porady
-
Posłuchałam babci i pół życia źle robiłam jarzynową. Błąd z ogórkami pozbawiał ją głębi smaku
Sałatka jarzynowa to zdecydowanie jedna z najważniejszych świątecznych potraw i chociaż pojawia się także z okazji innych uroczystości, to właśnie w Boże Narodzenie smakuje najlepiej. Od wielu lat to ja jestem odpowiedzialna za jej wykonanie i prz...
-
Domowy sposób na kaszel. Weź świąteczne warzywo, trochę czosnku i popijaj dla zdrowotności
Kiedy czujesz, że zaczyna cię coś rozkładać, ale nie chcesz jeszcze brać leków, warto zacząć kurację "po domowemu". Dziś zdradzimy wam przepis na domowy syrop na kaszel i wzmocnienie odporności, który nie odstaje w skuteczności od syropu z cebuli,...
-
Ile moczyć śledzie na święta? Metoda "paluszka" jest tutaj na wagę złota
Czy istnieje świąteczna kolacja bez śledzi? Być może, ale przecież każdy kocha śledziki. Na nasze szczęście przepisów na śledzie jest mnóstwo, ale jeśli mówimy o śledziach solonych, to musimy wiedzieć ważną rzecz. Ile moczyć śledzie? Cóż, to nie...
-
Sałatkę jarzynową robisz tak? Doświadczone gospodynie spojrzałaby na ciebie spod byka. Chodzi o ten składnik
Królowa jest tylko jedna. I nie mamy na myśli Dody, Maryli Rodowicz ani Beaty Kozidrak. Będziemy dziś pisać o królowej świątecznego stołu, czyli o sałatce jarzynowej. Co zrobić, żeby była pyszna i długo dobra do jedzenia? Uważaj na jeden składnik....
-
Jaka ryba do ryby po grecku? Nie patrz nawet na te gatunki, bo skiepścisz najlepszą potrawę
Ryba po grecku (o której Grecy nie słyszeli) to jedna z obowiązkowych potraw na świątecznym stole. Przepis na rybę po grecku jest banalny - to w zasadzie tylko warzywa, trochę przypraw oraz właśnie ryba. Tylko jaką rybę wybrać do ryby po grecku? N...
-
W Wigilię od rana unosił się zapach racuchów. Babcia zawsze robiła je w ten sposób - ważne były... drzwi
Racuchy drożdżowe to przepis, bez którego nie mogła zacząć się Wigilia w moim domu. Babcia już od szóstej rano smażyła przepyszne, pulchne racuchy, a zapach, który unosił się w domu, był jednym z najpiękniejszych świątecznych wspomnień mojego...
-
Soczysty schab na kanapki i do obiadu. Robi się praktycznie sam, ale ważna jest zalewa
Jak zrobić megasoczysty schab, który będzie idealny i na kanapki i na obiad? Cóż, niektórym wydaje się, że schab to wyjątkowo trudne mięso w obróbce, bo często wychodzi suchy i wiórowaty. Nie tym przepisem. Dziś zdradzimy przepis na delikatny i...
-
Trzy błędy, które zniszczą twoje pierogi. Chodzi między innymi o popularny dodatek do ciasta
Lepienie pierogów to w grudniu niemal nasz sport narodowy. I chociaż świetnie smakują przez cały rok, to właśnie przed świętami staramy się zrobić je najlepiej. Jednak czasami nawet nieświadomie popełniamy pewne błędy, przez które ciasto na pierog...
-
Przepis na naleśniki, który wciśnie cię w fotel. Będą idealne na śniadanie, ale mleko zostaw w lodówce
Naleśniki to świetny pomysł na śniadanie, obiad kolację, podwieczorek, przekąskę i na absolutnie każdy posiłek. Przepis, który dziś zaprezentujemy, nie jest zwyczajny. Nie ma w nim mleka, jest za to inny składnik, dzięki któremu naleśniki będą...
-
Farsz na pierogi wigilijne robię trochę inaczej. Szwagierka się obraziła, bo są lepsze niż jej
Gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa i trzeba z tego czerpać jak najwięcej przyjemności. Ja wychodzę właśnie z takiego założenia i nie trzymam się mocno tradycji, chociaż ją szanuję. W ostatnie święta robiłam pierogi, ale do farszu z kapusty...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Tego mięsa używa Lewandowska do zrobienia ogórkowej. Jest smaczna i lekka
- Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy obiad
- Lekkie i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
- Pikowanie pomidorów to pestka. Pamiętaj jedna o tym terminie
- Grzybowa żyła złota. Uważnie wypatruj w lesie tego rzadkiego gatunku
-
Śledzie po staropolsku. W Wigilię wujek Waldek podjada je po kryjomu jeszcze przed opłatkiem
Śledzie po staropolsku to chyba najłatwiejsza potrawa, jaką możemy znaleźć na świątecznym stole. Są przepyszne, wyraziste i aromatyczne, ale co najważniejsze - tanie w wykonaniu i szybciuteńkie. Jak je zrobić? Cóż, znając swoje doświadczenie powie...
-
Zupa ogórkowa wyjdzie dużo lepsza z naszą poradą. Chodzi o mięso, ale kurczaka zostaw w lodówce
Któż z nas, moi drodzy nie kocha zupy ogórkowej? Jeśli znajdzie się taka osoba, to najpewniej dlatego, że nie jadła naprawdę dobrze zrobionej ogórkowej. Na szczęście jesteśmy my i z chęcią podpowiemy, jak zrobić przenajpyszniejszą zupę ogórkową....
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Dwa składniki pomogą niczym Bracia Koala
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to świetna propozycja na codzienny obiad, ale także obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Niestety, czasami suszone grzyby wychodzą gorzkie i tym psują smak potrawy. My jednak znamy bardzo pomocny trik, dzięki...
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz, a to będzie ryba twojego życia
Umówmy się - bez karpia nie ma Wigilii. Ta tradycja sięga już dziesięcioleci i wielu z nas nie wyobraża sobie, że tej ryby może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak sporo osób wręcz nie może patrzeć na karpia i jest ku temu jeden ważny powód....
-
Przepis na makaron jak spod wiejskiej strzechy. Najzdolniejsze gospodynie trzymały się konkretnych proporcji
Jak zrobić domowy makaron, najlepszy do rosołu i nie tylko? Ale taki, żeby smakował jak u babci? Znamy doskonały przepis na makaron domowy, który jest naprawdę prosty, wymaga jednak trochę siły. Najważniejsze są proporcje - te zapamiętasz bez...
-
Farsz do krokietów zawsze robię tak samo. Grzyby i kapusta to nie wszystko - dodaję jeszcze coś
Co jest najlepsze do świątecznego barszczyku? Oczywiście uszka labo krokiety. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy farsz do świątecznych krokietów i nie będzie to tylko kapusta i grzyby. Od lat dodaje jeszcze dwie rzeczy i jedna z nich...
-
Zalewa do śledzi z cebulką na święta. Wychodzą przepyszne, ale mam przez to mały galimatias
Czy można wyobrazić sobie jakiekolwiek święta bez śledzi? Można, ale po co... Dziś mamy dla was przepis na najlepszą zalewę do śledzi z cebulką. Prosto, łatwo i przyjemnie. Tak myślałam - narzeczony spróbował i stwierdził, że są tak pyszne, że...
-
Shrek wśród grzybów. Niezwykle rzadki okaz pojawił się właśnie w lasach
Za niektórymi oknami już jest biało, ale w lasach wciąż możemy znaleźć fantastyczne grzyby i jeśli tylko wytężymy wzrok, możemy dostrzec także te rzadkie. Na jednej z facebookowych grup, która zrzesza miłośników grzybów, pojawił się post, który...
-
Grochówka taka, że łycha stoi, a głód się kładzie. Wybierz odpowiednie mięso - wędzonka to nie wszystko
Grochówka to klasyka. Nie każdy ją uwielbia, ale mam szczerą nadzieję, że z tym przepisem się to zmieni. Jak zrobić kultową zupę z wojska? Oczywiście ważny jest groch, ale nie tylko. Wybierz odpowiednie mięso, a smak cię zachwyci. Wędzonka to tylk...
-
Zrób te ciasteczka i powróć do smaków lat osiemdziesiątych. To chwila i zaledwie cztery składniki
Są takie smaki, do których z chęcią wracamy, by przypomnieć sobie dzieciństwo lub beztroskie lata młodości. Jednym z takich smaków dla wielu z nas na pewno będą kultowe kokosanki, które cieszyły niejedno pokolenie. Jak zatem zrobić te ciasteczka,...
-
Zakwas na barszcz świąteczny możesz zrobić już teraz, ale zadbaj o ważną rzecz. Będzie esencjonalny i pyszny
Do świąt zostało jeszcze sporo czasu, ale żeby oszczędzić sobie nerwów i bieganiny, niektóre rzeczy warto zaplanować z wyprzedzeniem. Jedną z tych rzeczy jest zakwas na barszcz, który z powodzeniem możesz przygotować naprawdę dużo wcześniej. Jedna...
-
Pocieszające ciasteczka, które każdy uwielbiał w PRL-u. Milion razy lepsze i łatwiejsze od pierniczków
Te ciasteczka były kultowe w latach osiemdziesiątych, ale dziś mało kto o nich pamięta. W zasadzie skupiamy się na maślanych ciasteczkach, w okresie zimowym na pierniczkach, ale czy ktoś jeszcze pamięta o amoniaczkach? Ten przepis jest banalny,...
-
Zrobiłam suszoną wędlinę. Gdyby sklepowe się dowiedziały o tym smaku, to by płakały rzewnymi łzami
Wiadomo nie od dziś, że wszystko, co domowe, jest najlepsze. Tak jest także z domowymi wyrobami i chociaż ja jestem zapaloną wędliniarką, nie mam możliwości wędzenia w moim mieszkaniu. Postanowiłam więc jakiś czas temu zabić suszoną, dojrzewającą...
-
Megasoczysta pierś z gęsi. Skórka będzie złota, ale musisz wiedzieć o niej ważną rzecz
Listopad to zdecydowanie miesiąc gęsiny i chociaż niestety wciąż sięga po nią niewielu Polaków, to trzeba przyznać, że ci, którzy od niej stronią, wiele tracą. Przygotowanie gęsiny niektórym wydaje się trudne i boją się, że mięso wyjdzie suche i...
-
Te trzy zasady sprawią, że schabowe zawsze będą perfekcyjne. Wybierzesz złe mięso i klops, nie kotlet
Kotlet schabowy to nasza narodowa duma i tak się składa, że ta potrwa ma swój dzień w kalendarzu, bowiem 7 listopada przypada święto tej potrawy. Z tej właśnie okazji z ogromną przyjemnością zdradzimy wam trzy bardzo ważne zasady idealnych kotletó...
-
Podczas przeziębienia pijesz gorące mleko z miodem? Podpowiadamy, dlaczego lepiej tego nie robić
Kiedy nadchodzi jesień i zaczyna się sezon przeziębień i infekcji najróżniejszych, najpierw staramy się z nimi walczyć domowymi, naturalnymi sposobami. Wówczas sięgamy po mleko z miodem lub herbatę z miodem i cytryną. Niestety, jeden błąd sprawi, ...
-
Jak zrobić kluski lane? Będą smakowały jak u babci, a proporcje są niezmienne od lat
Kluski lane to idealny dodatek do rosołu zamiast zwykłego makaronu. W dzieciństwie na pewno zajadaliśmy się kluskami lanymi na mleku i ten smak przypomina nam same miłe chwile. Jak zatem zrobić przysmak z dzieciństwa, żeby kluseczki smakowały jak ...
-
Jak zrobić grzanki do zupy i sałatek? Błąd z przyprawami sprawi, że będą niezjadliwe
Grzanki to fantastyczny dodatek do wielu zup oraz sałatek. Przygotowanie grzanek jest banalne, ale jak to właśnie z banalnymi czynnościami bywa, nietrudno o błąd. Jak zrobić grzanki, żeby były chrupiące i aromatyczne? Uważaj na moment, kiedy...
-
Smażone grzyby z cebulą to wymarzona jesienna kolacja. Podpowiemy, na czym je smażyć i co dodać, żeby były mniam
Grzyby smażone z cebulą to wymarzony obiad każdego miłośnika jesiennych smaków. Wystarczy dodać trochę kopytek, makaron, ziemniaki lub pajdę chleba i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Jak zatem zrobić smażone grzyby? Wybierz odpowiedni tłuszcz.
-
Przepis na chleb weekendowy. Zagnieć ciasto i włóż do garnka - do piekarni nie masz po co chodzić
Kto z nas nie kocha ciepłego, parującego jeszcze i niebiańsko pachnącego chleba? Jeśli uwielbiacie świeżutkie pieczywo, na pewno spodoba wam się ten przepis. Dziś mamy dla was pewne fiku-miku, czyli chleb weekendowy. Dlaczego weekendowy? Bo cały...
-
Przysmak każdego stryja i stryjenki. Dziś mało kto ją robi, a jest pyszna. Dodaj ten składnik
Kaszanka z patelni to danie, które dzieli Polaków niemal tak jak wybory... Niestety, młodzi ludzie niechętnie sięgają po kaszankę w sklepie, a to błąd. Nie tylko jest smaczna, ale także bogata w wiele witamin, w tym cenne żelazo. Dziś podpowiemy...
-
Za słony rosół to nie koniec świata. Wystarczą trzy rzeczy, a złocista zupa znów będzie najlepsza
Złocisty rosół to niemal korona naszych stołów, nie tylko w niedziele, ale także z okazji najróżniejszych świąt i wtedy, kiedy chcemy się porządnie rozgrzać. Jednak niestety - rosół lubi sól i czasami aż za bardzo. Jak uratować za słony rosół?...
-
Dodaj dwie łyżki tego płynu do gotujących się ziemniaków. Będą smaczniejsze i nie wchłoną wody
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Robimy z nich placki, kluski, frytki, ale dziś na tapet bierzemy obiadową klasykę - gotowane ziemniaczki do obiadu. Co zrobić, żeby były smaczniejsze, nie rozpadły się w gotowaniu i nie wchłonę...
-
Śledzie w occie ze starego przepisu. Najłatwiejszy przepis na luks-zagrychę
Śledzie w occie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale przecież ta przekąska smakuje fantastycznie przez cały rok. Dziś mam dla was przepis, który jest w mojej rodzinie od wielu dziesięcioleci i tylko potwierdza teorię, że w prostocie jest siła i...
-
Zakwas z buraków - najprostszy przepis. Wystarczą buraki, woda i cztery składniki
Zakwas buraczany to nie tylko fantastyczna podstawa pysznego barszczu, ale także świetny sposób na wzmocnienie odporności i utrzymanie jeśli w dobrej kondycji. Jak zrobić domowy zakwas z buraków? Najpierw wybierz odpowiednie warzywa, resztę ci...
-
Rozgrzewa lepiej niż grzejnik i smakuje jak świetny koktajl. Z oxymelem przeziębienie minie szybciej
Oxymel brzmi niemal egzotycznie, ale spokojnie, nie ma w tym przepisie niczego niezwykłego. Jeśli czujesz, że łamie cię przeziębienie lub rozkłada inne choróbsko, już jeden łyk tej mikstury może sprawić, że poczujesz się lepiej. Nasze babcie...
-
Rosół u mnie to nie przelewki. Gotuję go dwa dni i zawsze wybieram konkretne mięso
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i kiedy mam go przyrządzić, od kilku dni się do tego przygotowuję. Ja rosół zawsze gotuję dwa dni, dzięki temu jest aromatyczny, esencjonalny i smakuje wybornie. Wybieram także konkretne mięso - mój...
-
Wczoraj na obiad zrobiłam bitki. Narzeczony piał jak kogut z zachwytu: Jak mamusia przyjedzie, to zrób takie
Ostatnio już naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. Zupy nam się znudziły, makaron obrzydł, a kotlety wychodziły bokiem. Wpadłam na pomysł - zrobię bitki schabowe. Akurat miałam sporo pieczarek i śmietanę. Wzięłam się do gotowania, a kiedy mój...
-
Najlepszy przepis na śniadanie z jajkami. Weź pomidory i wszystko, co zalega ci w lodówce i hyc na patelnię
Jeśli lubisz jeść jajka na śniadanie, ale jajecznica i omlety trochę ci się przejadły, mamy dla ciebie przepis, który nie tylko doda energii, ale także pomoże ci posprzątać lodówkę. Szakszuka to po prostu nadśniadanie.
-
Na Wszystkich Świętych robimy gar gołąbków. Mama i babcia robiły je pyszne, ale ja dodaję coś jeszcze
Zapewne w wielu domach, z okazji dnia Wszystkich Świętych, przygotowuje się tradycyjne przysmaki. W moim domu rodzinnym zawsze przed tym dniem ruszała produkcja gołąbków (kiedyś z pięciu główek, dziś już z trzech). Babcia i mama robiły je po...