obiady domowe
-
Kluski leniwe - ekspresowy obiad w domowym stylu. Wystarczy tylko połączyć twaróg, jajka i mąkę
Jeśli szukasz przepisu na ekspresowy i smaczny obiad, przygotuj tradycyjne kluski leniwe. Słodki klasyk bazuje na twarogu, mące i jajkach, a podany z palonym masłem, cukrem, cynamonem czy śmietaną podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy.
-
Obiad na niedzielę - szybkie zapiekanki w sam raz na ekspresowy obiad
Obiad na niedzielę nie musi składać się z typowego kotleta, ziemniaków i rosołu. Możemy zmodyfikować menu i cieszyć się innymi smakami oraz różnorodnością. Dania, które proponujemy są szybkie i smaczne.
-
Ta zapiekanka pachnie Grecją. Karol Okrasa pokazał, jakie ciasto najlepiej do niej pasuje. Mało kto je zna
Coraz częściej sięgamy po dania z kuchni całego świata. Nic dziwnego, nowe smaki mogą nie tylko zaskoczyć, lecz także pobudzić kulinarną wyobraźnię. Karol Okrasa pokazał, jak przyrządzić zapiekankę w stylu greckim. Czym się wyróżnia? Oprócz...
-
Rozgrzewające leczo - przepis na obiad jednogarnkowy. Dodaj konkretną kiełbasę, a bez dokładki się nie obejdzie
Jeśli mówimy i rozgrzewających daniach, idealnych na zimowe mrozy, leczo jest pierwszą potrawą, która przychodzi nam na myśl. Przepis jest banalny, ale nośnikiem całego smaku jest oczywiście kiełbasa. Jaką wybrać, żeby danie nabrało charakteru? Ma...
-
Krupnik - przepis. Dawniej postrach stołówek szkolnych, dziś obłędna zupa, której nie da się oprzeć
Krupnik - przepis na zupę, której w dzieciństwie nie byliśmy w stanie przełknąć. Dzisiejsza receptura może to jednak zmienić. Okazuje się, że nie taki krupnik straszny, jak go robiły kucharki ze szkolnych stołówek. Wcale nie musi być gęsty i bez...
-
Zupa pieczarkowa - przepis na obiadową klasykę. Będzie smakować jak od babci dzięki tym dodatkom
Zupa pieczarkowa to królowa wśród tradycyjnych zup. Jej wyjątkowy smak zawdzięczamy dodatkom. Warto dodać do niej nie tylko świeże grzyby, ale także nabiał w różnych postaciach. Tak przygotowana podbije kubki smakowe i skłoni do dokładki.
-
Klasyczne racuchy pójdą w zapomnienie. Ich budyniową wersję zrobisz w 20 minut
Budyniowe racuszki to alternatywa dla tych, którzy uwielbiają smak oryginału, lecz chcieliby spróbować czegoś innego. Z tym przepisem zrobisz to danie w 20 minut i nie pobrudzisz nawet rąk.
-
Ten przepis na liście kalafiora to kulinarny game changer. Już nigdy nie wyrzucisz zielonej części
Gotowanie w duchu zero waste to coraz głośniejszy trend, który potrafi zaskoczyć praktycznością oraz smakiem produktów, których zazwyczaj nie wykorzystywaliśmy. Podobnie jest z liśćmi kalafiora, które zazwyczaj lądowały w koszu. Jak się okazuje, t...
-
Szare kluski - przepis na tani i szybki obiad. Żeby się nie rozpadały, zachowaj proporcje mąki do ziemniaków
Szare kluski kiedyś były typowym daniem biedoty, dzisiaj uwielbia je każdy i na samą myśl o ziemniaczanych kluchach kładzionych łyżką, cieknie nam ślinka. Jak zatem zrobić pyszne kluski szare, żeby były jędrne i nie rozpadały się podczas gotowania...
-
Magda Gessler dodaje ten płyn do burgerów. Zastępuje nim jeden oczywisty składnik
Po burgery najczęściej kierujemy się do lokali, które oferują jedzenie typu fast food. Jednak aby zjeść pełnowartościowe amerykańskie danie nie trzeba nawet wychodzić z domu. Magda Gessler pokazała jak przyrządzić je samodzielnie. Jeden składnik...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
-
Myślał, że dostanie mandat, grozi mu 8 lat. Wypił wino bez płacenia
-
PRL zamknięty w cukierku. Kiedyś w każdym sklepie, dziś zapomniany
- Kiedy jest tłusty czwartek w 2023 r.? Już niedługo dzień zajadania pączków
- kaszubska zupa bańtkowa. Kaszubski przysmak trafił na wyjątkową listę
- Walentynki - słodkie święto miłości. Wypróbuj przepis na tiramisu lub ciasteczka mascarpone
- Domowe pączki? Spróbuj przepisów Kingi Paruzel i Pawła Małeckiego - w wersji tradycyjnej oraz fit
- Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
-
Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie
Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście...
-
Koniec z nudnym schabowym. Ten kotlet jest jeszcze lepszy, a różni się małym szczegółem
Eksperymentowanie przy tradycyjnych daniach jest coraz popularniejsze. Dzięki temu klasyczne potrawy mogą zyskać drugie życie. Tak jest właśnie z tym kotletem schabowym. W tej wersji jest o niebo lepszy.
-
Strogonow - przepis na rozgrzewającą klasykę. Kwintesencja smaku tkwi w mięsie i kolorowych dodatkach
Strogonow to jedno z dań, które najlepiej smakują w chłodne, zimowe dni. Przepis jest pełen aromatów dzięki mięsie, warzywom, kolorowym dodatkom i przyprawom. Przygotowanie tego rarytasu wcale nie jest trudne, a efekt gwarantuje zadowolenie...
-
Przepis na kopytka - lekkie i delikatne kluseczki lubią dobry skład. Sukcesem są proporcje i ziemniaki
Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. Domowe kluseczki ziemniaczane wyjdą perfekcyjne, jeśli zadbamy o dobre proporcje i właściwy gatunek bulw. Później tylko wystarczy ...
-
Rosół z pieczonych warzyw - smaczna alternatywa dla klasyki. Efekt wzmocnią intensywne przyprawy
Przepis na rosół z pieczonych warzyw to totalny game changer tradycyjnego smaku. Oryginalna wersja sprawi, że smak będzie znacznie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Warto ięgnąć także po nieco odważniejsze dodatki takie jak imbir, chilli, grzybki...
-
Pierogi św. Jacka to danie z historią. Znane od pokoleń, a to za sprawą nietypowego ciasta
Z niektórymi przepisami, które znamy do dziś, związane są nietypowe i ciekawe historie. Tak właśnie jest z tymi pierogami. Oprócz legendy, która się za nimi ciągnie, można je wyróżnić za niecodzienne ciasto. Mało kto dodaje do niego ten składnik.
-
Placuszki Roberta Makłowicza zrobisz w niecałe 10 minut. Ten sos jest nieznany w Polsce, a pasuje do nich idealnie
Poznawanie nowych smaków jest coraz bardziej popularne. Niektórzy odchodzą czasem od tradycyjnych smaków na rzecz tych pochodzących z dalekich stron. Robert Makłowicz przybliża widzom smaki wschody. Tego sosu mogli nie znać.
-
Pomysł na obiad - domowe klopsiki w sosie pomidorowym. Sekretem soczystego mięsa jest warzywny dodatek
Jeśli szukasz pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, klopsiki w sosie pomidorowym sprawdzą się znakomicie. Smak mięsa warto jednak wzbogacić o dodatkową porcję warzyw. W ten sposób pulpeciki będą soczyste i miękkie. Z kolei powolne duszenie w...
-
Zupa pieczarkowa z makaronem to hrabina wśród zup. Zapomnij o zabielaniu śmietaną - inny składnik doda wytrawnego smaku
Zupa pieczarkowa to danie z wielkim potencjałem i odpowiednio przygotowane może konkurować z daniami z najlepszych restauracji. Dziś mamy dla was przepis na zupę pieczarkową z makaronem, ale nie taką zwykłą, stołówkową, tylko wyrafinowaną i...
-
Przepis na kopytka z serem. Wyjdą puszyste i mięciutkie dzięki dobrym ziemniakom i tym dodatkom
Kopytka z serem - domowy specjał, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Bazą mogą być ugotowane ziemniaki, które zalegają po wczorajszym objętej. Miękki i delikatny efekt uzyskamy jednak dzięki dodaniu odpowiedniej ilości sera. Wówczas...
-
Mielone - przepis na tradycyjny obiad w oryginalnym wydaniu. Do mięsa dodaj zieleninę lub warzywa
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, którą ciężko zastąpić. Mięsny rarytas jest uwielbiany przez Polaków, szczególnie w tradycyjnym wydaniu. Warto jednak nieco urozmaicić domowe menu i dodać do mięsa świeżych ziół lub warzyw. Dzięki temu...
-
Nowa odsłona niedzielnego obiadu. Nudne schabowe zamień w kotlety w szlafrokach
Jeśli mowa o niedzielnym obiedzie, trzeba wspomnieć o kotletach schabowych. Klasyczne, robione z tradycyjnego przepisu, składają się z chrupkiej panierki. A co jeśli można przyrządzić je inaczej? Skuszenie się na inną wersję tego posiłku może...
-
Ania Lewandowska robi rosół z kilkoma kroplami tego składnika. Z pewnością go nie dodajesz
Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Anna Lewandowska proponuje jednak nieco inną wersję. Dodaje do niego składnik, który podkręci smak dania.
-
Zupa gulaszowa - przepis na treściwe i rozgrzewające danie na zimową chandrę. Kluczowy jest miks mięs
W zimowym menu nie może zabraknąć rozgrzewających i krzepiących posiłków. Wówczas królują zapiekanki, buliony, dania jednogarnkowe i treściwe przysmaki. Rarytasem, który bez wątpienia zasługuje na aprobatę i często gości na naszych stołach, jest...
-
Metoda 3:1 to sposób gospodyń na kluski śląskie. Dzięki niej będą rozpływać się w ustach
Kluski najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. To dzięki niej to tradycyjne danie wprost rozpływa się w ustach.
-
Połączenie niemieckich i polskich smaków w jednej zupie. Tak sycąca, że nie potrzebujesz drugiego dania
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski są jeszcze odkrywane. Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze wieczory.
-
Kotlety mielone już nigdy nie będą suche. Przyda się dodatek kojarzony z grillem
Kotlety mielone to ukryta tęsknota wszystkich polskich dusz. Z ziemniaczkami lub kaszą albo z zasmażanymi buraczkami... Tylko jak je zrobić, żeby nie połamać sobie zębów? Odpowiednie mięso to nie wszystko, przydadzą się jeszcze dodatki. Musztarda ...
-
Pierogi rozpadły się podczas gotowania? Wiemy, jak temu zapobiec. Potrzebujesz jednego składnika
Pierogi to danie, które przez jeden niedokładny ruch może zamienić się w kulinarną klęskę. Jak uniknąć rozklejania się ciasta i wypłynięcia farszu na powierzchnię? To banalnie proste.
-
Czy ta zupa może być konkurencją dla rosołu? Bardziej sycąca i uznana za regionalny przysmak Wielkopolski
Tradycyjny rosół niewiele może przebić. Jego smak jest nie do podrobienia, a mało kto wyobraża sobie niedzielny obiad właśnie bez niego. Czy wielkopolska zupa zdeklasuje ten klasyk? Sprawdź, co się w niej znajduje.
-
Chłopski garnek - przepis na inflacyjny obiad. Daj drugie życie temu, co zalega w lodówce
Chłopski garnek - przepis na kolejny inflacyjny obiad. Dlaczego? Bo możesz użyć wszystkich warzyw zalegających w lodówce, nie wydając na jego przygotowanie ani grosza. Mimo to obiad będzie smakował obłędnie. Jak przygotować chłopski garnek?...
-
Chcesz zrobić kotlety, a nie masz bułki tartej? Podajemy zamiennik. Z nim będą jeszcze lepsze
Kotlety mielone z dodatkami to danie, które podbiło serca wielu Polaków. Robione w panierce z bułki tartej są chrupkie i pyszne. A co jeśli pomimo chęci przygotowania tej potrawy, zabraknie obowiązkowej panierki? Można poratować się zamiennikiem.
-
Babka ziemniaczana - przepis na smaczny i banalnie prosty obiad. Kluczowe są swojskie składniki
Proste dania i domowe obiady uchodzą za jedna z najlepszych. Wśród tradycyjnych przepisów warto wyróżnić babkę ziemniaczaną, która obłędnie smakuje, a przygotowana jest z prostych, swojskich składników. Ważne są jednak odpowiednio dobrane przypraw...
-
Zupa fasolowa aż łycha stoi. Będzie smakowała jak u babci, jeśli nie zapomnisz o mięsie, a najlepiej trzech
Zupa fasolowa to klasyka babcinej kuchni. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca - dokłądnie taka, jaką zajadaliśmy się u babci po powrocie ze szkoły. Jaki jest sekret wybornego smaku fasolowej? Oczywiście wywar - najlepiej na trzech mięsach, w tym...
-
Przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku według Ewy Wachowicz. Sukcesem jest ten mięsny zamiennik
Fasolka po bretońsku to obiadowa klasyka, którą chętnie zajadają się Polacy. Tradycyjne danie bazuje na swojskich składnikach takich jak fasola, pomidory, boczek i przyprawy. Przepis Ewy Wachowicz nieco się różni - mowa tu o zmianie rodzaju kiełbasy.
-
Zapomniany rarytas wraca do łask. Nasze prababcie przyrządzały tę zupę codziennie
Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i swojskich smaków. Jednym z nieco zapomnianych, ale i jednocześnie bardzo smacznych jest zalewajka. Zupa przygotowana z ziemniaków, kiełbasy i zakwasu żytniego to powrót do korzen...
-
Zamiast śmietany, dodaj do pomidorowej ten kontrowersyjny produkt. Szokuje, ale daje kremowy efekt
Zabielanie zupy to klasyka w polskiej kuchni. Dzięki temu bulion zyskuje na smaku, jest znacznie bardziej sycący i nabiera pięknego koloru. Do tradycyjnej pomidorowej warto jednak dodać ten nieco kontrowersyjny składnik. Efekt? Danie będzie kremow...
-
Przepis na gulasz - rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne dni. Kluczem jest skład
Wśród domowych obiadów królują sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzą się w ponure, chłodne dni. Idealną propozycją jest zatem gulasz wieprzowy z dużą ilością warzyw i sekretnym składnikiem, którym jest odrobina...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a wyjdą perfekcyjnie smaczne i chrupiące
Daniem, które często gości na naszych stołach w porze obiadowej, są tradycyjne placki ziemniaczane. Idealnie chrupiące brzegi i delikatne wnętrze, to pożądany efekt, który rozpieszcza podniebienie. Aby go osiągnąć, warto dodać do listy składników...
-
Zupa pieczarkowa z przepisu pani Gosi ze szkolnej stołówki. Żeby smakowała wyjątkowo, przyda się konkretny ser
Zupa pieczarkowa to obok pomidorowej, czy jarzynowej jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach. Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty, ale moja znajoma, pani Gosia podpowiedziała, jak ją podrasować. Zamiast zabielania śmietaną,...
-
Domowe kluski śląskie - wyjdą jędrne, miękkie i delikatne dzięki tradycyjnej metodzie czwórki
Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Ich niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie składniki oraz proporcje. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki. Później wystarczy już tylko wykonać...