pierogi
-
Kołduny - litewskie pierożki, które wzbogacą każdą zupę. Regionalny specjał z hojną porcją farszu
Kołduny to tradycyjny przysmak kuchni litewskiej, chociaż bez problemu można spotkać je także na Białorusi i w Polsce. Małe pierożki przypominające nasze tradycyjne uszka, wypełnione są po brzegi soczystym mięsnym farszem. Sekretem jest sprężyste...
-
Przepis na ciasto na pierogi. Babcina receptura to jakość i prostota - ważny jest także jeden szczegół
Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Żaden przepis nie zastąpi jednak babcinej receptury przygotowywanej ze swojskich składników ze szczyptą miłości. Aby ciasto wyszło idealnie sprężyste i delikatne warto zastosować sprawdzoną metodę - mowa ...
-
Zamiast lepić, lepiej je rolować. Tradycyjne pierogi w nowoczesnej wersji to świetny sposób na szybki obiad
Smakują wyśmienicie, ale ich przygotowanie spędza sen z powiek niejednej gospodyni. Pierogi, choć uwielbiane przez większość Polaków, nie należą do najłatwiejszych i najszybszych dań. Lepienie ich to dość żmudna, a dla niektórych nawet nudna praca...
-
Przepis na pierogi - domowa receptura na obiadową klasykę. Kluczowe jest ciasto i soczysty farsz
Pierogi to nasze dobro narodowe, które wyśmienicie smakuje w niemal każdej wersji - zarówno na słodko, jak i na słono. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne ciasto, które powinno być cienki, sprężyste i jędrne. Farsz to sprawa drugorzędna, ale...
-
Ciasto na pierogi bez jajka - przepis. Pożegnaj się z twardymi jak skała pierogami. Te będą mięciutkie
Ciasto na pierogi bez jajka - przepis dla tych, którzy nie mają jajek w lodówce, są weganami, lub po prostu chcą w końcu zjeść pyszne i mięciutkie pierogi. Jak przygotować ciasto na pierogi w ten sposób? Czy wystarczy jedynie pominąć ten składnik ...
-
Pierogi z mięsem z rosołu. W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki - esencja smaków gwarantowana
Domowy rosół to rarytas, który gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu, warto jednak wiedzieć, że składniki, z których powstaje, mogą przydać się do innych dań. Mowa tu o pierogach z mięsem z tradycyjnej zupy. Odpowiednio doprawiony far...
-
Pierogi leniwe - przepis na tradycyjne danie rodem z dzieciństwa. Zaledwie cztery składniki i gotowe
Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, bez dwóch zdań są pierogi leniwe. Proste i smaczne danie przygotujemy z zaledwie czterech składników, ważny jest jednak swojski ser i słodkie dodatki. Wówczas efekt będzie rozpływał się w...
-
Pierogi św. Jacka to danie z historią. Znane od pokoleń, a to za sprawą nietypowego ciasta
Z niektórymi przepisami, które znamy do dziś, związane są nietypowe i ciekawe historie. Tak właśnie jest z tymi pierogami. Oprócz legendy, która się za nimi ciągnie, można je wyróżnić za niecodzienne ciasto. Mało kto dodaje do niego ten składnik.
-
Znamy przepis na słynne pierogi z Rancza. Całe Wilkowyje zajadały się nimi dzięki recepturze Solejukowej
Wielbiciele polskiego serialu Ranczo mogą właśnie skakać z radości. Uwielbiane przez mieszkańców miasteczka pierogi mogą zagościć i w waszych domach. Znamy przepis na słynne danie Solejukowej i się nim dzielimy.
-
Przedwojenne ciasto na pierogi - tradycyjna receptura z dawnych lat. W składzie próżno szukać jajka
Pierogi to nasze dobro narodowe i tradycja, która sięga do naszych korzeni. Przedwojenny przepis na ciasto na pierogi to prostota i swojski skład. Przygotowanie ich w dawnym stylu jest bardzo proste, ważny jest jednak jeden szczegół - chodzi o...
-
Przepis na przedwojenne ciasto na pierogi. Z nim zrobisz danie, które podbije serca i podniebienia
W czym tkwi sekret udanego ciasta na pierogi? Aby się tego dowiedzieć, warto spojrzeć na przepis z lat 20. ubiegłego wieku. Dzięki przepisowi na przedwojenne ciasto na pierogi będziecie mogli przygotować przepyszne danie, które z pewnością zachwyc...
-
Pierogi rozpadły się podczas gotowania? Wiemy, jak temu zapobiec. Potrzebujesz jednego składnika
Pierogi to danie, które przez jeden niedokładny ruch może zamienić się w kulinarną klęskę. Jak uniknąć rozklejania się ciasta i wypłynięcia farszu na powierzchnię? To banalnie proste.
-
Cztery składniki i idealne, babcine ciasto na pierogi jest gotowe! Kluczowa jest jednak temperatura
Pierogi to tradycyjny, domowy specjał, który często gości w najróżniejszych wersjach. Jednak niezależnie od preferowanego farszu, kluczem do sukcesu jest perfekcyjna baza. Babcine ciasto z czterech składników jest bezkonkurencyjne. Ważne są jednak...
-
W Polsce nie wszyscy je znają, na wschodzie są rarytasem. Takich pierogów z pewnością nie jedliście
Mięsny, aromatyczny farsz, a to wszystko owinięte w elastyczne ciasto. Takie pierogi to prawdziwy przysmak wschodu. Co je różni od naszych klasyków? Sposób przygotowania. Ich obróbka jest wyjątkowa, dlatego mogą zaskoczyć nie tylko smakiem, lecz...
-
Perfekcyjny farsz do pierogów ruskich. Te swojskie i tradycyjne składniki to prawdziwy must have
Pierogi to w naszej kulturze jedno z flagowych dań, które na stołach króluje i na co dzień i od święta. Wśród klasyków nie można pominąć pierogów ruskich, których farsz doceniają nawet najwięksi kulinarni smakosze z różnych zakątków świata. Klucze...
-
Pierożki z jajecznym farszem. Upieczesz je w pół godziny. Oryginalny pomysł na wyśmienity obiad
Przepis na pierożki z farszem jajecznym to doskonałe rozwiązanie na obiad, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Do ich przygotowania oprócz jajek potrzeba niewielu składników. Aby dobrze je przyprawić, będziecie potrzebowali zielonej cebu...
-
Mało kto robi takie pierogi jak Magda Gessler. "Takiego ciasta do pierogów jeszcze nie widzieliście"
Magda Gessler to jedna z kultowych postaci związanych z polską gastronomią. Jej przepisy odtwarzane są przez tysiące osób. Restauratorka podzieliła się swoim przepisem na ciasto na pierogi, które zwali każdego z nóg. Jego smak jest bezkonkurencyjny.
-
Babciny trik na lepienie pierogów, o którym mało kto wie. "Takiego sposobu nie widziałam nigdy"
Wielu osobom przygotowywanie pierogów kojarzy się z wielogodzinnym staniem w kuchni i ich żmudnym lepieniem. Okazuje się, że można zrobić to dużo szybciej, sprytniej i to bez przesadnego brudzenia rąk. To babciny sposób z wykorzystaniem jednego...
-
Polska w czołówce najlepiej ocenianych kuchni. Obcokrajowcy docenili m.in. rodzime pierogi
Mało kto miewa wątpliwości, że dania kuchni polskiej są nie tylko sycące, ale i wyjątkowo smaczne. Potwierdził to właśnie prestiżowy ranking "Taste Atlas", który umieścił aż siedem polskich potraw w ścisłej czołówce zestawienia.
-
Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się ze sobą sklejać
Jak mrozić pierogi? To prawdopodobnie najpopularniejsze pytanie, które Polacy zadają sobie po świętach. Nie jest to wcale takie trudne, ale warto podążać za konkretną instrukcją, aby pierogi nie skleiły się ze sobą. Wyjaśniamy więc, jak to zrobić.
-
Wołowina, drób, a może wieprzowina? Wybór jest prosty. To mięso będzie najlepsze do pierogów
Pierogi przygotowuje się nie tylko na święta, a odpowiedni dobór składników to podstawa. Aby potrawa wyszła jak najlepiej zadbaj o dobre mięso. Jakie wybrać spośród tylu propozycji? Podpowiadamy.
-
Co zrobić, jeśli pierogi się rozklejają? Te sprawdzone metody pozwolą uniknąć świątecznej katastrofy
Prawdziwym rarytasem i elementem obowiązkowym na wigilijnym stole są klasyczne pierogi z kapustą i grzybami. Kluczem tradycyjnej potrawy jest perfekcyjne ciasto i hojnie nałożony farsz. Co jednak zrobić, gdy pierogi się rozklejają? Znamy prosty...
-
Nietypowe pierogi z Małopolski. Nie szukaj w nich grzybów i kapusty - regionalny owoc nadaje im wyjątkowości
Pierogi zajmują szczególne miejsce w sercach Polaków, a z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, na samą myśl o pysznych pierożkach cieknie nam ślinka. Najbardziej popularne są oczywiście te z kapustą i grzybami, jednak w Małopolsce jada...
-
Przepis na ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej. Zrobisz je szybko i bez wysiłku, a sekretem jest temperatura
Ciasto na pierogi i to chyba jeden z teoretycznie prostszych przepisów, ale niestety - jak coś wydaje się łatwe, zazwyczaj w praktyce okazuje się inaczej. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na ciasto na pierogi, które jest idealne - miękkie i...
-
Ile trzeba gotować grzyby do pierogów? Pomoże w tym metoda 4 × 15, a będą miękkie i delikatne
Ile trzeba gotować suszone grzyby, by były idealne do pierogów, uszek czy kapusty? Najprościej byłoby powiedzieć, że "do miękkości". Jednak to wcale nie jest takie oczywiste. Metoda 4 x 15 sprawi, że grzyby ugotują się perfekcyjnie, a ty nie...
-
Pierogi po góralsku - takich pewnie jeszcze nie jadłeś. Oryginalny przepis na świąteczne danie
Pierogi są daniem, które Polacy uwielbiają. Można robić je na tysiące różnych sposobów. Jedną z ich ciekawszych wersji są pierogi po góralsku. Przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne, a smak zaskakuje. Zrobisz je w kilku prostych krokach.
-
Przepis na ciasto na pierogi świąteczne. Babcia wie najlepiej, jak się to robi. Będą miękkie i elastyczne
Przepis na ciasto na pierogi to klucz do udanej potrawy wigilijnej. Najlepsza wersja tego kultowego dania to idealnie doprawiony farsz z kiszonej kapusty i suszonych, leśnych grzybów. Ciasto z kolei powinno być cieniutkie, miękkie i elastyczne. Ja...
-
Ciasto na pierogi wychodzi twarde i ucieka spod wałka? Trik z miską sprawi, że pierogi zrobisz szybko i bez wysiłku
Jeśli na myśl o wałkowaniu ciasta na pierogi przechodzi cię dreszcz i boisz się, ze znowu ciasto będzie twarde i ciężkie do wałkowania, możesz się uspokoić. Ciasto na pierogi idealne istnieje i siedzie spokojnie pod gorącą miską. Dlaczego pod misk...
-
Za cenę jednego pieroga u Magdy Gessler przygotujesz obiad dla całej rodziny. Tak ceni się gwiazda
Pierogi to jedno z tradycyjnych i najprostszych dań kuchni polskiej. Nie może ich zabraknąć w Boże Narodzenie. Magda Gessler oferuje catering świąteczny - średnio jeden pieróg u słynnej restauratorki kosztuje niemal tyle, ile całe opakowanie...
-
Pierogi z przepisu Gessler. Gwiazda dodaje do farszu nieoczywisty składnik. Goście będą błagać o dokładkę
Magda Gessler podaje przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Nie jest to jednak tradycyjne danie. Gwiazda polskiego świata kulinarnego dodaje do nich pewien nioczywisty składnik, który dodaje im charakteru.
-
Jakub Kuroń gościem u Joanny Przetakiewicz. Kucharz wyjawia sekret doskonałych pierogów na święta
Jakub Kuroń był gościem Joanny Przetakiewicz w filmie opublikowanym na Instagramie przez projektantkę mody. Kucharz pokazuje, w jaki sposób przygotowuje pierogi. Do farszu dodaje pewien specjalny dodatek, który podkreśla ich smak.
-
Pierogi rozklejają się podczas gotowania? Te proste sposoby pozwolą zrobić je perfekcyjnie na święta
Boże Narodzenie w kuchni kojarzy się przede wszystkim z pierogami. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, ale bywa, że podczas gotowania ciasto zaczyna się rozklejać. Dlaczego tak się dzieje? Zazwyczaj powodują to popularne błędy.
-
Przepis na ciasto na pierogi. Z nim wyjdą miękkie, delikatne i elastyczne - po prostu idealne
Przedstawiamy fantastycznie prosty przepis na ciasto na pierogi. Jego struktura jest wyjątkowo delikatna - dzięki niemu twoje świąteczne dania będą wyjątkowe. Do ich przygotowania wystarczy mąka, olej, sól i woda.
-
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis babci to czysta perfekcja. Istotne jest ciasto i soczysty farsz
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami według przepisu babci. Świąteczny rarytas to jedno ze smaczniejszych dań - kluczem smaku i bogatego aromatu są swojskie składniki. Mowa tu o leśnych grzybach, domowe...
-
Farsz do pierogów wigilijnych z kaszy gryczanej. Oryginalne nadzienie, które podbija podniebienia
Podajemy przepis na farsz do pierogów wigilijnych z kaszy gryczanej. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jego smak zachwyci każdego. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali tylko kaszy, sera, jajka i cebuli.
-
Ciasto na pierogi, z którym wyjdą perfekcyjnie. Doskonale delikatne i aksamitne. Podajemy przepis
Pierogi to jedno z dań, które pojawia się na świątecznych stołach. Szukasz przepisu na ciasto na pierogi? Z naszym wyjdą miękkie i delikatne. Podpowiadamy, co zrobić, aby było odpowiednio elastyczne.
-
3 składniki i farsz na pierogi gotowy. Jego sekret? Zero ziemniaków, za to przydadzą się jesienne zbiory
Pierogi to danie, które gotuje się przez cały rok. Co jest w nich najlepsze? Delikatne ciasto i aromatyczny farsz. Przedstawiamy propozycję na nadzienie z trzech składników i nie znajdziesz w nim ziemniaków. Co zamiast nich? Chwyć za okazy, które...
-
Zupełnie nowa wersja wigilijnych pierogów. Farsz z białej kaszy gryczanej podkręci cebulka i słodki owoc
Pierogi to tradycyjne danie wigilijne i z racji postnego charakteru święta, stawia się na farsze w wersji bezmięsnej. Najczęściej jadamy pierogi z kapustą i grzybami, ale w wielu domach podawane są z ziemniakami, czy z kaszą gryczaną. Dziś mamy dl...
-
Pierogi z serem, czyli jeden z najbardziej lubianych jarskich obiadów
Pierogi z serem mają wiele odsłon - od tradycyjnych, znanych większości nam jako ruskie, po wiele wersji czerpiących z nowoczesnych rozwiązań sztuki kulinarnej.
-
Jak mrozić i rozmrozić pierogi, by zachować najlepszą formę i smak? Zapomnij o obgotowywaniu!
Odpowiednie mrożenie i późniejsze rozmrażanie pierogów wpływa na ich smak i konsystencję. Aby uniknąć świątecznej porażki kulinarnej, zastosuj te proste metody. Zapomnij o wcześniejszym obgotowywaniu! Ważny jest czas i późniejsze porcjowanie.