porady
-
Mój tata jesienią pije nietypową kawę. Dodaje dwa dodatki i nie łapią go infekcje, a brzuch robi się mniejszy
Czy ktoś z nas wyobraża sobie początek dnia bez filiżanki aromatycznej, pobudzającej kawy? Jeśli nie, mamy dla was naprawdę fantastyczny trik na to, by nie tylko smakowała lepiej, ale także zyskała niemal magiczne działanie. Mój tata, zapalony...
-
Idzie zima, więc musisz zrobić tę sałatkę z kapusty. Lepszej nie zjesz nigdzie, a przydadzą się trzy dodatki
Kto z was już ma mnóstwo słoików z kiszonymi ogórkami, sałatkami z ogórków, buraczkami i gruszkami w occie? A czy nie zapomnieliście czasem o sałatce z kapusty białej na zimę? Jeśli jakimś cudem umknęło to waszej pamięci, spokojnie, my czuwamy. Ja...
-
Zupa gulaszowa może być jeszcze smaczniejsza. Ten jesienny dodatek podkręci ją jak karuzela
Zupa gulaszowa syci, pociesza, rozgrzewa i smakuje bosko. Ale dzięki naszym podpowiedziom zupa gulaszowa może być jeszcze lepsza. Co jest ważne? Oczywiście dwa rodzaje mięsa, wiadomo. Przydadzą się także warzywa no i oczywiście grzyby. Zrezygnuj z...
-
Marzą ci się ziemniaki jak z ogniska po wykopkach? Zrobisz takie w domu i to bez rozpalania ognia
Pamiętasz ten niesamowity smak ziemniaków pieczonych w ognisku wieczorami, kiedy zaczynała się jesień? Dla wielu z nas to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa i na samą myśl aż cieknie ślinka. Masz ochotę na ziemniaki z ogniska, ale...
-
Smażony kurczak wychodzi suchy jak żarty w Familiadzie? Pewnie popełniasz dwa błędy
Kurczak to chyba najczęściej wybierane mięso na obiad i nie tylko. Jednak okazuje się, ze jego obróbka jest łatwa tylko w teorii. Kiedy na przykład chcemy go usmażyć do sałatki lub jakiegoś dania z ryżem albo makaronem, mięso czasem wychodzi suche...
-
Ten przepis na dynię to hit. Weź dwie dziwne przyprawy i zalej solanką. Taka kiszonka nie ma sobie równych
Późnym latem i jesienią kisimy na potęgę najróżniejsze warzywa, a także owoce. Najpopularniejsze są oczywiście ogórki, kapusta i cukinia, ale także buraki i pomidory. A czy słyszał ktoś o kiszonej dyni? Ta kiszonka swoim smakiem zawróci ci w głowi...
-
Kiszone buraczki na zimę - staropolski sposób nigdy nie zawodzi. Pamiętaj jednak o odpowiedniej ilości czosnku
Kiszonki to prawdziwe bogactwo smaku i witamin i chociaż najczęściej kisimy ogórki i kapustę, nie powinniśmy zapominać o buraczkach. Jak zrobić kiszone buraki na zimę? Nie ma co żałować czosnku i pewnych liści. Zrobisz z nich najlepszy barszcz,...
-
Jak zrobić gołąbki, żeby były smaczniejsze i nie szły w boczki? Zamień główny składnik i jedz bez wyrzutów
Jeśli ograniczasz w swojej diecie węglowodany lub nie czujesz się najlepiej po zjedzeniu ryżu, a masz ochotę na gołąbki, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Jak zrobić gołąbki, żeby były zdrowsze, smaczniejsze i nie szły w boczki? Zamiast ryżu użyj...
-
Małe, niepozorne, a w marynacie pierwsza klasa. Bagniaków szukaj obok konkretnych drzew
Nie wszystkie grzyby cieszą się uznaniem grzybiarzy i na pewno mało kto zapieje z zachwytu, spotykając na swojej drodze wysyp bagniaków. Okazuje się jednak, że te niewielkie, jasne grzyby zupełnie nie zasługują na pogardę ze strony grzybiarzy,...
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Nie potrzebna ci wyciskarka - zrób go metodą naszych babć
Co zrobić z winogron na zimę? Najlepiej przepyszny, zdrowy, domowy sok, który powinien znaleźć się w każdej spiżarni. Jak go przygotować? Nawet nie wyjmuj wyciskarki z szafki, jednak poszukaj gęstego sita - stara metoda, którą stosowały nasze babk...
- Przepis na ciasto na pizzę w kilka minut. Zagnieć, nałóż pyszności i upiecz
- Trochę kebab, trochę gyros. Najlepsze, że zrobisz go w domu i to w mig
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Nawet w cukierniach nie ma takiego ciasta. Jest jednym z najlepszych
- Wiosenną panienkę robię co dwa dni. Lepsza surówka do obiadu nie istnieje
- Kluski leniwe, jakich jeszcze nie jadłeś. Garnek i wrzątek będą zbędne
- Syrop z pędów sosny. Lek na kaszel rośnie w lesie, a wystarczy trochę cukru
- Piechociński zachwycony, grzyboznawcy tonują nastroje. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Książulo ocenił kebaba od Filipa Chajzera. "Jest to mega słaby ruch"
- Ta zupa szczawiowa jest tak dobra, że robię ją chociaż raz w tygodniu
-
Ten przepis sprawi, że bigos pójdzie w odstawkę. Jak zrobić kapustę po szeklersku? Ważne są dwie rzeczy
Gdy chodzi o dania z kapustą, pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy to oczywiście bigos. Jeśli lubisz ten smak, to na pewno pokochasz miłością dozgonną kapustę po szeklersku. To chyba najlepsza rzecz, jaką można przyrządzić z tego warzywa,...
-
Moda na tę wiejską zupę minęła, a szkoda. Jak zrobić kultową ogonówkę? Najważniejsza jest cierpliwość
W polskiej kuchni jest cała masa przepisów, które kiedyś były kultowe i z jakichś dziwnych powodów obecnie stały się zapomniane. Tak jest choćby z zupą ogonową, która na wsiach i w miastach "za komuny" była uważana za prawdziwy rarytas. Jak zrobić...
-
Leczo na zimę do słoików. Jeśli dodajesz kiełbasę, pamiętaj o ważnej rzeczy, inaczej się zepsuje
Leczo na zimę do słoików jesienią powinien zrobić każdy, kto lubi mieć pod ręką pyszne danie, a nie chce jednocześnie kupować w sklepie gotowców. Przepis na leczo do słoików jest banalnie prosty, ale jeden błąd może sprawić, że szybko się zepsuje....
-
Mój chłopak poszedł na grzyby. Nie zabrał tego najsmaczniejszego. "Myślałem, że to śmieć"
W weekend mój ukochany wybrał się na grzyby. Wieczorem, kiedy na balkonie razem popijaliśmy herbatkę i cieszyliśmy się z początku jesieni, postanowił pokazać mi zdjęcia swoich zbiorów. Oprócz przepięknych borowików był także jeden okaz. "Czemu go...
-
Wyglądają jak spalone kwiaty i przerażająco się nazywają. Czy trąbki umarlaków można jeść? "Luksusowe grzyby"
Ileż to dziwów jest na tym świecie, a najwięcej oczywiście w lasach. Podczas grzybobrania lub zwykłego spaceru możemy spotkać na swojej drodze naprawdę osobliwe grzyby. Dziś co nieco opowiemy wam o jednym z nich. Wygląd jak kwiaty po pożarze lub...
-
Pokłóciłam się z mamą o kotlety. Ile dodać jajek do mielonych? Proporcje są jasne
Jakiś czas temu robiłam kotlety mielone. Wiadomo, mięsko, cebulka, bułeczka, jajeczka. Nagle przychodzi moja mama: dziecko, ile ty tych jajek wbijasz, po co aż tyle, jedno wystarczy. No właśnie nie wystarczy. Zainspirowana rodzinną sprzeczką...
-
Przepis na rydze spod Łysej Góry. Żadne marynaty, żadne sosy - prostota i dwa składniki
Ostatnio Lasy Państwowe na Facebooku opublikowały post z rydzami i podpisały "Pierwsze w sezonie", chociaż użytkownicy zbierają je od dawna. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze grzyby. Pyszne są w marynacie (bosko chrupią), idealne są w zupi...
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Dodaj ser i zrób coś, za co twoja rodzina obsypie cię złotem
Bardzo często jest tak, że z obiadu zostają nam ziemniaki. Odgrzewane już nie są takie dobre, a z kluskami śląskimi czy kopytkami jest za dużo roboty. Co zatem zrobić z ziemniakami z obiadu? Mamy dla ciebie coś prostego, taniego i tak pysznego, że...
-
Jak prawidłowo rozmrozić kurczaka? Ekspert wyjaśnia. Popularny błąd może skutkować zatruciem
Zawsze warto mieć w zamrażalniku porcję mięsa, gdy nie mamy czasu na zakupy lub zjawią się niespodziewani goście, a w lodówce tylko światło. Jednak rozmrażanie mięsa wcale nie jest tak proste, jak nam się wydaje, o ile chcemy to zrobić dobrze i si...
-
Biszkopt opada po upieczeniu? Trik babci poradzi sobie z tym problem. To banalnie proste
Gdy przygotowujemy biszkopt, spodziewamy się, że będzie puszysty i miękki. Jednak czasem po wyjęciu go z piekarnika spotyka nas rozczarowanie. Ciasto momentalnie zaczyna opadać i tracić wysokość. Jak uniknąć takiej sytuacji i zawsze cieszyć się je...
-
Puszyste i leciuteńkie placki jogurtowe. Jesienny dodatek sprawi, że będziesz je jeść codziennie
Placuszki jogurtowe to idealny pomysł na śniadanie, słodki podwieczorek lub lunch do pracy albo szkoły. Sposób wykonania jest bardzo łatwy, a placuszki wychodzą puchate niczym jesienny kożuszek. Jeśli dodasz jesienny dodatek, nie oderwiesz się od...
-
Ciasto na knedle rozpada się i nie klei? Najpewniej popełniasz błąd z ziemniakami, unikaj go jak ognia
Robisz knedle ze śliwkami, ale ciasto nie chce się kleić, rozpada się, a podczas gotowania zostaje z niego paćka z owocem w środku? Jeśli spotkała cię taka sytuacja, to wiesz, że to nic przyjemnego, a nieodpowiednio przygotowane ciasto na knedle...
-
Zupa pieczarkowa w zupełnie nowej odsłonie. Będzie aromatyczna i kremowa, ale nie dodawaj śmietany
Zupa pieczarkowa to dość częsta propozycja obiadowa w naszych domach i nie ma ku temu żadnych powodów do zdziwienia. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, można podawać ją z makaronem lub z ziemniakami. Dziś jednak zerwiemy z oklepanym przepisem i...
-
Honorata Skarbek zniewala wyglądem, a fani dopytują, gdzie tkwi sekret. Zdradziła, co wykluczyła z diety
Honorata Skarbek to znana piosenkarka i gwiazda internetu. W swoich social mediach pokazuje swoje życie, a fani cały czas dopytują o jej dietę i to, jak utrzymuje swoją figurę. Niedawno zdradziła kilka ciekawostek na ten temat i ujawniła, czego na...
-
Przez to pieczarki będą wodniste i niesmaczne. Zastosuj tę metodę, by były chrupiące i pełne aromatu
Pieczarki dodajemy do wielu znanych potraw i zazwyczaj chcemy, by były wysmażone. Jednak wrzucając je na patelnię, możemy spodziewać się efektu odwrotnego od pożądanego. Grzyby mogą okazać się wodniste i pozbawione smaku. Jak uniknąć takiej...
-
Ćwikła na zimę do słoików. Nie zapomnij o białym dodatku, a będzie palce lizać
Mamy jesień, a więc czas na przetwory z buraków. Nie muszę mówić, że najlepsze buraki są właśnie teraz i aż żal nie wykorzystać sezonu na te cudowne, zdrowie i przepyszne warzywa. Dziś mamy dla was przepis na domową ćwikłę na zimę, która smakuje p...
-
Teściowa błagała mnie o przepis. Zupa krem z papryki wychodzi mi bosko, bo robię jeden myk
Sezon na paprykę trwa i z tej okazji chciałabym podzielić się z wami przepisem na zupę krem z papryki. Robię ją od kilku lat i jest prawdziwym hitem. Wychodzi gęsta, bardzo aromatyczna i po prostu przepyszna, bo robię jeden myk przed gotowaniem....
-
Jak zobaczyłam, co moja siostra robi z jajkami, stanęłam jak wryta. Trik z łyżką jest genialny
Niedawno moja mama miała urodziny i z tego powodu razem z siostrą postanowiłyśmy przygotować rodzinne przyjęcie. Podział obowiązków był następujący - ona robi sernik i jajka faszerowane, ja rosół i sałatkę. Kiedy zobaczyłam, co moja młodsza...
-
W dzieciństwie nienawidziłam tego makaronu, dziś się zajadam. Wystarczyła jedna zmiana
Pewnie każdy z nas ma takie danie, na które w dzieciństwie nie mógł patrzeć, a dziś zajada się, aż uszy się trzęsą. Nie inaczej jest ze mną - najgorszą karą było dla mnie zjedzenie makaronu z serem. Po prostu nie mogłam tego znieść, wszyscy się...
-
Co zrobić z suchego ciasta drożdżowego? Ten angielski deser uwielbia cały świat - nie zmarnuje się ani okruszek
Zostało ci z weekendu podeschnięte ciasto drożdżowe i nie wiesz, co z nim zrobić? No bo tak: twarde i suche narazi na niebezpieczeństwo twoje zęby, z kolei moczone w herbacie nie smakuje jakoś wybitnie, a wyrzucić przecież szkoda. Ten dylemat raz ...
-
Najlepszy przepis na paprykę konserwową. Robię tak od lat i nigdy się nie zawiodłam - klucz to proporcje
Papryka konserwowa to zaraz obok ogórków i cukinii obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia na zimę. Oczywiście, jak to z przetworami, w tym przepisie nie ma niczego trudnego, jednak zawsze należy zachowywać proporcje. Ja ten przepis...
-
Górale to piją i długo żyją. Jasny napój to bomba wszystkiego dobrego, ale zapomnieliśmy o nim
Co trzeba pić, żeby długo żyć w zdrowiu, urodzie i dobrej energii? Cóż, niektórzy odpowiedzą, że wodę, inni, że kawę, jeszcze inni będą zachwalać ocet lub sok z kiszonej kapusty. I to wszystko prawda, ale chyba wszyscy zapomnieliśmy o napoju, któr...
-
Gdzie iść na grzyby? Na pewno nie tam - te miejsca omijaj szerokim łukiem
"Grzybki, grzybeczki, pokażcie łebeczki". Kto z nas w dzieciństwie nie używał tego magicznego zaklęcia, by podczas grzybobrania wypatrzeć jak najwięcej okazów? Cóż, prawda jest taka, że czasem grzybów jest tak wiele, że nawet zaklęcia są...
-
Cukinia i ziemniaki odchodzą do lamusa. Placki z dyni są milion razy lepsze
Placki z dyni to niekwestionowany król jesiennych śniadań i podwieczorków. Przepis jest banalny, może odrobinę przypomina racuszki, ale mówię wam - ten smak niemal uzależnia. Co jest ważne? Oprócz pysznego warzywa przyda się szklanka białego dodat...
-
Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Z tym patentem już nigdy nie będziesz martwić się o ich smak
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Miłośnicy grzybów z pewnością mają ich całe kosze, a w kuchni można wyczuć ich aromat. Jednak przygotowując je, nie zawsze możemy cieszyć się ich odpowiednim smakiem. Jeśli obrobi się je w nieodpowiedni sposób, moż...
-
Polacy byli w szoku, gdy zobaczyli jej przemianę. Zdradziła, jak uzyskała figurę, do której wzdychają tłumy
Życie gwiazd interesuje nas wszystkich. Lubimy śledzić ich życie prywatne i zawodowe i obserwować jakie metamorfozy przechodzą. Intrygującym dla nas tematem jest również dieta i sposób żywienia. Ochoczo czytamy, jakie ograniczenia nakładają na...
-
Jak blanszować grzyby przed mrożeniem? Poradnik krok po kroku
Jak blanszować grzyby? Blanszowanie grzybów to prosty i skuteczny sposób na zachowanie ich świeżości, kolorów oraz aromatu. Ten proces polega na krótkim gotowaniu grzybów we wrzącej wodzie, a następnie natychmiastowym schłodzeniu ich w zimnej...
-
Buraczki na zimę cioci Bożenki. Swój boski smak zawdzięczają sprytnemu trikowi - lepszych nie jedliście
Buraczki na zimę to obowiązkowy przetwór do zrobienia jesienią i jednocześnie ulubiony przez wszystkich w mojej rodzinie. Jak zrobić buraczki do słoików, żeby były idealne, wyraziste, ale mało octowe? Ciocia Bożenka opanowała ten przepis do...
-
"Kiełbasa prymasa", czyli najlepsze mięso ze słoika. Dzięki metodzie trójki będzie stać w piwnicy latami
"Kiełbasa prymasa" to nie jest tajny przepis wysokiego rangą duchownego, a sposób na najlepsze mięso ze słoików, który może mieć nawet sto lat. Jak zrobić kiełbasę do słoików, żeby przetrwała w piwnicy długie miesiące? Ważna jest oczywiście dobra...
-
Najpyszniejsze kotlety to wcale nie schabowe. Jak przyrządzić kanie, żeby były chrupiące i delikatne? Pomoże mleko
Jak przyrządzić kotlety z kani, czy też z sowy? Cóż, nie bez powodu są nazywane najsmaczniejszymi grzybami, bowiem można z nich zrobić kotlety milion razy pyszniejsze od schabowych, a my podpowiemy, jak osiągnąć taki efekt. Przyda się najzwyklejsz...