owoce
-
Dżem z dyni i jabłek - doskonały pomysł na jesienne przetwory
Dżem z dyni i jabłek wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem: kuchnią mamy lub babci. Dynia i jabłko to najpyszniejsze skarby jesieni - warto połączyć je, przygotowując pyszne przetwory! Dżem z dynią i jabłkami to nie tylko wspomnienie dzieciństwa...
-
Sałatka z kurczakiem - przepis na pyszną sałatkę na imprezę
Sałatka z kurczakiem i ananasem to jedna z najpopularniejszych sałatek pojawiających się na naszych stołach podczas przyjęć. To także doskonały pomysł na kolację oraz na sycący lunch do pracy lub szkoły. Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i ananasem?...
-
Ciasto z czereśniami - przepis na pyszne ciasto z owocami
Ciasto z czereśniami to prosty wypiek, który możesz przygotować łatwo i szybko. Słodkie, pulchne i aromatyczne będzie doskonałe na podwieczorek czy spotkanie w gronie najbliższych. Jak upiec placek z czereśniami? Zapraszamy po trzy przepisy!
-
Kumkwat - maleńki cytrus, którego możesz jeść razem ze skórką
Kumkwat to jeden z tajemniczych owoców, które można przywieźć z zagranicznych wycieczek lub kupić podczas tematycznych akcji w supermarketach. Do czego kumkwat sprawdzi się najlepiej? Jakiego smaku należy się spodziewać? Wszystko wyjaśniamy!
-
Jabłka do słoików - przepis na pyszny dodatek do ciast i deserów
Jabłka do słoików to coś, co warto przygotować na zimę! Gdy tylko jesienią zacznie się sezon na jabłka, powinniśmy mieć gotowe słoiki, by zrobić pyszne zapasy do naszych spiżarni. Jak zrobić jabłka do słoików? Podpowiadamy!
-
Babeczki bananowe, czyli jak wykorzystać dojrzałe banany, których nikt nie chce jeść?
Babeczki bananowe to doskonały pomysł na przyjęcie lub słodki deser. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a większość składników mamy na co dzień w domu. To także doskonały pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. Chociaż są proste i niepozorn...
-
Pigwa do herbaty - owoce, kwiaty, przetwory
Pigwa dodana do herbaty może z powodzeniem zastąpić cytrynę. Poza wspaniałym aromatem, owoc ten ma też inne zalety. Jakie właściwości ma pigwa i w jaki sposób najlepiej ją spożywać?
-
Przetwory z jabłek - idealne na zimę
Przetwory z jabłek trzeba zrobić, gdy tylko w sklepach i na bazarkach pojawią się pyszne, soczyste i pachnące polskie jabłka. Zimą wystarczy tylko wyskoczyć do piwnicy lub spiżarni i podać wspaniały sok lub kompot do obiadu, przyrządzić naleśniki ...
-
Przetwory z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek na zimę to coś, co powinno znaleźć się w twojej spiżarni. Z tych pysznych owoców można zrobić wiele pysznych rzeczy - kompot, chutney lub gruszki w zalewie. Sprawdź nasze przepisy i pędź na stragan po gruszki!
-
Naleśniki z jabłkami i nie tylko - pyszne na śniadanie, obiad i kolację
Naleśniki z jabłkami są pyszne, ponadczasowe i idealne na śniadanie, obiad i kolację. To jedna z tych potraw, której mało kto nie lubi. Pachnące cynamonem czy te z dodatkiem twarożku mogą być jednym z najsmaczniejszych zwiastunów jesieni. Jak zrob...
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Czy drożyzna zmusza nas do oszczędzania na jedzeniu? "Przeglądanie promocji stało się rytuałem"
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
- Zupa z botwiny na ciepło i na zimno - przepisy na pyszną wiosenną zupę
- Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
- Tiramisu: przepis na klasyczny włoski deser w wersji bezalkoholowej. Mocna kawa zamiast likieru
- Naleśniki z butelki. Intrygujący, a zarazem banalnie prosty sposób. Przyda się też lejek
- Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
-
Kaffir, czyli niemożliwy do zastąpienia sekret tajskiej kuchni
Kaffir, czyli małe owoce, przypominające limonkę, to niezbędny składnik wielu tajskich i indonezyjskich potraw. W kuchni wykorzystuje się nie tylko ich skórkę i sok, ale również liście. Jak i do czego ich używać?
-
Jak rosną rośliny, które kupujemy w sklepach? Największe zaskoczenie - dwuletni por
Brukselka, kakao, imbir, por - te produkty zna chyba każdy. Jednak tak jak mleko nie bierze się z kartonów, tak i rośliny nie zawsze rosną w sposób, jaki sobie wyobrażamy. Wybraliśmy 10 produktów, których wygląd w różnych stadiach wzrostu był dla...
-
Myki na owoce i warzywa, czyli jak pokroić mango, obrać granat i nie płakać przy krojeniu cebuli
Obieranie i krojenie to nieodłączny element gotowania. Niektóre z owoców i warzyw są jednak wyjątkowo problematyczne. Jeśli zastanawiasz się, jak pokroić mango, jak obrać imbir i czy da się uniknąć łez przy krojeniu cebuli, jesteś w dobrym miejscu...
-
Wino z winogron - jak to się robi? Wyjaśniamy krok po kroku i mamy prosty przepis
Wino z winogron to pyszny i aromatyczny domowy trunek, który rozgrzeje was w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Uwaga, kiedy jest jeszcze młode, łatwo uderza do głowy. Jak zrobić wino z winogron? Mamy kilka porad i prosty przepisy - także dla...
-
Batoniki cytrynowe, czyli szybki i smaczny deser na każdą okazję
Gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz pomysłu, co przygotować, nasze proste i smaczne batoniki cytrynowe będą idealnym rozwiązaniem! Słodycz i delikatna nutka kwaskowej cytryny to para wręcz idealna i z pewnością zadowoli kubki smakowe...
-
Banany mogą wkrótce wyginąć. Kolumbia potwierdza, że potężny grzyb uderzył w plantację
Grzyby Fusarium dotarły do największych plantacji bananów w Kolumbii. Stanowią dla owoców poważne zagrożenie i mogą całkowicie wyniszczyć bananowce.
-
Sok z wiśni - jak go przygotować? Przepis na domowy sok
Sok z wiśni to jeden z najlepszych przetworów na zimę. Wiśniowy smak i aromat ukryty w buteleczkach schowanych w spiżarni może przywołać wspomnienia cudownego lata! A oprócz wartości sentymentalnej warto pamiętać o witaminach, których sok ten...
-
Jak zrobić dżem wiśniowy? Przepis podstawowy i sposoby na jego modyfikację
Dżem wiśniowy to doskonały dodatek do ciast i deserów - w tym zwłaszcza naleśników, racuchów oraz gofrów. By go przygotować potrzebne wam będą w zasadzie jedynie wiśnie i cukier, a jeśli wolicie bardziej zwarty dżem - również coś z dodatkiem pekty...
-
Jagodzianki - co zrobić, by ciasto i farsz były idealne? Przepis na jagodzianki i porady
Jagodzianki to jeden z największych letnich przysmaków. Najlepsze to te, w których farszu jest dużo, a ciasto jest puszyste, maślane i niezbyt grube. Jak je zrobić? Mamy dla was klasyczny przepis na jagodzianki i kilka porad, dzięki którym wyjdą...
-
Kompot z wiśni - doskonały dodatek do obiadu
Kompot z wiśni kojarzy się nam z napojem, który do obiadów podawały nasze mamy lub babcie. Choć teraz zdecydowanie częściej wybieramy kolorowe napoje, warto wrócić do dawnych przepisów i przygotować kompot z wiśni lub innych owoców. Jak zrobić...
-
Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS]
Sernik z malinami to jedno z najpyszniejszych ciast, które możecie przygotować w sezonie na te pyszne owoce. Na spodzie znajduje się kruche ciasto, którego nie trzeba wcześniej podpiekać, środek stanowi pyszna masa serowa, a wierzch to aromatyczne...
-
Jak sprawić, żeby pomidory szybciej dojrzały? Wystarczy umieścić je w torebce razem z jabłkiem
Co zrobić, kiedy w sklepach same niedojrzałe pomidory, a ty jak najszybciej chcesz się cieszyć ich słodkim smakiem? Jest na to bardzo prosty, tani i domowy sposób. Wystarczy użyć jabłka oraz papierowej torebki.
-
Jak to jest z tą chemią w uprawach? "Problem nie polega na tym, czy jej używać, tylko jak, kiedy i ile"
Z pewnością niejednokrotnie zdarzyło się wam przystanąć przed straganem i zastanowić, czy te błyszczące, okazałe papryki i jabłka nie wyglądają jednak zbyt idealnie. Na myśl od razu przychodzi uprawa z dużą ilością "chemikaliów". Jest się czego bać?
-
Ciasto ucierane ze śliwkami - najprostszy i najlepszy sposób na śliwki!
Ciasto ucierane ze śliwkami to coś, co powinien zrobić każdy tuż po przyniesieniu do domu woreczka pełnego soczystych, delikatnie kwaskowych i pysznych śliwek. To doskonała okazja, by wypróbować swoje siły w pieczeniu lub zaprosić do pomocy...
-
Jak obrać owoc granatu? To nie takie trudne!
O granat w sklepach nie jest trudno - znajdziemy go zapewne w większości supermarketów obok innych egzotycznych owoców - mango, marakui czy papai. Kiedy go kupimy, pojawia się inny problem: jak go wykorzystać? Jak obrać? Granata wcale nie obiera s...
-
Pomelo - owoc, który przywoła słońce nawet w pochmurne dni
Owoc pomelo staje się coraz popularniejszy i często pojawia się na półkach w supermarketach. Jest jednym z tych owoców, które warto spróbować - nie tylko, by poznać jego smak, ale także, by dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych. Jak...
-
Jak zrobić koktajl truskawkowy? Jak urozmaicić jego smak? Proste przepisy
Koktajl truskawkowy w sezonie przyrządza choć raz zapewne każdy z nas. Pewnie każdy z was ma swój ulubiony przepis. My proponujemy, byście przygotowali nie tylko wersję klasyczną, ale i nieco zaszaleli w kuchni. Jak zrobić koktajl truskawkowy ze...
-
Sernik na zimno z truskawkami - pyszny deser na sezon
Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy pomysł na pyszny deser, gdy nachodzi ochota na lekkie ciasto. To jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie znudzą - warto więc dobrze opanować ten przepis! Jak zrobić sernik z truskawkami na zimno?...
-
Jak zrobić puszysty sernik z brzoskwiniami? Prosty przepis na pyszny sernik z owocami
Klasyczny sernik to dla wielu z nas oczywisty wypiek, który podajemy jako świąteczny lub niedzielny deser. Sernik z brzoskwiniami to wariacja na temat tradycyjnego sernika wzbogacona o ten jeden słodki i soczysty dodatek. To świetna propozycja dla...
-
Pietruszka droższa niż szparagi? Wysokie ceny warzyw i owoców szokują klientów. Skąd się wzięły? Wyjaśniamy
Cena pietruszki już drugi rok z rzędu szokuje. Za kilogram popularnego dodatku do zup zapłacimy nawet ponad 20 złotych. Wiele innych warzyw i owoców również do tanich nie należy. Skąd te kwoty?
-
Ananas, imbir, sałata - rośliny, które odrosną z resztek
Nie wszystkie resztki jedzenia trzeba wyrzucać. Te z roślin da się często ponownie wykorzystać, nawet jeśli same w sobie nie nadają się do spożycia. I nie, nie chodzi o to, żeby zrobić bigos. Co i jak można wyhodować z resztek?
-
Polskie truskawki już pojawiły się na bazarach, ale wciąż są drogie. Kiedy będzie wysyp?
Dopiero połowa maja, a na bazarach zaczęły się już pojawiać pierwsze truskawki. Czy panująca od początku roku susza im nie zaszkodzi? Kiedy możemy się spodziewać wysypu owoców? Sprawdzamy.
-
Jak zrobić ciasto z truskawkami? Przepis na podstawowe ciasto z truskawkami
Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jemy je chętnie w każdej formie. W formie koktajlu, deseru, sałatki owocowej, no i jako dodatek do ciasta. Świetnie komponują się ze słodką kruszonką lub biszkoptami. Pasują do innych...
-
Babka cytrynowa - aromatyczna, słodka, wilgotna. Przepis na pyszne ciasto na co dzień i od święta
Babka cytrynowa na bazie ciasta ucieranego to doskonały pomysł na ciasto na Wielkanoc dla tych osób, które nie przepadają za babką drożdżową. Ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, skórki otartej z cytryny oraz odrobiny cytrynowego soku jest...
-
Puszysty sernik z brzoskwiniami - klasyczne ciasto na święta i rodzinne przyjęcia [PRZEPIS]
Sernik z brzoskwiniami to jeden z klasycznych serników, które podczas świąt - czy to na Wielkanoc, czy w Boże Narodzenie - znaleźć można na większości polskich stołów. Kruche ciasto kryje w sobie puszystą, waniliową serową masę, soczyste brzoskwin...
-
Chlebek bananowy z czekoladą - pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru bardzo dojrzałych bananów
Chlebek bananowy jest tak pyszny i prosty do przygotowania, że aż szkoda go nie piec. Zwłaszcza wtedy, gdy w domu zalega nadmiar bardzo dojrzałych bananów, których nikt jakoś nie chce jeść. Zapewniamy was, że to ciasto każdy zje z prawdziwą...
-
Ciasto ucierane - najłatwiejsze ciasto w świecie
Ciasto ucierane to baza do wielu pysznych wypieków, które musisz znać. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko chwilę. Ciasta ucierane można przygotować z ulubionymi owocami. To minimum wysiłku i maksimum smaku. Jak zrobić ciasto...
-
Ciasto jogurtowe z owocami - łatwy deser dla każdego
Ciasto jogurtowe z owocami to doskonały przepis dla osób zapracowanych i dla początkujących kucharzy. Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko - rewelacyjny efekt końcowy uzyskamy bez wysiłku i kombinowania. Jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami?...
-
Kompot z jabłek - zdrowy domowy napój
Kompot z jabłek kojarzy nam się zazwyczaj z domową kuchnią mamy lub babci - wtedy przywołuje dobre, ciepłe wspomnienia. Szpitalny lub stołówkowy kompot to już jednak coś, o czym wolimy zapomnieć. Przygotowanie domowego kompotu z jabłek pozwoli...
-
Frużelina - pyszny dodatek do ciast i deserów. Jak ją zrobić, by była najlepsza? Nie zapomnij o żelatynie!
Frużelina to jeden z tych dodatków do ciast, które przydadzą się wszystkim cukiernikom. Z jej dodatkiem można przygotować zarówno pyszne skomplikowane wypieki, jak i proste ciasta i gofry. Jak zrobić frużelinę? Sprawdź przepis!