podpłomyk

Więcej o:

podpłomyk

  • Podpłomyki - najstarsze pieczywo. Jak je zrobić? Wyjaśniamy i mamy przepis

    Co to jest podpłomyk? Podpłomyk to jedna z najstarszych potraw, które można znaleźć w książkach kucharskich. Przygotowywali je już nasi słowiańscy przodkowie! Podpłomyk to najprostsza wersja chleba. W dawnych czasach robiło się go tylko z mąki i wody i wypiekało na kamieniu. Obecnie można spotkać

  • Pojedynek dań - wegetariański podpłomyk Adriany vs. stek Tomasza

    Podpłomyk z grzybami, sadzonym jajkiem, majonezem ziołowym i czipsem z jarmużu - Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 220 ml wody 60 ml oleju Dodatkowo: 1/2 kg boczniaków jajka 4 łyżki majonezu Pudliszki czosnek rozmaryn natka pietruszki szałwia jarmuż sól i pieprz Podpłomyk - Przygotowanie: 1

  • Piknik cysterski

    zostanie wystawione widowisko historyczne "Dwór piastowskiego księcia". Na klasztornym dziedzińcu stanie wioska słowiańska, w której można będzie spotkać piastowskiego woja, przymierzyć średniowieczną zbroję, nauczyć się pieczenia podpłomyków w piecu, wyrabiać masło według starych receptur, czerpać papier

  • Podróże po Tunezji. Kuchenny alfabet

    pikantności). Tę ostrą pastę można kupić zarówno na bazarze, jak i w najmniejszym nawet sklepie, w słoiczkach, puszkach lub tubkach. Harissę bardzo delikatnie rozsmarowuje się na podpłomyku lub bagietce, dodaje do kiełbasek merguez, do farszu brika, do zupy szorba pochodzenia tureckiego i dziesiątków

  • Pinsa to prosty przepis na pizzę, która jedli starożytni Rzymianie

    ). Sama potrawa przypomina nasze podpłomyki. Spróbujcie sami. Pinsa - przepis na starożytną pizzę to pomysł na lekką przekąskę. Wymaga minimum składników Do upieczenia pinsy potrzeba: wody (zimnej) - litra, mąki pszennej - 800 g, mąki ryżowej (kukurydziana też pasuje) - 150 g, mąki sojowej (może być też

  • WuWu - nostalgiczna podróż po smakach, które kochamy

    kapusta z rodzynkami, serem wędzonym Rita, bészamelem, truflą i gryką. W wersji jesiennej występuje także uwielbiany przez gości podpłomyk. W tej chwili podawany jest z grzybami, jarmużem i kozim serem. W karcie pojawiły się także z powrotem ? w odpowiedzi na liczne prośby gości ? pierogi ruskie

  • Jak zrobić flammkuchen - "niemiecką pizzę"?

    ? To cienki placek z cieniutkiego ciasta chlebowego (przypominającego podpłomyk lub macę) tradycyjnie podawany z kwaśną śmietaną, cebulą i cienko posiekanym boczkiem. Jego nazwa znaczy "pieczona w ogniu" ? tarta była wypiekana w piecach i ogień delikatnie osmalał jej brzegi. Tarta flambee to danie

  • Obyczaje kulinarne w Szwecji: Sezon raka, śledzia i moroszki

    podnieceniu. Aby udobruchać tych pierwszych, puszkę często otwiera się w naczyniu z wodą, co częściowo neutralizuje intensywny zapach. Nieodłącznym dodatkiem do kiszonego śledzia jest tunnbröd (rodzaj cieniutkiego podpłomyka), świeżo posiekana cebula i mandelpotatis (drobne, owalne ziemniaki o słodkawym smaku