potrawy wigilijne
-
Gorzkie grzyby po namoczeniu w wodzie? Te dwa składniki zapobiegną kulinarnej wpadce
Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy bez grzybów. Na wielu polskich stołach, tego wyjątkowego dnia, pojawi się przede wszystkim zupa grzybowa, choć te leśne skarby są także istotnym składnikiem pierogów z kapustą, czy bigosu. Jak sprawić, by p...
-
Zakwas na barszcz wyleciał ci z głowy? Z tym trikiem będzie gotowy nawet w trzy dni
Wyobrażasz sobie święta bez pysznego, esencjonalnego barszczu czerwonego? Pewnie nie, ale co począć, jeśli w ferworze świątecznych przygotowań, zrobienie zakwasu na barszcz zupełnie wyleciało ci z głowy? Spokojnie, nie musisz posiłkować się gotowc...
-
Bardziej świątecznych śledzi nie jedliście. Składników jest dużo, ale dla tego smaku warto się poświęcić
Śledzie w oleju lub w śmietanie to już przeżytek. Powtarzany od lat smak potrafi się znudzić, dlatego w tym roku postaw na wigilijne eksperymenty. Ten przepis nie należy do nowości, lecz teraz przeżywa swój renesans. Twoi dziadkowie z pewnością...
-
Przepis na kutię wigilijną. Wyjdzie doskonała, jeśli wzbogacisz ją o te smaczne dodatki
Czymże byłyby święta Bożego Narodzenia bez słodkich przysmaków? Kutia to klasyczny deser na bazie pszenicy i maku, którym Polacy zajadają się w Wigilię bez opamiętania. Jeśli wzbogacimy ją o pewne smakowite dodatki, wyjdzie jeszcze lepsza. Goście...
-
Jak zrobić uszka? Tego przepisu nie da się zepsuć. Dodatek do barszczu wychodzi idealnie smaczny
Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Danie nie smakowałoby jednak równie dobrze, gdyby było pozbawione smacznych dodatków z aromatycznym farszem. Jak zrobić uszka, aby cała rodzina się nimi zachwycała? Zdradzamy sprawdzony...
-
Tradycyjny kulebiak z nietypowym twistem. Warszawski szef kuchni zdradził przepis na niebiański farsz
Kulebiak to tradycyjna potrawa wigilijna, którą zwykle przygotowuje się z ciasta drożdżowego, wypełnionego farszem mięsnym lub warzywnym - najczęściej kapustą i grzybami. A co gdyby klasyczne nadzienie zamienić na coś nieco bardziej wykwintnego?...
-
Przepis na barszcz wigilijny. Wyjdzie tak smaczny, że gościom aż kapcie spadną z nóg
Barszcz czerwony to tradycyjna potrawa wigilijna, której nie może zabraknąć podczas uroczystej wieczerzy. To jedna z najbardziej aromatycznych polskich zup. Z naszej receptury wychodzi tak intensywna i pyszna, że palce lizać. Jak przygotować...
-
Ta zupa to hit na święta. Doskonale zastąpi barszcz i grzybową. Jest nieziemsko kremowa i aromatyczna
Święta za pasem, a to oznacza, że już wkrótce czekają nas przygotowania do wigilijnej uczty. Oprócz pierogów z kapustą i grzybami, ryby po grecku i karpia zgodnie z tradycją należy podać zupę. Polacy zwykle stawiają na barszcz z uszkami lub zupę...
-
Przepis na sernik bożonarodzeniowy. Delikatna, puszysta słodycz wprost rozpływa się w ustach
Na wigilijnym stole, oprócz tradycyjnych potraw wytrawnych, nie może zabraknąć również słodkich wypieków. Jednym z nich jest sernik bożonarodzeniowy. Jest idealnie pulchny i wilgotny, a przy tym pachnie i smakuje wręcz obłędnie. To obowiązkowy des...
-
Co do śledzi zamiast octu? Tomasz Strzelczyk dodaje ten składnik, a podczas Wigilii śledzie znikają z talerzy jako pierwsze
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. W wielu recepturach jednym z głównych składników jest jednak ocet, który nie każdemu smakuje ze względu na swój intensywny i specyficzny smak. Tomasz Strzelczyk ma na to sprawdzony sposób. Do ryb doda...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Chcesz podkręcić atmosferę w swojej sypialni? Wypróbuj ten sposóbMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Sałatka lepsza od gyrosa. Można się kłócić, ale deklasuje wszystkie inne
- Rozpoznasz owoce na zdjęciach? O punkty powalczą wyłącznie smakosze
- Ciasta jak za dawnych lat. Jeśli pamiętasz PRL, na pewno je rozpoznasz!
- Gwarancją dobrego żurku jest to. Goście spadną z krzesła na jego widok
- Wielkanocne słodycze bez długiego pieczenia. Wystarczą trzy składniki
- Domowy majonez w kilka minut. Goście będą go wyjadać łyżkami
-
Jak przygotować wigilijny bigos niczym mistrz? Dzięki tej staropolskiej technice będzie palce lizać
Potrawy z kapustą w roli głównej to kwintesencja świątecznych kulinariów. Kapustą nadziewamy uszka i pierogi, na stole ląduje również kapusta z grochem, a do ryby podajemy surówkę z kiszonej kapusty. W wielu domach królują także łazanki lub......
-
Jak mrozić krokiety, aby po odmrożeniu były złociste, świeże i równie smaczne? Niezawodna metoda
Krokiety często goszczą na wigilijnych stołach. Paszteciki ze smakowitym farszem i złocistą panierką to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Niektórych zastanawia jednak kwestia ich przechowywania. Czy krokiety można mrozić? A jeśli tak, to w jaki...
-
Goście spadną z krzeseł, gdy spróbują tych pierogów. Prosty dodatek zamiast grzybów podkręca smak kiszonej kapusty
Pierogi z kapustą i grzybami nikogo nie zaskoczą. Niezależnie od proporcji farszu i dodanych przypraw, jest to smak, z którym wszyscy przez lata zdążyliśmy się obyć. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zamiast grzybów dodaj ten składnik. Taka...
-
Ryba po grecku z przepisu babci Heli nigdy nie zawodzi. Zmienia wigilijną kolację w prawdziwą ucztę
Ryba po grecku to tradycyjna polska potrawa, która pojawia się co roku na stole wigilijnym. Smażona ryba otulona warzywną kołderką jest nie tylko pyszna i pożywna, ale i tania w wykonaniu. Jak ją przygotować, aby goście świąteczni byli zachwyceni...
-
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Pewnie myślisz, że to absurd, ale odpowiedź nie jest taka oczywista
Mrożenie żywności to idealny sposób na to, by jej nie marnować. Wiele potraw wigilijnych nadaje się do tego idealnie. Po świętach do zamrażarki mogą trafić pierogi, kapusta z grochem, czy również bigos. Co natomiast z sałatką jarzynową? Wbrew...
-
Dorsz na święta przygotowany w ten sposób wygrywa z karpiem. Nikt nie odpuści dokładki
Galaretki z dorsza, czy też dorsz w galarecie, to idealna przystawka na święta i nie tylko. Przepis jest banalny i z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu uczestnikowi spotkań przy stole. Dodaj ulubione dodatki i kilka warzyw, a z miejsca...
-
Ile gotować grzyby suszone? Odpowiedź jest jedna i brzmi: to zależy od wody
Ile gotować suszone grzyby? Pewnie podczas przygotowywania farszu do świątecznych pierogów i uszek zadajecie sobie to pytanie. Cóż, odpowiedź wydaje się oczywita - aż będą miękkie. Jednak tak naprawdę czas gotowania zależy od jednej czynności....
-
Najlepsza przekąska i na święta i na sylwestra. Jak zrobić rolmopsy? Tu liczą się dodatki
Na święta robimy najróżniejsze śledzie. Królują śledzie w occie, śledzie w śmietanie, ale ten przepis, który dziś zaprezentujemy, pojawia się na stole dość rzadko. Jak zrobić najpyszniejsze śledziowe zawijańce, czyli rolmopsy? Same śledzie nie...
-
Jak doprawić barszcz czerwony? Te tanie dodatki znajdują się w każdym polskim domu
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Niektórzy piją ją prosto z kubka, inni z kolei zajadają się nią razem z uszkami lub krokietami. Aby zupa wyszła doskonale, musi zostać odpowiednio doprawiona. Jakie przyprawy powinny się...
-
Nikt nie tknie jarzynowej, kiedy ta sałatka wjedzie na wigilijny stół. Szykuj się na walkę o ostatnią porcję
Sałatka jarzynowa ma zarówno swoich wieloletnich i oddanych fanów, jak i zawziętych przeciwników, którym wnętrzności przewracają się na sam jej widok. Jeśli chcesz zaskoczyć świątecznych gości, na wigilijnym stole musi znaleźć się... sałatka z...
-
Śledzie w śmietanie - klasyczny przepis. Są tak pyszne, że uronisz łezkę radości
Śledzie w śmietanie to klasyka wigilijnego stołu i od wielu lat nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Prostszego przepisu na śledzie chyba nie ma, a najważniejsze są dodatki. Moja babcia stawiała na dwie rzeczy.
-
Ciocia z Radomia robi najlepszą świąteczną zupę. Oprócz grzybów jest jeszcze jeden, ale nieoczywisty składnik
Zupa wigilijna mojej cioci to potrawa, na którą rodzina czeka cały rok. Podstawą są suszone grzyby, cebula oraz jeden składnik, który raczej kojarzy się z innymi świętami. Ta zupa jest tak pyszna, że moim zdaniem wygrywa z czerwonym barszczem.
-
Szefowa Kuchni zdradziła przepis na uszka. Dodaje sekretny składnik - każdy poprosi o przepis
Uszka najbardziej kojarzą się z Wigilią. Dodajemy je nie tylko do barszczu czerwonego, lecz także do zupy grzybowej lub zajadamy na "sucho" okraszone cebulką. Szefowa kuchni zdradziła przepis na przepyszne uszka, o które rodzina będzie pytać. Chod...
-
Najpierw ją smażę, następnie zalewam tym produktem. Babcia co roku podkrada mi słoiki ze spiżarni
Choć nie jest to obowiązkowe danie na każdym stole, to wielu Polaków uwielbia ten wigilijny przysmak. Ryba w tej wersji może spokojnie konkurować z tą w panierce. Co więcej, możesz przygotować ją wiele dni wcześniej, dzięki czemu odejdzie ci część...
-
Pewnie popełniasz błąd, za który Magda Gessler zdzieliłaby cię szczotką. Kapusta przez to traci smak i właściwości
Polskie Boże Narodzenie bez kapusty kiszonej nie może istnieć, a jeżeli ktoś się ze mną nie zgadza, zapraszam do dyskusji. Nie używamy jej jedynie do pierogów, ale także do uszek, kapusty wigilijnej oraz pasztecików i najróżniejszych potraw. Jedna...
-
Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich robią go co roku. Tak miękkiego i aromatycznego piernika jeszcze nie jedliście
Nie ma Wigilii bez domowego piernika. Intensywny aromat korzennych przypraw szczególnie kojarzy się z okresem świątecznym. Takich zapachów nie może zabraknąć również w twoim domu. Przygotuj znakomite ciasto piernikowe, którym co roku gospodynie z...
-
Posłuchałam babci i pół życia źle robiłam jarzynową. Błąd z ogórkami pozbawiał ją głębi smaku
Sałatka jarzynowa to zdecydowanie jedna z najważniejszych świątecznych potraw i chociaż pojawia się także z okazji innych uroczystości, to właśnie w Boże Narodzenie smakuje najlepiej. Od wielu lat to ja jestem odpowiedzialna za jej wykonanie i prz...
-
Magda Gessler sałatkę jarzynową na święta robi w mistrzowski sposób. Wychodzi mega chrupiąca i zwarta
Sałatka jarzynowa na święta w wykonaniu Magdy Gessler to ciekawa propozycja na święta. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez sałatki jarzynowej. Można wykonać ją w bardzo różnorodny sposób. Przed Wami przepis Magdy Gessler z czasów dzieciństwa.
-
Ostrożnie z tą przyprawą podczas przyrządzania bigosu. Można nią narobić wiele szkód
Bigos to potrawa powszechnie znana i lubiana. Przygotowuje się ją zwłaszcza w okresie świątecznym. Tradycyjne danie z kapusty i aromatycznych dodatków wzbogaca wigilijny stół, a u miłośników kuchni polskiej wywołuje wilczy apetyt. Jak prawidłowo...
-
Niby ryba, a jednak warzywo. Seleryba to hit świąteczny, który naprawdę warto spróbować
Ryba po grecku to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. W klasycznej wersji zakłada wykorzystanie filetów z dorsza, miruny czy mintaja. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Smakuje tak dobrze, że o dokładkę...
-
Kulinarny QUIZ świąteczny! Sprawdzimy, jak dobrze znacie świąteczne potrawy!
Dacie radę zdobyć maksa w tym quizie?
-
Babcia złapie się za głowę, gdy powiesz jej, co dodałaś do piernika. Dzięki temu składnikowi, ciasto nigdy nie wychodzi suche
Nie ma ciasta, które bardziej kojarzyłoby się ze świętami Bożego Narodzenia, niż domowej roboty piernik. Oprószony cukrem pudrem i przełożony powidłami śliwkowymi, smakuje jak marzenie. Problem pojawia się wtedy, gdy po wyjęciu z piekarnika okazuj...
-
Najpierw popełniasz te błędy, później dziwisz się, że barszcz wygląda jak pomyje. Aby odzyskał swój kolor, musisz to zrobić
Barszcz z uszkami to dla wielu Polaków obowiązkowy punkt Wigilii. Zupa ta rozpoczyna w zasadzie wielogodzinne biesiadowanie z najbliższymi i rozgrzewa żołądki, przed kolejnymi potrawami. Niestety, podczas gotowania łatwo popełnić błąd, który zaważ...
-
Może i twój karp jest smaczny, ale na pewno nie robisz go tak dobrze, jak siostra Anastazja. Wszystko dzięki metodzie dwójki
Choć ryba ta ma równie wielu miłośników, co przeciwników, to trudno wyobrazić sobie bez niej Wigilię. Smażony karp to ulubieniec przede wszystkim starszego pokolenia, które z sentymentem zajada się tym chrupiącym przysmakiem. Jak zrobić go tak, by...
-
Śledzik po diabelsku z przepisu Tomasza Strzelczyka. Pikantny hit na święta i imprezę sylwestrową
Śledzie to stały element wigilijnej wieczerzy. Pojawiają się w niemal każdym polskim domu pod różną postacią. Dziś przychodzimy z propozycją śledzika po diabelsku, czyli smakowitego dania autorstwa Tomasza Strzelczyka. Wychodzi pikantnie,...
-
Gołąbki na święta w zupełnie nowym wydaniu. Goście są zachwyceni grzybowo-ziołowym aromatem
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Choć według klasycznego przepisu zakłada wykorzystanie mięsnego farszu, to z innymi dodatkami smakuje równie doskonale. Recepturę na gołąbki z grzybami, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami znajdziesz...
-
Ile moczyć śledzie na święta? Metoda "paluszka" jest tutaj na wagę złota
Czy istnieje świąteczna kolacja bez śledzi? Być może, ale przecież każdy kocha śledziki. Na nasze szczęście przepisów na śledzie jest mnóstwo, ale jeśli mówimy o śledziach solonych, to musimy wiedzieć ważną rzecz. Ile moczyć śledzie? Cóż, to nie...
-
Kapusta wigilijna. To najłatwiejsza potrawa świąteczna, ale nie możesz zapomnieć o konkretnym oleju
Karp, pierogi i barszcz. Jednak do najlepszych potraw wigilijnych musimy także dołączyć kapustę wigilijną, która jest chyba najłatwiejszą potrawą na święta. Przepis zajmuje tyle, ile moczą się grzyby. W moim rodzinnym domu każdy czeka na tę potraw...
-
Śledzie pod szubą, czyli najbardziej świąteczna sałatka zaraz obok jarzynowej. Tu liczą się warstwy
Śledzie pod szubą, czy też śledzie pod pierzynką, to bardzo popularna sałatka, którą robimy na święta coraz częściej i stawiamy dumnie na stole wigilijnym tuż obok jarzynowej. Przepis jest banalny, ale ważne są warstwy - jak u Shreka.
-
To czeskie danie wigilijne robi u mnie furorę od lat. Nie mam co liczyć, że na drugi dzień zostanie choćby pół porcji
Potrawy wigilijne, choć pyszne i uwielbiane przez Polaków, mogą się niekiedy znudzić. Warto wówczas szukać inspiracji wśród świątecznych dań z zagranicy. Nasi południowi sąsiedzi chlubią się przepisem, który doskonale wpisuje się w polskie smaki...