porady
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Dodaj ser i zrób coś, za co twoja rodzina obsypie cię złotem
Bardzo często jest tak, że z obiadu zostają nam ziemniaki. Odgrzewane już nie są takie dobre, a z kluskami śląskimi czy kopytkami jest za dużo roboty. Co zatem zrobić z ziemniakami z obiadu? Mamy dla ciebie coś prostego, taniego i tak pysznego, że...
-
Jak prawidłowo rozmrozić kurczaka? Ekspert wyjaśnia. Popularny błąd może skutkować zatruciem
Zawsze warto mieć w zamrażalniku porcję mięsa, gdy nie mamy czasu na zakupy lub zjawią się niespodziewani goście, a w lodówce tylko światło. Jednak rozmrażanie mięsa wcale nie jest tak proste, jak nam się wydaje, o ile chcemy to zrobić dobrze i si...
-
Biszkopt opada po upieczeniu? Trik babci poradzi sobie z tym problem. To banalnie proste
Gdy przygotowujemy biszkopt, spodziewamy się, że będzie puszysty i miękki. Jednak czasem po wyjęciu go z piekarnika spotyka nas rozczarowanie. Ciasto momentalnie zaczyna opadać i tracić wysokość. Jak uniknąć takiej sytuacji i zawsze cieszyć się je...
-
Puszyste i leciuteńkie placki jogurtowe. Jesienny dodatek sprawi, że będziesz je jeść codziennie
Placuszki jogurtowe to idealny pomysł na śniadanie, słodki podwieczorek lub lunch do pracy albo szkoły. Sposób wykonania jest bardzo łatwy, a placuszki wychodzą puchate niczym jesienny kożuszek. Jeśli dodasz jesienny dodatek, nie oderwiesz się od...
-
Ciasto na knedle rozpada się i nie klei? Najpewniej popełniasz błąd z ziemniakami, unikaj go jak ognia
Robisz knedle ze śliwkami, ale ciasto nie chce się kleić, rozpada się, a podczas gotowania zostaje z niego paćka z owocem w środku? Jeśli spotkała cię taka sytuacja, to wiesz, że to nic przyjemnego, a nieodpowiednio przygotowane ciasto na knedle...
-
Zupa pieczarkowa w zupełnie nowej odsłonie. Będzie aromatyczna i kremowa, ale nie dodawaj śmietany
Zupa pieczarkowa to dość częsta propozycja obiadowa w naszych domach i nie ma ku temu żadnych powodów do zdziwienia. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, można podawać ją z makaronem lub z ziemniakami. Dziś jednak zerwiemy z oklepanym przepisem i...
-
Honorata Skarbek zniewala wyglądem, a fani dopytują, gdzie tkwi sekret. Zdradziła, co wykluczyła z diety
Honorata Skarbek to znana piosenkarka i gwiazda internetu. W swoich social mediach pokazuje swoje życie, a fani cały czas dopytują o jej dietę i to, jak utrzymuje swoją figurę. Niedawno zdradziła kilka ciekawostek na ten temat i ujawniła, czego na...
-
Przez to pieczarki będą wodniste i niesmaczne. Zastosuj tę metodę, by były chrupiące i pełne aromatu
Pieczarki dodajemy do wielu znanych potraw i zazwyczaj chcemy, by były wysmażone. Jednak wrzucając je na patelnię, możemy spodziewać się efektu odwrotnego od pożądanego. Grzyby mogą okazać się wodniste i pozbawione smaku. Jak uniknąć takiej...
-
Ćwikła na zimę do słoików. Nie zapomnij o białym dodatku, a będzie palce lizać
Mamy jesień, a więc czas na przetwory z buraków. Nie muszę mówić, że najlepsze buraki są właśnie teraz i aż żal nie wykorzystać sezonu na te cudowne, zdrowie i przepyszne warzywa. Dziś mamy dla was przepis na domową ćwikłę na zimę, która smakuje p...
-
Teściowa błagała mnie o przepis. Zupa krem z papryki wychodzi mi bosko, bo robię jeden myk
Sezon na paprykę trwa i z tej okazji chciałabym podzielić się z wami przepisem na zupę krem z papryki. Robię ją od kilku lat i jest prawdziwym hitem. Wychodzi gęsta, bardzo aromatyczna i po prostu przepyszna, bo robię jeden myk przed gotowaniem....
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"
- Ten przepis przebija wszykie inne. W roli głównej jajka-grzybki
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
- W tym QUIZIE pytamy o wielkanocne przysmaki! Czy uda Ci się zgarnąć tu 10/10?
- Jak jajka to tylko w tym wydaniu. Wyjdą znakomicie za sprawą obłędnego sosu
-
Jak zobaczyłam, co moja siostra robi z jajkami, stanęłam jak wryta. Trik z łyżką jest genialny
Niedawno moja mama miała urodziny i z tego powodu razem z siostrą postanowiłyśmy przygotować rodzinne przyjęcie. Podział obowiązków był następujący - ona robi sernik i jajka faszerowane, ja rosół i sałatkę. Kiedy zobaczyłam, co moja młodsza...
-
W dzieciństwie nienawidziłam tego makaronu, dziś się zajadam. Wystarczyła jedna zmiana
Pewnie każdy z nas ma takie danie, na które w dzieciństwie nie mógł patrzeć, a dziś zajada się, aż uszy się trzęsą. Nie inaczej jest ze mną - najgorszą karą było dla mnie zjedzenie makaronu z serem. Po prostu nie mogłam tego znieść, wszyscy się...
-
Co zrobić z suchego ciasta drożdżowego? Ten angielski deser uwielbia cały świat - nie zmarnuje się ani okruszek
Zostało ci z weekendu podeschnięte ciasto drożdżowe i nie wiesz, co z nim zrobić? No bo tak: twarde i suche narazi na niebezpieczeństwo twoje zęby, z kolei moczone w herbacie nie smakuje jakoś wybitnie, a wyrzucić przecież szkoda. Ten dylemat raz ...
-
Najlepszy przepis na paprykę konserwową. Robię tak od lat i nigdy się nie zawiodłam - klucz to proporcje
Papryka konserwowa to zaraz obok ogórków i cukinii obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia na zimę. Oczywiście, jak to z przetworami, w tym przepisie nie ma niczego trudnego, jednak zawsze należy zachowywać proporcje. Ja ten przepis...
-
Górale to piją i długo żyją. Jasny napój to bomba wszystkiego dobrego, ale zapomnieliśmy o nim
Co trzeba pić, żeby długo żyć w zdrowiu, urodzie i dobrej energii? Cóż, niektórzy odpowiedzą, że wodę, inni, że kawę, jeszcze inni będą zachwalać ocet lub sok z kiszonej kapusty. I to wszystko prawda, ale chyba wszyscy zapomnieliśmy o napoju, któr...
-
Gdzie iść na grzyby? Na pewno nie tam - te miejsca omijaj szerokim łukiem
"Grzybki, grzybeczki, pokażcie łebeczki". Kto z nas w dzieciństwie nie używał tego magicznego zaklęcia, by podczas grzybobrania wypatrzeć jak najwięcej okazów? Cóż, prawda jest taka, że czasem grzybów jest tak wiele, że nawet zaklęcia są...
-
Cukinia i ziemniaki odchodzą do lamusa. Placki z dyni są milion razy lepsze
Placki z dyni to niekwestionowany król jesiennych śniadań i podwieczorków. Przepis jest banalny, może odrobinę przypomina racuszki, ale mówię wam - ten smak niemal uzależnia. Co jest ważne? Oprócz pysznego warzywa przyda się szklanka białego dodat...
-
Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Z tym patentem już nigdy nie będziesz martwić się o ich smak
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Miłośnicy grzybów z pewnością mają ich całe kosze, a w kuchni można wyczuć ich aromat. Jednak przygotowując je, nie zawsze możemy cieszyć się ich odpowiednim smakiem. Jeśli obrobi się je w nieodpowiedni sposób, moż...
-
Polacy byli w szoku, gdy zobaczyli jej przemianę. Zdradziła, jak uzyskała figurę, do której wzdychają tłumy
Życie gwiazd interesuje nas wszystkich. Lubimy śledzić ich życie prywatne i zawodowe i obserwować jakie metamorfozy przechodzą. Intrygującym dla nas tematem jest również dieta i sposób żywienia. Ochoczo czytamy, jakie ograniczenia nakładają na...
-
Jak blanszować grzyby przed mrożeniem? Poradnik krok po kroku
Jak blanszować grzyby? Blanszowanie grzybów to prosty i skuteczny sposób na zachowanie ich świeżości, kolorów oraz aromatu. Ten proces polega na krótkim gotowaniu grzybów we wrzącej wodzie, a następnie natychmiastowym schłodzeniu ich w zimnej...
-
Buraczki na zimę cioci Bożenki. Swój boski smak zawdzięczają sprytnemu trikowi - lepszych nie jedliście
Buraczki na zimę to obowiązkowy przetwór do zrobienia jesienią i jednocześnie ulubiony przez wszystkich w mojej rodzinie. Jak zrobić buraczki do słoików, żeby były idealne, wyraziste, ale mało octowe? Ciocia Bożenka opanowała ten przepis do...
-
"Kiełbasa prymasa", czyli najlepsze mięso ze słoika. Dzięki metodzie trójki będzie stać w piwnicy latami
"Kiełbasa prymasa" to nie jest tajny przepis wysokiego rangą duchownego, a sposób na najlepsze mięso ze słoików, który może mieć nawet sto lat. Jak zrobić kiełbasę do słoików, żeby przetrwała w piwnicy długie miesiące? Ważna jest oczywiście dobra...
-
Najpyszniejsze kotlety to wcale nie schabowe. Jak przyrządzić kanie, żeby były chrupiące i delikatne? Pomoże mleko
Jak przyrządzić kotlety z kani, czy też z sowy? Cóż, nie bez powodu są nazywane najsmaczniejszymi grzybami, bowiem można z nich zrobić kotlety milion razy pyszniejsze od schabowych, a my podpowiemy, jak osiągnąć taki efekt. Przyda się najzwyklejsz...
-
Zupa jarzynowa w tej wersji smakuje jak marzenie. Jeden trik sprawi, że wyliżesz talerz
Zupa jarzynowa to klasyka polskich obiadów i prawie każda gospodyni ją robi, kiedy nie ma pomysłu na obiad lub nie ma czasu na długie gotowanie. Dziś jednak odczarujemy tradycyjny przepis i podpowiemy, co zrobić, żeby zupa jarzynowa była sto razy...
-
Dodaj trochę białego składnika do ciasta. Naleśniki będą sprężyste i dużo smaczniejsze
Przepis na naleśniki jest banalnie prosty i na pewno większość doskonale wie, jak zrobić naleśniki. Dziś jednak zdradzimy wam patent na to, co zrobić, żeby były sprężyste, delikatne i dużo smaczniejsze. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę białego...
-
To był przysmak każdego przedszkolaka w PRL. Jak zrobić zupę zacierkową? Minuta osiem
Każdy ma takie danie, które uwielbiał jeść w szkolnej lub przedszkolnej stołówce. Dla wielu z nas takim daniem jest zupa zacierkowa, która mimo swojej prostoty syciła na długo i smakowała wyśmienicie. Jak ją zrobić i przywołać miłe wspomnienia?
-
To najbardziej jesienne ciasto świata. Nie musisz nawet zagniatać, żeby zrobić najlepszą szarlotkę
Wszyscy kochamy szarlotkę, jednak perspektywa żmudnego zagniatania ciasta kruchego może niektórych odrobinę zniechęcać. Dziś jednak mamy dla was przepis na szarlotkę sypaną, która niemal sama się robi. Jaki jest sekret? Masło, dużo masła.
-
Jeden błąd, a suszone grzyby trafią do kosza. Jak je przechowywać? Z tego definitywnie zrezygnuj
Czas zbierania grzybów w pełni. Wiele osób przynosi do domu całe kosze dorodnych kurek, podgrzybków i rydzów. Z tych okazów można zrobić naprawdę wiele, lecz najprościej jest je wysuszyć. Gdy ten proces mamy już za sobą, warto zastanowić się, jak ...
-
Przepis na sos pomidorowo-paprykowy dostałam od cioci. To miał być sekret, ale nie wytrzymałam. Jest boski
Wrzesień w tym roku rozpieszcza nasz piękną pogodą i właśnie z tego powodu jeszcze przez długo będziemy mogli cieszyć się świeżymi pomidorami prosto z krzaczka. Co zrobić ze świeżych, soczystych pomidorów? Najlepiej pyszny sos. Poniższy przepis...
-
Placuszki śniadaniowe, które pobiły smakiem racuchy. Głównym składnikiem zajadał się każdy dziadek
Na śniadanie lub słodki podwieczorek często smażymy placuszki, racuszki lub naleśniki. Jednak chyba warto zerwać z powtarzalnością i zanurzyć zęby w czymś dużo smaczniejszym i bardziej puszystym? Ten przepis na placuszki zachwyci każdego, a główny...
-
Mnóstwo osób myli te dwa grzyby. Zerwanie jednego z nich może się fatalnie skończyć. "Kobieto, coś ty zrobiła?!"
Jakiś czas temu na jednej z facebookowych grup zrzeszających miłośników grzybobrania, jedna z użytkowniczek pochwaliła się swoim okazem i poprosiła o przepis na to, co można zrobić z koziej brody. Kobieta nie wiedziała, że w dłoniach trzyma zupełn...
-
Zapomnij o nudnych pierogach i nafaszeruj je tą mieszanką. Bardziej po wiejsku się nie da
Wszyscy kochamy pierogi, ale kiedy na okrągło jemy ruskie albo z mięsem, mogą nam się trochę znudzić. Jeśli zatem dopadł cię pierogowy marazm, mamy dziś przepis na najlepszy farsz. Co w nim takiego niezwykłego? To połączenie kaszy i sera to strzał...
-
Nie gotuj pierogów przed mrożeniem. Zastosuj ten prosty trik, by przez długi czas mogły cieszyć smakiem
Duże ilości przygotowanych pierogów mogą być dla niektórych nie lada kłopotem. Bowiem nie wiadomo, co z nimi zrobić, by nie straciły na swoim smaku. Niektórzy postanawiają je zamrozić, lecz i z tą czynnością trzeba uważać. Jej nieumiejętne wykonan...
-
Sałatka "weekendówka". Robię w piątek, jem do poniedziałku. Pyszna i nie podchodzi wodą
Kilka lat temu, na urodziny mojej mamy postanowiłam zrobić sałatkę. Przepis znalazłam w internecie, ale pech (i mój apetyt) chciał, że zabrakło głównego składnika. Za to w lodówce było sporo wędliny. Zrobiłam więc sałatkę "weekendówkę". Jest pyszn...
-
Moja mama robi najpyszniejszą fasolkę po bretońsku. Jaki jest sekret smaku i aromatu? "Sposób na gnata"
Jeśli lubisz proste, ale smaczne i sycące dania, przepis na fasolkę po bretońsku na pewno jest ci dobrze znany. Dziś jednak mamy dla ciebie sposób na to, by potrawa była smaczniejsza i dużo bardziej aromatyczna. Jaki to sposób? Chodzi o pewien tri...
-
Zrezygnuj z jednego składnika, a pulpety w sosie pomidorowym będą mięciuteńkie i soczyste. Nie chodzi o jajko
Pulpety w sosie pomidorowym lub koperkowym to wymarzony obiad. Tylko jak zrobić pulpety, żeby były soczyste i delikatne, a nie zbite i zbrylone? Cały trik tkwi w jednym składniku. A dokładniej - w jego braku. Nie, nie chodzi o jajko, ono akurat si...
-
Starsze panie pokłóciły się o najlepszą śmietanę do zupy. "Robię tak już 50 lat i nigdy się nie zwarzyła"
Każda gospodyni i każdy gospodarz doskonale wie, że są rzeczy na tym świecie, które właśnie oni robią najlepiej. Dlaczego więc zmieniać coś, co działało przez dziesiątki lat? Cóż, właśnie coś takiego może być powodem sprzeczki, a w zasadzie srogie...
-
Sok z pomidorów - przepis mojej cioci. Jest najpyszniejszy, ale dodaje do niego dziwne rzeczy
Sok z pomidorów to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia we wrześniu. Jeśli chcecie poznać sprawdzony przepis na sok z pomidorów, mam dla was coś specjalnego. Moja ciocia robi najpyszniejszy sok z pomidorów, ale dodaje do niego...
-
Przepis na ciasto na pizzę bez wyrastania. Zrobiłam i byłam w siódmym niebie. Lepsza niż ta na dowóz
Ostatnio zupełnie nagle i niespodziewanie naszła mnie ochota na pizzę. Niestety, byłam w takim miejscu, gdzie o pizzy na dowóz można pomarzyć, dlatego zaczęłam przeglądać notes z przepisami i znalazłam przepis na ciasto na pizzę bez czekania. Na...
-
Mój chłopak przyniósł kurki i zaczął obtaczać je w mące. Nie wiedziałam, co się dzieje. Okazało się, że to działa
Istnieją takie triki, które mogą wydawać się idiotyczne, ale naprawdę działają i miałam okazję ostatnio się o tym przekonać. Mój chłopak przyniósł do domu kilogram kurek. Grzyby były całe w piachu i igliwiu. Niechętnie poszłam do kuchni, by...