzielny rosół
Jesienią najbardziej smakują nam pożywne, treściwe zupy i do takich z całą pewnością należy zarzutka. Niektórzy mówią na nią kapuśniak, inni zarzucajka, a ja mówię na nią "pychota nie z tej ziemi". Jak ją zrobić? Jeśli masz trochę rosołu i kapustę...
-
Tradycyjna kapusta zasmażana jak u mamy. Pokrój w kostkę to mięso i dodaj do potrawy. Smak zwali cię z nóg
Zasmażana kapusta, to jedno z tych dań, które jest gotowe już w kwadrans. Przygotowanie zdrowego, kiszonego dodatku do obiadu nie wymaga więc ani ogromnego nakładu pracy, ani wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podaj zasmażaną kapustę z tradycyjnym...
-
Sezonowe kluchy w słodkim wydaniu. Wystarczy połączyć te składniki i wyśmienity obiad jest gotowy
Szukasz przepisu na znakomity jesienny obiad, ale brakuje ci pomysłu? Zamiast szykować posiłek godzinami, postaw na sprawdzoną klasykę. Oto przepis na obłędne kluski leniwe, które dosłownie rozpływają się w ustach. Kluczem do sukcesu są też swojsk...
-
To tańsza i zdrowsza wersja mielonych. W składzie pozostałości po obiedzie i produkty jak na ruskie
Koniec z nudnymi mielonymi, miejsce tradycji świetnie zastąpi zdrowsza i tańsza wersja. Zrobisz je z ziemniaków, które zostały po wczorajszym obiedzie i produktów, których używasz zazwyczaj do farszu na pierogi ruskie. Obłędny efekt jest...
-
Tradycyjny schabowy nie ma z nim szans. Kotlet Belweder brzmi jak plan na wykwintny obiad
Marzysz o doskonałym obiedzie z nutą domowych smaków, jednak w nieco ulepszonej wersji? Zapomnij o tradycyjnych mielonych czy schabowych - kotlety Belweder to poezja smaku w każdym kęsie. Wybierz dobrej jakości mięso i postaw na chrupiącą panierkę...
-
Ta surówka na dobre odmieni obiad. Te warzywa i obłędnie kremowy sos to duet idealny
Jesienny obiad powinien zawierać solidną dawkę witamin i przy okazji cieszyć oko bogatą paletą kolorów. Idealnym przepisem będzie zatem surówka z czerwonej kapusty, która doskonale pasuje do mięs, ale i jarskich potraw. Jej sekretem jest kremowy s...
-
Najlepsza zupa krem na jesień. Połącz te składniki, a powstanie rozgrzewające danie
Siedmioskładnikowa zupa na jesień to solidna porcja witamin, koloru i przede wszystkim obłędnego smaku. Przygotujesz ją w mgnieniu oka - wystarczy wszystko wrzucić na blaszkę, zapiec i zblendować z odpowiednimi dodatkami. Gwarantujemy, że jest...
-
Włoska babcia zdradza przepis na niezastąpione danie rodem z Mediolanu. Królują dwa proste składniki
Włoska nonna zdradza przepis na niezawodne danie prosto z tłocznych ulic i gwarnych domów Mediolanu. Klasyka łączy ze sobą ryż i pomidory, jednak wisienką na torcie jest soczyste mięso z iście włoskim twistem. Ten rarytas rozgrzeje brzuchy w...
-
Przepis na jesienny sos z dyni z kremowym dodatkiem. Idealny do makaronu, kluch i mięsa
Przepis na sos z pieczonej dyni i masła orzechowego to doskonały dodatek do jesiennego obiadu. Poza warzywami w składzie znajdziesz też sezonowe przyprawy, które gwarantują dużo smaku. Wystarczy wrzucić produkty do piekarnika, później je zblendowa...
-
Zupa "zajanka". Weź najprostsze składniki i kilka ziemniaków - staropolska uczta gotowa
Zupa "zajanka" to stary przepis, który poznała moja prababcia, kiedy w jej parafii proboszczem był Jan. Mówiła wówczas, że "za Janka to było..." i stąd wzięła się prosta, ale treściwa i pyszna zupa, która w mojej rodzinie nosi nazwę właśnie zajank...
-
Zapomnij o monotonnym lepieniu pierogów. Te kluski idealnie zastąpią klasykę, a są równie smaczne
Masz ochotę na domowe pierogi, ale brakuje czasu na monotonne lepienie ciasta? Zamiast klasyki postaw na szybką i równie smaczną wersję, czyli ruskie kluski! Ta smakowita alternatywa powstaje ekspresowo, a smakuje równie wyjątkowo - wystarczy...
-
To najsmaczniejsza polska ryba. Jest zdrowa, kosztuje grosze i wyczarujesz z niej pyszny obiad
W domowym, polskim menu nie brakuje smacznych kąsków - warto jednak poznać rodzimy gatunek ryby, który na Mazurach uchodzi za prawdziwy przysmak. Mowa tu o miętusie, który ceniony jest za lekkie, białe mięso, charakterystyczny smak, ale także wiel...
-
Zapomnij o nudnych plackach ziemniaczanych! Kotlety z tego składnika to prawdziwe niebo w gębie
Pyszne kotlety to zawsze świetny sposób na urozmaicony posiłek. Jeżeli szukacie smakowitej alternatywy dla standardowych kotletów mielonych albo schabowych, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
-
Domowe krokiety z soczystym nadzieniem. Daj się zaskoczyć i zstąp klasyczną kapustę tym duetem
Zapomnij o nudnych obiadach i postaw na smakowite zawijasy. Krokiety z tym dodatkiem urozmaicą domowe menu i zaskoczą nawet najwybredniejszych. Kluczem do sukcesu są sprężyste naleśniki, jednak to farsz gra tu główną rolę. Grzybowo-serowy duet...
-
Prosty i przyjemny przepis na szybką surówkę do obiadu. Potrzebujesz jedynie czterech składników
Najlepsza surówka to taka, którą można przygotować w kilka minut, a i tak wiemy, że wszyscy będą nią zachwyceni. Choć najczęściej za dodatek do obiadu służy nam klasyczna mizeria lub soczysty colesław, to warto czasem poeksperymentować ze smakami....
-
Wczoraj na obiad zrobiłam bitki. Narzeczony piał jak kogut z zachwytu: Jak mamusia przyjedzie, to zrób takie
Ostatnio już naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. Zupy nam się znudziły, makaron obrzydł, a kotlety wychodziły bokiem. Wpadłam na pomysł - zrobię bitki schabowe. Akurat miałam sporo pieczarek i śmietanę. Wzięłam się do gotowania, a kiedy mój...
-
Przepis na cepeliny, czyli obłędne kluchy ziemniaczane. Hojnie nadziane tym farszem smakują obłędnie
Jeśli szukasz przepisu na wyborne danie rodem ze swojskiej kuchni, skuś się na hojnie nadziane kartacze. To ziemniaczane, obłędnie smaczne danie sprawdzi się doskonale w jesiennym menu. Wystarczy zadbać o dobre proporcje, soczyste nadzienie i...
-
To najlepszy przepis na kaszotto z grzybami. Przepis doskonale zda egzamin na jesienny, sycący obiad
Kaszotto z grzybami to znakomity przepis na jesienny, rozgrzewający i zdrowy obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, a potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealny smak i aromat gwarantuje połączenie odpowiedniej kaszy,...
-
Bitki wołowe wychodzą twarde jak serca twoich byłych? Zaradzimy - wystarczy zmienić jedną rzecz
Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach bitki wołowe, to obiad wymarzony. Jednak niestety - cienkie kawałki wołowiny bywają kapryśne i czasami wychodzą twarde, gumowate i zwyczajnie trudne do pogryzienia. Mamy na to sprawdzoną radę. A naw...
-
Przepis na wybory schab w kremowym sosie. Ten obiad zachwyci całą rodzinę we Wszystkich Świętych
Szukasz przepisu na idealnie kruche i delikatne mięso? Schab w tym kremowym i aksamitnym sosie sprawdzi się doskonale zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad. Sekretem jest kąpiel w nabiale oraz aromatyczne dodatki - w roli głównej pieczarki ...