patelnia
-
Nie wyrzucaj przypalonej patelni. Wystarczy posypać ją tym produktem i przykryć papierem. Będzie lśniła jak nowa
Każdemu, kto regularnie gotuje, zdarzyło się przypalić garnek lub patelnię. Choć nie wygląda to estetycznie, wcale nie musisz wyrzucać kuchennego sprzętu. Wystarczy sprawdzony domowy sposób, dzięki któremu doczyścić nawet najbardziej uporczywy bru...
-
Jak doszorować spaloną patelnię? Wypróbuj prosty kuchenny trik. Wystarczy tania przyprawa
Urządzasz generalne sprzątanie i nie wiesz, jak doszorować spaloną patelnię? To łatwiejsze niż myślisz. Co więcej, nie potrzebujesz chemicznych detergentów. Wystarczy odrobina soli. Nasz patent na proste porządki sprawdzi się w każdym domu.
-
Patelnię przykrywa warstwa brudu i tłuszczu? Tania mikstura przywróci jej dawny blask w mgnieniu oka
Obrośnięta tłuszczem, brudem i przypaleniami patelnia to zmora każdego kucharza i kucharki. Aby uniknąć tego nieprzyjemnego momentu, warto zastosować patent na ekspresowe czyszczenie, które nie uszkodzi teflonowej powłoki, a da lśniący efekt....
-
Nie możesz domyć ulubionej patelni? Ta domowa pasta zadziała lepiej niż niejeden silny detergent ze sklepu
Na nic zdaje się wielogodzinne szorowanie, używanie szczotek drucianych i silnych detergentów, których producenci obiecują cuda? To jeszcze nie powód, by brudną patelnię spisywać na straty. Wiele gospodyń chwali sobie domową pastę, którą...
-
Chleb z patelni w kilka minut? To tani sposób na domowe pieczywo. Wystarczą cztery składniki
Chleb z patelni w kilka minut to domowy sposób na pyszne pieczywo bez konieczności używania piekarnika. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko prąd, ale przede wszystkim czas. Przygotowaliśmy prosty przepis zawierający niewielką ilość składników.
-
Na ratunek przypalonej i zniszczonej patelni. Produkt, którego co dzień używasz, sprawi, że naczynie zalśni
Przypalona i zniszczona patelnia to zmora każdego kucharza. Jeśli chcesz nadać naczyniu nowy blask i wygląd, wystarczy sięgnąć po jeden z bazowych produktów kuchennych. Mowa tu o soli, która doskonale poradzi sobie nawet z najgorszymi zabrudzeniam...
-
Nie wyrzucaj przypalonej patelni. Do czyszczenia użyj produktu, który z pewnością masz w lodówce
Przypalona patelnia stawia opór podczas czyszczenia drogimi i mocnymi detergentami? To wcale nie oznacza, że nie da się jej uratować. Wystarczy użyć tego jednego produktu, którego używamy jako dodatek do wielu dań. Efekt cię z pewnością zaskoczy.
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia, które przygotujesz w kilka minut. Wyjątkowo prosty przepis
Szybkie ciasto bez pieczenia? Szarlotka z patelni to najlepsze rozwiązanie na słodkie zachcianki. Prosty przepis i łatwość wykonania sprawiają, że ten deser z jabłkami przyrządzi każdy bez względu na poziom umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilk...
-
Gdzie wyrzucić patelnię? To wcale nie jest takie oczywiste. Poznaj najważniejsze zasady segregacji śmieci
Gdzie wyrzucić patelnię? W którym kontenerze umieścić garnki? Segregowanie odpadów powinno być dla nas obowiązkiem. Zdarza się jednak, że mamy obiektywne problemy z ich właściwym posortowaniem. Oto garść rad.
-
Olej wlewamy na zimną czy gorącą patelnię? Niewiedza może kosztować nas nie tylko smak potrawy
Smażenie, choć uważane za niekoniecznie najzdrowszy sposób obróbki żywności, jest jedną z najczęściej stosowanych jej metod. I tu właśnie rodzi się pytanie: olej wlewać na zimną patelnię czy na rozgrzaną? Jeśli chcesz zaoszczędzić na energii i...
-
Rośnie w polskich lasach, a prawie jej nie znamy. Jest podporą dla serca
-
Mały błąd, duży koszt. Fusy po kawie powinny trafić w konkretne miejsce
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają
-
Babka piaskowa na Wielkanoc i do kawki. Tak łatwa, że zawsze się udaje
-
Wymieszaj twaróg, mąkę i jajko. W kilkanaście minut będziesz mieć furę mięciutkich placków
- We Włoszech dodają ją do wszystkiego. Jest niczym zdrowotny skarb
- Smak średniowiecza na talerzu. Kotleciki jadano za czasów Piastów
- Zamiast soli dodaj do ziemniaków te przyprawy. Więcej z niej nie skorzystasz
- Naukowcy wiedzą już, jak ugotować idealne jajka. Rewolucyjny sposób
- Na co jest dobra guawa? Ma mnóstwo witamin, ale Polacy jej nie doceniają
-
Racuchy chłoną zbyt dużo tłuszczu? Dodaj do ciasta jeden składnik, a zobaczysz różnicę
Wśród domowych rarytasów racuchy zajmują szczególne miejsce. Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne - tym się cechują placuszki idealne, jednak często zdarza się, że piją zbyt dużą ilość tłuszczu. Jak temu zapobiec? Dodaj ten produkt, a różnica...
-
Sposób na przypaloną od spodu patelnię. Jak ją wyczyścić? Poznaj domowe metody
O ile na co dzień dbamy o czystość naszej kuchni i naczyń, to jednak kiedy chodzi o zewnętrzną powierzchnię patelni, jej oczyszczanie bywa kłopotliwe. Wszystko za sprawą zbierającego się na dole tłuszczu, który w wyniku wysokiej temperatury tworzy...
-
Jak prawidłowo czyścić patelnię, żeby jej nie zniszczyć? Nawet spaleniznę da się usunąć
Jak doczyścić patelnię z tłuszczu i spalenizny? Podpowiemy wam dzisiaj kilka domowych sposobów na jej dokładne umycie w zależności od tego, jaką powłoką jest pokryta. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Co robić, gdy zapali nam się olej? Nie wolno gasić go wodą. To błąd, który może kosztować życie [WIDEO]
Woda jako powszechny, łatwo dostępny i uniwersalny środek do gaszenia pożarów? Nic bardziej mylnego. Polanie nią płonącego oleju przyniesie wręcz odwrotny skutek - stworzy wybuchową mieszankę, która łatwo powoduje rozprzestrzenienie się ognia i w...
-
Genialny trik, który sprawi, że smażone jajka będą jeszcze lepsze. Użyj śmietanki
Smażenie to prawdopodobnie najczęściej wybierany przez Polaków sposób na przygotowywanie posiłków. Nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. Jest jeden trik, który sprawi, że jedzenie zyska pełniejszy smak. Sprawdzi się zarówno w przypadku...
-
Wok - patelnia dobra do każdej kuchenki. Jaką wybrać i co na niej smażyć? Podpowiadamy
Wiele filmów dokumentalnych o Azji ukazuje uliczne targi czy zwykłe restauracje, gdzie kucharze z niesamowitą gracją posługują się dużymi, głębokimi patelniami. Też tak chcecie? Dziś na tapecie patelnia wok - co to jest i do jakich potraw ją...
-
Przypalone garnki są do wyrzucenia? Można je doczyścić. Przygotujcie sodę i keczup
Każdemu zdarzy się czasem przypalić garnek czy patelnię. To nie powód do zmartwień. Takie naczynie można odratować i to nie za pomocą druciaka, a kilku produktów, które na pewno znajdują się w waszych kuchniach.
-
Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!
Patelnia do naleśników to coś, co powinien mieć w swojej kuchni każdy smakosz tych wszystkim dobrze znanych placków. Posiadanie odpowiedniej patelni może bardzo ułatwić przygotowanie naleśników oraz sprawić, że skończą się nasze przygody z nierówn...
-
Patelnia kamienna - jaką wybrać? Jak czyścić i używać?
Patelnia kamienna to jedna z opcji, które możemy rozważać, gdy szukamy dobrej patelni mającej nam służyć przez lata. W końcu smażenie w kuchni odbywa się tak często, że warto zainwestować w dobry sprzęt! Kamienne patelnie - jakie mają właściwości?...
-
Patelnia żeliwna - co to jest? Czy warto ją kupić?
Patelnia żeliwna coraz częściej pojawia się na wyposażeniu kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie grillowania czy smażenia bez niej. Czy rzeczywiście warto ją kupić? Do czego można jej używać? A czy używa się jej w jakiś specjalny sposób? Patelnia...
-
Jak sprawdzić, czy patelnia już się dobrze rozgrzała? Jest prosty sposób - użyj odrobiny wody
Smażenie na nierozgrzanej patelni to częsta praktyka wśród domowych kucharzy. Wpływa to na strukturę dania, pogarsza jego smak, a nawet może spowodować dolegliwości żołądkowe. Jak sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco gorąca?
-
Patelnia grillowa - czy warto? Jak wybrać patelnię grillową?
Patelnia grillowa jest doskonałym pomysłem dla wszystkich, którzy uwielbiają grillowanie, a także dla tych, którzy chcą zadbać o linię. Patelnia grillowa - jak używać? Na co zwrócić uwagę przy jej wyborze? Co pysznego można przygotować? Podpowiadamy!