potrawy wigilijne
-
Nietypowe potrawy wigilijne z różnych regionów Polski. Idę o zakład, że o kilku słyszysz pierwszy raz
24 grudnia wszyscy zasiadamy do uroczystej kolacji. Nie oznacza to jednak, że we wszystkich domach pojawiają się na stołach te same dania. Potrawy wigilijne różnią się w zależności od regionu. Oto te najbardziej nietypowe.
-
Świąteczny quiz kulinarny. Komplet punktów zdobędą prawdziwi smakosze
Znasz te potrawy wigilijne? Sprawdź się w naszym quizie kulinarnym. Wiesz do jakiego dania wykorzystuje się łazanki? To masz już jeden punkt! Wynik 13/13 tylko dla prawdziwych smakoszy. Jesteś jednym z nich?
-
Świąteczny quiz. Wiesz, jak przyrządzić tradycyjne potrawy wigilijne?
Przed tobą świąteczny quiz kulinarny. Dobrze wiemy, że w okolicach Bożego Narodzenia trzeba spędzić naprawdę dużo czasu w kuchni. Dlatego też nasze pytania nie powinny stanowić dla ciebie większego problemu. Zgarniesz smaczny komplet punktów?...
-
Karp w galarecie - przepis babci wciąż na topie. Jak zrobić pysznego karpia?
Karp w galarecie przepis babci - jak zrobić? Stare i sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie są zawsze bardzo cenione i lubimy do nich wracać. Pyszny karp w galarecie to danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także przyciąga...
-
Karp po żydowsku to obowiązkowe danie wigilijne na wielu polskich stołach. Poznaj tradycyjny przepis
Karp po żydowsku to danie, które na stałe wniknęło do naszej tradycji kulinarnej. Bez karpia po żydowsku wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Przygotowywany tylko na ten jeden wieczór w roku, jest ozdobą stołu i daniem, na które wie...
-
Jesteście gotowi na wigilijny quiz kulinarny? To 12 pytań o 12 potraw!
To 12 pytań o 12 potraw!
-
W moim domu nie ma barszczu z uszkami. W Wigilię jemy lepszą zupę. Poznajcie stary przepis
W większości polskich domów w Wigilię jada się barszcz czerwony z uszkami lub krokietami. To pyszne danie, nie przeczę, ale moim zdaniem istnieje dużo lepsza zupa na Wigilię. Ten przepis ma na pewno ponad sto lat, a składa się z kilku składników....
-
Karp z piekarnika - pyszna i zdrowa alternatywa dla smażonej ryby. Co zrobić, by mięso było soczyste?
Karp z piekarnika to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa alternatywa dla tradycyjnie smażonej ryby. Karp to dla wielu osób symbol świąt i obowiązkowe danie na stole. Nie każdy jednak dobrze toleruje smażone potrawy, dlatego z pomocą...
-
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Z tym przepisem to łatwizna
Uszka wigilijne z czerwonym barszczem to w wielu domach obowiązkowe danie w bożonarodzeniowym menu. Jak przygotować farsz do uszek i jak zagnieść idealne ciasto? Podpowiadamy.
-
Słowiański przysmak na Wigilię. Jak przygotować idealną kutię? [PRZEPIS]
Przepis na kutię bazuje na trzech podstawowych składnikach, a jej genezy należy szukać w mitologii. Jaka symbolika kryje się za tą starodawną potrawą i jak zrobić kutię w zaciszu własnej kuchni?
-
Na co jest dobra herbata oolong? Polacy nie znają za dobrze, a powinni
-
Pączki na tłusty czwartek, które zrobisz raz-dwa. 20 minut i gotowe
-
Ale okazja w Biedronce. 74,75 zł zamiast 299 zł. Co na to Media Markt?
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja lepsza
-
Pączki na wodzie, które zawsze wychodzą. Nie potrzebujesz jajek i mleka
- Z tego przepisu wychodzą mi najlepsze pieguski. Do działu ze słodyczami już nie chodzę
- Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
- Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
- Najlepszy przepis na ziemniaki do obiadu. Dodaj dwa składniki
- Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Czas zależy od rodzaju
-
Zabielana zupa grzybowa na Wigilię. Wygląda niepozornie, a smakuje nawet lepiej niż barszcz
Zupa grzybowa na Wigilię to klasyczna, świąteczna propozycja pełna aromatów. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na tę świetną wigilijną potrawę z suszonymi grzybami, sprawdź nasz przepis. Ten smak budzi zachwyt od pokoleń.
-
Tradycyjne pierniki domowe na Boże Narodzenie. Łatwy przepis, który zrobisz na ostatnią chwilę
Pierniki domowe, które możemy przygotować i wyciągnąć ciepłe prosto z pieca, to tradycja w wielu domach. Jak przygotować ciasto i co może okazać się przydatne do dekorowania pierniczków? Sprawdź prosty przepis na wyśmienite pierniczki świąteczne i...
-
Barszczyk z uszkami to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jak go zrobić?
Barszczyk z uszkami to jedno z najbardziej klasycznych dań świątecznych. W wielu domach serwowany jest tylko w ten jeden, wyjątkowy wieczór wigilijny. Co zrobić, aby nasz barszczyk był aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju?
-
Zupa rybna z karpia wygryzie wigilijny barszcz. Jeden dodatek jest kluczowy
Przepis na zupę rybną z karpia poznałam kilka lat temu, kiedy na Wigilię przyniosła go żona kuzyna. Dotychczas w Wigilię zawsze jedliśmy barszcz, od tamtej pory to się zmieniło. Zupa rybna z karpia jest pyszna, aromatyczna, esencjonalna i przyjemn...
-
Farsz do uszek na kolację wigilijną. Intensywny smak to zasługa najwyższej jakości składników
Farsz do uszek na kolację wigilijną to prawdziwa uczta dla podniebienia, na którą wiele osób czeka z utęsknieniem. Wigilijny barszcz nie ma sobie równych, a jego wyjątkowy smak u dużej mierze zawdzięczamy uszkom, do których przygotowania konieczni...
-
To mój ulubiony przepis na karpia. Smażę i wkładam do słoika. Zjadam pół na raz
Wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Najczęściej stawiamy na karpia smażonego, czasami robimy go także w galarecie. U mnie w domu jest jeszcze jeden sposób na karpia i każdy go po prostu ubóstwia. Jak zrobić marynowanego karpia?...
-
Racuchy drożdżowe na Wigilię. Ten przepis nigdy nie zawodzi, wychodzą puszyste
W moim rodzinnym domu zawsze rano w Wigilię babcia siadała na wysokim krześle przy kuchence i smażyła najlepsze na świecie drożdżowe racuchy. Pachniały w całym domu, były puszyste i lekko słodkie, ale ważny był tłuszcz. Tutaj sprawdzał się konkret...
-
Robisz barszcz na święta? Ten trik sprawi, że cudowny aromat zwali wszystkich z nóg
Barszcz czerwony z uszkami to najprawdziwszy król wśród potraw wigilijnych i chociaż niektóre regiony różnią się w kwestii podawania zup na tejże wieczerzy, barszcz czerwony z pewnością każdy zna. Jest jeden sposób, żeby wyprowadzić smak barszczu ...
-
Poznaniacy nie siadają bez tego do Wigilii. Jak zrobić makiełki? Ważny jest makaron
Każdy region naszego kraju ma własne, niepowtarzalne potrawy wigilijne, które w innych częściach Polski są słabiej znane. W Wielkopolsce taką potrawą są makiełki. To zdecydowanie coś więcej niż kluski z makiem, choć podstawą smaku są właśnie...
-
Nie każdy lubi, ja robię po mistrzowsku. Do karpia w galarecie dodaję nietypowy składnik
Karp dla wielu osób nie jest ulubioną potrawą wigilijną, a karp w galarecie uchodzi już w wielu domach za danie dla smakoszy. Ja karpia w galarecie robię od lat i każdy czeka na to danie z niecierpliwością. Kluczem jest wywar - gotuję go naprawdę...
-
Ryba sucha jak wiór? Nie tym razem. Jeśli unikniesz popularnych błędów, będzie perfekcyjnie wysmażona
Smażenie ryb wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Wystarczy chwila nieuwagi, a delikatne mięso staje się suche jak wiór i traci delikatność. Jak smażyć rybę, żeby była chrupiąca, a zarazem rozpływała się w ustach? Sprawdź nasze wskazówki,...
-
Śledzie po chłopsku to wigilijny przysmak. Tak pyszne, że schodzą jeszcze przed opłatkiem
Śledzie po chłopsku to w mojej rodzinie obowiązkowy punkt każdego święta, ale na Boże Narodzenie robimy ich dużo więcej. Pracy tyle, co nic, a są tak pyszne, że inne potrawy mogą przy nich nie istnieć. Po co kombinować, skoro najprostsze przepisy ...
-
Smażysz karpia na oleju? Koleżanka zdradziła mi lepszy sposób. "Jest jędrny i delikatny"
Karp na wigilijnym stole często pojawia się w wersji smażonej. By smakował jak najlepiej, warto wiedzieć, na jakim tłuszczu go smażyć. Wiele osób wybiera zapewne sam olej. Koleżanka z redakcji podzieliła się jednak sposobem, który stosowała jej...
-
Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych stołach. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o wigilijnych daniach!
Potrawy wigilijne to coś, co w większości powtarza się co roku we wszystkich domach. Można jednak wprowadzać nowe pomysły i zaskoczyć rodzinę w święta! Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy!
-
Jak zrobić najlepsze na świecie uszka z grzybami? Sekret tkwi w prostocie
Uszka z grzybami to danie typowo wigilijne. Nadziewane suszonymi grzybami leśnymi uszka podane z wigilijnym barszczem to potrawa, która jako pierwsza wjeżdża na świąteczny stół.
-
Taki przepis na sałatkę na święta to przepis na sukces. Zrób coś wyjątkowego dla bliskich!
Sałatka na święta to bardzo dobry dodatek do innych dań, które w tym czasie pojawiają się na stole. Jest z reguły lekka i może być też dodatkiem lub elementem innego dania. Każdy ma jakąś ulubioną, ale warto szukać nowych inspiracji.
-
Świąteczna zupa z Podkarpacia o śmiesznej nazwie. Pamiętają ją tylko niektóre staruszki
Każdy region Polski może pochwalić się własnymi, niepowtarzalnymi przepisami, w tym przepisami na dania świąteczne i wigilijne. Południe Polski, w tym Podkarpacie, ma w zanadrzu multum nieznanych w innych częściach kraju przepisów. Wystarczy choćb...
-
Te śledzie będą hitem świąt. Rodzina o ostatni kawałek zagra w kamień, papier, nożyce
Karp i śledzie. Bez tych dwóch gatunków ryb świąt nie będzie. Te drugie na wielu stołach lądują zazwyczaj w kilku różnych wersjach, ponieważ przekąski, których są głównym składnikiem, szybko i łatwo się przygotowuje. Według nas w tym roku wśród...
-
Przepis na rybę po grecku. Jakiej ryby użyć? Te gatunki są do niej stworzone
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i już powolutku zaczynamy robić listę potraw na świąteczny stół. Oprócz barszczu, pierogów i kapusty z grzybami, obowiązkowo musi pojawić się ryba po grecku (o której Grecy nie słyszeli). Dziś podpowiemy wam,...
-
Zupa grzybowa wigilijna cioci z Radomia. Wyrazista i głęboka dzięki zaskakującemu dodatkowi
Są dwie najważniejsze zupy wigilijne - barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt, a na ich smak czekamy cały rok. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zupę grzybową wigilijną, oczywiście z suszonych grzybów z...
-
Ma lepsze mięso i nie śmierdzi mułem. Karp ma poważną konkurencję, a Polacy jej nie znają
Umówmy się, karp na Wigilię to tradycja i wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez smażonych dzwonków lub tuszek zatopionych w galarecie. Jednak karp nie wszystkim pasuje - niektórym przeszkadza jego charakterystyczny, mulisty posmak. Jeśli nie...
-
Nie kombinuję i robię najprostszą rybę w occie. Proporcje zdradziła mi babcia
Ryba w occie to świetna przekąska na różne imprezy i obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w wielu domach. Najczęściej robi się śledzie w occie, są pyszne, owszem, ale inne ryby też warto zamarynować, a jeszcze wcześniej usmażyć. Ten przepis...
-
Przepis na łupcie wigilijne w starym stylu. Najważniejsza jest kasza, nadaje się tylko jedna
Łupcie to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych na Lubelszczyźnie, Podlasiu i Podkarpaciu. Większość zna je pod nazwą wigilijne gołąbki, ale od tradycyjnych odróżnia je kapusta. Żeby łupcie smakowały idealnie i tak jak za czasów młodości naszych...
-
Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i...
-
Wigilijny klasyk, czyli groch z kapustą. Zrób jedną rzecz, a będzie dobry do świąt. Nie chodzi o mrożenie
Groch z kapustą, czy też kapusta z grochem to jedna z potraw, która w większości domów pojawia się podczas wigilijnej kolacji. Przepis na to treściwe danie nie jest trudny, jednak nieco czasochłonny. Nie musisz jednak uwijać się z gotowaniem tuż...
-
Jak zrobić uszka? Dodaj do farszu nietypowy składnik, a smak rzuci cię na kolana
Jak zrobić najlepsze uszka do świątecznego barszczu? Pewnie co dom, to przepis. Dziś jednak mamy przepis na uszka, który zdradziła mi znajoma sąsiadka. Do farszu z grzybów i cebuli dodaje coś, o czym bym w życiu nie pomyślała. Wychodzą tak pyszne,...
-
Na Wigilię zrobię racuchy z przepisu babci męża. Lepsze nie istnieją, musisz się przekonać
Racuchy są dobre zawsze, o każdej porze dnia i nocy, jednak w rodzinie mojej i mojego męża były specjalnie smażone w wigilijny poranek. Chociaż do świąt jeszcze szmat czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zdradzić najlepszy na świecie przepis na...
-
Sprawdzony i stary jak świat. Tylko tak zrobisz zakwas na barszcz wigilijny
O zakwasie buraczanym można śmiało powiedzieć, że to bordowe płynne szczęście. Szczęście nie tylko dlatego, że świetnie wpływa na cerę, wspomaga odporność i pracę jelit, lecz także jest bazą do najpyszniejszej polskiej zupy, którą zajadamy się w...
-
Zamiast bigosu, w sylwestra podaję to jarskie danie. Nawet wujek zajada się ze smakiem i nie narzeka na brak mięsa
Co zaserwować na sylwestrowej imprezie? Coraz więcej osób ogranicza lub całkowicie wyklucza mięso ze swojej diety. Takiej grupie nie ma co serwować bigosu, którego składnikiem jest między innymi kiełbasa. Zamiast tego przygotuj łazanki.
-
Czy pierogi można mrozić również po ugotowaniu? Ten sposób pomoże Ci zrobić to sprawnie i bezproblemowo
Wigilia to wyjątkowy czas w roku, który skłania wielu z nas do refleksji nad minionym rokiem, oraz pozwala na wypoczynek w gronie tych, których kochamy. Przyjmując w domu najbliższych, chcemy więc zadbać o to, by wyszli najedzeni. Co więc zrobić z...