pomidory
-
Wbij jajko do warzywa i zapiecz. Tak zrobisz śniadanie, które jest lepsze od jajecznicy i szakszuki
Chcąc przygotować pożywne śniadanie zachodzimy w głowę, co możemy tak naprawdę wykonać. Zazwyczaj i tak stawiamy na klasyki, które z dnia na dzień coraz bardziej nam się nudzą. Do tego zaliczają się kanapki, tosty i nawet jajecznica. My jednak...
-
Lubisz sałatkę z pomidorów? Dzięki tej wersji pokochasz ją bardziej. Hiszpańska wersja zwali cię z nóg
Klasyczna sałatka zrobiona z pomidorów i cebuli jest podawana w naszych domach do prawie każdego obiadu. Wymienia się ją czasem na mizerię, lecz rzadko kiedy z nią eksperymentujemy. By to zmienić, podajemy przepis na jej hiszpańską wersję. Jest ta...
-
Kontrowersyjny dodatek do zupy pomidorowej. Fani się nie zgodzą, ale faktycznie podkręca smak całego dania
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup wśród Polaków. Najczęściej przygotowywana z niedzielnego rosołu i ciesząca podniebienia na początku tygodnia. Jak sprawić, by zupa była jeszcze bardziej intensywna w smaku. Pomoże ci ten kontrowersyjny...
-
Rozpływające się w ustach i bardzo sycące pulpety w sosie pomidorowym. Tego przepisu nauczyła mnie ciocia kucharka
Choć jest z nimi trochę pracy, to efekt jest tego wart. Pyszne pulpety w sosie pomidorowym to propozycja doskonała na niedzielny obiad z rodziną. Rozpływające się w ustach mięso, podane z aromatycznym sosem, podbije serca wszystkich gości.
-
Jesienna zupa krem autorstwa zwyciężczyni MasterChefa. W składzie nie tylko dynia, a cały miks kolorów
O tej porze roku w domowym menu nie brakuje rozgrzewających i sycących dań. Co jednak powiesz na obłędnie smaczną i odrobinę zwariowaną zupę krem z przepisu zwyciężczyni MasterChefa? W składnie znajdziemy dynię i wiele innym sezonowych warzyw. To...
-
Jak wybrać najlepsze pomidory ze sklepu? Koniecznie zwróć uwagę na te charakterystyczne cechy
Pomidory królują na polskich stołach niemal przez okrągły rok. Sezon na nie rozpoczyna się wczesną wiosną i trwa aż do późnej jesieni. W sklepach spożywczych znajdziemy głównie odmiany takie jak: malinowe, śliwkowe, koktajlowe czy lima. Mało kto...
-
Wyrzucasz krzaki pomidorów, gdy skończą owocować? To fatalny błąd. Zdziałają cuda w ogrodzie
Większość z nas wyrzuca krzaki pomidorów, kiedy tylko te skończą owocować. Okazuje się jednak, że to fatalny błąd, bo można je jeszcze wykorzystać. Potrafią zrobić w ogrodzie prawdziwą magię.
-
Smażone pomidory w nowej odsłonie. Posyp je tym produktem, a otrzymasz pyszne i zdrowe danie
Panierowane pomidory z żółtym serem to błyskawiczna i smakowita przekąska lub dodatek do kolacji. Jeśli wracasz do domu bez sił na przygotowanie skomplikowanego dania, a twoje szafki kuchenne i lodówka zieją pustkami, to nasz przepis na smażone...
-
Warzywne leczo robione "na oko" smakuje najlepiej. Ale zrobimy wyjątek i trochę wam podpowiemy
Warzywne leczo do słoików to doskonała propozycja na zamknięcie smaku lata. Później tylko wystarczy je podgrzać, by obiad był gotowy do podania błyskawicznie. Takie leczo najlepiej smakuje robione "na oko", ale podpowiemy, jakie proporcje będą...
-
Strzelczyk przełamał schematy i dodał to do pomidorowej. Każda gospodyni złapie się za głowę i nie uwierzy
Zupy to proste i smaczne dania, które królują w niejednej kuchni. Robi się je na bazie aromatycznego wywaru, a dodatki, które się do nich dorzuca, mają kluczowe znaczenie. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim spojrzeniem na kultową...
-
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Ten farsz nie ma sobie równych
-
Wykładowczyni zabijała karpia bez ogłuszenia. "Piłuje głowę nożem"
-
Antyporadnik dla jesieniarzy i jesieniar, czyli jesiennych malkontentów. Jak nie dać się jesiennej chandrze?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Bez mąki i drożdży, a smakuje jak z piekarni. Chrupiący i miękki w środku
-
Sałatka na święta i na sylwestra. To tylko makaron i cztery składniki
- Najważniejsze zasady gotowania barszczu. Dzięki temu zachowa swój kolor
- Tego składnika w pierniczkach się nie spodziewasz. Ciastka będą idealnie kruche
- Sekret idealnego karpia na Wigilię? Siostra Anastazja podzieliła się trikiem
- Śledzie na ostro ze słoika według Strzelczyka. Wzbogacą świąteczny stół
- Gołąbki z tymi dodatkami w mig znikają z wigilijnego stołu. Rodzina je kocha
-
Zamknij lato w słoiczkach i ciesz się nim całą zimę. Domowy sos do spaghetti przygotujesz bez problemu
Jesień to czas zbiorów i przetworów. Warzywa są tańsze niż latem, a gospodynie przygotowują się na nadchodzą zimę, kiedy to dostępne w sklepach plony nie są już tak smaczne. Poza dżemami, ogórkami w zalewie i surówkami, warto zawekować również sos...
-
Ta banalnie prosta sałatka na zimę to smakowita rewelacja. Jej sekret tkwi w warstwach i zalewie
Nie masz pomysłu na pomidory, a domowa spiżarnia pęka w szwach od sosów, pasat i innych dobroci? Postaw na najprostszą sałatkę z jedynie trzech składników - smakuje wybornie, a jest naprawdę szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jej sekretem...
-
Zapomnij o nudnej klasyce z ziemniaków. Pomidorowe placki to danie, które skradnie niejedno serce
Jednym ze smaczniejszych i szybszych dań, jakie możemy przygotować na obiad, są klasyczne placki ziemniaczane. Jesienią warto jednak nieco zaszaleć i zamienić główny składnik na nieco bardziej sezonowy rarytas. Beata Śniechowska - zwyciężczyni...
-
Przepis na sos pomidorowo-paprykowy dostałam od cioci. To miał być sekret, ale nie wytrzymałam. Jest boski
Wrzesień w tym roku rozpieszcza nasz piękną pogodą i właśnie z tego powodu jeszcze przez długo będziemy mogli cieszyć się świeżymi pomidorami prosto z krzaczka. Co zrobić ze świeżych, soczystych pomidorów? Najlepiej pyszny sos. Poniższy przepis...
-
Sok z pomidorów - przepis mojej cioci. Jest najpyszniejszy, ale dodaje do niego dziwne rzeczy
Sok z pomidorów to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia we wrześniu. Jeśli chcecie poznać sprawdzony przepis na sok z pomidorów, mam dla was coś specjalnego. Moja ciocia robi najpyszniejszy sok z pomidorów, ale dodaje do niego...
-
Ten obiad zniknie w dwie minuty i to z dokładką. Pomidory w tej wersji to rozkosz z piekarnika
Jeśli szukasz łatwego i szybkiego pomysłu na obiad, który zaskoczy całą rodzinę, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra. Pomidory w tej wersji to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wystarczy je po prostu nafaszerować. Ten obiad zniknie ze stołu,...
-
Dlaczego przecier pomidorowy się rozwarstwia? Odpowiada za to książkowy błąd - uważaj podczas gotowania
Pomidory ci obrodziły i już pól piwnicy zapełniły przeciery i soki z pomidorów? Moje gratulacje. Jednak schodzisz do piwnicy i widzisz, ze przecier się rozwarstwił - na dnie osadziła się gęsta, ciemniejsza warstwa, na górze - niemal sama woda. Czy...
-
Szakszuka - przepis na pyszne śniadanie z jajkami. Wykorzystaj sezonowe smakołyki, a zapomnisz o kanapkach
Jeśli znudziła ci się jajecznica i kanapki na śniadanie, ten przepis sprawi, że bardzo długo do nich nie wrócisz. Szakszuka to klasyka bliskowschodniej kuchni, ale w każdym polskim ogrodzie teraz pełno jest najważniejszych składników. No i...
-
Ten domowy keczup bije sklepowe na głowę. Jest pyszny i sprawdzi się nawet do kanapek do szkoły
Domowy keczup to o wiele smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla sklepowej wersji. Sos przygotowany we własnej kuchni nie ma sztucznych dodatków i zawiera o wiele mniej cukru, dzięki czemu spokojnie można go podawać również dzieciom. Sprawdzi się...
-
Orzeźwiająca sałatka idealna na kolację. Ten zestaw ziół i warzyw to przepyszna bomba witaminowa
Geniusz tej sałatki tkwi w jej prostocie. W końcu połączenie ogórka i pomidora jest stare jak świat, a mimo to za każdym razem zachwyca kubki smakowe. Tym przysmakiem ucieszysz również wegan i wegetarian oraz osoby na diecie bezglutenowej.
-
Smażone zielone pomidory to niebanalna i szybka przekąska. Sprawdź, jakie przetwory przyrządzisz z zielonych pomidorów
Smażone zielone pomidory to smaczna przekąska, która zrobisz w mniej niż pół godziny. To przysmak, którym zajadają się Amerykanie. Jak zrobić smażone zielone pomidory i inne ciekawe dania z wykorzystaniem zielonych pomidorów? Sprawdź nasze przepisy.
-
Przepis na domową zupę pomidorową. Z tym banalnym trikiem będzie smakować jak u babci
Nie ma nic lepszego niż domowe obiady w klasycznej odsłonie. Zupa pomidorowa to propozycja, z którą na próżno konkurować, a wszystko za sprawą swojskich składników. Tu nie trzeba kombinować i szukać ulepszeń - babcina wersja smakuje najlepiej,...
-
Mamy dla was przepis, o którym mało osób słyszało. Jak zrobić kiszone pomidory? Wszystko pokażemy
Sezon na pomidory w pełni i aż żal nie wykorzystywać świeżych, aromatycznych dojrzałych w słońcu owoców. Przepisów na przetwory z pomidorów jest mnóstwo, ale o tym, który wam dziś pokażemy, wciąż wie niewiele osób, a szkoda. Jak zrobić kiszone...
-
Pomidory krojone w słoiku - przygotujcie je we wrześniu, a zimą będziecie mogli się nimi delektować
Pomidory krojone w słoiku to dobry sposób na dodatkową dawkę witamin, ale i urozmaicenie dań. To znakomita opcja na zimę, kiedy nie mamy już tak łatwego dostępu do świeżych i ekologicznych warzyw. Sprawdź proste przepisy na krojone pomidory do...
-
Pomidory w galarecie - przepisy na zimowe przetwory dla zabieganych. Szybkie i łatwe receptury
Pomidory w galarecie nie są zbyt popularne. Warto jednak wiedzieć, że są bardzo proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Dodatkowo pomidory w galarecie to świetny dodatek przy wielu kulinarnych okazjach. Sprawdź, jak łatwo możesz je zrobić.
-
Ten jeden składnik odmieni twoją pomidorową. Każda teściowa poprosi o przepis i o dokładkę
Sezon na pomidory to doskonały moment na przygotowanie przepysznej, aromatycznej zupy. Jak przyrządzić pomidorową o idealnym smaku? Podpowiadamy, co do niej dodać, aby miała wyjątkowy smak i znikała w okamgnieniu.
-
Pomidory w słoikach są banalnie proste i zaskakująco szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się zimą
Trwa sezon na pomidory, dlatego warto wypróbować przepis na słoiki pełne tych soczystych warzyw. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt może zaskakiwać. Jeden składnik będzie kluczowy dla uzyskania idealnego smaku.
-
Przecier pomidorowy na zimę do słoików. Dobra wiadomość jest taka, że potrzebne będą tylko trzy składniki
Przecier pomidorowy na zimę domowej roboty to samo zdrowie! Nie ma nic lepszego, niż przecier z ekologicznych pomidorów. Najlepiej z własnej szklarni. Przedstawiamy proste i sprawdzone przepisy na przetwory dla początkujących kucharzy i nie tylko.
-
Pomidory do słoika - w sam raz na zimę. Jak je zrobić? Prosty przepis
Przechowywanie pomidorów w słoiku to łatwy i skuteczny sposób zatrzymanie odrobiny lata na jesienne i zimowe dni. Przygotowane tak pomidory doskonale sprawdzą się m.in. jako dodatek do dań obiadowych. Jak zrobić pomidory w słoikach? Co warto zrobi...
-
Przepis na domowy ketchup. Nie kupisz takiego w żadnym sklepie, a smak podkręci kwaśny dodatek
Jeśli uwielbiasz ketchup i nie wyobrażasz sobie bez niego codziennych posiłków, mamy dla ciebie coś ekstra. Przepis na domowy ketchup jest banalnie prosty, wcale nie zajmuje dużo czasu, a sos smakuje genialnie. Wystarczy, że dodasz do niego trochę...
-
Sok pomidorowy z tego przepisu to hit w mojej rodzinie. Wszystko za sprawą dwóch przypraw i jednego owocu
Jako dziecko nie przepadałam za sokiem pomidorowym i kiedy mama kupowała go na kartony, nie mogłam na niego patrzeć. Zmieniło się to dopiero wtedy, kiedy sama postanowiłam zrobić sok z pomidorów. Pierwsza próba wyszła świetnie, ale następnym razem...
-
Suszone pomidory w sklepie trochę kosztują, więc zrób je w domu. Zapewniamy, że nie ma nic prostszego
Suszone pomidory to obłędny dodatek do wielu mięs, sosów czy sałatek. Sprawdzają się w wielu różnych potrawach, podkręcając ich smak i nadając im aromatu. W sklepie potrafią jednak kosztować krocie. A przecież można o wiele taniej zrobić je w domu...
-
Przecier pomidorowy z tym dodatkiem to mistrzostwo. Wystarczą dwie gałązki, żeby podkręcić smak
Przecier pomidorowy to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia latem. Przepis na domowy przecier jest banalny, a ja od lat dodaję do niego swój sekretny składnik. Wychodzi tak pyszny, że można go jeść łyżeczką prosto ze słoika, a zup...
-
Bardzo rzadko je robimy, a są przepyszne. Jak zrobić zielone pomidory w zalewie? Uważaj na ocet
Pomidory to zdecydowanie jeden z najlepszych darów lata i do oporu zajadamy się nimi i na różne sposoby przerabiamy. Jednak jeśli już bierzemy się za pomidory, to najczęściej za te czerwone i dojrzałe. A co z zielonymi pomidorami? Okazuje się, że...
-
Przecier pomidorowy na zimę. Będzie pyszny, aksamitny i wyrazisty, ale nie zapomnij o tym płynie
Sezon na pomidory w pełni i w naszych ogrodach i na krzaczkach w ogrodzie aż czerwono od pysznych, soczystych owoców. Jeśli lubisz domowe przetwory, mamy dla ciebie stary, sprawdzony przepis na przecier z pomidorów na zimę. Receptura jest banalna,...
-
Obiad na upał, który dodaje skrzydeł i orzeźwia. Jak zrobić chłodnik hiszpański? Ważne są dodatki
Za oknem żar leje się z nieba i ostatnie, na co mamy ochotę to stanie nad gorącą kuchenką i gotowanie wymyślnych posiłków. Na szczęście mamy dla was przepis na idealny obiad na upał, czyli chłodnik, ale nie taki zwykły z buraków i jogurtu. Jak...
-
Zupa krem z pomidorów, która bije inne na głowę. Najlepiej smakuje z tego rodzaju warzyw
Zupa krem z pomidorów to nic innego jak smak lata. Delikatnie kwaśna, nieco słodka, a na dodatek niezwykle aromatyczna - czego chcieć więcej? Na dodatek robi się ją łatwo i szybko, więc przepis na nią powinien znać każdy. Podpowiadamy, co zrobić, ...
-
Te warzywa są bardzo zdrowe, ale nie wszystkie nadają się do jedzenia. Czasem mogą zaszkodzić
Pomidory to jedne z sezonowych warzyw, które warto jeść o tej porze roku. Są niezwykle uniwersalne i można je używać do przyrządzenia wielu różnych potraw. Nie wszystkie jednak nadają się do zjedzenia.
-
Masz nadmiar pomidorów i zastanawiasz się jak je wykorzystać? Sprytny trik gwarantuje świeżość i smak
Sierpień to miesiąc w którym pomidory smakują najlepiej - są soczyste, dorodne i świeże. Jeśli ten letni rarytas zalega w twojej kuchni, wystarczy, że wykorzystasz ten sprytny trik. Obejdzie się bez wekowania i przekładania ich do słoików. Mrożone...
-
Marzą ci się obfite plony pomidorów? W tym roku już za późno, ale zachowaj nasiona na kolejny sezon. Ta metoda będzie idealna
Wraz z sierpniem przychodzi czas, w którym kończy się szczytowy sezon wielu owoców i warzyw. Choć wiele z nich pojawiać się będzie jeszcze jesienią, to na sadzenie nowych nie ma już czasu. Na szczęście nic straconego, bowiem można w łatwy sposób...