obiady domowe
-
Kiedyś jadła ją biedota, dziś króluje w karczmach. Ta zupa przyjmie wszystko
Są takie przepisy, którymi lata temu raczyli się nasi dziadowie i pradziadowie, a które ostatnio wracają do łask. Jest tak między innymi w przypadku kartoflanki, którą dawno temu raczyli się biedniejsi ludzie. Dziś większość szanujących się karczm...
-
Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jedliście. Teściowej skoczyło ciśnienie, a to zasługa sosu
Mięso na obiad to nie tylko klastyczne schabowe lub pieczone pałki z kurczaka. Dziś przychodziły do was z przepisem, który na dobre odmieni twoje obiady, nie tylko te w większym gronie, lecz także codzienne. Jak zrobić najdelikatniejsze mięso w...
-
Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w...
-
Wygląda jak zupa dla dzieci, ale smakuje jak z restauracji. Wiosną jest najlepsza i gotowa w kilka chwil
Zupa koperkowa wielu z nas nie kojarzy się z wykwintnym posiłkiem, raczej z codziennym obiadem ugotowanym "na prędce", lub posiłkiem dla dzieci. Nie z tym przepisem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić zupę koperkową, żeby byłą po prostu kulinarnym...
-
Tata jej nienawidził, teraz uwielbia. W przepisie na szczawiową zmieniłam jedną rzecz
Zupa szczawiowa to jedna z najlepszych wiosennych zup. Oczywiście zupę szczawiową można przygotować także w zimie, używając szczawiu ze słoika, ale umówmy się - to nie to samo. Mój tata od dziecka nie znosił jej, ale ja postanowiłam przepis na zup...
-
Takie leczo serwuje moja teściowa. Przepis opiera się słodkich warzywach i solidnej wkładce mięsnej
Klasyczne leczo w zestawieniu z naszą polską wariacją to dwa zupełnie inne dania. Klasyczny obiad mojej teściowej to jednak prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko przez kolorową kompozycję warzyw i solidną wkładkę mięsną. Przepis jest...
-
Ten przepis jest w mojej rodzinie od prawie 100 lat. Zrób, a będą ulubionym przysmakiem w twoim domu
Każda rodzina ma własne przepisy, które są znane od wielu lat. U mnie jest podobnie, a smak tej potrawy pamiętam z dzieciństwa. Babcia Teresa robiła je przy każdej możliwej okazji, a wszyscy się nimi zachwycali. Do dziś z sentymentem wracam do tej...
-
Pampuchy puszyste jak chmurka. Te lekkie kluski na parze wychodzą tak, że o mamo!
Przepis na pampuchy powinien znać każdy miłośnik kuchni polskiej. Te puszyste i lekkie kluski gotowane na parze pasują niemal do wszystkiego - można je zjeść zarówno z mięsem, jak i w wersji na słodko. Przygotowanie ich jest banalnie proste.
-
Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy pyszny dodatek do obiadu
Zapiekane ziemniaki doskonale urozmaicą domowy obiad. Przyrządzone z dodatkiem cebuli, czosnku i marchewki, a także aromatycznych przypraw wprost oszałamiają intensywnym i wyśmienitym smakiem. Przygotowanie ich zajmie ci tylko kilka krótkich chwil.
-
Tak pulpety robiła moja babcia 50 lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Pulpety w moim domu nie są robione tak często, jak choćby kotlety mielone, ale czuję, że to się zmieni po ostatnim obiedzie, który zrobiłam, gdy wróciłam na dłużej w rodzinne strony. Miałam ochotę na danie, które dawano, dawno temu często robiła...
- Pomagają obniżyć cholesterol. Włosi je kochają, Polacy omijają
- Faszeruję, owijam, zapiekam. Bagietka zamienia się w istne dzieło sztuki
- Kotlety ziemniaczane grzechu warte. Obiad na piątek za grosze
- Przepis na ciasteczka maślane. Tak pyszne, że zmięknie ci serce
- Jaka mąka na faworki będzie najlepsza? Ciasto wyjdzie kruche i chrupiące
- To quiz wiedzy prawda/fałsz o polskiej kuchni. Kto powalczy o komplet?
- Mleczny owoc istną skarbnicą witamin. W Polsce mało kto go zna
- Sposób na idealne racuchy drożdżowe. Wychodzą jak u babci
- Hey, ho, let's go! KFC. Powraca oferta Rozgrzewających SerówMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
- Pasta do chleba sprawi, że zapomnisz o serkach. Prosta, a jak pyszna
-
Kotlet po kowalsku to nie żarty, a przepis na obłędny obiad. Wystarczy dobre mięso i pierzyna z warzyw
Mielone czy schabowe odejdą w zapomnienie, jeśli zaserwujesz domownikom te obłędne kotlety po kowalsku. Tego smaku nie da się podrobić, a wszystko za sprawą kruchego i soczystego mięsa skrytego pod pierzynką z warzyw i sera.
-
Zupa szparagowa w wersji "o mamuńciu". Nie będzie zielona, ale za to kremowa i wyrazista
Zupa ze szparagów - przepis, który w kilka chwil zamieni twoją kuchnię w naprawdę dobrą restaurację. Tego smaku nie zapomnisz na długo, a to dzięki serowemu dodatkowi. I nie, nie będzie zielona, a aksamitnie biała. Kiedy zaserwujesz tę zupę...
-
Placki ziemniaczane chłoną tłuszcz jak szalone? Znam sposób, który znacznie odchudzi ten rarytas
Placki ziemniaczane piją tłuszcz jak gąbka, przez co są mało smaczne i mają milion kalorii? Aby temu zapobiec, wystarczy zmienić klasyczny sposób przygotowania. Zapomnij więc o tradycyjnej patelni i zamień ją na nieco nietypowe rozwiązanie, które...
-
Młoda kapusta to bezkompromisowa królowa wiosny. Zawsze robię ją z dodatkami i wychodzi palce lizać
Młoda kapusta najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami. Tu króluje jakość i babcina receptura, w której na próżno szukać fikuśnych składników i innych udziwnień. Wystarczy wszystko poddusić i dobrze doprawić, by powstał rewelacyjny dodatek do...
-
Leniwe w tym wydaniu zapadną w pamięci. Zamiast klasycznego sera dodaje włoski specjał
Jednym z prostszych obiadów idealnych na wiosnę są klasyczne leniwe. Przepis warto jednak nieco urozmaicić - w tej roli niezawodnie sprawdzi się włoski nabiał. Taki zamiennik gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów.
-
Nikt nie robi pierogów tak jak siostra Anastazja. Tu najważniejszą rolę odgrywa puszysty farsz
Siostra Anastazja ma niezawodny patent na tradycyjne, polskie pierogi. Ich sekret tkwi nie tylko w idealnie cienkim cieście, ale także obłędnie kremowym i dobrze doprawionym farszu. Tu króluje prostota i swojskie produkty, ale i precyzja w działan...
-
Ciocia Wiesia robi najlepszego pstrąga. Marynata wymiata jak liście na wietrze
Pstrąg to ryba, która smakuje świetnie w każdej postaci, niezależnie od sposobu przygotowania. Pstrąg po baskijsku to jednak coś więcej niż kolejna potrawa z ryby. Przepis na pstrąga po baskijsku jest naprawdę banalny, a marynata, którą ciocia...
-
Ta zupa to majstersztyk. Jest tania, a smakuje lepiej niż od Gessler. Ważny jest ser
Zupa pieczarkowa to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym niczego dziwnego. Zupa pieczarkowa jest tania, bardzo łatwa w wykonaniu a z tym przepisem wychodzi tak pyszna, że nawet najlepszy szef kuchni byłby dumny z teg...
-
Zrobiłam ją raz i zapomniałam o innym mięsie. Od dziś będzie to twoje ulubione danie
Jeśli nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, to ten przepis w tym pomoże. Wychodzi z niego mięso, które jest tak delikatne i smaczne, że nigdzie takiego nie zasmakujesz. Wykorzystaj te składniki i sam się przekonaj, jakie jest smaczne.
-
Wyjmij te składniki z lodówki i zrób najsmaczniejsze danie obiadowe. Ślinka leci już na samą myśl
Przygotowywanie obiadów wymaga od nas nie tylko umiejętności kulinarnych, a także kreatywności. Z czasem nawet najpopularniejsze i najsmaczniejsze potrawy mogą nie być dla nas wystarczające. Wtedy warto zainteresować się innymi recepturami, które...
-
Do obiadu robię zawsze tę samą surówkę z ogórków kiszonych. Jest szybka i nigdy się nie nudzi
Domowa surówka do obiadu nie musi być nijaka w smaku. Ta przyrządzona z ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, czosnku i innych dodatków zachwyca bogatym smakiem, a lekki aromat oliwy sprawia, że czujemy się jak w najlepszej greckiej restauracji.
-
Szparagi w takim wydaniu znikną w kilka minut z talerzy. Podaje je z tymi składnikami, wychodzą obłędnie
Marzysz o wiosennym obiedzie, ale brakuje ci smakowych inspiracji? Zamiast kombinować z wymyślnymi daniami postaw na klasykę. Szparagi w tym wydaniu są obłędnie smaczne, a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Tu główną role grają nie tylko...
-
Narzeczony zrobił pieczony gulasz. Wybrał najszlachetniejsze mięso - rozpływało się w ustach
Pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam? Proszę bardzo. Ostatnio mój narzeczony wrócił z zakupów ucieszony jak dziecko z torbą pełną pyszności. Natychmiast zabrał się za przygotowanie posiłku, chwaląc się, że zrobi pyszny gulasz. Jednak...
-
Tani obiad jak spod strzechy. Te kotlety są tak pyszne, że zapomnisz o nudnych mielonych
Tani obiad wcale nie musi być banalny i ubogi w smak. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić tani obiad, który smakuje jak z wiejskiego zajazdu. Te kotlety rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest banalne i szybkie. Przyda się ukochane warzywo...
-
Krupnik - przepis babci. Żeby smakował najlepiej, postaw na te dwa mięsa
Jak zrobić krupnik, żeby smakował jak u babci i nie przypominał brejowatej zupy, którą wmuszano w nas w przedszkolu? Przepis na krupnik jest bardzo prosty, a sukces opiera się na wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdzą się dwa rodzaje - z...
-
Kluski śląskie metodą czwórki zawsze wychodzą. Babcia spojrzy z niedowiarzaniem
Kluski śląskie to fantastyczny dodatek do obiadu i wcale nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Niektórzy jednak nie robią ich z obawy, że coś im się nie uda. Na szczęście wiemy, co robić, by na twoim talerzu wylądowały udane kluski śląskie....
-
Fasolka po bretońsku się przejadła? Wypróbuj wariant węgierski. Z tymi dodatkami nie da się jej oprzeć
Fasolka po węgiersku to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych i rozgrzewających potraw. Z dodatkiem mięsa, warzyw i przypraw prezentuje się niezwykle apetycznie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu - wprost idealna na obiad.
-
Biała kiełbasa nie tylko do żurku. Zapiecz ją w tym sosie, a każdy będzie prosić o przepis
Biała kiełbasa kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi, jako dodatek do żurku. Można ją jednak podać w jeszcze innej formie, która zachwyca sposobem podania i smakiem. Wystarczy podpiec ją z tymi składnikami, a nie opędzisz się od pytań o przepis.
-
Zapomnij o klasycznym sznyclu i postaw na warzywną alternatywę. Wystarczy panierka i smażenie na maśle
Chrupiący i złocisty sznycel bez grama mięsa? To możliwe dzięki sprytnej recepturze z wykorzystaniem obłędnie smacznych warzyw i banalnej w przygotowaniu panierki. To nie tylko zdrowsza alternatywa, ale i wyrafinowane danie godne najlepszych...
-
Leniwe z twarogiem to już przeszłość. Kluseczki z miseczki wyjdą miękkie i delikatne jak obłoczki
Babcine pierogi leniwe zna niemal każdy, co, jednak gdyby bazowy składnik zamienić na nieco inny i bardziej kremowy? Tak właśnie powstają obłędne i puszyste poduszeczki z lekkiego serka, który śmiało może zastąpić twaróg. Taki duet sprawdzi się na...
-
Zupa czosnkowa - przepis, który przywiozłam z Podhala. Jest tak kremowa, że została królową moich obiadów
Zupa czosnkowa to od jakiegoś czasu królowa moich obiadów. Ostatnio byłam na krótkim urlopie w Zakopanem i w jednej z restauracji jadłam najlepszą zupę czosnkową w swoim życiu. Ubłagałam szefową kuchni, żeby zdradziła mi przepis. Na dobre...
-
Ta pieczeń zawsze ląduje na moim wielkanocnym stole. Jest obłędnie soczysta i łatwa w przygotowaniu
Zastanawiasz się, co zaserwować na wielkanocny obiad? Soczysta pieczeń z karkówki sprawdzi się na tę okazję doskonale. Wystarczy zadbać o aromatyczną marynatę i dopilnować, by mięso piekło się w odpowiedniej temperaturze. Te szczegóły sprawią, że...
-
Jak przemycić warzywa do obiadu? Ja dodaje je do obłędnych klopsików i duszę w aromatycznym sosie
Zamiast po raz setny szykować na obiad mielone, postaw na soczyste i pełne aromatów klopsiki. Do mięsnych kulek warto dodać także solidną porcję warzyw, które wpłyną na smak i soczystość dania. Na koniec wystarczy wszystko poddusić w aromatycznym,...
-
Takie spaghetti robi tylko włoska Nonna. Tu króluje prostota i solidna porcja dorodnych warzyw
Jak przygotować ekspresowy obiad, zaoszczędzić i jednocześnie zaimponować domownikom? Najlepszą metodą jest inspiracja rodem z włoskiej kuchni, czyli klasyczne spaghetti z solidną porcją sosu. Tu króluje prostota i prawdziwe smaki Italii.
-
Ekspresowe i wyborne danie jednogarnkowe. To układam na warzywach i zapiekam pod serową pierzynką
Szukasz inspiracji na ekspresowy obiad, ale nie chcesz marnować czasu na długie i mozolne przygotowania? Postaw na obłędną rybę zapiekaną z warzywami pod serową pierzynką. Smakuje i wygląda rewelacyjnie, a co najważniejsze zrobisz ją w mniej niż...
-
Zamiast schabowych zrób to danie. Mięso w tej odsłonie znam z kultowego baru mlecznego
Klasyczne schabowe stały się już obiadową rutyną, a ich smak niczym nie zaskakuje? Z przepisem rodem z kultowego baru mlecznego, mięso może zyskać obłędny smak i dosłownie rozpływać się w ustach. Wystarczy dusić je w sosie własnym i dobrze doprawi...
-
Schabowemu twardemu jak podeszwa mówię stanowcze "nie". Moczę w tym produkcie i problem z głowy
Każdemu z nas, chociaż kilka razy w życiu zdarzyło się zjeść kotleta twardego niczym podeszwa. Prawdopodobnie kucharz, który go przygotował, nie znał tego triku. Po nim mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.
-
Te pierogi to obłędny rarytas rodem z Podlasia. Wyróżnia je aromatyczny farsz i chrupiąca skórka
Pierogi zajmują szczególne miejsce w tradycyjnej, polskiej kuchni. Najpopularniejsze są z serem, mięsem, a w sezonie letnim te z owocami. Co, jednak gdyby postawić na regionalną wariację? Podkarpackie gospodynie nadziewają hojnie ciasto oryginalny...
-
Obiad na odwrót. Makaron i pomidory w wersji, która smakuje i zaskakuje - szef kuchni by na to nie wpadł
Co zrobić na obiad, żeby wyszedł pyszny, niebanalny i łatwy w przygotowaniu? Pewnie przychodzi ci na myśl mnóstwo przepisów takich jak nadziewane kotlety lub soczysta pieczeń. Dziś jednak mamy dla was przepis na obiad "na opak", czyli coś, czego n...
-
Domowy kebab jak z baru. Kultowy przepis na soczyste mięso skradłby serce samego Książula
Kebab to jeden z najpopularniejszych street foodów, który można znaleźć w niemal każdym mieście. Zamiast jednak zajadać się mięsem wątpliwej jakości, znacznie lepiej jest zrobić je samodzielnie w domu. Taki kebab może smakować lepiej niż ten z...