potrawy wigilijne
-
Potrawy wigilijne na Podlasiu: czego trzeba spróbować podczas wieczerzy wigilijnej?
Tradycyjne potrawy wigilijne na Podlasiu różnią się nieco od tych, spożywanych w innych regionach Polski w wigilijny wieczór. Warto wiedzieć, że to tu mocno zakorzeniona jest tradycja dwunastu potraw, z których każdej należy spróbować. Sprawdzamy,...
-
Potrawy wigilijne w Stanach Zjednoczonych. Co jada się za oceanem w święta Bożego Narodzenia?
Potrawy wigilijne w Stanach Zjednoczonych - co jada się w czasie Bożego Narodzenia za oceanem? Wiadomo, że to wielkie państwo jest bardzo zróżnicowane, co widać także w kuchni poszczególnych stanów. W święta istnieją jednak potrawy, które łączą...
-
Ryba w occie - na święta i po świętach
Ryba w occie smażona, czy pieczona zawsze smakuje wyśmienicie. Który gatunek wybrać i jak przygotować rybę w occie?
-
Groch z kapustą - przepis na wigilijny klasyk. Jeden błąd może pozbawić danie smaku
Groch z kapustą czy kapusta z grochem? Bez znaczenia jak nazywamy to danie, obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Jak przygotować groch z kapustą, by w Wigilię smakował wszystkim gościom? Przede wszystkim nie płucz kapusty, w przeciwn...
-
Barszcz biały wigilijny - przepis na wyjątkowe danie. Jeden dodatek gwarantuje głęboki smak
Biały barszcz wigilijny często gości na naszych świątecznych stołach. Suszone grzyby i zakwas nadają temu daniu wyjątkowego smaku, a jeden nieoczywisty dodatek świetnie wydobywa ukryte aromaty. Jak zrobić biały barszcz wigilijny, żeby był absolutn...
-
Pomysł na rybę: propozycje świątecznych potraw z ryb
Warto mieć ciekawy pomysł na rybę na Święta Bożego Narodzenia, by wigilijna wieczerza czy świąteczny obiad pozostały na długo w pamięci. Można korzystać ze sprawdzonych, tradycyjnych przepisów, przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie....
-
Śledzie w occie na święta i nie tylko. W dwóch pysznych odsłonach
Śledzie w occie, a może wersja smażona? Szukasz sprawdzonego przepisu na śledzie? Sprawdź poniższą rekomendację i szykuj się na święta.
-
Śledzie pod pierzynką - przepis na warstwową ucztę. Jeden składnik doda im charakteru
Śledź pod pierzynką to sałatka, która na nasze stoły przywędrowała z Ukrainy. Szuba, bo to danie znane jest także pod taką nazwą to warstwowa sałatka, w której głównymi smakami są śledzie, buraki, ogórki kiszone i śmietana. Jak zrobić śledzia pod...
-
Pomysł na śledzie: garść podpowiedzi, jak przygotować śledzie na Boże Narodzenie
Ryby wchodzą obowiązkowo w skład świątecznego menu, toteż warto mieć pomysł na śledzie, które zachwycą zarówno domowników, jak i gości. Zwykle, przygotowując śledzie na Wigilię czy świąteczne posiłki, sięgamy po tradycyjne przepisy, znane w rodzin...
-
Sałatka jarzynowa - przepis. Pyszna sałatka jarzynowa w różnych odsłonach
Przepis na sałatkę jarzynową nie jest trudny. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Dowiedz się jak przygotować wyjątkową sałatkę, którą zaserwujesz podczas rodzinnej Wigilii.
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Jak idealnie odmierzyć mąkę? Blogerka kulinarna pokazuje prosty trik
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
- Pieczeń rzymska - przepis na alternatywę dla tradycyjnej potrawy z mięsa wieprzowo-wołowego
- Ogórki małosolne są teraz hitem internetu. Mamy garść porad i wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne
- Gazpacho - przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy. Sposób na wykorzystanie starego chleba
- Polskie truskawki nie zawsze polskie. Minister rolnictwa chce interweniować w sprawie podróbek
-
Ryba po grecku - przepis tradycyjny i nie tylko
Ryba po grecku według tradycyjnego przepisu to typowe świąteczne must have. Zdecydowanie nie może zabraknąć tego dania na naszym stole podczas Wigilii. Poniżej kilka przepisów na wyśmienitą rybę po grecku.
-
Rolmopsy według Magdy Gessler. Jeden nietypowy składnik odmieni smak tej wigilijnej potrawy
Rolmopsy to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu danie. Zawinięte płaty śledziowe świetnie smakują i są obowiązkową pozycją wśród świątecznego menu w wielu polskich domach. Przepis na rolmopsy jest bardzo łatwy, Magda Gessler jednak dodaje do nich...
-
Makiełki. Jak zrobić idealne makiełki na Wigilię? Mamy prosty przepis
Makiełki to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makiełki to nic innego jak danie, którego głównym składnikiem jest mak oraz bakalie, czyli blisko tradycyjnych klusek z makiem czy kutii. Jak przygotować makiełki?
-
Kluski z makiem - przepis na tradycyjne kluski w różnych odsłonach
Kluski z makiem to w wielu regionach Polski jedna z tradycyjnych potraw, która koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Jest to słodkie danie, z dużą ilością miodu i bakalii. Z pozoru łatwe, ale jednak czasochłonne w przygotowaniu danie...
-
Zupa borowikowa. Przepis na pyszną i aromatyczną zupę z makaronem i zupę krem
Zupa borowikowa cieszy się dosyć sporą popularnością wśród potraw wigilijnych, choć nie w całej Polsce. Można podawać ją na różne sposoby np. z makaronem - łazankami w wersji bardziej klasycznej lub grzankami np. z kozim serem i rozmarynem, w form...
-
Potrawy wigilijne na Podhalu: z ziemniaków i serów też można przyrządzić wspaniałą ucztę
Potrawy wigilijne na Podhalu silnie czerpią z lokalnych tradycji. Stawiane na stole wigilijnym tradycyjne dania są oczywiście postne, a do tego proste i niewyszukane. Wiele z nich sporządzanych jest z ziemniaków i podhalańskich serów. Sprawdzamy...
-
Ryba po grecku - przepis na wigilijny klasyk. Zmień sposób smażenia ryby, a wyjdzie jeszcze pyszniejsza
Czy może istnieć kolacja wigilijna bez ryby po grecku? Może... ale po co? Ryba po grecku to świąteczna klasyka, którą wszyscy pokochaliśmy. Jak przygotować ten specjał? Przepis na rybę po grecku jest banalny. Podpowiadamy co zrobić, by wyszła...
-
Kulebiak - przepis tradycyjny. Kulebiak z kapustą i grzybami czy kulebiak z mięsem?
Kulebiak to w wielu domach pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Przekładany mięsnym lub wegetariańskim farszem zaspokoi kubki smakowe każdego podczas wigilijnej wieczerzy. Kulebiak to bardzo smaczna i sycąca potrawa, a do tego bardzo prosta d...
-
Karp w galarecie - prosty przepis na wigilijny przysmak. Smakuje jak u babci
Karp w galarecie to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. Ta potrawa ma zarówno wielu fanów jak i sceptyków, ale nasz przepis na karpia w galarecie sprawi, że zasmakuje on nawet największym niejadkom. Bo kto może oprzeć się pysznej...
-
Potrawy wigilijne na Śląsku: tradycyjne dania spożywane w wyjątkowy, wigilijny wieczór
Choć wydawać by się mogło, że stół wigilijny zastawiony jest wszędzie podobnie, potrawy wigilijne na Śląsku niejednego mogą zadziwić. Sprawdzamy, jakie charakterystyczne dla tego regionu Polski potrawy pojawiają się na stole w wigilijny wieczór.
-
Wigilijny barszcz grzybowy - przepis. Dodaj do niego kapustę kiszoną i odmień smak swoich świąt
Esencją wigilijnego smaku są potrawy z dodatkiem grzybów. W każdym polskim domu podczas Wigilii serwowany jest barszcz - najczęściej czerwony z uszkami jednak w niektórych regionach Polski, kolacja wigilijna zaczyna się od kwaśnego barszczu z...
-
Potrawy wigilijne we Włoszech, które warto znać. Co je się podczas wigilii na Półwyspie Apenińskim?
Które potrawy wigilijne we Włoszech są najbardziej popularne? Jak ma się to do dań znanych z kuchni regionalnej? Oto krótka podróż po świątecznych tradycjach kulinarnych Półwyspu Apenińskiego.
-
Gołąbki wigilijne - przepis tradycyjny. Są obłędne, wszystko dzięki kapuście
Gołąbki wigilijne, łupcie czy po prostu zawijaki - to świąteczna potrawa z Lubelszczyzny. Postne gołąbki składają się z liści kiszonej kapusty i farszu z kaszy gryczanej i grzybów. Przepis na wigilijne gołąbki jest naprawdę łatwy, a smak jest...
-
Pierogi z kapustą i grzybami. Najprostszy przepis na wigilijny przysmak
Pierogi z kapustą i grzybami to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych potraw wigilijnych. Delikatne ciasto i pyszny, wyrazisty farsz sprawiają, że wszyscy niecierpliwie czekają, aż pierogi pojawią się na stole. Jak zrobić wigilijne pierogi? Przepi...
-
Pieczeń na święta Bożego Narodzenia. Zwróć uwagę na mięso i dodaj do niej te dwa proste składniki, a będzie soczysta
Jeśli zastanawiasz się, co na święta do jedzenia możesz upichcić swoim najbliższym, ułatwimy ci tą decyzję. Ta pieczeń na Święta Bożego Narodzenia jest prosta w przygotowaniu, smaczna i aromatyczna. Będzie znakomitym uzupełnieniem wigilijnych potraw.
-
Potrawy wigilijne we Francji. Co jada się w Boże Narodzenie nad Sekwaną?
Jakie potrawy wigilijne we Francji są szczególnie popularne? Nie ma tu może na stole 12 dań, karpia i kutii, ale i tak jest ciekawie. Z pewnością zaś zupełnie inaczej, niż w Polsce.
-
Do uszek, krokietów i pasztecików. Jak zrobić idealny barszcz czerwony na wigilię? Wypróbuj m.in. trik Magdy Gessler
Nie wyobrażacie sobie wigilii bez czerwonego barszczu? W tym roku postawcie na przygotowany samodzielnie. Mamy dla was garść porad, co zrobić, aby wyszedł przepyszny. Sprawdźcie!
-
Potrawy wigilijne w Anglii? 24 grudnia dla Brytyjczyków jest zupełnie zwyczajnym dniem
Potrawy wigilijne w Anglii tak naprawdę nie istnieją, gdyż w Wielkiej Brytanii nie ma zwyczaju zbierania się przy stole w wigilię. Brytyjczycy zasiadają do uroczyście zastawionego stołu dopiero w Święto Bożego Narodzenia. Co znajduje się na ich...
-
Potrawy wigilijne w Polsce. Jakie dania pojawiają się na wieczerzy wigilijnej w polskich domach?
Potrawy wigilijne w Polsce to cała lista dań, które posiadają bardzo długą historię i towarzyszą nam od najmłodszych lat. Ale to także coraz częściej potrawy nowoczesne, które są odpowiedzią na zmieniające się trendy kulinarne.
-
Kutia - przepis tradycyjny. Kluczowy jest wybór dodatków
Kutia to jedna z dwunastu potraw, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Ta słodka potrawa jest naprawdę pyszna i wydobywa tradycyjny smak polskich świąt. Przepis na kutię jest bardzo prosty, kluczowy jest jednak wybór dodatków. Należy zadba...
-
Potrawy wigilijne na Kaszubach: ryba jako obowiązkowa, choć nie jedyna pozycja w wigilijnym menu
Regiony Polski znacznie różnią się w kwestii tradycji świątecznych, dlatego warto wiedzieć, jakie potrawy wigilijne na Kaszubach są najczęściej spożywane. Sprawdzamy, czy Kaszubi przygotowują barszcz lub zupę grzybową, po jakie ryby sięgają...
-
Jaki olej do śledzi? Tak, to ma znaczenie. Wyjaśniamy
Planujecie już potrawy na wigilię? A może po prostu przygotujecie śledzie w oleju do zjedzenia w najbliższym czasie? Zwróćcie uwagę na olej, który do nich dolewacie. Podpowiadamy, jaki wybrać.
-
Przepis na rybę po grecku to klasyk. A może dziś na obiad ryba po japońsku?
Ryba po japońsku to wyjątkowy przepis dla wielbicieli wyrazistych smaków i aromatów. Stanowi ciekawą alternatywę dla znanej i delikatnej ryby po grecku. Przepis na rybę po japońsku jest naprawdę prosty i świetnie sprawdzi się na świątecznym lub...
-
Potrawy wigilijne w Niemczech, czyli co trafia na stół świąteczny u naszych sąsiadów
Potrawy wigilijne w Niemczech zdecydowanie różnią się od tych znanych z naszych tradycyjnych stołów. Co króluje podczas świąt u naszych zachodnich sąsiadów? Bez jakich przysmaków nie mogą obejść się święta w Niemczech?
-
Potrawy wigilijne dla dzieci, czyli co zaserwować najmłodszym podczas tegorocznych świąt. Mamy garść pomysłów
Potrawy wigilijne dla dzieci na świątecznym stole nie powinny zbytnio odbiegać od tych spożywanych przez dorosłych. Niemniej jednak należy pamiętać o pewnych ograniczeniach w kwestii produktów, których dzieci nie powinny spożywać.
-
Ciasto z makiem. Przepis na makowiec na kruchym cieście z maku mielonego
Ciasto z makiem to jeden ze świątecznych przysmaków. Szukasz kulinarnych wskazówek przed Bożym Narodzeniem? Sprawdź przepis na proste ciasto z makiem mielonym.
-
Pierogi wigilijne. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Pierogi wigilijne to prawdziwy must-have na świątecznym stole. Szukasz prostego i szybkiego przepisu? Sprawdź poniższą propozycję, powinno się udać, nawet jeśli to Twój wigilijny debiut.
-
Uszka z grzybami. Jak przygotować uszka, które trafią do wigilijnego barszczu?
Uszka z grzybami to obok pasztecików najczęściej spotykany dodatek do czerwonego, wigilijnego barszczu. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy na uszka z grzybami i nie tylko.
-
Krokiety wigilijne. Jak przygotować smaczne krokiety z grzybami?
Krokiety wigilijne to danie, które pojawia się nie we wszystkich domach. Może to być spowodowane tym, że danie to jest dość pracochłonne. Niemniej jednak warto się postarać i rozkoszować ich doskonałym smakiem.
-
Przepis na uszka. Jak i kiedy przygotować uszka do barszczu?
Przepis na uszka jest prosty i łatwy w przygotowaniu, jednak w nawale przedświątecznych obowiązków niekoniecznie należy zostawiać go na ostatnią chwilę. Kiedy najlepiej przygotować uszka?