pierogi
-
Ulubione danie Polaków w niecodziennej wersji. Najpyszniejsze, ale farsz szokuje
Pierogi są zdecydowanie ulubionym daniem większości Polaków i możemy się kłócić, czy najlepsze są wytrawne, czy na słodko. Jednak jest taka wersja pierogów, o której nie śniło się filozofom, ale mogło śnić się miłośnikom polskiego kawioru. Jak...
-
Nie są ruskie ani z mięsem, ale robią furorę na stole. Trudno skończyć na jednej porcji
Farsz na pierogi nie musi być nudny ani przewidywalny. Wystarczy odrobina kreatywności, by ulepić coś, co zaskoczy nawet największego fana klasycznych ruskich. Wersja wiejska właśnie taka jest. Wyróżnia się aromatem i tym, że jest sycąca i pełna...
-
Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz wkłada do pierogów. Jej farsz zasługuje na złoty medal
Kiedyś uważałam, że do pierogów można włożyć wszystko. Rzeczywistość zweryfikowała jednak to przekonanie, gdy w redakcji próbowałyśmy zrobić pierogi inspirowane dubajską czekoladą. Mimo że zakończyło się to fiaskiem, nadal myślę, że pierogi są...
-
Starcie mistrzów. Przepis na pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler vs. Ewy Wachowicz. Który lepszy?
Potrawą, która jest dumą polskiej kuchni, są bez wątpienia pierogi. Z białą kiełbasą przygotowujemy je raczej rzadko, bo ten rodzaj farszu nie jest aż tak popularny. Magda Gessler i Ewa Wachowicz proponują przygotowanie tego nietypowego dania na...
-
Mięsna rozkosz zamknięta w pierogu. Weź dwie laski i patelnię: przepadniesz
Nie ma chyba Polaka, który tak po prostu nie lubi pierogów. Pierogi to życie, pierogi to radość, to perfekcja i boski smak. Dziś jednak mamy dla was przepis na pierogi, który króluje nad innymi. Owszem, doskonale znamy i lubimy pierogi z mięsem, a...
-
Do pierogów nie wkładam już ani mięsa, ani kapusty. Ten farsz zostawia inne w tyle
Kiedyś wydawało mi się, że do pierogów można włożyć wszystko. Potem koleżanka z redakcji zrobiła pierogi a'la dubajskie i okazało się, że nie do końca jest to prawda. Jednak ten farsz, który chcemy ci zaproponować, to strzał w dziesiątkę. Jeśli ma...
-
Szok i niedowierzanie: tak pomyślisz o pierogach szarlotkowych. Pycha to mało powiedziane
Pierogi kochają wszyscy Polacy bez wyjątku i tylko możemy się spierać, czy lepsze są ruskie, czy z mięsem, czy z grzybami. Jednak pierogi to także danie, które może zastąpić deser i nieco osłodzić nam ponure dni. Nasz dzisiejszy przepis na pierogi...
-
Pierogi srokate z Podkarpacia zaskakują niecodziennym farszem. To połączenie dwóch składników
Pierogi srokate to nietypowe połączenie dwóch uwielbianych składników na farsz. Choć początkowo budzi zdziwienie, wystarczy skosztować, by absolutnie przepaść i robić je non stop. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
-
Zrobiłam to, żebyście wy nie musieli. Jak smakują dubajskie pierogi? Bo wyglądają jak...
Szał na wszystko, co dubajskie, nie mija, a zaczęło się od czekolady. Kupiłam ją, spróbowałam i mam na jej temat swoje zdanie. Ale w sieci nagle zaczął się wysyp serników dubajskich, ciasteczek, nawet kotletów, więc pomyślałam: czemu by nie zagrać...
-
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Jestem zaskoczona? Ani trochę. Świat też docenił ten smak
Skoro można zapytać sztuczną inteligencję praktycznie o wszystko, dlaczego nie o najlepsze polskie danie? Odpowiedź, która przyszła, nie była dla mnie zaskoczeniem. Klasyka wskazana przez AI od lat króluje na naszych stołach i podbija światowe...
-
Dlaczego pierogi się rozpadają? Uważaj już w trakcie wyrabiania ciasta. Inaczej pójdą do kosza
Dwoisz się i troisz, jednak po ugotowaniu zamiast pysznej potrawy masz sklejoną i nieapetyczną breję? Zapewne już w trakcie lepienia popełniasz częste błędy. Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały? Podpowiadamy.
-
Pierogi z dudkami biją na głowę ruskie i inne. Smak farszu zapamiętuje się do końca życia. Kto jadł, ten wie
Pierogi z dudkami to polski przysmak, który kiedyś był bardzo popularny wśród gospodyń domowych. Dziś odszedł w zapomnienie, a wiele osób prawdopodobnie w ogóle nie zdaje sobie sprawy, jakie produkty są wykorzystywane do przygotowania farszu. Pora...
-
Kuzynka babci robiła pierogi czarnoleskie. Tak pysznych nie ma nawet w święta
Czym są pierogi czarnoleskie? Pewnie niewiele osób zna ten przepis, a ma on już ponad osiemdziesiąt lat (pewnie może mieć więcej, ale ja tego pewna nie jestem). To coś absolutnie pysznego, a farsz na pewno zaskoczy swoją prostotą i wyjątkowym...
-
Lepsze od mielonych i zwykłych ziemniaczanych. Kotlety ruskie wiodą prym od dawna
Lubisz pierogi ruskie, ale nie masz siły, czasu ani cierpliwości do zagniatania ciasta i babrania się z falbankami? Zamiast czasochłonnych i pracochłonnych pierogów zrób po prostu kotlety ruskie. Nie dość, że szybsze, to jeszcze smaczniejsze od...
-
Pierogi jak kilkadziesiąt lat temu. Mają ciasto inne niż wszystkie, a ich farsz przywodzi na myśl Wielkanoc
Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które - nie ma co ukrywać - nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Pora to zmienić. Dlaczego? Bo pierogi dominikańskie to specjał, który charakteryzuje się niebanalnym połączeniem...
-
Pierogi kapucyńskie zaskakują wyważonym farszem. Nie zgadniesz, co jest w środku. Lepsze niż ruskie
Pierogi kapucyńskie to przepyszne danie obiadowe, które skradło już serca i podniebienia wielu smakoszy. Pierogi to nasze dobro narodowe, którym zachwycamy się nie tylko my, ale także nasi zagraniczni goście. Można przygotować je na wiele różnych...
-
Pierogi książęce biją na głowę ruskie. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
Pierogi książęce w różnych regionach nazywane są nieco inaczej. Słyszy się o pierogach kasztelańskich, szlacheckich lub - jak mówiła pewna starsza pani - zagubnych. To jeden i ten sam przepis na pyszne pierogi z ziemniakami, które powinny być...
-
Warmińskie pierogi lepsze od ruskich i z mięsem. Przydadzą się hreczka i skrzeczki
Na Warmii znają je wszyscy, w innych regionach Polski są prawie nieznane. Dzyndzałki z hreczką to nie lada przysmak, chociaż wielu z was może zaskoczyć lub zaciekawić ich nazwa. Co to jest hreczka, co to takiego skrzeczki i dlaczego w zasadzie...
-
Maleńkie pierożki idealne do barszczu i bulionu. Kołduny wyjdą najlepsze z tych mięs
Kołduny to danie doskonale znane na Litwie i na Białorusi, nie trzeba ich także przedstawiać mieszkańcom wschodnich regionów naszego kraju. To małe pierożki wypełnione mięsnym farszem, który ukryty jest w cienkim i sprężystym cieście. Jak je zrobi...
-
Mogą rywalizować z naszymi pierogami o koronę. W Polsce zjesz je u Tatarów
Ten, kto wpadł na to, by mięsny lub warzywny farsz zamknąć w cieście zrobionym raptem z trzech składników, musiał być geniuszem. Pierogi pod najróżniejszymi postaciami zawojowały cały świat. Gdziekolwiek nie pojedziemy, zjemy jakąś ich wersję. A i...
-
Zjadłam rosół, a mięso zostało. Wpadłam na pomysł, by zlepić je ciastem. Lepsze niż ruskie
Farsz na pierogi to podstawowy składnik oraz klucz do idealnego smaku tej potrawy. Najczęściej przygotowujemy ziemniaki z serem lub kapustę z grzybami, zapominając, że istnieje wiele propozycji, które mogą okazać się smaczniejsze. Dzięki poniższej...
-
Zamiast do wody, wrzuć je do pieca. Meksykańskie pierogi kładą ruskie na łopatki
Pierogi z pieca to smaczna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych wersji. W meksykańskim wydaniu zyskują wyjątkowy charakter. Są niezwykle aromatyczne, sycące i pełne wyrazistych smaków. To doskonały pomysł na kulinarną odmianę, która zachwyci...
-
Tej wersji nie powstydziłaby się nawet Solejukowa z "Rancza". Na podobnych pierogach rozkręciła biznes
Jaki jest najlepszy farsz do pierogów? Solejukowa w "Ranczu" zachwycała kulinarnym talentem, a jej rarytasy zyskały miano kultowych. Teraz i ty możesz zainspirować się ich smakiem. Odkryj przepis, którym zachwycisz bliskich tak, jak Katarzyna...
-
Pierogi odgrzewam tylko w ten sposób. Wychodzą mięciutkie i pyszne, jak zaraz po ulepieniu
Jak podgrzać ugotowane już pierogi, żeby wyszły mięciutkie i smaczne niczym zaraz po zrobieniu? Nie popełniaj popularnych błędów, które sprawią, że będą smakować jak wióry. Dotyczy to nie tylko samego podgrzewania, lecz także wcześniejszego...
-
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Z tym przepisem to łatwizna
Uszka wigilijne z czerwonym barszczem to w wielu domach obowiązkowe danie w bożonarodzeniowym menu. Jak przygotować farsz do uszek i jak zagnieść idealne ciasto? Podpowiadamy.
-
Idealne pierogi to wizytówka wigilijnego stołu. Każdy może je zrobić samodzielnie w dużej ilości
Pierogi z kapustą i grzybami na święta to jedna z rzeczy, która tylko w tym czasie ma swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Choć można je jeść cały rok, to jednak największą popularnością cieszą się właśnie w okresie świątecznym.
-
Katarzyna Bosacka przyjrzała się pierogom i uszkom. "Producenci trochę nas oszukują"
Nie wszyscy przed świętami własnoręcznie lepią uszka do barszczu i pierogi z kapustą i z grzybami. Część osób kupuje gotowe wyroby. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że wybierzemy te z jak najlepszym składem. Nie chodzi tylko o brak zbędnych...
-
Ciasto na pierogi Magdy Gessler nigdy nie jest twarde. Jeden składnik zostawia w lodówce
Zrobienie pierogów generalnie nie jest trudne, choć ciasto bywa problematyczne. Nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Idealnie, gdy jest delikatne i elastyczne. Spełnienie wszystkich tych wymogów może wydawać się nierealne. Z pomocą...
-
Nie woda, nie mleko, a coś innego. Dzięki temu ciasto na pierogi jest mięciutkie. Musisz znać ten trik
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Jak się okazuje, wcale nie potrzebujesz wody, aby wyszło miękkie i elastyczne. Dodatkowo w takiej formie idealnie współgra z każdym farszem. Wystarczy jeden składnik z lodówki, aby odmienić tradycyjny przepis ...
-
Tyle Polacy zapłacą za zrobienie pierogów na święta. "Czas pomyśleć o kredycie"
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czyli czas wspólnych spotkań przy stole, kolędowania i radości. Niestety to także czas większych wydatków, które w większości generuje przygotowywanie potraw wigilijnych. Wśród najważniejszych świątecznych da...
-
Pierogi ruskie bez sera? Wszyscy się zajadali i nikt nie zauważył różnicy. Sekret tkwi w tym składniku
Ruskie bez sera? Brzmi jak kulinarne szaleństwo, jednak pewien składnik potrafi doskonale naśladować jego smak. Sama zrobiłam takie pierogi na ostatnie święta i wszyscy byli zachwyceni, nie mając pojęcia o zamianie. Zaciekawiłam? Sprawdź, jak zrob...
-
Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Za farsz można dać się pokroić
Każdy region naszego kraju może poszczycić się wyjątkowymi przepisami kulinarnymi, które w innych częściach Polski są niemal nieznane. Jeśli więc nie pochodzisz z Warmii, pewnie nie wiesz, czym są dzyndzałki z hreczką. Dziś podpowiemy ci, jak zrob...
-
Nie surowe, nie gotowane. Pierogi mrożę tylko w ten sposób. Nawet po długim czasie zachwycają smakiem
Jeśli organizujesz święta u siebie, dobrze wiesz, ile pracy i czasu na to potrzeba. Dlatego też decydujemy się przygotować niektóre potrawy wcześniej i włożyć je do zamrażalnika. Mało kto jednak wie, jak zrobić to prawidłowo. Podpowiadamy więc, ja...
-
Najlepsze pod słońcem ciasto na pierogi to sekret udanego dania. Każdy będzie prosić cię o ten przepis
Przed świętami wiele osób szuka recepty na to, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Choć to niewiele składników, to dobranie odpowiednich proporcji ma niebagatelne znaczenie.
-
Żadne z mięsem czy grzybami. Te pierogi smakują wybornie i sycą na długo. Są idealne jesienią
Jakie są najlepsze pierogi? Choć w kuchni polskiej nie brakuje wielu ciekawych i przede wszystkim przepysznych propozycji, jesienią oraz zimą postaw na niebanalne wypełnienie. Smakuje wybornie, do tego syci na długo oraz rozgrzewa. Każdy będzie si...
-
Farsz na pierogi wigilijne, który zapamiętasz przynajmniej do następnego roku! Palce lizać!
Jak zrobić farsz na pierogi, które w Wigilię tradycyjnie znajdą się na świątecznym stole? Wydawałoby się, że wystarczy połączyć kapustę z grzybami. Warto jednak znać więcej szczegółów.
-
Ciasto na pierogi robię jak prababcia. Żadne jajko, żaden olej - wychodzi delikatne jak jedwab
Ciasto na pierogi to przepis, który łączy pokolenia. Nie jest kłamstwem, że jeśli chodzi o ciasto na pierogi, istnieje kilka obozów. Jedni bronią receptury z jajkiem, inni uparcie twierdzą, że najlepsze wychodzi z oliwą. Niektórzy też powiedzą, że...
-
Nie z mięsem i nie z grzybami. Do pierogów robię czarny farsz. Jest nieziemski
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te nietypowe pierogi, moi najbliżsi pukali się w czoło, niektórzy nawet nie chcieli spróbować. Nie chciałam ich specjalnie przekonywać, bo po cichu liczyłam, że więcej zostanie dla mnie. Jednak ciekawość zwyciężyła, ...
-
Jadłam je w Kielcach i przepadłam. Pierogi z tymi grzybami są niesamowite
Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić rodzinę ze Świętokrzyskiego i zostałam poczęstowana czymś, co absolutnie wystrzeliło mnie z kapci. Na początku myślałam, że to zwykłe pierogi, ale kiedy wzięłam pierwszy kęs, aż otworzyłam szeroko oczy. Od...
-
Zapomnij o ziemniakach i kapuście. Nafaszeruj pierogi tym składnikiem. Pasuje nie tylko na święta
Dobre pierogi to połączenie lekkiego ciasta i wyrazistego farszu. Choć klasyka w kuchni nigdy nie zawodzi, warto czasem postawić na świeży twist. Jak zrobić pyszny farsz do pierogów? Odkryj połączenie smaków, które nada potrawie zupełnie nowy...