porady
-
Dodaję 2 łyżki do ciasta na pączki. Niepozorny trik sprawia, że są świeże i miękkie znacznie dłużej
Co zrobić, żeby pączki były dłużej świeże? Zamiast kombinować z przechowywaniem, dodaj do ciasta niepozorny składnik. Sprawi, że wyjdą idealnie wilgotne w środku i spokojnie zdążysz je zjeść, zanim stwardnieją. Będą pyszne nawet kilka dni.
-
Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
Jak zrobić soczystego kurczaka pełnego smaku, aromatu, z którego wypływają kropelki spełnionych marzeń o kulinarnych podbojach? To nie takie trudne, a kluczem jest, a jakże, marynata. Nie wystarczy jedynie oprószyć mięsa przyprawami. Przyda się...
-
Zupa, którą kochały dzieci, ale teraz pokochają wszyscy. Kasza i przyprawy to magia
Jaka zupa najbardziej kojarzy nam się z dzieciństwem? Niektórzy powiedzą, że marchewkowa, inni, że lekki krupniczek. Jeszcze inni, że pomidorowa z ryżem, ale czy ktoś jeszcze pamięta o zupie grysikowej? To przepis, który z jakiegoś powodu odszedł ...
-
Gulasz wołowy jak od szefa kuchni. Mięso będzie najpyszniejsze dzięki nieoczywistemu dodatkowi
Jak zrobić idealny gulasz wołowy? To danie jest prawdziwą gratką dla miłośników mięsa i treściwych, sycących dań. Chociaż przepis sam w sobie nie jest trudny, warto wziąć sobie do serca kilka wskazówek. Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było soczyst...
-
Na tłusty czwartek robię pączki parzone. Wychodzą obłędnie puszyste. Szkoda stać w kolejce do cukierni
Wychodzą delikatne jak chmurka, lekkie i obłędnie puszyste. Jak zrobić pączki parzone? Smażę je nie tylko na tłusty czwartek, lecz także na wyjątkowe okazje. Za każdy razem zostaje tylko pusty talerz.
-
Jak zrobić naleśniki, żeby nie pękały? Moja mama nigdy nie przyznała się do błędu
Jak zrobić najlepsze naleśniki? Ja wiem doskonale, ale dopiero od kilkunastu lat. Kiedy w domu były naleśniki, wolałam iść do koleżanek i nawet nie patrzeć na to coś. Okazuje się, że moja mama, która nie znosi gotować, zawsze dodawała do ciasta...
-
Sałatkę Cezar podrabia pół świata. Zamiast dodawać ten składnik, skup się na sosie
Sałatkę Cezar zna cały świat i możemy ją znaleźć w menu niemal każdej restauracji. Uwielbiamy ją nie tylko za smak, lecz także za niezwykłą prostotę wykonania. Jednak klasyczny przepis jest chyba najczęściej zmienianą recepturą na świecie. Dodajes...
-
Wspiera odporność, wspomaga odchudzanie i znacznie więcej. Jedz zamiast pomarańczowej. Nie pożałujesz
Choć jej pomarańczową odmianę zna praktycznie każdy, w ciemniejszej odsłonie może zaskakiwać. Tym bardziej że wcale nie tak łatwo trafić na nią w sklepie. Czy warto oraz jak spożywać czarną marchewkę?
-
Była nazywana "zimowymi szparagami", a w smaku przypomina ostrygi. Niegdyś uwielbiana, dziś zapomniana
Przed laty do potraw mięsnych wcale nie dodawano ziemniaków. Zamiast tego serwowano je z zapomnianym dziś warzywem, jakim jest salsefia. Używano jej również do zup. Ten niepozorny korzeń mylony z pasternakiem jest wyjątkowo zdrowy i delikatny w...
-
Ciasto drożdżowe, które rośnie prawie do nieba. Przyda się babciny trik z jajkami
Ciasto drożdżowe to według starszych pań świętość, którą opanować do perfekcji powinna każda szanująca się gospodyni. Oczywiście mistrzyniami ciast drożdżowych są nasze babcie i dziś właśnie mamy dla was klasyczny przepis, który nie może się nie...
-
Przepis na żurek z wyjątkowym dodatkiem. Śląskie gospodynie nigdy o tym nie zapominają
Żurek to nasza narodowa duma i z pewnością wiele osób uważa, ze to najpyszniejsza polska zupa. Podstawą jest oczywiście dobry, żytni zakwas oraz biała kiełbasa, ale to nie wystarczy, żeby żurek smakował wybitnie. Liczy się jeszcze jeden dodatek, a...
-
Gotuję i dodaję do masy na mielone zamiast bułki. Tak soczyste i delikatne, że głowa mała
Kotlety mielone to zdecydowanie jeden ze sztandarowych polskich obiadów i chyba w kraju nad Wisłą próżno szukać kogoś, kto pogardziłby porządnym soczystym mieloniakiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić tak soczyste i delikatne mielone, że będą wam...
-
Zanurzysz zęby i popłyniesz. Przy tym cieście serniki i szarlotki to co najmniej mielizna
Najlepsze ciasto do zrobienia w kilka chwil, o smaku takim, że można z rozbrajającą łatwością oddać się Gargamelowi, Bohunowi lub Skazie i wszystkim czarnym charakterom? Mamy taki przepis. To brownie jest warte grzechu, a przepis jest banalny,...
-
Gdy tylko zauważam je w kuchni, przygotowuję tę pułapkę. 2 składniki, a mole znikają w mgnieniu oka
Goszczą w wielu polskich domach. Niestety tak jak łatwo się zadomawiają, nie tak prędko są chętne na wyprowadzkę. Jak szybko pozbyć się moli spożywczych? Wystarczy zastosować jeden ze skutecznych domowych trików.
-
Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Tych lepiej unikaj. Na patelni zamieniają się w truciznę
Jaki jest najgorszy olej do smażenia? Nie wszystkie tłuszcze dobrze sprawdzają się w wysokich temperaturach. Jeden z nich gości jednak w wielu domach i często jest wykorzystywany w kuchni. Warto wiedzieć, że smażenie na nim wiąże się z negatywnym...
-
Tak delikatnych i elastycznych naleśników nie jadłeś. Będziesz w szoku, że są bez mleka
Jak zrobić naleśniki, żeby były elastyczne, delikatne i po prostu idealne od pierwszego aż do ostatniego? Zapomnij o klasycznym przepisie na naleśniki z mlekiem, inny składnik na dobre je odmieni. Będą tak idealne, jak syn koleżanki twojej mamy.
-
Gdy robię schabowe, przestrzegam kilku ważnych zasad. Zawsze wychodzą kruche i soczyste
Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste oraz w idealnie chrupiącej panierce? Zwróć uwagę nie tylko na smażenie, lecz także wcześniejsze przygotowanie mięsa. Zanim weźmiesz się za panierowanie, zrób jedną rzecz. Wyjdą pyszne.
-
Wsyp do porannej kawy zamiast białego cukru. To fantastyczny zamiennik. Smak cię zaskoczy
Szukasz alternatywy dla białego cukru? Oto idealny zamiennik. Cechuje się karmelowym kolorem, niepowtarzalnym smakiem i pięknym zapachem. Jakie są najważniejsze zalety cukru kokosowego? Wyjaśniamy.
-
Wystarczy kilka minut, by mikrofalówka znów lśniła czystością. Bez szorowania, za to z ładnym zapachem
Jak umyć mikrofalówkę bez wysiłku? Zapomnij o chemicznych środkach oraz nieprzyjemnym zapachu octu. Zamiast tego sięgnij po inny produkt z kuchni, a w mig rozprawisz się z plamami, zabrudzeniami, a przy tym w pomieszczeniu będzie unosiła się...
-
Puszyste i delikatne placuszki bananowe. Bez tej przyprawy nie będą aż tak smaczne
Co zrobić na śniadanie, jeśli znudziły ci się banalne kanapki, smaczna, chociaż przewidywalna jajecznica lub parówki z musztardą? Co powiesz na placuszki bananowe? Będą puszyste, delikatne i pełne smaku, a jeśli dodasz do ciasta korzenną przyprawę...
-
Jak obrać mango na 3 sposoby? Proste triki, dzięki którym obieranie mango pójdzie jak z płatka!
Jak obrać mango? Owoc ten coraz częściej gości w naszych kuchniach nie tylko jako smaczna przekąska, ale również jako składnik dań obiadowych o egzotycznym charakterze. Obieranie mango na początku może się wydawać nieco problematyczne, dlatego war...
-
To będzie twój popisowy obiad. Zupę meksykańską zrób koniecznie na tym mięsie
Zupa meksykańska z mięsem mielonym naprawdę może stać się twoim popisowym daniem. Chociaż jest łatwa w wykonaniu i nie trzeba czekać kilku godzin, aż będzie gotowa, to jej smak sprawi, że na jakiś czas twoja jadalnia zamieni się w salę...
-
Niemal każdy smaży jajecznicę na tym tłuszczu. To nie najlepszy wybór. Postaw na inny produkt
Na czym zdrowo smażyć jajecznicę? Wbrew pozorom zwykłe, sklepowe masło nie zawsze jest najlepszym wyborem, choć niewątpliwie sięgamy po nie najczęściej. Czym więc je zastąpić? Możliwości jest kilka.
-
Wykładam i wypełniam farszem. Resztę robi piekarnik. Ta szybka tarta na słono nie ma sobie równych
Szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad? Mamy dla ciebie genialny przepis na szybką tartę na słono. Jeden dodatek zrobi całą "robotę", gdyż nadaje wyjątkowość i lekko pikantny posmak niemal każdej potrawie.
-
Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki
Jak zrobić kluski śląskie, regionalnie nazywane gumiklyjzami? To przepis, który uwielbia każdy Polak, ale wiadomo, że najpyszniejsze kluski robią właśnie na Śląsku. Dziś podpowiemy ci dwa sekrety idealnych klusek z dziurką, które będą delikatne,...
-
Ścieram na tarce, odsączam i dodaję do mielonych. Szkoda, że tak późno na to wpadłam
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były jeszcze smaczniejsze, jeszcze bardziej aromatyczne i zaskakujące? Liczy się pewien nietypowy dodatek, który zwykle leży na talerzu obok kotleta. Wystarczy wyjąć go ze słoika i zetrzeć na tarce. Takie mielone s...
-
Nie bagatelizuj tych zasad podczas mrożenia ciasta drożdżowego. Inaczej nic nie wyrośnie
Czy ciasto drożdżowe można mrozić? To kwestia, która wciąż budzi wiele wątpliwości i pytań. Istnieje prosty trik, dzięki któremu nawet po wyjęciu z zamrażalnika będzie zachwycać smakiem. Jednocześnie trzeba uważać, aby nie popełnić błędu.
-
Weź kiszonkę, mąkę i kilka dodatków. W chwilę zrobisz placki sto razy lepsze od ziemniaczanych
Kto z nas nie kocha pysznych, złotych i chrupiących placków? Najczęściej stawiamy na ziemniaczane, a w sezonie na placki z cukinii. Jest jednak przepis, który bije na głowę i jedne, i drugie. Wystarczy, że weźmiesz trochę najlepszej kiszonki,...
-
Takich frytek nie zjesz nawet w fast foodach. Przed smażeniem wykąp je w tym napoju. Wyjdą chrupiące
Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. W domu nie zawsze wychodzą takie jak w restauracji, ale na szczęście jest na to pewien sprytny sposób. Jak zrobić idealne chrupiące frytki? Przyda ci się popularny napój.
-
W Chinach stosują ją od starożytności. W Polsce wciąż jest niedoceniana. Skrywa wiele dobrego
Choć jest uprawiana również w Polsce, nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, gdyż zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, a przy tym jest po prostu bardzo smaczna. Co można zrobić z owocu morwy?
-
Robisz rosół i uparcie usuwasz szumowiny? Podpowiemy, czy warto się z tym męczyć
Jeśli regularnie gotujesz rosół lub inne zupy na wywarze mięsnym, na pewno doskonale znasz takie zjawisko, które starsze gospodynie nazywają "szumieniem". Po pewnym czasie na powierzchni zaczyna zbierać się piana, którą uparcie usuwamy sitkiem lub...
-
Gdy serwuję "królową stołu", nikt nawet nie spojrzy na inną sałatkę. Chwila krojenia i gotowe
Idealna na lunch do pracy, imprezę z przyjaciółmi czy pyszną kolację. Jaką sałatkę zrobić na szybko? Wystarczy połączyć kilka składników. "Królowa stołu" skradła moje serce od pierwszego kęsa.
-
W Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Lepiej jednak nie przesadzać. Japończyk przestrzega
Na co dobre jest kaki? Ten smakowity, azjatycki owoc skrywa wiele dobrego. Nie każdy jednak wie, że w nadmiarze może szkodzić. Japoński twórca opowiedział, co go spotkało, gdy zajadał się nim dzień w dzień. Teraz przestrzega innych.
-
Jak zrobić naleśniki, które są obłędnie delikatne i słodkie? Otwórz saszetkę i wsyp ten proszek
Przepis na naleśniki chyba każdy mniej lub bardziej zna i na pewno wszyscy je robiliśmy z różnym skutkiem. Jeśli jednak chcesz zrobić naleśniki twojego życia, które będą bardzo delikatne, mięciuteńkie i naprawdę przepyszne, mamy dla ciebie przepis...
-
Ciasto na pizzę, które nie jest ciastem. Nie ma mąki ani drożdży, a smakuje fenomenalnie
Ciasto na pizzę bez mąki i drożdży? Proszę bardzo. Chociaż niektórzy powiedzą, że to wcale nie jest ciasto, nie będziemy się kłócić o nazwę, bo smak jest obłędny. Ten przepis na spód do pizzy pokocha każdy, kto lubi zjeść smacznie i lekko przy...
-
Kopytka. Z tym przepisem osiągniesz perfekcję, ale nie popełnij błędu z ziemniakami
Jak zrobić kopytka, żeby były mięciutkie i sprężyste jednocześnie? Przepis na kopytka jest jednym z najłatwiejszych i jak już nie raz i nie dwa życie nas nauczyło, właśnie najłatwiejsze przepisy najłatwiej zepsuć. Ale nie ten. Kopytka zawsze będą...
-
Czy da się sprawdzić prawdziwość miodu? Zdania pszczelarzy podzielone. Niektórzy proponują test wody
Czy da się sprawdzić prawdziwość miodu? Autentyczność produktu można zbadać, wykonując domowe testy, które bazują na jego właściwościach. Nie wszyscy pszczelarze uważają je jednak za w pełni skuteczne.
-
Ze schabu robię coś lepszego niż kotlety. Bitki wychodzą mi prima sort, a to przez ważną zasadę
Ze schabu najczęściej robimy najsłynniejsze polskie kotlety lub pieczeń na święta. Mało osób jednak robi z niego bitki, ponieważ to mięso dość kapryśne i bywa, że wychodzi suche i twarde. Z tym przepisem nic takiego się nie stanie. Moje bitki...
-
Zawsze dodaję do garnka łyżkę tego produktu. Ziemniaki szybciej miękną i wychodzą smaczniejsze
Nie ma znaczenia, czy podajesz je jako purée, frytki czy klasycznie z wody. Warto wiedzieć, jak poprawnie gotować ziemniaki oraz znać prosty trik, który wzbogaci ich smak i przyśpieszy cały proces.
-
Zupę porową udoskonaliłam dwoma prostymi dodatkami. Od teraz każdy chce przepis
Zupa porowa to zdecydowanie jeden z tych przepisów, które warto znać, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a bliscy domagają się czegoś pysznego. Jest naprawdę łatwa do wykonania, a dwa dodatki sprawią, że będzie bardziej kremowa i...