podpłomyk

Więcej o:

podpłomyk

  • Podpłomyki - najstarsze pieczywo. Jak je zrobić? Wyjaśniamy i mamy przepis

    Co to jest podpłomyk? Podpłomyk to jedna z najstarszych potraw, które można znaleźć w książkach kucharskich. Przygotowywali je już nasi słowiańscy przodkowie! Podpłomyk to najprostsza wersja chleba. W dawnych czasach robiło się go tylko z mąki i wody i wypiekało na kamieniu. Obecnie można spotkać

  • Pojedynek dań - wegetariański podpłomyk Adriany vs. stek Tomasza

    Podpłomyk z grzybami, sadzonym jajkiem, majonezem ziołowym i czipsem z jarmużu - Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 220 ml wody 60 ml oleju Dodatkowo: 1/2 kg boczniaków jajka 4 łyżki majonezu Pudliszki czosnek rozmaryn natka pietruszki szałwia jarmuż sól i pieprz Podpłomyk - Przygotowanie: 1

  • Piknik cysterski

    zostanie wystawione widowisko historyczne "Dwór piastowskiego księcia". Na klasztornym dziedzińcu stanie wioska słowiańska, w której można będzie spotkać piastowskiego woja, przymierzyć średniowieczną zbroję, nauczyć się pieczenia podpłomyków w piecu, wyrabiać masło według starych receptur, czerpać papier

  • Pinsa to prosty przepis na pizzę, która jedli starożytni Rzymianie

    ). Sama potrawa przypomina nasze podpłomyki. Spróbujcie sami. Pinsa - przepis na starożytną pizzę to pomysł na lekką przekąskę. Wymaga minimum składników Do upieczenia pinsy potrzeba: wody (zimnej) - litra, mąki pszennej - 800 g, mąki ryżowej (kukurydziana też pasuje) - 150 g, mąki sojowej (może być też

  • WuWu - nostalgiczna podróż po smakach, które kochamy

    kapusta z rodzynkami, serem wędzonym Rita, bészamelem, truflą i gryką. W wersji jesiennej występuje także uwielbiany przez gości podpłomyk. W tej chwili podawany jest z grzybami, jarmużem i kozim serem. W karcie pojawiły się także z powrotem ? w odpowiedzi na liczne prośby gości ? pierogi ruskie

  • Jak zrobić flammkuchen - "niemiecką pizzę"?

    ? To cienki placek z cieniutkiego ciasta chlebowego (przypominającego podpłomyk lub macę) tradycyjnie podawany z kwaśną śmietaną, cebulą i cienko posiekanym boczkiem. Jego nazwa znaczy "pieczona w ogniu" ? tarta była wypiekana w piecach i ogień delikatnie osmalał jej brzegi. Tarta flambee to danie

  • Da się przyspieszyć robienie pizzy? Pewnie! Przepis na ciasto bez wyrastania

    przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Jeśli używasz go jako ciasta do pizzy, w tej samej temperaturze piecz je przez 20 minut. Możesz go użyć do cynamonowych ślimaków, podpłomyków czy precelków. Lubicie pizzę? Zainspirujcie się na czas, gdy będziecie mieli trochę więcej czasu na jej przygotowanie