porady
-
Ziemniaki tracą smak, witaminy i wygląd. Wystarczy jeden z tych błędów
Ziemniaki są podstawą wielu dań w polskiej kuchni, ale ich gotowanie wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Nieodpowiednia odmiana, zły moment dodania soli czy zbyt długi czas gotowania mogą zniszczyć nawet najlepszy przepis. Wystarczy jednak...
-
Gołąbki jak u babci na imieninach. Do ryżu dodaj jeden składnik, będą cudowne
W moim rodzinnym domu gołąbki to jesienna świętość, bo właśnie jesienią robiło się je w ilościach niemal hurtowych i znikały co do jednego. Moja babcia miała swój sekret, a chodziło o ryż. Dzięki temu gołąbki smakowały o niebo lepiej niż...
-
Nie uwierzysz, co można zrobić z cebuli i masła. Te ciasteczka znikają szybciej niż paluszki
Cebulowe ciasteczka to chrupiąca przekąska o wyjątkowym aromacie. Zaskakują połączeniem delikatnego ciasta, ziół i parmezanu, a przy tym są proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do wina, sera lub jako szybka przekąska na...
-
Nie uwierzysz, co zrobiłam z mrożonymi bułkami. Wystarczy jeden ruch i są jak świeżo wypiekane
Airfryer to urządzenie, które potrafi odmienić zwykłe śniadanie w coś wyjątkowego. Dzięki niemu mrożone bułki zyskują chrupiącą skórkę i miękki środek bez użycia piekarnika. Wystarczy kilka minut i odpowiednia temperatura, by cieszyć się smakiem...
-
Mielę udziec, dodaję paprykę, pietruszkę i smażę. Za ten obiad chcą mnie całować po rękach
Kiedy mówimy o klasykach polskich obiadów, nie sposób nie wspomnieć o kotletach mielonych. Królują na stołach w niedzielę, podczas rodzinnych uroczystości i codziennych obiadów i zwykle robimy je z wieprzowiny. To absolutnie nie błąd, ale inne mię...
-
Gotowała ją każda babcia. Królowa PRL-owskich obiadów znów wraca do łask
Zupa ogonowa to danie, które wraca do łask dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wartościom odżywczym. W chłodne dni działa rozgrzewająco i syci na długo, a zawarty w niej kolagen wspiera stawy oraz skórę. To klasyk polskiej kuchni, który zaskakuje...
-
Francuski trik na rybę. Natrzyj łososia tym ziołem, a goście poproszą o dokładkę
Lead:Kiedy myślimy o łososiu, najczęściej sięgamy po koperek. Tymczasem istnieje zioło, które potrafi wydobyć z tej ryby zupełnie nowe aromaty. Estragon to przyprawa o wyrazistym, anyżkowym smaku, która nadaje potrawie elegancji i świeżości. To...
-
Włosi robią z ziemniaków coś lepszego niż frytki. Ten wypiek uzależnia od pierwszego kęsa
Focaccia z ziemniakami to wyjątkowe połączenie włoskiego smaku i prostoty. Ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze i delikatny aromat rozmarynu. Ten złocisty wypiek pasuje zarówno do obiadu, jak i jako przekąska z kieliszkiem wina. Włoska klasyka w...
-
Myślisz, że robisz dobrze, a możesz sobie szkodzić. Tego nie łącz z miodem
Miód od wieków uchodzi za symbol zdrowia i naturalnego bogactwa. Wykorzystujemy go w kuchni, kosmetyce i domowych kuracjach. Jednak nie wszystkie połączenia z tym złocistym przysmakiem są bezpieczne. Warto wiedzieć, kiedy miód może stracić swoje...
-
Domowy paprykarz tak pyszny, że mucha nie siada. Makrela? Dobry żart
Kiedy mówimy o ulubionych smarowidłach Polaków, to o paprykarzu grzech nie wspomnieć. W co trzeciej polskiej lodówce znajdzie się puszka tego przysmaku, ale przecież wcale nie trzeba pędzić do sklepu, żeby paprykarz mieć. Można go zrobić w domu i...
-
Nie płyn do naczyń, nie ocet. Inny składnik rozpuszcza tłuszcz na okapie jak masło
Okap kuchenny to jeden z najbardziej zaniedbywanych sprzętów podczas sprzątania. Zbierający się na nim tłuszcz i kurz potrafią stworzyć trudną do usunięcia warstwę. Na szczęście są domowe sposoby, które pomogą bez szorowania. Oliwka dla niemowląt?...
-
To nie jabłka robią robotę. Jeden owoc i masz najpyszniejsze jesienne ciasto
Ciasto gruszkowe z kruszonką to klasyczny deser, który od lat cieszy się popularnością w polskich domach. Chrupiąca posypka i soczyste owoce sprawiają, że każdy kawałek smakuje wyjątkowo. To prosty przepis na ciasto, które idealnie sprawdzi się na...
-
Zamiast kłaść na wierzch, dodaję do ciasta. Ta pizza zawstydza wszystkie pizzerie
Mam wrażenie, że pizza potajemnie rządzi światem, a teorie o masonerii i UFO są tylko przykrywką. A tak serio, to nie ma chyba nikogo, komu pizza nie zawróciła w głowie i dziś mamy przepis na pizzę domową, która bije smakiem nawet te, które wychod...
-
Nie wyrabiam, nie wałkuję, nie czekam. A i tak każdy prosi o przepis na te rogaliki
Szybki deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni, a powstaje w kilka chwil. Rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę bez wysiłku i bez długiego pieczenia. Możesz je wypełnić tym, co akurat masz w kuchni - od marmolady po s...
-
Podwójnie cynamonowe minipączki. Są słodkie i mięciutkie jak serce Mamy Muminka
Jesień to czas, kiedy zdecydowanie chętniej sięgamy po słodkości w większej ilości, ale to dobrze - trzeba przecież jakoś poprawiać sobie humor. Nasz dzisiejszy przepis jest jednym z najlepszych poprawiaczy humoru, a do tego z wykonaniem poradzi...
-
To nie kefir ani maślanka. Wlej i zapomnij o twardym chlebie. Będzie sprężysty i długo świeży
Chleb z jogurtem greckim to prosty i szybki wypiek, który świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Jest puszysty, sycący i pełen białka, a jego przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. To domowy chleb bez drożdży, który może zastąpić klasyczne...
-
Myślałam, że dobrze czyszczę pieczarki. Koleżanka po gastronomii otworzyła mi oczy
Na pierwszy rzut oka przygotowanie pieczarek to pestka. A jednak wystarczy zapytać pięć osób i usłyszy się pięć różnych opinii. Czy naprawdę trzeba je myć lub obierać? A może jest jeszcze inna, lepsza metoda? Zapytałam o to koleżankę kucharkę, któ...
-
Ta zupa jest kolorowa jak jesienne liście. Aromatem przebija nawet gulaszową
W końcu zaczął się ten czas w roku, w którym nasze kuchnie masowo opanowują pożywne, rozgrzewające zupy. Na całe szczęście Polacy znają mnóstwo przepisów na takie zupy, choć jeden wciąż jest mało popularny. Ta zupa najpierw uderza kolorami i...
-
Jajecznica może się schować. To śniadanie z 2 składników robi furorę. Niby banalne, a zmienia wszystko
Jajko sadzone może smakować zupełnie inaczej niż w klasycznej wersji. Wystarczy sięgnąć po prosty dodatek, by zwykły posiłek zyskał nowy aromat i charakter. Ten trik sprawia, że śniadanie staje się ciekawsze i bardziej sycące, a jednocześnie szybk...
-
Niepozorne, a lepsze niż prawdziwki. Grzybiarze omijają je szerokim łukiem i popełniają błąd
Maślaki pstre, znane też jako bagniaki lub jakubki, są pomijane przez wielu grzybiarzy. Niesłusznie, bo ich smak potrafi zaskoczyć nawet fanów prawdziwków. To grzyby, które rosną masowo, są łatwe do rozpoznania i nie trzeba ich obierać. Jak wygląd...
-
Zanurzył mięso w wodzie i wsypał ten składnik. Efekt? Rozmrożone w 5 minut
Hiszpański rzeźnik podzielił się nietypowym trikiem na błyskawiczne rozmrożenie mięsa. Do zastosowania wystarczy miska z wodą, kilka kropel octu i szczypta soli. Metoda wzbudziła ogromne emocje w internecie, gdzie jedni chwalą jej skuteczność, a...
-
Sprytne gospodynie robią to przed mrożeniem ziemniaków. Nie tracą ani smaku, ani struktury
Masz nadmiar ziemniaków i boisz się, że się zmarnują? Wystarczy zastosować prostą metodę, aby przechować je nawet przez pół roku. Cztery kroki wystarczą, aby zachowały smak i konsystencję. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką warzywo gotowe d...
-
Mama gotuje ją od lat, a my nie zostawiamy ani łyżki. Zdradziła, co wkłada do garnka na początku
Sycąca, rozgrzewająca i nieprzyzwoicie pyszna - taka jest fasolka po bretońsku w domowym wydaniu. Przepis mojej mamy zawiera pewien składnik, który całkowicie zmienia charakter potrawy. Kiedy raz spróbujesz tej wersji, trudno ci będzie wrócić do...
-
Dwie łyżki i zalewa. Tyle wystarczy, by uzyskać idealną kapustę w 3 dni. Robi się praktycznie sama
Chrupiąca, kwaśna i pełna aromatu. Domowa kapusta kiszona to klasyk polskiej kuchni. Można ją zrobić szybko i bez wysiłku, korzystając z prostego przepisu. Już po trzech dniach otrzymuje się gotowy dodatek, który świetnie sprawdzi się w codziennym...
-
To nie sól ani pieprz. Nawet dzieci proszą o dokładkę. Mieszanka wzmacnia smak i nie ma grama chemii
Domowa mieszanka z suszonych warzyw to prosty sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Suszona marchew, seler, pietruszka i zioła tworzą zdrową przyprawę, która sprawdzi się w każdej kuchni. To naturalna alternatywa dla sklepowych mieszanek i...
-
Pyszna, kremowa i wyrazista. Do zupy z białych warzyw dodaję dwie rzeczy
Dziś mamy przepis na modne danie, bo od kilku lat zupa krem z białych warzyw króluje na bankietach, weselach i ważnych uroczystościach. Może królować także podczas twoich spotkań rodzinnych, a dzięki dwóm dodatkom nabierzesz pewności, że przepis...
-
Doświadczony grzybiarz zawsze robi to przed mrożeniem grzybów. Przetrwają bez skazy
Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze, a leśne zbiory kuszą aromatem i smakiem. Co zrobić, by cieszyć się nimi także zimą? Mrożenie to jedna z najprostszych metod na przedłużenie trwałości, ale ma swoje zasady. Jak mrozić grzyby? Jeden krok może...
-
Zupę ogórkową doprawiam dwiema nieoczywistymi przyprawami. Jest lepsza niż babcina
Zupa ogórkowa dumnie figuruje na szczycie listy ulubionych zup Polaków robimy ją bardzo często i chętnie. Można przygotować ją na kilka sposobów - na rosole, na kurczaku, na żeberkach, z ziemniakami, z ryżem, i każdą z tych wersji znam i lubię....
-
Nie trzymaj ich w lodówce ani w koszyku. Inne miejsce jest dla pomidorów o niebo lepsze
Większość osób trzyma pomidory w lodówce albo w koszyku na owoce, ale właśnie tam psują się najszybciej. Zimno pozbawia je smaku i jędrności, a ciepło sprawia, że dojrzewają w błyskawicznym tempie. Jest jednak sprawdzony sposób, który pozwala im...
-
Nie bitki i nie rolady. Z wołowiny robię coś znacznie lepszego. Mięso dosłownie się rozpływa
Wołowina nie jest mięsem najczęściej wybieranym przez Polaków. Mają na to wpływ dwie rzeczy. Po pierwsze wołowina nie należy do mięs najłatwiejszych w obróbce. Drugi powód, to że nie jest tak tania jak kurczak, więc chcemy uniknąć obaw, że wyjdzie...
-
Charakterna zupa z sowy. Smakuje trochę jak flaczki, ale jest lepsza i szybciej gotowa
Gwoli wyjaśnienia - nasz przepis nie odnosi się do sympatycznych, nocnych ptaków, a do grzybów. Kanie potocznie nazywane są sowami nie bez powodu - młode, jeszcze nierozwinięte osobniki z daleka przypominają małe sówki schowane w trawie. I właśnie...
-
Ta sałatka z 6 składników to hit każdej kolacji. Zrobiłam w 15 minut, a zniknęła szybciej niż chipsy
Domowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem to sposób na szybkie urozmaicenie codziennych posiłków. Powstaje w zaledwie 20 minut i nie wymaga skomplikowanych składników. To idealna propozycja dla osób, które szukają prostych, a jednocześnie smacznych...
-
Nie wiesz, co zrobić z bananów? Te babeczki masowo kradną serca i za nic nie chcą ich oddać
Banany zalegają ci na blacie i nie wiesz, co z nich zrobić? Opcji jest multum i jeśli nie chcesz ich po prostu obrać i zjeść, mamy pomysł, który zasługuje na medal i to złoty. Najlepiej już nagrzewaj piekarnik, bo te babeczki robi się ekspresowo.
-
Szybka zupa krem z groszku z nietypowym dodatkiem. Pyszniejsza niż z restauracji
Jeśli lubisz szybkie i łatwe przepisy na obiad dla całej rodziny, nasza dzisiejsza propozycja na pewno przypadnie ci do gustu. Zupa krem z groszku to obiad na medal, ale z tym dodatkiem to obiad na złoty medal. Pewnie cię to zdziwi.
-
Francuskie naleśniki niemal same się składają. Giętkie ciasto to zasługa tego składnika
Jak zrobić naleśniki? Pewnie każdy z was wie, jak je zrobić. Ale jak usmażyć naleśniki idealne? Cieniutkie, które bez problemu składa się i faszeruje? To wcale nie magia i nie trzeba żadnych zaklęć. Potrzeba za to masła.
-
Podsmaż na złoto i rozsyp po cieście. Takiego strudla nie zjesz nawet w Wiedniu
Strudel jabłkowy to deser, który od wieków kusi aromatem i smakiem. Jego cienkie ciasto skrywa jabłka, rodzynki i orzechy, tworząc połączenie idealne na każdą okazję. To wypiek, który w Austrii stał się symbolem kawiarni i wspólnych spotkań. W...
-
Nie suszę ani nie mrożę bazylii. Jeden składnik wystarczy, by zatrzymać lato w słoiku
Bazylia nie musi znikać z kuchni wraz z nadejściem jesieni. Wystarczy prosty trik, by jej aromat został z nami na wiele miesięcy. Bazyliowa sól to szybki sposób na zatrzymanie lata w słoiku. Ten dodatek sprawia, że nawet zimą można cieszyć się...
-
Zobacz, co dodają do fety i jogurtu. Ten biały dip to hit. Pasuje do wszystkiego
Grecki biały dip to hit kulinarny, który podbija Europę. Ten kremowy sos o świeżym aromacie świetnie smakuje z pieczywem, warzywami i mięsem z grilla. Coraz częściej trafia także na polskie stoły.
-
Co dodać do grochówki, żeby była najlepsza? Wkładki musi być mnóstwo, wędzonka to nie wszystko
Grochówka to "tęga księżna" polskich zup. Jednym kojarzy się z pysznymi domowym obiadkiem u babci jedzonym przy kaflowym piecu, innym - z czasami służby wojskowej. To przepis, który ma z założenia być sycący i dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszą...
-
Takich placków ziemniaczanych jeszcze twoje oczy nie widziały. Pyszniejsze i puszyste jak racuchy
Placki ziemniaczane to chyba jeden z najlepszych comfort foodów świata i nie ma osoby, która ich zwyczajnie nie lubi. Do tej pory kłóciliśmy się, czy lepsze są z gulaszem, czy może z cukrem i śmietaną, ale dziś do tego sporu dojdzie jeszcze jedna...