pestki

Więcej o:

pestki

  • Pestka awokado? Nie wyrzucaj! Nie uwierzysz, co potrafi

    Pestka z awokado zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż pozostała część owocu. Zawarte w niej antyoksydanty zapobiegają starzeniu się skóry. W jej składzie znajdują się również pierwiastki, takie jak wapń, magnez i potas,a także luteina. Wzmacniają one serce, regulują poziom cukru we krwi

  • Jak wyhodować roślinę z pestki?

    To niezwykłe uczucie, gdy umieszczone przez nas w doniczce nasiona, kiełkują i możemy uprawiać roślinę od jej "urodzenia". Z gatunków egzotycznych można uprawiać w domu nie tylko awokado, cytrusy czy palmy daktylowe. Spróbujcie również z pestkami passiflory, liczi, kawy czy ziarnami wydłubanymi

  • Pestkówka z pestek wiśni. Warto ją pić, ale tylko w małych ilościach

    Pestkówka z pestek wiśni Pestkówka z pestek wiśni zdecydowanie ustępuje popularnością nalewce, którą sporządza się z drylowanych owoców. Najczęściej też dodatek pestek w alkoholu wynosi ok. 20 proc. wsadu. Resztę również dopełnia się smacznymi i lubianymi owocami. Co jest niezwykłego w tym alkoholu

  • Nie wyrzucaj pestki z awokado. Jeszcze się przyda i nie chodzi tylko o sadzenie

    bowiem takie witaminy jak: A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B. Ponadto awokado zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Kiedy przygotowaliśmy już guacamole, koreczki i meksykańską jajecznicę, a po awokado została tylko pestka - zazwyczaj

  • Ciastka z pestkami i nasionami - pysznie i zdrowo [4 PRZEPISY]

    posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele. Autor: Tomek Woźniak Zobacz także nasz przepis na ciasteczka z amarantusa z żurawiną: Ciastka z pestkami, które były wcześniej uprażone na patelni, będą smakowały lepiej - taki zabieg wydobywa z ziaren dyni i słonecznika smak i aromat. Składniki: 200 g zimnej