porady
-
Karniszówkę robię przed Wielkanocą. Szynki i balerony nie mogą się z nią równać, ale ważny jest czas
Niby do Wielkanocy jeszcze szmat czasu, ja jednak już powolutku myślę nad świątecznymi smakołykami. Oprócz barszczu chrzanowego, białej kiełbasy w piwie i żeberek, nie może zabraknąć na stole karniszówki. To zdecydowanie najpyszniejsza wędlina, ja...
-
Czerstwe pączki? Nigdy nie wyrzucam. Po tłustym czwartku odświeżam lub zamieniam je w pyszną przekąskę
Czy można odświeżyć czerstwe pączki? W tłusty czwartek często kupujemy je w nadmiarze, więc możemy mieć problem, co zrobić z nimi na drugi dzień. Na szczęście są proste sposoby, by znów były miękkie i pyszne.
-
Problem wraca co tłusty czwartek. Nie rób tego z olejem po pączkach. Jeden błąd może sporo kosztować
Już dzisiaj świętujemy tłusty czwartek, a w wielu domach trwa smażenie różnorodnych słodkości. Zastanawiasz się, czy można wykorzystać olej po smażeniu pączków? Wiele osób nie wie, jak postąpić z nim w prawidłowy i bezpieczny sposób.
-
Tak kupisz dobre pączki. Katarzyna Bosacka przestrzega. "Unikaj"
Katarzyna Bosacka słynie z udzielania porad dotyczących zdrowszych wyborów zakupowych i żywnościowych. Uczy również, jak czytać etykiety i składy produktów. Przy okazji tłustego czwartku podzieliła się kilkoma cennymi wskazówkami dotyczącymi tego,...
-
Zrobiłam przepyszne cząpuchy. Na tłusty czwartek nie ma nic lepszego, a to zaledwie kwadrans
Kto z nas nie lubi sobie połasuchować od czasu do czasu? Nie wiem, czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która pogardziłaby pysznym, mięciutkim cząpuchem. Co to tak naprawdę jest? Historia jest ciekawa i związana z moją rodziną. Te pączki smakują...
-
Moja babcia nie podawała ogórkowej z ziemniakami. Jej wersja robiła furorę w całej rodzinie
Zupa ogórkowa zajmuje miejsce w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o ulubione zupy Polaków. Przepis z pewnością każdy mniej więcej zna, ale wersja mojej babci zasługuje na szczególne uznanie. Babcia nie dodawała ziemniaków, a z ogórkami robiła pewien...
-
Zapamiętaj te zasady. Twoja wątróbka będzie ociekać perfekcją niczym Miss Polonia
Ach, wątróbka... Ilu Polaków, tyle opinii na jej temat, ale nasi rodacy w większości dzielą się na dwa obozy: kocham albo nienawidzę. Dziś sprawimy, że miłośnicy wątróbki pokochają ją jeszcze bardziej, a sceptycy z chęcią spróbują. Te zasady powin...
-
Nie tylko cynamon i kurkuma. Ta przyprawa również skrywa wiele dobrego. Wiele osób jej nie docenia
Po tę przyprawę najczęściej sięgamy podczas robienia mięsnego obiadu, gdyż doskonale podkręca smak pieczeni, gulaszu lub drobiu. Oprócz tego stosuje się ją w niektórych zupach, zwłaszcza w popularnej kwaśnicy. Nie każdy wie, że poza smakiem, skryw...
-
Sycąca, aromatyczna i naładowana białkiem. Przed gotowaniem fasolki po bretońsku zrób jedną rzecz
Fasolka po bretońsku to bezsprzecznie jedno z najlepszych dań kuchni polskiej i chociaż nazwa na to nie wskazuje, potrawa nie ma nic wspólnego z Bretanią. Uwielbiamy ją nie tylko za smak i aromat, lecz także za dużą zawartość białka i za kopa...
-
Zamiast kupować, zrób w domu. Dodasz do ciasta i usuniesz kamień z czajnika
Proszek do pieczenia to niezbędny składnik w kuchni. Zwłaszcza dla osób, które lubią piec. Nie będzie raczej nadużyciem stwierdzenie, że 99 procent z nas kupuje go w sklepie. Tymczasem bardzo prosto można zrobić proszek do pieczenia samemu....
-
Jedni się krzywią, ja myślę, że to rarytas. Aromatyczne flaczki zawsze robię na dwóch mięsach
Flaczki wołowe to jedna z tych potraw, którą albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie da się przejść obok nich obojętnie. Ja jestem wielką miłośniczką tej zupy i od wielu lat robię ją ze starego i sprawdzonego przepisu. Babcia wbi...
-
Wyciągnęłam od kucharki sekret idealnych placków ziemniaczanych. Trik z cebulką sprawi, że będą złociste
Placki ziemniaczane to chyba jedna z najbardziej pocieszających i poprawiających humor potraw. Są przepyszne i możemy się kłócić o to, jak najlepiej je podawać. Bez względu na to, czy jesz je z cukrem, czy z sosem czosnkowym, zawsze powinny być...
-
Elastyczne i aksamitne jak jedwab. Te naleśniki po prostu rządzą
Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, elastyczne i aksamitne niczym policzek niemowlęcia? Mamy na to sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie nawet maluch (oczywiście pod okiem dorosłych). Sekretem jest jeden składnik, którego nie powinno s...
-
Jemy go zazwyczaj od święta, a szkoda. Ma mnóstwo błonnika oraz więcej witaminy C niż cytryna
Czy chrzan jest zdrowy? Choć na co dzień nie cieszy się tak ogromną popularnością jak ketchup, majonez czy musztarda, w okresie świąt jest obowiązkowym wyposażeniem każdego stołu, gdyż tak nakazuje tradycja. Okazuje się, że ma to praktyczne...
-
Zakwas na chleb wyjdzie jak włosy dziadkowi, a nawet lepiej. Uważaj na proporcje i łyżkę
Jak zrobić zakwas na chleb, oto jest pytanie. A odpowiedź brzmi - jak najprościej. To w zasadzie woda i mąka w odpowiednich proporcjach i teoretycznie ciężko byłoby coś tu zepsuć. A jednak trzeba uważać na łyżkę. Zakwas musisz mieszać, ale obiadow...
-
Wszyscy źle soliliśmy jajecznicę? Wcale nie wyschnie i nie zrobi się twarda
Ktoś mógłby zapytać: co jest takiego trudnego w zrobieniu jajecznicy? Ot, podsmażenie jajek na patelni do momentu, aż osiągną pożądaną konsystencję. Z dodatkami lub bez, w zależności od tego, co kto lubi. Rzeczywiście, nie jest to fizyka kwantowa,...
-
Ciocia robi najlepszy biszkopt na Mazowszu. Rośnie jak ego polityków, to przez ten dodatek
Biszkopt to absolutna podstawa, jeżeli chodzi o umiejętności kulinarne i dawniej mówiło się, że panna jest gotowa pójść za mąż, kiedy umie zrobić rosół, bigos i biszkopt. Nie bez powodu wiele osób drży na samą myśl o wykonaniu biszkoptu, bo umówmy...
-
Tę zupę robię jak starsze panie. Nigdy nie zapominam o tym mięsie. Pachnie lepiej niż w Sephorze
Polacy to zupomaniacy, nawet się rymuje. Jednak prawda jest taka, że uwielbiamy wszelkie polewki, a jedną z naszych ukochanych jest oczywiście fasolowa. Jak zrobić zupę fasolową, żeby była najlepsza pod słońcem? Ja stosuję stary przepis, a...
-
Jeden fałszywy ruch i całe nadzienie wypłynie. Trzymaj się tej zasady, a pączki już nigdy nie pękną
Usmażenie idealnych pączków nie jest czymś, co da się zrobić z zamkniętymi oczami. Choć nie jest to najbardziej wymagający przepis, trzeba odpowiednio o nie zadbać i poświęcić im należytą uwagę, by wyszły tak, jakbyśmy dopiero co przynieśli je z...
-
Widzą biały nalot na czekoladzie i wyrzucają do kosza. To nie pleśń. Powstaje z prostego powodu
Biały nalot na produktach spożywczych najczęściej kojarzy nam się z zepsuciem, dlatego mało kto decyduje się na ich wykorzystanie. Jednak czy zawsze tak jest? Co w przypadku, gdy pojawi się na czekoladzie?
-
Tak wybierzesz najlepszy olej rzepakowy. Katarzyna Bosacka zdradza prosty patent. Nie chodzi o markę
Czy olej rzepakowy jest niezdrowy do smażenia? Na przestrzeni lat powstało wokół niego wiele szkodliwych mitów oraz błędnych przekonań. Katarzyna Bosacka postanowiła rozprawić się z nimi raz na zawsze. Jaki werdykt wydała?
-
Otwierasz słoik z miodem, a tam biała pianka. Mało kto wie, że to ważny sygnał o jakości
Z pewnością nie raz zastanawialiście się, co oznacza biała piana w miodzie. Może to budzić niepokój i obawę o bezpieczeństwo jego spożywania. Prawda może zaskoczyć, a obecność nalotu na powierzchni to ważny znak.
-
Bez zagniatania, brudzenia rąk i przekleństw pod nosem. Ta szarlotka jest lepsza od klasycznej
Lubisz szarlotkę? No ba, każdy lubi. Jest to bezsprzecznie jedno z ulubionych ciast Polaków, ale ileż to osób przeklinało zagniatanie twardego, kruchego ciasta, chłodzenie go i wszystkie inne ceregiele z robieniem szarlotki? Na pewno znajdą się...
-
To nie "puste kalorie". Przyspieszają metabolizm i dodają energii. Kto powinien je jeść, a kto unikać?
Niektórzy uwielbiają, podczas gdy inni unikają jak ognia. Warto dać im szansę i włączyć do diety. To skarbnica naturalnej słodyczy i wielu cennych składników odżywczych. Na co są zdrowe rodzynki i ile powinniśmy spożywać w ciągu dnia?
-
Wiele osób zapomina o tej zasadzie. Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Sanepid wyjaśnia
Ile może leżeć mięso w zamrażarce? Z pewnością nie w nieskończoność. Aby zachowało właściwości i było bezpieczne do spożycia, warto przestrzegać ważnych terminów. Te jasno wyznacza Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja jest znacznie lepsza
Zrobienie rosołu to z jednej strony dość prosta sprawa, a z drugiej trzeba pamiętać, by trzymać się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich dotyczy np. momentu solenia - powinno się to robić na około 10 minut przed końcem gotowania. Nie mniej ważna je...
-
Muffinki tak pyszne i mięciutkie, że nawet teściowej zmięknie serce. Przyda się jogurt
Uwaga, wszystkie łasuchy tego świata, mam dla was przepis, za który będziecie chcieli obsypać mnie złotem. To najlepsze muffinki, jakie możecie zjeść i wszystkie cukiernie powinny zazdrościć. Muffinki wychodzą mięciutkie, słodziutkie i delikatne, ...
-
Ciasto na pizzę po polsku. Mięciutkie i puchate niczym pluszowy miś
Pizza opanowała cały świat i chociaż pochodzi z Włoch (a dokładniej z Neapolu), powstało mnóstwo różnych wersji pszennego placka z dodatkami, w Polsce także. Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie grubą pizzą z brytfanny? Dziś przypomnimy wam...
-
Łatwe i mięciutkie polędwiczki skradły serce mojej rodziny. Nie spodziewałam się, że wyjdą mi tak pyszne
Polacy (i nie tylko) kochają polędwiczki. Uwielbiamy zamawiać je w restauracjach, ale w domach robimy niezbyt często. To dlatego, że to pyszne, ale jednak dość wymagające mięso, lubi sie wysuszyć na patelni i w minutę staje się podeszwą. Ja jednak...
-
Zupa kalafiorowa, której nie da się nie lubić. Sposób na nią podpatrzyłam u znajomej kucharki
Zupa kalafiorowa to jeden z tych przepisów, które są po prostu git, jak to mówi mój mąż. Jest szybka, bardzo łatwa i naprawdę smaczna. Ale to, że jest smaczna, niektórym smakoszom nie wystarczy, warto więc dodać do niej coś, żeby była przepyszna. ...
-
Posoliłam rosół w tym momencie i dostałam reprymendę od babci. Powiedziała mi o "zasadzie 10 minut"
Rosół to bez wątpienia król niedzielnych obiadów. Ile ludzi, tyle przepisów i różnych myków. Istnieje jednak pewna zasada, której powinien trzymać się każdy z nas. Wyjaśniamy, kiedy solić rosół, żeby smakował wyśmienicie i nie stracił aromatu.
-
Smażysz mięso w ten sposób? Szef kuchni przestrzega. "Zaczną się palić"
Wołowina to jedno ze szlachetniejszych mięs i odpowiednio przygotowana potrafi być prawdziwą ucztą dla zmysłów. Zapytaliśmy Michała Gniadka, szefa kuchni prowadzącego koncept Yes! Butcher, o to, jakie są sekrety idealnych steków, na czym je smażyć...
-
Cebularz po francusku. Puszyste ciasto i farsz zawrócą w głowie, ale uważaj na cebulę
Dziś mamy dla was prawdziwy przysmak prosto z Francji, a dokładniej z Prowansji. Nazwa dania może i jest dość trudna, ale pissaladiere w wykonaniu wcale trudne nie jest. To coś między pizzą na grubym, drożdżowym cieście a tartą z obłędnym,...
-
Rosół wyszedł mętny, a ty nie wiesz, co robić? Być może błąd popełniasz już na starcie
Mętny rosół nie jest czymś, na widok czego skaczemy z radości. Każdy, kto go robi, chciałby, żeby miał piękny kolor i był klarowny. Wtedy od razu wygląda bardziej apetycznie. Trzeba jednak wiedzieć, co robić (albo czego nie robić), by uzyskać taki...
-
Jak sprawdzić świeżość jajek? Smak i zapach to nie wszystko. Mamy aż trzy proste sposoby
Wykorzystujemy je do wielu potraw i wypieków, jednak już jedno zepsute może zniszczyć całe danie. Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Możesz to zrobić łatwo i w dodatku bez rozbijania skorupki.
-
Aksamitne i napakowane kolagenem, a Polacy się ich boją. Policzki w tym sosie to poezja
Dziś mamy dla was przepis na najdelikatniejsze mięso świata duszone w sosie, za który można skoczyć w ogień. Zajadają się tym Francuzi, Niemcy, a Polacy z jakiegoś powodu wciąż omijają. Jednych to mięso obrzydza, inni boją się za nie zabrać. Prawd...
-
Biorę trzy łyżki, mieszam z wodą i wcieram w czajnik. Po 5 minutach lśni jak nowy
Jak wyczyścić czajnik z zewnątrz domowym sposobem? Zapomnij o żrącej chemii, która swoje kosztuje. Zamiast tego poznaj trzy sposoby na to, by urządzenie znów lśniło czystością. Przy okazji nie zapomnij o odkamienieniu.
-
Gołąbki - przepis, który nigdy nie zawodzi. Moja babcia wyznawała zasadę 3:1
Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję, bo chyba każdy uwielbia kapuściane zawijasy. Jednak nie tylko kapust...
-
Zupa gulaszowa na duży mróz. Będzie pyszna tylko z tym przepisem. Zapomnij o kurczaku
Zupa gulaszowa to jeden z tych przepisów, które uwielbiamy, gdy chcemy się ogrzać i zjeść coś pożywnego. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Trzeba jednak wiedzieć, które wybrać. Żaden kurczak, żaden indy...
-
Nie tylko kolor skórki ma znaczenie. Sprawdź przed zakupem awokado. Inaczej zaliczysz wtopę
Po czym poznać dobre awokado? Chociaż leżące obok siebie owoce wyglądają podobnie, istnieje sposób, aby wybrać najlepszy egzemplarz. Zwróć uwagę na kilka rzeczy, a szybko sprawdzisz, który warto wrzucić do sklepowego koszyka.