porady
-
Tak uratujesz zbyt kwaśny sos pomidorowy. Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Odmienisz smak
Przyrządzamy go do pulpetów, lasagne czy spaghetti, jednak czasem zdarza się, że wyjdzie nie taki, jak powinien. Co zrobić, gdy sos pomidorowy jest za kwaśny? Okazuje się, że jest na to prosty sposób.
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik i podziękuj. Będzie idealny
Biszkopt to absolutna podstawa domowych wypieków, ale niektórym potrafi spędzić sen z powiek. Jest bowiem jak nastolatek - bywa kapryśny, buntuje się i nie słucha naszych poleceń. Nie z tym przepisem. Nasz biszkopt jest idealny, pięknie rośnie i n...
-
Źle solimy ziemniaki? Mądra Babcia apeluje, dietetyk dementuje. "Nie ma istotnego wpływu"
Czy moment solenia ziemniaków może wzbudzać wątpliwości? Choć jest to czynność prosta i przyziemna, okazuje się, że tak. Beata Borucka, znana w sieci jako Mądra Babcia, zaapelowała w mediach społecznościowych, by ziemniaki solić dopiero po...
-
Tak sprawisz, że sernik nie opadnie w środku. Zastosuj metodę "górki". Na Wielkanoc jak znalazł
Wielkanoc nie może obejść się bez sernika, ale dla niektórych upieczenie tego ciasta bywa nie lada wyzwaniem. Początkujący cukiernicy popełniają kilka podstawowych błędów, przez które wypiek nie wychodzi. Co zrobić, aby sernik nie opadał i nie...
-
Alarm dla bobu. To ostateczny termin na wysiew nasion. Spóźnialscy pożałują
To jedno z warzyw, które z powodzeniem można uprawiać w przydomowym ogródku. Jedni je kochają, inni zaś nie przepadają za charakterystycznym smakiem i zapachem. Kiedy siać bób do gruntu? Wyjaśniamy.
-
Bez udziwnień i sekretnych składników. Najpyszniejsze gofry zrobisz tylko tak
Jak zrobić gofry, żeby były chrupiące na zewnątrz i cudownie mięciutkie w środku? Nic prostszego - nasz przepis pozwoli ci zrobić idealne gofry z samych prostych składników, które najpewniej masz w lodówce. Co jest ważne? Jeśli masz pod ręką...
-
Dlaczego pierogi się rozpadają? Uważaj już w trakcie wyrabiania ciasta. Inaczej pójdą do kosza
Dwoisz się i troisz, jednak po ugotowaniu zamiast pysznej potrawy masz sklejoną i nieapetyczną breję? Zapewne już w trakcie lepienia popełniasz częste błędy. Co zrobić, żeby pierogi się nie rozpadały? Podpowiadamy.
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Bez ciemnienia. Genialna metoda, którą podpatrzyłam od siostry
Co zrobić, żeby awokado nie było czarne? Często nie zużywamy go w całości, a po jednym dniu zaczyna ciemnieć. Mamy kilka sprawdzonych sposobów, które pomogą zachować jego świeżość na dłużej.
-
Porzuć nudnego kurczaka i postaw na lepszą ptaszynę. Z tym farszem to uczta po królewsku
Kurczak jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków, co nie powinno dziwić. Jest tani, łatwo dostępny i rzadko zawodzi, ale umówmy się: ile można jeść kurczaka? Dziś postaramy się zachęcić was to spróbowania innej ptaszyny, która kiedyś na...
-
Ciasto czekoladowe w wersji wow. Tak pyszne i łatwe, że będziesz robić je na okrągło
Myślisz o idealnym cieście do popołudniowej kawki? A może powoli szukasz inspiracji na Wielkanocne słodkości? Sernik i szarlotka mogły się już przejeść, więc mamy coś lepszego. To ciasto czekoladowe kocha cały świat, a jest tak proste, że aż...
-
Warzywa tracą kolor? Wcale nie muszą. Wystarczy jedna rzecz, by były soczyście intensywne
Jak gotować warzywa, żeby nie straciły koloru i zachwycały intensywną barwą? Nie ma sytuacji bez wyjścia. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym problem blaknięcia nie będzie cię już dotyczyć.
-
Sekret chrupiących i złocistych frytek. Belgowie odkryli ten patent już dawno
Jak zrobić dobre chrupiące frytki? Znając ten genialny patent, będziesz jak mistrz kuchni. Wyjdą nie tylko nieziemsko kruche, lecz także przepyszne w smaku. Gwarantuję, że pierwsza porcja zniknie, zanim się obejrzysz.
-
Jak doprawić rybę, żeby była pyszna? Cytryna i sól to nie wszystko
Masz pod ręką filet i nie wiesz, co pysznego z niego przygotować? Możesz usmażyć w panierce, możesz upiec z masełkiem lub ugotować na parze. Jednak zanim przystąpisz do wybranej obróbki, zadbaj o przyprawy. Sól i pieprz są okej, ale to nie wszystko.
-
Łatwa, szybka i przepyszna pieczarkowa z serem. Na piątek nie ma lepszej zupy
Pyszna, kremowa, łatwa i szybka zupa? Proszę bardzo. Mamy przepis na wyśmienitą zupę pieczarkową. Wiem, zupa pieczarkowa może nie brzmi jak danie godne najlepszej restauracji, ale gwarantuję - jest tak pyszna, że nie sposób się oderwać od talerza.
-
Mijamy go w parkach i ogrodach. Działa jak naturalne remedium dla serca i stawów. Wystarczy łyżka
Na co pomagają owoce głogu? Niektórzy mylą go z owocami dzikiej róży, a po wysuszeniu może przypominać ziarenka pieprzu. To wciąż niedoceniana roślina o cennych właściwościach, z których nie każdy zdaje sobie sprawę.
-
Kotlety mielone z indyka sto razy lepsze od wieprzowych. Postaw na konkretne mięso i dwa dodatki
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i nie ma co się kłócić - bez względu na to, jak je zrobimy, zawsze są smaczne. Ale przecież mogą być najsmaczniejsze na świecie i dziś właśnie mamy taki przepis na kotlety. Robisz mielone z...
-
Na serze pojawił się podejrzany nalot? Nie zawsze musi lecieć do kosza. Ekspertka objaśnia
To jeden z najchętniej kupowanych produktów przez Polaków, jednak jeśli zbyt długo leży w lodówce, zdarza się, że na jego powierzchni tworzy się jasny osad. Czy ser z białym nalotem można zjeść?
-
Pieczeń z mięsa mielonego. W Wielkanoc zrobi furorę, bo postawię na dwa gatunki
Dziś zabieramy się za klasykę świąt, rodzinnych spotkań i uroczystych obiadów, a dokładniej za pyszną, aromatyczną pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem na twardo w środku. Jak zrobić to danie, żeby było pyszne, soczyste, delikatne i zrobiło prawdzi...
-
Jak uratować przesoloną zupę? Nie trzeba wylewać. Pomoże ci jeden owoc. 10 minut i po krzyku
Sól dodaje potrawom charakterystycznego smaku oraz wzmacnia aromat innych składników. Niestety łatwo przesadzić z jej ilością, zwłaszcza gdy przygotowujemy zupę w dużym garnku. Co zrobić, gdy się przesoli? Spokojnie, jest na to pewne rozwiązanie.
-
Zapomnij o sflaczałych gotowcach. Tak zrobisz najlepsze bułki do burgerów
To klasyk kuchni amerykańskiej, który często przyrządzamy w domu, jednak zazwyczaj z pomocą gotowców. Zamiast kupować je w sklepach, wykorzystaj prosty przepis na bułki do burgerów i zrób je samodzielnie. Wyjdą po stokroć lepsze.
-
To najczęstszy mit o kawie rozpuszczalnej. Dietetyk rozprawia się z nim raz na zawsze
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy, która dodaje energii, a przy tym smakuje bosko. Równocześnie niektórzy dość podejrzliwie podchodzą do wersji instant. Na przestrzeni lat powstało wokół niej wiele mitów. Czy kawa rozpuszczalna jest...
-
Jak babcia gotowała gołąbki, dodawała to do ryżu. Pyszniej się chyba nie da
Gołąbki, gołąbunie, gołąbeczki i wszelkie cudowne zdrobnienia. Ta potrawa łączy wszystkich Polaków i nie znajdę chyba nikogo, kto nie lubi gołąbków. Jeśli chcesz sprawdzony przepis na gołąbki, mamy go specjalnie dla ciebie. Moja babcia gotowała ry...
-
Koniec z wodnistymi i ciemnymi pieczarkami. Poznaj sekret szefów kuchni. Zawsze będą idealne
Sprawdzają się zarówno w tradycyjnych daniach, jak i w szybkich posiłkach do pracy. Jednak aby grzyby były apetyczne, warto je odpowiednio przyrządzić. Jak powinno się smażyć pieczarki? Podpowiadamy.
-
Tak pysznych i delikatnych placuszków nie robi nawet babcia. Mleko nie jest najważniejsze
Jeśli lubisz śniadania lub podwieczorki na słodko, mamy dla ciebie przepis, który z miejsca pokochasz. Chociaż przepisów na racuszki i placuszki śniadaniowe jest cała masa, to moim zdaniem właśnie te delikatne i puszyste racuchy na maślance rządzą...
-
Robię najlepsze ciasto no krokiety, nie żałuję masła i jednego dodatku. Są elastyczne i nie pękają
Ciasto na krokiety to w naszych głowach zwykle po prostu naleśniki. No cóż, możesz robić krokiety po prostu na naleśnikach, możesz zrobić je także z perfekcyjnych, delikatnych i cieniutkich naleśników, tak elastycznych, jak dobre rajstopy. Babcia...
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Jeśli zapomnisz o jednej rzeczy, zepsuje się już na drugi dzień
Rosół to nasza świętość narodowa i złota, aromatyczna zupa pojawia się na naszych stołach w niedziele, święta i najróżniejsze uroczystości lub wtedy, kiedy tylko najdzie nas ochota. Niestety, bywa tak, że gdy gotujemy rosół na dwa lub kilka dni, t...
-
Ma nawet 5 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. W smaku przypomina truskawki i ananasa
Wiele osób pomija ten owoc w trakcie zakupów. Choć z wyglądu przypomina nieco gruszkę, to nią nie jest. Za to skrywa naprawdę wiele dobrego, z witaminą C oraz flawonoidami na czele. Dlatego warto włączyć ją do diety. Jaki smak ma gujawa?
-
Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku. Dodaj płaską łyżeczkę do bezy. Wyjdzie biała jak śnieg
Jak zrobić bezę idealną? Wbrew pozorom to nie takie proste, bo wystarczy niewielki błąd, aby masa opadła, zrobiła się mokra i brązowa. Dlatego w trakcie przyrządzania koniecznie pamiętaj o kilku zasadach.
-
Bierzesz słoik z ogórkami, a tam biały nalot. Wyrzucasz czy zostawiasz? Dobra odpowiedź może zaskoczyć
Co oznacza biały nalot na kiszonych ogórkach? To pytanie przynajmniej raz w życiu zadał sobie każdy z nas. Wiele osób od razu wyrzuca taki słoik, bo martwi się, że to objaw pleśni. W rzeczywistości mówi nam jednak o czymś zupełnie innym.
-
Soczyste sznycelki drobiowe. Zanim zapanierujesz, zadbaj o marynatę. Pokonają nawet schabowe
Sznycelki drobiowe przez niektórych uważane są za "brzydszą siostrę Kopciuszka", czyli schabowego. Nie z naszym dzisiejszym przepisem. Podpowiemy ci, jak zrobić przepyszne, soczyste i delikatne sznycelki w obłędnej panierce bez bułki tartej. Jedna...
-
Naleśniki robię tylko tak. Są cieniutkie i elastyczne. To przez składnik, który masz w lodówce
Naleśniki to dowód na to, że świat jednak bywa dobrym miejscem. Wiele z nas naleśniki robi po prostu na oko, ale ta metoda nie zawsze daje sto procent szans na sukces. Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że za każdym razem będziesz robić naleśniki...
-
Kiedy siać pietruszkę do gruntu? To najlepszy termin. Zbierzesz plony jak marzenie
Pietruszka to warzywo, które wiele osób uprawia w przydomowym ogródku. Nie jest trudna w hodowli i wystarczą niewielkie nakłady pracy, aby zebrać obfite plony. Kluczowy jest jednak termin wysiewu. Kiedy siać pietruszkę do gruntu?
-
Wygląda jak imbir, ale nic bardziej mylnego. Wiele osób omija z daleka. Szkoda, bo to samo zdrowie
Choć wyglądem przypomina niebo imbir, to pochodzące z Ameryki Północnej warzywo smakuje zupełne inaczej oraz skrywa wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Niestety, w Polsce nie jest zbyt popularne i co najwyżej wzbudza zdziwienie. Jak...
-
Siedzący kurczak to moje popisowe danie. Mięso jest tak soczyste, że aż cieknie po brodzie
Kurczak to jeden z najczęstszych wyborów obiadowych Polaków. Gotujemy na nim zupy, smażymy na patelni, grillujemy i oczywiście pieczemy. I właśnie pieczonego kurczaka dziś bierzemy na tapet. Nie będą to jednak oklepane udka z piekarnika, a cały...
-
Zupa rybna z pieczoną niespodzianką. W restauracjach tak pysznej nie serwują
Zupa rybna nie gości na naszych stołach tak często jak choćby pomidorowa czy krupnik, ale głęboko wierzę, że z tym przepisem ta sytuacja się zmieni. Nasza dzisiejsza zupa rybna będzie intensywna, pożywna i treściwa, będzie tam mnóstwo warzyw,...
-
Smażysz pyszną rybkę, a panierka zostaje na patelni? To sprawka błahego błędu, przyda się papier
Staropolskie porzekadło brzmi: dobra rybka nie jest zła. Ale kucharz lub kucharka już na pewno będą źli, a nawet wściekli, kiedy podczas smażenia pysznej, soczystej rybki cała panierka odpadnie i zostanie na patelni. Dlaczego panierka odpada podcz...
-
Zakwas na żurek. Czy można go już robić na Wielkanoc? Musisz wiedzieć dwie rzeczy
Zakwas na żurek to jeden z tych produktów, które muszą znaleźć się w naszym domu podczas przygotowań do Wielkanocy. Oczywiście można go kupić niemal w każdym sklepie, ale wiadomo, że to, co domowe, zawsze jest najlepsze. Jak zrobić zakwas na żurek...
-
Już nie mleko czy śmietanka. Do tupanych ziemniaków używam czegoś innego. Są boskie
Chyba każdy w dzieciństwie słyszał ten nieśmiertelny tekst od mamy "mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw". Dziś mamy taki przepis, który sprawi, że już nigdy nie zostawisz ziemniaków, a na pewno nie z własnej woli. Jak zrobić najlepsze tupane...
-
Wypływa z mięsa podczas smażenia. Czy to zły znak? Wiele osób nadal nie wie
Wrzucasz mięso na patelnię, smażysz i wtedy zaczyna wyciekać z niego woda? Pewnie przemknęło ci przez myśl, że winni są producenci, którzy celowo nastrzykują mięso płynem, co oznacza, że jest niskiej jakości. Prawda jest jednak zgoła inna....
-
Placki ziemniaczane bez mąki? Też byłam zaskoczona. Gdy spróbowałam, przepadłam na dobre
To zawsze świetny pomysł na prosty i sycący obiad bez wielu godzin spędzonych w kuchni. Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Alternatywna wersja będzie jeszcze bardziej rozpływająca się w ustach.