pomidory
-
Wiele osób używa ich zamiennie. To błąd, który może wpłynąć na smak i konsystencję potrawy
Co jest lepsze passata czy przecier pomidorowy? Tak naprawdę to zależy od tego, co masz zamiar upichcić. Tym bardziej, że choć wiele osób używa tych produktów zamiennie, różni je jedna, istotna rzecz. Jaka dokładnie?
-
Eksperci wybrali najzdrowszy owoc na świecie. Kupisz go w każdym sklepie, a może nawet masz w ogródku
Gdy słyszysz "najzdrowszy owoc na świecie", w głowie masz pewnie egzotyczny produkt, który kosztuje majątek. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że numerem jeden jest mięsista jagoda, do której mamy w Polsce dostęp przez cały rok.
-
Moja mama nigdy nie wkładała pomidorów do lodówki. Trzymała je z tymi owocami. Nie robiły się wodniste
Jak najlepiej przechowywać pomidory, aby dobrze smakowały i nie straciły aromatu? Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd i po przyjściu ze sklepu wkłada je do lodówki. Mało kto wie, że jest znacznie lepszy sposób.
-
Żadne awokado i jajka. Obieram ze skórki i wrzucam na patelnię. Tak robię najlepszą pastę kanapkową
Pasta kanapkowa to miła odmiana od tradycyjnego chleba z szynką i serem. Z czego zrobić smarowidło na kanapki? Ten produkt z pewnością masz w lodówce. Wystarczy chwila roboty i pyszna przekąska gotowa.
-
Od teraz nie użyjesz klasycznego masła. Kanapka z szynką będzie lepsza z tym smarowidłem
Robiąc kanapki każdy używa klasycznego masła i nie pomyśli nawet o tym, aby zamienić je na coś innego. Ja to zrobiłam i dzięki temu powstało to smarowidło. Teraz używam go każdego dnia, a kanapki stały się o niebo lepsze.
-
Pobudzą lepiej niż kawa i nasycą aż do obiadu. Jajka w tej wersji są najlepsze na śniadanie
Wiele osób uważa, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Coś w tym jest - pyszne śniadanie to dobry sposób, by nabrać pozytywnej energii i werwy na cały dzień. Bardzo często sięgamy po jajka na śniadanie, które świetnie sycą i dobrze smakują....
-
Śledzie po wileńsku robię jesienią na każdą imprezę. Goście są wniebowzięci
Śledzie po wileńsku to jedna z możliwości przyrządzenia tej popularnej ryby. Cieszy się ona też coraz większą popularnością. Sprawdź koniecznie, co nadaje jej ten cudowny smak.
-
Pomidor! Szybki quiz wiedzy ogólnej nie tylko dla kulinarnych pasjonatów
W dzisiejszym quizie wiedzy ogólnej zadaliśmy osiem pytań, które dotyczą pomidorów. Jesteście w stanie zgarnąć maksa? A może nie macie zbyt dużej wiedzy na temat tego czerwonego warzywa? Przekonajmy się jak wam pójdzie i czy zgarniecie 8/8!
-
Zupa krem z pomidorów lepsza niż pomidorówka u babci. Robi się ją ekspresowo, a smakuje bosko
Zupa pomidorowa to klasyka zup i polskich obiadów. A co można zrobić, aby była bardziej nietuzinkowa? Na przykład przygotować ją w formie gładkiego kremu. Tak robi moja ciocia i jej zupa krem z pomidorów jest uwielbiana. Jak przygotować taką zupę?...
-
Robisz to podczas kupowania pomidorów? Popełniasz wielki błąd. Produkt szybciej się zepsuje
Wielu Polaków popełnia karygodny błąd podczas kupowania pomidorów. W efekcie, zamiast zaoszczędzić, tracą, bo warzywa szybciej się psują. Jak temu zapobiec? Wystarczy pamiętać o prostej radzie.
- Składnik, który zmienia smak rosołu na lepszy. Wyrzuć z przepisu makaron
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Sałatkę "królową stołu" robię ekspresowo. Znajomi wolą ją od gyrosa
- Słodka przyjemność w 10 minut. Zdrowe, szybkie i łatwe do zrobienia
- Przepis na chrupiące frytki. Przed smażeniem zrób gazowaną kąpiel
- Najlepsza sałatka jaką ostatnio zrobiłam. Główny składnik cię zszokuje
- Lepszy niż chleb z piekarni. Dzięki jednemu składnikowi ma unikalny smak
- Bez faworków siostry Anastazji nie ma karnawału. Zawsze wychodzą
- Pyszna i rozgrzewająca zupa na indyku. Wyrazista dzięki tym przyprawom
- Z czego można zrobić koktajl? Nie tylko owoce. Wypróbuj innej wersji
-
Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
Gdy raz zrobisz domowy przecier pomidorowy, więcej nie kupisz sklepowego. Odpowiednio przygotowany jest gęsty i pełen aromatu. Doskonale wzbogaca smak wielu dań. Ważne, by wybrać świeże, soczyste i mięsiste pomidory. Nie bez znaczenia są również...
-
Jak zrobić suszone pomidory? Zapisz ten przepis i nie przepłacaj w sklepie
Suszone pomidory z pewnością znajdą się w większości polskich lodówek lub kuchennych szafek. To pyszny dodatek do sałatek, wrapów, burgerów oraz mięs i makaronów. Oczywiście najczęściej kupujemy je w sklepie, ale wierzę, że po poznaniu tego przepi...
-
Wszyscy tylko cukinia, a ja panieruję i smażę inne zielone warzywo. Nie każdy wie, że tak można
Panierowana cukinia jest pyszna i każdy w mojej rodzinie ją uwielbia. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że dużo smaczniejszą przekąskę można zrobić z innego, zielonego warzywa. Wystarczy bułka tarta, trochę sera i patelnia, a w kilka minut masz...
-
Pod koniec wakacji zawsze robię te pomidory do słoika. Są przepyszne, bo nie zapominam o dwóch dodatkach
Wszyscy kochamy pomidory i kiedy trwa sezon, zajadamy się nimi do woli i robimy najróżniejsze przetwory. Wśród mich nie może zabraknąć passat, przecierów oraz soków. Nie każdy jednak robi taką sałatkę, a szkoda, bo jest pyszna i pasuje do wielu da...
-
Lepiej zrób od razu kilka słoików. Te obłędne przetwory z pomidorów znikają ze spiżarni w okamgnieniu
Masz dużo pomidorów koktajlowych i zastanawiasz się, co z nich zrobić, aby cieszyć się ich smakiem jeszcze dłużej? Mamy rozwiązanie. A nawet dwa. Jakie? Koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy na przetwory, a na pewno nie pożałujecie.
-
To najlepsza surówka z pomidorów. Dodaję czosnek i garść ulubionej przekąski
Sezon na pomidory w pełni i do woli możemy się rozkoszować ich smakiem. Teoretycznie pomidory można łatwo dostać przez cały rok, jednak teraz są bezsprzecznie najlepsze. Oprócz przetworów robię z nich najlepszą surówkę. Jest tak pyszna, że nie mus...
-
Pomidorowa w tej wersji zachwyca. Zanim wrzucisz do garnka, zrób z pomidorami jedną rzecz
Zupę pomidorową kocha chyba każdy z nas, a wyjątkowa jest z tego powodu, że w każdym domu smakuje nieco inaczej. Niektórzy robią ją na rosole, inni na żeberkach, jedni zabielają śmietaną lub używają tylko świeżych pomidorów. Jednak przepis na zupę...
-
Z żadnej passaty. Jak zupa pomidorowa to ze świeżych pomidorów. Tylko jedna odmiana się nadaje
Pomidorówka często gości na naszych stołach. Jej wyrazisty smak uwielbiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Podawana z ryżem lub makaronem błyskawicznie znika z talerzy. Zwykle robisz ją z przecieru? Spróbuj innego przepisu. Zupa...
-
Do słoików wkładam te pomidory. Nie ma lepszej sałatki na zimę, ale uważaj na ocet
Wszyscy kochamy pomidory. Kiedy trwa sezon, na potęgę się nimi zajadamy i robimy najróżniejsze przetwory. Niemal zawsze wybieramy dojrzałe, czerwone (rzadziej żółte) pomidory, ale pora przekonać się, że zielone także są pyszne. Zrobisz z nich...
-
Pomidory i cukinię zamknij w słoiku i otwórz dopiero zimą. Zostaną zjedzone w mgnieniu oka
Przyrządzenie przetworów w pełni i wiele osób od kilku tygodni nie wychodzi z kuchni, bo robi tylko je. Jeśli zastanawiałeś się, co jeszcze możesz włożyć do słoików, to ta mieszanka będzie idealna. Przyrządzam ją od kilku lat i nigdy mnie nie...
-
Po te pomidory zawsze sięgam zimą. Raz spróbowałam i teraz już zawsze mam pełną spiżarnię
Przełom sierpnia i września jest szczytem sezonu na pomidory w Polsce. To właśnie wtedy dojrzewa najwięcej odmian. Jeśli kochasz jeść je latem, spróbuj zachować ich smak na następne długie miesiące. Z tym prostym przepisem będziesz cieszyć się nim...
-
Takie pomidory jem na okrągło. Tę przekąskę kocha cała rodzina. Ważny jest ser
Sezon na pomidory w pełni i chociaż bez problemu można je dostać w sklepach przez cały rok, to właśnie latem i wczesną jesienią są najsmaczniejsze. Robimy z nich najróżniejsze przetwory, sałatki i kładziemy na kanapki. Ja jednak robię z pomidorów...
-
Blade pomidory? Dzięki tej mieszance będą zachwycać kolorem. Potrzebujesz tylko czterech składników
Polacy chętnie zajmują się uprawą warzyw i owoców, a największe zainteresowanie niewątpliwie budzą m.in. pomidory. Nie ważne, czy sadzimy je w ogrodzie, w szklarni czy na balkonie - szczególnie uważać musimy na upały. Warto wspomagać krzewy domową...
-
Pomidory w marynacie, które są lepsze od papryki i ogórków. Sekretem jest mieszanka przypraw
Mało kto decyduje się na przygotowanie pomidorów w marynacie, a to spory błąd. Smakują wręcz rewelacyjnie, a przygotowuje się je w banalny sposób. Co zrobić, żeby wyszły idealnie? Sekretem jest mieszanka odpowiednich ziół.
-
Ten przepis na pomidory w słoikach krąży w mojej rodzinie od pokoleń. Strzegę go jak oka w głowie
Sezon na pomidory w pełni, warto więc wykorzystać ten czas na zrobienie pysznych i prostych przetworów, które będą nam służyć jesienią i zimą. Jak zrobić pomidory w słoikach na zimę? Dobry przepis to podstawa!
-
Nie przepłacaj i zrób w domu. Suszone pomidory z tego przepisu są lepsze od kupnych
Na pewno w większości polskich domów w kuchennej szafce lub lodówce znajdzie się słoiczek suszonych pomidorów. Są idealne do sałatek, dodajemy je do sosów i faszerujemy nimi roladki. Jednak nie musisz kupować ich w sklepie, ponieważ dużo lepsze...
-
Przepis na szakszukę zmienił moje śniadania. Jajka w tej wersji są najpyszniejsze
Co zamiast kanapek na śniadanie? Jeśli szukamy alternatyw, często stawiamy na jajka. Jednak jajecznica, omlety lub francuskie tosty nie są nawet w połowie tak pyszne, jak bliskowschodnia szakszuka. Przepis jest banalny: otwórz lodówkę, weź kilka...
-
Pomidory do słoików w najlepszej wersji. Nie przecier i nie passata, a pyszna przekąska
Przepisów na przetwory z pomidorów jest całe mnóstwo. Najczęściej stawiamy na przeciery, koncentraty i passaty, rzadziej na soki z pomidorów. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidory do słoika, które smakiem mogą konkurować z najlepszymi...
-
Kupisz go w sklepie, ale domowy jest milion razy lepszy. Z nim nawet kanapki nie mają sobie równych
Ile razy zastanawiałeś się, ile chemii i konserwantów znajduje się w tym, co jemy? Jeśli chociaż raz, to musisz wypróbować domowe sposoby na smakołyki, które są w sklepach. Dzięki temu masz pewność, co jesz i możesz tym rozkoszować się bez końca....
-
Przecier pomidorowy - przepis, który mam z zeszytu babci. Jej kluczem do sukcesu są konkretne pomidory
Moja babcia zawsze powtarzała, że aby przecier pomidorowy smakował idealnie, potrzebne są warzywa skąpane w słońcu. Za takie uważała soczyste i słodkie pomidory malinowe. Teraz, gdy robię przecier z jej przepisu, nie mogę wybrać innych.
-
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Bez cebuli ani rusz, ale i tak zalewa najlepsza
Wszyscy kochamy pomidory i najróżniejsze przetwory z pomidorów. Jednak nie każdy wie, że z zielonych, niedojrzałych jeszcze pomidorów można zrobić coś naprawdę pysznego. Ta sałatka na zimę jest obłędna, ale liczą się dodatki. Zapamiętaj proporcje,...
-
To najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z pomidorów. Włosi będą zazdrościć tego smaku
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez pomidorów. Nie mówię jedynie o zupie pomidorowej, lecz także o najróżniejszych sosach, przetworach i oczywiście sałatkach. Dziś jednak skupimy się na przetworach z pomidorów, a dokładniej na passacie....
-
Co podgryza pomidory? Te szkodniki są wyjątkowo dokuczliwe. Nie wypatrzysz ich gołym okiem
Uprawa pomidorów narażona jest nie tylko na choroby, lecz także atak szkodników. To prawdziwe utrapienie nawet dla najbardziej doświadczonych ogrodników. Co może zjadać pomidory? Zidentyfikuj i reaguj.
-
Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Sporo osób popełnia błąd z lodówką
Sezon na pomidory w pełni i możemy do woli się nimi zajadać. Teraz są najpyszniejsze, mają mnóstwo smaku umami, są soczyste i mięsiste. Chcielibyśmy, żeby tak było jak najdłużej i dziś podpowiemy wam, jak przedłużyć świeżość pomidorów. Wkładasz je...
-
Latem dodaję do każdego posiłku. Pomidory w tej wersji kocha pół świata, ale ja dodaję coś jeszcze
Latem, kiedy upał za oknem zniechęca nas do stania w gorącej kuchni, wolimy zajadać się lekkimi i orzeźwiającymi rzeczami. Zamiast smażenia wybieramy grillowanie lub pieczenie, ale zawsze do jakiegoś mięsnego dania lubimy dołożyć jakąś surówkę....
-
Robię je co roku, a wszystkie słoiki znikają jeszcze przed zimą. Lepiej zrób ich więcej
Przygotowywanie przetworów mamy już we krwi i o tej porze roku robimy ich najwięcej. W ten sposób chcemy zamknąć najsmaczniejsze smaki lata, by wrócić do nich, gdy za oknem będzie szaro i buro. Ja co roku przygotowuję te pomidorki i zawsze cieszą...
-
Wsyp do garnka, zalej wodą i odstaw. Ten sposób na zarazę ziemniaczaną zadziała jak antybiotyk
Zaraza ziemniaczana na pomidorach to jedna z najczęstszych przyczyn zrujnowanych zbiorów. Choroba rozprzestrzenia się lotem błyskawicy, kluczowe jest więc jak najszybsze działanie. Jak zwalczyć zarazę ziemniaczaną na pomidorach?
-
Sos pomidorowy wzbogacam dwoma dodatkami. Kiedy nikt nie patrzy, jem prosto ze słoika
Sos pomidorowy każdy powinien zrobić latem, jeśli chce mieć zawsze pod ręką gotową bazę do pysznej zupy, makaronu, pulpetów, a nawet pizzy. Przepis jest banalny, jednak ja postanowiłam poszaleć. Do pomidorów dodałam dwa składniki. Słoik wychodzi z...
-
Łączysz ser z tym warzywem? Brzmi pysznie, ale mówią, że to źle działa na organizm. Ekspertka wyjaśnia
Niektóre połączenia zyskują miano szkodliwych. Mit spożywczy szerzy się w najlepsze, a ludzie boją się jeść, tak jak lubią. W sieci bardzo często można trafić na informację, że łączenie białego sera z pomidorem może nie być najlepsze dla naszego...
-
Pierwsze pomidory już się czerwienią. Poznaj przepis na najlepszy przecier, nie zapomnij o dwóch dodatkach
Lato w pełni więc top czas przetworów wszelakich. Ogórki robimy już od dłuższego czasu i właśnie teraz na krzaczkach zaczęły czerwienić się pierwsze pomidory. Dziś mamy dla was przepis na domowy, przepyszny i gęsty przecier pomidorowy z dwoma...