produkty regionalne
-
Jedziesz na wakacje do Włoch? Musisz jej spróbować. To podobno najzdrowsza wędlina świata, ale ma jedną wadę
Włochy to nie tylko pizza, pyszne makarony, wina i bruschetta. To także przepyszne wędliny i dziś opowiemy wam o jednej z nich, która jest wyjątkowa z kilku powodów. Co to jest bresaola, jak wygląda i dlaczego jest uważana za jedną z najzdrowszych...
-
Przepis na ayran, czyli bałkański przysmak własnej roboty. Wystarczy połączyć jogurt z tymi produktami
Ten, kto chociaż raz odwiedził Bałkany, bądź słoneczną Turcję, doskonale zna smak ayranu. Odświeżający, gaszący pragnienie i obłędny w swej prostocie napój, można przygotować samemu w domu. Wystarczy połączyć trzy składniki i gotowe!
-
Szczypki - cmentarno-odpustowe słodkości z Lubelszczyzny. Nie kupisz ich w żadnym sklepie, ale możesz je "ukręcić"
Szczypki wcale nie szczypią, a słodzą. I to bardzo. To kolorowe cukierki znane na Lubelszczyźnie, pojawiają się na straganach podczas odpustów, festynów, a także przy cmentarnych bramach we Wszystkich Świętych. Jak wyglądają te cukierki, czemu...
-
Taste Atlas pyta o polskie oscypki. Internauci się kłócą. "Słowackie, nie polskie"
Jak Polska to bigos, żur i kremówki? Na fanpage'u popularnego portalu Taste Atlas zapytano o oscypka. W komentarzach sprzeczki o jego pochodzenie i zaskakujące porównania.