pomidory
-
Tulipany z pomidorków koktajlowych zrobią furorę na stole! "Są słodkie" i banalnie proste
Szukasz kreatywnej przystawki na przyjęcie lub jadalnych ozdób na wielkanocny stół? Poznaj tulipany z pomidorków koktajlowych. Każdy z gości będzie zachwycony twoją pomysłowością i estetyką potrawy.
-
Takie spaghetti robi tylko włoska Nonna. Tu króluje prostota i solidna porcja dorodnych warzyw
Jak przygotować ekspresowy obiad, zaoszczędzić i jednocześnie zaimponować domownikom? Najlepszą metodą jest inspiracja rodem z włoskiej kuchni, czyli klasyczne spaghetti z solidną porcją sosu. Tu króluje prostota i prawdziwe smaki Italii.
-
Kiedy najlepiej wysiewać pomidory na rozsadę? Lepiej zaopatrz się już w ziemię i nasiona
Za oknami widać już wiosnę, co oznacza, że już wkrótce powita nas sezon działkowo-ogródkowy. To świetny czas na sadzenie i wysiewanie roślin ozdobnych, jak i warzyw oraz owoców. Kiedy najlepiej siać pomidory na rozsadę? Rozwiewamy wątpliwości.
-
Babcia od zawsze gotowała taki rosół. Jeden nietypowy składnik, a działa jak najlepszy game changer
Zastanawiasz się jak zrobić pyszny rosół? Dodanie jednego nietypowego składnika może sprawić, że bulion zyska niezwykły aromat i kolor. Ta starodawna praktyka stosowana przez nasze babcie dziś jest często pomijana podczas gotowania. A szkoda.
-
Ten koktajl uratował mnie już wiele razy jak źle się czułam. Młodsza siostra nie chce nawet powąchać
Sok pomidorowy kojarzy się nam z czymś niesmacznym, niekoniecznie apetycznym i przede wszystkim nie kojarzy się z czymś, co stawia na nogi. Nie w moim przypadku. Kiedyś jak byłam chora, miałam w lodówce tylko sok pomidorowy, sos tabasco i czosnek....
-
W zupie pomidorowej pływają białe grudki? Zwarzoną zupę uratujesz na 2 sposoby
Gotujesz zupę pomidorową i chcesz mieć pewność, że nie pojawią się w niej nieestetyczne białe grudki śmietany? Mamy dla ciebie świetną informację. Wiemy, co zrobić, aby one nie powstały, a także jak się ich pozbyć gdy już są.
-
Obiad na odwrót. Makaron i pomidory w wersji, która smakuje i zaskakuje - szef kuchni by na to nie wpadł
Co zrobić na obiad, żeby wyszedł pyszny, niebanalny i łatwy w przygotowaniu? Pewnie przychodzi ci na myśl mnóstwo przepisów takich jak nadziewane kotlety lub soczysta pieczeń. Dziś jednak mamy dla was przepis na obiad "na opak", czyli coś, czego n...
-
Jeśli wiesz, kiedy siać pomidory, ten quiz jest dla ciebie. Pobijesz średnią 3/7?
Dasz radę zdobyć wszystkie punkty?
-
Spaghetti po neopolitańsku robię w kwadrans. Aby makaron był oblepiony sosem, dodaję jeden składnik
Spaghetti bardzo często gości w moim domu. Nie ukrywam, że przygotowuję je głównie dlatego, że robi się je w 15 minut, więc to doskonała "metoda na głoda". No i obłędnie smakuje, więc wilk jest syty i owca cała.
-
Kiedyś był uważany za trujący. Dziś jemy go na potęgę. Zawiera składnik nazywany pogromcą raka
Pomidory to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych wśród Polaków. Okazuje się jednak, że nie zawsze cieszyły się nieposzlakowaną opinią. Doktor dietetyki Michał Wrzosek przypomniał, że kiedyś pomidory uważane były za... trujące. Sądzono...
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? "Wszystko możemy, jeżeli umiemy"
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Nawet 40 proc. Polek może mieć ten problem. Nie można go bagatelizować MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pieczeń z karkówki w soczystym wydaniu. Zawsze podaję ją na Wielkanoc
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- W koszyczku nie może zabraknąć tych produktów. Baranek to nie wszystko
- Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty
- Co je księżna Kate na śniadanie? Znamy sekret jej smukłej sylwetki
- To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na Wielkanoc. Zawstydzi wszystkie mazurki i babki
- Zupa z tych składników jest znacznie smaczniejsza. Ten trik się sprawdza
-
Kiedy wysiewać pomidory? Kalendarz ogrodnika wskazuje najlepszą datę, wtedy plony będą zdrowe i owocne
Zima powoli odpuszcza, a to oznacza, że można ruszyć z pierwszymi przygotowaniami na balkonie, parapecie czy w ogrodzie. Kiedy zatem wysiewać pomidory? Kalendarz ogrodnika wskazuje najlepszą datę - to gwarancja zdrowych, ekologicznych i owocnych...
-
Kiedy wysiewać pomidory? Dopilnuj terminów, a latem nie nadążysz ich zbierać
Kiedy wysiewać pomidory? To pytanie zadaje sobie każdy, kto zamierza zabrać się za domową uprawę. Jeśli zrobimy to w odpowiednim czasie, latem będziemy mogli cieszyć się całymi koszami pięknych, wściekle czerwonych i - przede wszystkim -...
-
Na te pomidory nie ma mocnych. To żelazne odmiany, których nie ruszą ani szkodniki, ani choroby
Wiosna zbliża się wielkimi krokami i wiele osób powoli planuje, co posadzić w tym roku w ogrodzie. Na pewno warto postawić na pomidory, które w wielu domach są nieodłącznym elementem posiłków. Polecamy jednak wybrać takie odmiany, których nie...
-
Naklejki na pomidorach to nie dekoracja. Można wyczytać z nich wiele i przedłużyć świeżość
Przynosząc zakupy do domu, zazwyczaj nie zwracamy uwagi na naklejki na owocach czy warzywach. Okazuje się, że mogą powiedzieć nam więcej, niż myślimy. Nie warto więc wyrzucać ich prosto do kosza. Lepiej im się dokładnie przyjrzeć.
-
Gdy otworzyłam puszkę i dolałam to do krupniku, babcia niemal zemdlała. A potem przyznała, że dobre
Krupnik to zupa, która większości kojarzy się z remedium na chorobę. Tak naprawdę jest to pyszna i pożywna zupa, która smakuje nawet wtedy, kiedy nie walczymy z przeziębieniem. Ostatnio trochę poeksperymentowałam i postanowiłam dodać do niej te...
-
Pomidorowa na rosole, czyli najłatwiejsza zupa świata. Mało osób pamięta o ważnej przyprawie
Zupa pomidorowa na rosole śmiało może nosić miano najłatwiejszej zupy świata. W zasadzie można twierdzić, że każda zupa zrobiona na gotowym już rosole jest łatwa, ale tutaj wystarczą zaledwie dwie czynności i jedna ważna przyprawa. Nie wszyscy...
-
Z czym podać kanapki na śniadanie? Nic nie nasyci domowników tak, jak warzywno-mięsna pasta zero waste
Przygotowywanie past kanapkowych wcale nie musi być uciążliwe. Często możemy użyć te składniki, na które z reguły brakuje nam pomysłu. Po gotowaniu zupy zostało mięso z kurczaka i warzywa? Część z nich możesz użyć jako bazy do wyśmienitego...
-
Popularna zupa w nowej odsłonie. Pod koniec gotowania dodaj to warzywo, a wywar nabierze koloru
Nie ma to jak babciny, sycący krupnik. Ten w wersji klasycznej może wydawać się jednak nudny, dlatego dla podkręcenia smaku i koloru, pod koniec gotowania dodaj... pomidory z puszki. Ich słodko-kwaśny smak doskonale uzupełni nieco mdłe ziemniaki,...
-
Z czym podać włoskie gnocchi, by nie smakowały jak polskie gniotki? Te dodatki pasują znakomicie
Kuchnia włoska bazuje na prostocie i świeżych, dobrych jakościowo składnikach. Jednym z prostszych przepisów są rozkoszne gnocchi, czyli ziemniaczane poduszeczki. Podaj je w oryginalny sposób, a z klasyki otrzymasz mistrzowskie i absolutnie smaczn...
-
Rozgrzewające śniadanie, czyli ciekawa wariacja na temat jajek. Z tym dodatkiem są nieziemsko smaczne
Marzysz o rozgrzewającym śniadaniu, ale brakuje ci czasu na długie przygotowania? Postaw na jajeczną klasykę w orientalnym wydaniu. Tu króluje prostota i obłędny smak, a wszystko jest ekspresowe i opiera się na łatwo dostępnych składnikach. Sekret...
-
Moja sąsiadka dodaje je do pomidorówki zamiast makaronu czy ryżu. Nie spodziewałam się takiego smaku
Klasyczna pomidorowa podawana jest z makaronem lub ryżem. I faktem jest, że smakuje po prostu obłędnie. Moja sąsiadka namówiła mnie jednak do spróbowania ugotowanej przez nią zupy pomidorowej z całkowicie innym dodatkiem. Muszę przyznać, że nie...
-
Łatwiejsza przystawka nie istnieje. Faszerowane pomidory to idealna propozycja na imprezę sylwestrową
Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć kolorowych i fikuśnych przystawek. Propozycją idealną, którą można przygotować w kilka minut bez wydawania fortuny, są faszerowane pomidory. Warzywa z kilkoma dodatkami skradną serca gości oraz pięknie...
-
Pomidory w słoiku jak z puszki, czyli domowy sposób na przepyszne przetwory. Tej metody nauczyła mnie babcia
Idealne do zup, sosów i sałatek, czyli pomidory w słoiku jak z puszki. Zapomnij o sklepowych przetworach i zrób je samodzielnie według babcinych metod. Nie tylko wyjdzie cię to o wiele taniej, ale do tego pomidory będą smaczniejsze. To prostsze, n...
-
Wbij jajko do warzywa i zapiecz. Tak zrobisz śniadanie, które jest lepsze od jajecznicy i szakszuki
Chcąc przygotować pożywne śniadanie zachodzimy w głowę, co możemy tak naprawdę wykonać. Zazwyczaj i tak stawiamy na klasyki, które z dnia na dzień coraz bardziej nam się nudzą. Do tego zaliczają się kanapki, tosty i nawet jajecznica. My jednak...
-
Lubisz sałatkę z pomidorów? Dzięki tej wersji pokochasz ją bardziej. Hiszpańska wersja zwali cię z nóg
Klasyczna sałatka zrobiona z pomidorów i cebuli jest podawana w naszych domach do prawie każdego obiadu. Wymienia się ją czasem na mizerię, lecz rzadko kiedy z nią eksperymentujemy. By to zmienić, podajemy przepis na jej hiszpańską wersję. Jest ta...
-
Kontrowersyjny dodatek do zupy pomidorowej. Fani się nie zgodzą, ale faktycznie podkręca smak całego dania
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup wśród Polaków. Najczęściej przygotowywana z niedzielnego rosołu i ciesząca podniebienia na początku tygodnia. Jak sprawić, by zupa była jeszcze bardziej intensywna w smaku. Pomoże ci ten kontrowersyjny...
-
Rozpływające się w ustach i bardzo sycące pulpety w sosie pomidorowym. Tego przepisu nauczyła mnie ciocia kucharka
Choć jest z nimi trochę pracy, to efekt jest tego wart. Pyszne pulpety w sosie pomidorowym to propozycja doskonała na niedzielny obiad z rodziną. Rozpływające się w ustach mięso, podane z aromatycznym sosem, podbije serca wszystkich gości.
-
Jesienna zupa krem autorstwa zwyciężczyni MasterChefa. W składzie nie tylko dynia, a cały miks kolorów
O tej porze roku w domowym menu nie brakuje rozgrzewających i sycących dań. Co jednak powiesz na obłędnie smaczną i odrobinę zwariowaną zupę krem z przepisu zwyciężczyni MasterChefa? W składnie znajdziemy dynię i wiele innym sezonowych warzyw. To...
-
Jak wybrać najlepsze pomidory ze sklepu? Koniecznie zwróć uwagę na te charakterystyczne cechy
Pomidory królują na polskich stołach niemal przez okrągły rok. Sezon na nie rozpoczyna się wczesną wiosną i trwa aż do późnej jesieni. W sklepach spożywczych znajdziemy głównie odmiany takie jak: malinowe, śliwkowe, koktajlowe czy lima. Mało kto...
-
Wyrzucasz krzaki pomidorów, gdy skończą owocować? To fatalny błąd. Zdziałają cuda w ogrodzie
Większość z nas wyrzuca krzaki pomidorów, kiedy tylko te skończą owocować. Okazuje się jednak, że to fatalny błąd, bo można je jeszcze wykorzystać. Potrafią zrobić w ogrodzie prawdziwą magię.
-
Smażone pomidory w nowej odsłonie. Posyp je tym produktem, a otrzymasz pyszne i zdrowe danie
Panierowane pomidory z żółtym serem to błyskawiczna i smakowita przekąska lub dodatek do kolacji. Jeśli wracasz do domu bez sił na przygotowanie skomplikowanego dania, a twoje szafki kuchenne i lodówka zieją pustkami, to nasz przepis na smażone...
-
Warzywne leczo robione "na oko" smakuje najlepiej. Ale zrobimy wyjątek i trochę wam podpowiemy
Warzywne leczo do słoików to doskonała propozycja na zamknięcie smaku lata. Później tylko wystarczy je podgrzać, by obiad był gotowy do podania błyskawicznie. Takie leczo najlepiej smakuje robione "na oko", ale podpowiemy, jakie proporcje będą...
-
Strzelczyk przełamał schematy i dodał to do pomidorowej. Każda gospodyni złapie się za głowę i nie uwierzy
Zupy to proste i smaczne dania, które królują w niejednej kuchni. Robi się je na bazie aromatycznego wywaru, a dodatki, które się do nich dorzuca, mają kluczowe znaczenie. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim spojrzeniem na kultową...
-
Zamknij lato w słoiczkach i ciesz się nim całą zimę. Domowy sos do spaghetti przygotujesz bez problemu
Jesień to czas zbiorów i przetworów. Warzywa są tańsze niż latem, a gospodynie przygotowują się na nadchodzą zimę, kiedy to dostępne w sklepach plony nie są już tak smaczne. Poza dżemami, ogórkami w zalewie i surówkami, warto zawekować również sos...
-
Ta banalnie prosta sałatka na zimę to smakowita rewelacja. Jej sekret tkwi w warstwach i zalewie
Nie masz pomysłu na pomidory, a domowa spiżarnia pęka w szwach od sosów, pasat i innych dobroci? Postaw na najprostszą sałatkę z jedynie trzech składników - smakuje wybornie, a jest naprawdę szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jej sekretem...
-
Zapomnij o nudnej klasyce z ziemniaków. Pomidorowe placki to danie, które skradnie niejedno serce
Jednym ze smaczniejszych i szybszych dań, jakie możemy przygotować na obiad, są klasyczne placki ziemniaczane. Jesienią warto jednak nieco zaszaleć i zamienić główny składnik na nieco bardziej sezonowy rarytas. Beata Śniechowska - zwyciężczyni...
-
Przepis na sos pomidorowo-paprykowy dostałam od cioci. To miał być sekret, ale nie wytrzymałam. Jest boski
Wrzesień w tym roku rozpieszcza nasz piękną pogodą i właśnie z tego powodu jeszcze przez długo będziemy mogli cieszyć się świeżymi pomidorami prosto z krzaczka. Co zrobić ze świeżych, soczystych pomidorów? Najlepiej pyszny sos. Poniższy przepis...
-
Sok z pomidorów - przepis mojej cioci. Jest najpyszniejszy, ale dodaje do niego dziwne rzeczy
Sok z pomidorów to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia we wrześniu. Jeśli chcecie poznać sprawdzony przepis na sok z pomidorów, mam dla was coś specjalnego. Moja ciocia robi najpyszniejszy sok z pomidorów, ale dodaje do niego...
-
Ten obiad zniknie w dwie minuty i to z dokładką. Pomidory w tej wersji to rozkosz z piekarnika
Jeśli szukasz łatwego i szybkiego pomysłu na obiad, który zaskoczy całą rodzinę, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra. Pomidory w tej wersji to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wystarczy je po prostu nafaszerować. Ten obiad zniknie ze stołu,...
-
Dlaczego przecier pomidorowy się rozwarstwia? Odpowiada za to książkowy błąd - uważaj podczas gotowania
Pomidory ci obrodziły i już pól piwnicy zapełniły przeciery i soki z pomidorów? Moje gratulacje. Jednak schodzisz do piwnicy i widzisz, ze przecier się rozwarstwił - na dnie osadziła się gęsta, ciemniejsza warstwa, na górze - niemal sama woda. Czy...