owoce
-
Zupa truskawkowa z makaronem to słodki smak wakacji. Zobacz, jak ją szybko i łatwo przygotować
Zupa truskawkowa z makaronem jest jednym z dań kojarzących się z latem. Jest prosta i szybka do zrobienia, a do tego pyszna. Nie tylko dzieci będą zachwycone.
-
Najlepiej nawadniające owoce i warzywa. To po nie warto sięgać podczas letnich upałów
Najlepiej nawadniające owoce i warzywa są szczególnie ważne w sezonie letnim. Warto wybierać je przez cały rok, ale przede wszystkim podczas upałów. Takie nawodnienie pozwoli naszemu organizmowi lepiej funkcjonować, dodając energii i uzupełniając...
-
Sorbet truskawkowy. Przepis na zimny deser z owocami lata. Nie musisz dodawać do niego cukru
Jak zrobić najłatwiejszy na świecie sorbet truskawkowy? Przepis sprawi, ze ten deser przygotujesz bardzo szybko. Do jego wykonania nie potrzebujesz cukru ani innego słodzika.
-
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na letnie trunki. Przygotuj nalewkę zanim skończy się sezon na truskawki
Nalewka z truskawek jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Spożywana co jakiś czas w określonych ilościach, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Sprawdź, jak przygotować nalewkę samodzielnie w domu.
-
Jak wybrać soczystego i słodkiego arbuza? Zastukaj w owoc, zanim go kupisz - ta metoda wszystko zdradza
Arbuz to bez dwóch zdań wakacyjny, letni owoc, ale także źródło wielu witamin. W upalne dni to świetne doskonały wybór, by dodatkowo nawodnić organizm - jego skład to około 92 proc. wody. Zastanawiasz się jak wybrać soczystego i słodkiego arbuza?...
-
Jak przechowywać warzywa i owoce, by na długo pozostały świeże? Przyda się m.in. piasek
Najlepszą przekąską, po jaką możemy sięgnąć latem, są świeże owoce i warzywa. Mamy tendencję do kupowania ich w większej ilości, niż jesteśmy w stanie na raz wykorzystać. Jak zatem najlepiej przechowywać warzywa i owoce, by dłużej pozostały świeże...
-
Arbuz to owoc, a może jednak warzywo? Odpowiedź może zaskoczyć. Wszystkie tajemnice orzeźwiającego przysmaku
Czy arbuz jest owocem? Wiele osób zgodnie stwierdzi, że tak. Jest w końcu słodki i wykorzystujemy go przede wszystkim do deserów. Czy jednak tak jest w rzeczywistości? Wszystko zależy od kilku czynników, na przykład kraju, w którym uprawia się tę...
-
Letni kobler. Przepis na brytyjski deser z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Lato obfituje w możliwości tworzenia pysznych deserów. Kobler to aromatyczny i ciepły smakołyk, który możemy przygotować z każdym rodzajem owoców, a jego aromat skradnie serce wszystkich łasuchów.
-
Jak przechowywać truskawki, by długo były świeże? Podpowiadamy, co pomoże zachować przydatność owoców
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych sezonowych owoców. Są zdrowe i dostarczają wielu witamin, jednak to ze względu na smak tak często po nie sięgamy. Często kupujemy większą ilość, by dodać je do deserów, obiadów czy innych dań - niestety...
-
Chlebek maślany. Przepis, w którym możesz wykorzystać kilkudniowe truskawki
Truskawki bardzo szybko tracą swoją świeżość. To nie znaczy jednak, że musimy je od razu wyrzucać. Możemy przygotować z nich na przykład chlebek maślany.
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
-
Kiedy należy solić rosół? Zły moment skutecznie pozbawi go smaku. "Ma puszczać oczka aż do sumy"
-
Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
-
Genialna fasolka po bretońsku. Przepis wygrzebany z szuflady babci
- Mączlik szklarniowy - oprysk. Jak zwalczyć tego szkodnika również domowymi sposobami?
- Wędliny w lodówce - jak je odpowiednio przechowywać? Te wskazówki pozwolą przedłużyć ich świeżość
- Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku? Ekspertka rozwiewa wszelkie wątpliwości
- Brownie z fasoli - ciasto bez mąki, które zawsze wyjdzie idealne. Zdrowsza wersja tradycyjnego deseru
- Zupa truskawkowa z makaronem to słodki smak wakacji. Zobacz, jak ją szybko i łatwo przygotować
-
Czy można mrozić czereśnie z pestkami? Lepiej uważać, mogą okazać się szkodliwe
Sezonowymi owocami, jak sama nazwa wskazuje, możemy cieszyć się dość krótko. Warto więc zrobić wszystko, by zatrzymać ich smak na dłużej. Jeśli nie chcemy robić dżemów, możemy zdecydować się na szybszy sposób. Czy można mrozić czereśnie z pestkami...
-
Lemoniada - idealny napój na upalne dni. Potrzebujesz tylko 3 składników
Lemoniada to idealny napój podczas gorącego lata. Doskonale gasi pragnienie, a przy tym dostarcza nam mnóstwa witamin, świeżości i energii. Poznaj wyjątkowe przepisy na przepyszną lemoniadę dla całej rodziny i przyjaciół.
-
Przepis na gofry niczym z wakacyjnej budki. Triki na chrupiące gofry
Gofry to idealny pomysł na deser, śniadanie lub na pyszną kolację. Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Jak zrobić pyszne, chrupiące gofry, które znikną w kilka minut, chwilę po wyjęciu z gofrownicy? Przedstawiamy przepis na ciasto na gofry,...
-
Co zrobić z syropem po brzoskwiniach z puszki? Jest na to kilka sposobów
Owoce z puszki wykorzystujemy do wielu potraw, jednak często nie wiemy jak wykorzystać syrop po owocach z puszki. W kuchni liczy się kreatywność i nie warto marnować tak dobrych składników. Co zrobić z syropem z owoców z puszki? Co zrobić z syrope...
-
Kiedy są jagody w lesie? Sezon na te owoce jest bardzo krótki. Trzeba się spieszyć z ich zbieraniem
Kiedy są jagody w lesie? Pierwsze owoce pojawiają się późną wiosną, a sezon na nie trwa do końca lipca. Wtedy smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Musimy jednak pamiętać o tym, by nie jeść ich prosto z krzaczka.
-
Truskawki na zimę w słoikach. Pyszne przetwory z sezonowych owoców - smak lata w domowej spiżarce
Truskawki na zimę w słoikach to przepis na letni rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarce. To także idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałych owoców, które mogłyby się zmarnować. Sprawdź jak przygotować pyszne przetwory - kluczowa...
-
Jak wekować czereśnie? Przepis na domowe przetwory z owoców sezonowych - smak lata zamknięty w słoiku
Sezon na świeże warzywa i owoce można uznać za w pełni otwarty. Czereśnie to jeden z rarytasów lata, który jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i pełen witamin. Są zdrową przekąską i składnikiem wielu wypieków, deserów i przetworów. Jeśli...
-
Ile kosztują truskawki? Cena za kilogram zmienia się z dnia na dzień. To budzi niepokój sadowników
Ile kosztują truskawki? Cena za kilogram mocno się waha i ciągle zmienia. Jeszcze kilka dni temu stawki za łubiankę były bardzo niskie, teraz duży popyt wymusił podwyżki.
-
Banany z czarną skórką - czy można je bezpiecznie jeść? Kolor owocu może mieć duże znaczenie dla smaku
Kolor skórki od banana świadczy o jego poziomie dojrzałości. Wbrew pozorom te przejrzałe i sczerniałe owoce są dla nas najzdrowsze, a przy okazji najsłodsze. Jeśli dotychczas lądowały w koszu - to duży błąd. Sprawdź jak je wykorzystać - efekt będz...
-
Jak odszypułkować truskawki? Zamiast odcinać, zastosuj ten szybki sposób na zielone końcówki
Truskawki to flagowy owoc lata, smaczna i zdrowa przekąska, ale także składnik deserów, dań i napoi. Niestety często dużą część często odcinamy i wyrzucamy, próbując szybko odszypułkować truskawki. Jeśli chcesz temu zapobiec, sprawdź jak pozbyć si...
-
Jak mrozić truskawki, by zachowały swoje właściwości? Poznaj trzy kluczowe zasady
Jednym z najlepszych sposobów na długotrwałe przechowywanie owoców jest ich mrożenie. Tylko jak mrozić truskawki, by zachowały wszystkie swoje właściwości, słodki smak i dodatkowo po rozmrożeniu nie stały się pulpą truskawkową? Poznaj trzy...
-
Wyrzucasz ogonki od czereśni? To błąd! Przygotuj z nich napar o niezwykłych właściwościach
Powoli rozpoczyna się sezon na czereśnie. Chociaż ich ceny jeszcze niedawno przyprawiały o zawrót głowy, to powoli zaczynają się normować. Warto wykorzystać nie tylko pyszne owoce, ale również ogonki, które zawierają wiele dobroczynnych składników...
-
Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość? Najlepsze sposoby, aby przedłużyć ich trwałość
Truskawki to uwielbiane przez wielu owoce. Ich aromat i smak jest niepowtarzalny, dlatego cieszą się szerokim zastosowaniem w kuchni. Są one jednak dość delikatne, a ich nieodpowiednie przechowywanie może sprawić, że szybko się zepsują.
-
Czereśnie. Dlaczego warto je jeść? Poznaj korzyści, które wynikają ze spożywania tych owoców
Czereśnie najbardziej kojarzą nam się z latem. Owoce te kupujemy prawie tak samo często, jak truskawki. Ich fani cenią je przede wszystkim za walory smakowe i to, że pasują do wielu deserów. Jednak czereśnie mają też wiele właściwości prozdrowotnych.
-
Cena czereśni i truskawek w końcu spada. Ile zapłacimy za kg owoców pod koniec maja 2022 r.?
Tegoroczne ceny truskawek i czereśni osiągnęły bardzo wysoki próg. Na szczęście ostatnie dni na rynku przynoszą spadek. Importowane owoce są coraz tańsze, choć nadal trudno powiedzieć, że tanie. Szczyt sezonu polskich zbiorów nastąpi za około...
-
Przepis na truskawki w zalewie. Trzy składniki, kilka słoików, a na zimę jak znalazł
Truskawki to kwintesencja letniej przyjemności. Istenieje łatwy sposób, by zachować ten smak na dłużej i cieszyć się nim nawet, gdy za oknem trzaska mróz. Truskawki w zalewie zrobisz w kilka chwil, a smak i aromat z pewnością osłodzą ci zimowe...
-
Czereśnie grozy idą w zapomnienie. Ceny znacznie się zmieniły
Na początku maja w mediach społecznościowych pojawiło się zdjęcie absurdalnie drogich czereśni. Za owoce na bazarze trzeba było zapłacić ponoć aż 260 złotych za kilogram. Specjaliści z branży spożywczej uspokajali, że cena wkrótce spadnie, a...
-
Sernik na zimno. Przepis na puszysty deser z sezonowymi owocami i galaretką - idealny do kawy
Często zastanawiamy się, jak zrobić dobry sernik na zimno. Przepis krok po kroku wyjaśni tę kwestię. Idealnym dodatkiem do ciasta będą sezonowe owoce, które wzbogacą jego smak. Deser świetnie sprawdzi się w upalne dni.
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
Jak umyć truskawki, by pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń? Składniki do najskuteczniejszej mikstury na pewno macie w domu. Podpowiadamy, czego użyć, żeby były dobrze oczyszczone, a zarazem nie straciły smaku.
-
Jak przechowywać owoce jagodowe, żeby dłużej zachowały świeżość? Prosty trik z octem
Zbliża się powoli sezon na owoce jagodowe. Truskawki, które się do nich zaliczają, już można kupić na straganach. Jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie ten prosty trik.
-
Końcówki od banana - czy możemy je bezpiecznie jeść? Oto kilka mitów, w które ciągle wierzymy
"Wyrzuć końcówkę od banana, bo tam są robaki" - to zdanie często padało z ust naszych rodziców. Urosło niemal to rangi legendy. Podczas spożywania owocu wyrzucamy tę część do kosza. Czy jednak jest to konieczne?
-
Ile będą kosztować czereśnie? Raczej nie 260 zł/kg. Polskie mają być tańsze
W weekend 7-8 maja internet obiegło zdjęcie rzekomo zrobione na jednym z polskich bazarków. Widać na nim czereśnie z ceną 260 zł/kg. Część osób potraktowała je poważnie, część uznała, że to fake. Nie zmienia to faktu, że zdjęcie, jakie by nie było...
-
Placki z serka homogenizowanego, czyli najpyszniejsza rzecz, jaką możesz zrobić z tego produktu. Są rewelacyjne
Placki z serka homogenizowanego to chyba najpyszniejsze placuszki, jakie jedliśmy. Są delikatne, wręcz rozpływają się w ustach a dodatek malin czy borówek momentalnie wprowadza nas w wakacyjny nastrój. Musisz koniecznie wypróbować ten przepis,...
-
Owsianka - przepis na smaczne śniadanie, które zrobisz w kilka minut. Te dodatki podbiją jej smak
Owsianka - przepis na tę potrawę warto włączyć do swojego jadłospisu. Dlaczego? Oprócz wielu wartości odżywczych i pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, owsiankę przygotowuje się bardzo szybko. Jest także bardzo uniwersalna, dodaj do niej ulubione...
-
Ile będą kosztować truskawki w tym roku? Nie spodziewajcie się niskich cen
Truskawki to jedne z tych owoców, których wiele osób nie może się doczekać. Pierwsze polskie owoce pojawiły się już na rynku, choć na razie tylko ze szklarni. Na gruntowe trzeba jeszcze trochę poczekać. Trzeba też przygotować się na to, że ceny ty...
-
Bananowiec - przepis na ciasto, które zachwyca kremową konsystencją. Biszkoptowy spód dodaje lekkości
Bananowiec, czyli delikatne ciasto z dodatkiem bananów, zachwyca puszystą biszkoptową konsystencją oraz wybornym smakiem. Ten wypiek możesz przygotowywać niezależnie od pory roku. Nadaje się bowiem i na letni deser i jako dodatek do gorącej kawy...
-
Lubisz jeść banany? Te owoce zawierają sporo cennych składników. Sprawdź, jak wpływają na organizm
Banan jest jednym z najchętniej wybieranych owoców. Nie zawiera pestek, jest za to miękki i słodki. Świetnie nadaje się także jako dodatek do deserów. Ale nie wszyscy powinni się nim zajadać. Sprawdź, kto i dlaczego powinien ograniczyć spożywanie...
-
Truskawki i jabłka w "brudnej dwunastce". Wskazali warzywa i owoce zawierające najwięcej pestycydów
Każdego roku amerykańska agencja Environmental Working Group (EWG) publikuje dwie listy warzyw i owoców. Jeden spis zawiera rośliny o najwyższej zawartości pestycydów, a drugi przeciwnie - wolne od tych substancji. Sprawdźcie, co możecie bezpieczn...
-
Domowa kruszonka świetnie podbija smak wypieków. Użyj masła, by była jeszcze lepsza
Ciasta z kruszonką mają wielu fanów. I trudno się dziwić, bo chrupiący wierzch doskonale komponuje się z różnego rodzaju wypiekami. Kruszonka pasuje zarówno do ciast drożdżowych, jak i tart. Można także zapiekać pod nią ulubione owoce. Jak...
-
Jak szybko obrać granaty? Prosty sposób indyjskiej MasterChef, dzięki któremu zaoszczędzisz czas i nerwy
Granaty to owoce, które powinny na stałe zagościć w naszej diecie, za sprawą wielu wartości odżywczych i witamin. Jednak wiele osób zniechęca się do tego owocu przez trudności w obieraniu. Na szczęście od dziś nie będzie to już problemem - mamy dl...