pomysł na obiad
-
Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem
Jeśli jesteś fanem szybkich, prostych i jednogarnkowych potraw to ten przepis z pewnością ci się spodoba. Danie to wyróżnia się na tle innych swoją prostotą, a przede wszystkim smakiem. Po jednym kęsie zauważysz, że można znaleźć tu wiele...
-
Gdy jej spróbujesz, już nie wrócisz do pomidorowej i kapuśniaku. Jest najlepsza tylko z tym mięsem
Mało która zupa może być określana mianem lepszej od rosołu, czy pomidorowej. Jednak podając ta, słyszałam właśnie takie komentarze. Połączenie warzyw, przypraw i tego mięsa, niektórych zachwyca na tyle, że robią ją dwa razy w tygodniu. Ja się im...
-
Ta zupa była narzędziem w walce z niedożywieniem. Nasycisz nią nawet niejadków w swoim domu
Zupa rumfordzka ma historię bogatszą niż niejeden zabytek. Swojego czasu używana była do walki z niedożywieniem. Wszystko dlatego, że jej przygotowanie było tanie, a składniki sycące. Co więcej, zupa ta jest wyjątkowo smaczna i sprawdzi się także ...
-
Do marchewki z groszkiem dodałam składnik, o którym pewnie nie pomyślałaś. Ten smak śni się moim domownikom po nocach
Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Doskonale komponuje się z mięsem i ziemniakami, choć również solo smakuje wyśmienicie. Nie da się jednak ukryć, że klasyczna wersja marchewki z groszkiem potrafi być nudna i...
-
Zapisz ten przepis, bo z pewnością przyda się na kolejną niedzielę. Wystarczy wsadzić do piekarnika, a później ugotować
Rosół to król wśród zup. Gości na polskich stołach niemal w każdą niedzielę, by na drugi dzień stać się wyśmienitą bazą pod pomidorową lub inną zdrową zupę. Jak sprawić, by rosół był wyrazisty, esencjonalny i bogaty w smaku? Zapomnij o klasycznych...
-
Do tej zupy będziesz wracać 3 razy w tygodniu. Jest sycąca jak mało co i rozgrzewa lepiej od kaloryfera
Zupy to dania, które jesienią i zimą są najczęściej i najchętniej wykonywane. Nic dziwnego, bowiem mogą rozgrzać jak mało co i przygotowuje się je w dość szybko. W naszej kulturze wyróżniamy wiele zup, jednak takiej nie widział prawie nikt....
-
Tak gęsta, że łyżka nie opada. Holenderska grochówka przebija polską wersję. Dodają do niej ten składnik
Smak grochówki nie jest nam obcy. To zupa, która w naszej kuchni jest od lat. Jednak w wielu krajach można znaleźć jej odpowiednik. W Holandii również taki istnieje, a według niektórych jest smaczniejszy od naszej tradycyjnej wersji. Charakteryzuj...
-
Domownicy będą ustawiać się w kolejce po to mięso. Dzięki odpowiedniej obróbce będzie miękkie i soczyste
Choć niektóre mięsa są popularne i smaczne, są często zapominane. Chcemy więc o nich przypomnieć, by następny obiad nabrał nowego wymiaru. Ten rodzaj mięsa odpowiednio zrobiony sam rozpływa się w ustach. Połączenie go z tym sosem to strzał w...
-
Wbrew powszechnej opinii ziemniaki to samo zdrowie. Jedz je na różne sposoby, także jako puree. Z tym dodatkiem wyjdzie zawsze
Czym byłby obiad bez ziemniaków? Dodajemy je do zup, do sałatek i stanowią nieodłączny element obiadowych dań. Można jeść je na dziesiątki sposobów, a do tego są naprawdę zdrowe. Co zrobić, by były jeszcze pyszniejsze? Podczas przygotowywania pure...
-
Użyj tego warzywa, a placki będą smaczniejsze od ziemniaczanych. Najlepiej smakują z domowym sosem
Placki warzywne można wykonać na wiele sposobów. Najpopularniejszą metodą jest zrobienie ich z ziemniaków, a także z cukinii. W tym przepisie pokażemy, że nie tylko te dwa warzywa świetnie sprawdzają się w takim wykonaniu. O tym składniku nawet ni...
-
Studenci patrzyli, jak lekarka weterynarii zabija karpia. "Zrobiło mi się słabo"
-
Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu dodaj plaster tego składnika
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Chleb bez mąki i wyrabiania. Takiego nie ma w żadnym sklepie
-
Sałatka na święta i na sylwestra. To tylko makaron i cztery składniki
- Najważniejsze zasady gotowania barszczu. Dzięki temu zachowa swój kolor
- Tego składnika w pierniczkach się nie spodziewasz. Ciastka będą idealnie kruche
- Sekret idealnego karpia na Wigilię? Siostra Anastazja podzieliła się trikiem
- Diabelski śledzik z przepisu Strzelczyka. Z tymi dodatkami wyjdzie obłędnie
- Gołąbki z tymi dodatkami w mig znikają z wigilijnego stołu. Rodzina je kocha
-
Elastyczne i mięciutkie naleśniki na krokiety. Nie uwierzysz jakie warzywo jest głównym składnikiem ciasta
Jeszcze nie tak dawno były wakacje, a teraz Polacy przygotowują się już do świąt Bożego Narodzenia. Większość z nas planuje porządki w domach i testuje przepisy, którymi następnie zachwycać będą się goście przy wigilijnym stole. Jak przygotować...
-
Kontrowersyjny dodatek do zupy pomidorowej. Fani się nie zgodzą, ale faktycznie podkręca smak całego dania
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup wśród Polaków. Najczęściej przygotowywana z niedzielnego rosołu i ciesząca podniebienia na początku tygodnia. Jak sprawić, by zupa była jeszcze bardziej intensywna w smaku. Pomoże ci ten kontrowersyjny...
-
Po co lepić kotlety, jeśli z tego mięsa możesz zrobić błyskawiczne danie. Nie narobisz się, a jedzenia starczy na kilka dni
Masz dosyć lepienia i smażenia kotletów mielonych? Przygotowywanie tego dania to zmora niejednej gospodyni. Nie dość, że kosztuje to sporo pracy, to na dodatek robi się przy tym niezły bałagan. Postaw lepiej na zapiekankę z mięsa mielonego. Smak...
-
Tą zupą zajadali się wszyscy w PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza, co dodać, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty
Polacy tuż po 1989 chcieli zapomnieć o czasach PRL-u i grubą kreską odcinali się od dotychczasowych przyzwyczajeń. Wszyscy mieli apetyt na to, co zachodnie, dlatego też wiele dań zostało zapomnianych. Jedną z nich jest zupa z buraków ćwikłowych....
-
Rosół znów wyszedł zbyt mętny? Wszystko przez ten błąd! Uratuje cię trik znanych kucharzy
Jaki powinien być rosół? Przede wszystkim wyrazisty w smaku, odpowiednio tłusty i... klarowny. Niestety nie każdy wie, co zrobić, by wywar był przejrzysty i o pięknym, złotym zabarwieniu. Jak się okazuje, wystarczy dolać odrobinę czegoś, co każdy ...
-
Babciny przepis na idealne domowe ciasto na pierogi. W składzie nie ma ani grama jajek, natomiast musisz dodać ten składnik
Aby przygotować idealne ciasto na pierogi, potrzebujesz tylko czterech składników i jest to mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nieważne czy ugniatasz je ręcznie, czy przygotowujesz w malakserze, ten przepis wychodzi zawsze i w każdych warunkach....
-
Ziemniaki zapiekane tym mięsem smakują bosko. Przed włożeniem do piekarnika, posyp je tym produktem
Można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że ziemniak to warzywo, które nigdy się nie znudzi. Jest w tym dużo prawdy, ponieważ ziemniaki można przygotowywać na setki sposobów. Pozostaw jednak tradycyjne metody w tyle i przygotuj ziemniaki nadziewan...
-
Przepis na boczniaki, czyli wyśmienity strogonow w wersji grzybowej. Goście padną z zachwytu gdy podasz to na stół
Żadne kotlety, nuggetsy i wegańskie flaki. Z boczniaków koniecznie przygotuj wege strogonowa. Takiego dania nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Będzie pysznie, sycąco i bardzo wykwintnie. Goście nie uwierzą, że nie ma tam grama mięsa.
-
Wątróbka z cebulą nigdy nie była lepsza. Wystarczy wziąć do serca tę radę
Wątróbka z cebulą to jedno z tych dań, które warto przygotować gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy pokroić cebulę, następnie mięso i całość od razu wrzucić na patelnię. Można jednak jeszcze bardziej podkręcić smak wątróbki, dodaj...
-
Pyzy ze słoika zaskoczą smakiem i przeniosą cię do PRL-owskiej stolicy. Wystarczą trzy składniki
Pyzy ziemniaczane to jedno z wielu tradycyjnych dań polskich, które może pochwalić się rzeszą miłośników. Ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu kłopotu, a smak z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. W tej wersji nie liczy się wyłącznie...
-
Placków ziemniaczanych w tej odsłonie jeszcze nie jedliście. Pędź do lasu i zbieraj grzyby na aromatyczne nadzienie
Placki ziemniaczane zna każdy. Niektórzy jedzą je z cukrem, inni za śmietaną, a jeszcze inni tylko i wyłącznie z mięsnym sosem. Wszystkie popularne wersje chowają się jednak przy odsłonie z grzybami. Tradycyjne placki nadziej leśnymi skarbami, a...
-
Bigos jeszcze lepszy, niż robi babcia. Do kapusty dolej odrobinę tego trunku, a aromat będzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej odsłonie może okazać się gwiazdą na rodzinnym stole. Wystarczy dodać odrobinę tego składnika, a smak i aromat będą jeszcze mocniejsze. Babcia lub teściowa z pewnością poproszą cię o...
-
Tradycyjna kapusta zasmażana jak u mamy. Pokrój w kostkę to mięso i dodaj do potrawy. Smak zwali cię z nóg
Zasmażana kapusta, to jedno z tych dań, które jest gotowe już w kwadrans. Przygotowanie zdrowego, kiszonego dodatku do obiadu nie wymaga więc ani ogromnego nakładu pracy, ani wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podaj zasmażaną kapustę z tradycyjnym...
-
W lodówce zalegają ci resztki jedzenia? Nie wyrzucaj ich, tylko zrób z nich pyszny i pożywny obiad
Polacy wydają co miesiąc ogromne pieniądze na zakupy spożywcze. Robimy zapasy przed weekendem i świętami, uzupełniamy lodówkę aż po brzegi, a później żałujemy, że nie mamy co zrobić z taką ilością jedzenia. Zamiast jednak wyrzucać resztki z obiadu...
-
Rozpływające się w ustach i bardzo sycące pulpety w sosie pomidorowym. Tego przepisu nauczyła mnie ciocia kucharka
Choć jest z nimi trochę pracy, to efekt jest tego wart. Pyszne pulpety w sosie pomidorowym to propozycja doskonała na niedzielny obiad z rodziną. Rozpływające się w ustach mięso, podane z aromatycznym sosem, podbije serca wszystkich gości.
-
Podrasuj smak nudnej zupy dyniowej tym białym warzywem. Po stary przepis nie sięgniesz już nigdy w życiu
Zupa dyniowa to rarytas w jesiennym jadłospisie. Na tle innych dań wyróżnia ją jedwabiście kremowa konsystencja i właściwości rozgrzewające. Jej smak można jednak podrasować i to w tani sposób. Wystarczy dodać do zupy to popularne warzywo.
-
Naleśniki na krokiety rwą się, zanim zwiniesz je do końca? Mamy na to sposób. Tajemnica tkwi w proporcjach
Największym problemem podczas zwijania krokietów, są zdecydowanie rwące się naleśniki. Nie da się wówczas dobrze zawinąć farszu, a całość nie prezentuje się zbyt apetycznie. Czy można temu zaradzić? Tak, ale trzeba zachować idealne proporcje...
-
Żadne zapiekanki i hot-dogi. Ten przysmak to oryginalny polski "street food". Zrobisz go raz, a będzie królował na stole co tydzień
Maczanka krakowska to tradycyjna kanapka z Małopolski, która swojego czasu robiła furorę wśród mieszkańców Krakowa i nie tylko. Nasza rodzima wersja "szarpanej wieprzowiny" charakteryzuje się intensywnym aromatem, a wszystko za sprawą przypraw....
-
Ten farsz na pierogi to mistrzostwo. Łączy smaki jesieni i jest lepszy niż znana klasyka. Pamiętaj, by ten składnik upiec wcześniej
Pierogi to wyśmienita propozycja o każdej porze roku. Jesienią kończą się jednak sezonowe owoce, którymi chętnie nadziewamy pierogi w środku lata. Czym je zastąpić? Proponujemy farsz bazujący na dwóch składnikach, których smaki definiują jesień w...
-
Dodaj do rosołu ten składnik, a przeziębienie i grypa nie będą ci straszne. Tego triku nauczyła mnie babcia
Sezon grypowy rozwinął się w pełni, a kolejki w przychodniach i aptekach stają się coraz dłuższe. To doskonała pora, by zadbać o swoją odporność, ale także nauczyć się, jak wesprzeć swój organizm kiedy już zachorujemy. Moja babcia całe życie...
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Moja babcia robi ją nie tylko na święta, a sekretem boskiego smaku jest ten dodatek
Zupa grzybowa kojarzy się z potrawami wigilijnymi i choć faktycznie w grudniu króluje na polskich stołach, to warto przygotować ją również jesienią. Wówczas możesz wykorzystać świeże grzyby, prosto ze zbiorów. Dodaj kilka innych składników i ciesz...
-
Zapomnij o nudnych schabowych i drobiu w panierce. Zrób kotlety rybne po mistrzowsku, to bardzo proste
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, zdrowy obiad, postaw na kotlety rybne. To doskonała alternatywa dla drobiu lub klasycznych schabowych. Zapomnij jednak o nudnej i nieapetycznej wersji - nasz przepis zachwyci nawet najbardziej wymagających....
-
Sycąca i rozgrzewająca zupa węgierska według receptury siostry Anastazji. Pamiętaj, by dodać ten konserwowy składnik
Węgierska zupa gulaszowa to idealne danie na jesień. Porcja zupy nasyci nas na wiele godzin, rozgrzeje po chłodnym dniu, a do tego przygotujemy ją z sezonowych warzyw. Siostra Anastazja dodaje do niej jeden nietypowy składnik. Najpierw trzeba go...
-
Sandra Kubicka zdradziła fanom, jak przygotowuje rosół w wersji wege. Internauci stwierdzili, że czegoś brakuje
Rosół to król wśród wszystkich polskich zup. Podawany na rodzinnych obiadach, weselach i innych ważnych uroczystościach. Doskonały również podczas grypy i na kaca. Niestety, tradycyjnie jest to zupa gotowana na mięsie, a nawet trzech jego rodzajac...
-
Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zamiast tego wykorzystaj go jako bazę do tych dań
Dzień Chleba, przypadający na 16 października, to święto, które warto uczcić, przygotowując smaczny posiłek na bazie pieczywa. Na tapet weźmiemy dziś pomysły na dania z czerstwego chleba, które często ląduje w koszu. Znajdą się tam zarówno potrawy...
-
Rozpływające się w ustach kopytka bez jajek. Wystarczą tylko trzy składniki i ten smakowity dodatek
Przepis na kopytka bez jajek to świetna opcja dla tych, którzy ograniczają ich spożycie, a nie wiedzą czym można je zastąpić. W tym wypadku wystarczy dodatek innej mąki. Mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach kopytka podaj z okrasą z...
-
Kotlety rybne - zdrowe burgery z rybą. Dzieci będą się tak zajadać, że aż uszy będą się trząść!
Kotlety rybne to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą wprowadzić do menu swojej rodziny więcej ryb. Niestety, wielu stroni od nich ze względu na ości. Na szczęście, możemy zrobić burgery i nie martwić się o tego typu kwestie.
-
Bezmięsne steki zawrócą ci w głowie. Potrzebujesz tylko kalafiora i wyśmienitej marynaty, a cudo zrobi się samo
Bezmięsne steki to doskonała propozycja dla wegan i wegetarian, ale również dla tych, którzy nie przepadają za wpół surowym mięsem. Wystarczy popularne jesienne warzywo i dobrze doprawiona marynata. W tym połączeniu nie ma szans, że zaliczysz...
-
Podkręć smak kapuśniaku tym warzywnym dodatkiem, a o klasycznej wersji zapomnisz na zawsze. Wystarczy jedna puszka
Kapuśniak to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest banalna w przygotowaniu, jednak nie każdy za nią przepada. Powodem jest często zbyt kwaśny smak. Na całe szczęście można go zrównoważyć dodając to warzywo. Jego słodycz...
-
To danie będzie hitem każdej imprezy. Rozgrzewa i syci, a z tym przepisem przygotujesz wersję idealną
Serwowany na sylwestrach, weselach i innych rodzinnych uroczystościach. Popularny i lubiany strogonow będzie zawsze strzałem w dziesiątkę. Jego przygotowanie nie wymaga doświadczenia kulinarnego, a smak jest wart wszelkich starań. Kluczem do sukce...