owoce
-
Jak wykorzystać truskawki, które nie są już pierwszej świeżości? 7 sprawdzonych sposobów
Mało kto oprze się świeżym truskawkom. Jednak te kilkudniowe, "wymięte" i pociemniałe nie wydają się być już tak apetyczne. Mimo to, o ile nie są zepsute czy spleśniałe, nadal są smaczne i można je z powodzeniem wykorzystać do zrobienia pysznych...
-
Deszczowa pogoda wpływa na ceny truskawek. Są tańsze, ale gorszej jakości
Latem stragany stoją truskawkami. Łubianki dorodnych, czerwonych owoców zachęcają nawet tych, którzy wcale nie planowali ich kupować. Mamy jednak dobre i złe wieści - przez pogodę truskawki są tańsze, ale gorsze.
-
Krajowe owoce są już na straganach. Kilogram malin za niemal 50 zł? To nie żart
Na straganach pojawiły się pierwsze czereśnie i maliny spod osłon, coraz częściej można też dostać borówki. Jak wyglądają ceny tych owoców w hurtowniach?
-
Jak przechowywać truskawki, by jak najdłużej zachowały świeżość? Sprawdzamy
Łubianki pełne pięknych, czerwonych truskawek kuszą ze straganów. W końcu kupujemy pełen kosz, przynosimy do domu, a na drugi dzień klops. Truskawki zaczynają gnić lub po prostu tracić świeżość. Jak przechowywać je, by jak najdłużej pozostały...
-
Zostało ci trochę mocno dojrzałych czereśni albo truskawek? Nie trzeba ich wyrzucać. Oto co z nimi zrobić
Kupiliście dużą ilość truskawek lub czereśni i część z nich okazała się przejrzała? To nie znaczy, że trzeba je wyrzucać. To, że owoce zrobiły się miękkie i utraciły sprężystość, nie oznacza, że nie można ich zjeść. Mamy dla was kilka podpowiedzi,...
-
Jak mrozić truskawki? Grunt to wybór odpowiednich owoców [PORADNIK]
Wiele osób decyduje się kupić więcej świeżych i pachnących truskawek, aby zamrozić je i móc korzystać z nich przez cały rok. Nic dziwnego - nie ma to jak pyszny deser z truskawkami w roli głównej, gdy za oknem szaro i plucha. Jak mrozić truskawki?...
-
Owoce i warzywa kupione w upalny dzień wkładasz od razu do lodówki? Ekspert: To im nie pomoże
Może się wydawać, że nie ma lepszego miejsca niż lodówka, jeśli chcemy zabezpieczyć produkty przed psuciem się. Niestety, nie zawsze nam to pomoże. Przykładem są owoce i warzywa, które kupiliśmy w upalny dzień.
-
Których warzyw i owoców nie powinno się kupować na bazarku w upalne dni? Ekspertka wyjaśnia
Lata stają się coraz upalniejsze. Czy przez wysoką temperaturę warzywa i owoce, które kupujemy na bazarkach, mogą stać się dla nas szkodliwe? Zapytaliśmy o to specjalistkę.
-
Dlaczego po zjedzeniu świeżego ananasa szczypie nas język? To wcale nie alergia pokarmowa, tylko enzymy, które trawią białko
Lubisz świeżego ananasa, ale podejrzewasz, że masz na niego alergię? Ból i szczypanie, które czujesz podczas jedzenia, to wcale nie uczulenie, tylko obecne w owocu białko, które "trawi" nasze ciało.
-
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych koszmar. Jak odczarować owoce z kompotu? Podpowiada Jagna Niedzielska
Już za chwilę rusza sezon na owoce jagodowe, czyli truskawki, maliny, poziomki czy jeżyny. To one najczęściej są skąpane w domowym kompocie. Zresztą to nasz napój narodowy. Mimo że nie wszyscy kochają ten dodatek do napoju, można go odczarować i...
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Czy drożyzna zmusza nas do oszczędzania na jedzeniu? "Przeglądanie promocji stało się rytuałem"
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
- Zupa z botwiny na ciepło i na zimno - przepisy na pyszną wiosenną zupę
- Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
- Tiramisu: przepis na klasyczny włoski deser w wersji bezalkoholowej. Mocna kawa zamiast likieru
- Naleśniki z butelki. Intrygujący, a zarazem banalnie prosty sposób. Przyda się też lejek
- Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
-
Truskawki tańsze niż w sklepach? Owszem, ale jest warunek: "zbierz to sam"
Ceny truskawek w tym roku są wyjątkowo wysokie. Dla osób, które nie chcą tyle płacić za owoce, rolnicy mają rozwiązanie: zbierz je sam i zapłać mniej.
-
Pierogi z truskawkami - nieodzowna część lata. Mamy prosty przepis i porady
Pierogi z truskawkami to świetny sposób, by wykorzystać nadmiar świeżych lub mrożonych truskawek. A zatem, jeśli zbrzydły wam już makaron z ich dodatkiem czy też koktajle i ciasta, czas na coś nieco trudniejszego, ale równie pysznego. Jak zrobić...
-
Ceny owoców skoczyły w górę, czereśnie to towar luksusowy. Dlaczego jest tak drogo? Sprawdzamy
Na bazarkach ceny czereśni zwalają z nóg. Inne owoce również drożeją, a sprzedawcy tłumaczą się między innymi pandemią. Czy można liczyć na spadek cen?
-
Ceny warzyw i owoców w Polsce rosną. Jednak i tak jest u nas taniej niż za granicą
Ostatnie tygodnie przyniosły zauważalny wzrost cen warzyw i owoców. Okazuje się jednak, że na tle innych krajów wcale nie jest u nas tak drogo.
-
Papierówki to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Dlaczego warto do nich wracać?
Papierówki to odmiana jabłek, która kojarzy się nam z beztroskimi wakacjami na wsi przed laty. Warto przypomnieć sobie o tym smaku dzieciństwa, ponieważ papierówki są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Jakich? Sprawdźcie.
-
Gruszki podrożały o 30 proc, a jabłka prawie dwukrotnie. Skąd takie podwyżki owoców? Sprawdzamy
Analizy wykonane przez ekspertów wskazują, że średnie ceny owoców wzrosły o 17 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem. Cena jabłek skoczyła aż o 93,7 proc.! Skąd takie podwyżki?
-
Buraki droższe o 65 proc., a pomidory o ponad 20. Wszystkie warzywa podrożały? Sprawdzamy
Warzywa i owoce jemy chętnie, szczególnie wtedy, gdy rozpoczyna się sezon na te krajowe. Jak wygląda sytuacja cenowa? Niektóre z nich kupimy taniej, za inne trzeba zapłacić sporo więcej niż rok temu.
-
Polskie warzywa i owoce coraz śmielej pojawiają się w sklepach. Ceny? Niektóre zwalają z nóg
W sklepach pojawiają się już krajowe owoce i warzywa. W jakich cenach możemy je dostać? Sprawdzamy.
-
Milionerzy: Który owoc połączony z alkoholem to śmiertelna mieszanka? Znamy poprawną odpowiedź
W programie Milionerzy padło ostatnio pytanie, które nastręczyło zawodnikowi walczącemu o milion niemałych trudności. Choć nie było łatwo, udało mu się zaznaczyć poprawną odpowiedź. A czy wy wiecie, który owoc tworzy z alkoholem śmiertelną mieszankę?
-
Jak jeść smoczy owoc? Jak i z czym łączyć pitahaye?
Jak jeść smoczy owoc, by pozyskać z niego maksimum wartości odżywczych? Poniżej znajdziesz informacje o tym, co to jest smoczy owoc i jak można go przygotowywać do zjedzenia.
-
Nie wszystkich cieszy piękna pogoda. Czy przez tegoroczne susze ceny warzyw i owoców wzrosną? Pytamy ekspertów
Piękna pogoda zdecydowanie poprawia humor. Jednak nie wszyscy są z niej zadowoleni, szczególnie jeśli od miesięcy niemal wcale nie było deszczu. Susze to od kilku lat ogromny problem dla sadowników i rolników, a w ostatecznym rozrachunku także dla...
-
Co zrobić, żeby warzywa i owoce w sklepie były dłużej świeże? W Holandii stosują suchą mgłę
Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce najlepiej przechowywać w niskich temperaturach, aby przedłużyć ich świeżość. Niestety, duże sklepy nie mają możliwości trzymać wszystkich swoich świeżych produktów w lodówkach. Potrzebne są więc inne rozwiązania,...
-
Banoffee pie - pyszne i proste ciasto dla fanów słodkości. Podajemy przepis
Banoffee pie to deser, który przywędrował do nas z Wysp Brytyjskich. Jego nazwa to połączenie dwóch podstawowych składników - bananów i toffi. To prawdziwa uczta dla każdego wielbiciela słodkości - przygotowuje się je na kruchym lub biszkoptowym...
-
Lemon curd - krem cytrynowy do ciast, deserów i naleśników. Jak go zrobić? Podajemy prosty przepis
Lemon curd to pyszny i aromatyczny krem, który można wykorzystać do wielu wypieków. Kwaśno-słodki, intensywnie żółty i pięknie pachnący lemon curd jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wyjaśniamy, jak go przygotować!
-
Cytrusowe słodkości - w sam raz na karnawał!
Zimą, gdy brak nam świeżych, krajowych owoców, warto sięgnąć po cytrusy. Sezon na nie trwa od początku grudnia do marca, więc teraz są najlepsze. Słodko-kwaśne i soczyste, świetnie sprawdzą się w karnawałowych deserach. Pamiętaj tylko, by - przed...
-
Po czym poznać, że kiwi jest idealnie dojrzałe? Dotknij skórki
Czy zdarzyło się wam kupić kiwi twarde jak kamień? A takie, które było już przejrzałe? Jest sposób, żeby dokładnie określić, czy jest już idealne do jedzenia.
-
Koktajl bananowy - pyszny napój na drugie śniadanie i przekąskę
Koktajl bananowy to jeden z najbardziej lubianych koktajli owocowych. Banan idealnie nadaje się do koktajli - po zblendowaniu ma świetną konsystencję i przede wszystkim jest przepyszny! Sprawdź nasze pomysły i przygotuj smaczny i zdrowy bananowy...
-
Ananas, mango, awokado... Jak kupować owoce egzotyczne?
W sezonie jesienno-zimowym, gdy w naszym klimacie trudno o świeże owoce, ze sklepowych półek kuszą nas owoce egzotyczne. Jak je wybierać, aby móc rozkoszować się wyśmienitym smakiem, zamiast żałować pieniędzy wydanych na przejrzały lub niedojrzały...
-
Po czym poznać najlepsze pomarańcze? Mają na skórce "pępek" [ZDJĘCIA]
Znów kupiłeś kilogram pomarańczy, które nie nadają się do jedzenia. Miąższ jak wiór, a do tego pełno pestek? Jest prosty sposób, by zawsze kupować tylko te najlepsze.
-
Jecie mandarynki w ten sposób? Możecie sobie bardzo zaszkodzić. Eksperci wyjaśniają dlaczego
Święta tuż-tuż, a w sklepach - jak zwykle na przełomie jesieni i zimy - pełno mandarynek w przystępnej cenie. Nie wszyscy jednak dobrze się czują po ich zjedzeniu. Dlaczego? Zapytaliśmy o to specjalistów.
-
Niedojrzałe i dojrzałe banany mają różne właściwości zdrowotne. Które powinieneś jeść?
Czy dietetyk kiedykolwiek powiedział wam, że powinniście jeść tylko niedojrzałe banany? Okazuje się, że w zależności od tego, jak bardzo są dojrzałe, mają one różny wpływ na nasze zdrowie.
-
Wykroiłeś zepsuty kawałek jabłka, a resztę chcesz zjeść? Nie wolno tego robić. Dlaczego? [WYJAŚNIAMY]
Znalazłeś w kuchni lekko zgniłe jabłko i postanowiłeś, że wykroisz zepsutą część, a resztę zjesz? Uwaga - to może być szkodliwe dla twojego zdrowia. I to bardzo.
-
Jak jeść jabłko, aby zmarnować jak najmniej? Prawdopodobnie całe życie robiłeś to źle
Kto by pomyślał, że sposób jedzenia jabłka może być ważny. Okazuje się, że tak, jeśli chcemy, aby jak najmniej owocu się zmarnowało. W sieci można znaleźć wiele nagrań, które pokazują, jak należy jeść jabłka "bardziej ekonomicznie".
-
Sernik z jagodami na dwa sposoby - na zimno i pieczony. Pycha!
Sernik z jagodami to pyszne ciasto, które jest dobrym pomysłem zarówno na przyjęcie, jak i na podwieczorek. Można go przygotować zarówno na zimno, jak i upiec. Jak zrobić sernik z jagodami na zimno? Jak go upiec? Wyjaśniamy i mamy przepisy.
-
Przetwory z pigwy - idealne na spadek odporności. Mamy proste przepisy
Przetwory z pigwy to doskonały sposób na walkę z jesienno-zimowymi przeziębieniami. Warto je spożywać, by poprawić odporność, ale również dlatego, że są bardzo smaczne! Jak zrobić przetwory z pigwy na zimę? Podpowiadamy!
-
Jak zrobić sałatkę owocową? Przepis na bombę witaminową na przejęcie i przekąskę
Sałatka owocowa jest jednym z najlepszych sposobów, by przekonać się do jedzenia większej ilości owoców. Taka sałatka sprawdzi się na deser, na przyjęcie lub jako element lunchu do pracy lub szkoły. Jak zrobić sałatkę owocową? Podpowiadamy!
-
Mrożone owoce - jak je wykorzystać? Znamy kilka świetnych sposobów
Mrożone owoce ratują nasze wypieki i desery, gdy przygotowujemy je poza sezonem. Zachowują one naturalny smak w przeciwieństwie do tych pasteryzowanych. Jak używać mrożonych owoców? Co z nich przygotować?
-
Koreczki owocowe dla dzieci i nie tylko. Proste i pyszne przepisy
Koreczki owocowe to niezastąpiona potrawa na każdą imprezę. Sprawdzi się zarówno na przyjęciu dla dorosłych, jak i urodzinkach dzieci. Pyszne, zdrowe i kolorowe owocowe koreczki będą hitem każdej imprezy - jak je przygotować?
-
Wygląda niepozornie, a to ponoć najlepsze jabłko na świecie. Odmiana Cosmic Crisp wkrótce będzie dostępna w sprzedaży
Po 22 latach żmudnych doświadczeń za blisko 500 milionów dolarów powstała prawdopodobnie najlepsza odmiana jabłek na świecie. Tak kuszących i kosmicznie chrupiących jabłek nie powstydziłaby się sama zła macocha z "Królewny Śnieżki".
-
Poncz - trzy przepisy na smakowity napój na przyjęcie
Poncz to bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie przyjęcia. Można go przygotować zarówno w wersji z alkoholem, jak i bezalkoholowy. Orzeźwiający napój na pewno posmakuje gościom! Sprawdź, jak zrobić pyszny poncz na imprezę!