obiady domowe
-
Zupa cebulowa to idealne danie na jesienne wieczory. Magda Gessler ma na nią sprytny patent
Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na rzeczy, szczególnie jeśli chodzi o przepis na aromatyczną zupę cebulową. To kultowe danie rodem z Paryża można szybko i sprawnie zaserwować w domu. Jesienna propozycja z dodatkiem grzanek wyjdzie obłędnie...
-
Zapomnij o nudnej klasyce z ziemniaków. Pomidorowe placki to danie, które skradnie niejedno serce
Jednym ze smaczniejszych i szybszych dań, jakie możemy przygotować na obiad, są klasyczne placki ziemniaczane. Jesienią warto jednak nieco zaszaleć i zamienić główny składnik na nieco bardziej sezonowy rarytas. Beata Śniechowska - zwyciężczyni...
-
Ta faszerowana papryka smakuje jak domowej roboty gołąbki. Sekretem jest obłędny farsz z grzybami
Kultowe gołąbki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o smak. Niestety babcine zawijasy często pochłaniają dużo czasu. Zamiast więc rolować je w nieskończoność, warto postawić na ciekawą alternatywę. Faszerowana papryka będzie ciekawie udawać...
-
Przepis na soczystą wątróbkę z patelni. Dodaj cebulę, ale z tym składnikiem się wstrzymaj
Nie zawsze mamy siłę i ochotę, by przygotowywać skomplikowane dania, pełne kolorowych warzyw. W takich chwilach ratunkiem może okazać się wątróbka. Jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób, będzie soczysta i znakomita. Pamiętaj więc o jednej,...
-
Tak knedle robi zwyciężczyni MasterChefa. Nadziej kluchy tym owocami i masłem, a wyjdą po mistrzowsku
W jesiennym menu nie może zabraknąć słodkich i owocowych akcentów, a nic nie może się równać z obłędnymi knedlami. Klasyczne danie zna każdy, jednak Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa - ma na nie nieco udoskonalony patent....
-
Placki z dyni to obłędna alternatywa dla tradycyjnych racuchów. Zachwycają nawet wybrednych smakoszy
Wśród jesiennych warzyw nie brakuje obłędnych smaków i produktów z dużym potencjałem. Poza szarlotką, tartami czy drożdżowym ciastem ze śliwkami warto postawić na rumiane i puszyste niczym chmurka placki z dyni. To ciekawa alternatywa dla...
-
Zapomnij o klasycznym farszu z ryżu. Gołąbki jesienne to kapuściane zawijasy w obłędnym wydaniu
Przepis na gołąbki to obiadowa klasyka, która niemal zawsze obłędnie smakuje. Co jednak powiesz na nieco udoskonaloną, jesienną wersję pełną aromatów i nietypowych składników? Zapewniamy, że nudno nie będzie - tak przygotowany farsz dosłownie...
-
Kultowe knedle ze śliwkami to obiad na piątkę z plusem. Kluchy z owocowym akcentem lubią te dodatki
Wśród tradycyjnych dań mącznych i domowej roboty kluch nie może zabraknąć miejsca na knedle ze śliwkami. Obłędne ziemniaczane kule skrywające owocowy akcent, smakują wybornie za każdym razem. Sekretem są jednak złote proporcje i słodkie dodatki.
-
Najlepsze dania obiadowe - ranking, który wywołuje gęsią skórkę. Sprawdź, co często gości na naszych talerzach
Interesują Cię najlepsze dania obiadowe? Ranking polskich dań obiadowych to pełnia smaku i koloru! Jednak wybranie kilku potraw, po które chętnie sięgają Polacy, stanowi nie lada wyzwanie. Kulinarny repertuar jest naprawdę bogaty.
-
Kultowy barszcz biały wraca na salony. Danie rodem z babcinej kuchni warto jednak nieco podkręcić
Jedną ze smaczniejszych zup jest oczywiście kultowy barszcz biały. Babciny rarytas warto zaserwować jednak w nieco bardziej urozmaiconej odsłonie. Poza swojską kiełbasą nie może zabraknąć ziemniaczków w tym wydaniu i niezastąpionego jajka. Solidna...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Sałatka lepsza od gyrosa. Można się kłócić, ale deklasuje wszystkie inne
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Biała kiełbasa nie tylko do żurku. Zapiecz ją w tym sosie
- Wielkanocna sałatka inaczej. Nie znajdziesz w niej jajek i chrzanu
- Woda z kiełbasy jest źródłem aromatu! Nie wylewaj jej, tylko wykorzystaj
- Poradzisz sobie w cukierni? Zdobądź w tym quizie komplet i jesteś mistrzem
- Podaj rybę w ten sposób, a goście padną z zachwytu podczas Wielkanocy
-
Placki po litewsku to przepis na klasykę z obłędnym, mięsnym dodatkiem. Taki duet sprawdzi się na obiad
Placki po litewsku to przepis na obłędnie smaczny rarytas i ciekawą alternatywę dla nudnej, ziemniaczanej klasyki. Oczywiście w składzie nie brakuje warzyw, jednak znacznie ważniejszy jest tu mięsny akcent, który w tym duecie idealnie się komponuj...
-
To danie z kurek zrobisz ekspresowo, a smak zapamiętasz na długo. Jest smacznie i bez kombinowania
Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Zamiast przygotowywać klasyczne, nudne potrawy postaw na eleganckie i znakomite w smaku danie z kurkami. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - jest smacznie, kolorowo i co najważniejsze ekspresowo.
-
Przepis na kremowy sos ze świeżych grzybów. Klasyka gatunku w jesiennej odsłonie
Jeśli zastanawiasz się jak urozmaicić swoje jesienne menu, poznaj przepis na idealny sos ze świeżych grzybów. Przepis to prawdziwy majstersztyk, a co najważniejsze obejdzie się bez kombinowania i wyszukanych składników. Jest smacznie, domowo i...
-
Przepis na lekką i aromatyczną zupę kurkową. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli zadbasz o te składniki
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny obiad z jesiennym twistem? Przepis na zupę kurkową zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, a to wszystko z prostych składników i to w ekspresowym tempie. Kluczem do sukcesu są świeże rarytas i...
-
Żebroczka to rewelacyjny przepis rodem ze Śląska. Wystarczy połączyć ziemniaki z tymi składnikami
Żebroczka to regionalna potrawa kuchni Śląskiej, która konkretnie pochodzi z Wisły. To nic innego jak zapiekanka bazująca na ziemniakach i swojskich dodatkach. Przepis to must have wśród jesiennych obiadów - jest smacznie, swojsko i ekspresowo.
-
Sycąca zupa fasolowa idealna na jesień i zimę. Nasze babcie i mamy robiły ją zawsze w ten sposób
Sekret idealnego obiadu? Jest pyszny i sycący. W końcu nikt nie lubi być głodny krótko po posiłku. Zupą fasolową można najeść się na wiele godzin. Przy okazji przepis ten jest dziecinnie prosty i zasmakuje każdemu, kto uwielbia strączki.
-
Przepis na rosół w wersji premium. Dodaj do wywaru ten dodatek, a zupa będzie o niebo lepsza
Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć rosołu. Pożywny bulion można jednak przygotować w zupełnie innej wersji niż zwykle. Wystarczy dodać warzywa strączkowe i babcine knedle, by uzyskać wyśmienitą i oryginalną zupę. Receptura jest bardzo...
-
Zapiekanka z cukinii to wegetariański zamiennik klasycznej lasagne. Obejdzie się bez dodatku makaronu
Jeśli szukasz przepisu na obłędny obiad bez mięsa, zapiekanka z cukinii powinna sprawdzić się doskonale. To oryginalny zamiennik włoskie lasagne, tu jednak w składnie na próżno szukać mięsa czy makaronu. Jest za to solidna porcja sezonowych warzyw...
-
Mięso mielone w tym wydaniu zawsze smakuje rewelacyjnie. Połącz kilka składników i gotowe
W lodówce czeka na wykorzystanie mięso mielone? Zamiast przygotować kolejny raz nudne kotlety, klasyczne gołąbki czy sos do spaghetti, postaw na coś nieco bardziej oryginalnego. Z tego składnika może powstać o wiele więcej smacznych dań m.in....
-
Zapomnij o suchym, nudnym mięsie. Przepis na pierś z kurczaka w tym wydaniu rozpływa się w ustach
Kurczak gości w domowym menu nader często, jednak nie zawsze wychodzi idealny. Nasz sprawdzony przepis pozwoli uniknąć kulinarnej katastrofy i gwarantuje soczyste, kruche i delikatne mięso. Wszystko to za sprawą kremowego sosu koperkowego, który...
-
Przepis na domową zupę pomidorową. Z tym banalnym trikiem będzie smakować jak u babci
Nie ma nic lepszego niż domowe obiady w klasycznej odsłonie. Zupa pomidorowa to propozycja, z którą na próżno konkurować, a wszystko za sprawą swojskich składników. Tu nie trzeba kombinować i szukać ulepszeń - babcina wersja smakuje najlepiej,...
-
Mistrzowski sos grzybowy doskonały do makaronu, mięs i kluch. Z takim składem wyjdzie gęsty i kremowy
Przed nami koniec wakacji i początek jesieni, a co za tym idzie rusza sezon na poszukiwania leśnych skarbów! Dzięki temu domowe menu powiększy się o wiele smacznych kąsków, jednym z nich jest przepis na sos grzybowy. Z naszą recepturą wyjdzie gęst...
-
Takiego placka ziemniaczanego jeszcze nie było. Jest smacznie i ciekawie, a wszystko przez prosty trik
Polska ziemniakiem stoi, jednak przepisu na placka ziemniaczanego w wersji XXL jeszcze nie było. To obłędne danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje o niebo lepiej od wszystkim doskonale znanej klasyki z tartych warzyw. Podany z sosem...
-
Przygotuj się na zimę i zrób gołąbki w słoikach. Kapuściany rarytas jest równie smaczny co klasyczny
Domowe, proste obiady to esencja najlepszych smaków i aromatów. Niestety nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na takie przygotowania - wówczas warto mieć w zanadrzu gołąbki w słoikach. Ta sprytna metoda pozwoli w dowolnym momencie podgrzać...
-
Przepis na kopytka, czyli domowej roboty ziemniaczane poduszeczki. Z tymi dodatkami wyjdą wyśmienicie
Szukasz przepisu na szybki, smaczny oraz jednocześnie tani obiad? Zamiast kombinować z nieznanymi smakami, wróć do korzeni i przygotuj babcine kopytka. Ziemniaczane poduszeczki smakują wybornie w wielu odsłonach, a do tego są gotowe w mgnieniu oka...
-
Przepis na sos pieczarkowy. Zapomnij o mdłych grzybach bez smaku, z tym trikiem będzie po mistrzowsku
Nie ma nic gorszego niż rozwarstwiony, mdły i niesmaczny sos pieczarkowy. Niestety ten popularny przepis często nie wychodzi, a wszystko przez nieodpowiednia kolejność dodawanych składników, zbędny pośpiech czy półprodukty. Z naszym trikiem sos...
-
Zupa z cukinii to mistrzowski przepis na obiad. Sekretem smaku jest odpowiednie pokrojenie warzyw
Przepis na zupę z cukinii to połączenie sezonowych warzyw z domowym, rozgrzewającym bulionem. Jest szybko, smacznie i zdrowo, a to wszystko bez kilku godzin spędzonych w kuchni! Sekretem idealnego efektu jest jednak odpowiednie pokrojenie warzyw -...
-
Przepis na krupnik, który bije na głowę pomidorówki i inne zupy. Przyda się wczorajszy rosół i trik z kaszą
Jeśli chodzi o krupnik, to zdania są podzielone - jedni uwielbiają i zajadają się nim ze smakiem, inni krzywią się na samą myśl. Dziś jednak odczarujemy nieco przepis na krupnik i zdradzimy wam sekret idealnego smaku tej popularnej zupy. Masz troc...
-
Pyszne kopytka według słynnej restauratorki. Magda Gessler zdradza trik na sprawne gotowanie klusek
Kopytka to uniwersalne danie, które przygotowuje się niezwykle prosto i szybko. Co więcej, nie potrzeba również wielu składników, by je ugotować. Magda Gessler, słynna polska restauratorka, zdradziła jak najlepiej ugotować kopytka, by te swoim...
-
Kremowy i aromatyczny sos kurkowy. Idealny do makaronu, mięsnych smakołyków i rozmaitych kluseczek
Sierpień to sezon na wiele warzyw, owoców no i oczywiście grzyby. Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos kurkowy nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie smakołyków śmietaną nie wystarczy. Tu króluje...
-
Te kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, ale przygotujesz je z tartej cukinii. To hit tego sezonu
Wśród sezonowych dań nie może zabraknąć obłędnie chrupiących kotlecików z tarte cukinii! Ten banalnie prosty i jednocześnie wybornie smaczny pomysł na obiad, sprawdzi się, gdy brakuje nam czasu lub mamy ochotę na warzywną alternatywę schabowych!...
-
Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler to wyznacznik dobrego smaku. Tu króluje prostota i tradycja
Kotlety mielone to jedno z topowych polskich dań, które króluje na stołach nader często. Idealny soczysty efekt uzyskamy jednak tylko dzięki odpowiednim proporcjom, dobrym jakościowo mięsie i kilku ważnym szczegółom. Klasyka w wydaniu Magdy Gessle...
-
Babka ziemniaczana to sprytny, tani i smakowity sposób na obiad. Z tymi dodatkami nie ma konkurencji
W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Regionalna receptura rodem z Podlasia smakuje najlepiej. To ekspresowy, smaczny i...
-
Wymarzony obiad na lato, czyli knedle ze śliwkami. Podrasuj babciny przepis i przygotuj owoce w ten sposób
Kto w dzieciństwie nie zajadał się knedlami ze śliwkami, bardzo dużo stracił. Nasze mamy i babcie często robiły je latem, a ten smak przywodzi na myśl same miłe chwile. Jak zrobić knedle ze śliwkami, żeby smakowały jeszcze lepiej niż te babcine? Z...
-
Sałatka z kiszonych ogórków to idealny dodatek do letniego obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników
Czasami najprostsze duety są tymi najsmaczniejszymi i najchętniej zjadanymi, dlatego, zamiast kombinować z dodatkami do obiadu postaw na prostotę! Sałatka z kiszonych ogórków jest bardzo łatwa, zdrowa oraz obłędnie smakowita. Wystarczy połączyć...
-
Obiad w stylu PRL? Nic prostszego. Weź sztukę mięsa i przygotuj ją według tych wskazówek
Choć PRL-owska kuchnia bazowała na pospolitych produktach, gospodynie robiły wszystko, by wyczarować z nich smaczne potrawy dla całej rodziny. Jeśli na talerze trafiało mięso, to często właśnie w takiej odsłonie: z przepysznym pieczeniowym sosem i...
-
Koniec z obiadową nudą! Przepis na letnią zupę jarzynową z tym babcinym dodatkiem nie ma sobie równych
W domowym, wakacyjnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych smaków i sezonowych produktów. Przepis na zupę jarzynową to esencja kolorów, aromatów, a także idealny pod każdym względem duet. Klasyczną recepturę warto jednak nieco podrasować. Pomoże w...
-
Zapomnij o klasycznych kopytkach. Przedwojenne kluchy są o niebo lepsze, jednak skład nieco inny
W tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje smacznych kąsków i dodatków do obiadu. Ziemniaczane rarytasy to klasyka, jednak warto czasami nieco urozmaicić domowe menu - przedwojenne kluski sprawdzą się w tej roli doskonale. Są o niebo smaczniejsze o...
-
To danie pamiętają nieliczni, a szkoda. Wystarczy pięć składników i wyczarujesz wyśmienity obiad. Smakuje jak u babci
Ziemniaki to jedno z bardziej lubianych warzyw. W końcu można przyrządzić je na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy nie mają szansy się znudzić. Choć dziś najczęściej robimy z nich domowe frytki, purée lub kopytka, kiedyś babcie gotowały mięciutkie...
-
Zapomnij o mielonych i schabowych. Te kotlety to źródło cennych witamin i wybornego smaku
Zapomnij o mięsnych rarytasach i przygotuj aromatyczne, zdrowe kotlety w tej lekkiej, wakacyjnej wersji. W składnie samo zdrowie, a mianowicie rybka! Takie danie nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza wielu cennych składników i minerałów....