pierogi
-
To mój sekretny patent na najlepszy farsz do pierogów. Rarytas ze słoika całkowicie odmieni smak mięsa
Pierogi to nasze dobro narodowe i danie, któremu nikt się nie oprze. Jeśli jednak masz problem z suchym farszem, sięgnij po mój sprawdzony patent, który kosztuje grosze, a daje znakomity efekt i obłędny smak. Do mięsa wystarczy zetrzeć produkt ze...
-
Te pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wydają się niesmaczne
Pierogi robi się na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej nadziewa się je ziemniakami i twarogiem. Tym razem ten klasyczny przepis idzie w odstawkę, by ustąpić miejsca czemuś lepszemu. Ten farsz przebija smakiem wszystkie inne, a do tego...
-
Wachowicz pokazała, jak zrobić rosół. Nie dodaje do niego makaronu, to jest smaczniejsze
Niedzielny rosół wraz z cienkim makaronem to klasyk nad klasykami. Mało kto podaje go inaczej, lecz Ewa Wachowicz postanowiła to zmienić. Jej wersja na to danie jest nieco inna i wyróżnia się na tle kultowych zup. Do tradycyjnego rosołu dodaje...
-
Jak zrobić ciasto na kołduny litewskie? Nie ma nic lepszego do rosołu, ale liczy się mąka
Kołduny, to małe, mięsne pierożki są znane w polskiej kuchni ze wschodnich regionów. Delikatne, cienkie ciasto, mięsny farsz i delikatny rosołek powstały na skutek ugotowania się surowego mięsa to tajemnica ich niezwykłego smaku. Tradycyjne kołdun...
-
Farsz do pierogów ze starego przepisu. To, co dodawała babcia wprawia w osłupienie
Przepis na pierogi większość zna i większość ma także swoją ulubioną wersję. Dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze pierogi z mięsem. Ale to nie będzie zwykłe mięso z rosołu - dodatki sprawią, że podziękujesz mojej babci za odwagę - nie każdy to...
-
Przepis na te słoweńskie pierogi przywiozłam z majówki. Są ogromną konkurencją dla polskich
Struklji to jeden z największych przysmaków w Słowenii. Można porównać go do naszych pierogów, choć różni się nieco sposobem zlepiania ciasta. Muszę jednak przyznać, że to danie jest dla nich poważną konkurencją. Spróbujcie koniecznie.
-
Pierogi z tym farszem to tajna broń każdej babci i numer 1 wśród dzieci. Sprawdź, jak robi je Kuroń!
Pierogi z takim farszem można przygotować na słodko i słono. Co więcej, można podawać je zarówno na szybki obiad, jak i słodki podwieczorek. Pierożki najlepiej smakują ze swojską śmietaną i cukrem lub skwareczkami.
-
Śląski kucharz zdradził przepis na pierogi z wyjątkowym farszem. Takiego dodatku się nie spodziewasz
Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, podzielił się jakiś czas temu przepisem na pierogi. Nie są to jednak pierogi zwykłe, klasyczne. Za ich wyjątkowy smak odpowiada przede wszystkim farsz jajeczny oraz dodatek... sera pleśniowego.
-
Pojechałam do teścia, a on podał to na obiad. Zapomniałam o pierogach ruskich i z mięsem
Pierogi to zaraz ze schabowym i mielonym nasze dobro narodowe, a moim zdaniem, smakiem przebijają nawet inne, podobne dania. Kocham je jeść pod różnymi formami, ale ten przepis i smak wyjątkowo mnie urzekł. Postanowiłam robić je minimum raz w...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Poznaj trzy pomysły na pyszny obiad po taniości
Co zrobić z mięsa z rosołu? Jeśli nie zjedliście go razem z pyszną zupą, to pewnie zastanawiacie się, co pysznego można z tego dobrodziejstwa zrobić. Dziś podpowiemy wam, jak przerobić gotowane mięso na trzy pyszne sposoby. Na samą myśl już ciekni...
-
Byczki, czyli pierogi z farszem mięsnym. Tomasz Strzelczyk ma na nie świetny i prosty przepis
Byczki świętokrzyskie to wyśmienita potrawa regionalna, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi pierogów z farszem. Słynny kucharz Tomasz Strzelczyk podzielił się ostatnio świetnym przepisem na to danie. Wychodzi tak dobre, że kapelusze z głów.
-
Pierogi ruskie przy nich to marnota. Zrób pierogi "dwa w jednym" - farsz jest dużym zaskoczeniem
Pierogi rządzą światem i niemal każdy jego zakątek ma swój własny przepis na pierogi, które różnią się między sobą kształtem, farszem i przede wszystkim nazwą. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na pierogi, ale te, które dziś wam zaprezentujemy,...
-
Nikt nie robi pierogów tak jak siostra Anastazja. Tu najważniejszą rolę odgrywa puszysty farsz
Siostra Anastazja ma niezawodny patent na tradycyjne, polskie pierogi. Ich sekret tkwi nie tylko w idealnie cienkim cieście, ale także obłędnie kremowym i dobrze doprawionym farszu. Tu króluje prostota i swojskie produkty, ale i precyzja w działan...
-
Jakie ciasto na pierogi jest najlepsze? Przetestowałam przepis z jajkiem i bez. "Ciotka się obraziła"
Ciasto na pierogi ma być delikatne, elastyczne i współpracujące. Jaki przepis na ciasto na pierogi jest najlepszy? Postanowiłam przetestować dwa przepisy - z jajkiem i bez. Już wiem, jak zrobić najlepsze pierogi.
-
Prawie nikt już nie je pierogów ze śmietaną lub smażoną cebulką. Teraz króluje ten dodatek
Na naszych talerzach bardzo często można znaleźć domowej roboty pierogi. Zajadamy się nimi w wielu wersjach, a każda jest znakomita. Kluczowym elementem tego dania są również dodatki. Klasyczną śmietanę i wysmażoną na złoto cebulkę zamień na ten...
-
Wybrano "najlepsze pierogi na świecie". Polacy oburzeni pozycją rodzimych rarytasów
Portal Taste Atlas opublikował właśnie ranking stu najlepszych pierogów świata. W zestawieniu nie zabrakło, rzecz jasna, polskich przysmaków. Niektórych może jednak dziwić ich miejsce na liście. Dalece odbiega bowiem od naszych oczekiwań.
-
Polskie pierogi są nie do zatrzymania. Uznali je za jedne z najlepszych na świecie
Pierogi pod różnymi postaciami znajdziemy właściwie w każdym zakątku świata: w Europie, Azji czy w Ameryce Południowej. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że jednymi z najsłynniejszych są nasze, polskie. To jedno z naszych flagowych dań, którym...
-
Pierogi ruskie w nowym wydaniu. Farsz będzie palce lizać dzięki zielonemu dodatkowi
Pierogi ruskie to chyba najczęściej robione pierogi w naszych domach i nic dziwnego - są pyszne i dość tanie w wykonaniu. Jednak tradycyjna receptura może w końcu spowszednieć, dlatego dziś mamy dla was przepis na pierogi ruskie w nowym wydaniu. D...
-
Zamknij to mięso w cieście i zrób pierogi. Po pierwszym kęsie wszystkim opadnie szczęka
Pierogi można przyrządzić na wiele różnych sposobów, jednak niektóre z nich nadal są dla nas mało spotykane. Takim oryginalnym przykładem jest zrobienie ich z tym farszem. Główny składnik masz już w domu, bo był elementem wielkanocnego żurku i...
-
Pierogi, bigos i kluski - w tym quizie sprawdzamy znajomość polskiej kuchni!
Dacie radę zdobyć komplet punktów?
-
Tak podanym pierogom nikt się nie oprze. Cały sekret tkwi w kremowym nabiale i owocowym dodatku
Co, gdyby klasyczne, słodkie pierogi nieco podrasować? Wystarczy dobry, świeży nabiał i owocowy dodatek, by klasyczne danie smakowało jak z najlepszych restauracji. Tu poza składem liczy się także estetyczne podanie i dbałość o szczegóły.
-
Magda Gessler i Ewa Wachowicz na Wielkanoc robią pierogi z wyjątkowym farszem. Które lepsze?
Pierogi na Wielkanoc stają się coraz bardziej popularne. Szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczny obiad? Sprawdź propozycje od znanej restauratorki oraz królowej programów kulinarnych. Pierogi z wyjątkowym farszem to gwarancja długich rozmów pr...
-
Ciasto na pierogi już nigdy nie wyjdzie twarde. Te sposoby sprawią, że od teraz będą idealne
Przygotowując pierogi możemy borykać się z problemem, jakim jest twarde ciasto. Okazuje się jednak, że można temu szybko zaradzić. Wystarczy zastosować się do naszych rad, a problem od razu zniknie. Niektóre z nich popełniamy za każdym razem.
-
Pierogi na Wielkanoc? Proszę bardzo. Farsz jest kremowy, ale sposób wykonania zaskoczy każdego
Pierogi są słynne na całym świecie i chociaż się różnią sposobem zlepiania, farszem i sposobem przygotowania, to każdy Polak na myśl o pierogach z pewnością się uśmiechnie. Dziś mamy dla was przepis na pierogi idealne na Wielkanoc i inne spotkania...
-
Gdy podałam pierogi na Wielkanoc, goście uznali, że zwariowałam. Dziś dzwonią, by je zrobić
Pierogi kojarzą się większości z nas z Bożym Narodzeniem. Wielkanoc to czas, gdy zajadamy się jajkami. Ale w tamtym roku postanowiłam przełamać ten schemat i podałam pierogi na wielkanocny stół. Goście byli zaskoczeni, a później spałaszowali...
-
Zamknął pierogi w kanapce. "Nie wiem, czy jestem zachwycona, czy przerażona tym pomysłem"
Pierogi ruskie to nasze dobro narodowe, którego będziemy zawsze bronić. Przepis każdy zna na pamięć, bowiem ziemniaczano-serowy farsz układa się na cienkim cieście i zlepia. Mało kto próbuje to zrobić inaczej. Jednak są i ci odważni, którzy...
-
Z tej mąki pierogów nie będzie. Ciasto wyjdzie rwące i twarde jak kamień
Kochasz pierogi, lecz nigdy nie wychodzą ci idealne? Ciasto jest twarde albo się rwie, przez co podczas gotowania ucieka farsz? Poznaj sekret doświadczonych kucharek i już więcej nie martw się tym problemem. Chodzi o wybór mąki.
-
Najłatwiejsze na świecie ciasto na pierogi. Znajoma kucharka zwraca uwagę na wodę
Ciasto na pierogi to tak naprawdę najłatwiejszy przepis świata. Ale jak to bywa z tymi łatwymi przepisami, łatwo także coś zepsuć. Ja ciasto na pierogi robię od lat ze starego przepisu pani Zosi, przyjaciółki rodziny, która pracuje w barze mleczny...
-
Quiz o pierogach. Brzmi łatwo, a nie jest. Średnią 6/11 pobiją tylko wyjadacze
W tym quizie pytamy o wszystkie oblicza pierogów. Jeśli jesteś smakoszem, masz duże szanse na komplet punktów!
-
Podlaskie pierogi robią furorę. Zamiast twarogu znajdziesz w nich inny, chrupiący składnik
O pierogach można rozmawiać godzinami. Jedzenie ich to dla wielu z nas czysta przyjemność, w dodatku, że można zasmakować ich wielu wersji. Najczęściej spotykane to te z ziemniakami i serem, grzybami, czy kapustą. Tym razem prezentujemy podlaską...
-
Te pierogi to obłędny rarytas rodem z Podlasia. Wyróżnia je aromatyczny farsz i chrupiąca skórka
Pierogi zajmują szczególne miejsce w tradycyjnej, polskiej kuchni. Najpopularniejsze są z serem, mięsem, a w sezonie letnim te z owocami. Co, jednak gdyby postawić na regionalną wariację? Podkarpackie gospodynie nadziewają hojnie ciasto oryginalny...
-
Te pierogi deklasują wszystkie inne. Babcia zawsze robi je na Wielkanoc
Święta bez pierogów nie istnieją. Jeśli chcemy zabłysnąć, powinniśmy eksperymentować. Ten wyborny farsz do pierogów, o którym mało kto wie, to prawdziwy hit. Kiedy moja babcia je zrobiła, oszaleliśmy. Nic nie smakuje podczas świąt wielkanocnych ta...
-
Pierogi prosto z Podlasia. Zapomnij o nudnej wersji, te smakują o niebo lepiej przez chrupiąca skórkę
Kultowym daniem, którym możemy się pochwalić jako Polacy, są oczywiście pierogi. Jak się jednak okazuje, na Podlasiu nieco urozmaicono tradycyjną wersję. Cebulniki są o niebo lepsze i znacznie bardziej chrupiące od ruskich czy pierogów z owocami....
-
Ciasto na pierogi będzie jędrne i elastyczne. Babcia mi włożyła do głowy ważną zasadę
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Wbrew pozorom to wcale nie jest taka łatwa sprawa. Nic bowiem tak nie psuje frajdy z gotowania, jak twarde jak bryła lub rwące się ciasto. Jeśli mieliście taki problem, z chęcią podpowiem wam jak zrobić ciasto...
-
Gdy robię pierogi, zawsze zostaje sporo ciasta, a farszu już nie ma. Przygotowuję z niego coś pysznego
Pierogi to danie, którym Polacy zajadają się w najlepsze. Nic dziwnego, ponieważ jest obłędnie pyszne. Często zdarza się jednak, że podczas lepienia pierogów braknie farszu, a zostaje ciasto. Mam sposób na to, co zrobić, by nie marnować tego ciast...
-
Postaw na stole te pierogi, a zabłyśniesz na Wielkanoc. Rodzina będzie mówić tylko o nich
Pierogi na Wielkanoc mogą być zaskakującą propozycją, ale jak najbardziej są w stanie się obronić. Ba! Z tym farszem, który chcemy wam zaproponować, mają nawet dużą szansę pokonać uwielbiany przez Polaków żurek. Coś nam się wydaje, że gdy raz...
-
Mąka mące nierówna! Już wiem, jak dobrać najlepszą mąkę do pierogów, ciast, czy pizzy
Mąka to jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych, używanych na co dzień w niemal każdym domu. To składnik wielu potraw i przekąsek, warto jednak wiedzieć, który typ mąki sprawdzi się w danej sytuacji najlepiej.
-
Te pierogi depczą polskim po piętach. Farsz sprawia, że ręce same składają się do oklasków
Pierogi są dumą polskiej kuchni. To z nimi w pierwszej kolejności często stykają się obcokrajowcy, którzy próbują naszych potraw. Nie jesteśmy jednak jedynym krajem, który może się nimi pochwalić. Wiele innych narodów też ma swoje wersje pierogów....
-
Zamiast lepić pierogi, sięgam po ten przepis babci. Pół wsi chciało, żeby zdradziła tę recepturę
Pierogi ruskie to tak znane i kochane przez nas danie, że niektórzy ich przepis znają na pamięć. By jednak nawet takiej kulowej potrawie nadać innego smaku, warto sięgnąć po tę recepturę. Farsz jak do pierogów zamyka się w wyjątkowym cieście i sma...
-
Pierogi leniwe to ekspresowy obiad dla całej rodziny. Szybko radzi sobie z głodem i ochotą na słodkie
Pierogi leniwe, nazywane częściej kluskami leniwymi, to pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu czy chęci, by gotować. To danie smakuje obłędnie i przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.