prl
-
Śniadanie rodem z czasów PRL-u. Zużyjesz czerstwe pieczywo i zaskoczysz domowników nowym smakiem
Pewne dania są jak kapsuła czasu. Gdy tylko weźmiemy kęs, natychmiast wracamy do czasów dzieciństwa lub młodości. Dla wielu osób, które wychowywały się w czasach PRL-u, takim przysmakiem jest... chleb w jajku. Przygotuj to banalnie proste śniadani...
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym QUIZIE!
Ależ to były frykasy!
-
Była znienawidzoną zupą, dziś wiele osób do niej wraca. Niewiarygodne, co jest głównym składnikiem
Niektóre dania, pomimo że kiedyś były bardzo znane i lubiane dziś nie cieszą się sławą. Mało kto decyduje się na zrobienie ich na obiad, lecz my nie damy im umrzeć. Ta potrawa może w niektórych przywołać wspomnienia z dzieciństwa, bo właśnie tak...
-
Tą zupą zajadali się wszyscy w PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza, co dodać, by smak był jeszcze bardziej wyrazisty
Polacy tuż po 1989 chcieli zapomnieć o czasach PRL-u i grubą kreską odcinali się od dotychczasowych przyzwyczajeń. Wszyscy mieli apetyt na to, co zachodnie, dlatego też wiele dań zostało zapomnianych. Jedną z nich jest zupa z buraków ćwikłowych....
-
Tak smakował PRL! Sprawdź w QUIZIE, czy pamiętasz te potrawy
Pamiętasz te potrawy znane w PRL-u? Przekonaj się, rozwiązując quiz.
-
Im jesteś starszy, tym większe masz szanse w tym quizie o smakołykach
Wiesz, z czego robi się "szyszki" i czym jest saturator? W naszym quizie możesz sprawdzić, jak dużo pamiętasz.
-
Blok czekoladowy - przepis, który kochamy od dziesięcioleci. Ewa Wachowicz robi go inaczej
Blok czekoladowy to chyba jedno z najmilszych w najsmaczniejszych wspomnień z czasów PRL i na pewno wielu z nas wciąż w sklepach i na targach kupuje ciemne łakocie na wagę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić blok czekoladowy w domu - Ewa Wachowicz ma...
-
Starsi uwielbiają, a młodzież się krzywi. Jak zrobić salceson? Nie musisz tachać do domu głowy świni
Są takie potrawy, od których młodzież się odzwyczaiła, podczas kiedy starsi, nasi rodzice i dziadkowe wciąż się nimi zajadają. Wymienić można choćby ozorki, kaszankę, czy salceson. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kultową wędlinę sprzed lat, ale...
-
Pyzy ze słoika zaskoczą smakiem i przeniosą cię do PRL-owskiej stolicy. Wystarczą trzy składniki
Pyzy ziemniaczane to jedno z wielu tradycyjnych dań polskich, które może pochwalić się rzeszą miłośników. Ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu kłopotu, a smak z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. W tej wersji nie liczy się wyłącznie...
-
Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
Z pewnością znacie te dania!
-
Ile gotujemy grzyby suszone? Liczy się nie tylko czas, ale i metoda
-
Najlepsza sałatka, jaką jadłam bije klasyczną jarzynową na głowę w każdym aspekcie
-
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt? 70 proc. nie ma wątpliwościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Na święta robię ten schab. To najlepsza wędlina, ale zaczynam dużo wcześniej
-
Soczysty schab na kanapki i do obiadu. Robi się praktycznie sam
- Błyskawiczne gołąbki bez parzenia liści? Wystarczy, że użyjesz tej kapusty
- Kupujesz gotową masę makową? Zlituj się nad domownikami i zrób ją samodzielnie
- Domowa przyprawa do piernika? Łatwizna - zrobisz ją ekspresowo w 10 minut
- Prawdziwy barszcz tylko z tym dodatkiem. To ostatnia chwila, by go robić
- Coraz bliżej święta - ciężarówka Coca-Coli znów w Polsce. Odwiedzi pięć miast
-
Weźmiesz gryza i przypomni ci się dzieciństwo. Kiedyś ten słodki przysmak był na stołach w całej Polsce
Niektóre dania i desery swoim smakiem potrafią przenieść nas do beztroskich lat, kiedy byliśmy dziećmi. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Ta słodka przekąska znajdowała się na wielu stołach, a gdy się pojawiała, od razu znikała. Zrobienie jej je...
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym quizie!
Ależ to były frykasy!
-
Kulinarne hity PRL-u. Rozpoznasz je na zdjęciach? Zawalcz o wynik 10/10
Ten quiz przywoła mnóstwo wspomnień. Tych kulinarnych, bo pytamy o kultowe dania z czasów PRL-u!
-
Ten wypiek był hitem PRL-u, a babie robiły go do niedzielnej kawy. Kusi słodkością i oryginalnym wyglądem
Niektóre dania i desery zapisały się na kartach historii. Wiele z nich jest bardzo znanych, lecz rzadko wykonywanych. Takim przykładem jest ten wypiek, który zna chyba każdy. Jego oryginalny wygląd przyciąga wzrok dużej ilości osób, a smak sprawia...
-
Zapomniany, a przed laty walczono o nawet okruszek. Każdy przeciera oczy, gdy widzi ten deser na stole
Kto pamięta kultowe ciasta i desery, które królowały kilkanaście lat temu? Wtedy robiły wielką furorę, dziś okazują się zapomniane. By całkowicie pamięć o nich nie przepadła, przypominamy przepis. Ten deser znikał zawsze jako pierwszy i nikt go ni...
-
Pasta kanapkowa z PRL-u, przez którą eksplodują kubki smakowe. Ten jeden prosty składnik podkreśla smak
Przepisy z PRL-u znów cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Do łask powraca też ta kultowa pasta kanapkowa. Moja mama zawsze dodaje do niej ten jeden niezwykle prosty składnik, który całkowicie odmienia jej smak. Oto przepis na awanturkę. Smakuje...
-
Ten boski przepis od mojej babci przeniesie cię w czasie. Kotlety, które smakują jak za dawnych lat
Kotlety rzymskie, choć nazwa może zmylić, to nic innego jak plaster sera usmażony w chrupiącej panierce. To banalne do przygotowania danie nie zajmie ci wiele czasu, ani nie wymaga zbyt wielu składników. Wybierz ulubiony ser i biegnij do kuchni. D...
-
To ciasto królowało w PRL-u. Dzieci zajadały się nim, a mamy nie nadążały piec kolejnych porcji
Ciasta z PRL-u towarzyszą nam do dziś i wciąż są hitami. Wielu z nas aż ślinka cieknie na myśl o tych rarytasach, choć półki sklepowe uginają się od różnorodnych deserów. Jabłecznik był ciastem, które kochały dzieci. Mamy wręcz nie nadążały piec...
-
Każdy bar mleczny musiał serwować to danie. To danie rodem z PRL-u. Zachwycisz nimi nawet teściową
Czego potrzebujesz, by przygotować idealne kluski leniwe? W gruncie rzeczy wystarczy ci pięć składników. Na koniec polej leniwe słodką bułką tartą i ciesz się smakiem, który Polacy znają od lat. Obiad w tej wersji zasmakuje zarówno młodszemu, jak ...
-
Młodzież nie zna tego smaku, starsi uwielbiają. Jak zrobić gulasz z żołądków? Pod koniec gotowania dodaj ten płyn
Są takie potrawy, o których się zapomina, albo przez gust naszych bliskich gotuje się je rzadko. Tak jest w przypadku gulaszu z żołądków, który kiedyś gościł na stołach znacznie częściej. Jak zrobić to flagowe dania z PRL-u, żeby każdy oblizywał s...
-
Ciasta jak za dawnych lat. Jeśli pamiętasz PRL, na pewno je rozpoznasz!
Tak smakował PRL!
-
To był przysmak każdego przedszkolaka w PRL. Jak zrobić zupę zacierkową? Minuta osiem
Każdy ma takie danie, które uwielbiał jeść w szkolnej lub przedszkolnej stołówce. Dla wielu z nas takim daniem jest zupa zacierkowa, która mimo swojej prostoty syciła na długo i smakowała wyśmienicie. Jak ją zrobić i przywołać miłe wspomnienia?
-
Królował na pieczywie w czasach PRL-u, dziś możesz zrobić go własnoręcznie. To tylko 4 proste kroki
Polacy uwielbiają powroty do kultowych smaków, które kojarzą się z latami dzieciństwa. By i dziś powrócić do tych beztroskich czasów, chcemy przypomnieć recepturę, która kiedyś królowała na stołach. Niektórzy uwielbiają smak tego smarowidła, inni...
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów!
-
Te dania były hitami PRL-u. Dziś na niektóre nie możemy patrzeć
Kuchnia PRL-u składała się z wielu charakterystycznych i niekiedy dość specyficznych dań. Niektóre nadal chętnie przygotowujemy, inne całkowicie poszły w zapomnienie lub zostały nieco zmodyfikowane. Nie ma jednak wątpliwości, że są takie, które...
-
Obiad w stylu PRL? Nic prostszego. Weź sztukę mięsa i przygotuj ją według tych wskazówek
Choć PRL-owska kuchnia bazowała na pospolitych produktach, gospodynie robiły wszystko, by wyczarować z nich smaczne potrawy dla całej rodziny. Jeśli na talerze trafiało mięso, to często właśnie w takiej odsłonie: z przepysznym pieczeniowym sosem i...
-
Kiedyś zachwycał się nią każdy, dziś nikt jej nie robi. To ciasto bez pieczenia znowu gości na stołach
Lekkie, proste i szybkie w przygotowaniu desery to zbawienie na upały. Łączą w sobie nie tylko słodki i ciekawy smak, lecz także dodatki, które uwielbiane są przez wiele osób. Dziś chcemy przypomnieć o cieście, które świetnie sprawdzi się jako...
-
Jak wyglądała gastronomia w PRL-u? Te bary po prostu pękały w szwach. "Prosto i smacznie"
Gastronomia w PRL-u rządziła się swoimi prawami. Było tanio, prosto, ale przede wszystkim smacznie. Do dziś wielu z uśmiechem na twarzy wspomina bary mleczne. Co tam podawano? Cofnijmy się w czasie.
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów!
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów!
-
Im jesteś starszy, tym większe masz szanse w tym quizie o smakołykach
Wiesz, z czego robi się "szyszki" i czym jest saturator? W naszym quizie możesz sprawdzić, jak dużo pamiętasz.
-
Obłędny deser królował na stołach w czasach PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza recepturę
Marzysz o ekspresowym, smacznym i jednocześnie niebywale łatwym przepisie na deser? Krem sułtański sprawdzi się w tej roli wyśmienicie. To nie lada gratka z czasów PRL-u, która niegdyś często gościła na stołach. Ewa Wachowicz podpowiada, jak go...
-
Piszingera zna każdy, o wiele smaczniejszym wyborem jest ten zawijaniec. Szczególnie z akcentem owoców
W czasach PRL- u na stołach królował obłędny piszinger, czyli nic innego jak torcik z wafli przekładany różnymi kremami. Bazując na kruchych blatach, można zrobić coś o niebo lepszego. Mowa tu o obłędnej roladzie z owocowym akcentem w postaci...
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się na imprezach w PRL-u? Ten szybki quiz to sprawdzi
To tylko 5 pytań. Zdobędziesz komplet punktów?
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym quizie!
.
-
To jedno z najczęściej podrabianych dań. Strzelczyk pokazał, jak zrobić je poprawnie. To przysmak PRL-u
Dania, które kiedyś były prawdziwym rarytasem, wracają do łask. Najpopularniejsi kucharze postanawiają również je odtworzyć i pokazać, że warto zrobić je na obiad. Tomasz Strzelczyk także wziął się za te smakołyki i pokazał, jak przyrządzić potraw...
-
Ciasto z PRL-u. Zrobisz je z niczego i jeszcze sobie podziękujesz! Do kremu koniecznie dodaj ten składnik
Szybkie ciasto czekoladowe z mlekiem z proszku to przysmak z czasów PRL-u, który nasze mamy przygotowały w mgnieniu oka. Pyszny krem dodaje całości królewskiego wyglądu i sprawia, że deser można serwować na różne spotkania rodzinne.
-
Kiedyś zajadaliśmy się na potęgę, teraz każdy gardzi. Jak zrobić oszukane schabowe? Przydadzą się pieczarki
Za komuny jadało się nieco inaczej niż obecnie, co nie znaczy, że mniej smacznie. Czasy PRL w pewien sposób wymusiły na ludziach konieczność kombinowania i stąd mamy przepisy na pyszne, chociaż proste potrawy. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić...
-
Przysmak PRL-u wraca na salony. Babka ziemniaczana serwowana z tym dodatkiem nie ma sobie równych
W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Tania, wyborna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników i jest...
-
O tej zupie każdy zapomniał, gdy skończył się PRL. Jest pyszna i pachnąca, ale mięso nie każdemu podejdzie
Kiedy myślimy o zupach sprzed lat, przychodzą nam na myśl flaczki po warszawsku, zupa ogonowa lub śląska wodzionka. A pamięta ktoś jeszcze o gryczance? Ta zupa nie tylko jest pyszna, lecz także prosta w wykonaniu i tania. Królowała na naszych...