potrawy wigilijne
-
Z buraków zrobisz nie tylko chłodnik. Upiecz warzywa w piekarniku, a później podaj unikalną zupę
Krem z pieczonych buraków to przepis na rarytas i ciekawą alternatywę dla uwielbianego wiosną i latem chłodnika. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki ...
-
Śledzie według receptury Magdy Gessler. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos
Magda Gessler zdradza przepis na świąteczne śledzie, które podbiją kubki smakowe, nawet najbardziej wymagających gości. Sekretem aromatu jest odpowiednio przygotowany sos i nietypowe dodatki takie jak anchois czy marynowane jabłka.
-
Oto najtrudniejszy quiz o śledziach! Co wiesz o tym świątecznym przysmaku?
Niektóre pytania Cię zaskoczą!
-
Makiełki wigilijne, czy makówki śląskie? Przepis na danie, którego nie może zabraknąć w Boże Narodzenie
Makiełki wigilijne nazywane także makówkami śląskimi. Jak je przyrządzić? Przepis przyda się przed Świętami Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak pozostaje w pamięci na długo. Nie każdy zna tę potrawę, dlatego wyjaśni...
-
Śląskie potrawy wigilijne? Poznajcie moczkę i panczkraut. Jak zrobić te tradycyjne dania? Oto przepisy
Śląskie potrawy wigilijne są przykładem trwającej od wieków tradycji, która utrzymuje się po dziś dzień. Wielu z nas nie zna dań, które serwują lokalni mieszkańcy, dlatego, aby móc spróbować nietypowej kuchni warto przyrządzić moczkę lub panczkrau...
-
Szybkie potrawy wigilijne. Proste dania, które przygotujesz na ostatnią chwilę
W ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia przyrządzanie wielu potraw potrafi zabrać naprawdę sporo czasu. Na szczęście istnieją przepisy na pyszne dania, które nie wymagają zbyt wiele pracy, dzięki czemu przyrządzimy je w mgnieniu oka. To...
-
Czekoladowy wieniec z ciasta francuskiego. Spektakularny wypiek jest ekspresowy w przygotowaniu
Świąteczny wieniec czekoladowy to przepis na idealne ciasto świąteczne w wersji last minute. Słodki i spektakularny rarytas bazuje na cieście francuskim i czekoladzie. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i estetyczne podanie.
-
Sernik last minute Magdy Gessler. Robiony na ostatnią chwilę będzie tak pyszny, jak z najlepszej cukierni
Sernik to ciasto, które nieważne czy z rodzynkami, czy bez obowiązkowo musi pojawić się na wigilijnym stole. Z przepisem Magdy Gessler zrobisz go nawet na ostatnią chwilę, a smakiem będzie dorównywał najlepszym cukierniom.
-
Ryba tak pyszna, że goście będą pytać o przepis. Efekt wow to zasługa połączenia jej z ogórkiem
Ryba to nieodłączny element świątecznej zastawy. Musi pojawić się w kilku wersjach, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ta propozycja nie tylko jest prosta, a także szybka w przygotowaniu. Połączenie z sobą tych składników zwali wszystkich z nóg.
-
Zbrodnia na barszczu czerwonym. Jedna czynność z zakwasem zamieni pyszne danie w ciemną breję. Można tego uniknąć
Barszcz czerwony to świąteczna klasyka. Zazwyczaj to właśnie od tej potrawy zaczynamy wspólną wieczerzę i chyba wszyscy zgodzimy się, że najlepszy barszcz, to ten na zakwasie. Niestety, z zakwasem trzeba ostrożnie, ponieważ jeden niepozorny błąd...
-
Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Takiego placka nie umie nawet Gessler
-
Moja siostra szybko obiera jajka. Trik z łyżką jest genialny
-
Znalazła rzadki w Polsce gatunek grzyba. "Widziałam go tylko dwa razy w życiu"
-
Mykolożka zdradza trik na owocne grzybobranie. Patrz nie tylko pod nogi
-
Miodownik - przepis, o który sąsiadki będą się bić. Słodkie ciasto to hit
- Gruszki w occie cioci Asi z Radomia. Tak pysznych nie robi nikt w rodzinie
- Pyszna i sycąca zupa z dyni. Będzie lepsza, niż się spodziewasz, ale zrób pewien trik
- To niebywałe, co Lewandowska dodaje do racuchów. Pychota!
- O tych kotletach każdy będzie mówić każdy. To nie wołowina, czy kurczak
- Łazanki - przepis babci na inflacyjny obiad. Robi się błyskawicznie
-
Karp marynowany w cebuli - sprawdziliśmy najprostszy przepis. Jest palce lizać, ale zadbaj o proporcje zalewy
Karp marynowany w zalewie z cebulą to nieoczywista wersja rybnej przekąski, która od lat gości na moim wigilijnym stole. Przepis jest prostszy, "niż konstrukcja cepa", ale bardzo ważne są proporcje. Najlepsza zalewa do karpia w occie to 1:5. Ważna...
-
Nie lubisz kompotu z suszu? Ta alternatywa ci się spodoba. Potrzebujesz tylko 6 składników
Jedni go uwielbiają, inni nawet nie nalewają do kubka. Ile ludzi tyle opinii o najpopularniejszym napoju świąt Bożego Narodzenia. Jeśli jesteś w gronie tych, którzy wolą omijać go z daleka mamy alternatywę. Słodka, prosta i błyskawiczna.
-
Kapuśniaczki wigilijne - świąteczny rarytas z aromatycznym nadzieniem. Kluczowe jest drożdżowe ciasto
Jednym ze smaczniejszych rarytasów są kapuśniaczki wigilijne. Tradycyjna przekąska bazuje na puszystym i miękkim cieście drożdżowym, którego wnętrze hojnie wypełnia aromatyczny farsz. Kluczem do sukcesu są idealne proporcje, dodatek odpowiednich...
-
Śledzie z suszonymi pomidorami, czyli najlepszy przepis na świąteczną rybę. Idealne na Wigilię i w sylwestra
-
Świąteczna ryba prosto od mistrza kuchni. Michel Moran podaje ją w tym aromatycznym sosie
Ryba na wigilijnym stole musi pojawić się obowiązkowo. Propozycja prosto od francuskiego szefa kuchni nie tylko pobudzi kubki smakowe, a także sprawi, że święta nabiorą nowego smaku. Jest tak pyszna, że zniknie ze stołu w kilka chwil.
-
Nietypowe potrawy wigilijne z różnych regionów, czyli kulinarna mapa Polski. O niektórych na pewno nie słyszeliście
Tradycje wigilijne w poszczególnych regionach różnią się od siebie, podobnie jak potrawy, które są serwowane tego dnia. Co jada się na Śląsku, gdzie podaje się zupę z gruszek i co to jest brzad? Zapraszamy w kulinarną podróż po daniach świątecznyc...
-
Zapomnij o rybie po grecku. Podhalański rarytas z ziemniakami i śliwkami to prawdziwy hit świąteczny
Wśród wigilijnych przysmaków i tradycyjnych przepisów nie może zabraknąć dań rybnych. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej ryby po grecku, koniecznie sprawdź góralską recepturę. Podhalański rarytas z dodatkiem ziemniaków, suszonych śliwek i...
-
Do tej zupy Pascal Brodnicki używa aż 3 gatunków grzybów. Podaj ją na wigilijnym stole zamiast barszczu
Ile domów tyle tradycji i przepisów. U jednych znajdziemy barszcz, a u innych zupę grzybową. Pascal Brodnicki proponuję swoją wersję tego dania. Używa do niej aż trzech gatunków grzybów.
-
Gołodupce, czyli postne gołąbki po lubelsku. Smakują lepiej, niż się nazywają, ale wybierz odpowiednią kaszę
Gołodupce, zawijaki, łupcie. To niektóre z regionalnych nazw wigilijnej potrawy, którą wszyscy z Lubelszczyzny znają i kochają. Przepis na postne gołąbki w kiszonych liściach kapusty jest naprawdę prosty, ale najlepsze wychodzą na konkretnym rodza...
-
Kluski z makiem na wigilijnym stole. Prosty przepis na pyszne świąteczne danie
Kluski z makiem to tradycyjny deser świąteczny, który wiele osób spożywa tylko w tym szczególnym czasie. Związane jest to ze specyficzną rolą maku na świątecznym stole. Jednocześnie makiełki są bardzo proste w przygotowaniu.
-
Magda Gessler podała przepisy na wigilijne potrawy. Jej śledzia w oleju zrób pod pierzynką
Śledzie podawane są na wigilijnym stole w wielu wersjach. Najczęściej można ich skosztować wraz ze śmietaną, octem lub olejem. Ta wersja Magdy Gessler uwzględnia pierzynkę. Zrobisz ją w kilka chwil, a zniknie ze stołów jeszcze szybciej.
-
Nietypowe pierogi z Małopolski. Nie szukaj w nich grzybów i kapusty - regionalny owoc nadaje im wyjątkowości
Pierogi zajmują szczególne miejsce w sercach Polaków, a z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, na samą myśl o pysznych pierożkach cieknie nam ślinka. Najbardziej popularne są oczywiście te z kapustą i grzybami, jednak w Małopolsce jada...
-
Jak smażyć rybę? Sprawdzamy, dlaczego ta prosta czynność nie zawsze się udaje
Jak smażyć rybę? Chociaż czynność jest prosta, to często kończy się choćby rozpadnięciem się płatów rybnych. Problemem bywa także zbyt mocne przesuszenie mięsa, które przestaje być soczyste.
-
Zupa grzybowa wigilijna. Co zrobić, aby była pełna smaku? Użyj koniecznie tych grzybów
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem to świetna alternatywa, jeśli nie jesteś fanem barszczu z uszkami lub chcesz zaserwować dwa pierwsze dania. Które grzyby wybrać, aby zupa była pyszna i aromatyczne? To warto wiedzieć.
-
Tradycyjny karp smażony. Trzymaj się tych zasad, a będzie doskonały
Karp smażony to danie, którego w wielu domach nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podpowiadamy, co zrobić, aby pozbyć się mulistego posmaku oraz zdradzamy przepis na tradycyjnego karpia smażonego w panierce. Trzymaj się tych zasad, a będzie...
-
Bez nich wigilijne potrawy nie istnieją. Jak namoczyć suszone grzyby, by wydobyć pełnię smaku? Wskazujemy najlepszy sposób
Potrawy wigilijne bez grzybów tracą przede wszystkim na smaku. Aby jednak dodać je do tych dań trzeba je odpowiednio przygotować. Podpowiadamy jak najlepiej namoczyć suszone okazy, aby ich smak był jeszcze bardziej intensywny.
-
Śledzie w occie - przepis mojej teściowej. Wychodzą wyborne, a gwarancją smaku jest żelazna zasada 1:5
Podczas Bożego Narodzenia na naszych stołach królują przeróżne śledzie. Moja teściowa zawsze robi śledzie marynowane w occie z cebulką i muszę przyznać, że to chyba najlepsze śledzie na świecie. Przepis jest bardzo prosty, ale żeby ich nie zepsuć,...
-
Przepis na ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej. Zrobisz je szybko i bez wysiłku, a sekretem jest temperatura
Ciasto na pierogi i to chyba jeden z teoretycznie prostszych przepisów, ale niestety - jak coś wydaje się łatwe, zazwyczaj w praktyce okazuje się inaczej. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na ciasto na pierogi, które jest idealne - miękkie i...
-
Najprostszy przepis na barszcz czerwony. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny, ale przyda się piekarnik
Barszcz czerwony to w większości polskich domów obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole i to właśnie od niego zaczyna się uroczysta wieczerza. Niestety, w ferworze przedświątecznych przygotowań mogliśmy zapomnieć o zakwasie - teraz już za późno, b...
-
To ostatni dzwonek na zrobienie świątecznych wypieków. Pierniki lubelskie warto upiec już dziś
Lubelskie pierniczki to ciastka, które idealnie sprawdzą się na tegoroczne święta. Możesz je wykorzystać jako ozdobę choinkową, a także podać na wigilijnym stole. Z tego przepisu wyjdą nie tylko smaczne, lecz także pięknie rumiane.
-
Barszcz czerwony na święta i nie tylko: zdradzamy najlepsze przepisy w całym internecie
Barszcz czerwony to jedna z potraw, które kojarzą się z Wigilią Bożego Narodzenia. Choć można go jeść przez cały rok, zarówno pod postacią czystą, jak i w wersji zabielanej, to jednak najczęściej pojawia się on na wigilijnym stole.
-
Kapusta z grzybami. Przepis na tradycyjne wigilijne danie. Aromat grzybów w bożonarodzeniowym wydaniu
Kapusta z grzybami to jedna z podstawowych potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Przyprawy, jakie się do niej dodaje to liść laurowy, ziele angielskie oraz sól...
-
Śledzie po sułtańsku. Bożonarodzeniowa potrawa o słodko-ostrym smaku zachwyci gości
Śledzie po sułtańsku to wspaniały pomysł na wigilijne danie. Ich oryginalny słodko-ostry smak z pewnością wyróżni się na świątecznym stole. Do ich przygotowania będą potrzebne sparzone rodzynki i odrobina sosu tabasco.
-
Jest lepsze od klasycznego makowca i odpowiednio wilgotne. Zrób je na święta, a goście będą zachwyceni
Przygotowania świąteczne w wielu domach toczą się od kilku dni. Warto przygotować niektóre wypieki i potrawy wcześniej, aby zdążyć ze wszystkim na czas. To ciasto możesz przygotować już dziś, a jego smak jest lepszy od tradycyjnego makowca.
-
Ile moczyć karpia, żeby go odmulić? Nie stój nad miską ze stoperem, tylko idź spać
Umówmy się: bez karpia nie ma Wigilii. I nie ma znaczenia, czy ktoś lubi karpia czy nie - ta ryba musi pojawić się na stole podczas tej uroczystej kolacji. Niestety, karp nie ma najlepszego PR-u, ale doświadczone gospodynie i gospodarze radzą sobi...
-
Podajemy Ci 3 składniki. Jaką świąteczną potrawę z nich przygotujesz?
Jeśli znasz przepisy na świąteczne potrawy, to z pewnością sobie poradzisz.
-
Wigilia - potrawy, które powinny się znaleźć na tradycyjnej wieczerzy. Poznaj je wszystkie
Zbliża się Wigilia. Potrawy, które warto uwzględnić podczas słynnej wieczerzy, stanowiącej wstęp do Świąt Bożego Narodzenia, mają długą tradycję. Sprawdź, jakie dania do nich należą i pomyśl, czy również u Ciebie znajdą się na wigilijnym stole.
-
Zacznij robić go dziś, aby zdążyć przed świętami. To ciasto potrzebuje kilku dni do uzyskania pełni smaku
Niektóre ciasta, które przygotowywane są na świąteczne stoły potrzebują więcej czasu od innych. Takim przykładem jest miodowe klasyczne ciasto, które zna chyba każdy. Aby wyszło najlepiej potrzebuje kilku dni dojrzewanie. Zrób je już dziś, aby...
-
Kutia z makaronem - przepis na tradycyjny rarytas świąteczny. Kluczem idealnego smaku jest słodka masa
Jednym z nieco zapomnianych, a zarazem wyjątkowych rarytasów świątecznych jest kutia z makaronem. Słodkie danie przygotowane według tradycyjnej receptury podbije kubki smakowe domowników i gości. Liczą się słodkie dodatki i ładne podanie.
-
Pomiń w przygotowaniach moczenie grochu do wigilijnej kapusty. Znamy na to znacznie szybszy patent
Wigilijne dania to przede wszystkim tradycyjne smaki z babcinych przepisów. Na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu, ryb i pierogów. W wielu domach nadal podaje się aromatyczną kapustę z grochem - kluczowe w przygotowaniu są proporcje, a ...