ogórki kiszone
-
Dodaj ten składnik do zupy ogórkowej. Efekt? Aromatyczny bulion o wyrazistym smaku jak u babci
Babcine przepisy nie mają sobie równych i należą do tych najsmaczniejszych. Wystarczą starte ogórki kiszone i jeden prosty składnik, czyli sok z ogórków, by bulion wyszedł aromatyczny, smaczny i sycący.
-
Ogórki kanapkowe, czyli szybki przepis na danie, które wzmocni naszą odporność
Ogórki kanapkowe to doskonały wybór, kiedy szukamy alternatywy dla nudnych i mało sycących śniadań. Przygotowanie ich to dosłownie chwila, która co ważne - zaowocuje jesienią i zimą. Jedzenie tego typu potraw, które zawierają kiszonki, wzmocni nas...
-
Kamienna, morska czy himalajska - jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza?
Sól jest ważnym składnikiem kiszonek, ponieważ dzięki niej zachodzą wszystkie pożądane procesy. Wiele osób zastanawia się nad tym, jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza. W sklepach znajdziemy kilka jej rodzajów. Który wybrać?
-
Ogórki kiszone. Dlaczego są mętne i gazują? Skąd bierze się biały osad? Kiedy nie należy ich jeść? Wyjaśniamy
Kiszone ogórki to dla wielu z nas nie tylko tradycyjny przysmak, lecz także źródło zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają zbawienny wpływ na układ trawienia. Żywe kultury bakterii wzmacniają naszą florę jelitową i wpływają pozytywnie na...
-
Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Pamiętaj o tych zasadach, a uchronisz je przed szybkim zepsuciem
Ogórki to najbardziej popularne przetwory, które robimy latem. Całkowicie wykorzystujemy te warzywa i zamykamy je w słoikach, które latami stoją w spiżarniach. Jednak nie każdy wie, jak długo tak naprawdę można je przechowywać. My wiemy i...
-
Zjadłeś ogórki kiszone? Nie wylewaj zalewy. Połącz ją z tym obiadowym składnikiem, a danie nabierze smaku
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jemy je jako dodatek do obiadów, zakąska na imprezach czy przekąska w ciągu dnia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że wiele zastosowań może mieć także zalewa. Dlaczego nie powinniśmy jej wylewać i...
-
Ogórki na zupę zrób już dziś, by zimą zjeść najlepszą ogórkową. Proporcje są ci dobrze znane - tak robisz kiszone
Ogórki na zupę to must have wśród przetworów na zimę w moim domu. Ten przepis jest świetny z trzech powodów - prostota wykonania, łatwo dostępne składniki i ten smak... Zupa z tymi ogórkami jest najlepsza na świecie i mam nadzieję, że macie ochotę...
-
Idealne ogórki kiszone? Poznajcie przepis z Gospodarstwa Rolnego Sznajder. Zajada się nimi sam Robert Makłowicz
Idealny przepis na ogórki kiszone to prosty przepis. Z takiego założenia wychodzą właściciele Gospodarstwa Rolnego Sznajder, którzy od pokoleń zajmują się wytwarzaniem domowych kiszonek. Ich przetwory słynne są w całej Polsce, a zajada się nimi sa...
-
Ogórki kiszone siostry Anastazji: sprawdzony przepis oparty na tradycji. Ważne są proporcje soli i wody oraz temperatura solanki
W okresie robienia przetworów na zimę można sięgnąć po przepis na ogórki kiszone siostry Anastazji. Krystyna Pustelnik, znana jako siostra Anastazja, to polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, której popularność przyniosły książki...
-
Ogórki kiszone z sekretnym składnikiem. Nasze babcie rwały liście z drzew dla wyjątkowego smaku
Domowe przetwory nie mają sobie równych - babcine przepisy i metody również. Dlatego warto dodać do ogórków kiszonych jeden niepozorny składnik, który nie nada smaku ani aromatu. Dodając do kiszonki liście niektórych roślin, sprawimy, że będą...
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Chcesz podkręcić atmosferę w swojej sypialni? Wypróbuj ten sposóbMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Kiedy dodajesz liście laurowe do rosołu? Minuta nieuwagi i po zupie
- Jak poprawić smak żurku? Wystarczy pół łyżeczki, a uratujesz potrawę
- Babka wielkanocna majonezowa. Twoja rodzina długo będzie wspominać jej smak
- Pisanki wielkanocne. Nie może ich zabraknąć na Twoim stole. Jakie są sposoby dekorowania pisanek?
- Gdzie sadzić truskawki? Zanim włożysz je do ziemi, zrób jedną rzecz
- Ciasto z galaretką na Wielkanoc. Ten deser to hit! Przygotuj go na święta wielkanocne i zaskocz rodzinę
-
Ogórki z przyprawą gyros: zamknij lato do słoików na zimę. Przepis na doskonały dodatek do obiadów
Ogórki z przyprawą gyros to ciekawy i stosunkowo nowy pomysł na przetwory z ogórków. Słodko-kwaśna, aromatyczna i chrupiąca sałatka na pewno zyska uznanie domowników czy gości. Warto przygotować kilka słoików na zimę. Sprawdzamy, jak przyrządzić...
-
Jak wkładać ogórki do słoika? Ten niepozorny krok ma kolosalne znaczenie dla smaku
Ogórki kiszone to piedestał wśród domowych przetworów. O ich smaku decydują odpowiednio dobrane składniki, aromatyczna zalewa, ale także sama metoda kiszenia. Jak wkładać ogórki do słoika? Ten niepozorny moment przygotowań przetworów może okazać s...
-
Ogórki kiszone. Ile soli na litr wody? Te proporcje sprawdziły już babcie naszych babć
Przepis na ogórki kiszone jest znany od pokoleń i kiedy tylko zaczyna się sezon, w wielu polskich kuchniach aż robi się zielono od słoików z chrupiącym smakołykami. Tylko ile powinniśmy dodać soli na litr wody, by proces fermentacji przebiegł...
-
Ogórki kiszone według przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdź, jaki jest sekret udanych przetworów
Sezon letni to idealna pora na przygotowywanie domowych przetworów, wśród których bezsprzecznie królują ogórki. Jeśli jednak nie mamy własnego, sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, warto skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz. Efekt jest...
-
Czym różnią się między sobą ogórki? Czy kiszone i kwaszone to jedno i to samo? Wyjaśniamy
Sezon na ogórki w pełni i w wielu domach aż zielono jest od słoików pełnych apetycznych przetworów. Niedawno na instagramowym profilu Make Life Harder zostały przeprowadzone wybory, które podzieliły internautów - co lepsze: ogórki kiszone czy...
-
Ogórki po koreańsku: nieco egzotyki na talerzu. Wyczaruj przepyszne danie w kwadrans
Ogórki po koreańsku to nieco egzotyczna alternatywa dla dobrze nam znanych polskich smaków: ogórków kiszonych, małosolnych, konserwowych czy swojskiej mizerii. Chrupiąca sałatka o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku jest łatwa do przygotowania i...
-
Ogórki po watykańsku: jak przygotować przetwory z ogórków, które zaciekawią swoim smakiem?
Ogórki po watykańsku to oryginalne przetwory, które mogą konkurować z tak popularnymi w naszych domach ogórkami kiszonymi, konserwowymi lub małosolnymi. Wyróżniają się smakiem, który zawdzięczają jednemu, ważnemu dodatkowi: rodzynkom. Sprawdzamy,...
-
Ogórki curry - poznaj przepis na najlepsze ogórkowe przetwory. Receptura babci krok po kroku
Ogórki curry to jedne z najbardziej popularnych rodzajów ogórków, jakie wykonuje się na zimę. Nie od dziś wiadomo, że ogórki w słoikach to topowe przysmaki, które od lat pojawiają się w naszych spiżarniach. Jak zrobić pyszne ogórki curry?...
-
Jak zalewać ogórki kiszone? Ciepłą czy zimną wodą? Odpowiedź zaskakuje
Gdy tylko rozpoczyna się sezon na ogórki, zaczynamy także prace nad zapełnieniem naszych spiżarni przysmakami i przetworami. Jednym z najpopularniejszych słoików, które robimy są, ogórki kiszone. Dyskusja nad tym czy zalewać je zimną, czy gorącą...
-
Koniec miękkich i zepsutych ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu
Ogórki kiszone chodzą ci po głowie cały dzień. W końcu chwytasz za upragniony słoik, rozpoczynasz walkę z jego odkręceniem i sięgasz po jednego z nich, by... po ugryzieniu czekał cię zawód. Jest miękki i pusty w środku. Co zrobić, by uniknąć takic...
-
Jak uniknąć pustych ogórków w środku, czyli wskazówki przydatne podczas kiszenia. Wiele zależy od gatunku
Sezon na kiszenie ogórków w pełni. Jednak pomimo tego, że staramy się zrobić wszystko, aby nasze przetwory były idealne, to okazuje się, że otwierając zimą słoik, napotykamy puste ogórki. Dlaczego tak się dzieje? Poznaj odpowiedź na to pytanie.
-
Ogórki kiszone - przepis babci, który zawsze się udaje. W czym tkwi sekret tych domowych przetworów?
Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są oczywiście kiszonki, które nie tylko pysznie smakują, ale są też bardzo zdrowe. Ogórki kiszone - przepis babci gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt....
-
Ogórki krokodylki - przepis, który rozpali niejedno podniebienie! Sprawdź, jak wykonać ogniste ogórki
Ogórki krokodylki charakteryzują się bardzo wyrazistym, pikantnym smakiem. Jeżeli lubicie konkretne przetwory, to z całą pewnością musicie spróbować poniższego przepisu. Ostro i smacznie, czyli jak przystało na tradycyjne "krokodylki".
-
Ogórki z chilli i czosnkiem na zimę - poznaj przepis na pikantne ogórki. Rozgrzeją każdego
Ogórki z chilli i czosnkiem na zimę to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Przekonaj się, jak w łatwy sposób możesz przygotować ten przysmak. Przedstawiamy banalnie prosty przepis.
-
Jak kisić ogórki na zimę? Ile użyć soli i co zrobić, aby były chrupiące? Znamy sprawdzony przepis
Jak kisić ogórki na zimę, aby były chrupiące i jędrne? Ile soli należy użyć na litr wody oraz jakich dodać przypraw? Te wszystkie informacje są bardzo ważne jeśli chcemy przygotować idealne przetwory. Znamy tradycyjny przepis babi, który zawsze si...
-
Najlepsze przepisy na ogórki siostry Anastazji. Trzy smaczne wersje idealne dla miłośników tradycyjnych smaków
Szukasz przepisu na najlepsze ogórki kiszone, chrupiące korniszony a może ogórki w curry? Dziś mamy dla ciebie przepisy na najlepsze przetwory z ogórków według znanej i lubianej siostry Anastazji. Wypróbuj i przekonaj się, że ogórki z tradycyjnych...
-
Ogórki kiszone Magdy Gessler. Co dodać, by wydobyć z nich to, co najlepsze?
Sezon na zapełnianie swojej spiżarni ogórkami i przetworami rozpoczęty. Od lat gospodynie i gospodarze właśnie w tym okresie dbają o to, aby zimą rozkoszować się smakiem zrobionych latem wekami. W każdym polskim domu przepisy na przepyszne ogórki ...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Wyjdą chrupiące i aromatyczne, jeśli zastosujesz te domowe metody
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Najczęściej i najchętniej przygotowujemy ogórki, jednak niewiele osób pamięta jak je układać do kiszenia. Ten niepozorny podpunkt w przepisie odgrywa ważną rolę i wpływa na aromatyczny smak oraz efekt końcowy.
-
Ogórki kiszone - zalewa siostry Anastazji to gwarancja boskiego smaku. Tak jędrnych i chrupiących nie jedliście
Jak zrobić najlepsze, jedne i chrupiące ogórki kiszone? Koniecznie poznaj przepis siostry Anastazji. Kluczem ich smaku i tekstury jest zalewa o ściśle określonych proporcjach. Tak pysznych ogórków kiszonych na pewno dawno nie jedliście.
-
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wypróbuj te metody, a przetwory będą idealne
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? To pytanie często zadają sobie osoby, które chcą przygotować najlepsze przetwory. Niestety, czasem się to nie udaje, a ogórki są puste w środku i miękkie. Można jednak tego uniknąć. Zachęcamy do wypróbowania...
-
Wiele osób popełnia błąd przy kiszeniu ogórków. Może zaszkodzić zdrowiu. Chodzi o pojemnik
Jak zrobić ogórki kiszone? Okazuje się, że jeden ze sposobów na przygotowanie tego przysmaku może być szkodliwy dla zdrowia. Chodzi o kiszenie w plastikowych butelkach. Zwróciła na to uwagę Sylwia Panek, chemiczka, która prowadzi bloga oraz profil...
-
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Wyjaśniamy
Pewnie kilka razy zdarzyła ci się taka sytuacja: otwierasz słoik ogórków kiszonych, z apetytem sięgasz po pierwszego z nich i... okazuje się, że jest pusty w środku. Dlaczego tak się dzieje i jak uniknąć rozczarowania? Może chodzić o odmianę ogórków.
-
Ogórki kiszone - przepis babci. "Do tej pory pamiętam, jak wchodziłam na drabinę, by narwać liści"
Ogórki kiszone to obowiązkowa pozycja na liście domowych przetworów na zimę. Przepis babci Krysi nie ma sobie równych, a ogórki wychodzą pyszne i bosko chrupiące. Jak je zrobić? Przydadzą się liście wiśni - bez nich ani rusz.
-
Ogórki kiszone - przepis babci. Dzięki tym wskazówkom uzyskasz tradycyjne i pyszne domowe przetwory
Ogórki kiszone - przepis babci, gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt. Aby uzyskać idealny smak, należy zastosować się do kilku ważnych zasad. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły...
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
Kieszenie ogórków to jedna z czynności, której latem oddają się gospodynie i gospodarze, by zapełnić spiżarnię przed zimą. Przepis na ogórki kiszone jest w zasadzie łatwy, ale łatwo można go też zepsuć. Dziś mamy dla was ogórki kiszone z przepisu...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące
Jak układać ogórki do kiszenia? Okazuje się, że jeśli chcemy, by były twarde i dobrze smakowały, powinniśmy stosować się do pewnej zasady. Jakiej? Odpowiadamy.
-
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Przyczyn może być kilka. Nie popełniaj już tych błędów
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Kiszone ogórki to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe przetwory, które są niezwykle popularne w Polsce. Bardzo często przygotowujemy je latem, by móc cieszyć się ich smakiem i...
-
Kiszenie ogórków. Jak i w czym kisić, by były najsmaczniejsze? To sprawdzony sposób
Kiszenie ogórków to proces, dzięki któremu możemy stworzyć przepyszne przetwory. Idealnie pasują one do obiadu oraz sałatek. Wyjaśniamy, jak się do tego zabrać, by mieć pewność, że nasze ogórki będą najlepsze na świecie.
-
Dlaczego na ogórkach kiszonych tworzy się biały nalot? Wyjaśniamy, czy trzeba je wtedy wyrzucić
Jeżeli kisicie ogórki (a także kapustę lub robicie domowy zakwas), z pewnością zauważyliście kiedyś, że na powierzchni utworzył się mlecznobiały nalot. Często pierwszą myślą, która się wtedy pojawia w głowie, jest: "pleśń". I ogórki lądują w koszu...
-
Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny
Kiszonki to niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe przetwory. Okazuje się jednak, że nie dla wszystkich. Osoby, z jakimi schorzeniami nie powinny jeść kiszonek? Odpowiadamy.