porady
-
Prażuchy - przepis na staropolskie danie ziemniaczane. W Polsce jest znane pod wieloma nazwami
Prażuchy ziemniaczane to nieco zapomniany przepis na danie obiadowe, które wywodzi się z kuchni najniższych warstw społecznych. Smakują doskonale okraszone skwarkami i cebulką. Nadaje się również jako wkładka do zupy. Jej smak powinien szczególnie...
-
Jak szybciej ugotować ziemniaki? Wrzuć do wody produkt używany do pieczenia, a skrócisz czas o połowę
Ziemniaki to klasyczny dodatek do obiadu, zarówno jedno, jak i dwudaniowego. Dodaje się je praktycznie do każdego rodzaju mięsa i ryb, także ze szczyptą szczypiorku lub koperku, które wzbogacają ich smak. Niestety, zwykle trzeba długo czekać aż bę...
-
Mielone bez glutenu? To da się zrobić. Ten zamiennik robi ogromną różnicę
Rośnie liczba osób, które pragną wyeliminować gluten ze swojej diety. Jest to spowodowane nietolerancją na ten składnik oraz pojawiającymi się w związku z tym dolegliwościami. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z niektórych potraw....
-
Bogracz po polsku. Wypróbuj przepis na zupę gulaszową rodem z Węgier
Nazwa proponowanego dania bogracz (węg. Bogracs) wzięła się od kociołka służącego do przygotowywania potraw na ognisku. Czy więc oznacza to, że zupa ta nadaje się tylko do przygotowania w warunkach obozu harcerskiego? Niekoniecznie, zdecydowanie...
-
Te błędy powodują, że niektóre rośliny stają się toksyczne. Czego unikać uprawiając warzywa?
Uprawa żywności w domowych czy balkonowych ogródkach zyskuje coraz większą popularność. Okazuje się jednak, że bardzo popularna metoda stosowana przez większość osób hodujących rośliny, zioła czy warzywa może zwiększyć ryzyko pojawienia się...
-
Szefowie kuchni w Nowym Jorku banują czosnek. Londyńscy kucharze stają w jego obronie i dają cenne rady
W prestiżowych nowojorskich restauracjach zapanował kryzys, kiedy okazało się, że szefowie kuchni zrezygnowali z dodawania czosnku do większości dań. Powodem tego stanu rzeczy było uskarżanie się ze strony klientów na nieprzyjemny zapach z ust ora...
-
Przez te błędy ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?
Kiszenie ogórków, wbrew pozorom, nie jest taką łatwą sprawą, jakby się mogło zdawać na pierwszy rzut oka. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły puste w środku i pozbawione smaku oraz...
-
Rewelacyjne właściwości skórki z ziemniaka. Ma więcej zalet niż sama bulwa
Niewiele osób wie, ile cennych składników i minerałów kryje się w skórce ziemniaka, która niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem to właśnie w zewnętrznej warstwie warzywa znajdziemy cenne wartości odżywcze, o wiele bogatsze i...
-
Zaplanuj pracę w ogrodzie w zgodzie z fazami Księżyca! Sprawdź kalendarz księżycowy na maj 2022
Maj to szczyt sezonu ogrodniczego. W tym miesiącu wykonuje się szereg prac, takich jak sadzenie, plewienie, koszenie trawy czy nawożenie gleby. To szczególnie intensywny czas, ponieważ nie tylko wiele roślin już rośnie i kwitnie, ale również sadzi...
-
Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie teraz?
Sezonowe owoce i warzywa uchodzą za najzdrowsze. Dlaczego? Uprawiane w najbliższych okolicach, są nieobciążone składnikami chemicznymi, które stosuje się, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu. Ponadto właśnie teraz rosną w naturalnym dla...
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Błąd. Przygotujesz z nich nawóz, po którym rośliny rosną jak na drożdżach
-
Ciasto bananowe bez pieczenia. Najlepszy deser na lato do zrobienia w 15 minut
-
Ogórki kiszone - przepis babci. Dzięki tym wskazówkom uzyskasz tradycyjne i pyszne domowe przetwory
-
Wędliny w lodówce - jak je odpowiednio przechowywać? Te wskazówki pozwolą przedłużyć ich świeżość
- Czy bób można mrozić? To musisz wiedzieć o przechowywaniu tego smacznego warzywa strączkowego
- Sucha zgnilizna pomidora - oprysk, który zdziała cuda i zwalczy uporczywą chorobę rośliny
- Zupa kalafiorowa z makaronem - przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny. Zrobisz ją w kilkanaście minut
- Gzik - przepis prosto z Poznania. Nie ma lepszego dodatku do ziemniaków, a zrobisz go w dwie minuty
- Chlebek lodowy to letni hit. Potrzebujesz tylko trzech składników
-
Jarmuż - jak go wykorzystać? Proste wiosenne przepisy na dania, które są odżywcze i dodają energii
Jarmuż można śmiało określić królem warzyw. Jest to rodzaj kapusty o zielonych sztywnych i karbowanych liściach. Można go nabyć w całości np. na bazarze lub poszatkowany, paczkowany - w supermarketach i sklepach spożywczych.
-
Cukierniczka pokazała, co znalazła w opakowaniu mąki. "Nigdy nie przechowuj jej w ten sposób"
Melissa Rose jest profesjonalną cukierniczką, która prowadzi bloga, a na TikToku obserwuje ją ponad 300 tysięcy osób. Niedawno Rose wyjaśniała, dlaczego nigdy nie trzyma mąki w oryginalnym, otwartym opakowaniu. Pokazała też, co znalazła w torebce...
-
Jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość jak najdłużej? Jest kilka prostych sposobów
Pieczywo stanowi idealny dodatek do śniadania, kolacji, jest to również dobra opcja na przekąskę między posiłkami. Co zrobić, aby świeże chleby, bułki i bagietki z piekarni, jak najdłużej zachowywały swoje walory smakowe? W jaki sposób należy je...
-
Bulion warzywny. Jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny? Koniecznie dodaj te przyprawy
Bulion warzywny to baza zup i sosów. Od jego przygotowania będzie zależeć smak i konsystencja potraw. Dobrze ugotowany bulion warzywny ma intensywny kolor oraz piękny zapach. Nie każdy wie, że wywar z warzyw można także mrozić! Wystarczy przestudz...
-
Wyrzucasz skórkę od ogórka? To błąd. Ma idealne zastosowanie... podczas sprzątania
Skórki z ogórka powszechnie traktujemy jako odpadki. Jak się jednak okazuje, posiadają wiele cennych właściwości. Dzięki nim możesz pozbyć się zaparć, wyczyścić łazienkę, ale także zadbać o urodę. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i pieniądze...
-
Lepiej nie trzymaj noży w drewnianym stojaku. Nie chodzi tylko o pocieranie powierzchni
Noże są niezbędnym narzędziem w kuchni. Krojenie, siekanie, szatkowanie. To wszystko byłoby bez nich niemożliwe, a co najmniej mocno utrudnione. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio je czyścić i przechowywać. Okazuje się, że trzymanie noży w...
-
Mniszek lekarski to przepis na zdrowie. Wyjaśniamy właściwości tej rośliny i jej zastosowanie w kuchni
Mniszek lekarski to popularna roślina, często zwana mleczem. Przez większość z nas postrzegany jest jako chwast rosnący na chodnikach i trawnikach, jednak w rzeczywistości kryje wiele cennych składników, które śmiało można wykorzystać w kuchni.
-
Produkty, których nie należy wrzucać na grilla. Może się to źle skończyć
Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre. Chociaż najczęściej przygotowuje się w ten sposób kiełbasę i karkówkę, to coraz więcej osób próbuje eksperymentować w poszukiwaniu nowych smaków. Są jednak produkty, które lepiej trzymać od grilla z daleka.
-
Sześć błędów, jakie popełniamy przy gotowaniu zupy. Co zrobić, by uniknąć kulinarnej katastrofy?
Zupy jemy chętnie i bardzo często. Czasem jednak zdarza się, że to danie po prostu nam nie wyjdzie. Na całe szczęście, ze wszystkich kuchennych tarapatów można wydostać się obronną ręką. Jakie błędy popełniamy przy gotowaniu zupy i jak je naprawić?
-
Majówka 2022. Największe błędy, jakie możesz popełnić podczas grillowania. Jak ich uniknąć?
Powoli rusza otwarcie sezonu grillowego. Nadchodzący długi weekend będzie świetną okazją, aby wrzucić coś na ruszt. Warto zatem odpowiednio przygotować się do pieczenia potraw. Jakich błędów należy się wystrzegać i czym ryzykujemy, gdy je popełnimy?
-
Sposoby na zdrowsze dania z grilla. Skorzystaj z tych wskazówek i ciesz się wartościowym posiłkiem
Chyba nie ma osoby, która nie lubi potraw prosto z grilla. Za każdym razem zajadamy się nimi ze smakiem. Nie znaczy to jednak, że możemy je spożywać bez ograniczeń. Wysoka temperatura może przyczyniać się bowiem do powstawania rakotwórczych...
-
Czego nie robić podczas grillowania? Oto 10 błędów, które popełniamy najczęściej
Zbliżająca się majówka rozpoczyna sezon na grilla. Jak co roku będziemy więc spędzać czas na świeżym powietrzu i zajadać się pysznymi daniami. Niestety, nawet podczas grillowania zdarzają nam się pomyłki. Jak się przed nimi ustrzec?
-
Ruszt do grilla. Jak wyczyścić go przed majówką? Skorzystaj z produktów, które masz w swojej kuchni
Sezon na grillowanie zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak go rozpoczniemy, powinniśmy dokładnie wyszorować ruszt do grilla, żeby w pełni cieszyć się smakiem przygotowywanego na nim jedzenia. Jak wyczyścić grill przed majówką? Pomogą wam dwie...
-
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów, które rozwieją wszelkie wątpliwości
Nieświeże jajka mogą zepsuć smak każdej potrawy. Dlatego też ważna jest umiejętność określenia, czy nadają się one do spożycia. Jak to zrobić? Który sposób jest najlepszy? Poznajcie pięć wskazówek, dzięki którym unikniecie kuchennej wpadki.
-
Sernik idealny da się zrobić. Wystarczy trzymać się czterech porad, a wyjdzie perfekcyjnie
Sernik opada, pęka lub się przypala? Takie sytuacje w kuchni skutecznie psują dobrą zabawę z pieczenia ulubionego ciasta. Istnieje jednak kilka przydatnych porad, dzięki którym sernik wychodzi idealny, puszysty i aksamitny. O czym należy pamiętać,...
-
Klon, który właśnie kwitnie, genialnie sprawdza się w kuchni. Lasy Państwowe podały przepis. "Zaintrygowaliście"
Kulinarne zastosowanie klonu kojarzy się przede wszystkim z popularnym w USA syropem klonowym, którym polewa się np. naleśniki. Okazuje się jednak, że drzewo można wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Opowiedzieli o tym przedstawiciele...
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? To ważne, bo inaczej zupa może stracić smak
Choć czasem eksperymentowanie w kuchni może dać zaskakująco pozytywne efekty, są takie potrawy, w których lepiej trzymać się określonych kroków i zasad. Jedną z nich jest zupa ogórkowa. Jeśli nie chcecie, by straciła swoją wyjątkową kwaskowatość i...
-
Jajka też gotujemy źle! Dlatego nie da się łatwo obrać. Porada z TikToka wszystko zmienia
Szefowa kuchni Kathleen Ashmore twierdzi, że wie jak gotować wiele jaj jednocześnie i w taki sposób, by móc bez problemu obierać je ze skorupki. Materiał wyświetlono ponad 140 000 razy i zyskał bardzo pozytywny odzew ze strony internautów. Wielu z...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wypróbuj te proste triki, by uchronić się przed bólem brzucha
Jajka są chętnie wykorzystywane w kuchni. To nie tylko podstawa wielu potraw, ale także dodatek do ciast i deserów. Nie zawsze jednak potrafimy ocenić, czy jajko jest świeże. To może skutkować w najlepszym wypadku nieudanym daniem, w najgorszym -...
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Fatalny błąd! Zrób z nich napój, który zapewni ci dobry sen
Wyrzucasz skórkę od banana? To błąd, bo możesz z niej przygotować herbatę bananową, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Napój ten pomaga na dobry sen, a efekty jego picia dostrzeżesz bardzo szybko. To jednak nie są wszystkie zalety skórki...
-
Czym zastąpić jajko w wypiekach i deserach? Wybierz te produkty, aby mieć pewność, że ciasto się uda
Czym zastąpić jajko w kuchni? To pytanie zadają sobie w szczególności osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny włączać ich do swojej diety, a także weganie unikający spożywania produktów odzwierzęcych. Są jednak sposoby na to, aby stworzyć...
-
Uniknij błędów podczas gotowania jajka na miękko lub twardo. Sprawdź, co do tej pory robiliśmy źle
Jak ugotować jajko na twardo? Wydaje się, że wiemy, jak sprawić, by wyszło idealne - przecież (na pozór) nie ma w tym nic trudnego. Ale czy na pewno? Okazuje się, że większość źle gotuje jajka! Jakich błędów musimy unikać przy gotowaniu ich na...
-
Oto błędy, które popełniamy przy gotowaniu zupy pomidorowej. Mają one ogromny wpływ na smak dania
Zupa pomidorowa niewątpliwie należy do ulubionych dań wielu Polaków. Pojawia się na stołach w wielu domach. Wydaje się, że jest prosta w przygotowaniu, ale łatwo popełnić kilka błędów. Co najczęściej robimy źle?
-
Miodownik. Przepis na warstwowe ciasto z masą kajmakową. Przygotuj je teraz, by było dobre na Wielkanoc
Jak zrobić miodownik? Oto przepis, który ci w tym pomoże. Ciasto jest połączeniem masy kajmakowej i miodowych placków. Smaki te świetnie się uzupełniają i sprawiają, że deser nabiera ciekawego wyrazu. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do kaw...
-
Pierogi jak kamień, mięso jak podeszwa. Kuchenne katastrofy, które przytrafiają się wszystkim. Kucharz radzi, co robić
Jesteśmy tylko ludźmi. Każdemu czasem zdarzy się ugotować coś, co niekoniecznie nadaje się do zjedzenia albo popełnić błąd z gapiostwa. Czy w takiej sytuacji zawsze trzeba pożegnać się z potrawą i zaczynać od nowa albo zamawiać jedzenie na dowóz?...
-
Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Z tym regionalnym przepisem wyczarujesz wyjątkowe danie
Jeśli znudziły ci się klasyczne pierogi te z kapustą i grzybami czy mięsem, to pierogi z kaszą gryczaną i serem będą idealnym odświeżeniem tradycyjnej kuchni. To połączenie smakowe może zrobić furorę w twojej kuchni. Do przygotowania dania...
-
Przepis na tartę wytrawną z botwinką i grillowanym łososiem. Danie idealne na ważną okazję
Przepis na tartę w wersji wytrawnej sprawdzi się idealnie wtedy, gdy chcemy przygotować obiad lub lunch do pracy. Danie to można przygotować na różne sposoby, dzięki czemu możemy wykorzystać te produkty, które akurat mamy pod ręką. Poznaj nasz...
-
Rzeżucha na Wielkanoc to nie tylko ozdoba - można nią podbić smak wielu potraw. Jak siać rzeżuchę?
Rzeżucha na Wielkanoc świetnie sprawdzi się nie tylko jako dekoracja stołu, ale i składnik niektórych dań. Wykorzystać ją możemy m,in. do zrobienia sałatki. Co zrobić, by wyrosła bujna? Jak ją wykorzystać? Poznajcie kilka sposobów na rzeżuchę.
-
Zalewa do peklowania mięs. Przepis na tradycyjną solankę i wzór na wyliczenie składników
Dzięki marynatom dania smakują lepiej. Tak właśnie działa zalewa do peklowania mięsa, której przepis jest banalnie prosty. Dzięki niemu sprawisz, że karkówka, szynka, bekon lub golonka zyskają bogaty i wyrazisty smak.
-
Łatwe odmierzenie suchych składników jest możliwe. Pomoże w tym ten prosty trick z TikToka
Jak za jednym zamachem pozbyć się grudek, np. z mąki i prawidłowo odmierzyć składniki potrzebne do ciasta? Ten banalnie prosty chwyt podpatrzony na TikToku nie dość, że umożliwi jedno i drugie, to jeszcze ogranicza ryzyko, że narobicie sobie...