porady
-
Jajka też gotujemy źle! Dlatego nie da się łatwo obrać. Porada z TikToka wszystko zmienia
Szefowa kuchni Kathleen Ashmore twierdzi, że wie jak gotować wiele jaj jednocześnie i w taki sposób, by móc bez problemu obierać je ze skorupki. Materiał wyświetlono ponad 140 000 razy i zyskał bardzo pozytywny odzew ze strony internautów. Wielu z...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha
Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym -...
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Fatalny błąd! Zrób z nich napój, który zapewni ci dobry sen
Wyrzucasz skórkę od banana? To błąd, bo możesz z niej przygotować herbatę bananową, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Napój ten pomaga na dobry sen, a efekty jego picia dostrzeżesz bardzo szybko. To jednak nie są wszystkie zalety skórki...
-
Czym zastąpić jajko w wypiekach i deserach? Wybierz te produkty, aby mieć pewność, że ciasto się uda
Czym zastąpić jajko w kuchni? To pytanie zadają sobie w szczególności osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny włączać ich do swojej diety, a także weganie unikający spożywania produktów odzwierzęcych. Są jednak sposoby na to, aby stworzyć...
-
Uniknij błędów podczas gotowania jajka na miękko lub twardo. Sprawdź, co do tej pory robiliśmy źle
Jak ugotować jajko na twardo? Wydaje się, że wiemy, jak sprawić, by wyszło idealne - przecież (na pozór) nie ma w tym nic trudnego. Ale czy na pewno? Okazuje się, że większość źle gotuje jajka! Jakich błędów musimy unikać przy gotowaniu ich na...
-
Oto błędy, które popełniamy przy gotowaniu zupy pomidorowej. Mają one ogromny wpływ na smak dania
Zupa pomidorowa niewątpliwie należy do ulubionych dań wielu Polaków. Pojawia się na stołach w wielu domach. Wydaje się, że jest prosta w przygotowaniu, ale łatwo popełnić kilka błędów. Co najczęściej robimy źle?
-
Miodownik. Przepis na warstwowe ciasto z masą kajmakową. Przygotuj je teraz, by było dobre na Wielkanoc
Jak zrobić miodownik? Oto przepis, który ci w tym pomoże. Ciasto jest połączeniem masy kajmakowej i miodowych placków. Smaki te świetnie się uzupełniają i sprawiają, że deser nabiera ciekawego wyrazu. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do kaw...
-
Pierogi jak kamień, mięso jak podeszwa. Kuchenne katastrofy, które przytrafiają się wszystkim. Kucharz radzi, co robić
Jesteśmy tylko ludźmi. Każdemu czasem zdarzy się ugotować coś, co niekoniecznie nadaje się do zjedzenia albo popełnić błąd z gapiostwa. Czy w takiej sytuacji zawsze trzeba pożegnać się z potrawą i zaczynać od nowa albo zamawiać jedzenie na dowóz?...
-
Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Z tym regionalnym przepisem wyczarujesz wyjątkowe danie
Jeśli znudziły ci się klasyczne pierogi te z kapustą i grzybami czy mięsem, to pierogi z kaszą gryczaną i serem będą idealnym odświeżeniem tradycyjnej kuchni. To połączenie smakowe może zrobić furorę w twojej kuchni. Do przygotowania dania...
-
Przepis na tartę wytrawną z botwinką i grillowanym łososiem. Danie idealne na ważną okazję
Przepis na tartę w wersji wytrawnej sprawdzi się idealnie wtedy, gdy chcemy przygotować obiad lub lunch do pracy. Danie to można przygotować na różne sposoby, dzięki czemu możemy wykorzystać te produkty, które akurat mamy pod ręką. Poznaj nasz...
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
-
Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
-
Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o kremowym serze
- Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem
- Ciasto na weekend. TOP 3 najlepszych i najprostszych przepisów
- Zupa pieczarkowa. Przepis babci na kremowe i pożywne danie. Obficie posyp ją pieprzem
- Babeczki idealne od góry do dołu. Wystarczy zastosować trik z ryżem
- Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
-
Rzeżucha na Wielkanoc to nie tylko ozdoba - można nią podbić smak wielu potraw. Jak siać rzeżuchę?
Rzeżucha na Wielkanoc świetnie sprawdzi się nie tylko jako dekoracja stołu, ale i składnik niektórych dań. Wykorzystać ją możemy m,in. do zrobienia sałatki. Co zrobić, by wyrosła bujna? Jak ją wykorzystać? Poznajcie kilka sposobów na rzeżuchę.
-
Zalewa do peklowania mięs. Przepis na tradycyjną solankę i wzór na wyliczenie składników
Dzięki marynatom dania smakują lepiej. Tak właśnie działa zalewa do peklowania mięsa, której przepis jest banalnie prosty. Dzięki niemu sprawisz, że karkówka, szynka, bekon lub golonka zyskają bogaty i wyrazisty smak.
-
Łatwe odmierzenie suchych składników jest możliwe. Pomoże w tym ten prosty trick z TikToka
Jak za jednym zamachem pozbyć się grudek, np. z mąki i prawidłowo odmierzyć składniki potrzebne do ciasta? Ten banalnie prosty chwyt podpatrzony na TikToku nie dość, że umożliwi jedno i drugie, to jeszcze ogranicza ryzyko, że narobicie sobie...
-
Bananowiec - słodki i kremowy deser, który zachwyci gości. Polej go czekoladą lub płynnym karmelem
Ten deser łączy delikatny krem i owoce. I choć bananowiec, to ciasto nieco czasochłonne, warto jednak poświęcić chwilę, by zaserwować go rodzinnym spotkaniu. Jesteście gotowi na niebo w gębie?
-
Jak podgrzewać frytki, by były chrupiące? Koniecznie wypróbuj te sposoby
Zdarza się, że najedzeni zostawiamy porcję frytek na później. Niestety, gdy sięgamy po nie po jakimś czasie, nie smakują tak dobrze, jak zaraz po przyrządzeniu. Co zrobić, by znowu były chrupiące? Jak podgrzewać frytki? Koniecznie przetestuj ten...
-
Jak szybko wyczyścić plastikową deskę do krojenia? Wystarczą trzy składniki - poznaj prosty trik tiktokera
Deska do krojenia nie wygląda taka, jak powinna? Nic straconego! TikTok po raz kolejny przychodzi z pomocą. Jeden z użytkowników pokazał, jak w prosty sposób wyczyścić ten niezbędny w kuchni przedmiot.
-
Jak zjeść ananasa bez obierania i krojenia? Ten prosty trik z TikToka pokazuje, w czym tkwi sekret
Jedzenie ananasa bez krojenia jest możliwe. Sprawdź prosty trik z TikToka i ciesz się słodkim smakiem owocu, gdziekolwiek jesteś. Obejdzie się bez deski do krojenia i noża. Podpowiadamy, jak to zrobić!
-
Jak szybko obrać paprykę? Jak wygodnie ją pokroić? Sposoby, które ułatwią życie. Trik szefa kuchni
Nikt nie lubi męczyć się z obieraniem i krojeniem warzyw. Zwłaszcza że w przypadku niektórych może to być naprawdę czasochłonne. Tak jest między innymi z papryką, której skórka mocno przywiera do miąższu i czasem trudno sobie z nią poradzić. Na...
-
Nie przykładasz wagi do koloru gąbki? Ma duże znaczenie
Każdego dnia wykonujemy automatycznie setki czynności i nie poświęcamy im większych refleksji. Podobnie jest z myciem naczyń i gąbkami - wybieramy najczęściej po prostu tę, która jest pod ręką. Okazuje się, że mogą na tym ucierpieć nasze naczynia....
-
Sos holenderski. Przepis, który zrobi furorę. Potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników
Już sama nazwa dipu sugeruje, że pochodzi on z Holandii. Czy tak jest w rzeczywistości? Przekonajcie się sami. Przedstawiamy wam sos holenderski. Przepis jest banalnie prosty i uporacie się z nim w kilka minut.
-
Żurek z twarogiem i kiełbasą oraz hartowaną śmietaną. Przepis Ewy Wachowicz z nietypowymi składnikami
Przygotowywanie potraw ma to do siebie, że każdy przepis można zmodyfikować według uznania. Pokazuje to Ewa Wachowicz, która podzieliła się własnym sposobem na zrobienie żurku. Twaróg, zioła i kiełbasa wiejska to tylko niektóre ze składników. Co...
-
Klasyczna zupa kalafiorowa - przepis na szybkie i pyszne danie. Pamiętaj o młodych ziemniakach
Kalafior można przygotować na różne sposoby. Często pełni rolę przystawki, którą polewa się masłem zmieszanym z bułką tartą. My mamy jednak inny pomysł. Jest to zupa kalafiorowa. Przepis na zdrowe danie, które szybko zrobisz.
-
Sos winegret - przepis na bazie oleju i octu. Użyj jednego składnika, by nieco zmienić smak sosu
Czy istnieje bardzo dobry dodatek do sałatek lub mięs? Oczywiście, że tak. Jest to sos winegret. Przepis można urozmaicić miodem lub musztardą. Dzięki tym składnikom dania zyskają ciekawy smak.
-
Banalne triki, dzięki którym twoje muffinki będą jeszcze lepsze i większe. Wyjdą smaczniejsze niż z cukierni
Twoje muffinki wychodzą niskie i wyglądają mało apetycznie? Nic straconego. Istnieją bardzo proste triki, które sprawią, że pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze. Blogerka Sarah Crawford, która prowadzi blog Broma Bakery, wyjaśnia, co należy...
-
Omlet zebra - przepis na wyjątkową wersję popularnego dania. Pamiętaj o podziale masy na dwie części
Szukasz pomysłu na pożywne i smaczne śniadanie? To danie może spełnić twoje wymagania. Przepis na omlet zebrę jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Podawaj go z ulubionymi owocami lub kremem czekoladowym.
-
Sałatka jarzynowa źle smakuje? Magda Gessler ostrzega, który składnik może być winny. "Bardzo mocny"
Wydaje nam się, że sałatka jarzynowa to banalnie proste danie. Okazuje się, że może być zupełnie inaczej. Magda Gessler zwraca uwagę na to, którego składnika lepiej unikać. Może on zniszczyć smak potrawy.
-
Ponadczasowe ziemniaki z piekarnika. Przepis na proste i chrupiące danie. Wykorzystaj ten dodatek
Potrzebujecie pomysłu na prostą i szybką potrawę? Przedstawiamy więc ziemniaki z piekarnika. Przepis, dzięki któremu je wykonacie, jest niesamowicie intuicyjny. Danie to bardzo polubi się z klasycznym sosem czosnkowym.
-
Zupa szpinakowa - przepis na szybkie i pożywne danie. Dodaj to zioło, by uzyskać wyjątkowy smak
Uwielbia towarzystwo grzanek czosnkowych. Danie to jest istną bombą witaminową, która dostarczy ci wielu składników odżywczych. Przed państwem zupa szpinakowa. Przepis pozwoli wam na stworzenie szybkiego obiadu.
-
Lubisz kluski lane? Przepis banalnie jest prosty. Klucz do sukcesu to odpowiednia konsystencja
Znudził wam się już makaron? Mamy wspaniałe rozwiązanie. Są to ponadczasowe kluski lane. Przepis może sprawić, że zakochacie się w tym dodatku. Jesteście gotowi na kulinarną przygodę? To do dzieła!
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Pękanie podczas gotowania to niejedyny błąd
Parówki to chyba najbardziej popularny mięsny wyrób w naszym kraju. W łatwy sposób może stać się szybką przekąską lub przepysznym daniem, które możemy podać do stołu. Najczęściej je gotujemy. Okazuje się, że za każdym razem popełniamy ogromny błąd...
-
Najgorszy sposób na przyrządzenie jajek - to wtedy tracą swoje wszystkie właściwości odżywcze!
Często zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób obróbka termiczna wpływa na produkty spożywcze. Gotujemy je, smażymy, grillujemy lub pieczemy. Który więc sposób przygotowywania jajek jest najmniej bezpieczny?
-
Chaczapuri - przepis na gruziński placek z serem. Zrób go tak, jak miejscowi
Gruzini swojej kuchni nadają znaczenie emocjonalne. Uważają, że potrawy udają się, gdy mają oni dobry humor. Tak samo jest z chaczapuri. Przepis na najsłynniejszy placek sprawi, że danie będzie wyjątkowe.
-
Szukasz prostego pomysłu na rybę? Pasta z makreli to pyszne rozwiązanie. Nie zapomnij o zielonym dodatku
Ryby można przyrządzać na różne sposoby. Niektóre z nich są wymagające i czasochłonne. Jest jednak danie, które przygotujecie szybko i minimalnym nakładem sił. Przed wami pasta z makreli, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło do chleba.
-
Brzydki zapach w lodówce? Dzięki tym sposobom pozbędziesz się go w okamgnieniu
Nieprzyjemny zapach w lodówce często daje o sobie znać? Jest mnóstwo tanich i skutecznych sposobów na to, by się go pozbyć. Niektóre z nich mogą wydać się zaskakujące.
-
Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Skuteczne sposoby na szybkie pozbycie się lodu
Dobrze działające sprzęty AGD ułatwiają nam codzienne czynności. Musimy więc o nie odpowiednio zadbać, by służyły nam jak najdłużej. Tak jest z lodówką i zamrażarką, które trzeba regularnie rozmrażać. Jak zrobić to szybko i skutecznie?
-
Szybki przepis na babeczki jakich jeszcze nie jadłeś. Dzięki temu składnikowi będą pyszne i wilgotne
Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub znajomych wyjątkowymi babeczkami, jakich jeszcze nie jedli? Ten szybki przepis na babeczki z dodatkiem jabłka i cynamonu ich zachwyci! Jest niezwykle prosty i tani.
-
Jak się pozbyć moli spożywczych? Wystarczy liść laurowy. Pomogą też inne przyprawy
Mole spożywcze to irytujące owady, które często pojawiają się w naszych kuchniach. Są uporczywym problemem, ponieważ nie tak łatwo się ich pozbyć. Pomocne mogą okazać się przyprawy, które prawdopodobnie większość z nas ma w domu, m.in. liście...
-
Makowiec pęka, sernik opada, galareta nie tężeje - co poradzić na wigilijne dramaty?
Wigilijne dania przygotowujemy często w ostatniej chwili. Co zrobić, gdy zdarzy się wpadka i coś się nie uda? Mamy dla was kilka wskazówek, jak poradzić sobie z najpopularniejszymi problemami kulinarnymi.
-
Nieprzyjemny zapach z lodówki? Pomogą m.in. fusy z kawy i cytryna, ale sposobów jest więcej
W naszych lodówkach przechowujemy rzeczy, które wydzielają intensywny, często nieprzyjemny zapach. Sery, ryby, niektóre gatunki wędlin skutecznie "psują atmosferę" w lodówce, zniechęcając nas do jedzenia. Jak zatem domowymi sposobami pozbyć się...
-
Domowa wegeta. Superprosty przepis, który sprawdziłam na własnej skórze. Ubóstwiam od lat
Mieszanka warzywna to chyba jeden z najbardziej przydatnych w kuchni składników. Można korzystać z gotowych kostek, przypraw w płynie czy proszku. Można też zrobić ją samodzielnie. Przepis, który stosuję od lat jest megaprosty. A w kuchni ułatwia....