pietruszka
-
Mama uśmiechnęła się pod nosem, gdy usłyszała nazwę tej zupy. Teraz nie może przestać się nią zajadać
Jaką danie sprawdzi się idealnie na obiad jesienią? Jedną z moich ulubionych propozycji jest zupa z gruszki i pietruszki. Choć nazwa brzmi dość zabawnie, to zapewniam, że jest naprawdę obłędna. Na własnych kubkach przekonała się o tym moja mama,...
-
Zaskakuje barwą i smakiem. Zielony makaron robi furorę na każdej imprezie. Sekretem są dwa składniki
Nazywam go "zielonym makaronem" i przyrządzam na każdą imprezę. Duża miska zdaje się jednak nie wystarczać, bo ze stołu znika bardzo szybko. Przyjaciele są zaskoczeni prostotą i smakiem tego dania. Nic w tym dziwnego - jest obłędne zarówno na zimn...
-
Poszła po pietruszkę, a teraz czuje się oszukana przez sklep. Wróciła do domu z czymś innym
Dziennikarka myślała, że kupiła pietruszkę, a okazało się, że została wprowadzona w błąd przez sklep. Gdy wróciła do domu, bliscy postanowili ją uświadomić, że przyniosła ze sobą nie pietruszkę, a zupełnie inne warzywo. Jak nie popełnić tej samej...
-
W ogrodach jest jej pełno, zapomniana roślina stosowana w kuchni słowiańskiej powoli wraca do łask
Ogrody pełne są tajemnic, a ich znajomość wspaniale komponuje się z kuchnią. Niektóre rośliny możemy traktować jak chwasty lub jedynie rośliny dekoracyjne, mają jednak cudowne zastosowanie w przygotowaniu dań. Poznaj fioletowy bluszczyk kurdybanek...
-
"Drobna" pomyłka może kosztować cię wizytę w szpitalu. Roślinę łatwo pomylić z marchewką i pietruszką
Czasami drobna pomyłka może w kuchni kosztować nas zdrowie, a nawet życie. Mowa tu nie tylko o grzybach, ale i jak się okazuje o roślinie, która do złudzenia przypomina natkę pietruszki czy zieloną część marchewki. Jak ostrzega Państwowa Inspekcja...
-
Co najlepiej zasadzić obok pietruszki? Dzięki tym sąsiadom plony przejdą najśmielsze oczekiwania
Pietruszka to jedno z najchętniej uprawianych warzyw ogródkowych. Zwykle wiemy kiedy i jak ją zasadzić, mało kto jednak jest świadomy, że odpowiedni "sąsiedzi" mogą wpłynąć na wielkość i jakość plonów. Co najlepiej sadzić obok pietruszki? Wyjaśniamy.
-
Podrasuj smak nudnej zupy dyniowej tym białym warzywem. Po stary przepis nie sięgniesz już nigdy w życiu
Zupa dyniowa to rarytas w jesiennym jadłospisie. Na tle innych dań wyróżnia ją jedwabiście kremowa konsystencja i właściwości rozgrzewające. Jej smak można jednak podrasować i to w tani sposób. Wystarczy dodać do zupy to popularne warzywo.
-
Natka pietruszki ekspresowo więdnie? Ten patent pozwoli zachować ziele przy życiu znacznie dłużej
Natka pietruszki więdnie jak szalona? Z tym banalnie prostym trikiem podtrzymasz zieleninę przy życiu znacznie dłużej niż dotychczas. Bez kombinowania, mrożenia i specjalnych gadżetów. Wystarczy odrobina sprytu i patent z wrzątkiem lub bawełnianą...
-
Połącz ze sobą te składniki. Tak powstanie napój pełen witamin. Idealny smak i kolor gwarantowane
Jak przyrządzić zielony napój pełen zdrowia? Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów, dzięki któremu będzie można przyrządzić przepyszną mieszankę owocowo-warzywną. Niezbędne będą pietruszka i... awokado.
-
Niby podobne, a jednak dwa światy. Jak odróżnić pietruszkę od pasternaku? Sekret tkwi w szczegółach
Na pierwszy rzut oka są niemalże identyczne, jednak różni je niemal wszystko. Mowa tu o pietruszce i pasternaku, które dla wielu osób wyglądają tak samo. Ten sprytny trik uchroni cię od kulinarnej zguby, bowiem myli się ten, kto stawia między...
- Została oszukana na jarmarku. Za kiełbasę i kapustę zapłaciła 70 zł
- Nowa królowa stołu. Sałatka, która zrobi furorę i zastąpi jarzynową
- Gotujesz i segregujesz? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo!MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Najlepsze kuchnie świata. Polska coraz wyżej. Które miejsce zajęła?
- Została zabroniona w USA. W Polsce wciąż dostępna. Czego nie kupować?
- Co można zrobić z wędzonego łososia? Zdziwisz się, jak spróbujesz
- Szybkie ciasto na Boże Narodzenie. Zrób, a raz-dwa zniknie ze stołu
- Z Holandii na polskie stoły. Jak się robi kapsalon? Sekretem jest sos
-
To konkurencja dla klasycznych kotletów. Trudno uwierzyć, że takie połączenie może być tak dobre
Do ziemniaków i domowej surówki najlepiej pasuje soczysty kotlet. Najczęściej podaje się te zrobione z mięsa mielonego lub schabu. Jednak wiosna rządzi się swoimi prawami, a co za tym idzie, warto zrobić coś nowego i świeżego. Z tym przepisem na...
-
Uwielbiasz natkę pietruszki? Możesz zawsze mieć ją w swojej kuchni i to bez wychodzenia do sklepu
Natka pietruszki daje wspaniały aromat, więc zdecydowanie warto mieć ją w swojej kuchni przez cały rok. Poza tym ma również wiele cennych właściwości, które przydadzą się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak zatem zadbać o to, by mieć natkę...
-
Sposób "na ręcznik" uratuje nie jedno danie. Dzięki niemu zachowasz świeżość i smak
Świeża zielenina to składnik, bez którego kuchnia nie tylko byłaby nudna, a także mniej smaczna. Problemem takich produktów jest to, że szybko tracą na świeżości. Sposobów, aby przedłużyć ich żywotność jest wiele, ale tylko jeden jest bardzo...
-
Jak przedłużyć świeżość natki? Ta prosta metoda sprawi, że zielenina nie zwiędnie
Świeża zielenina to składnik, bez którego kuchnia byłaby nudna, mniej kolorowa i znacznie mniej aromatyczna. Niestety częstym problemem jest więdnięcie ziół, są jednak na to sprawdzone metody. Jak przedłużyć świeżość natki? Ten prosty trik sprawi,...
-
Pesto z pietruszki - sposób na przygotowanie aromatycznego sosu z krótkiej listy składników
Pesto z pietruszki to sos na bazie niezwykle popularnego w Polsce warzywa. Pietruszka wykorzystywana jest zazwyczaj w całości - zarówno korzeń jak i natka. Zobacz, do czego pasować będzie pesto z pietruszki.
-
Pietruszka droższa niż szparagi? Wysokie ceny warzyw i owoców szokują klientów. Skąd się wzięły? Wyjaśniamy
Cena pietruszki już drugi rok z rzędu szokuje. Za kilogram popularnego dodatku do zup zapłacimy nawet ponad 20 złotych. Wiele innych warzyw i owoców również do tanich nie należy. Skąd te kwoty?