ogórki kiszone
-
Wiele osób popełnia błąd przy kiszeniu ogórków. Może zaszkodzić zdrowiu. Chodzi o pojemnik
Jak zrobić ogórki kiszone? Okazuje się, że jeden ze sposobów na przygotowanie tego przysmaku może być szkodliwy dla zdrowia. Chodzi o kiszenie w plastikowych butelkach. Zwróciła na to uwagę Sylwia Panek, chemiczka, która prowadzi bloga oraz profil...
-
Ogórki kiszone - przepis babci. "Do tej pory pamiętam, jak wchodziłam na drabinę, by narwać liści"
Ogórki kiszone to obowiązkowa pozycja na liście domowych przetworów na zimę. Przepis babci Krysi nie ma sobie równych, a ogórki wychodzą pyszne i bosko chrupiące. Jak je zrobić? Przydadzą się liście wiśni - bez nich ani rusz.
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
Kieszenie ogórków to jedna z czynności, której latem oddają się gospodynie i gospodarze, by zapełnić spiżarnię przed zimą. Przepis na ogórki kiszone jest w zasadzie łatwy, ale łatwo można go też zepsuć. Dziś mamy dla was ogórki kiszone z przepisu...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące
Jak układać ogórki do kiszenia? Okazuje się, że jeśli chcemy, by były twarde i dobrze smakowały, powinniśmy stosować się do pewnej zasady. Jakiej? Odpowiadamy.
-
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Przyczyn może być kilka. Nie popełniaj już tych błędów
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Kiszone ogórki to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe przetwory, które są niezwykle popularne w Polsce. Bardzo często przygotowujemy je latem, by móc cieszyć się ich smakiem i...
-
Kiszenie ogórków. Jak i w czym kisić, by były najsmaczniejsze? To sprawdzony sposób
Kiszenie ogórków to proces, dzięki któremu możemy stworzyć przepyszne przetwory. Idealnie pasują one do obiadu oraz sałatek. Wyjaśniamy, jak się do tego zabrać, by mieć pewność, że nasze ogórki będą najlepsze na świecie.
-
Dlaczego na ogórkach kiszonych tworzy się biały nalot? Wyjaśniamy, czy trzeba je wtedy wyrzucić
Jeżeli kisicie ogórki (a także kapustę lub robicie domowy zakwas), z pewnością zauważyliście kiedyś, że na powierzchni utworzył się mlecznobiały nalot. Często pierwszą myślą, która się wtedy pojawia w głowie, jest: "pleśń". I ogórki lądują w koszu...
-
Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny
Kiszonki to niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe przetwory. Okazuje się jednak, że nie dla wszystkich. Osoby, z jakimi schorzeniami nie powinny jeść kiszonek? Odpowiadamy.
-
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra
Uznawane są za naturalny probiotyk, zaś sok z tych fermentowanych warzyw działa jak doskonały izotonik. Ogórki kiszone korzystnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową i są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 11 kcal. Podobno zajadała się nimi naw...
-
Przez te błędy ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?
Kiszenie ogórków, wbrew pozorom, nie jest taką łatwą sprawą, jakby się mogło zdawać na pierwszy rzut oka. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły puste w środku i pozbawione smaku oraz...
-
Surówka z ogórków kiszonych to szybki dodatek do obiadu. Dodaj cukier, a przełamiesz kwaśny smak
Surówka z ogórków kiszonych z cebulą to chyba najłatwiejszy dodatek do obiadu, jaki znamy. Minimum składników, pracy i czasu, a efekt naprawdę duży. Wystarczą kiszone ogórki, cebula i nieco przypraw, a znakomitą surówkę pasującą niemal do każdego...
-
Ogórki kiszone pleśnieją? Jak tego uniknąć i... czy to faktycznie pleśń? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone spleśniały? No trudno. Sprawdźcie, co zrobić, aby następnym razem to się nie wydarzyło. A... może to nie jest pleśń? Mamy dla was kilka wskazówek, jak to sprawdzić.
-
Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez redakcję. Jak się zabrać za obowiązkową pozycję w każdej spiżarni?
Chodzą za wami ogórki kiszone? Przepis sprawdzony to nie taka prosta sprawa do odnalezienia. Najlepsze są takie, które podpatrujemy u mamy czy babci, wtedy mamy pewność, że nasze ogórki także będą idealne. Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis...
-
Po co wkłada się liście do kiszonek? Dzięki nim ogórki będą idealne. Sekret? Garbniki
Czosnek, koper i chrzan wiadomo - dla smaku. A po co do słoików z kiszonymi ogórkami wkłada się też liście? Okazuje się, że mają do spełnienia ważną rolę.
-
Ogórki kiszone według Magdy Gessler. Podstawa? Wybór odpowiedniej odmiany
Ogórki kiszone są w praktycznie każdej domowej spiżarni. Choć przepis jest banalnie prosty, błędy się zdarzają. A potem smutek, ból i żal, bo po otwarciu słoika ogórki są miękkie i niesmaczne. Jak tego uniknąć? Magda Gessler zdradza, że...
-
Ogórki z chili - przepisy na niebanalne, letnie przetwory. Uwaga: nie każda odmiana będzie dobra do wszystkiego
Ogórki z chili to świetna przekąska, sprawdzi się jako dodatek do grilla, kanapek czy zamiast sałatki. Letnia pora to doskonały czas na przygotowywanie tego rodzaju przetworów, dzięki którym zamkniemy smak lata na długie miesiące. Z nami poznasz...
-
Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Błąd! Można ją jeszcze wykorzystać. Mamy kilka trików
Chyba w każdym domu znajdzie się choć jeden słoik ogórków kiszonych. Są idealne do zup, jako składnik sałatek lub na kanapki. Jednak co zrobić z zalewą, w której się znajdowały? Wylać? W żadnym wypadku - to bomba witaminowa, a do tego idealnie...
-
Jak się kisi ogórki? Będą chrupiące, niepuste w środku i bez goryczki [PORADNIK]
Jak się kisi ogórki? To pytanie pojawia się zawsze w połowie lata, gdy trwa sezon na te boskie, zielone warzywa. Nic dziwnego - chcemy zatrzymać je na dłużej niż tylko ciepłe miesiące i domowe przetwory to idealne rozwiązanie. Prezentujemy mały...
-
Pyszne ogórki w curry? Nie ma sprawy! Mamy przepis idealny
Sezon na ogórki trwa! Jeśli znasz już ogórki małosolne, ogórki kiszone, lub popularne korniszony, to czas aby poznać ogórki w plastrach w zalewie słodko kwaśnej, czyli inaczej - ogórki w curry. To niebanalny przepis, który z pewnością przypadnie c...
-
Pikle z ogórków. Jak wykorzystać sezonowe ogórki?
Pikle z ogórków to jeden ze sposobów na przetworzenie dostępnych w sezonie warzyw. Zyskujemy w ten sposób solidną dawkę witamin do spożycia w sezonie jesienno-zimowym.
-
Jak zakisić ogórki? Podpowiadamy, czym je doprawić i jakich ziół użyć, by smakowały wyśmienicie
Do kiszenia ogórków kupujecie kilka kilo gruntowych i "zestaw do kiszenia", czyli chrzan, czosnek i koper? Zobaczcie, co jeszcze można dodać do przetworów, aby podkręcić ich smak.
-
Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Mamy prosty przepis
Ogórki kiszone nie wymagają wiele pracy, a są bardzo smaczną przekąską czy też dodatkiem do kanapek. Sprawdzą się też jako urozmaicenie obiadu czy nawet jako podkreślenie smaku potraw z grilla. Jak zrobić ogórki kiszone? Najważniejsza jest zalewa ...
-
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Czy da się tego uniknąć? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone są w niemal każdej spiżarni. Choć to przetwór prosty i znany od zarania dziejów, podczas ich przygotowywania można popełnić kilka błędów. Przez to ogórki kiszone psują się szybciej, są gorzkie lub puste w środku. Jak tego uniknąć?
-
Ogórki z curry i selerem - letnie smaki w ciekawej odsłonie
Ogórki z curry i selerem to fantastyczny dodatek do dań głównych lub w formie smacznej przekąski. Zastanawiasz się, jak zachować smaki lata na dłużej? Sprawdź prosty i szybki patent na ogórki z curry i selerem.
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Jak sprawić, by były chrupiące? Mamy przepis i garść porad
Uwielbiasz ogórki kiszone? My też je uwielbiamy. To prawdziwy polski rarytas, podobnie jak dżem truskawkowy. Jak układać ogórki do kiszenia? I jak przygotować chrupiące ogórki kiszone? Przepis od babci nie ma sobie równych. Ogórki kiszone przepis...
-
Ogórki kiszone - przepis na zachowanie lata na dłużej. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać
Kiszone ogórki to dla wielu osób jeden z głównych smaków lata. I to taki, który dzięki sprytnym przepisom może zostać z nami na dłużej. Jak zrobić ogórki kiszone w słoikach? Oto nasz sprawdzony przepis na ogórki kiszone.
-
Ogórki konserwowe. Jak je przygotować w kilka chwil?
Ogórki konserwowe to absolutny must have w każdej domowej spiżarni. Jak przygotować ten ponadczasowy przetwór?
-
Kiszenie ogórków: kiedy kisić i ile soli dodać?
Kiszenie ogórków to jedna z pozostałości po czasach, kiedy niemal w każdym gospodarstwie przygotowywano zapasy na zimę. Do dziś w wielu domach kisi się ogórki, które później posłużą do przygotowania zup, sałatek czy jako dodatek do kanapek. Kiedy...
-
Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
Kiszenie ogórków i kapusty to jedna z metod na przechowywanie warzyw. Kiedy najlepiej zaplanować przygotowywanie zdrowych kiszonek? Podpowiadamy.
-
Kiszonki to już od dawna nie są tylko ogórki i kapusta, czyli o tym, co kisić i co z tym potem robić [WYWIAD]
Gdy mówimy "kiszonki" na myśl przychodzą ogórki i kapusta. Nie mniej, nie więcej. A świat kiszonek jest znacznie bogatszy, bowiem kisić można praktycznie wszystko - i warzywa, i owoce. Ba! W słoikach można zamknąć nawet odpadki, jak ogryzki czy...
-
Choć mamy do nich dostęp przez cały rok, właśnie teraz są najlepsze. Kiszone ogórki to must-have w każdym polskim domu
Podobno są miejsca na ziemi, gdzie kiszonka uważana jest za zgniliznę, a kiszony ogórek nadaje się najwyżej na kompost. Mamy jednak szczęście mieszkać w kraju, w którym kiszony ogórek to kulinarny fetysz: nie tylko u masowego odbiorcy czy uznanych...
-
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? To błąd. Można (a nawet trzeba) ją jeszcze wykorzystać
O tym, że woda po kiszonych ogórkach to doskonały "lek" na kaca słyszał chyba każdy. Czy to prawda? Sprawdźcie, jakie cenne właściwości ma sok z kiszonych ogórków. To doskonały, naturalny produkt prozdrowotny, którego nie należy wylewać.
-
Biały kożuch na ogórkach kiszonych lub zakwasie to oznaka, że trzeba je wyrzucić? Nie. Wyjaśniamy, skąd się bierze
Na pewno nieraz zdarzyło się wam zaobserwować biały kożuch na powierzchni zalewy kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub domowego zakwasu na barszcz czy żurek. Czym jest kożuch fermentacyjny i czy należy się martwić, kiedy się pojawi? Wyjaśniamy.
-
Wyrzucasz ogórki kiszone z białym nalotem, bo myślisz, że się zepsuły? Są zdrowsze niż te zielone
Ogórki kiszone to samo zdrowie. Te, na których osadził się biały nalot, są jeszcze lepsze. To bowiem nic innego jak bakterie kwasu mlekowego, czyli zbawienny dla układu trawienia probiotyk.