placki
-
Na śniadanie zamiast kanapek robię te placuszki. Słodkie i delikatniejsze od podusi
Jeśli znudziły ci się nudne i przewidywalne śniadania, a chcesz z samego rana zjeść coś naprawdę pysznego i tym samym dostarczyć sobie energii i poprawić humor, mamy dla ciebie świetną propozycję. Te placuszki są delikatne, puszyste i słodziutkie....
-
Te ekspresowe, białkowe placuszki zrobisz w kilka minut. W porcji mają mniej niż 400 kcal
Jeśli brakuje ci pomysłu na lekkie śniadanie lub potreningową kolację, spróbuj placków z serka wiejskiego. Są pełne białka, sycą na długo, a przy tym doskonale smakują. To idealna propozycja dla osób na redukcji, które szukają smacznego i zdrowego...
-
Lekkie i puszyste placuszki, lepsze od racuchów i naleśników. Główny składnik jest w lodówce
Szukasz szybkiego pomysłu na pyszne i sycące śniadanie? Mamy coś, co przypadnie Ci do gustu i łatwo można przygotować to w kilka minut. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne, to śniadanie podbije twoje serce i żołądek. Idealnie nadaje się na...
-
Te placki robiła moja babcia. Używała 4 składników i smażyła na piecu. Przygotujesz je na patelni
Jak zrobić fajerczaka? Choć brzmi niebanalnie, to prosty przepis na przepyszny placek, który zrobisz w kilka chwil. Wystarczy dosłownie garść składników. Niegdyś smażyło się go na płycie pieca kaflowego, dziś spokojnie wystarczy patelnia.
-
Zrobiłam placek z gruszkami i kruszonką na urodziny teścia. Goście mówili, że był lepszy niż tort
Gruszki to jeden z najlepszych darów jesieni. O tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Warto wykorzystać je w kuchni i przygotować pyszny deser, który dorównuje jabłecznikowi. Wypróbuj mój przepis na szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką.
-
Już nie musisz sterczeć w kuchni godzinami. W 10 minut zrobisz coś lepszego niż sernik
Sernik jest pyszny i wcale nie próbujemy ci wmówić, że jest inaczej. Bywa jednak czasochłonny, a nie każdy chce lub może spędzać w kuchni długie godziny. Dlatego ktoś mądry wymyślił deser, który można podciągnąć pod alternatywę dla sernika -...
-
Zajadają się nimi w Bieszczadach i mówią, że są lepsze od ziemniaczanych. Robi się je jak naleśniki
Gdy myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, w głowie od razu pojawiają nam się pierogi, gołąbki oraz kotlet schabowy. Mało kto pamięta już o fuczkach, a szkoda. Są banalne w przygotowaniu, a ich smak pamięta się na długo.
-
Miałam za dużo grzybów i nie wiedziałam, co zrobić. Wymyśliłam więc te placki i teraz jem je codziennie
Wielkie grzybobranie nadal trwa i wiele osób każdego dnia przynosi ogromne koszyki wypełnione nimi po brzegi. Ze zbiorów można zrobić dużo pysznych rzeczy, ale z czasem i one się mogą skończyć. Dlatego wymyśliłam obiad, który jest wyśmienity. Tera...
-
Weź mąkę, serek wiejski i kilka drobiazgów. W kilka minut zrobisz furę mięciutkich placków
Jeśli szukasz przepisu na śniadanie, które nie tylko świetnie smakuje, lecz także dodaje energii i błyskawicznie poprawia humor, mamy dla ciebie coś świetnego. Te placuszki są mięciutkie, puszyste i delikatne, i, co ważne, zrobisz je bez cackania...
-
Klasyczne placki ziemniaczane mogą się schować. Gdy kładę na stole, nikt nie może się oprzeć
Placków ziemniaczanych nie trzeba nikomu przedstawiać. Tymi chrupiącymi rarytasami można zajadać się na wiele różnych sposobów - z cukrem, śmietaną i różnymi sosami. Nic nie szkodzi też na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować tradycyjny przepis i...
- Już nie kupuję serków ani wędlin. Kanapki jadam tylko z 5-minutową pastą
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Znalazła borowika-giganta. "Przez 30 lat nigdy takiego nie spotkałam"
- Żadne leniwe czy kopytka. Wymieszaj 3 składniki na obłędne gnocchi
- Tak szybkie i pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał
- Zaproś kolory do swojej kuchni i ciesz się czystymi naczyniami każdego dnia z PUR
- Jak zrobić masę do rogali marcińskich? Znajomy cukiernik zdradził sekret
- Co dobrego można zrobić z dyni? Czas na jesienne smaki
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
-
Weekendowe placki, które smakiem przypominają cynamonki. Takie połączenie nie mieści się w głowie
Uwielbiasz jesień za to, że możesz zasmakować nowych przysmaków? Ja również i bardzo się cieszę, gdy mogę zrobić typowe dla tej pory roku smakołyki. Jeden z nich znajduje się poniżej. To coś smaczniejszego od typowych cynamonek.
-
Najlepsze placki pod słońcem to te zielone. Zawsze dodaję pół łyżeczki tej przyprawy i są palce lizać
Znudziły ci się placki ziemniaczane? A może twoje dzieci nie chcą jeść warzyw, a zwłaszcza tych zielonych? Nie ma problemu. Przygotuj placki z brokuła, a podbijesz podniebienia wszystkich domowników. Są naprawdę obłędne, a w dodatku banalnie prost...
-
Ten przepis ma ponad 100 lat. Robiła mi go prababcia i powtarzała, że najlepiej wychodzi na blaszce
Każdy z nas ma jakieś przepisy z dzieciństwa, które pamięta po dziś dzień. Ja również takie mam, a ta receptura jest bardzo mi bliska. Prababcia robiła je prawie codziennie, a ja zawsze się zachwycałam. Zrób je raz i zobaczysz, dlaczego tak je...
-
Zrobiłam placki, ale nie z ziemniaków. Podałam babci i usłyszałam, że w życiu nie zrobi tych z kartofli
Placki można na wiele różnych sposobów. Ich wykonanie jest tak uniwersalne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jedno jest jednak niezmienne, każdy uwielbia te zrobione z ziemniaków. Do czasu też je uwielbiałam, a później poznałam ten przepis. Nawet...
-
Twarogowe, pyszne i szybkie w zrobieniu. Małdrzyki krakowskie są idealne na śniadanie i lekki obiad
Każde miejsce w Polsce, a także na świecie ma swoje kulinarne specjalności. Małopolska również może pochwalić się przepisem, który jest pyszny, ale mało znany. Zrobisz go w kilka chwil, a można zajadać się nim o każdej porze dnia i nocy. Konieczni...
-
Jesienne placuszki z kiszonej kapusty. Lepsze niż z bieszczadzkiej chałupy
Wszyscy tylko ziemniaczane i ziemniaczane. A prawda jest taka, że placki z kiszonej kapusty są o niebo lepsze i powie wam to każdy bieszczadzki zakapior lub miłośnik prostej, acz pysznej podkarpackiej strawy. Fuczki, bo o nich mowa, są pyszne,...
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich pyszny obiad. Nikt nie uwierzy, że zrobiony jest z resztek
Czasem dzieje się tak, że po wczorajszym obiedzie zostają nam składniki. Szkoda jest je wyrzucić, lecz z drugiej strony nie do końca możemy wiedzieć, co można z nich zrobić. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki, to absolutnie ich nie wyrzucaj. Zró...
-
Kto by pomyślał, że to połączenie będzie lepsze od jajecznicy. Od dziś to twoje ulubione śniadanie
Często, przygotowują śniadanie zachodzimy w głowę, co takiego możemy przygotować, by posiłek był sycący i pełnowartościowy. Nasz wybór pada na klasyczne propozycje, które znane są nam od zawsze. Tym razem warto postawić na coś innego, co może...
-
Wzięłam dynię i nie zrobiłam z niej zupy. Wyszły placuszki, które przebijają racuchy babuni
Jesień to nie tylko chłodniejsze wieczory i krótsze dni. To również bogactwo nowych smaków, które możemy dostrzec na każdym kroku. Warto wykorzystać dary, które w tym okresie daje nam natura. Ja to zrobiłam i wyszło z tego coś przepysznego....
-
Zmieniłam przepis na racuchy i wyszły obłędnie pyszne i miękkie. Zamieniłam popularny składnik
Lista dań, które wspominam z sentymentem i które kojarzą mi się z dzieciństwem, jest naprawdę długa. Wracam do niej kiedy tylko mam ochotę, a jeden z takich przepisów przedstawiam poniżej. Placuszki, jakie z niego powstają, są przepyszne, a tylko...
-
Zapomnij o racuchach z jabłkami. Te placki są tak puszyste i mięciutkie, że aż otulają smakiem
Zapomnij o racuchach z jabłkami. Jesienią polskie sady obfitują w równie pyszne i zdrowe owoce. Placuszki z gruszką i jogurtem to idealny pomysł na śniadanie lub obiad. Danie jest lekkie i puszyste. Zachwyca aromatycznym zapachem i smakiem...
-
Zwykłe racuchy się chowają przy tych plackach. O głównym składniku wielu zapomniało
Kto z nas nie kocha pysznych, puszystych i słodziutkich racuszków? Oryginalne racuchy jednak robi się dość długo - trzeba poczekać, aż rozczyn się spieni, ciasto urośnie i w końcu usmaży się na złoto. Ten przepis na racuszki nie tylko jest dużo...
-
Do kuchni wedrą się przebojem. Zrób je, a przez kilka tygodni nie spojrzysz na ziemniaczane
Placki ziemniaczane są pyszne, ale są też już mocno oklepane. Oczywiście nie zabraniamy nikomu ich jeść, zachęcamy jednak, by trochę ziemniakom odpuścić i przynajmniej przez pewien czas skupić się na innym warzywie. Zwłaszcza jesienią, kiedy królu...
-
Zapomniałam kupić mąkę do placków z cukinii. Użyłam innego składnika i szok. Wyszły obłędnie pyszne
Czy można zrobić placki z cukinii bez mąki? Oczywiście, że tak. Ich smak na pewno cię zaskoczy. Dzięki jednemu prostemu składnikowi staną się chrupiące, lekkie i wyjątkowo pyszne. W tej wersji sprawdzą się doskonale na szybki obiad lub zdrową...
-
Te placki wygrywają z ziemniaczanymi w przedbiegach. Główny składnik jest znacznie lepszy
Ile można jeść placki ziemniaczane i z cukinii? W końcu każdemu się znudzą. Na szczęście również wiele innych warzyw nadaje się do tego, by usmażyć je w takiej formie na patelni. Świetnie smakuje w tej wersji na przykład kiszona kapusta. Placki,...
-
Weź jogurt, jajko i mąkę. Te placuszki są lepsze nawet od racuchów
Niewiele potrzeba, by zrobić pyszne placuszki. Mogą być zarówno twoim śniadaniem, jak i kolacją czy po prostu przekąską w ciągu dnia. Potrzebujesz naprawdę podstawowych składników, a dodatek jogurtu sprawia, że te placki są lepsze nawet od racuchó...
-
Placki ziemniaczane Magdy Gessler nigdy nie ciemnieją. Do masy dodaje łyżkę tego składnika
Magda Gessler dla wielu osób stanowi autorytet kulinarny. W "Kuchennych rewolucjach" często dzieli się wskazówkami dotyczącymi gotowania nie tylko z uczestnikami programu, lecz także zwracając się wprost do widzów. Restauratorka zdradziła m.in., j...
-
Placki po koreańsku na głowę biją ziemniaczane. Rodzina się zachwyci. Lepiej nasmaż więcej
Jeśli znudziły ci się placki ziemniaczane, wypróbuj tę azjatycką alternatywę. Placuszki po koreańsku wychodzą miękkie, puszyste i niezwykle aromatyczne, a z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jak je zrobić?
-
Idealne śniadanie nie istn... A jednak. Te placki jogurtowe są puszyste i rozpływają się w ustach
To doskonała alternatywa dla śniadaniowych naleśników czy racuchów. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego są świetnym pomysłem na szybki posiłek. Są puszyste, słodkie i zdrowe. Jak zrobić placki jogurtowe? Przygotujesz je w kilka chwil.
-
Placki z cukinii będą dużo pyszniejsze. Nie pomyślałabym, żeby dodać do nich ten ser
Placki z cukinii to smak wakacji i chociaż one już się skończyły, smakiem pysznej przekąski możesz je sobie przedłużyć. Przepis na placki z cukinii jest bardzo prosty, ale ostatnio dodałam do nich dwa dodatki. Okazuje się, ze połączenie sera i...
-
Jadłam je w Polańczyku. Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych
Polacy uwielbiają wszelkie placki i placuszki i zdecydowanie najczęściej robimy placki ziemniaczane, w sezonie także placki z cukinii, a na śniadanie placki twarogowe. Jednak na urlopie w Bieszczadach poznałam inne placki i doznałam olśnienia....
-
Usmażyłam, zawinęłam i włożyłam do piekarnika. Takich faszerowanych placków w życiu nie widziałeś
Placki ziemniaczane są na tyle popularnym daniem, że można je znaleźć pod wieloma formami. Niektórzy uważają, że ich klasyczna metoda podania jest najlepsza, lecz pewnie mówią tak tylko dlatego, bo nie spróbowali poniższego przepisu. Z niego...
-
Do szkoły, do pracy i na kolację. Te placki nie mają ani grama cukru. Lepiej nasmaż na zapas
Jak zrobić łatwe placki? Zapomnij o cukinii. Zamiast tego wykorzystaj sezon na borówki, a danie wyjdzie obłędne w smaku. Zrobisz je błyskawicznie. I to bez dodatkowego cukru. Czego będziesz potrzebować poza owocami?
-
Zapomnij o tradycyjnych racuchach. Sąsiadka dała mi przepis na lepsze placki. Sekret tkwi w tym serku
Racuchy z jabłkami lubi wiele osób, a zwłaszcza dzieci. Jednak czasem nawet taka przekąska może się znudzić. Na szczęście można temu łatwo zaradzić. Wystarczy zmodyfikować tradycyjny przepis i wyczarować placki z ricotty.
-
Placki jogurtowe, czyli śniadanie na medal. Dodaj lubiany owoc, a będziesz jeść na okrągło
Jeśli lubisz śniadania na słodko, a do tego nie masz rano zbyt wiele czasu, ten przepis jest stworzony dla ciebie. Pyszne, pulchne i delikatne placki jogurtowe kochają nie tylko dzieci, lecz każdy, kto od czasu do czasu lubi sobie połasuchować. Ja...
-
Takich placków kukurydzianych jeszcze nie jedliście. Daria Ładocha przyrządza je z sekretnym sosem
Masz w lodówce puszkę kukurydzy i zastanawiasz się, co ciekawego można z nią zrobić? Mamy dla was rozwiązanie, które pokocha cała rodzina - placki kukurydziane. I do tego bardzo łatwo je przygotować. A w jaki sposób? Koniecznie zajrzyjcie do nasze...
-
Zapomnij o plackach z cukinii. Z tego warzywa będą jeszcze lepsze. Starta przyprawa podkręci smak
Placki ziemniaczane i placki z cukinii wychodzą ci już bokiem? Mamy propozycję, która z powodzeniem je zastąpi, a mianowicie placki z dyni. Zbliża się jesień i to właśnie ona króluje w kuchni o tej porze roku, więc najbliższa pora, by bliżej się z...
-
Placki z serka wiejskiego robię inaczej niż wszyscy. Jeden dodatek jest na wagę złota
Placki z serka wiejskiego robię po swojemu i nie każdy w to uwierzy, ale z dodatkiem tego sera są najpyszniejsze. Jeśli lubisz placuszki, zrób je na słono. Nie pożałujesz, a na pewno długo nie wybierzesz kanapek na śniadanie.
-
Poszłam do lasu tylko po te grzyby. Wrzuciłam je do ciasta i zrobiłam niesamowite placki
Placki ziemniaczane to klasyk nad klasykami, a ich przepis znany jest od pokoleń. By je zrobić wcale nie trzeba wiele, a potrzebne składniki masz je w domu. Ostatnio jednak natchnęło mnie, aby zmienić ich skład. To okazało się strzałem w dziesiątk...
-
Placuszki bananowe będą po prostu obłędne. Wszystko przez tę przyprawę
Placuszki bananowe biją na głowę wszystkie racuchy tego świata. Są błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo łatwe i pyszne tak, że nie da się poprzestać na jednym. Sekretem ich smaku są nie tylko dojrzałe, słodkie owoce, lecz także jedna przyprawa,...