prl
-
"Schabowe" z mortadeli królowały w PRL-u. "Takiej mortadeli, jak była kiedyś, to już nie będzie"
Potrawy, które powszechnie jadło się w PRL-u, współcześnie pozostają raczej ciekawostką niż stałym elementem codziennego menu. Od czasu do czasu jednak wpadamy w nostalgiczny nastrój i mamy ochotę powspominać dawne smaki. Chcielibyśmy więc...
-
Krem sułtański to kultowy deser PRL-u. Zyskał ponadczasową sławę dzięki temu filmowi. Wiesz, o jaki chodzi?
Krem sułtański to deser, który podbijał serca w latach 70. XX wieku. Wówczas dostęp do produktów był mocno ograniczony, dlatego przyrządzenie deseru w domu było prawdziwym świętem. Tego rodzaju pyszności można było spotkać także w cukierniach. Jak...
-
Deser z PRL-u, który uruchamia wspomnienia. Ewa Wachowicz zdradza, co zrobić, by smakował jak dawniej
Smaki z PRL-u to dla wielu osób wyjątkowe wspomnienia. I choć dziś potrawy te przywodzą uśmiech na twarzy, nie zawsze podchodziliśmy do nich tak pozytywnie. Niektórzy do dziś nie są w stanie spróbować tych rarytasów, choć minęło wiele lat. Jednak...
-
Jak nasze babcie radziły sobie bez Thermomixa? W ruch szły makutry i cuda-wianki
Trzeba przyznać, że rozwój technologii ułatwił życie w każdej płaszczyźnie, a najbardziej widać to w naszych kuchniach. Obecnie nie wyobrażamy sobie codziennego gotowania bez np. Thermomixa i innych urządzeń, ale jeszcze 40 lat temu nikt nawet nie...
-
Dziś budzą kontrowersje, a w PRL były rarytasem. Jak zrobić ozory, żeby były miękkie i wyraziste? Unikaj błędu z wodą
Podroby w niektórych wzbudzają jedynie tolerancję, a o uwielbieniu mało kto mówi. Do wątróbki i żołądków jesteśmy przyzwyczajeni, jednak są jeszcze inne, teraz już trochę zapomniane podroby, które w PRL były hitem każdej domówki. Dziś na warsztat...
-
Niegdyś rarytasy PRL-u, dziś kulinarny koszmar, który przyprawia o mdłości. Te dania królowały na stołach
Smaki rodem z PRL-u to jednym zdaniem "coś z niczego". Ówczesna kuchnia była bardzo kreatywna, a wszystko przez braki produktów i utrudnioną dostępność podstawowych składników. Tak właśnie powstawały kultowe dania, które dla niektórych są kulinarn...
-
Sycący obiad po taniości? Zapamiętaj hasło "przez żołądki i serca". Jeszcze jeden dodatek i najlepszy gulasz gotowy
Podroby to dość niedoceniane składniki, które odpowiednio przygotowane potrafią być prawdziwym rarytasem. Popularne w PRL, dziś odsunęły się w najgłębsze zakamarki lady w sklepie mięsnym i czas najwyższy je stamtąd wyciągnąć. Dziś mamy dla was...
-
Potrawy z PRL, którymi się zajadaliśmy. Niektóre już trącą myszką, a inne przeżywają "drugą młodość"
Smak ulubionych potraw z dzieciństwa potrafi przywołać uśmiech na naszych twarzach. Każdy z nas lubi czasem wrócić do tych smaków sprzed lat. Zdarza się jednak, że nie smakuje nam już to tak samo jak dawniej bądź po prostu przepis trąci myszką. Na...
-
Blok czekoladowy - przepis rodem z PRL-u, czyli banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś z niczego"
Słodycze rodem z czasów PRL-u to dla wielu wspomnienie dzieciństwa, sentyment czy smak, który króluje na piedestale. Blok czekoladowy to idealny przykład na "coś z niczego", ponieważ skład jest banalnie prosty, a efekt to prawdziwe dzieło sztuki. ...
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów starszej daty!
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zajmie ci to 10 minut
-
Sałatka na Wielkanoc Ewy Wachowicz. Banalna sałatka warstwowa w 10 minut
-
Pierś i butelka, czyli jak sprawnie karmić mlekiem mamyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciastka owsiane - przepis trzy razy "P", pyszne, proste i piorunujące. Zrobisz je w 20 minut, a znikną jeszcze szybciej
-
Czym wyczyścić ruszt od kuchenki? Te sposoby cię zaskoczą
- Pieczony rosół będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny od tego, który znasz
- Wielkanocna babka gotowana. Zapomnij o tradycyjnym pieczeniu i przygotuj obłędne ciasto
- Naleśniki gyros - domowy fast food bez zbędnych kalorii. Tu króluje kolorowy skład
- Nowe wydanie kurczaka. Zapiekany z ziemniakami nada świeżości przy obiedzie
- Zwalcz szkodniki naturalnie. Wystarczy opylić ziemię i rośliny tym proszkiem
-
Smak PRL-u zamknięty w cukierku. Kiedyś w każdym sklepie i domu, dziś mało kto o nim pamięta
Te kultowe słodycze to z pewnością powrót do dzieciństwa wielu z was. Kiedyś gościły na stołach w polskich domach, teraz znalezienie ich w sklepie jest na wagę złota. Jednak ich niezapomniany smak nie przepadł na dobre. Z tym przepisem odtworzysz ...
-
Prywatka u babci i dziadka. Pamiętasz te kultowe smakołyki i dania z czasów PRL-u? Łezka kręci się w oku
Nasze własne zmysły potrafią łączyć nas z przeszłością lepiej niż pamiątkowe zdjęcia czy kultywowane tradycje. Smak ulubionej potrawy z dzieciństwa potrafi wywołać falę nostalgii i odblokować w nas pęk zakurzonych wspomnień. Pamiętasz kultową...
-
Kokosanki - przepis na bajecznie pyszny deser dla wszystkich łasuchów. Smak rodem z PRL-u
Kokosanki - przepis na ciasteczka, którym nie da się oprzeć, ponieważ są puszyste jak chmurka. Dla starszych będą miłym wspomnieniem z okresu PRL-u, a dla młodszych przysmakiem, którym będą się ochoczo zajadać. Jak przygotować kokosanki, by...
-
Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie
Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
-
Pamiętasz te kruche ciasteczka, które robiła babcia? Znamy przepis na to, aby smakowały tak jak kiedyś
Kruche ciasteczka, które jadło się kiedyś prawdopodobnie w każdym domu, mogą przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Robione były przez babcie na pamiętnej maszynce do mięsa. Ten przepis przypomni ci smak dziecięcych lat.
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym quizie!
.
-
Słodycze z dzieciństwa. Pamiętasz te słodkości z PRL-u? Przedstawiamy 10 najpopularniejszych
Czasy PRL nie były łatwym okresem dla... łasuchów. Zdobycie zagranicznych słodyczy graniczyło niemal z cudem. Z tego powodu wszyscy zajadali się przede wszystkim tanimi landrynkami i miętusami. Jednak z czasem pojawiało się coraz więcej słodkości...
-
Kultowe przekąski z PRL. Jedną z nich możesz zrobić dziś. Ten smak przypomni ci dzieciństwo
Coraz większą popularnością cieszą się imprezy w stylu PRL-u. Młodzi ludzie przebierają się w typowe dla tego okresu stroje, tematycznie dekorują mieszkania i przygotowują typowe przekąski z lat 80. Przypominamy więc, jakie dania królowały na...
-
Meduza bez lornety, czyli hit każdej imprezy w PRL. Zimne nóżki zrobisz z trzech mięs, ale nie popełnij błędu z wodą
W czasach PRL w każdym barze w menu królowała galareta z nóżek wieprzowych, nazywana meduzą z lornetą, ponieważ zazwyczaj serwowana była z kieliszkiem wódki i octu. My dziś mamy przepis na meduzę bez lornety, która smakuje tak, jak przed laty....
-
Sylwester w PRL-u. Co jadaliśmy i jak wyglądały prywatki 50 lat temu? Nie mogło zabraknąć dwóch rzeczy
Wielkimi krokami zbliża się najważniejsza noc w roku, czyli wyczekiwany sylwester. Sylwestrowe szaleństwo jednak dziś wygląda zupełnie inaczej niż w czasach PRL. Czego nie mogło zabraknąć na stole 50 lat temu i w jaki sposób świętowano nadejście...
-
W PRL-u była w każdej kuchni. "Okazało się, że mama używa jej dziś"
- Ostatnio byłam w rodzinnym domu i zapytałam mamę, czy ma jeszcze narzędzia kuchenne, których używała kilkadziesiąt lat temu. Nie spodziewałam się, że w reakcji zacznie wyciągać z szuflad i szafek dziesiątki tajemniczych sprzętów. Okazało się, że...
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się na imprezach w PRL-u? Ten szybki quiz to sprawdzi
.
-
Im jesteś starszy, tym większe masz szanse w tym quizie o smakołykach
Wiesz, z czego robi się "szyszki" i czym jest saturator? W tym quizie możesz sprawdzić, jak dużo pamiętasz!
-
Pamiętasz jeszcze te przysmaki z dzieciństwa? Zdobądź 13 słodkich punktów
Na pewno jadłeś te smakołyki, kojarzysz smak, ale czy wiesz o nich coś więcej?
-
Trzy kulinarne hity rodem z PRL-u. Tak radziły sobie nasze babcie, gdy sklepowe półki świeciły pustkami
Choć czasy PRL-u pod wieloma względami nie należały do najłatwiejszych, wiele osób wspomina je z przysłowiową łezką w oku. Sklepowe półki często świeciły pustkami, ale gospodynie domowe wspinały się na wyżyny kreatywności, aby przygotować sycący i...
-
Pamiętacie takie miksery? Wyglądają jak z muzeum, ale radziły sobie ze wszystkim. "Wolałam go od innych sprzętów"
W kuchni chętnie wracamy nie tylko do starych przepisów babć i prababć. Równie często korzystamy ze sprzętów, które, mogłoby się wydawać, czasy świetności mają już za sobą. I choć teraz możemy przebierać w nowoczesnych urządzeniach, nadal często...
-
Pamiętasz jeszcze "meduzę bez lornety" i czarny salceson? Oto kilka zapomnianych przysmaków PRL
Chleb w mleku, zimne nóżki i czarny salceson. Niektórzy z rozrzewnieniem wspominają te smaki, dla innych to odlot w nieznane. W czasach PRL inaczej się jadało, ale część potraw do dziś pojawia się na naszych stołach. Jeśli tęsknicie za potrawami...
-
Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
Coś dla łasuchów starej daty
-
W PRL każdy się nimi zajadał, dzisiaj mało kto o nich pamięta. Jedni je kochali, inni nienawidzili
Kuchnia PRL-u nie była zbytnio wyrafinowana. Królowały proste i łatwo dostępne produkty, które później z innymi dodatkami trafiały na stoły. Niektóre rarytasy z tamtego okresu, uważane wówcza za przysmaki, dzisiaj przyprawiają o mdłości. Mowa tu...
-
Jak zrobić prawdziwy budyń? Poznaj stary przepis. "Za Gierka mamusia nam go robiła w nagrodę, jak byliśmy grzeczni"
Jak zrobić budyń? Ale nie taki z proszku, tylko prawdziwy, gęsty, taki którym pachnie w całym domu? Nic prostszego. Moja mama znalazła ostatnio stary zeszyt z przepisami, który należał do babci. Od razu przypomniało jej się, kiedy w latach...
-
Blok czekoladowy - przepis z zeszytu babci. Tym przysmakiem zajadali się wszyscy w PRL
Blok czekoladowy to przysmak, którym zajadali się wszyscy za czasów tzw. komuny. Nasze babcie chętnie robiły go samodzielnie lub stały w kolejkach do cukierni, by kupić ulubione łakocie na wagę. Dziś mamy dla ciebie przepis na blok czekoladowy,...
-
Przepis na korniszony sprzed lat. Takimi zajadali się nasi dziadkowie na imprezach w PRLu
Przepis na korniszony znany jest już od wielu, wielu lat i tak samo długo (albo jeszcze dłużej) trwa uwielbienie Polaków do ogórków konserwowych. Sposób wykonania jest bardzo prosty, jednak ten przepis zawiera mniej cukru, niż w recepturach...
-
Ciasto pleśniak - przepis. Ciasto z PRL, które wciąż gości w wielu domach. Smakuje obłędnie
Ciasto pleśniak - przepis na deser, który gości w naszych domach od wielu lat. To prawdziwy przysmak z PRL-u. Jak upiec to ciasto, by smakowało tak jak dawniej? Podpowiadamy.
-
Jak wyglądały wesela w PRL-u? "Dziadek pilnował, żeby goście nie kradli zastawy"
Sezon ślubny trwa w najlepsze. My postanowiliśmy spojrzeć na niego z trochę innej perspektywy i cofnąć się w czasie do PRL-u. Jak wtedy wyglądały wesela? Nie mogło zabraknąć "króla polskich stołów", jak wdzięcznie moja mama określiła schabowego. D...
-
Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
Osoby żyjące w czasach PRL-u były bardzo pomysłowe. Potrafiły stworzyć coś z niczego. Ich dania były zawsze pożywne i miały ciekawy smak. Tak jest w przypadku pasty na chleb "awanturka". Zrobicie ją w dosłownie 5 minut.
-
Krem sułtański: przepis na deser z minionej epoki. Przygotuj, jeśli masz ochotę na kulinarną podróż w czasie
Krem sułtański - przepis na ten słynny deser z czasów PRL-u warto wypróbować także dziś. Ubita słodka śmietanka kremówka w dwóch odsłonach, jasnej i ciemnej - kakaowej, była uwielbiana nie tylko przez najmłodszych.
-
Pamiętacie lody Bambino i gumy Donald? Tymi przysmakami wszyscy zajadali się w czasach PRL-u
Niezależnie od tego, czy pamiętacie PRL, czy znacie tylko z opowieści swoich rodziców i dziadków, z pewnością łyszeliście o słodkich przysmakach tamtych czasów. Niektóre z nich, jak guma balonowa Donald lub lody Bambino, znają nawet młodsze...
-
"Na stole, stał żelazny zestaw: wódka, oranżada i szampańskoje igristoje. No i obowiązkowe paluszki słone w szklance"
W PRL-u taniej i łatwiej było "wyjść na miasto" niż zorganizować prywatne przyjęcie sylwestrowe w domu. Nie mówiąc już o tym, że ciągłe braki w zaopatrzeniu sklepów nie gwarantowały wykonania popisowego menu, jakkolwiek mało wyszukane by było. Kto...