ogórki kiszone
-
Jak się kisi ogórki? Będą chrupiące, niepuste w środku i bez goryczki [PORADNIK]
Jak się kisi ogórki? To pytanie pojawia się zawsze w połowie lata, gdy trwa sezon na te boskie, zielone warzywa. Nic dziwnego - chcemy zatrzymać je na dłużej niż tylko ciepłe miesiące i domowe przetwory to idealne rozwiązanie. Prezentujemy mały...
-
Pyszne ogórki w curry? Nie ma sprawy! Mamy przepis idealny
Sezon na ogórki trwa! Jeśli znasz już ogórki małosolne, ogórki kiszone, lub popularne korniszony, to czas aby poznać ogórki w plastrach w zalewie słodko kwaśnej, czyli inaczej - ogórki w curry. To niebanalny przepis, który z pewnością przypadnie c...
-
Pikle z ogórków. Jak wykorzystać sezonowe ogórki?
Pikle z ogórków to jeden ze sposobów na przetworzenie dostępnych w sezonie warzyw. Zyskujemy w ten sposób solidną dawkę witamin do spożycia w sezonie jesienno-zimowym.
-
Jak zakisić ogórki? Podpowiadamy, czym je doprawić i jakich ziół użyć, by smakowały wyśmienicie
Do kiszenia ogórków kupujecie kilka kilo gruntowych i "zestaw do kiszenia", czyli chrzan, czosnek i koper? Zobaczcie, co jeszcze można dodać do przetworów, aby podkręcić ich smak.
-
Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Mamy prosty przepis
Ogórki kiszone nie wymagają wiele pracy, a są bardzo smaczną przekąską czy też dodatkiem do kanapek. Sprawdzą się też jako urozmaicenie obiadu czy nawet jako podkreślenie smaku potraw z grilla. Jak zrobić ogórki kiszone? Najważniejsza jest zalewa ...
-
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Czy da się tego uniknąć? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone są w niemal każdej spiżarni. Choć to przetwór prosty i znany od zarania dziejów, podczas ich przygotowywania można popełnić kilka błędów. Przez to ogórki kiszone psują się szybciej, są gorzkie lub puste w środku. Jak tego uniknąć?
-
Ogórki z curry i selerem - letnie smaki w ciekawej odsłonie
Ogórki z curry i selerem to fantastyczny dodatek do dań głównych lub w formie smacznej przekąski. Zastanawiasz się, jak zachować smaki lata na dłużej? Sprawdź prosty i szybki patent na ogórki z curry i selerem.
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Jak sprawić, by były chrupiące? Mamy przepis i garść porad
Uwielbiasz ogórki kiszone? My też je uwielbiamy. To prawdziwy polski rarytas, podobnie jak dżem truskawkowy. Jak układać ogórki do kiszenia? I jak przygotować chrupiące ogórki kiszone? Przepis od babci nie ma sobie równych. Ogórki kiszone przepis...
-
Ogórki kiszone - przepis na zachowanie lata na dłużej. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać
Kiszone ogórki to dla wielu osób jeden z głównych smaków lata. I to taki, który dzięki sprytnym przepisom może zostać z nami na dłużej. Jak zrobić ogórki kiszone w słoikach? Oto nasz sprawdzony przepis na ogórki kiszone.
-
Ogórki konserwowe. Jak je przygotować w kilka chwil?
Ogórki konserwowe to absolutny must have w każdej domowej spiżarni. Jak przygotować ten ponadczasowy przetwór?
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Nie znajdziesz go w każdym domu. Ma w sobie mak, ale to nie makowiec
- Prezent dla chłopca? Od wielu lat bezkonkurencyjne. O nich mówią wszystkie dzieciMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Waga stoi w miejscu? Szybko ruszy z kopyta. Napar pij każdego ranka
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Ta sałatka uzależnia
-
Kiszenie ogórków: kiedy kisić i ile soli dodać?
Kiszenie ogórków to jedna z pozostałości po czasach, kiedy niemal w każdym gospodarstwie przygotowywano zapasy na zimę. Do dziś w wielu domach kisi się ogórki, które później posłużą do przygotowania zup, sałatek czy jako dodatek do kanapek. Kiedy...
-
Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
Kiszenie ogórków i kapusty to jedna z metod na przechowywanie warzyw. Kiedy najlepiej zaplanować przygotowywanie zdrowych kiszonek? Podpowiadamy.
-
Kiszonki to już od dawna nie są tylko ogórki i kapusta, czyli o tym, co kisić i co z tym potem robić [WYWIAD]
Gdy mówimy "kiszonki" na myśl przychodzą ogórki i kapusta. Nie mniej, nie więcej. A świat kiszonek jest znacznie bogatszy, bowiem kisić można praktycznie wszystko - i warzywa, i owoce. Ba! W słoikach można zamknąć nawet odpadki, jak ogryzki czy...
-
Choć mamy do nich dostęp przez cały rok, właśnie teraz są najlepsze. Kiszone ogórki to must-have w każdym polskim domu
Podobno są miejsca na ziemi, gdzie kiszonka uważana jest za zgniliznę, a kiszony ogórek nadaje się najwyżej na kompost. Mamy jednak szczęście mieszkać w kraju, w którym kiszony ogórek to kulinarny fetysz: nie tylko u masowego odbiorcy czy uznanych...
-
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? To błąd. Można (a nawet trzeba) ją jeszcze wykorzystać
O tym, że woda po kiszonych ogórkach to doskonały "lek" na kaca słyszał chyba każdy. Czy to prawda? Sprawdźcie, jakie cenne właściwości ma sok z kiszonych ogórków. To doskonały, naturalny produkt prozdrowotny, którego nie należy wylewać.
-
Biały kożuch na ogórkach kiszonych lub zakwasie to oznaka, że trzeba je wyrzucić? Nie. Wyjaśniamy, skąd się bierze
Na pewno nieraz zdarzyło się wam zaobserwować biały kożuch na powierzchni zalewy kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub domowego zakwasu na barszcz czy żurek. Czym jest kożuch fermentacyjny i czy należy się martwić, kiedy się pojawi? Wyjaśniamy.
-
Czy warto smażyć ogórki na zupę ogórkową? Tak robi się np. w Krakowie
Ogórkowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Robi się ją prosto, jest sycąca, a kwaśny smak szybko orzeźwia. Zwykle przepisy zakładają dodanie do wywaru ogórków wprost ze słoika (oczywiście startych). Okazuje się jednak, że wiele osób najpierw je...
-
Wyrzucasz ogórki kiszone z białym nalotem, bo myślisz, że się zepsuły? Są zdrowsze niż te zielone
Ogórki kiszone to samo zdrowie. Te, na których osadził się biały nalot, są jeszcze lepsze. To bowiem nic innego jak bakterie kwasu mlekowego, czyli zbawienny dla układu trawienia probiotyk.
-
Jak ukisić ogórki? Podpowiadamy, jak zrobić ogórki kiszone
Ogórki kiszone to niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych przysmaków i dodatków w naszej tradycyjnej kuchni. Kiszone ogórki możemy jeść przez cały rok i z łatwością znajdziemy je w każdym "warzywniaku". Ale dlaczego nie zrobić ich samemu?...