pierogi
-
Dlaczego ciasto na pierogi się kurczy przy wałkowaniu? Odpowiedzialny może być za to jeden ze składników
Nic tak nie psuje przyjemności z robienia pierogów, jak twarde ciasto, które nie chce współpracować i bezczelnie ucieka spod wałka. Powodów może być kilka, a jeden z nich znajduje się na liście składników w niektórych przepisach na ciasto na...
-
Przepis na ciasto na pierogi. Będzie miękkie i elastyczne, jeśli dotrzymasz dwóch zasad
Sekretem idealnych pierogów jest ciasto na pierogi. Nie ważne, czy robimy ruskie, z mięsem czy truskawkami, jeśli ciasto jest grube i gumowate, nie można mówić o sukcesie. Dziś mamy przepis na ciasto na pierogi, które będzie idealne - miękkie i...
-
CNN wybrało najlepsze pierogi z całego świata. Z Polski dwa rodzaje. Nie tylko te klasyczne
Amerykański serwis CNN stworzył listę najlepszych, zdaniem tamtejszych redaktorów, pierogów z całego świata. Wśród wyróżnionych dań nie mogło zabraknąć oczywiście tych z Polski, które są bardzo dobrze znane za granicą. Nie skończyło się jednak tyl...
-
Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz. "Takich jeszcze nie jadłam"
Czosnek niedźwiedzi staje się coraz popularniejszym ziołem w polskich kuchniach. Można wykorzystywać go na wiele różnych sposobów, np. robiąc z niego pesto lub dodając do naleśników. Ewa Wachowicz postanowiła dorzucić go do farszu do pierogów....
-
Proste pierogi ruskie. Przepis babci sprawi, że powróci smak dzieciństwa
Pierogi ruskie to danie znane nam od wielu lat, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj jemy je z duszoną cebulką lub kwaśną śmietaną. Jak zrobić doskonałe pierogi ruskie? Oto prosty przepis.
-
Ciasto na pierogi - przepis babci. Potrzebujesz czterech składników i minimum cierpliwości
Najlepsze są tradycyjne receptury, które niezmiennie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest z ciastem na pierogi z przepisu babci - wystarczą 4 najprostsze składniki i odrobina cierpliwości, by je porządnie zagnieść. Uwierzcie mi,...
-
Ciasto na pierogi wyjdzie idealne, jeśli zrezygnujesz z jednego składnika. Będzie miękkie i elastyczne
Ciasto na pierogi potrafi nieźle dać w kość, szczególnie kiedy z jakiegoś powodu wyjdzie twarde i uporczywie "ucieka" spod wałka. Jeśli chcesz, żeby twoje ciasto na pierogi było idealne, zastosuj naszą wskazówkę. Wszystko wyjaśnimy poniżej.
-
Pierogi z mięsem z rosołu. Sprytny sposób na wykorzystanie resztek. A smak? Bajka!
Zdarza się, że po zrobieniu rosołu zastanawiamy się, co zrobić z mięsem, które zostało po gotowaniu. Z braku pomysłów mięsna wkładka z zupy często ląduje w koszu, co nie jest zbyt ekologiczne i powiększa i tak już duży problem marnowania żywności....
-
Najlepsze pierogi ze szpinakiem. Sekretem idealnego ciasta jest mąka
Polacy uwielbiają pierogi. W naszych domach najczęściej przygotowujemy je z kapustą i grzybami, serem, mięsem i... szpinakiem. Doskonały zielony farsz pełen czosnkowego aromatu potrafi wynieść to danie na zupełnie nowy poziom smaku. Tajemnicą...
-
Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj pierogi karkonoskie. To pyszne połączenie sera, kapusty i ziemniaków
Pomysłów na farsz do pierogów jest nieskończenie wiele, można przyrządzić je zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak najprawdopodobniej nie każdy zna pierogi karkonoskie, które mają w sobie farsz z kapusty, ziemniaków i sera. Można je tylko...
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
-
Kiedy należy solić rosół? Zły moment skutecznie pozbawi go smaku. "Ma puszczać oczka aż do sumy"
-
Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
-
Genialna fasolka po bretońsku. Przepis wygrzebany z szuflady babci
- Wędliny w lodówce - jak je odpowiednio przechowywać? Te wskazówki pozwolą przedłużyć ich świeżość
- Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku? Ekspertka rozwiewa wszelkie wątpliwości
- Brownie z fasoli - ciasto bez mąki, które zawsze wyjdzie idealne. Zdrowsza wersja tradycyjnego deseru
- Zupa truskawkowa z makaronem to słodki smak wakacji. Zobacz, jak ją szybko i łatwo przygotować
- Dżem wiśniowy, czyli smak lata w słoiku. Zobacz, jak zrobić smaczny przetwór
-
Rewolucyjne pierogi ruskie. Przepis, w którym główną rolę gra popularne zioło
Pierogi ruskie to jeden z najpopularniejszych w Polsce rodzajów tego dania. Choć ostatnio przeżywały wizerunkowy kryzys - stało się to zupełnie niesłusznie. Pierogi ruskie nie mają bowiem nic wspólnego z Rosją. Ich nazwa wywodzi się od Rusi...
-
Pierogi ukraińskie - w czym tkwi sekret udanego ciasta i farszu? Podpowiadamy
Pierogi ukraińskie to przysmak, który z łatwością można przygotować na niedzielny obiad. Na Ukrainie nazywa się je warenikami. Można podawać je z różnymi dodatkami. Poznaj wyjątkowe przepisy na ukraińskie pierogi.
-
Przepis na ciasto na pierogi. Będzie idealnie elastyczne, jeśli wykorzystasz patenty z wodą i masłem
Ciasto na pierogi bywa zmorą wielu gotujących. Jeśli wyjdzie zbyt twarde, pierogi nie będą nadawały się do jedzenia, jeśli za miękkie będą się rozpadać. Jak zatem znaleźć złoty środek? Z pewnością trzeba nabrać trochę wprawy, aby ciasto na pierogi...
-
Przepis stary, ale jary. Obejrzało go już ponad osiem mln osób! Nietypowy pomysł na przekąskę z jaj
Wielkanoc za nami i zapewne wielu z nas boryka się z problemem resztek świątecznych dań. Jeżeli zostały Ci w lodówce niewykorzystane ugotowane jaja, możesz zrobić z nich pyszną przekąski! Prezentowany przepis na nietypowe pieczone pierożki z...
-
Smażone pierogi czebureki - przepis na tradycyjne danie krymskich tatarów
Czebureki to przepis na danie pochodzące od tatarów, a aktualnie szeroko znane na Ukrainie. Są dość podobne do naszych rodzimych pierogów, ale mimo wszystko to nie to samo. Przekonajcie się sami
-
Chinkali - przepis na tradycyjne pierożki z Gruzji. Dodaj jeden składnik, który podbije ich smak
Gruzja słynie z ciekawych dań. Jednym z nich są chinkali. Przepis pozwoli wam na stworzenie tradycyjnych pieróżków z mięsnym nadzieniem. Wsiadajcie więc do kulinarnego busa i wyjedźcie w podróż do tego pięknego kraju.
-
Przepis na ciasto na pierogi. Pomiń jeden składnik, a już nigdy nie wyjdą twarde
Ciasto na pierogi wychodzi wam za twarde? Sprawdźcie, czy w waszym przepisie nie znajduje się ten składnik. To właśnie on wpływa na twardość ciasta.
-
Jak zawijać pierogi, żeby miały ładną falbankę? "Prawie 40 lat żyję i nie mogę tego opanować"
Niedawno zwróciła się do nas czytelniczka z pytaniem, jak lepić pierogi, by miały ładną falbankę. Pokażemy wam dzisiaj, co zrobić, żeby brzeżki były ładne i pierogi nie tylko smakowały, ale także pięknie wyglądały.
-
Pierogi jak kamień, mięso jak podeszwa. Kuchenne katastrofy, które przytrafiają się wszystkim. Kucharz radzi, co robić
Jesteśmy tylko ludźmi. Każdemu czasem zdarzy się ugotować coś, co niekoniecznie nadaje się do zjedzenia albo popełnić błąd z gapiostwa. Czy w takiej sytuacji zawsze trzeba pożegnać się z potrawą i zaczynać od nowa albo zamawiać jedzenie na dowóz?...
-
Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Z tym regionalnym przepisem wyczarujesz wyjątkowe danie
Jeśli znudziły ci się klasyczne pierogi te z kapustą i grzybami czy mięsem, to pierogi z kaszą gryczaną i serem będą idealnym odświeżeniem tradycyjnej kuchni. To połączenie smakowe może zrobić furorę w twojej kuchni. Do przygotowania dania...
-
Przepis na pierogi z mięsem od Ewy Wachowicz. Farsz może zaskoczyć, ale idealnie pasuje na Wielkanoc
Pierogi z mięsem na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nudne i banalne. W końcu to jeden z najpopularniejszych farszów, z którym się spotykamy. Ewa Wachowicz potrafi jednak zaskoczyć. Gwiazda w swoim repertuarze ma przepis na mięsne pierogi z dość...
-
Pierogi z białą kiełbasą z dodatkami, czyli wielkanocne smaki w nietypowej formie. Zaskocz swoich gości!
Pierogi z białą kiełbasą to nietypowa propozycja dla tych, którzy mają chwile czasu i chcą samodzielnie przygotować ciekawą rodzinną ucztę na Wielkanoc. Szczegóły znajdziesz poniżej.
-
Pielmieni - przepis na pierożki z mięsem. Podaj je w ten sposób, a goście będą zachwyceni
Pielmieni - przepis na te wywodzące się z Syberii pierożki warto wypróbować. Choć zrobienie ich jest nieco czasochłonne, warto poświęcić dłuższą chwilę, by móc cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.
-
Lubisz polskie pierogi? Mamy przepis na ich ukraińską wersję. Wareniki to prawdziwe niebo w gębie
Wareniki są ukraińskim odpowiednikiem polskich pierogów. Chociaż wyglądem przypominają nasze narodowe danie, podstawą ich farszu są ziemniaki, a samo danie występuje przede wszystkim w wersji wegetariańskiej.
-
Pierogi z serem na słodko. Przepis na udany obiad, który zasmakuje całej rodzinie
Pierogi na słodko uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt będzie zadowalający nawet dla największych smakoszy. Sprawdź jak przygotować pierogi z serem na słodko i zaskocz swoich...
-
Pierogi z mięsem mielonym. Ten trik pozwoli wykorzystać ugotowane wcześniej mięso
Miękkie ciasto z farszem już dawno zyskało w naszym kraju miano kultowej potrawy, a pierogi z mięsem mielonym są jedną z najpopularniejszych odsłon tego dania. Co prawda farsz można przygotowywać na rozmaite sposoby, ale w poniższym przepisie...
-
Ciasto na pierogi - najlepsza baza do słonych i słodkich
Jak zrobić najlepsze pierogi? Niezależnie czy wolicie farsz na słono czy na słodko, kluczem do sukcesu jest doskonałe ciasto. Podpowiadamy, jak je zrobić.
-
Pierogi leniwe - przepis na smak z dzieciństwa. Wystarczy kilka składników, które masz w kuchni
Przepis na pierogi leniwe jest nie tylko bardzo łatwy, ale także szybki. Kluski idealnie sprawdzą się jako ekspresowy obiad nie tylko dla najmłodszych. Wystarczy zmieszać kilka składników, które każdy ma w swojej kuchni.
-
Skąd pochodzą pierogi ruskie? Wbrew nazwie - wcale nie z Rosji. Historia słowiańskiego przysmaku
Kilka dni po tym, jak Rosja zaatakowała Ukrainę wiele restauracji zmieniło nazwę pierogów ruskich na ukraińskie. Jaka jest historia tego dania? Skąd pochodzą pierogi ruskie? Te pytania często krążą po naszych głowach.
-
Jak lepić pierogi, żeby wyszły idealne? Na gładko, z falbanką, widelcem albo warkoczykiem
Jak przygotować odpowiednie ciasto? Jak lepić pierogi, jednocześnie dbając o ich smak i wygląd? Wykorzystaj nasze wskazówki, a już nigdy nie będziesz miała problemu z lepieniem ciasta. Te tricki znały już nasze babcie, które co do wylepiania...
-
Mięso mielone - przepis na farsz do krokietów i naleśników. Więcej nie spróbujesz innego
Masz w lodówce mięso mielone i zastanawiasz się co z niego zrobić? Mamy trochę pomysłów na to, jak wykorzystać mięso mielone - przepisy są bardzo różnorodne. Każdy znajdzie coś dla siebie!
-
Ciasto na pierogi bez jajka. Dzięki temu wyjdzie mięciutkie. Jak je zrobić?
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Na liście składników powinny się znaleźć tylko trzy składniki. Zdradzamy od razu: nie ma wśród nich jajek! Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi bez jajka.
-
Pierogi ruskie w restauracjach zmieniają nazwę na ukraińskie. Magda Gessler przyklaskuje pomysłowi
Trwa inwazja Rosji na Ukrainę. Agresor został obłożony sankcjami gospodarczymi przez państwa zachodnie, a zwykli obywatele na różne sposoby starają się pokazać swoją solidarność z Ukraińcami. W wielu restauracjach i sklepach z wyrobami...
-
Pierogi z jagodami - smak dzieciństwa. Jak przygotować i z czym podać?
Pierogi z jagodami to dla wielu osób smak dzieciństwa. Połączenie dość sytego dania z owocowym i leśnym aromatem. Na szczęście przygotowanie tej potrawy nie jest trudne. Jak się robi pierogi z jagód?
-
Bloger kulinarny pokazał nietypowe sposoby na przyrządzenie pierogów. Już nigdy nie spojrzysz na nie tak samo
Lubicie pierogi? Spróbujcie podać je inaczej niż zwykle! Popularny bloger pokazał trzy niekonwencjonalne sposoby na podanie pierogów. Sprawdźcie!
-
Pierogi ruskie - przepis prosto z babcinej kuchni. Dodatek boczku wzbogaci smak farszu
Pierogi ruskie to jedna z ulubionych potraw Polaków. Uwielbiamy je nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za ich prostotę - potrzeba tylko kilku podstawowych składników i pyszne pierogi gotowe. Nasz przepis na pierogi ruskie wzbogaciliśmy o...
-
Co zrobić, by ciasto na pierogi było idealne? Wystarczy pominąć jeden składnik. O co chodzi?
Pierogi to ukochane danie Polaków, ale ich przygotowanie bywa męczące, szczególnie gdy nasze ciasto nie chce współpracować. Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i łatwe do wałkowania. My wiemy, jak to osiągnąć. Przepis na ciasto na...
-
Pieczone pierogi? Proszę bardzo. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto i z jakim farszem je podać
Pieczone pierogi to bardzo smaczna alternatywa dla tych tradycyjnych. Można je podać na wigilię, będą też doskonałe na świąteczny obiad lub kolację. Mamy dziś dla was przepis na pieczone pierogi - sprawdźcie, jak przygotować ciasto i z jakim farsz...
-
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Dodaj jeden składnik, ale odczekaj 20 minut
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz zaskakuje. Gwiazda kulinarnych programów telewizyjnych dodaje do niego jajko, czego wiele osób nie robi. Ten składnik obwiniany jest często o to, że ciasto na pierogi wychodzi sztywne. Ewa Wachowicz stawia także na...
-
Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Tylko trzy składniki i jedna ważna czynność, by były idealne
Ciasto na pierogi Magdy Gessler to superprosty przepis, który zakłada użycie zaledwie trzech składników. Jednak to nie same proporcje mają znaczenie, jeśli chcemy, by masa była elastyczna, a pierogi łatwo się zlepiało. Jak zrobić ciasto na pierogi...