obiady domowe
-
Potrawka z kurczaka - sprytny sposób na obiad. Wykorzystaj wkład z rosołu i dodaj te składniki
Jeśli w lodówce zalega wczorajszy rosół, warto na drugie danie przyszykować pożywną potrawkę z kurczaka. Ekspresowy przepis to klasyka wśród domowych obiadów, a banalnie prosty skład to gwarancja smaku. Drobiową ucztę warto jednak odrobinę...
-
Zapomnij o karkówce i schabie na obiad wielkanocny. Anna Lewandowska dzieli się nietypowym przepisem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już teraz warto zaplanować menu. Warto w tym roku zaskoczyć swoich gości i przygotować na obiad coś wyjątkowego. Warto zaczerpnąć inspirację z tradycji i postawić na swojskie smaki. Anna Lewandowska dzie...
-
Aromatyczna i sycąca zupa fasolowa. Przepis babci pokochały wszystkie gospodynie i kucharki
Nic nie syci naszych brzuchów tak dobrze, jak mięso i rośliny strączkowe. Jeśli połączymy je w jednym daniu, możemy otrzymać przepyszny posiłek, którym najemy się na wiele godzin. Na taki obiad idealnie nada się aromatyczna zupa fasolowa. Przepis...
-
Chrupiące i pyszne nuggetsy z kalafiora. Są w pełni wegańskie i idealne na każdą imprezę
-
Przepis na krupnik Magdy Gessler. Dodaj odrobinę tego płynu, a efekt cię zaskoczy
Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w aromatyczne buliony i zupy. Krupnik to klasyk, który często gości na naszych stołach, jednak nie zawsze bliski jest ideałowi. Magda Gessler zdradza przepis na perfekcyjną zupę z nietypowym dodatkiem, który...
-
Zetrzyj na tarce kapustę i dodaj do niej te składniki. Efekt sprawi, że już nie sięgniesz po tradycyjne mielone
Choć brzmi to nieprawdopodobnie to znakomite kotlety przygotujesz nie z mięsa, a z kapusty. To jarskie danie zachwyci wszystkich podczas rodzinnego obiadu. Aromatyczne i chrupiące kapuściane kotleciki robi się banalnie prosto, a składniki są...
-
Kapusta do gołąbków gotowa w kilkanaście minut. Zastosuj technikę z nabiałem i wybierz odpowiednią obróbkę
W domowym menu nie brakuje kapuścianych rarytasów - obok bigosu, zasmażanej, zapiekanek czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć soczystych gołąbków. Przygotowanie jednak wymaga trochę wysiłku. Warto zatem zastosować trik na parzenie kapusty z...
-
Masz dość nudnych kotletów? Włosi polecają to danie. Zrobi furorę na rodzinnym obiedzie
Kotlety mogą się z czasem znudzić, a to oznacza, że czas wprowadzić trochę świeżości do domowych obiadów. Jeśli pragniesz przeżyć kulinarną podróż, polecamy wykorzystać ten przepis. Włosi aż rozpływają się nad tym daniem. Pamiętaj jednak, aby wybr...
-
Zapomnij o mięsie i ryżu w farszu. Przepis na gołąbki z tym wege składem smakuje o niebo lepiej
Gołąbki to nie lada rarytas, jednak klasyczna wersja odpowiada czy smakuje. Warto zatem przygotować wegetariańską wersję bazującą na grzybach i kaszy. Tak przygotowany farsz warto dodatkowo podrasować ziołami i przyprawami. Kapuściane zawijasy...
-
Kopytka z tym sosem uwodzą smakiem i szokują jednym ze składników. Główną rolę odgrywają pomidory i weselny trunek
Kopytka smakują idealnie w każdej postaci, ale dziś jednak postanowiliśmy trochę poszaleć i zamienić pozornie zwykłe ziemniaczane kluseczki w danie rodem z włoskiej restauracji. Pokażemy wam jak zrobić pyszny, aromatyczny sos do kopytek, w którym...
-
Lista najdziwniejszych smaków PRL-u. Niektóre dania przyprawiają o dreszcze
-
Odcinek z tym lokalem wzruszył widzów. Pomoc Magdy Gessler nie wystarczyła. Znany bar chyli się ku upadkowi
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Fale Dunaju - idealne ciasto na Wielkanoc. Klasyka w najlepszym wydaniu
-
Sałatka, którą będą się zajadać goście. Kluczowy jeden składnik
- Myślisz, że te dania mają setki lat? Tak naprawdę są powiewem nowych czasów
- Lubisz polskie jedzenie? Te dania powinieneś znać, nawet jeśli ich nie jadałeś!
- Podawane jako oddzielne danie, znalazły miejsce w żurku. Dodają charakteru
- Bezdomny ukradł jedzenie. Po interwencji policji przyszedł list. Ściska za serce
- Trendy kulinarne 2023 - jak zmieniają się nasze zwyczaje żywieniowe?
-
Fasolka po bretońsku daleka jest od ideału? Zagęść tym składnikiem, a będzie smaczna i treściwa
Fasolka po bretońsku przypomina rzadką breję i daleka jest od ideału? Banalnie prosty patent gwarantuje smaczny efekt, a wystarczy zadbać o proporcję lub dodać ten składnik. Zapomnij o zagęszczaniu mąką czy zasmażką, warzywny produkt to gwarancja...
-
Kotlety mielone - przepis, dzięki któremu odkryjesz je na nowo. Będą mięciutkie i delikatne dzięki trikowi z wodą
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i lądują na naszych stołach bardzo często. Właśnie dlatego czasem zdarza nam się robić je mechanicznie i przez to czasami wychodzą twarde, zbite i suche. Na szczęście mamy na to bardzo sprytny trik. Przy...
-
Przepis na obłędną zupę jarzynową. Kluczowe jest dodanie zielonego składnika i dbałość o szczegóły
Zupa jarzynowa to jedno z kultowych dań polskiej kuchni. Smak bulionu z dodatkiem kolorowych warzyw jest niezastąpionym pomysłem na obiad. Tradycyjny przepis warto jednak nieco podrasować - Środa gotuje radzi, by dodać ten zielony składnik. Efekt...
-
Przepis na naleśniki do krokietów. Ciasto będzie sprężyste i gotowe do hojnej porcji soczystego farszu
Przepis na naleśniki do krokietów to nie lada sztuka. Placki powinny być cieki i sprężyste, by móc wypełnić je soczystym farszem mięsnym, grzybowym lub warzywnym. Sekret tkwi w prostym, tradycyjnym składzie i odpowiedniej metodzie smażenia.
-
Kotlety ziemniaczane z tym składnikiem to lekki obiad bez mięsa. Danie ugotujesz za grosze
Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami to ciekawa i obłędnie smaczna alternatywa dla mięsnej wersji. Smak warzyw podkreślony grzybowym nadzieniem pięknie się prezentuje i kusi już samym zapachem. Danie kosztuje grosze, a gwarantuje...
-
Biała kiełbasa w tym wydaniu to HIT. Uformuj, usmaż, podaj z tym sosem i złap się krzesła - smak wystrzela w kosmos
Biała kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. Dodajemy ją do żurku, pieczemy w cebuli i piwie lub parzymy w wodzie i zajadamy z chrzanem i chlebem. Dziś jednak mamy dla was coś zupełnie nowego - kotlety z białej kiełbasy. Jak je zrobić...
-
Zupa ze smakowitym bonusem. Warzywny bulion wzbogacony tym soczystym dodatkiem to prawdziwa uczta
Zupy, rozgrzewające buliony i aromatyczne wywary to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie smakuje w chłodne, ponure dni. Warto poznać jednak sposób na treściwy dodatek, który sprawi, że obiad będzie o niebo lepszy.
-
Przepis na placki ziemniaczane, czyli chrupiąca klasyka z dodatkiem warzyw. To połączenie to petarda
Tradycyjne placki ziemniaczane cię nudzą? Przepis z dodatkiem kolorowych warzyw gwarantuje obłędny smak - środek będzie wilgotny i soczysty, a brzegi idealnie chrupiące. Mała zmiana pozwoli stworzyć ciekawą odsłonę klasyka i przemycić do diety...
-
Pomysł na szybki i łatwy obiad ze składników, które każdy znajdzie w lodówce. Trzy przepisy za grosze
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i domowy obiad? Te trzy propozycje przypadną do gustu niemal każdemu - tu króluje prostota, smak i tradycja! Wystarczą podstawowe produkty, które często zalegają w lodówce, by przygotować prawdziwą ucztę. Domowni...
-
Zapomnisz o klasycznych pierogach, gdy poznasz ten przepis. Fiński przysmak jest wypełniony farszem po brzegi
W różnych zakątkach świata można odnaleźć odpowiedniki naszych tradycyjnych potraw. Istnieją również dania, które nazywają się tak podobnie, ale wyglądem i smakiem wcale nie przypominają klasyków. Przykładem pierogów, które mogą być konkurencją dl...
-
Przepis na gołąbki. Kapuściane zawijasy z mięsem to klasyka, ale warto ją nieco udoskonalić
Przepis na gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Kapuściane zawijasy są nieco pracochłonne, jednak efekt rozpieszcza wszystkie zmysły. Warto też odrobinę poeksperymentować z farszem - wersji jest wiele, ale to tradycja wygrywa smakiem.
-
Placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. Ten składnik budzi kontrowersje, jednak smakuje obłędnie
Przepis na placki ziemniaczane to obiadowa klasyka. Nie wiele osób serwuje je jednak na słodko. Receptura z dodatkiem tego nabiału to totalny game changer, który wywołuje sporo kontrowersji. Warto jednak wypróbować udoskonaloną recepturę i przekon...
-
Kapuśniak z żeberkami - treściwy obiad w swojskim stylu. Smak gwarantuje domowa kiszona i rosół
Przepis na kapuśniak to klasyka polskiej kuchni. Sycąca i rozgrzewająca zupa smakuje obłędnie przygotowana na żeberkach i domowej kapuście kiszonej. W składnie nie może zabraknąć także kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw, które nadadzą...
-
Kotlety pożarskie - soczysta alternatywa dla mielonych. Przygotuj mięso w ten sposób, a zniknie z talerzy błyskawicznie
W domowym menu obiadowym królują tradycyjne dania i smaczne przepisy. Warto jednak nieco urozmaicić klasykę - kotlety pożarskie to ciekawa, soczysta alternatywa dla mielonych czy schabowego. Sekret smaku tkwi w dokładnym posiekaniu mięsa i...
-
Zupa pomidorowa - przepis na obiad na rosole. Podsmaż kilka składników, a poczujesz różnicę
Zupa pomidorowa to klasyka obiadowa, która często gości na naszych stołach. Aby urozmaicić klasykę, warto przygotować ją na domowym rosole i podduszonych warzywach. W składzie nie może zabraknąć cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Przygotowa...
-
Nie tylko pomidorowa - z wczorajszego rosołu zrobisz ogórkową życia. Trik z ogórkami doda niesamowitego smaku
Rosół to danie nieskończonego potencjału, ponieważ sam w sobie smakuje bosko, ale z łatwością można go przerobić na wiele innych dań. Najpopularniejszą przemianą rosołu, która zachodzi w poniedziałek w wielu domach, jest oczywiście pomidorowa....
-
Co zamiast jajka do mielonych? Te składniki sprawią, że mięso zachowa konsystencję
Kotlety mielone to klasyka gatunku i jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Do mięsa dodajemy także jajko, które ma na celu spoić wszystkie składniki. Czym je jednak zastąpić? Lista alternatyw jest długa - wiele z nich nie tylko spełnią swoją...
-
Przepis na placki ziemniaczane Ani Starmach. Banalny skład i żadnych zbędnych dodatków. Kilka chwil i gotowe!
Obiadową klasyką, którą przygotujemy w mgnieniu oka, są oczywiście placki ziemniaczane. Tradycyjny przysmak z przepisu Ani Starmach to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zetrzeć warzywa i połączyć je z pozostałymi czterema składnikami. Należy...
-
Pyzy ziemniaczane, czyli domowy klasyk z farszem. Kluchy podane z tymi dodatkami to niebo na talerzu
W domowym menu nie może zabraknąć ziemniaczanych klasyków - mowa tu o wszelakich kluskach, które obłędnie smakują niemal w każdej wersji. Pyzy to idealny pomysł na tradycyjny obiad, szczególnie te hojnie wypełnione mięsnym farszem. Zaserwowane z...
-
Naleśniki bez jajek. Przepis na lekkie i sprężyste ciasto - smak jest o niebo lepszy od standardowego
Ciasto na naleśniki to banalna receptura którą zna niemal każdy. Warto jednak przetestować wersję bez jajek, która jak się okazuje, jest o wiele smaczniejsza. Ciasto wychodzi sprężyste, jędrne i ładnie przypieka się na patelni. Mała zmiana da...
-
Łazanki - kapuściana klasyka według babcinego przepisu. Tu króluje prostota i swojski skład
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Wśród gołąbków, bigosu czy kolorowych surówek warto wyróżnić tradycyjne łazanki. Przygotowane według babcinego przepisu zawsze wychodzą smaczne i pełne aromatów. Sekret tkwi w prostocie i swojskich...
-
Kapuśniak - domowa klasyka w aromatycznej odsłonie. Mięsna wkładka i domowa kiszona to gwarancja smaku
W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań polskiej kuchni, jednak kapuściane rarytasy królują na piedestale. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest kapuśniak, czyli treściwa, rozgrzewająca i pokrzepiająca zupa idealna na każdą porę. Efekt...
-
Zupa czosnkowa to nie tylko postrach wampirów. Zażegna przeziębienie i obłędnie smakuje
Przepis na zupę czosnkową to poezja, która rozgrzewa wszystkie zmysły. Przepis jest banalnie prosty, jednak to dbałość o najmniejsze szczegóły gwarantuje obłędny efekt. Kluczem do sukcesu jest domowy bulion, odpowiednia mieszanka przypraw i ciekaw...
-
Kapusta zasmażana - obiadowy klasyk, z którym na próżno konkurować. Z tym dodatkiem wypada rewelacyjnie
Zasmażana kapusta to klasyka z którą na próżno konkurować. Swojski smak zapewnia świeża, najlepiej młoda kapusta oraz aromatyczne przyprawy i dodatki. Przygotowanie jest banalnie proste a smak...no cóż, warto przekonać się samemu!
-
Tę pyszną surówkę zrobisz zaledwie w kwadrans! Błyskawiczna i idealna do każdego obiadu
Ta prosta w wykonaniu surówka z marchwi to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Większość składników z pewnością posiadasz w kuchni, a czas wykonania surówki nie przekroczy 15 minut. To prosty trik na przemycenie większej ilości warzyw do...
-
Babcine pierogi z idealnym ciastem. Zapomnij o jajkach i maśle - skład szokuje, ale smakuje niebiańsko
Pierogi to nasze dobro narodowe, które króluje w wielu smacznych wersjch - zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Poza idealnym farszem istotna jest także baza - mowa tu o perfekcyjnym cieście, które jest cienkie i sprężyste. Receptura z babcinego...
-
Szare kluski - przepis babci. Sprawdza się świetnie, gdy do wypłaty jeszcze trochę, a w portfelu pusto
Szare kluski - przepis babci, który potrafi uratować życie, gdy do wypłaty jeszcze daleko, a portfel jest już pusty. To tani obiad - świetny na szalejącą inflację, ale trzeba przyznać, że i tak smakuje obłędnie.
-
Zalewajka - zupa rodem z polskiej wsi. Przygotujesz z kilku składników, jednak kluczem jest majeranek
Kuchnia regionalna słynie ze swojskich smaków i lokalnych rarytasów. Zalewajka to idealny przykład - przepis w wielu domach jest wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie, a opiera się jedynie na kilku bazowych produktach. W składzie króluje...
-
Gołąbki, czyli mięsno-kapuściany miks bez zawijania. Alternatywę dla klasyki wystarczy tylko... zapiec
Gołąbki to jedno z flagowych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Niestety mozolne przygotowanie często zniechęca - warto zatem nieco urozmaicić klasyczną wersję i przyszykować na obiad gołąbki bez zawijania. Dodatkowym atutem jest możliwość zapiekani...
-
Kołduny - litewskie pierożki, które wzbogacą każdą zupę. Regionalny specjał z hojną porcją farszu
Kołduny to tradycyjny przysmak kuchni litewskiej, chociaż bez problemu można spotkać je także na Białorusi i w Polsce. Małe pierożki przypominające nasze tradycyjne uszka, wypełnione są po brzegi soczystym mięsnym farszem. Sekretem jest sprężyste...