porady
-
Jaki ser do sernika? Taki wybiera Ania Starmach. Ciasto będzie miało genialny smak
Sernik to ciasto, które sprawdzi sie w różnych sytuacjach. Jeśli nie wiesz, jaki ser wybrać do pieczenia sernika, podpowiadamy. Ania Starmach radzi, aby wybrać tradycyjny, półtłusty twaróg. Dlaczego właśnie ten?
-
Jak kupić dobre mandarynki? Które są słodkie i soczyste? Podpowiadamy, na co najlepiej zwracać uwagę
Zdarza wam się kupić suche, wiórowate mandarynki, których po prostu nie da się jeść? Podpowiadamy więc, jak wybierać soczyste i smaczne owoce. Poniżej zdradzamy kilka najlepszych metod na rozpoznanie słodkich mandarynek.
-
Strony folii aluminiowej mają dwie różne funkcje. Nie każdy zna ich właściwe zastosowanie
Folia aluminiowa ma wiele różnych zastosowań w kuchni. Po jej rozwinięciu można zauważyć, że posiada ona dwie różne strony - jedna jest matowa, druga błyszcząca. Mają one dwie różne funkcje, dlatego warto znać ich prawidłowe zastosowanie.
-
Kotlety mielone. Zastosuj tę prostą metodę, a będą naprawdę soczyste. Podajemy przepis
Kotlety mielone można przygotowywać na wiele sposobów i z różnych rodzajów mięs. Można użyć drobiu, wołowiny albo wieprzowiny. Jak zrobić mielone, aby były soczyste? Wystarczy dodać namoczoną czerstwą bułkę. Podajemy przepis.
-
Rosół idealny - jak go zrobić? Wystarczy szklanka, by wyszedł superklarowny
Rosół to podstawa kuchni polskiej. Robi się go praktycznie w każdym domu. Jest pożywny, rozgrzewa i dodaje energii. Jak sprawić, aby rosół był klarowny? Jedną z metod będzie dolanie do niego zimnej wody.
-
Co zrobić, aby ziemniaki nie szarzały po ugotowaniu? Znamy na to pewien dobry sposób
Czasami ziemniaki ciemnieją podczas gotowania. Dlaczego tak się dzieje? Przedstawiamy kilka sposobów na szarzejące ziemniaki po gotowaniu. Wystarczy zatosować tę prostą metodę. Chodzi o zalanie ich zimną wodą.
-
Ziemniaki wrzucać do zimnej czy wrzącej wody? Oto, jak powinno się je prawidłowo gotować
Ziemniaki często goszczą na polskich stołach, ale ich gotowanie to tylko pozornie proste zadanie. Wiele osób ciągle powtarza ten błąd. Jak poprawnie ugotować ziemniaki? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać.
-
Metoda na czyszczenie piekarnika. Użyj tego produktu, a szybko pozbędziesz się zanieczyszczeń
Podajemy sposób na sprawne czyszczenie piekarnika. Będziesz potrzebował tabletki do zmywarki. Dzięki niej szybko pozbędziesz się zanieczyszczeń i przyklejonego brudu. Jak to zrobić? Poniżej przedstawiamy szczegóły.
-
Sprytny sposób na obieranie czosnku. Dzięki temu zaoszczędzisz czasu. Tak robią mistrzowie kulinarni
Przedstawiamy metodę na obieranie czosnku. To niezwykle prosty sposób, dzięki któremu można łatwo wydobyć ząbki z łupin. Z tej metody korzystają najlepsi kucharze. Wystarczy użyć noża.
-
Zostały ci obierki z jabłek? Lepiej ich nie wyrzucać. Mogą pomóc w walce z nadwagą
Jeśli zostały ci obierki z jabłek, lepiej ich nie wyrzucać. Można przygotować z nich np. domowy ocet, który pomaga w spalaniu tłuszczu. Posiada on też wiele innych dobroczynnych właściwości. Jak go zrobić? Przedstawiamy przepis.
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Ciasto kruche - przepis. Zawsze wychodzi obłędnie pyszne
- Obiad na niedzielę - szybkie zapiekanki w sam raz na ekspresowy obiad
- Przed kradzieżą w sklepie poszedł na policję. Jednego nie przewidział
- Delikatne i kruche jak nigdy. Te rurki z kremem to hit karnawału
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
-
Trik na nieprzyjemny zapach ze zlewu. Wystarczy dodać jedną kapsułkę, aby pozbyć się kłopotu
Wyczuwasz w swojej kuchni nieprzyjemny zapach ze zlewu? Przedstawiamy trik, dzięki któremu pozbędziesz się fetoru. Co zrobić, aby go zlikwidować? Jedną z metod będzie położenie kapsułki do prania na sitku w zlewie.
-
Sposób na muszki owocówki. Kilka bardzo prostych metod na szybkie pozbycie się insektów z kuchni
Prosty sposób na muszki owocówki? Przedstawiamy trzy triki, dzięki którym pozbędziesz się tych uciążliwych insektów z kuchni. Będziesz mógł usunąć je bardzo szybko bez używania silnych środków owadobójczych.
-
Co zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się szybciej? Podajemy kilka sposobów, które skrócą czas czekania
Gotowanie ziemniaków to zwykle bardzo czasochłonne zajęcie. Warto znać kilka sprytnych metod, dzięki którym przyspieszymy proces gotowania. Co zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się szybciej? Podajemy kilka sprawdzonych sposobów.
-
Triki na obieranie jajek. Co zrobić, aby skorupka łatwo odchodziła? Oto kilka genialnych sposobów
Przedstawiamy proste metody na obieranie jajek ugotowanych na twardo. Co zrobić, aby skorupka odchodziła szybko i łatwo? Poznajcie kilka sposobów, które ułatwią wam to zadanie. Przyda wam się sól i ocet spirytusowy.
-
Nietypowe zastosowanie skórki cytryny. Nie każdy wie, że warto włożyć ją do tego domowego sprzętu
Skórka cytryny ma wiele zastosowań w kuchni, dlatego warto jej nie wyrzucać. Można wykorzystywać ją między innymi jako środek czyszczący. Zdradzamy prosty trik na mycie naczyń w zmywarce. Chodzi o dodanie kawałka skórki cytryny do naczyń.
-
Ryby to bardzo ważny element w diecie, ale nie wszystkie należy jeść. Tych gatunków powinniśmy unikać
Ryby to bardzo ważny element diety człowieka. Posiadają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagają działanie układu odpornościowego i nerwowego. Istnieją jednak gatunki, których lepiej nie kupować. O które ryby chodzi?
-
Sprytne sposoby na wykorzystanie łupin i skórek owoców i warzyw. Podpowiadamy, co można z nimi zrobić
Podajemy kilka sprytnych sposobów na wykorzystanie łupin i skórek owoców i warzyw - mają one bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w ogrodnictwie. Podpowiadamy, co można zrobić z pozostałościami warzyw i owoców.
-
Sposoby na kipiącą wodę podczas gotowania. Zdradzamy trzy proste triki, które naprawdę działają
Przedstawiamy proste sposoby na kipiącą wodę podczas gotowania makaronu. Zdradzamy trzy triki, dzięki którym zapobiegniesz ponownemu rozlewaniu się wody. Przydadzą się drewniana łyżka, masło albo olej.
-
Jak odkamienić czajnik domowymi sposobami? Zagotuj ten roztwór, a pozbędziesz się problemu
Jak odkamienić czajnik? To pytanie zadajemy sobie kiedy w herbacie lądują białe drobinki, lub, co gorsza, całe płaty białego kamienia. Jeśli nie chcemy używać chemicznych środków, wystarczy wypróbować domowe sposoby. Będzie tanio i skutecznie.
-
Nie wszystkim służą grzyby. Kto nie powinien ich jeść? Niektórzy mogą się zdziwić
Grzybobranie w pełni, dlatego wiele osób przyrządza dania z dodatkiem tych leśnych znalezisk. Nie wszyscy jednak powinni je jeść. Kto należy do tej grupy? Wyjaśniamy, komu nie powinno się podawać grzybów i dlaczego mogą być szkodliwe.
-
Jak długo przechowywać suszone owoce, aby nie utraciły smaku? Sprawdzamy, czy mogą się zepsuć
Suszone owoce to prawdziwy rarytas, który można dodać do ciast, owsianek, a nawet mięs. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i przechowywaniu długo pozostają smaczne.
-
Kiedy kisić kapustę? Babcia obserwowała księżyc. Odpowiednia pora sprawi, że będzie chrupiąca
Aby móc wzmocnić odporność w naturalny sposób, warto wiedzieć kiedy kisić kapustę. Ważne, aby nie przeoczyć odpowiedniego momentu. Dzięki czemu będzie soczysta, a zarazem chrupiąca. Bogata w kwas mlekowy dostarcza organizmowi bakterii...
-
Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Zrobisz to jednym palcem. Zdradzamy, na czym polega ta metoda
Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? To pytanie zadajemy sobie bardzo często, kiedy decydujemy się na zakup surowego produktu. Okazuje się, że jest pewna metoda, dzięki której nie tylko unikniemy nietrafionego zakupu, lecz także zapobiegniemy...
-
Nappuccino - sposób na expresową regenerację w środku dnia. To naturalny zastrzyk energii
Dopadające znużenie podczas dnia może być nie lada wyzwaniem dla niektórych z nas. Gdy tylko jest taka możliwość w pierwszej kolejności sięgamy po kawę, aby się rozbudzić. Jak się jednak okazuje to nie ona jest najbardziej skuteczna w takich...
-
Test "palca" na świeżość mięsa. Przydatny trik, który może uratować cię w sklepie
Problemy z zepsutym mięsem mogą dotyczyć wielu z nas. Prosty trik, do którego potrzebujesz jedynie palca może uratować twój portfel i zdrowie przed zakupem nieświeżego produktu. Sprawdź co masz zrobić, aby kupić mięso najwyższej jakości.
-
"Wyznania mykofila". Jakie błędy popełniają współcześni grzybiarze?
Sezon na grzyby właśnie się zaczął, warto więc przyjrzeć się zwyczajom i błędom popełnianym przez współczesnych grzybiarzy. Tata naszej koleżanki z redakcji od wielu lat pasjonuje się grzybami i zdaje się wiedzieć o nich niemal wszystko. Zapytaliś...
-
Wtyk amerykański. Domowy sposób na walkę ze śmierdzącym owadem, który wchodzi do mieszkań
Wtyk amerykański to wyjątkowo nieprzyjemny owad. Wszystko za sprawą cuchnących gazów, jakie wytwarza w momencie poczucia zagrożenia. Domowy sposób na jego zwalczanie uchroni nas przed wietrzeniem całego mieszkania. Pierwsze chłodne dni sprzyjają...
-
Jak zrobić masło? Nie uwierzysz jakie to proste. Zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy!
Jak zrobić masło? To pytanie coraz częściej pada w różnych okolicznościach. Wszystko ze względu na to, że ceny tego podstawowego produktu poszybowały w górę. Zatem, aby zaoszczędzić, warto zrobić je samodzielnie. Wystarczy jeden składnik i trochę...
-
Kiedy zbierać orzechy włoskie? Dziadek mawiał: Gdy pierwsze liście z drzew opadną, świeże orzechy będzie się jadło
Choć większość owoców i warzyw już dawno zniknęła z naszych ogrodów, to jednak jest jeszcze pewne drzewo, które ma sporo do zaoferowania. Lecz, aby skorzystać z jego darów, musimy wiedzieć kiedy zbierać orzechy włoskie, które na nim rosną. Już...
-
Biszkopt opada po upieczeniu? Jest na to banalnie prosty sposób. Tak robiły nasze babcie
Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika i przestaje być puszysty? Na szczęście jest na to prosty sposób. Jedna mała sztuczka zdziała cuda i sprawi, że wypiek cały czas będzie wysoki. Wyjaśniamy, co trzeba zrobić, by biszkopt idealnie sie upiekł.
-
Brudne ręce po orzechach włoskich? Te sposoby świetnie usuną trudne plamy ze skóry
Sezon na orzechy włoskie trwa, jednak kiedy są jeszcze świeże, to na ich brązowej skorupce pozostaje sporo soków. Jeśli nie założymy rękawiczek ochronnych, bardzo szybko pobrudzimy sobie ręce. Nie byłby to duży problem gdyby nie fakt, że tego typu...
-
Ciasto francuskie - przepisy na szybkie przekąski, które uratują sytuację, gdy wpadną goście
Jest wiele prostych dań, w których główną rolę gra gotowe ciasto francuskie. Przepisy na szybkie przekąski są banalnie proste. Wystarczy tylko kilka składników, pieczenie lub smażenie i po chwili będziesz zajadać potrawy ze smakiem.
-
Jak mrozić grzyby leśne na zimę? Dzięki tej wskazówce dłużej zachowają walory smakowe
Jak mrozić grzyby? To dobry moment, aby znaleźć odpowiedź na to pytanie. W końcu sezon grzybobrania już rozpoczęty, a przepełnione kosze nie mogą pójść na marne. Mamy sprawdzoną metodę, aby zatrzymać ich aromat i walory smakowe na dłużej.
-
Dodajesz te składniki do zupy? Magda Gessler twierdzi, że to spory błąd. Możesz mu jednak łatwo zapobiec
Zupy od wielu lat trafiają na nasze stoły. Gotujemy rosoły, pomidorową i mnóstwo innych, mniej klasycznych pozycji. Podczas przygotowywania dodajemy składniki, na które wydajemy mnóstwo pieniędzy, a które tak naprawdę nie poprawiają smaku zupy....
-
Nieprzyjemny zapach ze zlewu? Można temu zaradzić w prosty sposób. Wykorzystaj ten niepozorny środek
Nieprzyjemny zapach ze zlewu pojawia się nawet w pomieszczeniach zadbanych pod względem higienicznym. Brzydki zapach z odpływu to częsty problem, jest jednak pewna domowa metoda, dzięki której pozbędziesz się zmartwienia. Wbrew pozorom nie...
-
Czy można trzymać jedzenie w otwartej puszce? Tak, ale zwróć uwagę na zawartość i zalewę
Każdy z nas od czasu do czasu kupuje produkty w puszkach. Owoce w syropie, kukurydzę, fasolę, groszek. Często nie udaje się zużyć całego opakowania za jednym razem, puszka stoi więc otwarta w lodówce i czeka na lepsze czasy. Czy jednak zostawianie...
-
Jak zagęścić sos? Poznaj sprawdzonych kilka metod bez użycia mąki
Kiedy przygotowujemy mięso na obiad, często decydujemy się na to, aby zalać je wodą i udusić, by ostatecznie otrzymać smaczny sos. Zdarza się jednak, że jest on zbyt rzadki. Jak zagęścić sos? Czy można to zrobić tylko za pomocą mąki? Niekoniecznie.
-
Jak pozbyć się rybików z łazienki? Domowe sposoby na uciążliwe owady. Potrzebny będzie słoik
Zdarza się nie raz, iż pomimo zachowania higieny i dbałości o naszą domową przestrzeń zaobserwujemy, że po naszej podłodze coś pełza. Czasem różnego typu robaki czy owady przedostają się przez nasze okna, lub uciekając przed zbliżającym się chłode...
-
Jak prawidłowo zbierać grzyby? Być może całe życie robiłeś to źle. Poznaj zasady grzybobrania
Coraz częściej słyszymy, że w niektórych częściach Polski można już znaleźć sporo grzybów. Chętnie wybieramy się na spacer do lasu, by przy okazji przynieść nieco pyszności. Jednak zanim schylimy się po następny okaz, warto wiedzieć, jak prawidłow...
-
Wyciągasz brudne sztućce ze zmywarki? Być może popełniasz błąd. Tiktokerka zamieściła nagranie
Korzystanie ze zmywarki ma wiele zalet. Jedną z nich jest oszczędność czasu, który musimy poświęcić na umycie sporej ilości naczyń. Dodatkowym atutem jest także ograniczenie zużycia wody, dzięki czemu nie tylko zmniejszamy nasze rachunki, lecz tak...