orzechy
-
Rozpoznasz orzechy na zdjęciach? Ten quiz to twardy orzech do zgryzienia
Orzechy są naprawdę zdrowe dla naszego organizmu, ale to zapewne wiesz. A wiesz, jak konkretne orzechy wyglądają? Quiz sprawdzi, czy rozpoznasz je na zdjęciach. Nie jest ciężko, ale niewielu zdobywa komplet. Trzymamy kciuki!
-
Bez jajek ani ryby. To najlepsza pasta na kanapki. Ugotuj i wrzuć do blendera
Co na kanapki? Jeśli masz dosyć klasycznej szynki z serem i znudziły się popularne pasty jajeczne postaw na warzywną alternatywę. Marchewkowy "hummus" podbije podniebienia wszystkich domowników.
-
To ulubione ciasto Amerykanów. Polacy nie znają, a za oceanem każdy się nim zajada
To tradycyjny deser amerykański, który cieszy się rosnącą popularnością także w innych krajach. W USA serwowany jest najczęściej z okazji Dnia Dziękczynienia, ale tak naprawdę po tę orzechową słodkość można sięgnąć zawsze wtedy, gdy przychodzi na ...
-
Nigdy nie kupuję pasty pistacjowej. Robię ją sama. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni
Jak się robi krem pistacjowy? Podczas gdy w sklepie za niewielki słoiczek trzeba zapłacić konkretną sumkę, równie pyszną pastę zrobisz samodzielnie. Słodki dodatek sprawi, że wykorzystasz ją do wielu dań lub... zjesz bez niczego. Trudno się jej...
-
Kupowałam w sklepie, teraz robię sama. Wychodzi taniej i zdrowiej. A to tylko chwila pracy
Jak zrobić masło orzechowe? To pytanie zadaje sobie wiele osób szukających zdrowych, domowych alternatyw dla sklepowych produktów. Wystarczy kilka prostych składników, aby stworzyć pyszne, naturalne smarowidło, pełne zdrowych tłuszczów i białka.
-
Zawsze wyrzucałam zjełczałe orzechy włoskie. Teraz wiem, gdzie je trzymać. Długo będą świeże
Jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie? Bakalie to wartościowy element codziennej diety. Nie tylko świetnie smakują, lecz także zawierają cenne składniki odżywcze. Niestety bez odpowiednich warunków szybko się psują i trafiają do śmietnika. J...
-
Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Z prostym trikiem zrobisz to raz-dwa
Nie masz dziadka do orzechów, a chcesz dostać się do wnętrza włoskich orzechów? Spokojnie! Dzięki prostym, domowym sposobom bez trudu rozłupiesz łupiny, korzystając z rzeczy, które masz pod ręką.
-
Ten przepis wygrzebałam z przepiśnika babci. Dodawała go do deserów, a ja używam do mięs i sałatek
Przeglądając stary przepiśnik babci, natrafiłam na prosty, a zarazem wyjątkowy przepis, który łączy w sobie naturalną słodycz i chrupkość. To połączenie nie tylko zaspokaja apetyt na coś słodkiego, ale też jest świetnym dodatkiem do deserów.
-
Bez nich świąt nie będzie! Rozpoznasz bakalie na zdjęciach? Pobij 10/15
Przed tobą quiz kulinarny! Pytamy w nim o orzechy, suszone owoce, czyli ogółem - bakalie. Te smaki kojarzą nam się głównie z okresem świątecznym. Bez nich nie byłoby pysznych deserów! Rozpoznasz wszystkie bakalie na zdjęciach? Przekonajmy się,...
-
Nie tylko do ciasta. Co zrobić z orzechów włoskich? Tak pysznego połączenia dawno nie jadłam
Wyraziste w smaku, przyjemnie chrupiące i niepowtarzalne. Co dobrego można zrobić z orzechów włoskich? Możesz pomyśleć o czymś innym niż ciasto z ich dodatkiem. Mamy dla ciebie przepis na obiad, który przebije restauracyjne pozycje.
-
Wrzucam orzechy na patelnię, a potem do siatki po kiwi. Oszczędzam mnóstwo czasu i nerwów
Jak najszybciej obrać orzechy, na przykład laskowe lub włoskie? Zamiast uporczywego i długiego dłubania, postaw na proste i sprawdzone sposoby. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu oraz nerwów, a przy tym bez przeszkód będziesz cieszyć się smakiem pysznej ...
-
Babcine przepisy mogą się przy niej schować. Zrobiona na rosole, ale główny składnik to orzechy
Kulinaria każdego dnia mogą nas niesamowicie zaskoczyć. Dla mnie wielką niespodzianką było poznanie tej zupy. Sama nie mogłam uwierzyć, że takie połączenie składników może być dobre. Orzechy połączone z bulionem to była abstrakcja, lecz jeszcze do...
-
Czy rozpoznasz te nasiona, orzechy i pestki na zdjęciach? Sprawdź się!
Sprawdź się!
-
Potrzebujesz tego, jeśli chcesz zrobić ciasto orzechowe. Możesz to kupić już za niecałe 20 zł
Niektóre akcesoria wykorzystywane są przez nas od wielu dobrych lat. O niektórych możemy już dawno zapomnieć i przypominamy sobie o nich, gdy naprawdę już ich potrzebujemy. Takim przyrządem jest właśnie dziadek do orzechów, który może nas poratowa...
-
Przepis na domową orzechówkę. Jeden łyk postawi cię na nogi i złagodzi bolesne dolegliwości
Przepis na nalewkę z zielonych orzechów to skarb przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń. Orzechówka nie tylko łagodzi obyczaje, ale i nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech składników.
-
Wrzuć orzechy do wody i dodaj kilka kropli. Sprytny trik uchroni cię przed bolesnymi konsekwencjami
Uwielbiasz orzechy i mogłabyś się nimi zajadać bez przerwy, ale chwilę po zjedzeniu dopada cię nieprzyjemne uczucie ciężkości? Zanim sięgniesz po nie następnym razem, zrób jedną rzecz. Problem więcej się nie pojawi.
-
Słodki przysmak z czasów PRL-u wraca na salony. Tę orzechową rozkosz można zrobić samodzielnie w domu
Dla jednych to przysmak rodem z czasów PRL-u, dla innych orientalna ambrozja. Chałwa o której mowa to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych, a co ciekawe można ją samodzielnie przygotować w domu. Zamiast zatem sięgać po sklepowe gotowce, pora...
-
Te "kulki mocy" są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Obniżają cholesterol i chronią przed zawałem
Te orzechy nie cieszą się tak wielką popularnością jak włoskie czy laskowe, a szkoda. Stanowią bowiem nie tylko smaczną przekąskę o delikatnym smaku, ale i źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Nie bez powodu nazywa się je "pogromcami...
-
Orzechy włoskie zawsze zalewam wrzątkiem. Trik pokazała mi babcia. Uciążliwy problem znika
Dla wielu osób łuskanie orzechów włoskich może być uciążliwe ze względu na twardą skorupę. Jednak istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w tym zadaniu. Wystarczy wykonać jedną prostą czynność, która zajmie nam tylko chwilę.
-
Takiego pasztetu jeszcze w życiu nie jedliście. Ewa Wachowicz do wątróbki dodaje składnik, który je się do kawy i herbaty
Ewa Wachowicz poraz kolejny zaskakuje. Tym razem podzieliła się przepisem na znakomity pasztet z wątróbki. Co w tym dziwnego? Otóż chodzi o jeden składnik. Celebrytka łączy mięso z... herbatnikami. Wbrew pozorom efekt końcowy jest wyśmienity, choć...
-
Spektakularne ciasto Snickers zrobisz bez pieczenia. Tu liczy się orzechowy akcent i ciągnąca masa
Dla fanów karmelu i orzeszków mamy dziś przepis na ciasto Snickers, które smakuje o niebo lepiej niż kultowy batonik. Obejdzie się bez pieczenia i skomplikowanych zabiegów - wystarczy jedynie zadbać o zjawiskowe, słodkie warstwy. Tu króluje kruchy...
-
Wyrzucasz łupiny po orzechach włoskich? To wielki błąd. Lepiej zrobić z nich domowe kosmetyki
Orzechy włoskie często goszczą w naszych kuchniach. Zwykle jako dodatek do ciast i innych wypieków, a także smacznych sałatek. Mało kto jednak wie, że przydatne jest nie tylko "wnętrze" orzecha, ale i jego łupina. Zamiast ją wyrzucać, lepiej...
-
Przepis na fit snickersa. Obłędny deser na co dzień i od święta, który ma mało kalorii i mnóstwo smaku
Gdy ci smutno, gdy ci źle, zjedz snickersa, rozchmurz się! Szczególnie jeśli to nie kultowy batonik, a obłędny deser w nieco odchudzonej wersji. Skład prezentuje się wyjątkowo zdrowo, a z odpowiednimi dodatkami także świetnie smakuje. Nie brakuje ...
-
Przechowywanie orzechów włoskich, to trudny orzech do zgryzienia. Te błędy mogą sprawić, że zapasy całkiem zgniją
Późna jesień to czas nie tylko grzybobrania i przygotowań do świąt, ale także zbiorów orzechów włoskich. Większość z nich z pewnością samoistnie już spada z drzewa, a właściciele działek i ogródków zapełniają nimi kolejne skrzynki. Jak więc...
-
Ciasta bez pieczenia to nie twoja bajka? Po kęsie tego deseru zmienisz zdanie. Połączenie kajmaku i orzechów zwala z nóg
Boże Narodzenie już za pasem, a ty nadal zastanawiasz się co upichcić dla wigilijnych gości? A może na samą myśl o pieczeniu ciasta jest ci słabo? Na ratunek przychodzi przepis na znakomity deser, do którego nie potrzebujesz posiadać piekarnika. W...
-
Główny składnik znajdziesz pod drzewem. Zbierz go i zrób najsmaczniejsze ciasto tej jesieni
Jesienne desery to nie tylko szarlotka czy cynamonki. Do tej listy można również dorzucić jeszcze jedno ciasto, które powinno cieszyć się popularnością. Kluczowy składnik można znaleźć pod drzewami. Gdy spróbujesz tego deseru, będziesz powtarzać t...
-
Odróżnisz orzechy włoskie od ziemnych? To łatwy quiz o orzechach! Mniej niż 4/7 to wstyd!
.
-
Przepis na te ciastka pochodzi ze wschodu. To idealny dodatek do herbaty. Banalnie proste wykonanie
Ciastka z orzechami włoskimi to dokonały pomysł na słodką przekąskę albo deser. Przepis na nie pochodzi zza wschodniej granicy. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki.
-
Ewa Wachowicz robi zupę, o której nie śniło się filozofom. Jest pyszna i kremowa, a główny składnik rośnie na drzewie
Ileż to jest na świecie przepisów na dania, które zadziwiają, szokują i wprowadzają w zdumienie. Jeden z przepisów wyjątkowo mnie zafascynował, ponieważ nigdy bym nie przypuszczała, że z tego składnika można ugotować pyszną i sycącą zupę. Ewa...
-
Orzechówka - przepis na ból żołądka i nie tylko. Robię ją od lat i zawsze trzymam się tych proporcji
Już nasi praprzodkowie doskonale wiedzieli, że naturalne środki najlepiej łagodzą różne dolegliwości. Nie inaczej jest z orzechówką, którą robiły nasze prababki na ból żołądka, niestrawność i dokuczliwe zatrucia. Jak zrobić domową nalewkę z...
-
Ten składnik jest kluczowy w leczniczej nalewce z przepisu babci. Pomoże nie tylko na dolegliwości żołądkowe
Ludzie od wieków radzą sobie z różnymi chorobami i dolegliwościami dzięki naturalnym metodom. Choć nic nie zastąpi wizyty u lekarza ani leków z apteki, to warto czasem wspomóc swoje zdrowie odrobiną leczniczej nalewki. Na co pomoże orzechówka?
-
Ciasto Marysieńka. Połącz czekoladę z orzechami i zaskocz gości podczas wielkanocnego biesiadowania
Ciasto Marysieńka, przepis na ten wyjątkowy przysmak stał się hitem Wielkanocy 2023. Wszystko za sprawą faktu, że wypiek łączy w sobie orzechową bazę, pyszny lekki krem oraz czekoladę. Ta kompozycja nie tylko brzmi pysznie, ale przede wszystkim je...
-
Ten quiz to twardy orzech do zgryzienia. Poradzisz sobie?
Uda Ci się zdobyć komplet punktów?
-
Domowy smalec. Przepis na pyszny dodatek do kanapek. Oprócz słoniny wykorzystaj jeden nietypowy składnik
Smalec to pyszne smarowidło znane w Polsce od lat. Jest wiele przepisów na jego przygotowanie. Niektórzy lubią wersję ze skwarkami, inni z jabłkiem, a jeszcze inni poszukują wegetariańskiej alternatywy. Tym razem dodatek do kanapek zostanie...
-
Przepis na masło orzechowe. Jak zrobić idealny dodatek do owsianki, ciast i kanapek rodem z USA?
Masło orzechowe dawniej kojarzyło się głównie z filmami lub serialami amerykańskiej produkcji. Bardzo często padały zdania dotyczące kanapki z masłem orzechowym. Jednak zanim ten smak dotarł do Polski, musiało minąć trochę czasu. Dziś możemy dosta...
-
Ciasto z orzechami, czyli prosty przepis na orzechowiec. Przekonaj się sam!
Ciasto z orzechami to chyba jedno z najbardziej lubianych ciast w klasycznym wydaniu. Niestety ze względu na składniki, które wchodzą w jego skład, jest prawdziwą bombą kaloryczną. Niemniej jednak od czasu do czasu każdy może pozwolić sobie na...
-
Jak zrobić masło orzechowe? Najzdrowsze smarowidło do naleśników zrobisz w kilka minut z dwóch składników
Masło orzechowe to lubiany przez wszystkich dodatek do naleśników, kanapek oraz różnych deserów. Przepis na masło orzechowe jest banalny i zawiera dwa składniki - orzechy i szczyptę soli lub cukru, a zrobisz je w kilka minut. Jedyne, o czym musisz...
-
Śledzie z orzechami włoskimi. Pyszna alternatywa dla tradycji - przepis idealny na świąteczny stół
Zapomnij o nudnej i mdłej rybie na świątecznym stole. Przepis na śledzie z orzechami włoskimi to kwintesencja smaków i aromatów. Ciekawa alternatywa na bożonarodzeniowy rarytas - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i perfekcyjnie łączy gorycz...
-
Koniec żmudnego dłubania w orzechach. Od dziś gorzką skórę z orzechów włoskich zdejmiesz w kilka chwil
Orzechy włoskie są pyszne i zdrowe. Są także nieodłącznym składnikiem wielu ciast, jednak jeśli nie obierzemy ich ze skórki, możemy się gorzko rozczarować - i to dosłownie. Skórka pozostawiona na orzechach skutecznie odbiera przyjemność z jedzenia...
-
Rodzaje orzechów - 3 orzechy włoskie mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Rodzaje orzechów i ich właściwości to temat, który postaramy się przybliżyć w poniższym artykule. Orzechy to cenny dodatek do ciast, sosów, sałatek, czy też słodkich kremów. Sprawdźmy, po które w szczególności warto sięgać i dlaczego.