pierogi
-
O tym nietypowym farszu do pierogów będzie głośno przy stole. Każdy zapomni o ziemniakach i serze
Aromatyczne nadzienie zamknięte w elastycznym cieście, a to wszystko ugotowane we wrzątku. Tak właśnie można opisać pierogi. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a my poznaliśmy kolejny. O nim będzie głośno wśród rodziny, więc przygotuj się n...
-
Babciny przepis na idealne domowe ciasto na pierogi. W składzie nie ma ani grama jajek, natomiast musisz dodać ten składnik
Aby przygotować idealne ciasto na pierogi, potrzebujesz tylko czterech składników i jest to mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nieważne czy ugniatasz je ręcznie, czy przygotowujesz w malakserze, ten przepis wychodzi zawsze i w każdych warunkach....
-
Nie masz pomysłu na obiad? Pójdź w klasykę i przygotuj pierogi ruskie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powala na kolana
Chyba każdy w Polsce kocha pierogi. Jemy je ze wszystkimi owocami sezonowymi, z mięsem, czy z kapustą i grzybami. Na ich punkcie obsesję mają sami Amerykanie, którzy niekiedy nadziewają tradycyjne polskie danie ulubionymi słodyczami. Nie ma jednak...
-
Pierogi z tym farszem przebijają te z ziemniakami. Każdy poprosi o dokładkę, więc zrób ich więcej
Pierogi są tak pyszne, że można ich zasmakować w każdym zakątku świata. Pomimo że te najbardziej klasyczne wersje dania są najpopularniejsze, inne sposoby podania robią się równie znane. Jesienią proponujemy wykonać ten przepis, bo dzięki niemu...
-
Grzyby, mięso i twaróg pójdą do kąta. Pierogi z tym farszem to rewelacja, ale uważaj na paznokcie
O to, kto, lub co rządzi światem, istnieje masa teorii spiskowych. Ktokolwiek by to nie był, na pewno kocha pierogi. Dziś jednak niektórych zaskoczymy, innych być może wkurzymy i podamy przepis na farsz do pierogów, który jest jednym słowem -...
-
Czy można mrozić już pierogi na święta? Teściowa ma zapewne swoje teorie, ale lepiej posłuchać nas
Mrożenie pierogów na święta dla niektórych jest nieco kontrowersyjne. Jednak nie oszukujmy się - teraz brakuje nam czasu na wszystko, więc warto przygotować pierogi dużo wcześniej niż w Wigilię. Czy można jednak mrozić je więcej niż miesiąc...
-
Amerykanie znów profanują polskie jedzenie. Tym razem do pierogów włożyli popularne słodycze. "Jako Polka mówię NIE!"
Niektórzy twierdzą, że słowa Amerykanie i pierogi w jednym zdaniu zwiastują katastrofę. Sąsiedzi zza wielkiej wody chętnie dodają bowiem do tego tradycyjnego dania najróżniejsze dodatki. Nie tak dawno robili pierogi ruskie na bazie sera cheddar,...
-
Ten farsz na pierogi to mistrzostwo. Łączy smaki jesieni i jest lepszy niż znana klasyka. Pamiętaj, by ten składnik upiec wcześniej
Pierogi to wyśmienita propozycja o każdej porze roku. Jesienią kończą się jednak sezonowe owoce, którymi chętnie nadziewamy pierogi w środku lata. Czym je zastąpić? Proponujemy farsz bazujący na dwóch składnikach, których smaki definiują jesień w...
-
Zapomnij o ziemniakach i kaszy, ten farsz do pierogów nie ma sobie równych. Użyj sezonowego warzywa
Jesień to idealna pora roku na przyrządzanie nieco cięższych i rozgrzewających dań. Dodatkowo to właśnie w tym okresie można wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, by zrobić dania o niezapomnianym smaku. By wykorzystać to w odpowiedni sposób, mamy...
-
Pierogi Edyty Pazury biją konkurencję na głowę. Poza wyśmienitym ciastem jest też sezonowy farsz
Pierogi to nasze dobro narodowe i jednocześnie specjał, którym chętnie się zajadamy na co dzień i od święta. Edyta Pazura, która niedawno zaczęła publikować na Instagramie rozmaite przepisy, zdradziła recepturę na iście jesienną wersję dania....
-
Najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Będzie gładziutkie i elastyczne dzięki zamianie składników
Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo łatwy i teoretycznie nikt nie powinien mieć z nim problemu. Jednak zdarza się, że ciasto na pierogi wychodzi twarde, ciężko jest je zagnieść, a podczas wałkowania ucieka spod wałka. Dziś jednak zdradzimy ja...
-
Pierogi z kapustą i grzybami w klasycznej odsłonie. Postaw na idealne ciasto z przepisu babci
Klasyką tradycyjnej, polskiej kuchni są oczywiście pierogi w rozmaitych odsłonach - od słodkich, tych z owocami po te z mięsem czy ruskim farszem. Jesienią jednak najlepiej smakuje wersja z kapustą i grzybami. Tu króluje prostota i obłędna jakość...
-
Pierogi ze świeżymi grzybami. Dodaj dwie rzeczy do farszu, a wydobędziesz głębię smaku
Czy jesienią istnieje lepszy obiad, niż pyszne pierogi ze świeżymi grzybami? Osobiście uważam, że raczej nie, tym bardziej, gdy odpowiednio te grzyby przygotujemy. Dziś zdradzimy kilka pierogowych sekretów, podpowiemy, jakie gatunki są najlepsze d...
-
W QUIZIE o pierogach fory mają mistrzowie gotowania! Reszta nie ma na co liczyć
Lubicie pierogi?
-
Teść zrobił je na obiad, a ja zaniemówiłam. O tych pierogach mogę powiedzieć jedno, są lepsze od ruskich
Pierogi to danie, które Polacy uwielbiają, a ich sława sięgnęła już miejsc poza granicami Polski. Można je podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, lecz jedno jest niezmienne, są naprawdę pyszne. Tym razem chcę zdradzić recepturę, która mn...
-
Żadne grzyby czy owoce. Pierogi z farszem w nowej odsłonie zachwycają kubki smakowe. Kulinarny hit
Pierogi z kapustą i twarogiem to dość nietypowe, ale wyjątkowo smaczne połączenie smakowe. Twaróg z powodzeniem zastąpi popularne nadzienie z grzybów, sprawiając, że każdy, kto spróbuje potrawy, poprosi o dokładkę. Koniecznie sprawdźcie, jak w...
-
Ten farsz do pierogów zniewala. Zapomnisz o mięsie i grzybach - wystarczą trzy składniki i trzy minuty
Kiedy robimy pierogi, zazwyczaj stawiamy na znane, sprawdzone farsze. Najczęściej są to ziemniaki i ser, mięso z rosołu, kapusta i grzyby lub latem jagody i truskawki. Jednak robienie pierogów to świetna zabawa i niekończące się pole do...
-
Nie ma lepszych grzybów na farsz do pierogów. Wkrótce rozgoszczą się w lasach w całej Polsce
Pierogi z grzybami to obłędne danie, któremu nie sposób się oprzeć. Wiele osób zastanawia się jednak, jakie grzyby wybrać do farszu, by smakowały jak najlepiej. Okazuje się, że warto wybrać się do lasu już niedługo, bo najlepsze z najlepszych...
-
Zapomnij o nudnych pierogach i nafaszeruj je tą mieszanką. Bardziej po wiejsku się nie da
Wszyscy kochamy pierogi, ale kiedy na okrągło jemy ruskie albo z mięsem, mogą nam się trochę znudzić. Jeśli zatem dopadł cię pierogowy marazm, mamy dziś przepis na najlepszy farsz. Co w nim takiego niezwykłego? To połączenie kaszy i sera to strzał...
-
Nie gotuj pierogów przed mrożeniem. Zastosuj ten prosty trik, by przez długi czas mogły cieszyć smakiem
Duże ilości przygotowanych pierogów mogą być dla niektórych nie lada kłopotem. Bowiem nie wiadomo, co z nimi zrobić, by nie straciły na swoim smaku. Niektórzy postanawiają je zamrozić, lecz i z tą czynnością trzeba uważać. Jej nieumiejętne wykonan...
-
Kupili gotowe dania ze sklepu. Test makaronu i pierogów zaskakuje. Warto kupować "gotowce"?
Na półkach sklepowych coraz częściej znajdziemy gotowe dania obiadowe takie jak pierogi, makaron a'la carbonara, naleśniki z nadzieniem czy nawet dewolaj. Niektórzy chętnie korzystają z tzw. gotowców, inni jednak wątpią w smak i jakość tego typu...
-
Z nich zrobisz najlepszy farsz do pierogów. Biegnij do lasu, wrzuć je na patelnię i sam się przekonaj
Sezon na grzybobranie został już rozpoczęty. Wiele osób chwali się swoimi zbiorami, a także tym, co z nich można przygotować. My również podpowiadamy, jakie pyszności można wyczarować z darów lasu. Na liście znalazł się farsz do pierogów, lecz do...
-
Przetestował polską restaurację w Londynie. Spróbował pierogów i bigosu, a reakcja mówi sama za siebie
Restauracje z typowym polskim jedzeniem znajdują się na całym świecie. Wyruszając poza granice kraju, można się więc natknąć na pierogi ruskie, schabowego, czy bigos. W stolicy Wielkiej Brytanii również można zjeść dania, które samodzielnie robimy...
-
Zamiast ziemniaków i sera włóż do ciasta ten składnik. Pierogi będą sto razy lepsze
Pierogi to danie, które swoją sławę zdobyło nie tylko w Polsce, a także poza granicami naszego kraju. Do elastycznego ciasta wkłada się różne dodatki, a co za tym idzie warianty smakowe się nie kończą. Oprócz klasyków takich jak pierogi z mięsem,...
-
Pierogi z jabłkami - z dodatkiem śmietanki i cynamonu smakują obłędnie. Uwaga! Mamy stary przepis babci
Pierogi z jabłkami to rzadko spotykane danie, a szkoda. Ich smak jest wyborny, a z dodatkiem słodkiej śmietanki i aromatycznego cynamonu smakują obłędnie. Dobre na obiad, ciepłą kolację czy nawet drobną przekąskę w ciągu dnia.
-
Zrób dwie sprytne rzeczy, a pierogi już nigdy się nie rozkleją w gotowaniu. Wcale nie chodzi o ilość farszu
Jak świat długi i szeroki, tak wszyscy kochamy pierogi i inne zalepiańce z ciasta wypełnionego farszem. Dziś jednak skupimy się na tych pierogach, które wszyscy znamy i uwielbiamy - z najłatwiejszego ciasta z mąki, wody i masła. Jak je zrobić, żeb...
-
Bosacka sprawdziła skład pierogów z mięsem. Zwróciła uwagę na jeden szczegół. "Będą kluchą"
Katarzyna Bosacka regularnie sprawdza i ocenia składy różnych produktów spożywczych. Zwraca też uwagę, jak czytać etykiety, by nie dać się nabrać na sztuczki producentów. Niedawno pod lupę wzięła sklepowe pierogi z mięsem. Okazuje się, że ich skła...
-
Odlej połowę wody i zastąp innym składnikiem. Ciasto na pierogi jeszcze nie było tak delikatne i elastyczne
Nie ma w tym kraju osoby, która nie kocha pierogów i jeżeli ktoś się zarzeka, że jest inaczej, to najprawdopodobniej kłamie. Bez względu na to, czy wolimy pierogi z grzybami, ruskie, czy na słodko, zawsze podstawą jest ciasto. Jak zrobić ciasto na...
-
Pieczone pierogi z farszem. Tej receptury używała moja prababcia. Smak nie do podrobienia
Pierogi to przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić kuchnię polską. Miękkie ciasto z pysznym nadzieniem sprawia, że niejednemu ślinka cieknie. Niektórzy wolą pierogi w wersji na słodko, inni z kolei - na słono. U nas zdecydowanie zwycięża dziś...
-
Pierogi ze śliwkami to smak jesieni. Wpuść ją do swojego domu już teraz, a nie pożałujesz
Pierogi ze śliwkami to obłędna propozycja dla tych, którzy kochają obiady na słodko. Ich przygotowanie nie trwa długo, a smak jest warty poświęconego czasu. Jak zrobić pierogi ze śliwkami? Podpowiadamy.
-
Przepis na obiad z grzybami w tej wersji nie ma szans z nudną klasyką. W roli głównej pierogi z kurkami
Szukasz przepisu na jedyny w swoim rodzaju obiad z grzybami? Prawdziwą perełką rodem z przepiśnika babci będą zatem pierogi kurkami, które idealnie pasują do cienkiego, delikatnego ciasta. W farszu nie może zabraknąć świeżych ziół, sporej porcji...
-
Kluski leniwe z serem i ziemniakami - prosty przepis na pyszny, tradycyjny obiad
Kluski leniwe z serem to popularne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Te puszyste kuleczki są idealnym wyborem na obiad czy kolację. W połączeniu z kremowym serem tworzą apetyczne danie, które z pewnością...
-
Babcia zdradziła przepis na danie, które w rodzinie jest prawdziwym przysmakiem. Delikatne i słodkie
Pierogi z przepisu babci mogą kojarzyć się z letnimi obiadami. Jest to zdecydowanie jedno z popularniejszych dań, które gości na polskich stołach w okresie wakacji. Aby wyszły, warto zastosować się do podanych kroków, to one zagwarantują świetny...
-
Od razu pokochasz te pierogi. Jeden kęs sprawi, że się od nich nie oderwiesz. To zasługa nieznanego farszu
Pierogi to przysmak, obok którego mało kto może przejść obojętnie. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele, jednak większość z nas od lat trzyma się jednego sprawdzonego przepisu. By trochę odświeżyć klasyczne smaki, proponujemy wykorzystać ten...
-
Ta receptura pamięta dzieciństwo mojej prababci. Wykonane z niej pierogi nigdy nie zawodzą
Przygotowanie pierogów wymaga cierpliwości i staranności. Właśnie przez to nie każdy zdecyduje się na ich zrobienie. Jednak po poznaniu tego przepisu może się to zmienić. Babcina receptura jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a nadzienie...
-
Tradycyjna wersja nie ma szans! Oto zjawiskowe pierogi z kurkami. Starania na grzybach się nie kończą
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Wyborne danie doczekało się wielu smakowitych wersji od klasyki z mięsem po słodkie z farszem jagodowym. Co jednak, gdyby nadziać babcine ciasto sezonowymi grzybami? Pierogi z kurkami to istna rewelacja,...
-
Pierogi o niebiańskim smaku. Dodaj te sezonowe owoce, a na jednej porcji nie poprzestaniesz
Pierogi to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię polską. Ich temat najczęściej pojawia się przed świętami, kiedy to w wielu domach zaczyna się masowa produkcja pierogów z kapustą i grzybami. A przecież można je jeść o każdej porze roku...
-
Wyglądają jak leniwe, a to rewolucyjne pierogi ruskie. Koniec z lepieniem, zrobisz je w jednej misce
Pierogi ruskie dla leniwych? Brzmi jak kolejny wymysł, jednak w rzeczywistości to obłędne danie, które gotowe jest w ekspresowym tempie. Zaletą jest smak wzorowany na klasyku i delikatna, urzekająca konsystencja, zupełnie taka sama jak w przypadku...
-
Chinkali: przepis od szefowej kuchni na pyszne gruzińskie pierogi
Jak zrobić chinkali? Przepis jest dość prosty, a w tych oryginalnych pierożkach rozsmakują się z pewnością nie tylko wielbiciele kuchni gruzińskiej.
-
Pierogi bezglutenowe - genialny przepis na pyszne pierogi dla każdego
Pierogi bezglutenowe z różnymi farszami zachwycą wszystkich domowników. Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Serwujemy je w ciągu całego roku jako potrawę obiadową. Jak je zrobić? Podpowiadamy.