pierogi
-
Danie lepsze od pierogów ruskich. Cała wieś prosiła babcię o ten przepis. Sekret tkwi w cieście
O klasycznych pierogach pisaliśmy niejednokrotnie. Nie ma wątpliwości, że są naszym tradycyjnym daniem, do którego chętnie się wraca. Jednak ta potrawa okazuje się jeszcze smaczniejsza. Jej sekret to ciasto i sposób podania.
-
Przepis na pierogi z truskawkami. Babcia ma swoją małą tajemnicę, ale dzięki niej wychodzą takie smaczne
Sprawdzony przepis na pierogi to must have w każdej kuchni. Odpowiednie proporcje sprawią, że ciasto będzie elastyczne, a dodatki nadadzą potrawie niepowtarzalnego smaku. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze pierogi robią babcie, dlatego warto trzyma...
-
Pierogi Lewandowskiej to luksus. Inne mogą czyścić im falbankę. Mąka, której używa, to nie są tanie rzeczy
Anna Lewandowska słynie z tego, że jej przepisy są zdrowe i dietetyczne, a składniki, z których korzysta, niekoniecznie należą do najpopularniejszych i najtańszych. Tak jest chociażby z pierogami z mąki kasztanowej, które robi trenerka. Za kilogra...
-
Ile gotować mrożone pierogi? Nie tylko czas ma tutaj znaczenie. Jeśli popełnisz ten błąd, zamiast obiadu powstanie breja
Pierogi to jedno z tych dań, które warto zamrozić i mieć zawsze w zapasie. Trzymanie ich w zamrażarce nie wpłynie na smak, a przygotowanie pysznych pierogów zajmie zaledwie kilka minut. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób się do tego zabrać, by w...
-
Gdy poznasz ten przepis, zapomnisz o pierogach ruskich. Ten farsz nie ma żadnej konkurencji
W pierogach zakochana jest większość społeczeństwa, a ich sława obiegła cały świat. Jedzenie pierogów jest dla nas czystą przyjemnością, a jeszcze większą jest próbowanie nowych dodatków, którymi można urozmaicić farsz. Ten przepis pokaże ci nowe...
-
Magda Gessler przyrządza ciasto na pierogi tylko w ten sposób. Będą nieziemsko delikatne
Pierogi to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. W czym tkwi sekret ich doskonałego smaku? Kluczem do idealnego dania jest właściwie przygotowane ciasto. Magda Gessler przyrządza je, łącząc tylko trzy podstawowe składniki.
-
Już nikt tak nie robi ruskich, a gospodynie starej daty zawsze dodawały ten odświeżający składnik. Smakowały bosko
Pierogi ruskie to potrawa, którą każdy doskonale zna i przepada za nią. Przepis jest banalny, a do farszu z ziemniaków i sera warto dodać jeszcze jeden składnik. Nasze babcie i ich koleżanki nie zapominały o zielonych listkach, które hodowały w...
-
Zapomniany sos do domowych pierogów. Nasze mamy i babcie uwielbiały ten smakowity dodatek. Jest palce lizać
O tym, że warto słuchać kulinarnych rad babć przekonają się ci, którzy wypróbują ten znakomity dodatek do pierogów. Zapomniany już sos, przygotowywany z dwóch składników to smaczna i wegetariańska alternatywa dla okrasy z boczku. Wystarczy w...
-
Danie rodem z dzieciństwa. Zwróć uwagę na jeden składnik, bo inaczej potrawa trafi do kosza
Chcesz zrobić szybki obiad, ale pustka w głowie ci to uniemożliwia? Mamy na to sposób. Wystarczy wykorzystać ten przepis, a problem sam się rozwiąże. Pamiętaj jednak o dobrym wyborze składników. Jeśli to zlekceważysz, danie może się nie udać.
-
Nie uwierzysz, co Amerykanie dodali do polskich pierogów. Twierdzą, że dzięki temu smakują lepiej
W każdej kulturze występują pierogi, jednak nasze polskie są popularne na całym świecie. Najbardziej lubiane, czyli ruskie z farszem twarogowo-ziemniaczanym, pokochali nawet Amerykanie. Wprowadzili jednak do przepisu istotną zmianę.
-
Jak zwalczyć mszyce? Przygotuj preparat z dwóch składników
-
Chcesz zebrać obfite plony? Podlej pomidory taka mieszanką
-
"Co zrobię, kiedy dziecko nie będzie robiło tego, czego ja chcę? Dam klapsa" SPONSOR: TOYOTA
-
Przepis na ciasto z 80-letnią tradycją. Ten wypiek to rodzinny hit
-
Cukinii w takiej wersji nie robi nikt. Robię ją nawet 3 razy w tygodniu
- Po nim nie zostanie ślad. Mięso tak soczyste, że każdy się na nie rzuci
- Tego nie rób szykując ogórki kiszone. Pozbawisz je wartości odżywczych
- Projekt "roślinne posiłki" ma zawitać do szkół w Poznaniu. Zmiany będą smaczne!
- Dżem truskawkowy z przepisu babci. Smakuje latem i dzieciństwem na wsi
- Spróbujesz tego sosu pomidorowego i odlecisz. Rzuci znajomych na kolana
-
Siostra Anastazja zdradziła przepis na najlepszy farsz do pierogów. Gdy ich spróbujesz zapomnisz o tradycyjnych
Siostra Anastazja podzieliła się nietypowym przepisem na pierogi. Do ciasta dodaje tajemniczy składnik, który należy dobrze podgrzać, a w farszu łączy dwa popularne smaki pierogów. Ten przepis to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny, który ...
-
Wachowicz złamała przepis babć na pierogi. Ziemniaki i twaróg to nic nowego. Z tym farszem to dopiero sztuka
Pierwsza myśl, gdy myśli się o pierogach to te, które mają w sobie ziemniaki i klasyczny twaróg. Ta wersja kochana jest przez wszystkich, jednak istnieje coś znacznie smaczniejszego. Ewa Wachowicz odchodzi od tradycji i do farszu dodaj wszystko, c...
-
Zapomnij o makaronie, teraz tak się podaje rosół. Teściowa nie uwierzy, że właśnie to do niego wrzuciłeś
Podawanie niedzielnego rosołu wraz z cienkim makaronem może się w końcu znudzić. Jeśli nie masz pomysłu czym go zastąpić Ewa Wachowicz przychodzi na ratunek. Jej wersja na klasyczne danie jest nieco inna i wyróżnia się na tle kultowych zup. Do...
-
Delikatne i elastyczne ciasto na pierogi. Odrzuć jeden składnik, a już nigdy nie będzie twarde
Nie ma nic gorszego niż ciasto na pierogi, które jest twarde, kurczy się i ucieka spod wałka. Jeśli chociaż raz przydarzyła ci się taka sytuacja, współczuję nerwów i dłoni bolących od dociskania wałka. Na szczęście doskonale wiemy, jak zrobić cias...
-
Postny obiad na Wielki Piątek. Pobrudzisz trochę ręce, ale smak zrekompensuje wszystko
Kuchnia polska mocno kojarzy się z mięsnymi daniami, lecz w Wielki Piątek niektórzy odmawiają sobie takich potraw. Aby w ten dzień zjeść pożywnie i smacznie, sugerujemy przepis na zielony przysmak. Dla niektórych jest lepszy niż pierogi ruskie lub...
-
Karol Okrasa ma przepis na idealne ciasto na pierogi. Będą obłędnie smaczne jeśli... zrezygnujesz z wody
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne i rozpływające się w ustach ciasto, które perfekcyjnie będzie się komponować z każdym farszem. Karol Okrasa ma na to swój sprawdzony sposób - wystarczy zrezygnować z...
-
Ciasto na pierogi - przepis Ani Starmach to zaledwie trzy składniki. Kluczowa jest jednak temperatura
Kuchnia polska słynie z obłędnych pierogów, które nadziewamy najróżniejszymi farszami. Kluczem do sukcesu jest jednak baza, czyli ciasto. Przepis Ani Starmach jest banalnie prosty i składa się jedynie z trzech produktów. Dbałość o szczegóły jest...
-
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz. Które smakują lepiej?
Pierogi z białą kiełbasą mogą zaskakiwać. Chociaż pierogi w Polsce jada się nader często, to jednak farsz w postaci kiełbasy nie jest, aż tak popularny. Sprawdź, jak wykonać nadzienie do pierogów z białej kiełbasy.
-
Ciasto na pierogi bez jajka. Już nie będą twarde jak kamień. W końcu zjesz mięciutkie pierogi
Istnieją różne szkoły robienia pierogów, każdy ma swój ulubiony przepis. Nie brakuje jednak zwolenników przepisów na ciasto na pierogi bez jajka. Przede wszystkim dlatego, że bez tego składnika jest ono bardziej miękkie i elastyczne. Jeśli chcecie...
-
Pierogi z białą kiełbasą. Przepis Ewy Wachowicz, który przyda się nie tylko na Wielkanoc
Przepis Ewy Wachowicz na pierogi z białą kiełbasą to propozycja nie tylko na zbliżającą się Wielkanoc. Prostota farszu sprawia, że możemy wykorzystać go w dowolnym momencie i znacznie przyspieszyć przygotowywanie obiadu. Kluczem są odpowiednie...
-
Przepis na pierogi z szokującym farszem. Zapomnij o mięsie i grzybach, teraz czas na swojski specjał
Dziś będzie troszkę kontrowersyjnie, ponieważ tym przepisem podzielimy miłośników pierogów. Jedni będą się zachwycać tą wersją, inni, no cóż - ich strata. Kaszanka to czarne złoto polskiej kuchni i jako produkt spożywczy ma wielki potencjał. Piero...
-
Opublikowano ranking najlepszych pierogów z całego świata. Polski nie ma na podium
Serwis kulinarny Taste Atlas opublikował interesujący ranking. Od najgorszych do najlepszych uporządkowano pierogi z różnych kuchni świata. Choć różnią się od siebie farszem, kształtem czy sposobem przygotowania, wszystkie potrafią rozpieścić...
-
Farsz z bulionu, a kształt sakiewek. Czy pierogi gruzińskie mogą być lepsze od polskich? Mają duże szanse
Kuchnia świata ma wiele nam do zaoferowania. Okazuje się, że kuchnia gruzińska może zaskoczyć nas nie tylko smakiem, a także formą serwowania dań. Przykładem są ich tradycyjne pierożki. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz ten przepis.
-
Pierogi dominikańskie. Tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Jeden składnik wzbogaci smak nadzienia
Szukasz oryginalnego przepisu na pierogi? Podajemy recepturę, dzięki której będą wyjątkowo smaczne i pożywne. Głównym składnikiem ich nadzienia jest biała kiełbasa z chrzanem. Takie pierogi sprawdzą się jako niedzielny obiad i w święta.
-
Te pierogi będą potrawą numer jeden w Wielkanoc. Farsz zasługuje na kulinarnego Oscara, ale nie żałuj chrzanu
Pierogi to nie tylko must have wigilijnego stołu - na Wielkanoc także będą idealne, ale z innym, bardziej aromatycznym farszem. Pierogi z białą kiełbasą łączą w sobie wszystko, co Polacy kochają - głęboki, mięsny smak, intensywność chrzanu i aroma...
-
Nie z ziemniakami, mięsem, czy kapustą. Takich pierogów nie robi nawet babcia. Idealne na Wielkanoc
Tradycyjne pierogi, po które najczęściej sięgamy to te z ziemniakami, twarogiem, mięsem lub kapustą. A co jeśli istnieje lepszy farsz, o którym mało kto wie? Ten przepis Jakuba Kuronia przewróci do góry nogami twoje całe pierogowe menu. Na Wielkan...
-
Zapomnisz o klasycznych pierogach, gdy poznasz ten przepis. Fiński przysmak jest wypełniony farszem po brzegi
W różnych zakątkach świata można odnaleźć odpowiedniki naszych tradycyjnych potraw. Istnieją również dania, które nazywają się tak podobnie, ale wyglądem i smakiem wcale nie przypominają klasyków. Przykładem pierogów, które mogą być konkurencją dl...
-
Olaboga! W Stanach powstał pączek o smaku pieroga. To nie żart. "Miejcie litość!"
Do 1 kwietnia jeszcze długa droga, ale pierwsze żarty już zaskakują. W Stanach bowiem powstał pączek o smaku... pierogów. Na "genialne" połączenie wpadła wegańska piekarnia "Dottie's Donuts" w Filadelfii. Fani polskich rarytasów komentują: Miejcie...
-
Szwedzkie pierogi mogą wywołać zaskoczenie. W Polsce nazywamy je inaczej, a smakują podobnie
Smaki świata są dla wielu bardzo interesujące, szczególnie gdy można w nich znaleźć nasze polskie odpowiedniki. Takim przykładem są pierogi pochodzące ze Szwecji. Przypominają one jeden przysmak, który jest w Polsce bardzo popularny. Wiesz jaki?
-
Babcine pierogi z idealnym ciastem. Zapomnij o jajkach i maśle - skład szokuje, ale smakuje niebiańsko
Pierogi to nasze dobro narodowe, które króluje w wielu smacznych wersjch - zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Poza idealnym farszem istotna jest także baza - mowa tu o perfekcyjnym cieście, które jest cienkie i sprężyste. Receptura z babcinego...
-
Kołduny - litewskie pierożki, które wzbogacą każdą zupę. Regionalny specjał z hojną porcją farszu
Kołduny to tradycyjny przysmak kuchni litewskiej, chociaż bez problemu można spotkać je także na Białorusi i w Polsce. Małe pierożki przypominające nasze tradycyjne uszka, wypełnione są po brzegi soczystym mięsnym farszem. Sekretem jest sprężyste...
-
Przepis na ciasto na pierogi. Babcina receptura to jakość i prostota - ważny jest także jeden szczegół
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Żaden przepis nie zastąpi jednak babcinej receptury przygotowywanej ze swojskich składników ze szczyptą miłości. Aby ciasto wyszło idealnie sprężyste i delikatne warto zastosować sprawdzoną metodę - mowa ...
-
Zamiast lepić, lepiej je rolować. Tradycyjne pierogi w nowoczesnej wersji to świetny sposób na szybki obiad
Smakują wyśmienicie, ale ich przygotowanie spędza sen z powiek niejednej gospodyni. Pierogi, choć uwielbiane przez większość Polaków, nie należą do najłatwiejszych i najszybszych dań. Lepienie ich to dość żmudna, a dla niektórych nawet nudna praca...
-
Przepis na pierogi - domowa receptura na obiadową klasykę. Kluczowe jest ciasto i soczysty farsz
Pierogi to nasze dobro narodowe, które wyśmienicie smakuje w niemal każdej wersji - zarówno na słodko, jak i na słono. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne ciasto, które powinno być cienki, sprężyste i jędrne. Farsz to sprawa drugorzędna, ale...
-
Ciasto na pierogi bez jajka - przepis. Pożegnaj się z twardymi jak skała pierogami. Te będą mięciutkie
Ciasto na pierogi bez jajka - przepis dla tych, którzy nie mają jajek w lodówce, są weganami, lub po prostu chcą w końcu zjeść pyszne i mięciutkie pierogi. Jak przygotować ciasto na pierogi w ten sposób? Czy wystarczy jedynie pominąć ten składnik ...
-
Pierogi z mięsem z rosołu. W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki - esencja smaków gwarantowana
Domowy rosół to rarytas, który gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu, warto jednak wiedzieć, że składniki, z których powstaje, mogą przydać się do innych dań. Mowa tu o pierogach z mięsem z tradycyjnej zupy. Odpowiednio doprawiony far...
-
Pierogi leniwe - przepis na tradycyjne danie rodem z dzieciństwa. Zaledwie cztery składniki i gotowe
Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, bez dwóch zdań są pierogi leniwe. Proste i smaczne danie przygotujemy z zaledwie czterech składników, ważny jest jednak swojski ser i słodkie dodatki. Wówczas efekt będzie rozpływał się w...
-
Pierogi św. Jacka to danie z historią. Znane od pokoleń, a to za sprawą nietypowego ciasta
Z niektórymi przepisami, które znamy do dziś, związane są nietypowe i ciekawe historie. Tak właśnie jest z tymi pierogami. Oprócz legendy, która się za nimi ciągnie, można je wyróżnić za niecodzienne ciasto. Mało kto dodaje do niego ten składnik.
-
Znamy przepis na słynne pierogi z Rancza. Całe Wilkowyje zajadały się nimi dzięki recepturze Solejukowej
Wielbiciele polskiego serialu Ranczo mogą właśnie skakać z radości. Uwielbiane przez mieszkańców miasteczka pierogi mogą zagościć i w waszych domach. Znamy przepis na słynne danie Solejukowej i się nim dzielimy.
-
Przedwojenne ciasto na pierogi - tradycyjna receptura z dawnych lat. W składzie próżno szukać jajka
Pierogi to nasze dobro narodowe i tradycja, która sięga do naszych korzeni. Przedwojenny przepis na ciasto na pierogi to prostota i swojski skład. Przygotowanie ich w dawnym stylu jest bardzo proste, ważny jest jednak jeden szczegół - chodzi o...