obiady domowe
-
Koniec z suchym, łykowatym mięsem. Te kotlety wieprzowe z cebulką są soczyste, że palce lizać!
W domowym menu nie może zabraknąć klasyki oraz kultowych, polskich smaków. Zapomnij zatem o nudnych, suchych i łykowatych kotletach i zastąp je soczystą wieprzowiną. Mięso przygotowane według tej metody wyjdzie soczyste, kruche i delikatne. Ważne ...
-
Takie zrazy to prawdziwe niebo na talerzu! Przepis generałowej Apolonii to klasyka staropolskiej kuchni
Tradycyjna kuchnia staropolska to przede wszystkim kultowe dania. Wśród nich warto wyróżnić zrazy generałowej Apolonii, które odpowiednio przygotowane wręcz rozpływają się w ustach. Wiele zależ od jakości mięsa, jednak ukryta w zawijasie...
-
Sycąca i aromatyczna zupa gulaszowa. Przepis "na bogato" Jakuba Kuronia sprawdzi się na każdą okazję
Dobra zupa gulaszowa powinna być bogata w mięso i warzywa. Dzięki temu jest niezwykle sycąca, a dodatek ziół nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Ponadto wszystko przygotujesz w jednym naczyniu. W zabiegany dzień nic nie będzie smakować tak dobrze...
-
Burger prosto od szefa kuchni. Ramsay dodaje do niego składnik, który najlepiej smakuje w śniadaniach
Burgery to jedne z popularniejszych dań, które wybierane są, gdy głód sięga zenitu. Są nie tylko pyszne, lecz także sycące. Dodatkowo dobrze przyrządzone są soczyste i aromatyczne. Najpopularniejszy szef kuchni pokazał, jak zrobić je najlepiej....
-
Rosół idealny według Roberta Makłowicza. Lekko przypalone warzywo to sekret smaku i idealnej klarowności
Rosół to flagowa potrawa kuchni polskiej, jednak ten z przepisu Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Idealny smak, klarowność i intensywną barwę uzyskamy, dodając do bazy przypalone na palniku warzywo. Sekretem jest także sam skład. Tak...
-
Zupa z cukinii - przepis zaprzyjaźnionego kucharza. Biały dodatek sprawi, że każdy wsunie dwie dokładki
Zupa z cukinii wszystkim kojarzy się z latem i nic dziwnego, ponieważ wtedy to warzywo smakuje najlepiej. Pan Tomasz, przyjaciel mojej rodziny od lat prowadzi niewielkie bistro pod Toruniem i ostatnio podpowiedział, jak robi swoją popisową zupę kr...
-
Jak zrobić mielone tak dobre jak u mamy? Liczy się nie tylko mięso, ale również ten jeden sekret smażenia
Jak wygląda idealny niedzielny obiad według większości Polaków? To z pewnością rosół na pierwsze i... kotlety na drugie danie. Jak zrobić mielone, które smakiem będą przypominać te jedzone w dzieciństwie? Będą podwójnie chrupiące, jeśli przygotuje...
-
Domowe kopytka z przepisu babci Zosi. Kluczem do sukcesu jest metoda czwórki i mączne bulwy
Polska kuchnia pełna jest obłędnie smacznych klasyków, jednak jedne z najlepszych bazują na ziemniakach. Mowa tu o domowych i mięciutkich kopytkach, które odpowiednio przygotowane będą rozpływać się w ustach. Sekretem idealnego efektu jest babcina...
-
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Pani Grażynka z baru w Pruszkowie ma złotą radę. Chodzi o tłuszcz
Kotlety mielone to klasyk nad klasyki, a połączenie: kotlet, ziemniaczki i mizerka powinno znaleźć się na liście naszego dziedzictwa narodowego. Niestety czasami kotlety mielone wychodzą suche, jałowe i zupełnie nie takie, jak u babci. Jak zrobić...
-
Mięso mielone na obiad to nie tylko kotlety. Wykorzystaj sezonowe warzywo, a bez dokładki się nie obejdzie
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, który nasyci i zasmakuje. Przepis jest prosty, wymaga tylko kilku podstawowych składników i przypraw. Jeśli chcesz zerwać z obiadową monotonią, korzystaj z sezonu na...
-
Oprysk z drożdży na ogórki. Tani sposób na piękne i zdrowe rośliny
-
Nasze babcie stosowały tę tanią metodę od dawna. Ogórki rosną po tym jak dzikie
-
Sezon weselny rozpoczęty. Co włożyć, aby nie popełnić gafy?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Lody truskawkowe jak z bajki. Tak kremowych nie ma w żadnej budce
-
Ta sałatka robi furorę na każdej imprezie. Każdy prosi mnie o przepis
- Zapomnij o suchym, nudnym mięsie! Kotlety wieprzowe z cebulką są idealnie soczyste
- Taki kurczak to rzadkość. Dodaj ten farsz, a poczujesz niebo w gębie
- Te ogórki są sto razy lepsze od małosolnych. Wystarczy 15 minut
- Zapomnij o tradycyjnym przepisie. Ania Starmach robi małosolne w ten sposób
- Nietypowy apel na ulicach Rzymu. "Żadnego cappuccino po 12". To częsty błąd
-
Mizeria bez śmietany? Ten składnik nie tylko dobrze smakuje, ale i wzbogaca dietę!
Gusta Polaków różnią się pod wieloma względami, ale co do tej jednej rzeczy niemal wszyscy są zgodni: domowej roboty mizeria smakuje nieziemsko! Dziś proponujemy jednak podkręcić nieco tradycyjny przepis. Aby mizeria była pyszna, nie potrzebuje...
-
Zapomniany sos do domowych pierogów. Nasze mamy i babcie uwielbiały ten smakowity dodatek. Jest palce lizać
O tym, że warto słuchać kulinarnych rad babć przekonają się ci, którzy wypróbują ten znakomity dodatek do pierogów. Zapomniany już sos, przygotowywany z dwóch składników to smaczna i wegetariańska alternatywa dla okrasy z boczku. Wystarczy w...
-
Jak zrobić leczo, żeby smakowało perfekcyjnie? Kiełbasa jest ważna, ale to tłuszcz decyduje o smaku
Leczo to danie pochodzące z Węgier i tam wygląda nieco inaczej, niż u nas. Jednak kto Polakowi zabroni robić leczo po swojemu? Przepis jest banalny, a oprócz kiełbasy i warzyw należy zadbać o odpowiedni tłuszcz. Oleju i masła nawet nie wyjmuj z...
-
Przepis na kopytka mięciuteńkie jak tylko się da. Kluczem jest mąka i ręce. "Jak ci się sypnie, to po ptakach"
Przepis na kopytka wydaje się banalny, no bo cóż w tym trudnego - ziemniaki, mąka, jajko i trochę soli. Okazuje się jednak, że tak łatwą rzecz jak kopytka można jeszcze łatwiej zepsuć. Chodzi o mąkę, która albo sprawi, że ziemniaczane kluseczki bę...
-
Zapiekanka a'la gołąbki, czyli kapuściana rozkosz z soczystym farszem z mięsa mielonego i ryżu
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie sposób nie lubić. Warto jednak nieco urozmaicić klasyczną wersję i przygotować ucztę zwaną zapiekanką a'la gołąbki. To znacznie prostsza metoda, a smak jest równie wybitny i nasycony swojski...
-
Koniec z suchym i słabym jakościowo mięsem. Kotlety mielone według Magdy Gessler są obłędnie soczyste
Tradycyjny, polski obiad zawsze jest mile widziany na stole. Ważne jednak by kultowe danie smakowało jak u babci. Magda Gessler zdradziła sposób na perfekcyjne i soczyste kotlety mielone, którym nikt się nie oprze. Sekretem smaku jest prostota, al...
-
Jak przygotować i ile gotować kluski śląskie? Zasada dwóch minut to sprytny sposób babć na idealnie mięciutkie kluseczki
Kluski śląskie są tradycyjnym, polskim daniem obiadowym. Są niezwykle uniwersalne i smakują obłędnie zarówno z sosem mięsnym, warzywnym, a także wyłącznie z okrasą z boczku i cebuli. Ich przygotowanie nie powinno sprawić wiele kłopotu, jednak wart...
-
Już nigdy nie usmażysz mielonych w tradycyjny sposób. Obłędny trik gwarantuje soczyste i kruche mięso
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i rarytas, który często gości w porze obiadowej. Chociaż mięso zazwyczaj smażymy na oleju, jest znacznie lepszy patent na obróbkę. Mała zmiana nawyków gwarantuje soczysty, kruchy i znacznie lżejszy efekt....
-
Smażysz rybę w ten sposób? To duży błąd, a ten składnik dosłownie wysysa z niej wartości i smak
W domowym menu nie może zabraknąć ryb w najróżniejszej postaci. Warto skusić się zarówno na te wędzone, surowe, jak i smażone - jednak ta obróbka termiczna wymaga odpowiednich składników. Jeśli decydujesz się na ten rodzaj tłuszczu, popełniasz duż...
-
Kartoflanka, przepis wyborną na zupę ziemniaczaną. Wyjdzie kremowa i rewelacyjna z dodatkiem nabiału
Zupa ziemniaczana to przepis na ekspresowe danie, które zachwyci kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Baza to prosty i tani skład, który podrasowany kremowym nabiałem smakuje rewelacyjnie. W składnie także mięsna wkładka, która gwarantuje...
-
Mówią o niej "chwast i szkodnik", a to zielony potencjał na zupę. Wiosenne danie jak u babci na wsi
Zupa z chwastów to nie żarty, a obłędnie smaczny i zdrowy przepis rodem z polskiej wsi. Zielone liście można znaleźć w każdym ogrodzie czy parku, jednak unikamy ich jak ognia i depczemy na potęgę. Warto jednak zmienić dotychczasowe nawyki i postaw...
-
Siostra Anastazja zdradziła przepis na najlepszy farsz do pierogów. Gdy ich spróbujesz zapomnisz o tradycyjnych
Siostra Anastazja podzieliła się nietypowym przepisem na pierogi. Do ciasta dodaje tajemniczy składnik, który należy dobrze podgrzać, a w farszu łączy dwa popularne smaki pierogów. Ten przepis to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny, który ...
-
Tak pysznych kotletów mielonych jeszcze nie jadłaś. Karol Okrasa dodaje do nich ten składnik zamiast bułki tartej
Domowe, polskie obiady z reguły smakują obłędnie jednak mogą być jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa zaskoczył wszystkich tym dodatkiem do kotletów mielonych. Dzięki tej małej zmianie będą pulchne i puszyste, a do tego niesamowicie pyszne.
-
Obiad dla dwojga za niecałe 40 złotych. Po wyjściu z kieleckiego baru mlecznego wyrazili szczerą opinię
Youtuber Książulo słynie z tego, że testuje jedzenie w bardziej i mniej popularnych restauracjach w całej Polsce. Wraz ze swoim kompanem Wojtkiem, który jest również jego kamerzystą wspólnie próbują dań od kebabów i wymyślnych burgerów, po...
-
Jak zrobić wątróbkę, by nie była gorzka i twarda jak podeszwa? Ten trik zawstydziłby samą Kleopatrę
Odpowiednio przyrządzona wątróbka potrafi być naprawdę pyszna i jeżeli ktoś z tym się nie zgadza, najpewniej kiedyś trafiła mu się twarda lub gorzka. Okazuje się jednak, że pewien banalny trik pomoże w jej przygotowaniu. Jak zrobić wątróbkę, żeby...
-
Tani i szybki obiad? Pierogi leniwe z przepisu babci. Zapamiętaj ważną zasadę, a zawsze będą mięciutkie
Pierogi leniwe czy też kluski leniwe to pomysł na szybki i tani obiad, a także sposób na powrót do smaków dzieciństwa. Pierogi leniwe są delikatne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić i osiągnąć "leniwą" perfekcję? Babcia doskonale...
-
Znakomita sałatka z kapusty idealna na grilla i do rodzinnego obiadu. Jej obłędny smak to zasługa tego sosu
Każdy, kto planuje majówkowego grilla, powinien znać ten przepis. Dodatek warzyw do mięsa to doskonałe, pyszne i w dodatku zdrowie rozwiązanie. Przygotowanie tej znakomitej sałatki z kapusty zajmie 10 minut, a będzie komponować się doskonale z...
-
Marynujesz schabowe w mleku? Mamy zdrowszy i o wiele lepszy sposób - mięso wychodzi kruche i delikatne
Kiedy nadchodzi weekend, już nam ślinka cieknie na myśl o schabowych, które, w co drugim polskim domu obowiązkowo pojawiają się na stole w niedzielę. Wielu z nas marynuje schabowe w mleku - nie jest to najlepszy, a na pewno nie najzdrowszy pomysł....
-
Przepis na roladki ze szpinakiem. Mięso wyjdzie soczyste i esencjonalne, jeśli dodasz do farszu nabiał
Soczyste roladki ze szpinakiem to obłędnie smaczna propozycja, której z pewnością nikt się nie oprze. Kurczak w anturażu doprze doprawionej zieleniny, gwarantuje zadowolenie nawet najwybredniejszych gości. Kluczem do sukcesu jest jednak odrobina...
-
Robert Makłowicz przygotowuje je tylko z tym składnikiem. Jego przepis na gołąbki jest prosty i wyśmienity
Wystarczy spróbować ich raz, a przekonacie się, że lepsze gołąbki nie istnieją. Robert Makłowicz zdradził recepturę na udany, domowy i tradycyjny obiad, idealny na każdą okazję. Ten przepis na gołąbki jest niezwykle prosty, a z pewnością zachwyci...
-
Jak zrobić kluski śląskie? Zapamiętaj zasadę ćwiartki, a już nigdy nie wyjdą twarde i gumowate
Kluski śląskie to dla wielu z nas miłość od pierwszego kęsa. Ich wykonanie jest banalne - niestety w teorii. O ile śląscy mistrzowie doskonale wiedzą, jak je przyrządzić, tak większość z nas głowi się, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły tward...
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Babcia z Podlasia radzi: ten mały błąd spowoduje katastrofę
Zupa ogórkowa to królowa polskich zup. Tradycyjne danie często gości na naszych stołach, jednak jak się okazuje, by uzyskać idealny efekt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Babcia z Podlasia radzi, kiedy dodawać ogórki do zupy. Ten mały...
-
Szybka zupa na obiad? Postaw na aromatyczny krem z groszku. Dodaj ten składnik, by wzmocnić jego smak
Czy można jeść zdrowo, pysznie i nie tracić godzin przy kuchennym blacie? Oczywiście, że tak. Aromatyczny krem z groszku to idealna szybka zupa na obiad, którą przygotujesz w zaledwie pół godziny. Codzienny pośpiech i brak czasu to już żadna wymówka.
-
Szybki obiad z mięsem, który przygotujesz w mgnieniu oka. Wygląda pięknie, ale i smakuje obłędnie
Propozycji na szybki obiad nigdy nie jest zbyt wiele. W końcu mamy coraz mniej czasu, a po skończonym dniu pracy ogromny apetyt. Szybkie kotlety z piersi kurczaka z warzywami są więc doskonałym pomysłem na pyszne danie. Podpowiadamy, jak je zrobić...
-
Zero zawijania i wycinania głąba z kapusty. Przepis na zupę gołąbkową uratuje cię od straconego czasu i sił
Trudno znaleźć kogokolwiek kto nie uwielbia tradycyjnych, polskich gołąbków, jednak ich przygotowanie jest dość pracochłonne i zajmuje więcej czasu niż ugotowanie... zupy z tych samych składników. Przepis na zupę gołąbkową jest banalnie prosty, a...
-
Przepis na kopytka, które zawsze się udają. Wszystko dzięki metodzie czwórki
Kopytka to taki klasyk, który nigdy się nie nudzi. Wszystko dlatego, że można je jeść na wiele sposobów. Niektórzy najbardziej lubią kopytka na słodko, inni zdecydowanie bardziej preferują wersję wytrawną. Jakbyście ich nie podawali, pamiętajcie, ...
-
Kluski śląskie dla niejadków i nie tylko. Dodaj ten składnik i wyczaruj kolorowe i apetyczne kluchy
Kluski śląskie to pyszne danie, które kochają w szczególności dzieci. W tradycyjnej wersji potrafią się jednak znudzić. Jest jednak sposób na to, by nadać im całkowicie nowy wygląd, ale i wzbogacić smak. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Zupa fasolowa bez marnowania i czekania. Dodasz jej niesamowitego smaku, jeśli dobrze prześwietlisz lodówkę
Podobno dobry kucharz zrobi z niczego sałatkę, sos i zupę. Dziś skupimy się na ulubienicy Polaków, czyli zupie fasolowej. Przepis jest prosty, ale z racji tego, że nasze lodówki pewnie jeszcze pełne są poświątecznych mięs i kiełbas, warto je...
-
Grzechem jest nie zrobić tego dania. Zrobisz je raz, a rodzina będzie prosić o więcej. To zajmie tylko 30 minut
Gdy w ciągu dnia brak ci czasu na długie stanie przy garnkach, na ratunek przychodzą przepisy, które można zrobić w kilka chwil. Taką propozycją jest ta zupa, która jest aromatyczna, kremowa i sycąca. Z pewnością nie zawiedziesz się jej smakiem.
-
Schab w słoiku to prosty obiad na kilka dni. Robi się sam i potrafi uratować w najczarniejszą godzinę
Wszyscy jesteśmy zabiegani, więc szukamy bardzo prostych przepisów, które nie zajmą nam wiele czasu. Schab w słoiku to jednak inny wymiar gotowania. Nie musisz brudzić stosu garnków, obiad robi się praktycznie sam, a na dodatek wystarczy na długo....