owoce
-
Jak długo przechowywać suszone owoce, aby nie utraciły smaku? Sprawdzamy, czy mogą się zepsuć
Suszone owoce to prawdziwy rarytas, który można dodać do ciast, owsianek, a nawet mięs. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i przechowywaniu długo pozostają smaczne.
-
Gruszki w occie. Przepis babci na zimową przekąskę z waniliną i cynamonem. Idealna do mięs i pasztetów
Gruszki w occie, przepis babci zawsze się sprawdza. To właśnie tego typu receptury mają idealnie dobrane proporcje. Co więcej, dzięki nim każda potrawa wychodzi idealnie. Jesień, która zagościła za naszymi oknami, przedostaje się także do naszej...
-
Dżem z fig to doskonały dodatek do mięsa lub kanapek. Sekretem receptury są odpowiednie proporcje
Dżem z fig jest bardzo prosty w wykonaniu, a do tego przepyszny! Przekonaj się sam, jakie to proste. Poniżej przepisy na znakomite przetwory idealne do mięsa, chleba czy słodkich wypieków.
-
Przepis na ciasto ucierane. Najlepiej smakuje z sezonowymi owocami, a robi się je błyskawicznie
Przepis na ciasto ucierane to jeden z najbardziej rozchwytywanych przepisów. Nic dziwnego, gdyż ciasto to przygotowuje się błyskawicznie, a co więcej, znika z talerza w mgnieniu oka. Przedstawiamy więc najlepszy przepis na ciasto ucierane z...
-
Co zrobić z owocami po kompocie? Znamy kilka sposobów na pyszne wykorzystanie resztek
Domowy kompot to idealny pomysł na orzeźwienie w ciągu dnia. Co jednak jeśli na dnie garnka zostaną resztki? Wiemy, co zrobić z owocami po kompocie, aby nie wylądowały w koszu. Znamy kilka zastosowań na pozór bezużytecznych odpadków.
-
Marmolada z jabłek. Przepis na soczysty dodatek do naleśników i szarlotki
Nadchodząca jesień to idealny moment, aby przygotować marmoladę z jabłek. Choć kalendarzowy zbiór tych owoców przypada głównie na październik, to jednak są odmiany jabłek, z których już dziś możemy przyrządzić przetwory. Podajemy sprawdzony i...
-
Jak suszyć śliwki w piekarniku, aby miały miękki miąższ? Przepis jest bardzo prosty
Czas na śliwki! Sezon na te owoce właśnie trwa, dlatego jeśli mamy w domu nieco większą ilość i nie chcemy, aby cokolwiek się zmarnowało, możemy je ususzyć. Co jeśli nie posiadamy suszarki do owoców? Powiemy, jak suszyć śliwki w piekarniku. Przepi...
-
Owoce pigwowca - kiedy zbierać? Przygotujesz z nich pyszne, domowe przetwory
Pośród klasycznych przetworów w spiżarni nie może zabraknąć także aromatycznych i słodkich wyjątków, które wyśmienicie podkreślą każdy deser czy śniadanie. Produktem często niedocenianym są owoce pigwowca. Kiedy je zatem zbierać? Sezon zbliża się...
-
Dżem z borówek bez cukru - wypróbuj zdrowe przepisy na przetwory. Wanilia sekretnym składnikiem
Dżem z borówek bez cukru to znakomity dodatek do chleba, słodkich bułek, ciast i innych słodkich przysmaków. Dżem wykonany z ekologicznych owoców to samo zdrowie! Sprawdź znakomite przepisy, które zachwycą niejednego smakosza.
-
Śliwki w słoiku do ciasta, które smakują jak świeże. Prosty sposób na zamknięcie słodkich owoców w szkle
Śliwki w słoiku do ciasta idealnie dopełnią każdy drożdżowy deser. Do zrobienia tego przetworu potrzebujesz tylko dwóch składników. A jeśli owoce będą wystarczająco dojrzałe, nie musisz dodawać cukru.
-
Włóż do lodówki i masz deser lepszy niż lody. To tylko 3 składniki
-
Opalana cebula do rosołu do przeszłość. Te dwie proste metody są genialne
-
Idą po Koronę Wodospadów! Zespół z Polski chce zdobyć dziesięć najwyższych wodospadów na świecieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ta sałatka robi furorę na każdej imprezie. Każdy prosi mnie o przepis
-
Ciasto na pizzę lepszą niż z włoskiej trattorii. Będzie gotowe w 7 minut
- To nie masło orzechowe, ani masa krówkowa. Nietypowy przysmak Norwegów
- Szmaciak, stara gąbka, baraniocha. Nie jest misterem wśród grzybów, ale w smaku mało który mu dorówna
- Poszedł do McDonald's i złapał się za głowę, gdy porównał ceny.
- Kurkoflacja wkroczyła na salony. Nowi liderzy drożyzny
- Domowe masło zrobisz w 10 minut. Potrzebny słoik, śmietana i trochę siły
-
Ula Chincz zdradza patent na mrożenie owoców. Koniec z uciążliwymi grudami lodu
Zatrzymanie letnich owoców na okres, kiedy ich ilość jest znacznie mniejsza, nigdy nie było prostsze. Zazwyczaj na ratunek przychodzi zamrażarka i to ona kryje w sobie niezapomniane smaki lata. Poznaj sposób jak odpowiednio zamrozić owoce, aby nie...
-
Gruszki są zbyt twarde? Temu można zaradzić. Oto sposób, dzięki któremu szybko dojrzeją
Czasem zdarza się, że w sklepie kupimy niedojrzałe gruszki. Nie da się ich bez trudu pogryźć, a smak pozostawia wiele do życzenia. Jest jednak jeden niezawodny sposób na zbyt twarde gruszki. Dzięki niemu owoce szybciej dojrzeją i będziemy mogli je...
-
Sposób na muszki owocówki. Jak pozbyć się niechcianych owadów z kuchni? Wykorzystaj te patenty
Ciepłe dni i owoce na kuchennym blacie to często szybka droga do pojawienia się owadów. Domowy sposób na muszki owocówki to sprawdzona metoda, aby się ich pozbyć szybko i skutecznie. Przedstawiamy kilka rozwiązań, które mogą przydać się na co dzień.
-
Kiedy dojrzewa aronia? Zbiór aronii pod znakiem zapytania
Aronia to mało popularny i mało doceniany owoc, z którego możemy przyrządzić nie tylko wyśmienite nalewki, ale także powidła. Jednak dla niektórych największą zagadką jest, to kiedy zrywać jagody, aby były jak najsłodsze. Odpowiadamy i wyjaśniamy,...
-
Arbuz zamknięty w słoiku? Teraz możesz się cieszyć jego smakiem nawet w zimowe wieczory
Arbuz w słoiku to ciekawy sposób na zamknięcie letniego smaku w szkle. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się słodkim smakiem owocu przez cały rok. Któż nie chciałby spróbować arbuzowego przysmaku w zimowy wieczór?
-
Jak sadzić truskawki w sierpniu? Oto kilka przydatnych porad, dzięki którym nacieszymy się nimi dłużej
Sezon na truskawki trwa przez cały czerwiec. Wtedy najlepsze okazy trafiają do sklepów i na bazarki. Wydaje się więc, że nie możemy dłużej cieszyć się owocami. Nic bardziej mylnego, bo latem również można sadzić truskawki. Trzeba tylko wiedzieć,...
-
Jak wybrać idealnego arbuza? Słodki i dojrzały wyróżnia się charakterystycznym elementem
Orzeźwiający, soczysty i słodki. Arbuz jest idealną przekąską w upalne dni. Jednak jak wiadomo owoc owocowi nierówny. Jak sprawdzić, że ten, który przykuł naszą uwagę w sklepie, nie zawiedzie nas swoim smakiem?
-
Smak i orzeźwienie z dzieciństwa, czyli przepis na babciny kompot z rabarbaru
Kompot prosto od babci był hitem każdych wakacji. Był zdrowy, pyszny i nigdy nie brakowało go na stole. Aby każdy, kto spróbuje twojego kompotu też o nim tak myślał sprawdź przepis na napój jak sprzed lat.
-
Placki z serka homogenizowanego. Przepis na pyszne i chrupiące śniadanie nie tylko dla najmłodszych
Placki z serka homogenizowanego - przepis na jeden z najlepszych przepisów na słodkie śniadanie. Warto wypróbować go szczególnie latem, gdy możemy cieszyć się sezonowymi owocami, które będą doskonałym dodatkiem. Jak przygotować pyszne i puszyste...
-
Jak przechowywać maliny, aby dłużej zachowały świeżość? Dzięki tym wskazówkom nie będą się psuć
Sezon na maliny w pełni, te słodkie i mięciutkie owoce są idealnym dodatkiem do ciast czy deserów. Świetnie sprawdzają się także jako konfitura do mięs. Jeśli jednak posiadamy ich większą ilość lub chcemy je zjeść także kilka dni po zerwaniu, nale...
-
Domowy przepis na sok z jagód, który zwalcza biegunkę. Jak go przygotować?
Jagody to nie tylko pyszny owoc, jego działanie lecznicze znane jest od lat. Teraz kiedy trwa sezon i w lasach jest pełno jagód, warto wykorzystać je nie tylko do pierogów czy ciast, ale także zrobić kilka słoiczków z naturalnym lekarstwem.
-
Pokazała koszt owoców w Japonii. Cena jabłek szczególnie zaskoczyła Polaków. Jest taniej niż u nas?
Kaho jest Japonką mieszkającą od pewnego czasu w Polsce. Na swoim koncie na TikToku przedstawia często różnice pomiędzy Polską a Japonią. Ostatnio spełniła jedną z próśb internautów i pokazała ceny owoców w jej ojczyźnie. Obserwujący byli zaskoczeni.
-
Chłodnik z wiśni. Słodka i prosta zupa sezonowa. Danie idealne na gorące dni
Chłodnik z wiśni? Zwykle jadamy takie zupy przygotowane z sezonowych warzyw. Prawdą jest jednak, że wiśnie nadają się do tego równie dobrze. Powstałe danie jest słodkawe, ale bez przesady. Idealna lekka zupa na lato.
-
Przetwory z agrestu. Jak zrobić dżem agrestowy, aby zachować smak lata na dłużej? Mamy sprawdzony przepis!
Przetwory z agrestu nie są tak popularne, jak ich odpowiedniki z truskawek, wiśni lub jabłek. Bardzo szkoda, bo owoc ten ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dodatkowo można z niego zrobić smaczne przetwory.
-
Sałatka z arbuzem i fetą. Przepis na orzeźwiające danie w sam raz na upalne dni. Pasuje też do grilla
Sałatka z arbuzem i fetą to najlepsze rozwiązanie na letnią przekąskę. Owoc ten dostarcza organizmowi wodę bogatą w witaminy, a feta jest źródłem białka. Dzięki temu to połączenie sprawdzi się także dla wszystkich uprawiających sport czy dbających...
-
Po czym poznać, że arbuz jest dojrzały i słodki? Widać to gołym okiem
Soczysty, wypełniony słodkim miąższem arbuz to marzenie każdego, kto decyduje się w okresie letnim na jego zakup. Jest on w 90% wypełniony wodą, dlatego idealnie sprawdza się jako orzeźwienie w upalne dni. Jednak nie zawsze możemy cieszyć się dobr...
-
Sposób na muszki owocówki. Dzięki tym pułapkom skutecznie pozbędziesz się ich z domu
Sposób na muszki owocówki - który z nich jest najskuteczniejszy? Okazuje się, że wcale nie potrzebujemy najdroższych specyfików ze sklepu - wystarczą domowe sposoby. Prezentujemy najskuteczniejsze z nich.
-
Jak zrobić dżem z wiśni? Dzięki temu przepisowi zapomnicie o sklepowych przetworach
Jak zrobić dżem z wiśni? Oto najszybszy i najprostszy przepis na wiśniową konfiturę, który pozwoli wam zaoszczędzić na kupnie gotowych dżemów. Stanowi doskonały dodatek zarówno do deserów, kanapek czy dań na słodko, jak i do serów czy mięs. Zróbci...
-
Jagody w słoiku. Przetwory, które wykorzystasz do ciast i deserów. Nie może ich zabraknąć w spiżarni
Jagody w słoiku to idealny sposob aby przedłużyć krótki jagodowy sezon o przynajmniej kilka miesięcy i móc cieszyć się smakiem tych owoców cały rok. Dodatkowo przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, a ten przepis w kilku prostych krokac...
-
Czy agrest można zamrozić? Wykorzystaj te triki na przechowywanie owoców. Dzięki nim zachowają smak
Czy agrest można mrozić? Choć agrest nie jest już tak popularnym owocem jak kiedyś, to nadal bywa chętnie wykorzystywany w kuchni. Dodawany do wypieków czy kompotu nadaje całości kwaskowego smaku, a w połączeniu z malinami czy porzeczkami stanowi...
-
Babcina konfitura z wiśni. Przepis na tradycyjny dodatek do tortów, czy mięs
Babcina konfitura z wiśni wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Sposób przygotowania sprawia, że jest ona nie tylko smaczna, ale także pięknie prezentuje się na stole. Sprawdzi się także jako dodatek do tortów, mięs, czy serów.
-
Kiedy sadzić truskawki? Wykorzystaj te podpowiedzi i stwórz własny jagodnik
Kiedy sadzić truskawki? To podstawowe pytanie, kótre pojawia się gdy podejmiemy decyzje o własnej uprawie owoców. Odpowiadamy na nie i podpowiadamy jaki rodzaj sadzonki wybrać oraz kiedy rozpocząc uprawę, aby cieszyć się obfitymi zbiorami jak...
-
Mandarynki - na zdrowie? Sprawdź koniecznie indeks glikemiczny i kaloryczność
Mandarynki to prosty pomysł na aromatyczną przekąskę, ale czy wiesz, ile można zjeść mandarynek dziennie? Sprawdź z nami mini przewodnik po świecie mandarynek dla tych, którzy cenią owocowe smaki, ale też skrupulatnie liczą kalorie.
-
Jakie truskawki na kompot? Przepis na pyszny kompot z truskawek
Kompot z truskawek - pyszny, domowy, tradycyjny. To klasyczny smak i wspomnienie z czasów dzieciństwa. Prosty do wykonania i zdecydowanie zdrowszy od słodkich napojów ze sklepu. Podany z owocami wygląda i smakuje najlepiej. Jakie truskawki na komp...
-
Truskawki do słoików na zimę. Cieszmy się ich smakiem poza sezonem
Sezon na truskawki jeszcze trwa. Wykorzystajmy te pyszne owoce na przetwory. Jak zrobić truskawki do słoików na zimę? Przedstawiamy prosty i smaczny przepis na truskawki do słoików. Kompot z truskawek, dżem truskawkowy i truskawki w cukrze na zimę...
-
Owocowa drożyzna - truskawek jest mało, a ceny wysokie. Za borówki i wiśnie też słono zapłacimy
Pisaliśmy niedawno o cenach jagód, teraz do owocowej drożyzny doszły truskawki, borówki i wiśnie. O ile sezon na te pierwsze już się kończy, o tyle na inne owoce miękkie dopiero zaczyna. Niestety tegoroczne ceny potrafią załamać.
-
Sok z malin. Przepis na zdrowie zamknięte w słoiku. Poznaj recepturę, z której korzystały nasze babcie
Sok z malin to wyjątkowy rarytas. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, zachowuje bowiem niemal wszystkie właściwości, jakie posiada świeży, nieprzetworzony owoc. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimowej herbatki, domowego budyniu czy lemoniady.
-
Przepis na nalewkę z wiśni - rarytas, jakiego pozazdrości niemal każdy. Tak robili ją nasi dziadkowie
Przepis na nalewkę z wiśni warto wykorzystać zwłaszcza teraz, gdy rozpoczyna się sezon na wiśnie. To prawdziwy rarytas, który idealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych lub trunek na spokojne zimowe wieczory. Oto przepis na tradycyjną...
-
Gdzie zbierać owoce za darmo? To musisz wiedzieć. Nieświadomość skończy się wysokim mandatem
Gdzie zbierać owoce za darmo? Chciałoby się powiedzieć, że w lesie, ale to nie do końca prawda. Nieznajomość prawa może skończyć się wysokim mandatem, więc wyjaśniamy co i gdzie można legalnie zbierać.
-
Dżem truskawkowy - przepis babci. Trzymaj się tradycyjnej receptury, a będzie smakował obłędnie
Dżem truskawkowy - przepis babci to jedna z najlepszych receptur na zamknięcie odrobiny lata w słoiku. Lista składników jest niebywale krótka, a przygotowanie bardzo proste. Zdradzamy, jak zrobić dżem truskawkowy, by smakował jak u babci.