obiady domowe
-
Zupa pieczarkowa z przepisu teściowej nie ma sobie równych. Dodatek tego nabiału gwarantuje efekt wow
Latem ciężkie zupy odchodzą w zapomnienie, a ich miejsce zajmują raczej lekkie dania, chłodniki i lekkostrawne specjały. Zupa pieczarkowa to jednak rarytas, któremu nikt się nie oprze. Szczególnie jeśli zamiast klasycznej śmietany dodamy ten lekki...
-
Lasowiackie kacapoły poznałam, będąc na weselu w Kolbuszowej. Te kluski rozpływają się w ustach
Będąc na weselu w Kolbuszowej, miałam okazję spróbować obłędnego dania rodem z regionalnej kuchni. Lasowiackie kacapoły, o których mowa, to obłędne kluski, których wnętrze wypełnia swojski nabiał. Już po kilku kęsach uświadomiłam sobie, że to będz...
-
Lepszej ryby nie zjesz nawet nad morzem. Biorę filety, mleko i dodatki - w kilka minut mam luks-obiad
Polacy nie jedzą dużo ryb i jeśli już, to w wielu przypadkach jest to karp na Wigilię, śledzik na imieninach lub halibut z frytkami gdzieś w nadmorskiej smażalni. To wielka szkoda, ponieważ różnorodność gatunków i przepisów aż prosi się, o ich...
-
Na to danie czekały wszystkie dzieciaki. Prosty przepis na kluski, które przypomną ci lata dzieciństwa
W latach młodości czekało się na to danie przebierając nogami. Robiły je nasze babcie, mamy, mogliśmy spróbować go również w przedszkolu. Ugotowany makaron ze słodkim sosem truskawkowym, zawsze zjadany był do ostatniego kęsa. Choć nie jest to...
-
Bułka tarta i masło już mi się znudziły. Teraz podaję fasolkę szparagową tak jak Francuzi. Pychota
Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych dodatków obiadowych w sezonie letnim. Polacy zajadają się nią regularnie. Najczęściej serwuje się ją z roztopionym masłem i bułką tartą, istnieje jednak o wiele więcej sposobów wzbogacenia jej smaku. Jeden ...
-
Zagniatam kalafiora z jajkiem i zielonymi dodatkami. To letni obiad, któremu nikt się nie oprze
Masz dosyć nudnych obiadów, gdzie mięso króluje na pierwszym miejscu? Zamiast po raz kolejny szykować mielone lub schabowe, postaw na lekkie i kolorowe kotleciki z kalafiora. Wystarczy ugotować warzywo i zagnieść je z kilkoma dodatkami - tego smak...
-
To najłatwiejsza zupa. Weź tanie warzywo i trochę sera - najlepszy obiad w chwilę
Zupa krem z cukinii to marzenie na obiadowym talerzu. Jest delikatna, kremowa i przepyszna. Kolejnym jej atutem jest szybkość i łatwość przygotowania. Jak zrobić zupę krem z cukinii? To chyba najłatwiejszy przepis na obiad.
-
Zupa pomidorowa z passaty to moje popisowe danie. Dodaję dwa składniki i jest lepsza niż od babci
Szukasz przepisu na najlepszą, czerwcową zupę? Pomidorowa na passacie to moje nowe uzależnienie, które zawsze wychodzi i smakuje obłędnie. Wszystko za sprawą dwóch nietypowych składników, które podbiją aromat i nadadzą zupie charakteru. Zapomnij o...
-
Na Podlasiu zaguby serwuje się na każdym rodzinnym spotkaniu. Przepis na pierogi zdradziła mi sąsiadka
Niemal każde województwo może się pochwalić znakomitymi specjałami. Na Podlasiu flagowym przysmakiem są zaguby, czyli pierogi przygotowane inaczej. Przepis, który zdradziła mi moja sąsiadka, wcale nie przypomina babcinej klasyki. Tu zamiast...
-
Jaką zupę zrobić na rosole? Dodaj to zioło i pół szklanki maleńkich kuleczek - będziesz w siódmym niebie
W wielu domach panuje taka tradycja, że w niedzielę jest rosół, a w poniedziałek pomidorowa. Oczywiście nie mamy nic do pomidorowej - jest pyszna. Jednak znam dużo lepszy przepis na zupę na rosole, a głównym składnikiem jest zioło, na które właśni...
-
Placki z cukinii mogę jeść na okrętkę. Ten przepis bije na głowę klasykę. Są tanie, lekkie i chrupiące
Brakuje pomysłu na lekki, letni obiad? Zamiast katować pierogi, naleśniki i inne mączne specjały, wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu na placki z cukinii. Idealnie chrupią, są miękkie, a wnętrze kryje obłędnie smaczną i zieloną niespodziankę....
-
Początek czerwca to czas na cukinię. Zrób z niej smaczne placki, ale mąkę zamień na inny składnik
W upalne dni nie ma nic lepszego niż lekka i zdrowa kuchnia. Z początkiem czerwca warto sięgać po sezonowe warzywa, od których uginają się półki straganowe. Jeśli wpadła ci w oko cukinia, możesz z niej przygotować wiele pysznych dań. Jednak nie ma...
-
Ta ryba nie ma ości, jest zdrowa, a Polacy i tak ją omijają. Spróbuj, a od razu zapomnisz o łososiu
Ryby to samo zdrowie, ale, jak się okazuje, nie wszystkie - niektóre gatunki pochłaniają szkodliwą rtęć. Karmazyn, który niestety często jest pomijany, jest jednak dla nas zbawienny. Ta ryba kosztuje grosze, można przygotować z niej smaczny obiad ...
-
Odchudzone kotlety są o niebo lepsze od mielonych czy schabowych. Nauczyła mnie ich sama teściowa
Gotuję warzywa, ugniatam na puree i łączę z kilkoma dodatkami. Tak powstają oszczędne kotlety z przepisu mojej teściowej. Tego smaku nie da się podrobić - jest smacznie, tanio i na dodatek ekspresowo. Swojskie połączenie zastąpi tłuste schabowe i...
-
To mój sekretny patent na najlepszy farsz do pierogów. Rarytas ze słoika całkowicie odmieni smak mięsa
Pierogi to nasze dobro narodowe i danie, któremu nikt się nie oprze. Jeśli jednak masz problem z suchym farszem, sięgnij po mój sprawdzony patent, który kosztuje grosze, a daje znakomity efekt i obłędny smak. Do mięsa wystarczy zetrzeć produkt ze...
-
Niby zwykły kotlet, a robi różnicę. Rodzina zajada się jak szalona, a znajomi dziwią tym, jak go podaję
Tradycyjne kotlety wieją nuda? Zamiast po raz kolejny szykować oklepane dania, postaw na ciekawą wariację z kurczakiem w roli głównej. Ta sałatka cezar nie tylko wygląda jak z najlepszej restauracji, ale i równie obłędnie smakuje. To wszystko za...
-
Polacy uwielbiają to warzywo, a w zupie jest najlepsze. Mama zawsze gotowała na obiad w czerwcu
Czasami najprostsze przepisy okazują się tymi, które rodzą wspomnienia, Tak właśnie jest z tą zupą. Niektórzy kojarzą ją z przedszkolem, inni z babciną kuchnią. Prawda jest taka, że zupa koperkowa zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Jak ją zrobić?...
-
Do jajek, mięs i ziemniaków. Poznaj najlepszy sos koperkowy, który w moim domu jest synonimem wiosny
Nie wiesz, jak podrasować wiosenny obiad? Zamiast serwować suche mięso lub klasyczne, nudne ziemniaki postaw na sos koperkowy, który doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Banalnie prosty w przygotowaniu dodatek sprawi, że danie szybko...
-
Kluski śląskie wychodzą mi idealne. Wybieram konkretne ziemniaki, a rodzina całuje mnie po rękach [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Jak zrobić kluski śląskie, które są idealne - mięciutkie i sprężyste? Ja opanowałam ten przepis do perfekcji. Nie ma w tym niczego skomplikowanego, ale niektórzy dziwią się, z czym je podałam. Tak, czy siak - cała rodzina je uwielbia. Tego patentu...
-
Zupę rybną robię jak babcia znad morza. Smakuje jak z tawerny, a liczy się wywar - wcale nie na mięsie
Zupa rybna nie jest tak popularna jak zupa pomidorowa lub pieczarkowa, a to wielka szkoda. Przepis na zupę rybną jest naprawdę prosty, a jeśli zadbasz o dwie rzeczy, będzie smakowała jak z nadmorskiej tawerny. Chodzi między innymi o wywar - zrób g...
-
Odchudzone mielone i to bez grama mięsa? Alternatywa tradycyjnych kotletów robi w moim domu furorę
Zapomnij o ociekających tłuszczem i ciężkostrawnych mielonych i postaw na odchudzone kotlety w wiosennej odsłonie. Ten przepis zagościł w moim menu na dobre - nie trzeba mięsa, by przygotować obłędne kotleciki - tu sprawdzi się inny składnik, któr...
-
Gołąbki będą pyszne, ale tylko z tym sosem. Mało kto zna ten przepis
Sos do gołąbków domowej roboty jest o niebo lepszy od tego zakupionego w sklepie. Nie tylko ze względu na sam smak, ale i niski poziom przetworzenia. Sprawdź, jak wykonać domowej roboty sos idealny do gołąbków.
-
Na tę zupę czekam cały rok. Żeby była smaczniejsza, podsmażam główny składnik
Zupa szczawiowa zdecydowanie należy do najlepszych wiosennych potraw. Nie każdy jednak podziela moje zdanie, ale wiem, że wszystkie osoby, które nie przepadają za zupą szczawiową, nie robiły jej tak, jak ja. Przepis na zupę szczawiową jest banalni...
-
Mój przepis na gołąbki. Stawiam na te mięsa, a mąż zawsze prosi o więcej
Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję. Z racji tego, że mamy sezon na młodą kapustę, podpowiem z ochotą, ja...
-
Ta surówka z młodej kapusty jest smaczniejsza nawet od mizerii. Zawsze gdy ją serwuję, znika w mig
Szukasz pomysłu na orzeźwiającą, lekką i kolorową surówkę do obiadu? Zamiast po raz kolejny serwować klasyczną mizerię lub colesław postaw na sezonowe smaki. Młoda kapusta w połączeniu z tymi składnikami to rarytas obok, którego żaden smakosz nie...
-
Zupa neapolitańska to włoska klasyka w najprostszym wydaniu. Gotuje ją w każdy majowy weekend
Ciepłe dni stają się powoli codziennością, dlatego oklepane menu warto zamienić na nieco lżejsze. Tu włoska kuchnia zda egzamin śpiewająco, a szczególnie ta obłędna zupa neapolitańska. Połączenie tych smaków jest prawdziwym mistrzostwem, a kolejka...
-
Milion razy lepsze od ziemniaczanych. Te chrupiące placuszki robię co dwa dni, a ważne jest jajko
Placki z cukinii są naprawdę lepsze od ziemniaczanych - tak twierdzi cała moja rodzina i nie dziwię się wcale. Zawsze wychodzą mi chrupiące i delikatne, a najlepiej smakują z sosem jogurtowym. Jak zrobić placki z cukinii, żeby były tak dobre? Z...
-
Latem mogę jeść tylko to. Najlepszy przepis na chłodnik litewski mam od sąsiadki
Jak zrobić chłodnik litewski? Przepis na tą zupę jest banalnie prosty, jednak kluczowy nie jest jogurt czy buraki, a dodatki. Moja sąsiadka robi najlepszy chłodnik - dziś podzielę się jej przepisem na idealny obiad na ciepłe dni.
-
Co na obiad szybko i tanio? Ekspresowy przepis na danie z tego, co masz w lodówce
Co na obiad szybko i tanio? Zdecydowanie postaw na prezentowane przez nas ekspresowe danie. Jest pożywne i przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Wystarczą ziemniaki, cebula, żółty ser i przyprawy. Gotowi na mega obiad? Zaczynamy!
-
Tradycyjny śląski specjał zna każdy, ale klasykę warto zamienić na obłędną zapiekankę kluskową
Tradycyjne kluski śląskie to obłędny dodatek do zrazów, pieczeni i kremowych sosów. Zdaje się, jednak, że ziemniaczany rarytas może grać też główne skrzypce, a wystarczy zapiec kluchy w sosie. Tak powstaje zapiekanka idealna, której nie oprze się...
-
Czerwony barszcz zabielany lepszy niż niedzielny rosół? Tu nie oszczędzam na kolorowych dodatkach
Wiosenna zupa to nie tylko krem ze szparagów, pomidorowa czy ogórkowa. Klasykiem w moim domu jest czerwony barszcz zabielany serwowany z solidną porcją kolorowych dodatków. Tego smaku i aromatu nie da się zastąpić! Wszystko przez tajny sekret, któ...
-
Ziemniaczki po francusku to symfonia chrupnięć. Zrób je zamiast placków, a nie pożałujesz
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak ten przepis jest raczej mało znany. Mowa tu o ziemniakach po francusku, które z pewnością zastąpią w wielu domach klasyczne placki, frytki czy inne specjały z tych obłędnych warzyw. Specjał przyjemnie chrupi...
-
Śląski kucharz zdradził przepis na pierogi z wyjątkowym farszem. Takiego dodatku się nie spodziewasz
Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, podzielił się jakiś czas temu przepisem na pierogi. Nie są to jednak pierogi zwykłe, klasyczne. Za ich wyjątkowy smak odpowiada przede wszystkim farsz jajeczny oraz dodatek... sera pleśniowego.
-
To obiadowe bóstwo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Metodę na "pasek od spódnicy" zdradziła mi stryjenka
Jak Bolek i Lolek, jak Muminek i Włóczykij, jak Staś i Nel, tak samo w kulinariach idealnym duetem jest schabowy i kapusta zasmażana. Tylko jak zrobić idealną kapustę zasmażaną? Moja ulubiona stryjenka zdradziła mi sekret, który wydawał mi się...
-
Doprawiona i chrupka. Taka będzie młoda kapusta, jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób
Sezon na młodą kapustę nie trwa długo, dlatego wykorzystać ten czas najlepiej jak się da. Pyszne warzywo doskonale sprawdzi się jako główny dodatek do dań obiadowych. W połączeniu z kilkoma prostymi składnikami smakuje wyśmienicie - świeżo, chrupk...
-
Skosztowałam i zapomniałam, jak się nazywam. Tak pysznych kotletów ziemniaczanych w życiu nie jadłam
Kotlety ziemniaczane z cukinią, sosem grzybowym lub marchewką i porem to idealna propozycja na obiad! Sycące, nietuzinkowe i ciekawe w smaku - czego chcieć więcej? Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, to zdecydowanie zajrzyj do artykułu....
-
Placki ziemniaczane są dalekie od ideału? Wykorzystuję czeski przepis i wychodzą obłędnie chrupiące
Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych plackach ziemniaczanych, jednak każde podejście kończy się kuchenną katastrofą? Wystarczy zamienić klasyczny przepis na ten rodem z Czech. Zawiera on aż trzy tajne składniki, które podkręcają smak i...
-
Zawijam soczysty farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To lepsze niż babcine gołąbki
Klasyczne gołąbki odejdą do lamusa, jeśli postawisz na nieco inny kształt i soczyste nadzienie. Ta wariacja kultowego dania przypomina bardziej zielone, trójkątne sakiewki. Przepis jest naprawdę spektakularny, a na dodatek łatwy i przepyszny -...
-
Do ogórków dodaję te dwa składniki. To przepis, który przywiozłam od szwedzkiej przyjaciółki
Surówką, która bez dwóch zdań króluje na wiosennym, stole jest oczywiście tradycyjna mizeria. Klasyka doczekała się wielu ciekawych wersji, jednak ta nie ma konkurencji, bo smakuje wręcz wyśmienicie. Mowa tu o szwedzkiej mizerii, którą poznałam...
-
Zrób tak łososia, a rodzina będzie cię nosić na rękach. Prosty przepis, a efekt jak z restauracji
Choć Polacy jedzą stosunkowo niewiele ryb, to gdy już po nie sięgają, bardzo często decydują się na łososia. Nic dziwnego, bo ta ryba ma wspaniały smak i bardzo łatwo ją przyrządzić. My chcemy polecić przepis na łososia, który doda mu jeszcze więc...