ogórki kiszone
-
Przepis prababci na ogórki, które zwalają z nóg. Schowaj kilka słoików na później, bo znikną w mgnieniu oka
Lato bogate jest nie tylko w piękną pogodę, a także w dojrzałe warzywa i owoce. Ogórki są jednym z najpopularniejszych warzyw, z których robimy weki na okres jesienno-zimowy. Można je przyrządzić w różnoraki sposób w zależności od przepisu i...
-
Ogórki kiszone - babcine przepisy, które zawsze się udają
Ogórki kiszone to przysmak, który jest niezwykle popularny w Polsce. Wykonujemy z nich zupy, są dodatkiem do wielu dań lub spożywamy je bezpośrednio. Jednak mimo tak dużego grona miłośników, wciąż mnóstwo osób ma opory, aby wykonywać kiszonki...
-
Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Uważaj, bo możesz popełnić ogromny błąd, a przetwory będą niezjadliwe
Rozpoczyna się doskonały czas na robienie domowych przetworów. Na rynku pojawiły się już młode ogórki, z których wiele gospodyń przygotowuje ogórki małosolne i kiszone. Nie każdy jednak wie, czy zalewa powinna być gorąca, czy też zimna, a to może...
-
Szykujesz ogórki kiszone? Tego błędu lepiej nie popełniać. Pozbawia je to wartości odżywczych
Chcesz zrobić ogórki kiszone, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Podpowiadamy, o czym warto pamiętać i jakich błędów lepiej unikać podczas ich przygotowywania. Liczą się przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki.
-
Liście tej rośliny rewelacyjnie podbiją smak ogórków małosolnych. Ten patent na wyśmienite przetwory zna każda babcia
Przygotowujesz domowe przetwory? Ten trik z pewnością ci się sprawdzi. Dodatek tego tajemnego składnika sprawi, że ogórki małosolne będą smakować jeszcze lepiej, bowiem liść tej rośliny podbije ich charakterystyczny aromat. Ten babciny patent nie...
-
Najlepsze ogórki kiszone siostry Anastazji. Wypróbuj ten przepis, a nie będą puste w środku
Kiszone ogórki to jedna z najlepszych polskich przekąsek. Jednak wiele razy mimo wszelkich prób coś pójdzie nie tak i ostatecznie przetwory wcale nie są takie smaczne. Najlepszym rozwiązaniem jest poszukiwanie sprawdzonego przepisu. Siostra...
-
Czemu ogórki małosolne nie chcą się ukisić? Sprawdź, czy popełniasz popularny błąd
Ogórki małosolne to przysmak, po który sięga wiele osób. Sekret tkwi w prostocie i odpowiedniej fermentacji. Czasem jednak coś pójdzie nie tak i zamiast pysznej przekąski wychodzi totalna klapa. Wówczas zastanawiasz się, czemu ogórki małosolne nie...
-
Idealne ogórki kiszone według receptury z 1895 roku. Jeden składnik będzie kluczowy
Ogórki kiszone należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. W czym tkwi sekret ich doskonałego smaku? Oprócz połączenia produktów we właściwych proporcjach bardzo ważne będzie dodanie jednego składnika. Poniższy przepis pochodzi z 1895...
-
Magda Gessler robi ogórki kiszone lepsze niż babcia. Restauratorka ma dwa sekrety - jeden jest dziwny
Ogórki kiszone to niemal polskie dziedzictwo narodowe i nie może ich zabraknąć w żadnej spiżarni. Ogórki kiszone w zasadzie są proste do zrobienia, ale czasem wychodzą miękkie i puste w środku. Jak zrobić perfekcyjne kiszone? Przepis Magdy Gessler...
-
Ogórki kiszone wychodzą mętne i się gazują? Sposoby babci z Podhala dadzą swojski smak i brak pleśni
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. Na półkach niemal każdej spiżarni królują kiszonki, które są flagowym produktem w wielu domach. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które gwarantują nie tylko obłędny, swojski smak, ale takż...
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
- Codzienne rytuały. Skarbnica wiedzy dla cierpiących na refluksMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Świąteczny wypiek, który wyróżnia się wśród klasyki. Zniknie pierwszy
- Mąka, serek wiejski i zero drożdży. Chwila i masz furę racuchów
- Czy karp jest świeży? Test szefa kuchni rozwieje wszelkie wątpliwości
- Na Podkarpaciu jadało ją się w Wigilię. Przepis znają tylko staruszki
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Nie masz pomysłu na obiad świąteczny? Karkówka sprawdzi się perfekcyjnie
- Zrób na obiad zupę pizza. Zamykasz oczy i jakbyś jadł pepperoni
-
Zapomniana wersja zupy ogórkowej. Ciocia Grażyna robi jej cały gar. "Każdy prosi o dokładkę, to najlepsza wersja"
Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Robiona jest przez wiele gospodyń i gospodarzy, a każda ich wersja różni się od siebie. Ta odsłona ma w sobie coś, co nie każdy dodaje do swojego dania. Dla jednych to absurd, dla innych składnik obowiązkowy.
-
Trudno o lepszą i prostszą surówkę na wiosnę. Wzbogaci obiad o walory zdrowotne i smakowe
Nadeszłą wiosna, a wraz z nią sezon na pyszne warzywa. Warto ten czas wykorzystać jak najlepiej i przygotować domową surówkę do obiadu lub grilla. Do kapusty, marchwi i cebuli dodaj ten kwaśny składnik, który wzbogaci świeży smak warzyw. Z dodatki...
-
Marynata do kurczaka na grilla? Ten składnik sprawi, że mięso nie będzie twarde i suche
Majówka 2023 w pełni. Jeśli jeszcze nie organizowałeś grillowej uczty, bardzo możliwe, że właśnie zastanawiasz się jak przygotować mięso. Koniecznie zacznij od odpowiedniej kompozycji ziół. Marynata do kurczaka na grilla, do skrzydełek, czy karków...
-
Zapomnij o mizerii czy małosolnych. Przygotuj ogórki w ten sposób, a goście zaniemówią z wrażenia
Mizerię, małosolne czy domowe surówki z ogórkami w roli głównej zna niemal każdy. Warto zatem nieco urozmaicić menu i przygotować kiszonki w niecodziennej wersji. Kiszone podane w ten sposób sprawią, że nawet teściowa zaniemówi z zachwytu. A...
-
Samodzielnie kisisz ogórki? Tych kilka popularnych błędów może cię słono kosztować
Wiele gospodyń przygotowuje kiszonki samodzielnie. Niestety, łatwo jest popełnić błąd, który całkowicie zepsuje smak ogórków kiszonych i sprawi, że będą mętne oraz "gazowane". Aby przetwory się nie zepsuły, należy kiszonki przygotować w odpowiedni...
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Babcia z Podlasia radzi: ten mały błąd spowoduje katastrofę
Zupa ogórkowa to królowa polskich zup. Tradycyjne danie często gości na naszych stołach, jednak jak się okazuje, by uzyskać idealny efekt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Babcia z Podlasia radzi, kiedy dodawać ogórki do zupy. Ten mały...
-
Biały nalot na ogórkach kiszonych? To wcale nie oznacza złej jakości - wręcz przeciwnie
Domowej roboty ogórki kiszone to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Swojski produkt to przysłowiowa bomba witaminowa, która na dodatek obłędnie smakuje. Czasem jednak pojawia się na nich biały nalot, który kryje swoje znaczenie. Wyjaśniamy, czy...
-
Przepis na krupnik Magdy Gessler. Dodaj odrobinę tego płynu, a efekt cię zaskoczy
Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w aromatyczne buliony i zupy. Krupnik to klasyk, który często gości na naszych stołach, jednak nie zawsze bliski jest ideałowi. Magda Gessler zdradza przepis na perfekcyjną zupę z nietypowym dodatkiem, który...
-
Sadzenie i uprawa ogórków gruntowych. Jak często powinniśmy je podlewać?
Uprawa ogórków gruntowych jest bardzo popularna w przydomowych ogródkach warzywnych. To delikatne i orzeźwiające warzywo jest lubiane i stanowi idealny dodatek do wielu dań. Właśnie dlatego warto poznać podstawowe zasady uprawy i wygospodarować...
-
Zupa ogórkowa - przepis na klasykę domowej kuchni. Nie obejdzie się bez podsmażenia warzyw na maśle
Ogórkowa to bez wątpienia królowa polskich zup - rozgrzewa, jest pełna aromatów, smaków, poprawia humor i syci. Ponadczasowy klasyk smakuje wybornie, jednak kluczem do sukcesu jest babciny trik. Mowa tu o podsmażeniu warzyw na maśle - banalna meto...
-
Ogórkowa inna niż wszystkie. Smakuje obłędnie, dzięki temu dodatkowi, a podsmażenie ogórków to game changer
Zupy królują w Polsce - to jedne z dań obiadowych, które jadamy najczęściej. Niektórzy jednak mają dość klasycznych przepisów i decydują się na małe modyfikacje. Jedna z czytelniczek Haps.pl, przysłała do nas przepis na nietypową zupę ogórkową.
-
Ogórki kiszone na zimę - przepis na chrupiącą przekąskę. To już ostatni dzwonek na ich przygotowanie!
Ogórki kiszone na zimę to idealna forma przekąski, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna, ale także wzmacnia naszą odporność. Choć sezon na te warzywa dobiega końca, to nadal możemy zrobić domowe przetwory. Zdradzamy prosty przepis.
-
Jak zrobić chrupiące i pyszne kiszone ogórki? Sprawdzony przepis, dzięki któremu nie będą puste w środku
Przepis na kiszone ogórki to klasyka wśród polskich przetworów. Są pyszne i bardzo zdrowe, a do tego nietrudno je zrobić. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Zobaczcie sami.
-
Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Proste triki na smaczne przetwory
Jak zrobić ogórki kiszone? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które planują zasilić spiżarnię w te przepyszne przetwory. Okazuje się, że to wcale nie takie proste, a kluczem do sukcesu jest idealna zalewa i sposób układania ogórków w słoiku.
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Ogórki kiszone z miodem - nietypowe połączenie smakowe. Szybko zapomnisz o tradycyjnych przetworach
Czy ogórki kiszone z miodem to dobre połączenie? Może wydawać się dziwne, ale wiele przepisów udowadnia, że nawet najbardziej osobliwe smaki mogą ze sobą idealnie współgrać. Tak jest i w tym przypadku.
-
Nie wylewaj wody po ogórkach. Wykorzystasz ją jako dodatek do zup i drinków
Ogórki kiszone znajdziemy w spiżarniach wielu polskich domów. Sezon na ich robienie trwa, a mało kto wie, jak wykorzystać wodę, która zostaje po ich zjedzeniu. Sposobów jest wiele, ale nie każdy jest oczywisty.
-
Ogórki kwaszone a kiszone - jaka jest różnica? Sprawdź, zanim sięgniesz po nie w sklepie
Ogórki kwaszone a kiszone, jaka jest różnica pomiędzy nimi? Jak się okazuje zasadnicza. Jedne z nich są wyjątkowo zdrowe, drugie nieco mniej. Analizujemy obydwa rodzaje. Sprawdź, dlaczego są inne, zanim sięgniesz po nie w sklepie.
-
Dodaj ten składnik do zupy ogórkowej. Efekt? Aromatyczny bulion o wyrazistym smaku jak u babci
Babcine przepisy nie mają sobie równych i należą do tych najsmaczniejszych. Wystarczą starte ogórki kiszone i jeden prosty składnik, czyli sok z ogórków, by bulion wyszedł aromatyczny, smaczny i sycący.
-
Ogórki kanapkowe, czyli szybki przepis na danie, które wzmocni naszą odporność
Ogórki kanapkowe to doskonały wybór, kiedy szukamy alternatywy dla nudnych i mało sycących śniadań. Przygotowanie ich to dosłownie chwila, która co ważne - zaowocuje jesienią i zimą. Jedzenie tego typu potraw, które zawierają kiszonki, wzmocni nas...
-
Kamienna, morska czy himalajska - jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza?
Sól jest ważnym składnikiem kiszonek, ponieważ dzięki niej zachodzą wszystkie pożądane procesy. Wiele osób zastanawia się nad tym, jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza. W sklepach znajdziemy kilka jej rodzajów. Który wybrać?
-
Ogórki kiszone. Dlaczego są mętne i gazują? Skąd bierze się biały osad? Kiedy nie należy ich jeść? Wyjaśniamy
Kiszone ogórki to dla wielu z nas nie tylko tradycyjny przysmak, lecz także źródło zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają zbawienny wpływ na układ trawienia. Żywe kultury bakterii wzmacniają naszą florę jelitową i wpływają pozytywnie na...
-
Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Pamiętaj o tych zasadach, a uchronisz je przed szybkim zepsuciem
Ogórki to najbardziej popularne przetwory, które robimy latem. Całkowicie wykorzystujemy te warzywa i zamykamy je w słoikach, które latami stoją w spiżarniach. Jednak nie każdy wie, jak długo tak naprawdę można je przechowywać. My wiemy i...
-
Zjadłeś ogórki kiszone? Nie wylewaj zalewy. Połącz ją z tym obiadowym składnikiem, a danie nabierze smaku
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jemy je jako dodatek do obiadów, zakąska na imprezach czy przekąska w ciągu dnia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że wiele zastosowań może mieć także zalewa. Dlaczego nie powinniśmy jej wylewać i...
-
Ogórki na zupę zrób już dziś, by zimą zjeść najlepszą ogórkową. Proporcje są ci dobrze znane - tak robisz kiszone
Ogórki na zupę to must have wśród przetworów na zimę w moim domu. Ten przepis jest świetny z trzech powodów - prostota wykonania, łatwo dostępne składniki i ten smak... Zupa z tymi ogórkami jest najlepsza na świecie i mam nadzieję, że macie ochotę...
-
Idealne ogórki kiszone? Poznajcie przepis z Gospodarstwa Rolnego Sznajder. Zajada się nimi sam Robert Makłowicz
Idealny przepis na ogórki kiszone to prosty przepis. Z takiego założenia wychodzą właściciele Gospodarstwa Rolnego Sznajder, którzy od pokoleń zajmują się wytwarzaniem domowych kiszonek. Ich przetwory słynne są w całej Polsce, a zajada się nimi sa...
-
Ogórki kiszone siostry Anastazji: sprawdzony przepis oparty na tradycji. Ważne są proporcje soli i wody oraz temperatura solanki
W okresie robienia przetworów na zimę można sięgnąć po przepis na ogórki kiszone siostry Anastazji. Krystyna Pustelnik, znana jako siostra Anastazja, to polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, której popularność przyniosły książki...
-
Ogórki kiszone z sekretnym składnikiem. Nasze babcie rwały liście z drzew dla wyjątkowego smaku
Domowe przetwory nie mają sobie równych - babcine przepisy i metody również. Dlatego warto dodać do ogórków kiszonych jeden niepozorny składnik, który nie nada smaku ani aromatu. Dodając do kiszonki liście niektórych roślin, sprawimy, że będą...
-
Ogórki z przyprawą gyros: zamknij lato do słoików na zimę. Przepis na doskonały dodatek do obiadów
Ogórki z przyprawą gyros to ciekawy i stosunkowo nowy pomysł na przetwory z ogórków. Słodko-kwaśna, aromatyczna i chrupiąca sałatka na pewno zyska uznanie domowników czy gości. Warto przygotować kilka słoików na zimę. Sprawdzamy, jak przyrządzić...
-
Jak wkładać ogórki do słoika? Ten niepozorny krok ma kolosalne znaczenie dla smaku
Ogórki kiszone to piedestał wśród domowych przetworów. O ich smaku decydują odpowiednio dobrane składniki, aromatyczna zalewa, ale także sama metoda kiszenia. Jak wkładać ogórki do słoika? Ten niepozorny moment przygotowań przetworów może okazać s...