porady
-
Dodaję do placków ziemniaczanych w konkretnym momencie. Są złote i chrupiące
Placki ziemniaczane to jedna z największych kulinarnych przyjemności i bez względu, czy wolisz je z solą, śmietaną, sosem lub cukrem, już sam ich zapach smażących się placuszków uwalnia hormony szczęścia. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić idealne...
-
Wlej pół szklanki do kalafiora i to wszystko. Zniknie "zapaszek" i goryczka
Co dodać do gotującego się kalafiora? Niektórym przeszkadza goryczka, a innym to, że traci kolor. Na szczęście problem możesz rozwiązać od ręki. Wystarczy, że dodasz to do garnka.
-
Ile rośnie rzeżucha? Wysiej ją do tego terminu. Inaczej na Wielkanoc będzie sama wata
Wielkanoc 2025 zbliża się wielkimi krokami. Z pewnością nie raz padło w twojej głowie pytanie, jak długo rośnie rzeżucha? To niezastąpiona dekoracja na świątecznym stole. Aby była bujna na czas, należy ją wysiać we właściwym momencie.
-
Ścieram i dodaję do mięsa. Mielone wychodzą tak pyszne i soczyste, że klękajcie narody
Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy i chyba próżno szukać osoby, która zwyczajnie ich nie lubi. Przepis na kotlety mielone może przyjąć wiele rzeczy, zwykle jest to cebulka, czasami czosnek, zdarzają się też pieczarki lub cukinia. Jednak...
-
Las na talerzu? Na Wielkanoc robię obłędny deser. Kolor zawdzięcza niecodziennemu dodatkowi
Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Zapomnij o tradycyjnych mazurkach i na święta (lub inną okazję) zrób nietuzinkowy wypiek w zaskakującym kolorze. Nazwa jest nieprzypadkowa. Jak upiec ciasto leśny mech?
-
Mięsna rozkosz zamknięta w pierogu. Weź dwie laski i patelnię: przepadniesz
Nie ma chyba Polaka, który tak po prostu nie lubi pierogów. Pierogi to życie, pierogi to radość, to perfekcja i boski smak. Dziś jednak mamy dla was przepis na pierogi, który króluje nad innymi. Owszem, doskonale znamy i lubimy pierogi z mięsem, a...
-
Robisz pulpety? Wystrzegaj się jednego dodatku, inaczej będą twarde jak serce twojego eks
Pulpety to zawsze dobry pomysł na obiad. Są łatwe w wykonaniu, naprawdę pyszne i smakują chyba każdemu. Każdy ma też swój ulubiony sos do pulpetów. Bez znaczenia jednak, czy wolisz pulpety w sosie pomidorowym, koperkowym czy własnym, mięsne kulki...
-
Metodą "na dwie patelnie" rozmrozisz mięso w 20 minut. Będziesz w szoku, jakie to proste
Jak szybko rozmrozić mięso? Wydaje się to żmudnym i długotrwałym procesem, jednak to nie do końca prawda. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej, zastosuj ten trik. Będzie gotowe w 20 minut.
-
Tak nie przechowuj chleba. Piekarz ostrzega. "Wyciąga wodę"
Wyjęcie z chlebaka twardego, czerstwego chleba to żadna przyjemność. Każdy produkt po pewnym czasie traci świeżość, ale są sposoby, by zachować ją nieco dłużej. Również w przypadku pieczywa. Jednym z nich podzielił się doświadczony piekarz. Wskaza...
-
Jesz jajka w ten sposób? Nie dziw się, że nie smakują. Wszystko przez jeden szczegół
W kuchni polskiej nie brakuje dań i przekąsek, w których główną rolę pełnią jajka. Zajadamy się nimi nie tylko na miękko i na twardo, lecz także w formie jajecznicy, sadzonych, szakszuki i innych. Okazuje się, że jeden zły ruch może sprawić, że...
-
Który rodzaj cebuli jest najzdrowszy? Jeden gatunek bije inne na głowę. Jest odżywczą bombą
To warzywo jest niezastąpione w kuchni. Przydaje się do wielu potraw, sałatek i kanapek. Jaki gatunek cebuli wybrać? Okazuje się, że jedna odmiana jest znacznie zdrowsza od reszty.
-
Przed świętami latasz jak kot z pęcherzem? Te potrawy możesz przygotować wcześniej
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i wiele pań i panów domu drży na samą myśl o przygotowaniach, zwłaszcza kiedy przyjeżdżają goście spragnieni świątecznych pyszności. Spokojnie, nie musisz w Wielką Sobotę stresować się gotowaniem i przeklinać...
-
Placuszki bananowe mogą być pyszniejsze niż wcześniej. Dodaj maślankę i korzenną przyprawę
Placki bananowe to jeden z najlepszych comfort foodów świata i śmiało mogą konkurować z goframi i słodkimi naleśnikami. Przepis na placuszki bananowe jest banalny i tak naprawdę nie ma w nim niczego, co komukolwiek sprawiłoby trudność. Jednak jeśl...
-
Wiosenne sadzenie borówki amerykańskiej. Zrób to, a twoje krzaki będą uginać się od owoców
Te krzewy już na dobre zadomowiły się w ogrodach niektórych osób. Każda z nich doskonale wie, jak ważne jest właściwe sadzenie i pielęgnacja, by roślina zdrowo rosła i obficie owocowała. Sprawdź, kiedy sadzić borówkę amerykańską wiosną.
-
Jak przechowywać usmażone naleśniki? Jest niezawodny sposób, by nie wyschły na wiór
Rzadko zdarza się, by po usmażeniu naleśników cokolwiek zostało. To taka magiczna potrawa, która znika tak szybko, że czasem trudno nadążyć ze smażeniem kolejnych. Jeśli jednak z rozpędu zrobisz ich za dużo lub rodzina będzie wyjątkowo nie w humor...
-
Na Wielkanoc sałatkę jarzynową robię inaczej. Dodaję dwa składniki. Każdy płonie z zachwytu
Nie ma co się oszukiwać - królowa jest tylko jedna i żadne święta w typowym polskim domu nie mogą obejść się bez sałatki jarzynowej. Zbliża się Wielkanoc, więc to kolejna okazja, by to warzywne dzieło pojawiło się na stole, ale ja mam nieco inny...
-
5 składników i 5 minut pracy. Tyle wystarczy, by powstało najlepsze smarowidło pełne witamin
Co fajnego można zrobić na śniadanie? Zapomnij o nudzie na talerzu. Złap kilka składników, wymieszaj i posmaruj kanapki, a nikt nie odmówi. Smarowidło wyjdzie nie tylko pyszne, lecz także zdrowe i sycące. To idealny sposób na przemycenie porcji...
-
Tak zrobisz idealny rosół. Inaczej wyjdzie gorzki i niesmaczny. Chodzi o zasadę "10 minut"
Każda gospodyni ma własny przepis na rosół, ale jest pewien składnik, bez którego wywar nie może się obejść. Kiedy dorzucić do bulionu iście laurowe? Warto wiedzieć, że moment dodania tej przyprawy jest niezwykle istotny.
-
Tych produktów nie owijaj folią aluminiową. Biotechnolożka przestrzega
Folia aluminiowa to niezbędny przedmiot w kuchni. Jest przydatna w wielu sytuacjach, ale trzeba pamiętać, że czasem może zaszkodzić. Aleksandra Rutkowska, biotechnolożka i dr hab. nauk medycznych, przestrzega, by nie owijać nią pewnego typu...
-
Tak kupisz najlepszą białą kiełbasę. Zwróć uwagę na kilka kwestii. Inaczej zepsuje smak żurku
Wielkanoc nie może obejść się bez białej kiełbasy. Najczęściej podawana jest w żurku, ale niektórzy przyrządzają ją pieczoną z jabłkami, w cieście francuskim lub w sałatce. Jak kupić dobrą białą kiełbasę? Pamiętaj, by zwrócić uwagę na kilka kwestii.
-
Resztki? Nie, to tajna broń ogrodnika. Rozsyp pod agrestem i patrz, jak obsypuje się owocami
W ostatnich latach te kolczaste krzewy odzyskują popularność. Jak pielęgnować agrest w ogrodzie? Odpowiednia opieka sprawi, że roślina szybko odwdzięczy się licznymi plonami. Sekret? Składnik, który z pewnością masz już w ogrodzie i kuchni.
-
Mąka pójdzie w odstawkę. Dodaj ten składnik, a sos wyjdzie gęsty i gładki
Mąka to jeden z najpopularniejszych sposobów zagęszczana sosów. Nie jest to zły wybór, ale też nie najlepszy. Są dużo ciekawsze metody na to, by sos był kremowy, gęsty i aksamitny. Gdy je poznasz, na dobre pożegnasz się z mąką.
-
Teściowa na okrągło prosi mnie o tę sałatkę z kalafiorem. Na Wielkanoc zrobię ją w wiadrze
Jeśli chodzi o sałatki, w rodzinie mojego męża na stołach podczas świąt rządziła święta trójka: jarzynowa, jajeczna z pieczarkami oraz sałatka kurczakiem i ananasem. Kiedyś teściowa poprosiła mnie, żebym na imprezę coś przygotowała, bo nie miała...
-
Sekret mielonych? Dodaj to zamiast bułki tartej. Kotlety wyjdą pyszne, a jelita powiedzą "dziękuję"
Czy można zrobić kotlety mielone bez bułki tartej? Z pozoru proste danie szybko może zyskać zupełnie inny charakter. Kluczem jest mała zmiana składników. To smaczna i zdrowa alternatywa, po którą sięgniesz nie raz.
-
Wiele osób omija go w sklepie szerokim łukiem. Prawidłowo? Niektórzy będą zaskoczeni
Czy czosnek w granulkach jest zdrowy? Wiele osób omija go w sklepie szerokim łukiem i zamiast tego kieruje się na dział warzyw. A szkoda, gdyż wbrew pozorom jest równie zdrowy. Wykorzystasz go do wielu potraw.
-
To dlatego chleb wychodzi zbity i ciężki. Mały błąd, a z pieca wyjmiesz głaz
Dlaczego domowy chleb nie wychodzi? Amatorów ciepłego i chrupiącego pieczywa nie trzeba specjalnie szukać. Żadne sklepowe wypieki nie mogą się z nim równać. Może się jednak zdarzyć, że na którymś etapie jego przygotowywania popełnimy błąd, a chleb...
-
Włoch krzyknąłby "mamma mia". Marnujemy kulinarny skarb, a można go wykorzystać co do okruszka
Być może jesteś jedną z osób, która zastanawia się, czy można jeść skórkę od parmezanu. Lepiej, aby nie lądowała w koszu na śmieci. Możesz ją wykorzystać nie na jeden, lecz na kilka sprytnych sposobów.
-
Zawsze dodaję do gotujących się buraków. Wystarczy odrobina. Nigdy nie wychodzą gorzkie
Dlaczego buraki są gorzkie po ugotowaniu? Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, na szczęście tak samo jak rozwiązań. Wystarczą proste modyfikacje w przepisie, by znów zachwycały smakiem.
-
Zawijasz tak mięso do pieczenia? Nie dziw się, że nierówno się piecze. Strona folii ma znaczenie
Którą stroną zawijać folię aluminiową? Nie bez powodu jedna jest bardziej błyszcząca, zaś druga wręcz przeciwnie - matowa. Okazuje się, że obie skrywają istotne, acz nieco odmienne właściwości. Jak wybrać, która będzie odpowiednią?
-
Soczysta i tak miękka, że nie wymaga krojenia. Karkówkę na niedzielę zacznij robić w piątek
Co na obiad na niedzielę? Jeśli chcesz podać coś naprawdę pysznego, a kotlety mielone, schabowe i pałki z kurczaka nieco już się przejadły, postaw na przepyszną karkówkę. Będzie soczysta, kruchuteńka i pełna smaku, a podczas pieczenia zapach zwabi...
-
Zapomnij o gotowaniu słoików. "Test ucha" zdradzi, czy są szczelne. Poleca go Tomek Strzelczyk
Jak dobrze pasteryzować słoiki i upewnić się, że wszystko poszło zgodnie z planem? Zamiast wkładać je do garnka z wodą i gotować, wypróbuj znacznie prostszy, a przy tym skuteczniejszy sposób. Nim się obejrzysz, będą gotowe i szczelnie zamknięte.
-
Do lasu nie tylko latem. Wiosną też możesz wrócić z koszem pełnym pyszności
Co zbierać w lesie w kwietniu? Wbrew pozorom możliwości jest naprawdę sporo, a zwykły spacer możesz zmienić w satysfakcjonujące łowy. Choć okazy z pierwszej połowy roku często wyglądają zaskakująco, smakują obłędnie.
-
Soczyste i mięciutkie polędwiczki w kremowym sosie. Za ten obiad będą nosić cię na rękach
Chcesz zaserwować na obiad coś specjalnego, bo już przejadły ci się kotlety i pałki z kurczaka? Mamy dla ciebie świetny przepis. Te polędwiczki masowo kradną serca, są mięciuteńkie i soczyste, a sos... Palce lizać to mało powiedziane. Przydadzą si...
-
Nie wyrzucaj zwarzonego kremu, babcia ma na to sposób. Wystarczy jeden składnik z lodówki
Wiele osób miało do czynienia z sytuacją, kiedy przygotowywanie tortu lub ciasta skończyło się niepowodzeniem. Gdy pojawią się grudki lub masa zaczyna się rozwarstwiać, nie musi od razu trafiać do kosza. Co zrobić, gdy krem się zwarzy? Istnieje...
-
Szybkie i pyszne ciasteczka, które możesz jeść do oporu. Przyda się owoc z twojego blatu
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu przekąsić sobie czegoś słodkiego? Dziś mamy przepis na łakocie, które nie idą w boczki, ale prosto do serduszka i do tego robi się je błyskawicznie. Są słodkie, chrupiące i pełne błonnika, ale nie możesz...
-
Będzie pyszny do jajek, wędlin i kanapek. Ten sos bije na głowę tatarski i każdy inny
Do wszystkiego dodajesz na zmianę majonez, musztardę i ketchup? Jeśli poznasz nasz dzisiejszy przepis, zamienisz wszystkie inne sosy na ten jeden. Jest gęsty, kremowy, apetycznie żółty i zrobisz go w zaledwie kilka chwil ze składników, które masz...
-
Kotlety mielone w kawałkach? Zamiast rozpadać, powinny rozpływać się w ustach. 5 częstych błędów
Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Powodów może być wiele. Wpadki w kuchni zdarzają się nawet profesjonalistom, więc nie ma się czego wstydzić. Warto jednak poznać przyczyny kulinarnych pomyłek i wiedzieć, jak je naprawić.
-
Ugotowane jajka w lodówce. Czy przetrwają dłużej niż postanowienia noworoczne? Eksperci podają czas
W Wielkanoc (choć nie tylko) zdarza się, że gotujemy ich mnóstwo, ale nie wszystkie zostają zjedzone. Ile mogą leżeć ugotowane jajka? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, a eksperci wskazują konkretny czas.
-
Twojej kalafiorowej brakuje charakteru? Podpowiemy, co do niej dodać, żeby była nieziemsko pyszna
Zupa kalafiorowa gości na naszych stołach bardzo często. Jest łatwa, szybka do zrobienia i zazwyczaj naprawdę smaczna. Jednak umówmy się - zupa kalafiorowa bywa, krótko mówiąc, nijaka. Dziś podpowiemy, co dodać do zupy kalafiorowej, żeby była...
-
Trzymasz chleb w lodówce? Lepiej przestań. W innym miejscu będzie mu dużo lepiej
Odpowiednie przechowywanie żywności to klucz do tego, by jak najdłużej pozostawała świeża i pyszna. Dotyczy to również chleba. Niektórzy trzymają go w lodówce w nadziei, że dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Tymczasem okazuje się, że to kiepski...