porady
-
Mogą szokować, ale nikt nie przejdzie obojętnie. Pierogi z tym farszem są przepychota
Nasz dzisiejszy przepis jest dość kontrowersyjny, a to przez główny składnik farszu, który przez wielu uważany jest... za dość kontrowersyjny. Nie bez powodu mówi się, że kaszanka to czarne złoto polskiej kuchni i jako produkt spożywczy ma wielki...
-
Do zupy z dyni dodaję czosnek i dwa nietypowe składniki. Jeden pijesz do śniadania
Mamy pełnię sezonu na dynie i ogromnym grzechem byłoby niewykorzystanie tego czasu na rozkoszowanie się najlepszą jesienną zupą. Zupa krem z dyni to przepis banalny, smak jednak bynajmniej banalny nie jest. To zasługa sera i dwóch nietypowych...
-
Zupa gulaszowa pół na pół. Te mięsa robią największą robotę dla smaku
Rozgrzewa, syci i smakuje. To cechy idealnej zupy na jesień in taka właśnie jest gulaszowa. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Trzeba jednak wiedzieć, które wybrać. Żaden kurczak, żaden indyk się nie...
-
Soczyste mięso w dwie minuty. Zadbaj o dwie rzeczy, a steki wyjdą idealne
Dziś mamy gratkę dla dwóch grup pasibrzuchów. Dla wiecznie zabieganych, niemających czasu na długie gotowanie, oraz dla miłośników pysznego, soczystego mięsa. Tu główną rolę odgrywa porządna, nieprzywierająca, rozgrzana patelnia, najlepiej z gruby...
-
Brzmi jak nazwa kocyka, ale to rozgrzewająca zupa. Zrób jedną rzecz z kapustą, a będzie pyszna
Nazwa tej zupy brzmi trochę jak nazwa kocyka lub długiego swetra. Jednak ta zupa ma z nimi pewien wspólny mianownik, powiem rozgrzewa w trybie natychmiastowym. Zarzutka może nie jest tak popularna, jak choćby pomidorowa, czy rosół, ale jesienią...
-
Kremowe, gęste i pachnące grzybami. Takie risotto zrobisz dzięki ważnej zasadzie
Jeśli chodzi o dania z grzybami, to trudno będzie wybrać najlepsze z nich, bo mamy różne gusta. Jedni lubią zupy, inni wolą sosy, jeszcze inni pierogi lub po prostu grzyby smażone na maśle z cebulką na pajdzie chleba. Jednak jest jedno danie, któr...
-
Ten dodatek niebywale poprawia smak zupy fasolowej. Wystarczy tylko pół szklanki
Zupa fasolowa ma w sobie wszystko, co powinna mieć idealna zupa na jesień. Jest treściwa, bardzo sycąca i rozgrzewa jak wełniane skarpetki. Do tego jest bardzo smaczna, ale ja mam pewien trik, który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. Będzie...
-
Kolor gąsówek zwraca uwagę. Rosną teraz i mało kto wie, czy są jadalne
Podczas wyprawy na grzyby szukamy zwykle dobrze znanych nam gatunków. W koszykach lądują różne borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki i kanie. Jednak szukając tych popularnych grzybów, po drodze mijamy inne, nieznane, lecz także ciekawe okazy. Jeden...
-
Nie kupuję już sklepowej wędliny. Sama robię suszoną i wszystkie sąsiadki chcą przepis
Samodzielnie zrobione produkty biją na głowę wszystkie sklepowe. Chleby, pasty kanapkowe, majonez i keczup są znacznie lepsze i zdrowsze. Nie inaczej jest w przypadku wędliny. Ja zaczęłam robić ją sama. Nie mam możliwości wędzenia, zrobiłam więc...
-
Zrobiłam ten klasyk z małym dodatkiem. Smakuje lepiej niż oryginał z Wiednia
Nic nie przypomina jesieni tak bardzo jak zapach świeżo pieczonego, domowego strudla jabłkowego. To deser, który łączy tradycję z prostotą przygotowania i zawsze zachwyca aromatem. Wystarczy kilka składników, by w kuchni uniósł się zapach cynamonu...
-
Skórka zostaje żółta, miąższ jędrny. Jeden trik i banany przetrwają rekordowo długo
Banany dojrzewają szybko, a skórka w mgnieniu oka pokrywa się brązowymi plamkami? Dobra wiadomość jest taka, że możesz to zmienić. Wystarczy wprowadzić kilka prostych nawyków, by banany pozostały jędrne i dojrzałe nawet przez 2 tygodnie. Zobacz,...
-
Weź karkówkę i popularny napój. Zrobisz taką pieczeń, że bliskim spadną skarpetki
Karkówka to oprócz schabu najczęściej wykorzystywana w kuchni polskiej część tuszy wieprzowej. Jednak moim zdaniem jest nieco bardziej wszechstronna, a jeśli to dobrze ująć "szlachetna" i daje całe mnóstwo możliwości. Dziś podpowiemy, jak zrobić...
-
Sekret idealnych krokietów tkwi w cieście. Rób je jak moja babcia. Zawsze się uda
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby były cienkie, delikatne i elastyczne? To właśnie ciasto decyduje o tym, czy będą perfekcyjne. Wystarczy jeden prosty składnik i 15 minut przerwy, by były elastyczne, cienkie i nigdy się nie rwały.
-
Miękkie, lekkie i bez glutenu. Włosi pieką je zamiast babki i biszkoptu
Włoski biszkopt cytrynowy bez glutenu to lekki deser o prostym składzie i wyjątkowym aromacie. Nie zawiera mąki pszennej ani masła, a mimo to zachwyca miękkością i smakiem, który przywodzi na myśl domowe wypieki spod włoskiego słońca.
-
Zupa gulaszowa z tym dodatkiem bardzo zyskuje na smaku. Wystarczy pół szklanki
Ach, ta jesień. Za co ją kochamy? Za grzybobranie, za kolorowe liście i oczywiście za pyszne i rozgrzewające zupy. A jaka jest najlepsza i najbardziej rozgrzewająca zupa? Oczywiście, że gulaszowa. Dziś mamy przepis tak fantastyczny, że będziesz go...
-
Trochę jak racuchy, ale z ziemniaków. Te placki są pyszne z czosnkiem
Możecie się ze mnie śmiać, ale uważam, że ziemniaki to najlepszy dowód na to, że świat jest dobrym miejscem do życia. A co jest najlepsze z ziemniaków? Wszystko, ale nie sposób nie wymienić placków ziemniaczanych. Bywa, że kłócimy się o to, czy...
-
Pojawił się w Puszczy Białowieskiej. Leśnicy ostrzegają przed tym grzybem. "Niepokojąca nowina"
Sezon grzybowy w pełni i miłośnicy grzybobrania tylko czekają, aż skończą swoją zmianę w pracy lub złapią chwilę wolnego i wyruszają na bezkrwawe łowy. Prawdziwym skarbem dla grzybiarzy (a przynajmniej większości z nich) są borowiki. Jednak borowi...
-
Jeśli masz ponad 50 lat, na pewno znasz to danie. W PRL-u królowało nad schabowym
Dziś mamy przepis, którego starszym przedstawiać nie trzeba, a nieco młodszych dzięki niemu uświadomić, że najlepszy kotlet to wcale nie schabowy, czy mielony. Drobno siekane mięso mocno podsmażone na patelni obowiązkowo z cebulką i pieczarkami. J...
-
Na śniadanie zrób jajka w pancerzu. Nie zgłodniejesz aż do kolacji
Co jest najlepsze na śniadanie? Ilu ludzi, tyle odpowiedzi, ale lwia część na pewno odpowie, że jajka. Owszem, są pełne białka, zdrowych tłuszczy, a co za tym idzie, świetnie sycą i uczucie sytości po zjedzeniu jajek czujemy długo. Jednak nasz...
-
Babciny sposób na kichanie i prychanie. Wypij, zanim pójdziesz do lekarza
Pamiętacie tę łyżkę, którą babcia lub mama, napełniwszy wcześniej jasnożółtą substancją, wpychała nam niemal na siłę do gardła, kiedy zaczynało się przeziębienie? Ja też... To chyba nasza zmora, ale trzeba przyznać, że syrop z cebuli działał....
-
Nie panieruję, nie moczę w jajku. Ten trik z ciastem daje chrupiącego kurczaka bez wysiłku
Domowy kurczak potrafi zaskoczyć smakiem, jeśli przygotuje się go w nieoczywisty sposób. Połączenie ketchupu i musztardy, znane z prostych sosów, tutaj zamienia się w aromatyczną marynatę, która nadaje mięsu wyjątkową głębię. To danie łączy...
-
Tak pysznego chleba nie kupisz w żadnej piekarni. Pachnie tak, że aż kręci w nosie
Czy jest coś lepszego niż bochenek świeżego, ciepłego, pachnącego, mięciutkiego chleba z chrupiącą skórką? No, może wygrana na loterii. Jeśli jednak nie nasz żyłki hazardzisty, a lubisz dobre pieczywo, mamy świetny przepis na domowy chleb na...
-
Jak wygląda borowiec dęty i czy jest jadalny? Kuzyn maślaka rośnie tylko przy tych drzewach
Śmiało można powiedzieć, że październik tego roku jest wyjątkowo łaskawy dla grzybiarzy, przynajmniej w większości regionów Polski. Z lasu można koszami wynosić borowiki, podgrzybki, wciąż pojawiają się kanie i cała moc maślaków. Tylko że maślaki ...
-
Leśna mozzarella może ważyć nawet 20 kg. Usmażysz z niej pyszne kotlety
Przypomina gigantyczną kulkę sera mozzarella i rośnie w polskich lasach, parkach i na łąkach. Mimo niepozornego wyglądu, młoda czasznica olbrzymia to prawdziwy rarytas na talerzu.
-
Nie smażę, nie panieruję. Z tym dodatkiem kalafior staje się królem obiadu
Jesień to pora roku, która zachęca do sięgania po rozgrzewające potrawy. Zapiekanka kalafiorowa z serem to idealne danie na chłodne dni, które w prosty sposób dodaje ciepła i sytości. Dzięki niej nawet zwykły wieczór staje się przyjemniejszy i...
-
Cukier? Niepotrzebny. Wystarczy wsypać kilka łyżek i fit sernik czekoladowy jest słodki jak trzeba
Fit sernik czekoladowy to propozycja dla osób, które chcą cieszyć się słodkościami, nie rezygnując z diety. Lekki, a jednocześnie sycący deser pokazuje, że zdrowe odżywianie nie musi oznaczać wyrzeczeń. To kompromis między przyjemnością a troską o...
-
Dodaj szklankę... kawy i odstaw na 3 godziny. Kurczak będzie miękki jak masełko
Kawa to nie tylko napój, który pobudza o poranku. Coraz częściej pojawia się także w kuchni jako składnik dań mięsnych, nadając im głębi i wyjątkowego aromatu. Szefowie kuchni odkryli, że dodanie jej do solanki może całkowicie odmienić smak...
-
Niektórzy mówią na niego "szatan". Co się stanie, gdy zjesz go w zupie? Lepiej uważaj
Jest w naszych lasach grzyb okryty niesławą i przez rzeszę grzybiarzy błędnie nazywany. Wygląda dostojnie, udaje piękne okazy, ale to tak naprawdę największy koszmar, jaki grzybiarz może spotkać na swojej drodze. Co się stanie, kiedy pomylimy...
-
Włóż do piekarnika i zapomnij na 15 minut. Tak pyszne, że znikają, zanim ostygną
Szukasz prostego deseru, który nie wymaga długiego przygotowania ani skomplikowanych składników? Owsiane ciasteczka z bananem to szybka przekąska gotowa w kilkanaście minut. Łączą w sobie naturalną słodycz owoców i chrupkość płatków owsianych,...
-
Nie piekę, nie używam mąki. Ten chleb robię na patelni i znika w mgnieniu oka
Szybki, puszysty i bez grama glutenu. Chleb serowy z patelni to przepis, który zrewolucjonizował domowe gotowanie. Wystarczy pięć minut, by przygotować złocisty placek o chrupiącej skórce i delikatnym wnętrzu. Idealnie pasuje do śniadania, kolacji...
-
Krasnoborowik ceglastopory w lasach rośnie na potęgę. Grzybiarzy odstrasza czerwony trzon
Sezon grzybowy w pełni i do woli możemy wybierać się na bezkrwawe łowy w swoich ulubionych grzybowiskach. Grzybiarze dzielą się na doświadczonych i dopiero nabierających doświadczenia, ale nawet wśród pierwszej grupy zdarzają się osoby, które boją...
-
Nie smaż, tylko zrób to inaczej. Bekon wychodzi chrupiący, lekki i bez grama oleju
Każdy, kto smażył bekon na patelni, wie, jak trudno uzyskać idealną chrupkość bez przypalenia. Istnieje jednak prosty sposób, by przygotować go bez oleju i z doskonałym efektem. Piekarnik wystarczy, by w kilka minut uzyskać złociste plastry, które...
-
Pyszna i kremowa zupa rybna z łososia. Rozgrzewa tak, że zdejmiesz sweter
Jesień to czas na pyszne i rozgrzewające zupy, ale nasza dzisiejsza zupa bardziej kojarzy się ze świętami i zimą lub - przeciwnie - z latem i nadmorskimi tawernami. Mowa oczywiście o zupie rybnej. Nasz przepis jest banalnie prosty. Ważna jest...
-
Jajka faszerowane jak u hiszpańskich szefów kuchni. Ten jeden składnik robi robotę
Przepis na jajka faszerowane według Karlosa Argui?ano to połączenie prostoty i wyjątkowego smaku. Ten hiszpański klasyk zachwyca połączeniem tuńczyka, oliwek i domowego majonezu. To szybkie i efektowne danie, które sprawdzi się przy każdej okazji.
-
Mus lekki jak chmurka, a zdrowy jak sok z cytryny. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Mus cytrynowy bez cukru to lekki deser, który zaskakuje świeżością i prostotą. W kilka minut można przygotować słodkość o kremowej konsystencji i intensywnym smaku cytryny. Idealnie sprawdzi się w letnie dni, ale także jako lekki dodatek do obiadu...
-
Złocista, kremowa i pachnąca. Dynia pieczona z tym dodatkiem to obiad idealny
Jesień to moment, gdy w kuchni królują rozgrzewające zapachy i intensywne kolory. Dynia staje się gwiazdą sezonu, a pieczona z mięsem mielonym i ciągnącym się serem potrafi zachwycić smakiem. Złocista warstwa sera i aromatyczne nadzienie tworzą...
-
Lakówka ametystowa to grzyb jak z kreskówki. Zaskakuje kolorem i pomaga policji
Świat grzybów jest wyjątkowy i pełen zagadek. Życia pewnie nam nie wystarczy, by poznać wszystkie grzybowe tajemnice, dlatego dziś skupimy się na jednej, a dokładniej mówiąc, na tajemniczym gatunku. Obok tych niewielkich grzybków nie sposób przejś...
-
Co dodać do naleśników, żeby były elastyczne i aksamitne? Ten dodatek działa cuda
Naleśniki kochamy wszyscy bez wyjątku i z tym nie ma co polemizować. Kłócić możemy się jedynie o to, czy lepsze są na słodko, czy na słono, złożone w kopertę albo zawinięte w rulonik. Jednak bez względu na to, z czym i jak chcesz jeść naleśnki, o...
-
Jesienią to obowiązkowy składnik babki ziemniaczanej. Na Podlasiu dodają go zawsze
Babka ziemniaczana to klasyka kuchni Podlasia, ale pokochali ją też mieszkańcy innych regionów. Ten przepis pokazuje, jak połączyć tanie składniki w danie, które zachwyca smakiem i aromatem. Dodatek grzybów i wędzonego boczku sprawia, że trudno si...
-
Ziemniaki tracą smak, witaminy i wygląd. Wystarczy jeden z tych błędów
Ziemniaki są podstawą wielu dań w polskiej kuchni, ale ich gotowanie wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Nieodpowiednia odmiana, zły moment dodania soli czy zbyt długi czas gotowania mogą zniszczyć nawet najlepszy przepis. Wystarczy jednak...