pomysł na obiad
-
Zapomnij o majonezie i gotowanych warzywach. Sałatka tabbouleh zostawia jarzynową daleko w tyle
Jak zrobić sałatkę tabbouleh? To prostsze, niż myślisz. Bliskowschodnia klasyka kusi świeżością, aromatem cytryny i mięty oraz chrupiącymi warzywami. Idealna dla tych, którzy chcą poszerzyć kulinarne horyzonty i spróbować czegoś innego niż znana...
-
Wbijam jajko, formuję kotlety i smażę. Po świętach nie marnuje się nawet okruszek
Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Wbrew pozorom nie musimy być skazani na jedzenie jej w tradycyjnej wersji przez kolejnych kilka dni, czy wyrzucenie do kosza. Wystarczy kilkanaście minut, by w paru krokach wyczarować z niej przepyszny...
-
Już nie wyrzucam i nie marnuję. Wrzucam na 20 minut do garnka i zupa z sałatki jarzynowej gotowa
Zupa z sałatki jarzynowej to idealny sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Nie wyobrażamy sobie bez niej rodzinnych uroczystości, ale zwykle po wszystkim zostajemy ze sporym zapasem. Co wtedy? Niektórzy zagryzają zęby i dojadają resztki,...
-
Nie wiesz, co zrobić na obiad? Zdradziła najprostszy trik. Wystarczyło zdjęcie lodówki
Wiele osób zmaga się z brakiem pomysłu na smaczne posiłki i zastanawia się, co prostego można zjeść na obiad. Na szczęście istnieje ciekawy sposób, by zamienić resztki w pełnowartościowe danie. Nowa metoda zdobywa popularność, pokazując, że nawet ...
-
Mało kto robi zupę z tego warzywa. A szkoda. Rozgrzewa o niebo lepiej niż tradycyjny rosół
Obiadowa uczta może zacząć się od istnej rozkoszy dla kubków smakowych. Wystarczy, że przygotujesz niedoceniane w wielu domach danie. Jak zrobić zupę selerową? Gdy tylko pojawi się na talerzu, od razu pobudzi apetyt.
-
Żadne zapiekanki. Bakłażana serwuję tylko w ten sposób. Zapisz przepis, bo spróbujesz i przepadniesz
Stał się nieodłącznym składnikiem w mojej kuchni, więc zawsze mam go w zapasie. Przygotowuję z niego szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę, którą serwuję całej rodzinie. Co można zrobić dobrego z bakłażana? Wystarczy użycie kilku składników, by...
-
Został ci ryż z obiadu? Dorzuć 2 składniki. Powali na kolana nawet fanów sałatki jarzynowej
Co można zrobić z resztek ugotowanego ryżu? Nie spisuj go na straty. Lepiej wymieszaj z dwoma składnikami, a powstanie idealne danie na kolację lub przekąskę. Jest nie tylko sycące, lecz także zaskakująco smaczne.
-
Pokroiłam w słupki i zawinęłam w mięso. Roladki były jeszcze lepsze niż z przepisu babci
Roladki to klasyk i nie ma chyba osoby, która by ich nie znała. Jednak jak wiemy, co dom to inne sposoby na ich przyrządzenie, dlatego dziś chcę pokazać jeden z nich. Do środka włóż kawałek chleba i zobacz, co takiego zrobi z tym daniem. Ten pomys...
-
Żadne zawijasy. Strzelczyk pokazał sprytny sposób na gołąbki. Zrobisz i się nie narobisz
Jak zrobić gołąbki? Ich przygotowywanie to często żmudny i czasochłonny proces. Z tego powodu powstają kolejne metody na to, by go usprawnić. Nic nie przebije jednak pomysłu Tomasza Strzelczyka. Skrócicie sobie tym pracę nawet o kilkadziesiąt minut.
-
Chyba każdy zajadał się nią w dzieciństwie. To trochę inny rosół, bo z dodatkiem tego
Jesteś smakoszem rosołu i możesz go jeść w każdej postaci? A może niedzielna zupa stoi w lodówce i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Na oba te przypadki mam wspaniały pomysł, który części z nas kojarzy się z dzieciństwem. To sprawdzony sposób ...
-
Babka wielkanocna na oranżadzie. Tak pyszna i wilgotna, że oszalejesz
-
Mięciutkie i pyszniejsze od racuchów. Te placuszki zrobisz w kwadrans
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik
-
Na Podkarpaciu robią pierogi srokate. Sekretem jest niecodzienny farsz
-
Ta cukiernia działała od 88 lat. Teraz znika. "Nasz czas dobiega końca"
- Suchy jogurt. Brzmi dziwnie? Trend kulinarny podbija świat
- Aromatyczna zupa krem z papryki. Przyda się piekarnik i zielony owoc
- Ugotowane jajka w lodówce. Jak długo wytrzymają? Odpowiedź zaskoczy
- Aksamitne, pulchne i błyskawiczne. To najlepsze placki pod słońcem
- Najlepsze śniadanie z jajkami. Szakszuka "na winie" syci aż do obiadu i pomaga schudnąć
-
Alternatywa śmietany jest o niebo lepsza. Rodzina błagała mnie o zrobienie tego sosu z maślakami
Czym zastąpić śmietanę? Wiele osób poszukuje alternatyw, a serek mascarpone staje się coraz bardziej popularnym wyborem. Doskonale komponuje się z maślakami, nadając im kremową i gładką konsystencję. To połączenie podkreśla naturalny smak grzybów,...
-
Zrób babciną zalewajkę, a zapomnisz o żurku. Z dodatkiem grzybów zasługuje na kulinarne złoto
Babcina zalewajka z grzybami to danie, które świetnie się nada na jesienny sezon. To tradycyjna, wiejska zupa z "chłopskim" charakterem - jej podstawę stanowią pokrojone ziemniaki zalane żurem z kwasu chlebowego. Jest gęsta i rozgrzewająca, więc...
-
Zajadali, aż im się uszy trzęsły. Risotto z grzybami było hitem kolacji. Dodałam sekretny składnik
Sezon na grzybobranie rozpoczęty. Najczęściej zamykamy je w słoikach, ale co można zrobić na obiad z grzybów leśnych? Proponujemy risotto. Kremowy ryż, wzbogacony nutą czosnku i cebuli, staje się idealnym tłem dla specjałów, takich jak borowiki,...
-
Ten przepis na fasolkę po bretońsku zrobisz dwa razy szybciej. Podkręć ją pikantnym dodatkiem
Fasolka po bretońsku to aromatyczne i bardzo sycące danie, którego przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu. Ten proces można jednak znacznie przyspieszyć. Wystarczy użyć kilku zamienników, by fasolka po bretońsku powstała dużo, dużo szybciej. Co...
-
Kto by pomyślał, że seler może grać pierwsze skrzypce. Po spróbowaniu tych kotletów oszalałam
Kotlety warzywne to mój ulubiony dodatek do obiadu. W końcu to świetny sposób na przemycenie cennych i zdrowych jarzyn do codziennej diety. Dobrze przyprawione i chrupiące potrafią podbić serca nawet największych mięsożerców. Niedawno wykorzystała...
-
Masz zapas papryki? Zrób włoskie leczo. Tradycyjne z cukinii do pięt mu nie dorasta
Co można zrobić z papryki do słoików? Leczo to częsty, ale niejedyny wybór. Na zapas tego warzywa idealnym rozwiązaniem jest włoskie leczo. Sprawdzi się do makaronu, ryżu, gulaszu, mięsa, na śniadanie, obiad, kolację... Nic tylko robić i wekować.
-
Prosty obiad, który rozpływa się w ustach. Te kluseczki zrobisz z głównego składnika ruskich
Coraz częściej poszukujemy przepisów, które będą nie tylko raczyć nas dobrym smakiem, ale również będą bardzo szybkie w przygotowaniu. Na szczęście znalazłam takie rozwiązanie, które przypadnie do gustu wielu osobom. Potrawa ta łączy w sobie...
-
Żadne purée, czy młode z koperkiem. Obok kotleta układam te ziemniaki, nie mają sobie równych
Ziemniaki to bardzo popularny produkt, który używamy na wiele różnych sposobów. Są głównym składnikiem pierogów, robi się z nich frytki lub placki. Ja postanowiłam dodać im więcej smaku, a to za sprawą kilku dodatków. Od teraz tylko tak podaję je ...
-
Delikatne mięso, a do tego aksamitny sos. To twój poniedziałkowy obiad, który musisz zrobić
Jeśli po długim weekendzie nie masz zielonego pojęcia, co przygotować na obiad, to przychodzimy z pomocą. Ten posiłek zawróci ci w głowie, a aby go zrobić wcale nie trzeba za wiele. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Połączenie tego mię...
-
Zastosujesz się do tej zasady, a sos z kurek wyjdzie wyśmienity. Potrzebujesz tylko 5 składników
Obecnie osoby, które szaleją za grzybami, są w niebie. Bowiem w lasach można znaleźć ich całą masę, a później w prosty sposób można z nich zrobić pyszne dania i przekąski. Jeśli jesteś smakoszem kurek, to poniższy przepis na sos stanie się twoim...
-
Zapomnij o kalafiorze z bułką tartą. Lepiej zapiecz go pod pierzynką, a posmakuje ci jak nigdy
W twojej diecie jest bardzo mało warzyw, a ty już masz dosyć tych wszystkich standardowych dań? Mamy na to prosty sposób! Wystarczy, że połączysz z kalafiorem sos beszamelowy i wszystko razem zapieczesz. Brzmi dziwnie? Spokojnie. Jestem pewna, że...
-
Mięciutkie jak poduszka kluseczki, które robiła mi babcia. Główny składnik dodajesz do pierogów
Lubię wracać do przepisów, które przypominają mi dzieciństwo. Wtedy dopada mnie nostalgia i mam ochotę wykonać wszystko to, co jadłam gdy byłam dzieckiem. Ten przepis znam od najmłodszych lat i zawsze robiła go babcia. Po dziś dzień wykonuje go dl...
-
Najpierw odsączam, później panieruję. Ta przekąska zawsze wychodzi złocista i chrupiąca
Początek sierpnia to najlepszy czas na dania z cukinii. W końcu to właśnie teraz można dostać najdorodniejsze i najsmaczniejsze okazy. Dzięki charakterystycznemu, ale dość delikatnemu i neutralnemu smaku można z nich wyczarować najróżniejsze dania...
-
Dostałam ten przepis od koleżanki. "Gdy mama go robi, pachnie na całej klatce schodowej"
Koleżanka podzieliła się ze mną kilkoma przepisami z zeszytu jej mamy. Przyznała, że to jej ulubione. Wśród nich jest świetny przepis na tani obiad - papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać...
-
Lepszej przekąski nie znajdziesz. Bułkę tartą zamieniłam na inny składnik i usmażyłam chrupiące plastry
Latem możemy wybierać spośród całej masy sezonowych warzyw, które idealnie dopełniają lekkie dania. Chrupiąca cukinia w panierce nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Jeśli nie masz zatem pomysłu na obiad czy szybką przekąskę, wiesz, co robić.
-
Chłopska zupa o dziwacznej nazwie. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje lepiej niż jarzynowa
Kuchnia francuska wniosła do naszych domów wiele ciekawych dań, a jedną z nich jest niewątpliwie zupa pejzanka. Nazywana także chłopską, nazwę bierze od słowa paysan, czyli wieśniak lub chłop. Choć może nie brzmieć zachęcająco, to gwarantuję, że...
-
Biorę jajka, makaron i ser, i za chwilę mam najlepszy obiad. Nie uwierzysz, że robi się tak szybko
Szybki obiad wcale nie musi być niesmaczny i nie musi to być odgrzana na patelni mrożonka. Możesz zrobić coś dużo lepszego. Wystarczy, że weźmiesz makaron, mozzarellę oraz jajka. Połączenie tych składników jest sycące, a danie robi się dosłownie w...
-
Ani z bułką tartą, ani z masłem. Podaj teściowej fasolkę szparagową w tej wersji, a padnie z wrażenia
Jeśli znudziła ci się fasolka szparagowa polana masełkiem i bułką tartą, koniecznie wypróbuj ten przepis. Sałatka obiadowa na jej bazie, z udziałem papryki i pomidorów staje się hitem na polskich stołach. Więcej nie będziesz się zastanawiać, co...
-
Ten przepis na makaron zrobisz z dwóch składników. Trudno uwierzyć, że jest gotowy w kilka minut
Gromadzenie szybkich i prostych przepisów to bardzo dobry ruch. Nie zawsze mamy ochotę i czas, by spędzać w kuchni długie godziny. Wtedy taki przepis na makaron, jak ten, który chcemy ci zaproponować, jest na wagę złota. Ten szybki obiad robi się ...
-
Fasolka szparagowa po bretońsku podbiła podniebienia mojej rodziny. Spróbuj raz, a nie wrócisz do klasyki
Fasolka szparagowa po bretońsku to propozycja, której trudno się oprzeć. Sezon na to warzywo trwa w najlepsze, dlatego warto korzystać, zanim się skończy. Jeśli w środku lata szukasz lżejszego i zarazem zdrowego przepisu na obiad, możesz spróbować...
-
Mama złapała się za głowę, gdy pokazałam jej te kotlety. Najpierw była niechętna, ale je pokochała
Kotlety są nam bardzo dobrze znane i zazwyczaj wykonywane są z mięsa. Najpopularniejsze to schabowe, z piersi z kurczaka, lub z mięsa mielonego, jednak te całkowicie różnią się od powyższych propozycji. Nie ma w nich ani grama mięsa, a głównym...
-
Masz ochotę na kluski jak u babci? Nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nimi na okrągło. Smakują obłędnie
Kluski to jedno z dań, które cieszy się uznaniem niemal w każdym domu. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, a każdy region w Europie charakteryzuje się innym rodzajem. Warto sięgnąć do kuchni naszych zachodnich sąsiadów i spróbować ich...
-
Pomysł na szybki obiad? 7 przepisów na ten tydzień. Naje się cała rodzina i zostanie na kolację
Praca, rodzina i inne obowiązki zajmują większą część dnia. Nic więc dziwnego, że nie zawsze ma się ochotę na długie stanie przy garach. Poniżej znajdziesz 7 pomysłów na błyskawiczny i tani posiłek dla całej rodziny. Z pewnością ci się przydadzą,...
-
Wybierz tylko te warzywa, bo z nich zrobisz najsmaczniejszą zupę. Jest idealna na lato
Zupa to danie, które na pewno nie kojarzy nam się z latem. Upały, które doskwierają sprawiają, że chce się jeść tylko coś chłodnego. Jednak ten przepis przekona cię, że zupa to danie idealne na lato. Połączenie smaków jest naprawdę niesamowite.
-
Po pierwszym kęsie to mięso będzie rozpływać się w ustach. Dawno nie jadłeś czegoś podobnego
Mięsne potrawy od zawsze zdobywają naszą sympatię. Przecież od zawsze jemy kotlety mielone i schabowe i trudno jest nam z nich zrezygnować. Jednak, zamiast robić je kolejny raz, proponujemy przyrządzić coś innego. To danie wywoła u ciebie eksplozj...
-
O tych kotletach powiedziała mi sąsiadka babci. Dodałam tylko jeden składnik, a mielone stały się lepsze
Pomimo że nasze klasyczne potrawy same w sobie są już przepyszne, czasem warto z nimi poeksperymentować. Zachęcamy do zmieniania ich składów, a także do dodawania do nich składników, które na pierwszy rzut oka nie są oczywiste. Patent na te kotlet...
-
Tradycja zawsze się obroni. Nie ma nic lepszego niż młoda kapusta z boczkiem i koperkiem do obiadu
Idealny dodatek do obiadu istnieje i jest to zdecydowanie zasmażana młoda kapusta z boczkiem. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez tego dodatku. Sezon na młodą kapustę trwa tylko do sierpnia, dlatego teraz jest najlepszy czas, aby...
-
Robię je zawsze, gdy mam ochotę na pierogi. Bez lepienia i robienia ciasta, wystarczy je wysmażyć
Pierogi ruskie to moje ukochane danie i mogłabym je jeść do końca życia. Jednak wymagają cierpliwości i długich przygotowań. Nie zawsze mam na to czas, dlatego gdy mam na nie ochotę, robię ten przepis. Nie wymaga robienia ciasta, a także lepienia,...
-
To danie zawsze najszybciej znika z talerzy. Jeden garnek to obiad na kilka dni i zrobisz go w 30 minut
By zrobić pyszne i sycące danie nie trzeba skomplikowanych przepisów i wymyślnych produktów. Wystarczy połączenie kilku warzyw, a także przypraw. Takie właśnie danie zawsze przypada każdemu do gustu i znika z talerzy najszybciej. Ten przepis...
-
Takich klusek jeszcze nie kulałeś. Zamiast mięsa wykorzystaj twaróg i połącz go ze świeżym szpinakiem
W cieplejsze dni bywa ochota na trochę lżejszy obiad. Ciężkie sosy czy potrawy mięsne, to dania preferowane głównie w okresie jesienno-zimowym. Dobrym zamiennikiem tradycyjnego schabowego czy dań z kurczakiem, mogą być lekkie i proste w...