ogórki kiszone
-
Ogórki kiszone. Ile soli na litr wody? Te proporcje sprawdziły już babcie naszych babć
Przepis na ogórki kiszone jest znany od pokoleń i kiedy tylko zaczyna się sezon, w wielu polskich kuchniach aż robi się zielono od słoików z chrupiącym smakołykami. Tylko ile powinniśmy dodać soli na litr wody, by proces fermentacji przebiegł...
-
Ogórki kiszone według przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdź, jaki jest sekret udanych przetworów
Sezon letni to idealna pora na przygotowywanie domowych przetworów, wśród których bezsprzecznie królują ogórki. Jeśli jednak nie mamy własnego, sprawdzonego sposobu na ich przygotowanie, warto skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz. Efekt jest...
-
Czym różnią się między sobą ogórki? Czy kiszone i kwaszone to jedno i to samo? Wyjaśniamy
Sezon na ogórki w pełni i w wielu domach aż zielono jest od słoików pełnych apetycznych przetworów. Niedawno na instagramowym profilu Make Life Harder zostały przeprowadzone wybory, które podzieliły internautów - co lepsze: ogórki kiszone czy...
-
Ogórki po koreańsku: nieco egzotyki na talerzu. Wyczaruj przepyszne danie w kwadrans
Ogórki po koreańsku to nieco egzotyczna alternatywa dla dobrze nam znanych polskich smaków: ogórków kiszonych, małosolnych, konserwowych czy swojskiej mizerii. Chrupiąca sałatka o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku jest łatwa do przygotowania i...
-
Ogórki po watykańsku: jak przygotować przetwory z ogórków, które zaciekawią swoim smakiem?
Ogórki po watykańsku to oryginalne przetwory, które mogą konkurować z tak popularnymi w naszych domach ogórkami kiszonymi, konserwowymi lub małosolnymi. Wyróżniają się smakiem, który zawdzięczają jednemu, ważnemu dodatkowi: rodzynkom. Sprawdzamy,...
-
Ogórki curry - poznaj przepis na najlepsze ogórkowe przetwory. Receptura babci krok po kroku
Ogórki curry to jedne z najbardziej popularnych rodzajów ogórków, jakie wykonuje się na zimę. Nie od dziś wiadomo, że ogórki w słoikach to topowe przysmaki, które od lat pojawiają się w naszych spiżarniach. Jak zrobić pyszne ogórki curry?...
-
Jak zalewać ogórki kiszone? Ciepłą czy zimną wodą? Odpowiedź zaskakuje
Gdy tylko rozpoczyna się sezon na ogórki, zaczynamy także prace nad zapełnieniem naszych spiżarni przysmakami i przetworami. Jednym z najpopularniejszych słoików, które robimy są, ogórki kiszone. Dyskusja nad tym czy zalewać je zimną, czy gorącą...
-
Koniec miękkich i zepsutych ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu
Ogórki kiszone chodzą ci po głowie cały dzień. W końcu chwytasz za upragniony słoik, rozpoczynasz walkę z jego odkręceniem i sięgasz po jednego z nich, by... po ugryzieniu czekał cię zawód. Jest miękki i pusty w środku. Co zrobić, by uniknąć takic...
-
Jak uniknąć pustych ogórków w środku, czyli wskazówki przydatne podczas kiszenia. Wiele zależy od gatunku
Sezon na kiszenie ogórków w pełni. Jednak pomimo tego, że staramy się zrobić wszystko, aby nasze przetwory były idealne, to okazuje się, że otwierając zimą słoik, napotykamy puste ogórki. Dlaczego tak się dzieje? Poznaj odpowiedź na to pytanie.
-
Ogórki kiszone - przepis babci, który zawsze się udaje. W czym tkwi sekret tych domowych przetworów?
Jednym z najpopularniejszych przetworów, który jednocześnie uchodzi za najsmaczniejszy, są oczywiście kiszonki, które nie tylko pysznie smakują, ale są też bardzo zdrowe. Ogórki kiszone - przepis babci gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt....
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Tajemnicą jest jeden składnik
- Czy bulion warzywny może odmienić wasze gotowanie? Mamy wyniki testu konsumenckiegoMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Coraz więcej osób je zamiast jajecznicy. Przepis na jajka po turecku
- Pociecha Proboszcza. Prosty deser bez pieczenia, idealny do kawy
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Są lepsze niż owsianka i pomagają schudnąć. Wystarczy łyżka do śniadania
- Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
- Przypomina krewetkę, ale smakuje inaczej. Dlaczego jedzono go w PRL-u?
-
Ogórki krokodylki - przepis, który rozpali niejedno podniebienie! Sprawdź, jak wykonać ogniste ogórki
Ogórki krokodylki charakteryzują się bardzo wyrazistym, pikantnym smakiem. Jeżeli lubicie konkretne przetwory, to z całą pewnością musicie spróbować poniższego przepisu. Ostro i smacznie, czyli jak przystało na tradycyjne "krokodylki".
-
Ogórki z chilli i czosnkiem na zimę - poznaj przepis na pikantne ogórki. Rozgrzeją każdego
Ogórki z chilli i czosnkiem na zimę to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Przekonaj się, jak w łatwy sposób możesz przygotować ten przysmak. Przedstawiamy banalnie prosty przepis.
-
Jak kisić ogórki na zimę? Ile użyć soli i co zrobić, aby były chrupiące? Znamy sprawdzony przepis
Jak kisić ogórki na zimę, aby były chrupiące i jędrne? Ile soli należy użyć na litr wody oraz jakich dodać przypraw? Te wszystkie informacje są bardzo ważne jeśli chcemy przygotować idealne przetwory. Znamy tradycyjny przepis babi, który zawsze si...
-
Najlepsze przepisy na ogórki siostry Anastazji. Trzy smaczne wersje idealne dla miłośników tradycyjnych smaków
Szukasz przepisu na najlepsze ogórki kiszone, chrupiące korniszony a może ogórki w curry? Dziś mamy dla ciebie przepisy na najlepsze przetwory z ogórków według znanej i lubianej siostry Anastazji. Wypróbuj i przekonaj się, że ogórki z tradycyjnych...
-
Ogórki kiszone Magdy Gessler. Co dodać, by wydobyć z nich to, co najlepsze?
Sezon na zapełnianie swojej spiżarni ogórkami i przetworami rozpoczęty. Od lat gospodynie i gospodarze właśnie w tym okresie dbają o to, aby zimą rozkoszować się smakiem zrobionych latem wekami. W każdym polskim domu przepisy na przepyszne ogórki ...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Wyjdą chrupiące i aromatyczne, jeśli zastosujesz te domowe metody
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Najczęściej i najchętniej przygotowujemy ogórki, jednak niewiele osób pamięta jak je układać do kiszenia. Ten niepozorny podpunkt w przepisie odgrywa ważną rolę i wpływa na aromatyczny smak oraz efekt końcowy.
-
Ogórki kiszone - zalewa siostry Anastazji to gwarancja boskiego smaku. Tak jędrnych i chrupiących nie jedliście
Jak zrobić najlepsze, jedne i chrupiące ogórki kiszone? Koniecznie poznaj przepis siostry Anastazji. Kluczem ich smaku i tekstury jest zalewa o ściśle określonych proporcjach. Tak pysznych ogórków kiszonych na pewno dawno nie jedliście.
-
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wypróbuj te metody, a przetwory będą idealne
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? To pytanie często zadają sobie osoby, które chcą przygotować najlepsze przetwory. Niestety, czasem się to nie udaje, a ogórki są puste w środku i miękkie. Można jednak tego uniknąć. Zachęcamy do wypróbowania...
-
Wiele osób popełnia błąd przy kiszeniu ogórków. Może zaszkodzić zdrowiu. Chodzi o pojemnik
Jak zrobić ogórki kiszone? Okazuje się, że jeden ze sposobów na przygotowanie tego przysmaku może być szkodliwy dla zdrowia. Chodzi o kiszenie w plastikowych butelkach. Zwróciła na to uwagę Sylwia Panek, chemiczka, która prowadzi bloga oraz profil...
-
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Wyjaśniamy
Pewnie kilka razy zdarzyła ci się taka sytuacja: otwierasz słoik ogórków kiszonych, z apetytem sięgasz po pierwszego z nich i... okazuje się, że jest pusty w środku. Dlaczego tak się dzieje i jak uniknąć rozczarowania? Może chodzić o odmianę ogórków.
-
Ogórki kiszone - przepis babci. "Do tej pory pamiętam, jak wchodziłam na drabinę, by narwać liści"
Ogórki kiszone to obowiązkowa pozycja na liście domowych przetworów na zimę. Przepis babci Krysi nie ma sobie równych, a ogórki wychodzą pyszne i bosko chrupiące. Jak je zrobić? Przydadzą się liście wiśni - bez nich ani rusz.
-
Ogórki kiszone - przepis babci. Dzięki tym wskazówkom uzyskasz tradycyjne i pyszne domowe przetwory
Ogórki kiszone - przepis babci, gwarantuje smaczny i aromatyczny efekt. Aby uzyskać idealny smak, należy zastosować się do kilku ważnych zasad. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły...
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
Kieszenie ogórków to jedna z czynności, której latem oddają się gospodynie i gospodarze, by zapełnić spiżarnię przed zimą. Przepis na ogórki kiszone jest w zasadzie łatwy, ale łatwo można go też zepsuć. Dziś mamy dla was ogórki kiszone z przepisu...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące
Jak układać ogórki do kiszenia? Okazuje się, że jeśli chcemy, by były twarde i dobrze smakowały, powinniśmy stosować się do pewnej zasady. Jakiej? Odpowiadamy.
-
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Przyczyn może być kilka. Nie popełniaj już tych błędów
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Kiszone ogórki to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe przetwory, które są niezwykle popularne w Polsce. Bardzo często przygotowujemy je latem, by móc cieszyć się ich smakiem i...
-
Kiszenie ogórków. Jak i w czym kisić, by były najsmaczniejsze? To sprawdzony sposób
Kiszenie ogórków to proces, dzięki któremu możemy stworzyć przepyszne przetwory. Idealnie pasują one do obiadu oraz sałatek. Wyjaśniamy, jak się do tego zabrać, by mieć pewność, że nasze ogórki będą najlepsze na świecie.
-
Dlaczego na ogórkach kiszonych tworzy się biały nalot? Wyjaśniamy, czy trzeba je wtedy wyrzucić
Jeżeli kisicie ogórki (a także kapustę lub robicie domowy zakwas), z pewnością zauważyliście kiedyś, że na powierzchni utworzył się mlecznobiały nalot. Często pierwszą myślą, która się wtedy pojawia w głowie, jest: "pleśń". I ogórki lądują w koszu...
-
Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny
Kiszonki to niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe przetwory. Okazuje się jednak, że nie dla wszystkich. Osoby, z jakimi schorzeniami nie powinny jeść kiszonek? Odpowiadamy.
-
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra
Uznawane są za naturalny probiotyk, zaś sok z tych fermentowanych warzyw działa jak doskonały izotonik. Ogórki kiszone korzystnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową i są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 11 kcal. Podobno zajadała się nimi naw...
-
Przez te błędy ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?
Kiszenie ogórków, wbrew pozorom, nie jest taką łatwą sprawą, jakby się mogło zdawać na pierwszy rzut oka. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły puste w środku i pozbawione smaku oraz...
-
Surówka z ogórków kiszonych to szybki dodatek do obiadu. Dodaj cukier, a przełamiesz kwaśny smak
Surówka z ogórków kiszonych z cebulą to chyba najłatwiejszy dodatek do obiadu, jaki znamy. Minimum składników, pracy i czasu, a efekt naprawdę duży. Wystarczą kiszone ogórki, cebula i nieco przypraw, a znakomitą surówkę pasującą niemal do każdego...
-
Zupa ogórkowa w kilku krokach. Sprawdź prosty przepis
Zupa ogórkowa, czyli klasyka polskiej kuchni to uniwersalny smak uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjną ogórkową? Sprawdź poniższą propozycję.
-
Przygotowujesz ogórki w plastikowej butelce? To sposób wygodny, ale może być niebezpieczny. Dlaczego?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na kiszenie ogórków w plastikowej butelce. Niestety ta metoda może być szkodliwa dla zdrowia. Dlaczego? Wszystko wyjaśniamy.
-
Ogórki kiszone pleśnieją? Jak tego uniknąć i... czy to faktycznie pleśń? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone spleśniały? No trudno. Sprawdźcie, co zrobić, aby następnym razem to się nie wydarzyło. A... może to nie jest pleśń? Mamy dla was kilka wskazówek, jak to sprawdzić.
-
Planujecie robić ogórki? Pikle czy kiszone nie wyjdą, jeśli przed ich zrobieniem będą źle przechowywane
Przetwory z ogórków nie wyszły i winisz kiepski przepis? Powód może być inny. Sprawdź, czy dobrze przechowujesz ogórki przed zamknięciem ich w słoikach.
-
Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez redakcję. Jak się zabrać za obowiązkową pozycję w każdej spiżarni?
Chodzą za wami ogórki kiszone? Przepis sprawdzony to nie taka prosta sprawa do odnalezienia. Najlepsze są takie, które podpatrujemy u mamy czy babci, wtedy mamy pewność, że nasze ogórki także będą idealne. Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis...
-
Po co wkłada się liście do kiszonek? Dzięki nim ogórki będą idealne. Sekret? Garbniki
Czosnek, koper i chrzan wiadomo - dla smaku. A po co do słoików z kiszonymi ogórkami wkłada się też liście? Okazuje się, że mają do spełnienia ważną rolę.
-
Ogórki kiszone według Magdy Gessler. Podstawa? Wybór odpowiedniej odmiany
Ogórki kiszone są w praktycznie każdej domowej spiżarni. Choć przepis jest banalnie prosty, błędy się zdarzają. A potem smutek, ból i żal, bo po otwarciu słoika ogórki są miękkie i niesmaczne. Jak tego uniknąć? Magda Gessler zdradza, że...
-
Ogórki z chili - przepisy na niebanalne, letnie przetwory. Uwaga: nie każda odmiana będzie dobra do wszystkiego
Ogórki z chili to świetna przekąska, sprawdzi się jako dodatek do grilla, kanapek czy zamiast sałatki. Letnia pora to doskonały czas na przygotowywanie tego rodzaju przetworów, dzięki którym zamkniemy smak lata na długie miesiące. Z nami poznasz...
-
Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Błąd! Można ją jeszcze wykorzystać. Mamy kilka trików
Chyba w każdym domu znajdzie się choć jeden słoik ogórków kiszonych. Są idealne do zup, jako składnik sałatek lub na kanapki. Jednak co zrobić z zalewą, w której się znajdowały? Wylać? W żadnym wypadku - to bomba witaminowa, a do tego idealnie...