odżywianie
-
Jedz, by mieć serce jak dzwon. Obniżają cholesterol i jelita lepiej pracują
Są nieodłącznym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają błonnik, który usprawnia działanie układu pokarmowego, pomagają kontrolować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Są także nieocenionym wsparciem dla serca. Nasi przodkowe jedli je...
-
Jogurt może pomóc ochronić jelita. Naukowcy: Wystarczą nawet dwie porcje w tygodniu
Pozytywny wpływ jogurtu na funkcjonowanie i zdrowie jelit jest badany od lat. Nowe, długoterminowe badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało, że ten rodzaj nabiału może pomóc w zapobieganiu konkretnym rodzajom raka. "Nasze badanie...
-
Źle solimy ziemniaki? Mądra Babcia apeluje, dietetyk dementuje. "Nie ma istotnego wpływu"
Czy moment solenia ziemniaków może wzbudzać wątpliwości? Choć jest to czynność prosta i przyziemna, okazuje się, że tak. Beata Borucka, znana w sieci jako Mądra Babcia, zaapelowała w mediach społecznościowych, by ziemniaki solić dopiero po...
-
Przestałam smarować kanapki masłem. Używam innego smarowidła i są o wiele lepsze
Używanie masła od czasu do czasu nie jest niczym złym. Jeśli sięgamy po nie z umiarem i odpowiednio się odżywiamy, nie powinno negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Co innego, jeśli zjadamy go bardzo dużo. Wówczas warto pomyśleć o zamiennikach,...
-
Rośnie w polskich lasach, ale prawie jej nie znamy. Podkręca odporność i jest podporą dla serca
Kiedyś jej owoce były bardzo popularne. Dziś prawie się ich nie zbiera. A szkoda, bo choć na surowo są cierpkie i gorzkawe, to można z nich zrobić genialne przetwory. Na dodatek mają dużo witaminy C, która podkręca odporność oraz antocyjanów, któr...
-
Dietetyk wskazał najzdrowsze warzywo. Mało kto je kupuje. Ochroni serce i oczy
Warzywa są niezwykle ważnym składnikiem zdrowej diety i nawet jeśli sięgasz głównie po te najpopularniejsze, jak pomidory czy ogórki, to i tak jest to bardzo dobra decyzja. Jeśli jednak chcesz odżywiać się jeszcze lepiej i urozmaicić dietę, sięgni...
-
Odchody owadów w jedzeniu? Sprawdziłam, o co chodzi. Oto co naprawdę producenci dodają do żywności
O tym, że do wielu produktów żywnościowych dodawane są składniki pochodzenia owadziego część osób wie, część nie. Dlatego temat co jakiś czas wraca. Od pewnego czasu w sieci krążą jednak informacje, że jeden z tych dodatków - szelak - to odchody...
-
Świeże ryby to gorszy wybór niż mrożone? Naukowcy mówią wprost. "Czasem mijają tygodnie"
Mrożone produkty często są postrzegane jako gorsze i mniej zdrowe niż świeże. Tymczasem okazuje się, że nie musi tak być. Norwescy naukowcy przekonują, że w sklepach lepiej kupować ryby mrożone, bo często przewyższają świeże zarówno pod względem...
-
Katarzyna Bosacka zachwala. "Dzieje się magia. Wzmacniają odporność, poprawiają trawienie"
Zimą warzywa często nie smakują zbyt dobrze. Pomidory są wodniste, nieprzyjemnie twarde i blade. Ogórki też często nie zachwycają, a poza tym są drogie. Nie można jednak z warzyw całkowicie zrezygnować. Co w takim razie kupować? Katarzyna Bosacka...
-
Niektórzy patrzą na nią z odrazą. Czy można jeść jajka z czerwoną plamką? Nie każdy wie, co oznacza
Czerwona plamka w jajku nie pojawia się często, ale kiedy już się trafi, może wzbudzić niepokój. Nie wszyscy wiedzą, czym jest i skąd się tam wzięła. Część osób błędnie zakłada, że jest to zarodek lub oznaka psucia się jajka. Tymczasem prawda jest...
-
Widzisz takie opakowanie? Lepiej od razu je wyrzuć. Może skończyć się bólem brzucha
Zapewne każdemu z nas zdarzyło się trafić w sklepie lub wyjąć z domowej lodówki napęczniałe opakowanie. Nie każdy jednak wie, że jest nawet specjalne określenie na takie zjawisko. I że zjedzenie żywności z napuchniętego pudełka lub puszki może się...
-
Są przyjazne wątrobie i przyspieszają metabolizm. Polacy wciąż rzadko je kupują
Są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie we Włoszech i w Hiszpanii. Zalicza się je do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która sprzyja zdrowiu i zmniejsza ryzyko chorób. Wspomagają odchudzanie, pomagają utrzymać w ryzac...
-
Katarzyna Bosacka przeczytała skład pasztetu. Jej reakcja mówi wszystko. "Kotu bym nie podała"
Katarzyna Bosacka słynie z tego, że nie gryzie się w język. Gdy widzi, że skład jakiegoś produktu woła o pomstę do nieba, nie boi się wytknąć, co jest z nim nie tak. Tym razem przyjrzała się sklepowemu pasztetowi, który porównała z pasztetem dla...
-
Dietetyk wskazał produkt, który pomoże schudnąć. Wyszczupli talię i zaspokoi głód na długo
Nabiał jest ważnym składnikiem diety. Jeśli ci nie szkodzi i nie masz na niego alergii, warto włączyć go do codziennych posiłków. Zwłaszcza że jego konkretny rodzaj może pomóc w utracie kilogramów i wyszczupleniu talii. Znany dietetyk Michał Wrzos...
-
To najgorsze mięso, a wiele osób je uwielbia. Zwiększa ryzyko chorób
Jest w diecie wielu osób, niektórzy jedzą je nawet codziennie. Tymczasem specjaliści z zakresu zdrowego żywienia apelują, by ograniczyć jego spożycie do okazjonalnego. Chodzi o kiełbasy, wędliny, parówki czy boczek, czyli tzw. mięso przetworzone....
-
O tej porze najlepiej pić kawę. Może wydłużyć życie. "Fascynujące"
Kawa często trafia pod lupę naukowców. Wciąż sprawdzają, jak napój, który piją miliony osób na całym świecie, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Najnowsze badania dostarczają nam kolejnych informacji na jej temat. Okazuje się, że kawę najlepi...
-
Jajka mogą pomóc schudnąć. Dietetyczka wskazuje, jak często można je jeść
Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Czerpiemy z nich cenne witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Jajka dostarczają nam też choliny, która jest ważna dla prawidłowej pracy mózgu. Okazuje się, że jedzenie ich może też pomóc w zrzuceniu zbędnych...
-
Jedz zamiast słodyczy. Dodają energii i pomagają obniżyć cholesterol. Wytrzymają nawet rok
Daktyle są w Polsce raczej dobrze znane, choć prawdopodobnie, gdybyśmy mieli wybrać między nimi a batonikiem, wybralibyśmy batonik. Tymczasem te egzotyczne owoce to świetny i zdrowy zamiennik słodyczy. Pomagają też obniżyć poziom cukru i...
-
Mówi się o niej, że to "owoc aniołów". Działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie
Papaja to egzotyczny owoc uprawiany w strefach tropikalnych i subtropikalnych. W polskich sklepach jest dość łatwo dostępna, więc warto sięgać po nią od czasu do czasu. Jest jednym z najsmaczniejszych owoców i ma wiele właściwości zdrowotnych....
-
Ma mało ości, mało kalorii i dużo cennego białka. Teraz kupisz ją w promocji
W okresie świątecznym Polacy jedzą najwięcej ryb. Najczęściej są to oczywiście śledzie pod wieloma postaciami oraz karp. Warto jednak czasem spojrzeć na ryby szerzej i postawić na stole coś zupełnie innego. Doskonale w tej roli sprawdzi się halibu...
-
W Polsce rzadko kupowana, a uznano ją za najzdrowszą. Ma soczyste mięso i nie kumuluje rtęci
Polacy wciąż jedzą za mało ryb. Gdy już po nie sięgamy, najczęściej kupujemy m.in. łososia, mintaja, śledzia, makrelę i dorsza. Nie są to najgorsze wybory, ale to inną rybę naukowcy uznali swego czasu za najzdrowszą na świecie. W Polsce jada się j...
-
Przed świętami używamy w kuchni na potęgę. Bosacka odradza. "To niemal wyłącznie cukier"
Kruche ciasteczka, piernik, grzane wino to jedne z przysmaków, którymi raczymy się w okresie świątecznym. By uwydatnić ich smak, dodajemy do nich mieszankę przypraw. Często gotową. Katarzyna Bosacka odradza jednak jej kupowanie. Wszystko przez...
-
Tańsza od dorsza i ma mniej ości niż karp. To jedna z najzdrowszych ryb. Polacy wciąż ją pomijają
Jaka ryba jest najbardziej zdrowa? Ta z pewnością zyska sympatię osób, które wcześniej unikały ryb. Niewielka ilość ości, wyjątkowy smak i bogactwo składników odżywczych. Nie cieszy się jednak dużą popularnością w Polsce, a jest jednym z...
-
Wymiata wolne rodniki. Jedz na śniadanie zamiast kanapek
Kanapki są supersmaczne i nikt z nas nie zamierza z tym polemizować. Warto jednak od czasu do czasu przygotować śniadanie, które ma znacznie więcej cennych składników odżywczych. W tej roli świetnie sprawdzi się budyń z kaszy jaglanej, która jest...
-
To bardzo popularny olej, ale nie wlewaj go na patelnię. Po podgrzaniu staje się szkodliwy
Olej rzepakowy i słonecznikowy to dwa najpopularniejsze oleje wśród Polaków. Jeden z nich jednak nie nadaje się do smażenia. Wszystko przez to, że ma dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko rozpadają się pod wpływem wysokiej...
-
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim włożysz je do garnka, sprawdź dwie rzeczy
Soczyście zielone brokuły to ważny składnik diety. Przede wszystkim są doskonałym źródłem jednego z najsilniejszych antyoksydantów - witaminy C. Zawierają też korzystne dla zdrowia oczu karotenoidy. Są również niskokaloryczne. Co jednak z nimi...
-
Nie tylko fast foodów. Dietetyk wskazał, czego unikać w diecie. "Parówki, kiełbaski, konserwy"
Jakie produkty należy ograniczyć w diecie? Na to pytanie odpowiedział w najnowszym odcinku naszego programu "Ja wysiadam" dietetyk Michał Wrzosek. Wskazał konkretne rzeczy, których lepiej się wystrzegać oraz podał zdrowsze alternatywy dla...
-
Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? Syci, dba o serce i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? To pieczywo nie tylko pomoże zrzucić zbędne kilogramy, lecz także wesprze zdrowie serca oraz trawienie. Chleb żytni jest smaczny, zdrowy i sycący. To prawdziwy hit wśród dietetyków. Co go wyróżnia i...
-
Te mandarynki są słodkie i nie mają pestek. Tak rozpoznasz je w sklepie
Mandarynki, choć ze świętami nie mają nic wspólnego, mimowolnie nam się z nimi kojarzą. Wszystko dlatego, że to właśnie na przełomie jesieni i zimy cytrusy trafiają do polskich sklepów i wtedy są najsmaczniejsze. Wiele osób za najbardziej pożądane...
-
Sojusznik zdrowego serca i mózgu. Dodawaj do sałatek, by obniżyć cholesterol i poprawić krążenie
Olej lniany pozyskiwany jest przez tłoczenie na zimno nasion lnu. To bogate źródło cennego kwasu alfa-linolenowego, który sprzyja zdrowiu serca i mózgu. Dodawanie do potraw oleju lnianego pomoże zapanować nad cholesterolem, obniżyć ryzyko chorób...
-
Ten napój to tylko trzy składniki, a działa na ciało jak balsam. Ma mało kalorii i ukoi jelita
Ajran lub ayran to popularny turecki napój, który robi się z jogurtu i wody z dodatkiem soli, a czasem też innych przypraw, np. pieprzu. Bardzo dobrze gasi pragnienie i orzeźwia, ale nie tylko dlatego warto po niego sięgać od czasu do czasu. Ajran...
-
Rzadko ją jemy, a to jedno z najzdrowszych mięs. Dietetyczka zachwala i podpowiada, jak ją zrobić
Gęsina, obok rogali świętomarcińskich, jest drugim najważniejszym symbolem kulinarnym 11 listopada. Z pewnością każdy choć raz usłyszał słynne powiedzenie, że "gęsina najlepsza na świętego Marcina". Rzeczywiście jest w tym stwierdzeniu sporo prawd...
-
Wiele osób nadal w to wierzy. Dietetyk obala mit o pieczywie. "Wręcz przeciwnie"
Pieczywo często bywa wskazywane jako jeden z głównych winowajców tego, że tyjemy. Tymczasem, jak podkreśla dr dietetyki Michał Wrzosek, jest to mit. Ekspert wskazuje, że wbrew temu, co wiele osób sądzi, jedzenie pieczywa może mieć pozytywne skutki.
-
Nietypowy owoc z kolcami. W Polsce wciąż mało popularny. Odmładza i pomaga schudnąć
Supermarkety pełne są egzotycznych owoców. Niektóre znamy doskonale i chętnie jadamy na co dzień. Inne to dla nas kompletna nowość i gdy widzimy je w sklepie, nie bardzo wiemy nawet, na co patrzymy. Tak z pewnością poczuło się wiele osób, które po...
-
Dziwnie wygląda, więc wiele osób ją omija. Tymczasem jest lepsza niż jabłka i obniża cukier
Tego owocu nie da się pomylić z żadnym innym. Ma charakterystyczną, najczęściej różową, skórkę z wyrastającymi z niej zielonymi listkami. Przez to, że tak nietypowo wygląda, niektórzy nie mają odwagi, by go spróbować. Tymczasem pitaja, znana też...
-
Ziemniaki zzieleniały? Pod żadnym pozorem ich nie jedz. Możesz sobie zaszkodzić
Zielone ziemniaki, choć z pozoru mogą wydawać się jadalne, nie powinny lądować na naszych talerzach. Kolor oznacza, że wytworzyła się w nich solanina, która jest toksyczna dla ludzi. Dlaczego ziemniaki zielenieją? To często efekt złego...
-
Pijesz taką herbatę? Dietetyk przestrzega. Możesz sobie zaszkodzić
Herbata w torebkach cieszy się ogromną popularnością. Zawdzięcza ją przede wszystkim wygodzie. Okazuje się jednak, że ta, która wsypywana jest do plastikowych woreczków, to nie najlepszy wybór. Dietetycy przestrzegają, że podczas parzenia uwalnia...
-
Dietetyk obala mit o ziemniakach. To wcale nie one tuczą. Powodem jest co innego
Dr dietetyki Michał Wrzosek nagrał film, w którym obalił najpopularniejsze mity dietetyczne. Jeden z nich dotyczył ziemniaków. Ekspert przekonywał, że powszechne przekonanie, że te warzywa tuczą, jest błędne. To co innego przyczynia się do tego, ż...
-
Nazywają go "królem owoców" i "darem niebios". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
Mangostan to egzotyczny superowoc, który raczej rzadko przykuwa naszą uwagę. Tymczasem jest nie tylko smaczny, lecz także stanowi cenne źródło zdrowia. Jedząc mangostan, zmniejszamy ryzyko pojawienia się stanów zapalnych w organizmie. Jego owoce...
-
Wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie. Wystarczy dodać przyprawy i zalać je wodą
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają odporność i pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi. Są też źródłem silnych antyoksydantów, które z kolei chronią przed chorobami i opóźniają starzenie. Jeżeli chcesz zacząć czerpać z tego źródła...