pieczywo
-
Szalony chleb z nietypowym składnikiem. Zapomnij o zakwasie - godnie zastąpi go wielkanocny żur
Jeśli uwielbiasz domowe pieczywo i jednocześnie nie boisz się eksperymentować, mamy dla ciebie prosty i trochę szalony przepis na chleb. Znasz już smak chlebów na zakwasie, na drożdżach, być może nawet na sodzie, ale co powiesz na chleb na żurku?...
-
Błyskawiczny przepis na domowy chleb. Wyjdzie chrupiący i doskonale miękki. Upieczesz go w 40 minut
Jak zrobić pieczywo w domu? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ekspresowy chleb. Wyjdzie chrupiący i doskonale miękki. Upieczesz go w zaledwie czterdzieści minut. Składniki, z jakich powstanie to mąka, maślanka i olej.
-
Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo idealne na śniadanie. Dodatek cebulki to game changer
Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który wbrew pozorom często jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bułki z cebulką i oregano to przepis idealny na śniadanie lub wytrawną przekąskę. Wystarczy kilka składników, krótkie wyrastanie i puszyste, pełne...
-
Świeże pieczywo z dyskontów? Klienci sprawdzają to za pomocą dłoni, rzadko jednak zakładają rękawiczki
Świeże pieczywo to coś, co kocha niemal każdy z nas. Jednak czy udając się do dyskontów lub hipermarketów, gdzie chleb, bułeczki i inne wypieki są na wyciągnięcie ręki, zastanawiamy się, czy to dobre rozwiązanie? O ile jakość pieczywa bardzo częst...
-
Pasztet z wątróbek drobiowych. Doskonały dodatek do kanapek. Zrobisz go w czterech krokach
Przedstawiamy bardzo łatwy przepis na pasztet z wątróbek drobiowych. Będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i tostów. Smakuje najlepiej z dodatkiem suszonego tymianku. Jak go przygotować? To naprawdę proste. Zrobisz go w kilku krokach.
-
Przepis na chałkę puszystą jak obłoczek. Jaki jest sekret drożdżowego zaplatańca? Nie każda mąka się nada
Kto z nas nie przepada za delikatną, puszystą, drożdżową chałką? Nie musisz już biegać do piekarni - dużo lepszą chałkę zrobisz w domu. Jaki jest sekret jej puszystości? Ważny jest typ mąki - najlepiej wybrać taki o dużej zawartości glutenu. Dzięk...
-
Dlaczego niektóre chleby mają za dużo dziur? Masło spada, dżem kapie, a kromka się rozpada. Oto powód
Dziury w chlebie to nie problem, jednak kiedy kupujemy pieczywo, oczekujemy, żeby środek był pulchny i zwarty. Niestety zdarza się, że zamiast tego jest dużo nieregularnych dziur lub jedna duża pusta przestrzeń. Ciężko wtedy zrobić kanapkę lub...
-
Została uznana za dziedzictwo ludzkości. "250 gramów magii i doskonałości"
Doskonale znana na całym świecie francuska bagietka została doceniona przez UNESCO. Organizacja zdecydowała o wpisaniu pieczywa na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Prezydent Francji Emmanuel Macron nazwał bagietkę "250 g...
-
Jak zrobić zakwas na chleb? Potrzebujesz tylko dwóch składników - od dziś nie musisz przepłacać w piekarni
Nie ma nic lepszego niż świeże, domowe pieczywo. Najlepsze chleby wychodzą oczywiście na zakwasie, a my dziś z chęcią zdradzimy kilka sekretów idealnego zakwasu, który możesz hodować nawet przez rok. Jeśli przed świętami chcesz trochę zaoszczędzić...
-
Jeden sekretny składnik i ciasto będzie niczym chmurka. Dzięki temu już nigdy nie kupisz ich w sklepie
Po ten produkt najczęściej sięga się w sklepie, a tylko nieliczni decydują się na zrobienie go w domu. W tym przepisie zdradzono sekret na puszyste ciasto bez sztucznych dodatków. Taką recepturę musisz przetestować.
-
To królowa sałatek. Z jej zjedzeniem nie warto czekać, bo znika w 3 sekundy
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Przekąska tak pyszna, że zniknie w minutę. Jest idealna na imprezę
-
Idealny karp na święta. Zrób jedną rzecz przed smażeniem, a będzie pyszniejszy
- Makowiec w kratkę, który wygląda, ale i smakuje. Oto sposób Ewy Wachwoicz
- Zapiekanka gyros z patelni, czyli przepis na szybki, prosty i smaczny obiad
- Uszka Magdy Gessler mają nie tylko idealny kształt ale też obłędny smak
- Piernikowa krajanka jest pyszna. Ciasta teściowej mogą się schować
- Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem
-
Dlaczego w marketach przez cały dzień można kupić pieczywo? Chodzi o mrożenie, ale nie takie, jak myślisz
Nie od dziś wiadomo, że pieczywo w sklepach nie jest robione od zera na miejscu. Mimo to wygląda często bardzo apetycznie i zachęcająco. Jak to możliwe? To kwestia związana oczywiście z jego mrożeniem, warto jednak rozróżnić dwa pojęcia, które...
-
Tym sposobem przedłużysz świeżość ciasta nawet o kilka dni. Wystarczą dwa kawałki i wykałaczki
Ciasta często są pieczone w każdym domu. Urodziny, imieniny, a także zbliżające się święta to idealne okazje na przygotowanie słodkości. Jednak co zrobić, aby po pokrojeniu nie stały się suche jak wiór? Z pomocą przychodzi niespodziewany produkt....
-
Jak mrozić pieczywo? Bosacka zwraca uwagę na błąd, który popełnia większość z nas. "Wrzucamy w tym, co mamy"
Mrożenie pieczywa to doskonały sposób na to, by móc dłużej cieszyć się jego smakiem. Chleb czy bułki warto zamrozić zwłaszcza wtedy, gdy mamy większe ilości i wiemy, że nie zjemy wszystkiego na bieżąco. Katarzyna Bosacka wyjaśniła na Instagramie,...
-
Chleb pleśnieje lub wysycha? Pewnie źle go przechowujesz. Zastosuj tę metodę, a dłużej będzie świeży
Świeże, jeszcze ciepłe pieczywo smakuje najlepiej. Często jednak chleb lub bułki kupujemy z myślą zjedzenia ich "później". To bliżej nieokreślone "później" staje się niekiedy tak odległe, że chleb wysycha, albo co gorsza, pleśnieje. Jak zaradzić...
-
Kupujesz bułki w Biedronce? Szuflady mają ukrytą funkcję, której mogłeś nie znać, a ułatwi ci zakupy
Robiąc zakupy w jednym z najpopularniejszych polskich dyskontów warto zwrócić uwagę na dział z pieczywem. Szuflady z wyłożonym w nich pieczywem mają funkcję, o której mało kto wie. Została ona wprowadzona głównie z myślą o personelu. Chodzi o...
-
Dietetyk wskazał najlepsze pieczywo z Lidla. Skład jest prosty, a cena nie zwala z nóg
Pieczywo to nieodłączny element diety, z którego czasem trudno zrezygnować. Ważne jest jednak aby pomimo wszystko wybierać to, które odpowiednie jest dla organizmu. Dietetyk wybrał się do Lidla i pokazał co najlepiej zakupić. Nie tylko prosty skła...
-
Przepis na najprostszy chleb - bez mąki, zakwasu i wszelkich ceregieli. Będzie lepszy niż z piekarni i to w pół godziny
Domowy chleb bije na głowę każdy bochenek kupiony w piekarni, ale domowy chleb przygotowany bez mąki może wzbudzać lekkie zastanowienie, żeby nie powiedzieć - zdziwienie. Otóż przepis na chleb bez mąki jest bardzo prosty, szybki, a pieczywo wychod...
-
Przepis na bułki, gdy potrzebujesz pieczywa "na już". Będą mięciutkie i puszyste, a zrobisz je w pół godziny
Tradycyjny przepis na bułki nie jest skomplikowany, ale niestety zajmuje trochę czasu. My jednak mamy dziś dla ciebie bułeczki, które wychodzą delikatne i mięciutkie i zrobisz je już w pół godziny. Jak raz ich spróbujesz, nie będziesz już tak częs...
-
Domowy chleb z tego przepisu to hit. Będzie puszysty, z chrupiącą skórką i to bez piekarnika
Marzy ci się przepyszny, pachnący chleb, a do piekarni daleka droga? Najlepszy domowy chleb zrobisz samodzielnie i to bez piekarnika. Jak to możliwe? Dziś mamy dla ciebie przepis na domowy chleb z patelni. Oszczędzisz nie tylko czas i energię, ale...
-
Chleb na trudne czasy prosto od piekarza. Zrobiony w słoiku będzie świeży nawet rok
Z dnia na dzień ceny coraz to bardziej rosną, a podstawowe produkty drożej. Bogdan Smolarz wychodzi temu naprzeciw i podaje recepturę na chleb, który będzie świeży nawet za rok. Dodatkowo nie ma on ani grama mąki, a jego sekretem jest słoik, który...
-
Świeży chleb na dłużej? Trik z warzywem sprawi, że będzie dobry nawet przez kilkanaście dni
Trik na świeży chleb na dłużej sprawi, że pieczywo będzie dobre do jedzenia nawet przez dwa tygodnie. Wystarczy włożyć do torebki z pieczywem pewne warzywo. Taką metodą podzieliła się z internautami użytkowniczka TikToka.
-
Przepis na chleb domowy. Świeże i chrupiące pieczywo za kilka złotych z prostych składników
Wysoka inflacja jest powodem większych przemyśleń na zakupach. Warto przestawić się na samodzielne przygotowywanie produktów, co nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić, ale i zmienić nawyki żywieniowe. Przepis na chleb domowy jest bardzo prosty, a efe...
-
Schrup je wszystkie w tym smakowitym quizie o pieczywie
Są tu jacyś miłośnicy pieczywa?
-
Chleb bez piekarnika. Przepis na wyśmienite domowe pieczywo, które przygotujesz na patelni
Chleb bez piekarnika - przygotowanie bez podstawowego sprzętu kuchennego jest możliwe. Wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednie składniki, by cieszyć się świeżym i chrupiącym pieczywem. Ta prosta metoda sprawi, że wychodzenie do piekarni...
-
Chlebek rwany to imprezowy hit. Wypróbowałam przepis Jakuba Kuronia - chleb zniknął jeszcze ciepły
Chlebek rwany z przepisu Jakuba Kuronia to must have na każdej imprezie czy grillu. Pyszne, lekkie ziołowe pieczywo smakuje wspaniale, a sposób wykonania jest bardzo prosty. Razem z siostrą robimy ten chlebek co najmniej raz w tygodniu i zawsze...
-
Przepis na chleb z gara. Takiego nie kupisz w żadnej piekarni, ale nie popełnij błędu z mąką
Przepis na chleb z gara ma trzy niewątpliwe zalety - jest bardzo prosty w wykonaniu, lista składników jest krótka, no i ten smak... Chleb z gara ma złotą, chrupiącą skórkę, aksamitny środek i jest tak pyszny, że zazwyczaj znika jeszcze ciepły....
-
Jak szybko rozmrozić chleb? Dzięki tym sposobom pieczywo na śniadanie będzie świeże i chrupiące
Jak szybko rozmrozić chleb? Mrożenie pieczywa to sposób, dzięki któremu ograniczymy marnowanie żywności oraz zyskamy na czasie. Śniadanie ze świeżymi produktami będzie możliwe bez konieczności wychodzenia do sklepu.
-
Po jakie pieczywo warto sięgać? Najzdrowszy rodzaj chleba smakuje wyjątkowo. Możesz go znać z rodzinnego domu
W wielu domach chleb jest jednym z najważniejszych produktów na liście zakupów. Nie zawsze mamy czas, by samodzielnie upiec chleb. A jemy go na śniadanie i na kolacje w towarzystwie wędlin, sałatek, jak i jajecznicy. Jednak jaki chleb jest...
-
Szybkie bułeczki idealne na leniwe śniadanie. Wyjdą przepyszne i delikatne dzięki patentowi z wodą
Nie ma przyjemniejszego zapachu niż woń świeżego domowego pieczywa, unosząca się w całym domu z samego rana. Zrobienie domowych bułeczek jest bardzo proste i z chęcią podpowiemy ci, jak je przygotować, wykorzystując trik z wodą. Będą delikatne z...
-
Czy cena chleba wzrośnie do 30 zł? "Wielu liczy na obniżkę po tegorocznych żniwach"
Ceny produkcji chleba są coraz wyższe, przekłada się to na fakt, iż za pieczywo płacimy o wiele więcej niż na przykład rok temu. Piekarze liczą na to, że pszenica, żyto i inne zboża po tegorocznych żniwach będą tańsze. Nie wiadomo jednak, czy jest...
-
Jak zrobić chleb bez piekarnika? Potrzebujesz jedynie patelni i cierpliwości
Masz ochotę na domowe pieczywo, ale piekarnik odmówił posłuszeństwa? Nie przejmuj się - pyszny domowy chleb zrobisz bez piekarnika i to tylko z kilku składników. To takie proste, że już nie będziesz tracić czasu na wyprawy do piekarni - potrzebna ...
-
Bułeczki bez drożdży. Banalnie proste przepisy na domowe pieczywo
Bułeczki bez drożdży nie są trudne w przygotowaniu. Polecane są zwłaszcza osobom, które muszą wyeliminować drożdże z diety. W artykule przedstawimy bułki na zakwasie oraz z dodatkiem proszku do pieczenia lub maślanki.
-
Świeży chleb bez grama pleśni i to po trzech tygodniach? Wypróbuj jeden bardzo prosty trik z TikToka
Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest bardzo ważne. Dzięki temu będziemy mogli dłużej cieszyć się ich świeżością. Tiktokera podzieliła się z obserwatorami sposobami na to, by składniki spożywcze smakowały dobrze i to nawet przez...
-
Jak wykorzystać suche, czerstwe pieczywo? Te sposoby pozwolą zminimalizować marnowanie żywności
Pieczywo to jeden z podstawowych produktów diety, który niemal codziennie kupujemy. Niestety, dosyć szybko traci swój pierwotny smak, staje się czerstwe i niesmaczne. Warto jednak zminimalizować marnowane i wykorzystać je tak, by ponownie smakował...
-
Pokazał paragon ze sklepu. Cena za kajzerkę może zaskoczyć. "Zwykła bułka"
Inflacja nie przestaje szybować w górę. W maju wyniosła 13,9 proc. rok do roku. Wzrost cen dotknął praktycznie wszystkich produktów z żywnością na czele. Jeden z użytkowników Twittera podzielił się zdjęciem paragonu ze sklepu. Kupił właściwie samo...
-
Jak odświeżyć czerstwy chleb? Metoda jest banalna. Już nigdy go nie wyrzucisz
Macie wyrzuty sumienia, gdy chcecie wyrzucić czerstwy chleb? I słusznie. Uczyli nas tego rodzice, uczyły nas tego babcie. Ale co zrobić z takim niesmacznym, czerstwym chlebem? Odświeżyć! Metoda jest bardzo prosta, a wyrzuty sumienia nigdy już nie...
-
Jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość jak najdłużej? Jest kilka prostych sposobów
Pieczywo stanowi idealny dodatek do śniadania, kolacji, jest to również dobra opcja na przekąskę między posiłkami. Co zrobić, aby świeże chleby, bułki i bagietki z piekarni, jak najdłużej zachowywały swoje walory smakowe? W jaki sposób należy je...
-
Chleb na zakwasie - przepis na pyszne pieczywo, które przygotujesz we własnej kuchni
Chleb na zakwasie - przepis na smaczne i wartościowe pieczywo, które ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego chleb na zakwasie pomaga w utrzymaniu i odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Warto...
-
Chleb na maślance - przepis na domowe pieczywo z chrupiącą skórką. Wyjdzie idealny, jeśli zadbasz o temperaturę
Nie ma nic pyszniejszego niż ciepły, domowy chleb, którym pachnie w całym domu. Chleb na maślance to pieczywo, które bije na głowę każdy chleb z piekarni, a zrobisz go w kilku prostych krokach. Musisz dopilnować temperatury - nie chodzi jedynie o...
-
Domowe bułki - przepis. Więcej nie sięgniesz po sklepowe pieczywo. Dodaj ziarna, aby urozmaicić smak
Świeże pieczywo z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na szybkie i udane śniadanie. Jeśli jednak masz rano trochę czasu, zachęcamy do samodzielnego wypieku. Ciepły chleb z chrupiącą skórką, czy mięciutkie bułeczki z pewnością zasmakują...